Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Aktuális - Padlizsános húsételek


BÉLSZÍN ANDALÚZ MÓDRA
Hozzávalók: 4 előre bepácolt, érlelt bélszínszelet, 10 dkg sonka, 10 dkg gyöngyhagyma, 5 dkg mandula, 2 dl száraz fehérbor, 1 kis padlizsán, 2 paradicsom, 2 nagy zöldpaprika, 5 evőkanál olaj, só és törött bors (ízlés szerint)

Elkészítése: Először elkészítjük a ragut. 3 evőkanál olajon megpirítjuk a gyöngyhagymát és a csíkokra vágott sonkát, majd megsózzuk, megborsozzuk és beborítjuk a meghámozott, kis kockákra vágott padlizsánnal. Rátesszük a kicsumázott és csíkokra aprított zöldpaprikát, a megtisztított és elforgácsolt mandulát, végül a kockákra vágott paradicsommal és a borral felöntve, fedő alatt megpároljuk. A bélszínszeleteket a maradék olajon hirtelen, gyorsan, mindkét oldalán átsütjük és a ragut aláöntve, párolt rizzsel tálaljuk.

BIRKAVAGDALT PADLIZSÁNNAL (BOULETTES D’AGNEAU AUX AUBERGINES)
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre: 500 g vagdalt bárányhús, 2 nagy padlizsán, 1 kiskanál őrölt kömény, 6 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, só, bors

Elkészítése: Csavarjuk alufóliába a padlizsánokat és süssük 30 percig 180 fokon. Ha megsült, szedjük ki a héjából egy kiskanál segítségével.
Egy tálban keverjük jól össze a padlizsánpürét a vagdalt birkahússal, köménnyel, tojássárgájával, petrezselyemmel, sóval és borssal.
Készítsünk a masszából vizes kézzel kis pogácsákat és süssük ki olívaolajban pirosra. Tálaljuk padlizsános rizottóval.

BOLGÁR GYUVECS
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg marha vagy sertéscomb, 1 kis padlizsán, 15 dkg zöld hüvelyű bab, 2 zöldpaprika, 4 paradicsom, 15 dkg konzerv fehér bab, 2 nagyobb burgonya, 1 szál sárgarépa, 10 dkg rizs, 2 tojás, 2 dl joghurt, olaj, só, pirospaprika

Elkészítése: Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük. Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt és zöldpaprikát, a felkarikázott sárgarépát és a széttördelt zöldbabot. Megsózzuk, és fedő alatt 20 percig pároljuk. Hozzáadjuk a cikkelyekre vágott paradicsomot, a kockára vágott burgonyát, a konzerv babot, a rizst és felöntjük annyi vízzel vagy csontlével, amennyi ellepi. Kis lángon, kevergetés nélkül megpároljuk. Végül leöntjük a tojással elkevert joghurttal, és addig főzzük, amíg a tojás megszilárdul. Római tálban, sütőben is készíthető.

CSIRKERAGU PADLIZSÁNNAL
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes padlizsán, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra vágom, a zsírját kiolvasztom, majd lepirítom rajta a megtisztított és apróra vágott fokhagymát. A megmosott és feldarabolt csirkehúst a fokhagymás szalonnazsíron jól átsütöm. Aláöntök 3 dl vizet és fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Közben sózom és meghintem borssal. Ha a hús megpuhult, levéből kiveszem, kicsontozom, majd kis kockákra vágva visszateszem a serpenyőbe. Hozzákeverem a sütőben megsütött és összetört, sózott paradicsompürével elkevert padlizsánt, végül rászórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet.
Elkészítési ideje: 50 perc

CSIRKE PADLIZSÁNNAL
Hozzávalók: személyenként negyed csirke, fél padlizsán, 1 közepes fej vöröshagyma, fűszerek tetszés szerint, egy nagy zöldpaprika, só és zsír

Elkészítése: meleg zsíron a cikkekre vágott vöröshagymát és a négybe metélt zöldpaprikát üvegesre pároljuk, megfuttatjuk rajta a darabokra vágott csirkét, rászórjuk a fűszereket, és kevés vízzel kuktában 20 percig nyomás alatt főzzük. A hámozott padlizsánt ujjnyi hasábokra vágjuk, beledobjuk a kuktába és sózva, nyomás alatt még 3-4 percig főzzük.
Körítése: kovászos uborka, leveles saláták, esetleg a tápérték növelése érdekében rizs, ízesítéshez citromlé, tejföl.
Tálalása: pecsenyéstál közepére helyezzük a csirkedarabokat, körülrakjuk a padlizsánnal, a szaftot áttörjük és ráöntjük.
Citromkarikákkal, levélpetrezselyemmel, tejfölcseppekkel díszíthetjük.
Ital: fűszeres paradicsomlé, sárgadinnyelé, könnyű fehérbor.

EGYIPTOMI BÁRÁNYCOMB (SAKHDAT - KHAROUF - MEHAMMARA)
Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 2 db burgonya hasábokra vágva, 25-50 dkg-os padlizsán, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kicsontozott báránycomb (csonttal együtt 2-3 kg-os), só, bors, paprika, 2 felkarikázott hagyma, 3 paradicsom

Elkészítése: Öntsük forró sós vízbe a babot, főzzük 5 percig, szűrjük le. Tegyünk félre 3 dl-t a főzővízből. A hámozott padlizsánt 2cm-es karikákra, majd ezeket negyedeljük. 20 percre lesózzuk.
A bárányt bedörzsöljük fokhagymával, majd sózzuk, borsozzuk. A húst széles tepsi közepére tesszük, köré a burgonyát, babot, a leöblített padlizsánt. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Ráöntjük a főzőlé maradékát. Elosztjuk rajta a hagymát, kézzel rányomjuk a paradicsom húsát, levét. Kb. 2,5 órán át, sütjük forróra előmelegített sütőben, levével gyakran locsolgatjuk.
Felszeletelve a zöldségekkel tálra rendezzük.

