Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Disznóölés - Kolbászok 01.


APRÓ KOLBÁSZ (FŐZHETŐ-SÜTHETŐ)
Hozzávalók: 2 kg sovány lapocka, 2 kg faggyúmentes marhahús (fartő vagy gömbölyű felsál), 4 gerezd fokhagyma, 1-1,5 dkg törött fekete bors, 8 dkg só

Elkészítése: A húsról minden inat, mócsingot leszedünk, majd nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk. A fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk. A sóval együtt másfél liter vízbe tesszük (nem tévedés) és felforraljuk. Ha a fokhagymás lé kihűlt, akkor apránként ráöntjük a darált húsra úgy, hogy közben fakalapáccsal állandóan verjük a húst. A hús megdagad, tésztaszerűvé válik. Letakarva egy napig hagyjuk állni hideg helyen, majd ha szükséges, még utánsózzuk, és csak ekkor dolgozzuk bele a törött fekete borsot. Egészen vékonybélbe töltjük, apró kolbászkákat készítve belőle. 2 napig füstre tesszük, majd hűvös helyen tároljuk. Nagyon finom megfőzve, tormával. A tárolási hely légmozgásától, hőmérsékletétől függően 5-6 hétig is eláll, hűtőszekrényben még tovább.

APRÓ TORMÁS KOLBÁSZOK
Elkészítése: Veszünk fele marha- és fele disznóhúst a sovány részéből: megkaparjuk és minden inat, eret gondosan kiszedünk belőle. Minden kilogramm húsra számítunk négy deciliter vizet, felforraljuk. Teszünk bele 3 deka sót és egy gerezd zúzott fokhagymát; ha meghűl, apránként a húsra szűrjük, fakalapáccsal folyton verjük, míg a víz mind elfogyott és a hús finom, tésztaszerű lett. Most félretesszük másnapig, amikor eléggé megsózzuk, megborsozzuk és vékony malacbelekbe töltve, apró kolbászokat készítünk belőle, és pár napig füstöljük, azután megfőzve, tormával feladjuk.

A TARTÓS KOLBÁSZ
A kolbász speciális illata, íze és tartóssága miatt közkedvelt, hagyományos ételünk. Tartóssága miatt fontos, hogy a felhasznált hús legyen, friss, romló anyagoktól például vértől mentes, és a kolbászt megfelelően sózzuk, szikkasszuk és füstöljük. Elkészítése: A kolbászba legjobb a lapocka, a comb, az oldalas, a tarja és a hátrész kicsontozott húsa.
Mivel zsiradék is kell bele, ezért azokon a húsrészeken, amelyekből a kolbászt készítjük, hagyjunk egy vékony réteg szalonnát. Legjobb az oldalas szalonnája. A hátszalonna nem jó, mert magasabb hőmérsékleten felolvad, és a kolbász állagát rontja. A fűszerek közül só, fokhagyma, paprika, bors, egyéni ízlés szerint gyömbér, köménymag, majoránna, szerecsendió kell bele.

ÁLLAMI GAZDASÁG ÁLTAL GYÁRTOTT KOLBÁSZ (SZEKSZÁRD 1971)
Hozzávalók: 10 kg félkövér hús, 22 dkg só, 22 dkg paprika, 4 dkg őrölt bors, 10 dkg fokhagyma, 2 dkg őrölt köménymag

Elkészítése: A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. Összedagasztom a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, valamint fél liter vízzel. Kolbászbélbe töltöm, majd zsírban lassan megsütöm.

BORSOS KOLBÁSZ 01.
Hozzávalók: 10 kg zsírosabb disznóhús, 4 dkg törött fekete bors, 2 dkg törött szegfűbors, 25 dkg só

Elkészítése: A húst közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékonybélbe töltjük, és fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk.

