Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szilveszterre - Sütemények


BANÁN-CSEMEGE
Elkészítése: 4 banánt meghámozunk, 2-2 darabba vágjuk, és középen - ahol elvágtuk - beleszúrunk egy-egy darabka hurka-pálcikát. Gőzön megolvasztunk 10 deka főzőcsokoládét, a hurkapálcikáknál megfogva, megmártjuk benne a fél banánokat, majd megforgatjuk őrölt dióban. A hűtőszekrényben tartjuk tálalásig. (Ha vastagabb csokoládéréteget akarunk rávinni, több csokoládét olvasztunk.)

BANÁNSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg banán, fél dl Grand Marnier likőr vagy rum, 2 evőkanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 2 dl tejszín, 1 alma, aszalt szilva, 1 szál citromfű

Elkészítése: A banánt felszeleteljük, a Grand Marnier-vel meglocsoljuk, a porcukor felével megszórjuk. A tejszínt a maradék porcukorral habbá verjük, a fahéjjal ízesítjük, és - ha van - habzsák segítségével a saláta tetejére nyomjuk. Almaszeletekkel, megáztatott, kimagozott aszaltszilva-szemekkel és citromfűvel díszítjük.

CSÖRÖGE
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál cukor, étolaj

Elkészítése: Tegyük egy edénybe a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a rumot, a tojássárgáját és a tejfölt, dolgozzuk jól ki. A tésztát lefödve pihentessük egy kicsit. Ezután gyúródeszkán nyújtsuk ki olyan vastagra, mint a kés foka. Derelyevágó cakkos kerékkel vágjunk körülbelül 8 cm-es kockákat.  A közepüket is bevághatjuk. Forró olajban süssük ki mind a két oldalán, hogy aranysárga színű legyen. Még melegen hintsük meg porcukorral.

DALAUZI (ÖRMÉNY ÚJÉVI CSEMEGE)
Hozzávalók: 25-25 deka méz, dióbél, durvára vágva, mák (egészben, nem őrölve), szárazon megpirítva, reszelt citromhéj, mandula vagy mogyoró

Elkészítése: A mézet feltesszük egy edényben, és állandó kevergetés mellett sötétbarnára sütjük. Beletesszük a diót és a mákot, a reszelt citromhéjat. Bevizezzük a gyúródeszkát, rárakjuk a dalauzit kisebb halmokban. Vizes kézzel összenyomjuk kerek, négyszögű, vagy csúcsos alakúra. Tetejére mandulát vagy mogyorót teszünk. Ha kihűlt, megszilárdul.

DATOLYÁS SÜTEMÉNY
Recept Finnországból, amit ők karácsony és újév idején sütnek.

Hozzávalók: 160 g mag nélküli datolya, 1 csésze víz, 200 g vaj, 2 db tojás, 150 g cukor, 1/2 csésze tejföl, 1 kiskanál vaníliás cukor, másfél kiskanál sütőpor, 2 kiskanálnyi élesztő, 250 g liszt

Elkészítése: A datolyát és a vajat forrald fel a vízben, keverd jól össze, hogy a datolya feloldódjon.
Egy másik edénybe törd fel a tojást, add hozzá a cukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a sütőport, az élesztőt, és a lisztet. Keverd össze, és add hozzá a datolyát. Tedd be a sütőbe, és süsd 180 fokon, egy órán keresztül.

ELNÖKI TEKERCS CSEHORSZÁG
Hozzávalók: 5 db tojás, 10 dkg kristálycukor, 2,5 dkg kakaó, 0,5 dl tejszín + 2 db habfix, kókuszreszelék sütőpapír

Elkészítése: Először szétválasztjuk a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjébe egy csipet sót teszünk, mert így könnyebb kemény habbá verni. A kemény habhoz hozzáadjuk a sárgáját, a cukrot és a kakaót, majd óvatosan elkeverjük. Kiöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, 190 fokra felmelegített sütőben pontosan 7 percig sütjük. Vigyázat! Ha tovább sütjük, kiszárad a tészta. A tejszínt habfixálóval verjük fel. Kétharmad részét a tekercs belsejébe kenjük, a maradék egyharmadot kívülről kenjük rá. A óvatosan feltekerjük a tésztát, vigyázva arra, hogy ne tapadjon a sütőpapírra. Ahol ragad, elvágjuk késsel (a papírt is megvajazhatjuk). A maradék tejszínhabbal bevonjuk a tekercset hosszú élű késsel mindkét oldalról. Ezután megszórjuk kókuszreszelékkel. A papírra is szórunk egy kicsit, mert ezen a papíron fogjuk körbe-körbe forgatni. Ezután megint bekenjük tejszínhabbal és megszórjuk kókuszreszelékkel, de lehet reszelt dió is. Ha becsomagoltuk a papírba, hűtőszekrénybe tesszük. 3 napig is eláll.