EGYIPTOMI CSIRKE
Hozzávalók: 2 lebőrözött, kicsontozott csirkemell (kb. 70 dkg), 60 dkg padlizsán, só, 4 evőkanál olívaolaj, 20 dkg rizs, 1 húsleveskocka, csipetnyi őrölt kurkuma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl bor

Elkészítése: A húsdarabokat fél centi vastag szeletekre vágjuk, kiverjük, és besózva egy óráig állni hagyjuk. A padlizsánt másfél centi vastag karikákra szeleteljük, sóval bedörzsöljük, majd tésztaszűrőbe rakva tál fölé állítjuk, amely a kicsorgó keserű levet felfogja. A rizst egy evőkanál olajon megfuttatjuk, ezután kétszer annyi vízzel öntjük fel, mint amennyi a térfogata, majd a húsleveskockával és kurkumával ízesítve puhára pároljuk. A hússzeleteket két evőkanál olajon teflon- serpenyőben mindkét felükön megsütjük, félretesszük, és melegen tartjuk. Az utolsó kanál olajat is a serpenyőbe öntjük, és a papírtörlővel leitatott padlizsánszeleteket megsütjük benne. A tál közepére a rizst halmozzuk, és a hús- meg padlizsánszeleteket félig egymásra fektetve, váltogatva az oldalához támasztjuk. A serpenyőben visszamaradt zsiradékot a paradicsompürével meg a borral simára keverjük, kevergetve felforraljuk, és külön tálkában az egyiptomi csirkéhez tálaljuk.

FILÉZETT PISZTRÁNG EGÉSZBEN, FÓLIÁBAN TÁLALVA
Hozzávalók 5 személyre: Fejenként 1 pisztráng, 40 dkg vegyes zöldség, 1 padlizsán, só, bors, bazsalikom, szerecsendió, 1 dkg halfűszer, 2 dl FLORIOL étolaj
A körítéshez: 1 kg burgonya, 1 csomó kapor, 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A pisztrángokat fordítva, tehát hasüregüknél kezdve filézzük, s a halhúst úgy fejtjük le óvatosan a csontról, hogy a gerincénél egészben maradjon. A hal fejét és farkát rajta hagyjuk. A pisztrángok hasüregét bedörzsöljük sóval, borssal és halfűszerrel. A vékonyra felvágott zöldséget kevés étolajon lepirítjuk, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A padlizsánt meghámozzuk, felszeleteljük, meghintjük egy kis sóval, bazsalikommal, majd ugyancsak kevés olajon megsütjük, és a zöldséggel együtt a pisztrángok hasába töltjük. Öt db alufólia egyik oldalát beolajozzuk, rátesszük a töltött pisztrángokat, a halak tetejét is megkenjük olajjal. A fóliát nem szorosan, hanem levegősen ráhajtva lezárjuk, és faszénparázs fölött kisütjük. Sós vízben főtt, vajon megforgatott, finomra vágott kaporral megszórt burgonyával, a nyitott fólián tálaljuk.

GRILLEZETT CSIRKECOMBOK PADLIZSÁNÁGYON
Hozzávalók: 6 db csirkecomb, 2 db padlizsán, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 evőkanál szárnyas fűszerkeverék, só, csipet gyömbérpor

Elkészítése: A csirkecombokat félbevágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, a grillrácson sütjük. Közben elkészítjük a zöldségragut: a finomra vágott vörös- és fokhagymát előhevített olajon lepirítjuk, rádobjuk a megmosott, felkockázott padlizsánt, gombát, paradicsomot. Enyhén megsózzuk, meghintjük a gyömbérporral. A kész grillcombokat erre a zöldségtalapzatra tesszük, snidlinges rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 55 perc

GYÖNGYTYÚK PADLIZSÁNOS RAGUVAL
Hozzávalók: 1 1/2 kg-os gyöngytyúk, 25 dkg paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg fiatal tök, 25 dkg padlizsán, 3 kemény tojás, 5 evőkanál olaj, só, törött bors, 1 babérlevél, 2 dl száraz fehérbor

Elkészítése: A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és darabjaira vágva megsózzuk. 3 evőkanál forró olajon átsütjük a húsdarabok mindkét oldalát, majd 2 dl bort aláöntve, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a maradék, forró olajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a meghámozott és kockákra vágott tököt és padlizsánt. Megsózzuk, megborsozzuk és gyorsan, erős lángon megpirítjuk. Hozzátesszük a gerezdekre vágott paradicsomot, végül a keménytojás-kockákkal sütjük addig, amíg a paradicsom héja ráncosodni kezd. Ezután beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet. A megpárolódott húsdarabokra öntjük a ragut és párolt rizzsel tálaljuk.

GYUVECS 01.
Hozzávalók: 30 dkg sertéscomb, 30 dkg birkacomb, 20 dkg füstölt szalonna, l jó nagy fej vöröshagyma, 1 kis padlizsán, 6 zöldpaprika, 6 paradicsom, 1 dl rizs, 2 nagy burgonya, só, őrölt bors, pirospaprika, petrezselyemzöld, 1 l leveslé

Elkészítése: A jól megmosott húsokat és a szalonnát külön-külön kis kockákra összevágjuk. A szalonnát saját zsírjában kiolvasztjuk, és a nagyobb kockákra vágott hagymát megpirítjuk benne. A zöldségeket szükség szerint megtisztítjuk, megmossuk, majd felkarikázzuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk. Egy előre beáztatott római tál aljára zöldségeket rakunk, majd húst, hagymás szalonnatepertőt, rizst és a többi zöldséget. Közben sóval, borssal, pirospaprikával, finomra vágott petrezselyemzölddel és fokhagymával fűszerezzük. Ráöntjük a leveslét, és szükség szerint annyi vizet, hogy az alapanyagokat éppen ellepje. Az edényre rátesszük a tetejét, és sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 2 órán keresztül pároljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra

GYUVECS 02.
Hozzávalók 4-5 személyre: 60 dkg sertéspörkölt, 20 dkg rizs, 30 dkg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 30 dkg padlizsán, 3 dl tejföl, 3 dkg vaj, só

Elkészítése: A rizst főzd meg. Az előkészített padlizsánt, a meghámozott paradicsomot, és a kicsumázott zöldpaprikát, karikázd fel. Egy kivajazott tűzálló tálba teríts egy réteg rizst, tegyél rá paradicsomot, zöldpaprikát, padlizsánt, erre néhány kanál pörköltet, majd tejfölt és újra rizst. Folytasd ezt a rétegezést, amíg a hozzávalók tartanak, a tetejére tejföl és paradicsom maradjon. A maradék vajat morzsold a gyuvecs tetejére, és előmelegített forró sütőben süsd, amíg a teteje meg nem pirul.