BORSOS KOLBÁSZ 02.
Hozzávalók: 3 kg nem túl zsíros hús, 2 dkg fehérbors, 8 dkg só

Elkészítése: A húst közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékonybélbe töltjük, és fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk, de le is fagyasztható

BORSOS KOLBÁSZ 03.
Hozzávalók: 2,5 kg nem túl zsíros sertéshús, 6 dkg só, 1,5 dkg fehér bors

Elkészítése: A húst kicsontozzuk, megtisztítjuk a porcos, inas, mócsingos részektől, és nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk. (Ügyeljünk arra, hogy csontszilánk ne maradjon benne.) Rászórjuk a sót és a fehér borsot, majd nagyon jól összedolgozzuk. Vékony kolbászbélbe töltjük, és fogyasztásig a hűtőszekrényben tároljuk. Nyersen 3 napig áll el, de ha megsütjük, akár egy hétig is fogyasztható. Ha fagyasztószekrénybe tesszük, 3 hónapig tárolható.

BORSOS KOLBÁSZ 04.
Hozzávalók: 8 kg sertéshús (lapocka, vagy comb), 2 kg szalonna, 12 dkg fekete bors (őrölt), 10 dkg paprika (édes), 10 dkg fokhagyma (átnyomott), 20 dkg só

Elkészítése: A húst közepes tárcsán ledarálom, sózom, majd összedagasztom a többi hozzávalóval. Sertés vékonybélbe kb. 30 cm-es párokat töltök, majd két napig füstölöm.

BORSOS, PAPRIKÁS KOLBÁSZ
Hozzávalók: 10 kg vegyes sertéshús, amelyben szinte mindenfajta sovány és zsíros hús van. (Ha csupán sovány comb és lapocka áll rendelkezésünkre, akkor csak 8 kg-ot vegyünk ezekből, és 2 kg hasaalja- vagy tokaszalonnát tegyünk hozzá, 22 dkg só, 20 dkg őrölt pirospaprika (ízlés szerint édes és csípős), 5 dkg őrölt fekete bors, 3 dkg péppé zúzott fokhagyma, 10 méter sertés vékonybél

Elkészítése: Kétféle módon készíthetjük. Sokan szokták úgy, hogy a húsokat nagyobb, kb. 4 x 4 x 4 cm-es kockákra, vágják és elkeverik egy fateknőben a fűszerekkel. Pihentetik 4-5 órán át - vagy még tovább -, ezután darálják le nagy lyukú darálón, és sertés vékonybélbe töltik. Mások előbb ledarálják a nyers húst, és a darált búst dolgozzák össze a fenti fűszerekkel, majd nem sokkal később már töltik is a bélbe.
Mindkét módszerrel egyaránt finom, jóízű kolbászt kapunk.
Egy napig a rúdra fölhelyezett kolbászokat szikkadni hagyjuk, utána füstöljük. Az első módszerrel, egy picivel talán egyenletesebben keveredik el a fűszer a hússal, mert a daráló is összedolgozza. Ha nem akarjuk azonnal elfogyasztani a kolbászt, célszerű ezzel a módszerrel készíteni.

CITROMOS FŐZŐKOLBÁSZ
Hozzávalók: 10 kg félkövér disznóhús, 3 dkg őrölt Cayenne bors, 1 dkg őrölt kömény, 5 citrom, 25 dkg só

Elkészítése: A húst közepes tárcsán ledaráljuk. A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk, és a darált húshoz adjuk. Sózzuk, fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. Bélbe töltjük ‚majd szikkadás után hideg füstre tesszük, amíg el nem éri a világosbarna színt. Hűvös helyen tárolva 2 hónapig fogyasztható.

CITROMOS KOLBÁSZ 01.
Hozzávalók: 1 kg zsírosabb apróhús, 2 dkg zsír, 2 dkg só, 1 g őrölt fehérbors, 1 citrom, 1 zsemle, 2 dl tej

Elkészítése: A ledarált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejben áztatott és jól elmorzsolt zsemlét és a citrom reszelt héját. Jól eldolgozzuk, és a bélbe töltjük. Kizsírozott tepsiben szép pirosra sütjük.