FARSANGI FÁNK
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 tojássárgája, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, citrom, só, zsír

Elkészítése: Egy dl langyos tejben megáztatott élesztővel, 8 dkg liszttel, 2 dkg cukorral kovászt készítünk, és langyos helyen megkelesztjük. A tojássárgákat 3 dkg cukorral kikeverjük, a rumot hozzáöntjük, citromhéjat reszelünk bele. A többi lisztből langyos tejjel, egy kis sóval, közép-keménységű tésztát keverünk, hozzáadjuk a bekevert tojássárgáját, a megkelt kovászt, jól összekeverjük. Ezután fokozatosan, három részletben hozzáöntjük a felolvasztott langyos vajat, majd fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát, amíg hólyagosodni nem kezd, és a fakanálról le nem válik. Ekkor kissé belisztezzük, és ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, megfelelő vastagságúra kinyújtjuk, fánk szaggatóval kiszúrjuk, lisztezett ruhára rakjuk, és letakarva ismét kelni hagyjuk. Ha megkelt, a tészta közepét ujjunkkal egy kissé benyomjuk, és a benyomott oldalával tesszük nem túlságosan forró zsírba. Egyszerre ne tegyünk sokat a zsírba.  Előbb fedő alatt sütjük, majd ha szép világosra, barnára pirult, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A kisült fánkokat szitára vagy rácsra szedjük, lehetőleg azonnal tálaljuk vaníliás porcukorral meghintve. Külön csészében hígított barackízt adunk hozzá. Ebből a mennyiségből kb. 25 középnagyságú fánkot süthetünk. A fánkot az ország egyes vidékein perecnek is hívták.

HIDEG HÁJASKALÁCS
Hozzávalók: 35 dkg háj, 45 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tojás, egy csipet só, 1 evőkanál cukor, egy kevés borecet, lekvár a kiflibe, vaníliás porcukor a hintéshez

Elkészítése: A hájat elkaparjuk vagy megdaráljuk. A lisztet kimérjük a gyúródeszkára, beletesszük a szódabikarbónát, és elkeverjük vele. A lisztet két részre osztjuk, az egyik részhez hozzáadjuk a hájat, eldolgozzuk vele, négy kis cipót formálunk belőle, mindegyiket vékonyra nyújtjuk, és hideg helyre tesszük. A liszt másik feléhez hozzáadjuk a tojást, a csipet sót, a cukrot, és fele-fele arányban annyi vizet és borecetet, hogy rétes keménységű tésztát kapjunk.  Kinyújtjuk, egy hájas tésztalapot belehajtogatunk, egy fél órára hideg helyre tesszük, ismét kinyújtjuk, belehajtjuk a másik hájas tésztát, ismét hideg helyen pihentetjük, s ezt mindaddig ismételjük, amíg a hájas anyag tart. Az utolsó pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, forró késsel kockára vágjuk, a lekvárral vagy más töltelékkel megtöltjük. Nagyon meleg sütőben kisütjük. Ha kisült, vaníliás porcukorral meghintjük.

HÓGOLYÓ (SNEEUWBALLEN)
Hozzávalók: 1,2 dl víz, csipet só, 1,5 evőkanál vaj, 10 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 evőkanál mazsola vagy aszalt ribizli
A sütéshez: olaj
A tetejére: vaníliás cukor

Elkészítése: A vizet, a sót és a vajat forralja össze. Húzza félre a melegről, majd kézi habverővel keverve szitálja bele a lisztet, és adja hozzá a felvert tojást. Amikor a tészta sima, tegye vissza a minimális hőfokúra csökkentett tűzhelyre. Folyamatosan keverve, kézzel formázható sűrűségű masszát kapjon. Ekkor dolgozza egybe a mazsolával, vagy gyümölccsel. Vizes kézzel formázzon 2-3 centis golyókat. Bő, forró olajban süsse aranybarnára. Lecsepegtetve, de még forrón forgassa bele a vaníliás cukorba.
(Leggyakrabban Szilveszter éjszakájára készítik. Még ízletesebb, ha az elkészült gombócokat félbevágva, tejszínhabbal díszítve adja asztalra.)