GYUVECS 03.
Hozzávalók: 60 dkg sertés apróhús, 8 dkg zsír, 6 dkg vöröshagyma, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 60 dkg burgonya, 20 dkg törökparadicsom (padlizsán), 18 dkg rizs, bors, 1 dkg pirospaprika

Elkészítése: A sertéshúsból pörköltet készítünk, a rizst félpuhára pároljuk. A burgonyát héjában megfőzzük. A törökparadicsomot meghámozzuk, és 1x1 cm-es kockákra vágjuk fakéssel, hogy ne barnuljon meg, és ne legyen keserű. A paprikából, paradicsomból lecsót készítünk, kizsírozott tepsibe rétegezzük a karikára vágott burgonyát, majd a párolt rizst, pörköltet, lecsót és a törökparadicsomot, burgonyával takarjuk, és csontlével felöntve sütőben készre pároljuk.

HÚSOS PADLIZSÁN
Hozzávalók: 70 dkg padlizsán, 60 dkg kolbászhús, só, bors, 30 dkg hagyma, 5 dkg paradicsompüré, liszt, olaj

Elkészítése: A meghámozott padlizsánokat vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és állni hagyjuk. Lisztbe forgatva pirosra sütjük, majd tepsibe szétrakjuk a szeletek felét. Rákenjük a kolbászhúst, és átsütjük. Mikor a hús megsült, rárakjuk a többi padlizsánt is, és paradicsommártással leöntve még egyszer átsütjük. Tálaláskor sült hagymát adunk hozzá.

IZMIRI BÁRÁNYSÜLT
Hozzávalók: 60 dkg báránycomb, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, 50 dkg padlizsán, só, bors, 4 paradicsom

Elkészítése: A bárányhúst sütőben hagymával, fokhagymával puhára sütjük, majd fölszeletelve tálra tesszük. A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, és besózva néhány percig állni hagyjuk. Lisztben megforgatva olajban megsütjük, és a húsra rakjuk. A paradicsomokat is rárakjuk, borsozzuk, sózzuk, és reszelt sajttal megszórva a sütőben átsütjük.

JOLLOF (NYUGAT-AFRIKA)
Hozzávalók 6 személyre: 1 padlizsán (kb. 25 dkg), 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg kicsontozott csirkehús, 20 dkg marhahús, 4 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 nagy paradicsom, 40 dkg hosszú szemű rizs, 2 dl olaj, 2 db húsleveskocka, 3 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál cayenne-i bors

Előkészítés: A fokhagymát összetörjük. A húsokat nagyon apró kockákra vágjuk, sóval, borssal és a fokhagymával összekeverjük, és másfél órára betesszük a hűtőszekrénybe. A hagymát fél cm-es vastagságú karikákra vágjuk. A padlizsánt megmossuk, kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd sóval bedörzsöljük. Fél órára tésztaszűrőbe tesszük, tálat állítunk alá, hogy a kicsöpögő keserű leve kicsorogjon, majd papírtörülközővel leitatjuk. A répát megtisztítjuk és felszeleteljük. A paradicsom héját lehúzzuk. A rizst megmossuk.

Elkészítése: Az olajat nagy teflonserpenyőben felforrósítjuk, és a húst erős lángon, kevergetve megpirítjuk benne, majd kiszedjük és félretesszük. A hagymát a visszamaradt olajban megfonnyasztjuk, majd a padlizsán- és répaszeleteket is megsütjük benne.
A húst az edénybe visszarakjuk, 1 liter vízzel leöntjük, és a húsleveskockát belemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a fokhagymát, majd borssal és a cayenne-i borssal fűszerezzük.
Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk, majd szűrőlapáttal tűzálló tálra átszedjük, alufóliával letakarjuk, és a sütőben melegen tartjuk.
A rizst a visszamaradt lébe öntjük, és fedő alatt lassú tűzön megpuhítjuk. A rizst a zöldséges hússal tálaljuk.

KAVIÁROS PADLIZSÁN
Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, padlizsánonként 1/2 fej vöröshagyma, 1 ek búzacsíra, só, olívaolaj, 1 ek kaviár

Elkészítése: A padlizsánt megsütjük, majd a héját óvatosan lehúzzuk. A kockákra vágott hagymát és padlizsánt a búzacsírával, egy csipetnyi sóval és kevés olívaolajjal összekeverjük. a tetejére kaviárt szórunk, és hidegen tálaljuk.

MAGRAB (ÉSZAK-AFRIKAI)
Hozzávalók: 75 dkg bárány vagy csirke húst 21/2 cm-es kockákra vágunk, annyi vizet töltünk rá, hogy éppen ellepje, sózzuk, fűszerezzük: 4-5 gerezd fokhagyma és ugyanannyi friss gyömbér összetörve, 1 tk őrölt köménymag, 1 ek paradicsom püré, 1 ek harissa szósz

Elkészítése: Jól összekeverjük, és 1 órát főzzük.
Zöldséget adunk hozzá: 1/2 karalábé, 1 kis tök, répa, hagyma, padlizsán, petrezselyem, stb. felkockázva. Forrásig hevítjük, és 20-25 percig főzzük. Mielőtt teljesen elkészülne, adjuk hozzá az alábbi zöldségeket, hogy ne főjenek szét: paradicsom, cukkini, zöldborsó. Couscoussal tálaljuk.
Harissa szósz: Száraz erős paprikát éjszakára beáztatunk és másnap összepasszírozzuk 7-8 gerezd fokhagymával, 2 ek paradicsom pürével, az áztató lével, 1 tk Cayenne borssal. Ebből adunk 1 tk.-lal a húshoz.
Couscous: A couscoust kis vajon megforgatjuk, adunk hozzá füge vagy dió darabokat, kis sót és a mennyiségével azonos forró vízzel leöntjük. Nem kell tovább főzni!