CITROMOS KOLBÁSZ 02.
Elkészítése: A disznóhúst apróra vágom, sózom, borsozom, reszelt citromhéjjal ízesítem, (5 kg húshoz, kb. 1 citromhéja kell) és kevés vízzel összekeverve bélbe töltöm.

CITROMOS KOLBÁSZ 03.
Hozzávalók: 5 kg félkövér sertéshús (pl. sertéstarja, csonttal együtt kb. 6,5 - 7 kg), 2 egész citrom, 0,5 dkg őrölt köménymag, 1 dkg törött fekete bors, 12 dkg só

Elkészítése: A húst megtisztítjuk minden mócsingos résztől, majd nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk. A fűszereket porrá törjük, a citrom héját lereszeljük (de a fehér bundája nélkül), levét kicsavarjuk. A hússal jól összedolgozzuk, és kidagasztjuk, mint a kenyeret. Kolbászbélbe töltjük, és néhány órai állás után füstre tesszük 3 napra. Hűvös helyen 2-3 hónapig eláll. Ez a kolbász főzve a legfinomabb.

CITROMOS KOLBÁSZ 04. (MÓRA FERENCNÉ)
Ez csak frissen sütve jó. Füstölni nem lehet.
Elkészítése: Disznóhúst megmosva megdarálunk, citromlevet, hideg vizet öntünk rá, és 1 éjjelen át úgy állni hagyjuk. Azután a vizet átszűrjük, levéből öntünk a húsra annyit, hogy lágy ne legyen. Teszünk bele szitált borsot, citrom héját, sót. Jól kigyúrjuk, és a tisztított kolbászbélbe beletöltjük.

CITROMOS KOLBÁSZ 05.
Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 2.5 dkg só, 2.5 g őrölt bors, 5 g pirospaprika, 1 citrom vékonyan lereszelt sárga héja (fehér része keserű) 2 ek vízben elkeverve

Elkészítése: Ez a kolbász nem nagyon ismert, azoknak ajánlott, akik nem szeretik a fokhagymát. Ebből csak annyit készítsünk, amennyi pár nap alatt elfogy, mert csak frissen sütve, melegen vagy hidegen jó. A kolbásznak való húst úgy készítjük el, mint a “BÉL NÉLKÜLI FRISS SÜLT KOLBÁSZ” című receptben szerepel, de ebbe kevesebb kövér húst teszünk.

CITROMOS KOLBÁSZ 06.
Hozzávalók: 5 kg sertésdagadó és comb vegyesen, 14 dkg só, 15 g fehérbors, 5 dl tej, pár csepp citromlé vagy reszelt citromhéj

Elkészítése: A húst megdaráljuk, a hozzávalókkal jól összegyúrjuk, és kolbászbélbe töltjük. Sütés előtt pár pillanatra forró vízbe mártjuk, mert így meggátolhatjuk a bél kirepedését.