HOLLAND FÁNK (OLIEBOLLEN)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, só, 25 dkg mazsola, 2 alma
A sütéshez: zsiradék
A tetejére: fahéjas cukor

Elkészítése: A tálba szitált liszt és só keverékének közepébe mélyítsen lyukat. Öntse bele a kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. A mazsolával és a főtt, felkockázott almával együtt dagassza rugalmas tésztával, miközben adagolja bele a kéz-meleg tejet. Letakarva, meleg helyen hagyja duplájára kelni. Bőven melegítsen fel zsiradékot. Két kanalat mártson a zsiradékba, majd ezek segítségével formázzon bele gombócokat, minden alkalommal bezsírozva az evőeszközöket. Időnként megforgatva süsse aranybarnára mindegyiket. Lecsepegtetve, még forrón hintse meg fahéjas cukorral, és azonnal tálalja. Főként Szilveszter éjszakáján fogyasztják Hollandiában.

JUHTÚRÓS TEPERTŐS POGÁCSA
Elkészítése: 25 deka juhtúrót összegyúrunk 20 deka margarinnal, egy kiskanál sóval meg 25 deka, liszttel, és hűtőszekrényben egy napig állni hagyjuk. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetejét megkenjük 15 deka darált tepertő meg 5 deka margarin keverékével. Néhányszor hajtogatjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét késsel rácsosra bevagdaljuk. Tojással kenjük. és a sütőben szép pirosra megsütjük. (A sütés második félidejében a tüzet mérsékeljük.)

KÁVÉKRÉMES PALACSINTA
Elkészítése: 3 tojássárgáját simára keverünk 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, egy púpos evőkanál liszttel, és egy deci tejjel meg egy csésze erős feketekávéval felengedve, gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A szokásos módon 16 darab palacsintát sütünk, megtöltjük a krémmel és összegöngyöljük. Tűzálló tálba egymás mellé fektetjük tetejét grillázs-krémmel, megkenjük. A grillázs-krémhez 10 deka cukrot megpirítunk, hozzáadunk 10 deka őrölt diót, olajozott tányérra öntjük, és ha kihűlt, megdaráljuk. 2 tojás sárgáját simára keverjük a grillázzsal, és a tojások habbá vert fehérjét hozzáadva, a palacsintára kenjük. A sütőbe téve a tálat, a palacsintát átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.

KÜRTŐS KALÁCS
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 tojássárgája, 1 dkg élesztő, 14 dkg porcukor, 20 dkg dió, 2 dl tej, só, citrom, rum

Elkészítése: A lisztet gyúródeszkán elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a langyos tejben feloldott élesztőt, 4 dkg cukrot, egy csepp sót, a reszelt citromhéjat, a rumot, és a szükséges mennyiségű langyos tejjel jól kidolgozzuk. Cipóba formáljuk, és ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha a tészta kétszeresére meg-kelt, egy fél cm vastagra nyújtjuk, 2 cm széles szalagokat vágunk belőle, ezután a dorongot parázs felett átmelegítjük, vajjal vagy zsírral megkenjük, a tésztát 1 cm távolságban rácsavarjuk, bekenjük tojásfehérjével, és meghintjük gorombára vágott, cukorral összekevert dióval. A dorongot izzó faszénparázson vagy sütőben folytonosan forgatjuk, és a tésztát pirosra sütjük. Időnként olvasztott vajba vagy zsírba mártott kenőtollal megkenjük. Ha megsült, a dorong végét (keskenyebbiket) gyúródeszkához ütjük, hogy a tészta lecsússzon róla. Vaníliás porcukorral meghintjük, és jó melegen tálaljuk. Hígított, meleg, pálinkás barackízt vagy borsodót adhatunk hozzá.

MALAKOV-KRÉM
Elkészítése: 15 deka vajból, 15 deka hámozott, pörkölt mandulából, 15 deka cukorból, 3 tojássárgájából hidegen krémet keverünk. Nagyobbfajta (cukrásztól való) piskótákat rumos tejjel meglocsolunk, aztán egy mély üvegtálba alul krémet teszünk, erre egy sor piskótát, erre megint krémet, erre piskótát (máglya alakban), míg mindkettő el nem fogy, 6-8 órán át nagyon hideg helyen vagy jégen tartjuk, és tálaláskor dúsan bevonjuk cukrozott tejszínhabbal.