MUSZAKA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg kékparadicsom (padlizsán) vagy tök, 1 dkg só, 4 dkg liszt, 2 db tojás, étolaj a sütéshez
Töltelék: 2 dkg zsiradék, 5 dkg vöröshagyma, 24 dkg üszőhús, közepesen zsíros, 1 gerezd fokhagyma, víz vagy csontlé, só, bors, petrezselyemzöld
Öntet: 2 tojássárga vagy 2 egész tojás, 2 dl tejföl

Elkészítése: A padlizsánt, vagy a tököt meghámozzuk, egy cm karikákra vágjuk, megsózzuk, megmártogatjuk lisztben, és forró olajon kisütjük. a tepsit kizsírozzuk, az aljára egy sor rántott padlizsánt, v. tököt rakunk, beborítjuk töltelékkel, a töltelékre ismét a padlizsánt v. tököt rétegezzük. Végül leöntjük a tejföl és a tojások sárgájának /vagy az egész tojásoknak / keverékével. Közepesen meleg sütőben sütjük.
Töltelék: Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst és a zúzott fokhagymát. Összekeverjük, hozzáöntünk 0,5 l csontlét v. meleg vizet, és negyed óráig pároljuk. Sóval és borssal ízesítjük.
Öntet: a tejfölt elkeverjük a két tojássárgájával.
A muszakát besamellel is leönthetjük.
Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyem zölddel.

MUSZAKA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 2 padlizsán, 50 dkg darált birka- vagy marhahús, 40 dkg paradicsom, 1 dl száraz fehérbor, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 4 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, oregánó

Elkészítése: A megtisztított padlizsánt hosszában kb. 1 cm vastagon felszeleteljük és besózzuk. Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Hirtelen megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lehéjazott, felaprított paradicsomot. Sóval, borssal és oregánóval (szurokfűvel) fűszerezzük, majd felöntjük a borral. Fedő alatt addig főzzük, amíg besűrűsödik.
A vajból, lisztből és tejből a szokásos módon besamelmártást főzünk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját és a reszelt sajtot. A padlizsánról a keletkezett nedvességet leitatjuk, és forró olajban mindkét oldalon kisütjük. A felét tűzálló tálba fektetjük, rásimítjuk a paradicsomos húst és befedjük a maradék padlizsánszeletekkel. Leöntjük a sajtos mártással, és forró sütőben körülbelül 30-40 percig sütjük.

MUSZAKA 03.
Hozzávalók: 4 padlizsán, 40 dkg darált sertés vagy birkahús, 1 dl főtt rizs, 30 dkg reszelt feta sajt, 1 fej vöröshagyma, 2 érett paradicsom, ketchup, só, olívaolaj, liszt, tej, őrölt fahéj, őrölt bors

Elkészítése: A padlizsánokat megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és lapos tányérra rakjuk, megsózzuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Bő fél óra állás után leöntjük róla a vizet, lemossuk és leszárítjuk, majd kevés olívaolajon addig pirítjuk, amíg megpuhul. A kisütött szeletekről leitatjuk az olajat. A darált húst finomra vágott hagymával kevés olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, apróra vágott, hámozott paradicsomot, ketchupot adunk hozzá, hogy jó szaftos legyen, és puhára pároljuk.
Kiolajozott jénaiba lerakunk egy réteg padlizsánt, arra főtt rizst, majd egy réteg húst és megszórjuk feta sajttal. A rétegezést addig ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére besamelt készítünk, amelyhez egy ek. vajat egy kis lábosban megolvasztunk, elkeverünk benne egy púpozott ek lisztet, majd lassan feleresztjük kb. 2 dl forró tejjel. Állandóan kevergetve tejszínsűrűségűre főzzük, közben sóval, borssal, fahéjjal fűszerezzük. Amikor elkészült belekeverjük a maradék sajtot, és a Muszaka tetejére öntjük. Közepesen forró sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

MUSZAKA GYÖNGYBÚZÁVAL
Hozzávalók 6 személyre: 1 cs. gyöngybúza (12,5 dkg), 40 dkg darált hús, 40 dkg padlizsán, 40 dkg cukkíni, 3/8 liter tej, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg burgonya, 1/4 kg paradicsom, 1 ek vaj, 1 ek finomliszt, 1 ek reszelt parmezán, só, bors, szerecsendió, leveskocka, olaj

Elkészítése: A búzát dupla mennyiségű vízbe áztatjuk, sózzuk, majd puhára pároljuk. A darált húst sóval, borssal és szétnyomott fokhagymával ízesítjük. 2 ek. olajat forrósítunk, és a húst ebben megpároljuk. A cukkíni és a padlizsán végeit eltávolítjuk, a zöldségeket megmossuk, majd kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. A paradicsom szárát eltávolítjuk, a paradicsomokat pár másodpercre forró vízbe merítjük, majd hideg vízbe tesszük, és a héját lehúzzuk, a paradicsomokat felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk.
2 ek. olajat forrósítunk, majd a padlizsán- és cukkíni szeleteket megpároljuk. A zöldséget lecsepegtetjük. Egy tálat rétegezve megtöltünk a zöldséggel, darált hússal és a burgonyakarikákkal.
Egy kevés vajat habzásig hevítünk, lisztet szitálunk rá, és kevergetés mellett röviden pirítjuk. Tejjel felöntjük, majd sűrű krémmé főzzük, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval és leveskockával ízesítjük.
A zöldséges tálat meglocsoljuk szósszal, majd megszórjuk parmezánnal. A zöldségtálat előmelegített sütőbe helyezzük és 180 Celsius-fokon kb. 40 percen keresztül sütjük. A gyöngybúzával és salátával kínáljuk.

NYÁRSON SÜLT HÚSKOCKÁK PADLIZSÁNNAL
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, só, 2 db padlizsán, 10 dkg sózott szalonna, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 késhegynyi őrölt bors, 1 kávéskanál mentalevél, 1 kávéskanál korianderzöld, 4 fej hagyma

Elkészítése: A sertéshúst 3-4 cm nagy kockákra vágom, megsózom, és kis, lapos vasnyársakra felhúzom. A padlizsánt hosszanti irányban, nem túl mélyen bevágom, majd keresztben kettévágom, ily módon négy fél padlizsánt kapok. A bevágott nyílásba szalonnacsíkokat teszek, meghintem sóval, őrölt borssal, apróra vágott petrezselyem és koriander zölddel, vagy mentalevéllel. Az így fűszerezett padlizsándarabokat keresztben nyársra húzom. A nyárs végére egy megtisztított hagymafejet is teszek.
Sütés előtt a húst és a padlizsánt is megkenem olajjal, majd parázs fölött minden oldalán megsütöm.
A padlizsánt először a bevágott oldaláról kezdem sütni.