CSABAI KOLBÁSZ FOGALMA
„A csabai kolbász nevében foglalt helységnév arra engedhetne következtetni, hogy csak az a kolbász-féleség lehet “csabai”, melyet békéscsabai lakosok, Békéscsabán készítettek. Ez azonban természetesen nem így áll. A csabai kolbász kritériuma nem elsősorban gyártási helyében, hanem mindenekfelett is készítési módjában, összetételében, fűszerezésében, egyszóval: karakterében, jellegzetességében rejlik. A Békéscsaba körzetében fekvő s egykor békéscsabai telepesekből alakult Medgyesegyháza és Ambrózfalva népének kolbásza ugyanúgy “csabai”, mint az, amelyik a névadó helységben készült. Sőt, meg kell engednünk, hogy csabai kolbász készíthető az ország, vagy a világ bármely más részében is, ha az egyébként a csabai kolbász feltételeinek mindenben megfelel. Már itt megemlítjük, hogy a békéscsabaiak egyaránt készítenek vékony és vastag kolbászt, a “csabai kolbász” fogalma alatt mégis rendszerint az utóbbit, a vastag, nyári, száraz kolbászt értjük.
Az igazi, az eredeti csabai kolbász kifejezetten házi termék lévén, nem lehet mindenütt és mindig egyforma. Amint a kistermelői borok, pl. a kiskőrösi kadarka minden kiskőrösi termelőnél is más és más, mert zamata, színe, szeszfoka függ a talajtól, a pincétől, a hordótól, a szőlő érettségi fokától, a törkölyön állás idejétől, a fejtések számától stb. stb. Ugyanúgy a csabai kolbász jellegét is sokféle tényező befolyásolja. Így pl. a sertés fajtája, kora, a paprika minősége és mennyisége, keverési aránya, a füstölés alapanyaga, a kolbász tárolása stb. Végeredményben tehát ahány csabai ház, annyiféle kolbász, mégis vannak oly alaptulajdonságok, amelyek minden csabai kolbásztól egyformán megkövetelhetők.
Az igazi, az eredeti csabai kolbász első és fő követelménye az, hogy kizárólag sertéshúsból készítsék. Semmiféle más hús hozzáadását nem tűri. S ez a sertéshús is a hízónak ne csak egyik részéből (pl. combjából) való legyen, hanem a töltelékben képviselve kell lennie mindenfajta húsnak, combnak, karajnak, tarjának, oldalasnak stb. mert csakis így kerülhető el, hogy a kolbász se túlszáraz, se túl zsíros ne legyen. Ezért a csabai kolbász készítésénél nincs is szükség a szalonna külön adagolására, amint az a szalámiféleségeknél szokásos.
Az igazi, a régi csabai kolbászt mindig sertésbélbe töltötték, a végbél és a hozzá csatlakozó vastagbél (szaknyelven: kuláré) mintegy másfél méter hosszú darabjába. Ennek volt köszönhető a csabai kolbásznak az, az értékes tulajdonsága, hogy megőrizte “zaftosságát”, s nem vált keménnyé, szárazzá még egy éves korában sem.
A csabai kolbász alapvető fűszere a paprika. A paprikán és són kívül tesznek ugyan bele köménymagot és fokhagymát is, de sem a só, sem a köménymag, sem a fokhagyma íze nem ütközhet ki belőle, külön egyik sem érvényesülhet a többi rovására, szép harmóniában olvadnak össze, az uralkodó tényező a paprika színe, íze és ereje marad. Erős paprika szükséges fűszerezéséhez, mert az igazi csabai kolbász egyik fő erénye az ereje, vagy legalább is jelentős csípőssége. Ugyanakkor az édesnemes festő paprika sem maradhat ki belőle, mert a csabai kolbász nem lehet sárgás, fakó, seszínű, hanem szemnek is tetszetős, élénkpiros kell, hogy legyen.
Jellegzetes, sajátos ízt és zamatot ad a csabai kolbásznak a füstölése, mely régebben szabad-kéményben, szalma, vagy kukoricaszár füstjével történt, ma leginkább bükkfafűrészpor, vagy kukoricacsutka felhasználásával végzik.
Röviden tehát: A csabai kolbász paprikával fűszerezett, sertéshúsból készült, nem morzsolódó, de nem is kemény, zaftos, erős, élénkpiros színű, enyhén füst ízű, tartósan elálló kolbászcsemege.
Anyagösszetétel 10 kg kolbászhoz: vegyes sertéshús 7 kg, hasaalja szalonna 3 kg, fokhagyma 3 dkg, paprika - édes nemes 12 dkg, erős 10 dkg, köménymag - egész 1 dkg, őrölt 1 dkg, só - durva 20 dkg.”
(Részlet Dedinszky Gyula: Csabai Kolbász című munkájából)

CSABAI KOLBÁSZ 01.
Hozzávalók 10 kg-hoz: 10 kg hús és szalonna, bőr nélkül (70% hús, 30% szalonna), 20 dkg őrölt édes paprika, 20 dkg konyhasó, 4 dkg köménymag (szemes, vagy őrölt), tojás méretű fokhagymakrém (nem tubusos), 3 dkg erős őrölt paprika (csípős kolbász esetén)