PUNCSOS LINZER
Elkészítése: Összegyúrunk 70 deka finomlisztet 20 deka zsírral (vagy 25 deka margarinnal), egy evőkanál cukorral, egy kiskanálnyi szódabikarbónával, egy egész tojással meg 2 tojás sárgájával, csipet sóval és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Hűvös helyen néhány óráig pihentetjük, vékonyra nyújtjuk, és a nagy tepsi hátán 4 lapot sütünk belőle. Ha kihűlt, 2 lapot összetörünk, eldolgozzuk 4 evőkanál rummal. 10 deka mazsolával, 15 deka megáztatott, kimagvalt, apróra vagdalt aszalt szilvával, 10 deka durvára vágott dióval,
(esetleg cukrozott narancshéjjal) 2 evőkanál kakaóval, végül annyi pikáns gyümölcsízzel, hogy kenhető, de nem folyékony tölteléket kapjunk. Ezzel megkenjük vastagon az egyik tésztalapot, és ráborítva. a tetejét, két deszka között lenyomtatjuk. Másnap a tetejét bevonjuk citrommázzal, és mi-kor dermedni kezd, de még nem kemény, késsel bejelöljük a szeleteket. Másnapra a cukormáz üvegszerűen megkeményszik rajta, és a jelölés szerint szeleteljük a tésztát. (A citrommázhoz 30 deka porcukrot 15 percig keverünk egy fél citrom levével, egy evőkanál rummal és annyi vízzel, hogy keverhető, de nem folyékony masszát kapjunk.)

SZILVESZTERI ALMAFÁNK (APPELFLAPPEN)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg kemény vaj, 1 dl víz, csipet só
A töltelékhez: 4-5 db alma, 4 evőkanál cukor, 3 dkg mazsola, csipet őrölt fahéj
A kenéshez: 1 tojássárgája vagy cukros tej
Elkészítése: A lisztet morzsolja össze a vajjal. A sóval és a vízzel dagasszon belőle rugalmas tésztát. Lisztezett deszkán ne túl vékonyra nyújtsa ki. Vágjon ki belőle mintegy 15 centi átmérőjű karikákat. Hagyja pihenni, míg elkészíti a tölteléket. Ehhez a meghámozott és kicsumázott, apróra vagdalt almákat keverje össze a cukorral és a fahéjjal. Hagyja lecsepegni, majd forgassa bele a mazsolát. Halmozzon a tésztakarikák közepébe a töltelékből. A széleken összefogva formázzon virágot a süteményből. Kenje meg a tetejüket. Kivajazott tepsibe helyezve tíz perc alatt süsse aranybarnára.

SZILVESZTERI APRÓSÜTEMÉNY
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg kristálycukor, 15 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 5 dkg csokoládé, áfonyadzsem

Elkészítése: A hozzávalókat a csokoládé kivételével jól összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a megreszelt csokoládét. Mindkettőt félujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat - a világos tészta tetejét kristálycukorral megszórva - sütőpapírral bélelt sütőben megsütjük. Ha megsültek, egy-egy világos és barna korongot áfonyalekvárral összeragasztunk.

SZILVESZTERI SÓSKIFLI
Elkészítési idő: 40 perc + a kelesztés
Hozzávalók: 1 kg. liszt; 20 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 ek cukor, 4 egész tojás, 1 dkg őrölt kömény, só
Elkészítése: A liszt közepére mélyedést csinálunk, beletesszük a tejben, cukorral megkelesztett élesztőt, kevés sót, 3 egész tojást és 10 dkg vajat. Közepes keménységű cipót gyúrunk, majd kinyújtjuk, közepébe teszünk 10 dkg megpuhított vajat, szétkenjük rajta, és mint a pogácsát alul, felül, balról és jobbról összehajtogatjuk. Ezt háromszor ismételjük, majd négy cipót formálunk belőle. 1 óráig félretesszük kelni, majd a cipókat kerekre nyújtjuk, mint a tortát, felvágjuk és kiflire sodorjuk össze. Tojással megkenjük, sós köménymaggal meghintjük, még a tepsiben 1 óráig kelesztjük, közepes lángon megsütjük.

SZILVESZTER-SÜTEMÉNY
Elkészítése: Fél kg lisztet, 1 csomag sütőport, 25 deka cukrot, 20 deka zsírt, 2 egész tojást és 1 csomag vaníliás cukrot gyúrótáblán jól összegyúrunk.
A tésztát két részre osztjuk, s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk még. A tésztákat külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk s pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk. A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk, s úgy sütjük. Sütés után a világos karikák alját barack- vagy más gyümölcsízzel megkenjük, s így egy-egy csokoládés korongocskára téve tálaljuk.