OLÍVÁS CSIRKE
Elkészítési idő: 1 és fél óra
Hozzávalók: 1 csirke, 1 kis fej vöröshagyma, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 mokkáskanál paprika, 1 csipetnyi szárított mentalevél, 1 padlizsán, 10-12 db zöld olívabogyó, só és bors

Elkészítése: A megtisztított csirkét feldaraboljuk, és lisztbe forgatjuk. A nagyon apróra vágott vöröshagymát vajon megpirítjuk, majd a csirkedarabokat az őrölt gyömbérrel együtt 10 percig közepes lángon pirítjuk. Ezután felöntjük egy pohár vízzel, hozzáadjuk a mentát, a paprikát, megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt egy óra hosszat lassú tűzön főzzük.
Ezt követően beletesszük a kimagozott olívabogyókat, a kockákra vágott padlizsánt, még egy pohárnyi vizet, és még 20 percig főzzük. A csirkét tálra tesszük, köré halmozzuk a zöldségeket, és felszolgáljuk.
Rizspiláffal fogyasztható.

PADLIZSÁN GÖRÖGÖSEN
Hozzávalók: 2 kisebb padlizsán, 50 dkg kemény paradicsom (legjobb a Lucullus fajta), 25 dkg darált sovány sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 10 dkg rizs, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát egy evőkanálnyi forró olajon megfonnyasztom, majd a serpenyőt a tűzről lehúzva, belekeverem a pirospaprikát és ráöntök két evőkanál vizet. A tűzre visszatéve megsózom, és a darált húst ráteszem. Folyamatosan addig kevergetem, amíg az egész megfehéredik. A megmosott, héjas padlizsánt egy centi vastag karikákra vágom és megsózom, majd tizenöt percig hagyom állni, addigra kiadja keserű levét. A szürkés levet szalvétával leitatom, és egy lapos tűzálló tálon elrendezem. Aláöntök fél dl vizet, és a tálat saját fedelével letakarva beteszem a mikrohullámú sütőbe. A legerősebb fokozaton öt-hét percig párolom. Közben egyszer megfordítom a padlizsánkarikákat is és a tálat is. A rizst a szokásos módon megmosom, leszűröm, majd fél óráig állni hagyom bő vízben. Ezután leszűröm és összekeverem a darált hússal. Belekeverem a tejföl háromnegyed részét, a zúzott fokhagymával és a törött borssal ízesítem. Mélyebb tűzálló tálba rakom a padlizsánkarikák felét úgy, hogy csak egymás mellé kerüljenek, ne egymásra, majd a húsos-rizses keverékkel leöntöm. Rákarikázom a paradicsomot, és ismét a padlizsánnal folytatom a rétegezést. A tálat saját fedelével letakarom és a mikrohullámú sütő legerősebb fokozatán, húsz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. További tíz percig nem veszem le a tetejét, csak azután tálalom.

PADLIZSÁN-HALOM
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán (kb. 40 dkg), 15 dkg sonka (vagy bármilyen füstölt hús), 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 10 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 4 vékony szelet sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 teáskanál vegeta (vagy 1 húsleveskocka), 1 csapott mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A megmosott, és lecsöpögtetett rizst, 1 evőkanálnyi olajon üvegesre pirítjuk, ezután térfogatának megfelelően dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük. Beleszórjuk a Vegetát, majd befedve, kis lángon megpároljuk. A már kész rizsbe óvatosan belekeverjük a megmosott, összevágott petrezselyemzöldet, és a további felhasználásig befedve hagyjuk állni. Közben a padlizsánt megmossuk, a szárát levágjuk, és héjastól 4 vastag karikára vágjuk. Mindkét oldalát erősen megsózzuk, és 15 percig pihentetjük, addigra a keserű levét kiengedi. A sonkát és a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk vagy ledaráljuk, és a rizzsel, a citromhéjjal meg a tejföllel összekeverjük. A megtörülgetett padlizsán mindkét felét lisztbe mártjuk, és a megmaradt olajon hirtelen, erős lángon mindkét oldalát átsütjük. A padlizsánkarikákat a tepsiben egymás mellett elhelyezzük. A sonkás rizst elosztjuk rajtuk, végül befedjük a négy sajtszelettel. Alufóliával letakarva az ételt 20 percig közepes lángon sütjük, majd fedetlenül világosra pirítjuk.

PADLIZSÁN - MUSZAKA (GÖRÖG ÉTEL)
Hozzávalók: 3 szép padlizsán, só, 3-4 evőkanál olaj, 5 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg darált marhahús, 2 nagy paradicsom, 2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 késhegynyi fahéj, 4-5 evőkanál besamelmártás, 6 dkg reszelt sajt, 3 tojás, 1 késhegynyi szerecsendiópor

Elkészítése: Felszeletelem a padlizsánokat, a szeletek mindkét oldalát besózom. Fél órát hagyom állni, majd lecsöpögtetem, és szárazra törlöm. Forró olajban kisütöm a padlizsánszeleteket. A vajat, a marhahúst, az összevágott paradicsomot, a hagymát megsózom, megborsozom, megszórom fahéjjal, jól összekeverem, és gyenge tűzön párolom. Ha szükséges, kevés vízzel meglocsolom. Kivajazok egy tűzről a húsos masszát, hozzákeverek 2 evőkanál besamelmártást. A tűzálló edénybe, sorba lerakok egy réteg padlizsánt, rá a húsos masszát, majd a reszelt sajtot. A rétegeket ismétlem. Felverem a tojásokat, összekeverem a szerecsendióval és egy kis besamelmártással és ráöntöm az ételre. Előmelegített sütőben háromnegyed óráig sütöm. A Muszaka nemcsak padlizsánból, hanem cukkiniből, patisszonból vagy burgonyából is készíthető.