Elkészítése: Vékonyra vágjuk a húst és a szalonnát, majd húsdarálóval ledaráljuk. A daráló ideális rosta átmérője: 5 mm. Az összedarált húst egyenletesen elterítjük, majd arányosan elszórjuk a fűszereket. A csomómentes fűszert dagasztásos módszerrel összekeverjük, többször átgyúrjuk, akkor jó a hús, ha már nem ragad a kézhez a kolbászmassza. Majd megkóstoljuk. Az egyedi ízesítéshez mérten kiegészítjük az igényeknek megfelelően. A kész kolbászhúst, a daráló segítségével (rosta nélkül), égmentesen a bélbe töltjük (tűvel megszurkáljuk, hogy a levegő eltávozzon). Egy napnyi szikkadás után kerüljön a füstölésre. Néhány hónapig fagyasztóban is eltartható füstölés nélkül, és felengedés után süthető. 3-4 hónap után a fagyasztóban tárolt kolbász elveszti piros színét.

CSABAI KOLBÁSZ 02.
Hozzávalók: 10 kg sertéshús (lapocka, vagy comb), 1 dkg kömény, 27 dkg só, 5 g salétrom, 1 dkg porcukor, 5 dkg őrölt bors, 7 dkg paprika, 2 dkg erős paprika

Elkészítése: A húst nagy lyukú tárcsán ledaráljuk. A fűszereket megdaráljuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az egészet összekeverjük, majd alapos keménységgel betöltjük a bélbe. Harmadnap hideg füstön szép piros szín eléréséig füstölünk. Hűvös helyen tároljuk. Egy hónap múlva fogyasztható.

CSABAI VASTAG KOLBÁSZ (CSABAI PAPRIKÁS SZALÁMI)
Hozzávalók: 10 kg sertéshús, 26 dkg só, 10 dkg édesnemes pirospaprika, 2 dkg csípős pirospaprika, 4 dkg őrölt bors, 6 dkg zúzott fokhagyma, 5 dkg porcukor, esetleg egy kevés őrölt köménymag, 1,5 dkg konzerv-só

Elkészítése: A szikkasztott húst kis darabokra vágjuk, lyukas deszkára terítjük, vagy tiszta vesszőkosarakba rakjuk. Egy napig így hagyjuk, hogy a víz jól kicsurogjon belőle. Ezután a húst a fűszerekkel összekeverjük, közepes nagyságú tárcsán megdaráljuk, majd teknőben jól összegyúrjuk.
Két napig érleljük, azután bő marhabélbe keményen betöltjük. Töltés közben a szalámit masszírozzuk, hogy levegő ne maradjon benne, de nagyfejű, vastag gombostűvel is megszurkálhatjuk. Jól lekötjük úgy, mint a téliszalámit: hosszában és keresztben is. Füstölő-rudakra rakva levegőre tesszük néhány órára. Szellős füstölőben magasra akasztjuk, és lassan, hideg füsttel 2-3 napig füstöljük. Vigyázzunk, hogy a füstölő fel ne melegedjen.
Füstölés után száraz helyre akasztjuk, két hónap múlva felvágható. Megjegyzendő, hogy ezt a kolbászt csak hideg, száraz időben készíthetjük. A marhabelet töltés előtt 45 cm hosszúra daraboljuk, és egyik végét bekötjük.
Vigyázzunk, hogy a hús meg ne fagyjon, sem egészben, sem darálva. Békéscsabán ezt az úgynevezett csabai kolbászt sokan erősen fűszerezik.

DEBRECENI KOLBÁSZ 01.
Hozzávalók: 10 kg zsírosabb hús, 2,5 dkg őrölt bors, 7 dkg paprika 5 dkg fokhagyma, 25 dkg só, 5 dl víz

Elkészítése: A húst nagy lyukú darálón ledarálom. A zúzott fokhagymát beáztatom a vízbe. Sózom, fűszerezem, összekeverem a zúzott fokhagyma leszűrt levével, majd alaposan összekeverem. Vékony kolbászbélbe töltöm. A jól ismert debreceni-párokat készítem belőle. Egynapi pihenés után füstre teszem, és szép pirosra füstölöm. 2 nap után fogyasztható.