SZILVESZTERI SÜTIK (NIEUWJAARSKOEKJES)
Hozzávalók: 7,5 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 2,4 dl cukor, 3 evőkanál tej, 10 dkg puha vaj, 1 citrom reszelt héja
A tetejére: 10 dkg kókusz reszelék

Elkészítése: A tészta összetevőit gyúrja simává. Lisztezett deszkán formálja hosszabb rúddá. Forgassa meg a reszelékben. Vágja félujjnyi karikákra, végül közepes hőfokú sütőben süsse készre.

SZILVESZTERI SZERENCSEMALAC MARCIPÁNBÓL
Elkészítése: Rózsaszín marcipánból 3 cm magas, 4 cm hosszú hengert formálva, végeit kissé kigömbölyítjük, hogy nudliforma legyen. Kb. 1.5 cm átmérőjű golyót készítve a fejnek, kissé rányomva ráillesztjük a testre. Az orra pici gomb, 2 lyukkal. A helyére illesztve, kissé nyomjuk be hüvelykujjal. A fülek 1-1 kis golyóból állnak, levélformára szétnyomva. A csülkök hosszúkás bimbó alakúak, enyhén lapítva és behajlítva. A szem kis sötétbarna gömböcskékből készül úgy, mint a pata, melyekre villával mélyedéseket formázhatunk.

ÚJÉVI FÁNK (BUNUELOS)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 evőkanál porcukor, 1 tojás, fél kávéskanál sütőpor, 3 dkg vaj, margarin vagy zsír, Z dl tej, egy csipetnyi só, olaj a kisütéséhez; az öntethez: 12 dkg porcukor, 4 evőkanálnyi sherry, 3,5 dl víz, 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A közepes méretű, mély tálban elegyítjük a lisztet, a porcukrot, a sütőport és egy csipetnyi sót. Eldolgozzuk a villával felvert tojással, a felolvasztott, de nem meleg vajjal, illetve margarinnal vagy zsírral és a folyamatosan hozzáadott langyos tejel, amíg rugalmas, könnyen formálható tésztát nem nyerünk. A tésztát 8-12 egyforma darabra vágjuk. Nedves kézzel kis cipókat formálunk, lisztezett deszkára rakjuk, és letakarva 30 percig pihentetjük. Mindegyik cipót 2 cm vastagra nyújtjuk, bőséges, forró olajban (kis adagokban, mert sütés közben térfogatuk növekszik), mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük. Az öntet elkészítése: valamennyi hozzávalót összekeverjük, és közepes tűzön, keverve, 20-30 perc alatt sűrű sziruppá főzzük. A fánkot cseréptálban tálaljuk, sziruppal leöntve. A hagyományok szerint a bunuelost karácsony estéjén és szilveszterkor készítették. A sütemény elfogyasztása után a cseréptálat összetörték, hogy szerencsét hozzon.

VAJAS PACHLAVA (ÖRMÉNY RECEPT)
Hozzávalók:
A tésztához: 75 dkg liszt, 18 dkg margarin, 2 tojás, 35 g élesztő, 2 dl víz
A töltelékhez: 50 dkg dió, 50 dkg kristálycukor, 5 g fahéj
A kenéshez: 2 tojássárgája
Az öntethez: 11 dkg olvasztott margarin, 175 g méz

Elkészítése: Az edénybe vízben feloldott élesztőt teszünk, hozzáadjuk a tojást, és alaposan összedolgozzuk. Állandó keverés mellett apránként hozzáadjuk a lisztet, majd olvasztott margarint teszünk bele, és jól eldolgozzuk a keveréket, majd meleg helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. A töltelékhez ledaráljuk a diót, összevegyítjük a kristálycukorral és fahéjjal. A tésztát deszkára borítjuk, kettéosztjuk, és 1,5 -2 mm vastagságúra nyújtjuk. Ezután az első réteget kikent tepsibe helyezzük, rátesszük a tölteléket (körülbelül 3 mm), ezt letakarjuk a másik réteggel, a tészta széleit becsípjük és összehajtjuk. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, majd a tésztát késsel rombusz alakúra bevágjuk.
Tíz perccel a sütés után kivesszük a pachlavát, és a bevágások vonalán leöntjük az olvasztott margarinnal, és újra 35-40 percre a sütőbe tesszük. Ezután a tepsit kivesszük, és a süteményt a bevágások vonalán leöntjük mézzel, majd szeletekre vágjuk.