PADLIZSÁNNAL TÖLTÖTT HAL
Hozzávalók: egész hal, a hal nagyságának megfelelő mennyiségű padlizsán, fűszerek ízlés szerint, tojás, só, vaj, méz, citromlé és vöröshagyma

Elkészítése: A padlizsánt lángrostán, parázson vagy tűzhely tetején forgatás közbe addig sütjük, míg puha nem lesz.  Kettévágjuk és kiemeljük a belét anélkül, hogy égett rész kerülne bele.  Sóval, fűszerkeverékkel és tojással habosra keverjük. Megtöltjük vele a hal hasüregét, és ami marad, azt a hal mellé rakjuk. A halat alufóliával bélelt tepsibe helyezzük, közepes sütőben átsütjük. 5 dkg olvasztott vajhoz egy egész citrom levét és egy evőkanál mézet keverünk, és megkenjük vele a halat. Forró sütőben megpirítjuk a felületét, és még egyszer-kétszer megkenjük. Akkor kész, ha a hal bőre fényes barnára pirul.
Körítése: melegen: párolt csillagtök, párolt mángold, paradicsomsaláta, kompótok.
Hidegen: majonézes saláták, lé nélküli kompótok.
Tálalása: A halat egészben emeljük át hosszú tálra, és egyik felét rakjuk végig körítéssel a másikat lecsurgatott salátával.
Ital: Citromlé, narancslé, őszibarackvelő, sör, szürkebarát, vagy ha nem adunk utána édességet, Muskotály.

PADLIZSÁNOS - CUKKINIS LIBACOMB
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre: 1 tasak Maggi Mexikói Fix, 2 db Maggi Szárnyashúsleves-kocka, 4 libacomb, 2 közepes padlizsán, 2 zsenge cukkíni, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor friss rozmaring, 4 dkg vaj vagy kevés olaj

Elkészítése: A megtisztított libacombokat alaposan megmossuk, és 1,5 liter vízben a Maggi Szárnyashúsleves-kockával majdnem puhára főzzük. A padlizsánt és a cukkínit megmossuk, végeiket levágjuk, s nagyobb kockákra daraboljuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olvasztott vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zöldségeket. Áttört fokhagymával és frissen vágott rozmaringgal ízesítve tovább pirítjuk. A Maggi Mexikói Fixet elkeverjük a megfelelő mennyiségű vízzel, és ráöntjük a zöldségekre. A libacombokat beletéve együtt készre pároljuk. Tejszínes metélttel körítjük.

PADLIZSÁNOS CSIRKE 01.
Hozzávalók: 30 dkg padlizsán, 60 dkg csirke, 15 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 10 dkg cukkíni, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zöldpaprika, 3 dkg margarin, só, bors, pirospaprika

Elkészítése: A csirkét bedörzsöljük sóval, borssal. A padlizsánt fél centi vastag darabokra vágjuk, besózzuk, és pihentetjük. A paradicsom héját lehúzzuk, és cikkekre vágjuk. A hagymát, burgonyát vékony szeletekre aprítjuk, a paprikát, cukkínit csíkokra. A beáztatott cseréptálat 1 dkg margarinnal kikenjük. A padlizsán szeleteket jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi zöldségfélével. Beletesszük a tálba, sóval, borssal, ízesítjük, majd ráhelyezzük a fűszerezett csirkét.
A maradék margarint rámorzsoljuk, és készre sütjük. Pirospaprikával az egészet meghintjük.

PADLIZSÁNOS CSIRKE 02.
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, vagy comb, 80 dkg padlizsán 3 ek étolaj, 4 dkg margarin, 10 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, só, 1 dl húsleveskocka

Elkészítése: A padlizsánt meghámozzuk, hosszában ujjnyi szeletekre vágjuk, és enyhén besózva fél óráig állni hagyjuk. Ezután leitatjuk róla a nedvességet, és a padlizsánszeleteket az olajban megsütjük. Közben a margarinon a csirke mindkét oldalát megsütjük, és sorban egy mély tűzálló tálba rakjuk. Betakarjuk a padlizsánnal, a tetejére fektetjük a felszeletelt zöldpaprikát, majd a paradicsomot és a végén a karikára vágott hagymát.  Két deci meleg vízben feloldjuk a leveskockát, ráöntjük a padlizsános csirkére. Forró sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután a fóliát levesszük és elpárologtatjuk a levét.

PADLIZSÁNOS CSIRKE 03.
Elkészítése: Meghámozunk egy kilónyi padlizsánt, hosszában kettévágjuk, majd ujjnyi vastagra szeletelve besózzuk, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a levet leitatjuk róla, és három evő-kanál olajon megsütjük. Közben öt deka vajon vagy Ráma margarinon átsütünk egy kb. egykilós, négy darabba vágott, megsózott csirkét, és egy tűzálló tál aljára sorba lerakjuk. Betakarjuk a sült padlizsánszeletekkel, erre egy sorban ráfektetünk két, kicsumázott, négy-négy szeletbe vágott zöldpaprikát (legjobb a piros paradicsompaprika hozzá). Meghámozunk, négyfelé vágunk két szép vöröshagymát, és a paprikaszeletek-re fektetjük, majd befedjük három darab kockára vágott paradicsommal. Két deci vízben feloldunk egy húsleves-kockát, és ezzel öntözzük meg a padlizsános csirkét. Letakarva a sütőben 45 percig sütjük. Végül, ha sok leve maradna, azt fedő nélkül elpárologtatjuk. Jó előre összeállítható, csak sütni kell tálalás előtt.

PADLIZSÁNOS SONKARAGU
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán, 30 dkg főtt füstölt hús (csont nélkül), 2 nagy, kemény paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1 dl tejföl, fél dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, 60 dkg apró újburgonya vagy gyorsfagyasztott burgonya

Elkészítése: A padlizsánt megmossuk, lehámozzuk, és karikákra vágjuk, majd a karikákat csíkokra metéljük (műanyag vagy fakéssel). Jól megsózzuk, és állni hagyjuk 15 percig. Közben a vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, ezután az olajon üvegesre sütjük. Hozzátesszük, a sós létől lecsöpögtetett padlizsándarabkákat, és pirítjuk néhány percig. Belekeverjük a csíkokra vágott főtt füstölt húst, a kapribogyót levével együtt, a lehéjazott és felszeletelt paradicsomot, a sót és a törött borsot. Fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, végül a tejfölt is belekeverjük, de már nem forraljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, lemossuk, és sós vízben megfőzzük. Kerek tál közepére rakjuk a főtt burgonyát, és koszorú alakban köréje halmozzuk a padlizsános sonkaragut.

PADLIZSÁNOS SZELETEK
Hozzávalók: 2 szelet karaj/fő, 1 db. közepes padlizsán, 3 db. Paradicsom, 1/2 kg. paprika, 1 fej hagyma, olaj, só, pirospaprika

Elkészítése: A padlizsánt meghámozom, levágom a csumájáról, kockákra vágom, sózom, és egy tálban félrerakom.
A hagymát apróra vágom, megfuttatom az olajon, rárakom a paradicsomot, sózom, és egy pár percig fedő alatt párolom.  Amikor már levet eresztett rádobom a karikákra vágott paprikát és a levétől lecsurgatott padlizsánkockákat. Ízlés szerint sózzuk, és addig pároljuk fedő alatt (időnként kevergetve) amíg a paprika és a padlizsán megpuhul. A karajokat kiverem, sózom, lisztbe mártom, és hirtelen kisütöm. A szeleteket a tányérra rakom, és rá kerül a padlizsános “lecsó”.
Köretnek krumplis lángos vagy kukorica lepény illik.

RAKOTT CSIRKE OLASZ MÓDRA
Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg csirkemellfilé, 2 db paradicsom, 20 dkg padlizsán, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg mozzarella sajt, egy csokor bazsalikom, egy kevés ketchup, só, őrölt bors, egy evőkanál olaj

Elkészítése: A húst daráljuk le, majd keverjük el a ketchuppal, az összetört fokhagymával, a sóval és az őrölt borssal. A paradicsomot, a padlizsánt és a sajtot felszeleteljük vékony csíkokra. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és beletesszük a paradicsomot, padlizsánt, sajtot majd a húsos keveréket, és minden réteg közé bazsalikomot szórunk. A legtetejére paradicsomot és sajtot tegyünk, majd rakjuk be a sütőbe. Körülbelül 20 perc múlva tálalhatjuk.

RAKOTT CSIRKE PADLIZSÁNNAL
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb padlizsán (70-80 dkg), 3 paradicsom, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése: A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Megsózom, és a borssal megszórom. A padlizsánt megmosom, és héjastól egy centis karikákra vágom, majd megsózva 10 percig állni hagyom (míg levet ereszt). Közben a vöröshagymát vékonyra karikázom. A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, zsírját kisütöm, és a pörcöt félreteszem. A visszamaradt zsíron a csirkedarabokat erős lángon átsütöm. Tűzálló tál alját beborítom a lecsöpögtetett padlizsánszeletekkel, és meghintem reszelt sajttal. Erre ráfektetem a csirkedarabok egy részét. Beborítom hagymakarikákkal, megsózom, megborsozom, és a pépesre zúzott fokhagymával elkevert tejföllel megkenem. Erre ismét padlizsánszeleteket helyezek, majd a rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló. Tetejére tejfölnek és reszelt sajtnak kell kerülnie, ezt beborítom a lehéjazott paradicsomszeletekkel, lelocsolom a csirke pecsenyelevével, és rászórom a szalonnapörcöt. A tálat befedem és előmelegített, forró sütőben 40 percig sütöm, majd a tetejét levéve pirosra pirítom. Saláta illik mellé.
Elkészítési ideje: 70 perc

ROMÁN PADLIZSÁN
Hozzávalók: 60 dkg padlizsán, 50 dkg darált hús, 2 fej hagyma, 25 dkg paradicsom, só, bors, 2 tojás, tejföl, olaj

Elkészítése: A padlizsánt fölszeleteljük, és lisztbe mártva olajban kisütjük. A hagymát egy kevés olajban megpároljuk, rátesszük a darált húst, sót, borsot, 10 dkg paradicsomot, és puhára pároljuk. Rétegesen tálba rakjuk a padlizsánt, a húsos mártást, tetejére tesszük a megmaradt paradicsomszeleteket, leöntjük a tojással kevert tejföllel, és a sütőben megsütjük.

SPANYOL PECSENYE
Elkészítése: Egy evőkanál olajon, fedő alatt üvegesre sütünk egy nagy fej karikára vágott vöröshagymát. Hozzáadunk 4 nyolcrét vágott paradicsomot, majd ha levet eresztett, beleteszünk 2-3 kicsumázott, csíkokra vágott zöldpaprikát. Megsózzuk, egy-két gerezd tört fokhagymával ízesítjük, és lefedve puhára pároljuk. Közben a sütőben megsütünk egy kis fej padlizsánt, fa- vagy műanyag késsel meghámozzuk, és kockákra vágva a lecsószerű raguhoz adjuk. Teflon serpenyőben minden zsiradék nélkül addig sütünk megtisztított, fél centi vastagra vágott 20 deka gombát, míg leve elpárolog (sózni nem szabad). A gombát hozzátesszük a raguhoz. Tehetünk még bele egy pár karikára vágott virslit is, de a nélkül is finom. Kicsontozunk, vékonyra verünk, és kevés olajon ropogósra sütünk 8 rövidkaraj szeletet, forrótálra egymás mellé fektetjük őket, és tetejükre simítjuk a ragut. Adhatjuk külön fogásként is a spanyol ragut, akkor nagyobb mennyiségben készítjük, és pirított kenyérdarabkákkal körítjük a tálat.

SZERB HALSZELETEK.
Hozzávalók: 8 szelet tonhal, 1 fej vöröshagyma, 3 kanál olaj, 2 zöldpaprika, 3 paradicsom, 25 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, törött bors, 1 padlizsán, 1 citrom

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, és olajban megpirítjuk. Rátesszük a kockára vágott paprikát, paradicsomot, padlizsánt, és a tisztított zöldbabot. Ízesítjük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával. Lefedjük, és félig puhára pároljuk. Ezután tűzálló tálra halmozzuk. Tetejére terítjük a sózott és citromlével ízesített halszeleteket. Sütőbe tesszük, és kb. fél óráig sütjük.

SZICÍLIAI RAKOTT PACAL
Hozzávalók: 1 kg pacal, 1 fej hagyma, 3-4 kanál olívaolaj, 35 dkg paradicsom, 35 dkg padlizsán, 5 dkg szalonna, 10 dkg juhsajt, 2 kemény tojás, 1 ek reszelt parmezán, só, bors, olaj

Elkészítése: A padlizsánt felkockázom, besózom, egy órán keresztül állni hagyom, majd leöblítem és leitatom róla a vizet. Olajon pirosra sütöm, leszűröm. Az olívaolajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és szalonnát, ráteszem a tisztított, csíkozott pacalt és zsírjára pirítom. Sózom, borsozom, beleteszem a kockázott paradicsomot, és majdnem puhára párolom. Egy tűzálló edényben rétegesen lerakom a pacalt, a padlizsánt, a juhsajtot, a felkarikázott kemény tojásokat. Tetejét megszórom reszelt parmezán sajttal, és a sütőben szép pirosra sütöm.

TENGERI NYELV MADLEINE MÓDON (FILETS DE SOLES MADELEINE)
Hozzávalók: 10 db halszelet, 5 szép paradicsom, 1 db törökparadicsom, 15 dkg vaj, 25 dkg kész gombavagdalék, só, bors, petrezselyem zöldje, 1 dl bor, 5 dkg sajt, 5 dl Bercy mártás

Elkészítése: A paradicsomokat félbevágjuk, kinyomjuk a levét, magját, megsózzuk, borsozzuk és kivajazott edénybe téve, sütőben átsütjük, majd ezüst tálra helyezzük. A meghámozott törökparadicsomot apró kockára vágjuk, vajban megpirítjuk, megízesítjük, összekeverjük a gombavagdalékkal és megtöltjük vele a paradicsomokat. A hal szeletkéket fehérboros alaplében megfőzzük, ruhán leszárítjuk, ráhelyezzük a vagdalékra, bevonjuk a mártással, majd reszelt sajttal megszórva sütőben vagy szalamanderban megpirítjuk.

TÖRÖKPARADICSOM VAGDALT HÚSSAL
Hozzávalók: 50 dkg sovány marhahús, 2 tojás, só, bors, zöldpetrezselyem, 2 ek olaj, 5 dkg vaj, 2 ek zsemlemorzsa, 5 középnagyságú törökparadicsom, 2-3 paradicsom

Elkészítése: A húst kétszer megdaráljuk, és a tojással, zsemlemorzsával, sóval, vágott zöldpetrezselyemmel összedolgozva 8 pogácsát formálunk belőle, és olajban kisütjük.
A törökparadicsomot a tűzhelyen, vaslapon megsütjük, azonnal meghámozzuk, és fakéssel megvagdalva 3-4 dkg friss vajjal jól elkeverjük, megsózzuk, hozzáadjuk az olajban megpárolt hagymát, és egy vajjal kikent tűzálló edénybe tesszük. Tetejére rakjuk a megsült húspogácsákat, beborítjuk karikára vágott paradicsommal, és a sütőben kb. 10 percig sütjük.

TÖRÖK RAKOTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 padlizsán, 1 dl rizs, 50 dkg paradicsom, 4 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, kevés citromlé, ízlés szerint kevés só, törött bors

Elkészítése: A megmosott padlizsánt héjastól egy centis karikákra vágom, citrommal megöntözöm és megsózom. 15 percig állni hagyom, hogy keserű levét kiengedje. Közben a megtisztított csirkét kis darabokra vágom, megsózom, majd a felforrósított olajon átsütöm, és félreteszem. A serpenyőben maradt zsiradékon lepirítom a megtörülgetett padlizsánszeleteket. Tűzálló tálra teszek egy sor padlizsánt, erre vöröshagyma-karikákat szórok, és jól megsózom. Ráfektetem a csirkedarabok felét, majd rászórom a megmosott rizst, és betakarom a felszeletelt paradicsom felével. Fűszerezem a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd folytatom a rétegezést a maradék padlizsánnal és a többi nyersanyaggal, míg el nem fogy. 3 dl vízben elkeverem a Vegetát, és ráöntöm az ételre. (Legalább egy ujjnyira lepje el a lé az ételt.) Lefedem és előmelegített, forró sütőben addig párolom, míg az összes lé el nem tűnik alóla. Ha az étel elkészült, nyakon öntöm a fejföllel, és a tetejét megpirítom. Tojásos fejes saláta illik hozzá.
Elkészítési ideje: 70 perc

VÖRÖSBABOS SERTÉSKARAJ
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sertéskaraj, 1 nagy fej hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál, csípős paprikakrém, egy darabka friss gyömbér, 1 kávéskanál köménymag, ugyanennyi őrölt koriander, 0.5 l húsleves, 1 nagyobb padlizsán, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 doboz (80 dkg) vörösbab-konzerv, 1 dl tejszín, só

Elkészítése: A sertéskarajt kicsontozzuk, a húst szeletekre vágjuk. A csontból zöldséggel, vagy a nélkül, annyi levest főzünk, hogy a végén mintegy fél litert kapjunk. A karajszeleteket magasabb falú serpenyőben, forró olajban mindkét oldalán piros-barnára sütjük, majd kivesszük. A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, hozzáadva a paprikakrémet és a finomra vágott kis darabka gyömbért, a köménymagot, a koriandert és a sót. Beletesszük a kimagozott, meghámozott, kockára vágott padlizsánt, a paradicsompürét, felöntjük a forró húslevessel, s az egészet jól összeforraljuk. Visszahelyezzük a hússzeleteket, és fedő alatt mintegy fél órát pároljuk. Ha megpuhult, ismét kivesszük a húst, a padlizsánhoz keverjük a babot és a tejszínt, ismét visszarakjuk a húst és az egészet, ugyancsak fedő alatt, még néhány percig együtt pároljuk. Mint minden keleti ételt, jó forrón tálaljuk.