DEBRECENI KOLBÁSZ 02.
Hozzávalók: 10 kg zsírosabb hús, 2,5 dkg őrölt fekete bors, 11 dkg paprika 5 dkg fokhagyma, 25 dkg só

Elkészítése: A húst nagy lyukú darálón ledarálom. Sózom, fűszerezem, összekeverem a zúzott fokhagymával, majd jól összekeverem. Kolbászbélbe töltöm. Az ismert debreceni-párokat készítem belőle. Pihenés után füstre teszem és 1-2 napi füstölés után fogyasztható.

DEBRECENI KOLBÁSZ 03.
Hozzávalók: 10 kg zsírosabb hús, 5 dkg őrölt fehérbors, 6 dkg paprika 5 dkg fokhagyma, 25 dkg só, 1 dkg salétrom, 1 dkg majoránna

Elkészítése: A húst nagy lyukú darálón ledarálom. Sózom, fűszerezem, összekeverem a zúzott fokhagymával, majd alaposan összekeverem. Vékony kolbászbélbe töltöm. A jól ismert debreceni-párokat készítem belőle. Egynapi pihenés után füstre teszem, és szép pirosra füstölöm. 2 nap után fogyasztható.

DEBRECENI PÁROS KOLBÁSZ 01.
Elkészítése: A világhírű páros debrecenit fiatal, hízott sertés húsából készítjük. 10 kg zsírosabb, szaftosabb húst válogatunk hozzá. Darálás előtt csíkokra vágva, elkeverjük 26 dkg sóval, 2.5 dkg törött borssal, 7 dkg édes pirospaprikával, 5 dkg zúzott fokhagymával, 5 dl vízzel. Közepes lyukbőségű tárcsán ledarálva, óvatosan összegyúrjuk, majd közepesen bő sertésbélbe puhán betöltjük. 10-12 dkg-nyi súlyra pározva (ne vagdaljuk el), jól megcsavarva hagyjuk egyben, amilyen hosszú a bél.
Füstölőpálcákra rakjuk úgy, hogy a párok össze ne érjenek. Így 1-2 órát szikkasztva a levegőn, majd szép pirosra füstöljük. A füstölő ne legyen túl meleg, mert könnyen összeráncosodik a kolbász. Füstölés után azonnal is fogyasztható. Főzése: forró vízben 14-15 percig főzzük. Villával ne szúrjuk, mert kijön a szaftja!

DEBRECENI PÁROS KOLBÁSZ 02.
Hozzávalók: 10 kg zsírosabb sertéshús (dagadó, tarja), 7 dkg édesnemes pirospaprika, 5 dkg fokhagyma, 5 dl víz, 2,5 dkg őrölt fekete bors, 25 dkg só

Elkészítése: A húsokat kicsontozzuk, letisztítjuk, majd nagy lyukú darálón ledaráljuk. A fűszereket porrá törjük, a fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk, majd feloldjuk a vízben. Ezt a fűszeres vizet bedagasztjuk a darált húsba. (Ettől szaftosabb lesz a kolbász.) Jól kidolgozzuk, és vékonybélbe töltjük. Kis párokat készítünk belőle úgy, hogy 8-10 centiméterenként csavarunk egyet a kolbászon. Felakasztjuk a füstölő-rudakra, néhány órán át, szikkadni hagyjuk, majd füstre tesszük 2 napra. Füstölés után azonnal fogyasztható sütve is, főzve is. Hűvös helyen 4-5 hétig eláll, de hűtőszekrényben még tovább.

DEBRECENI PÁROS KOLBÁSZ 03.
Hozzávalók: 10 kg hús, 26 dkg só, 2,5 dkg törött bors, 7 dkg édesnemes pirospaprika, 5 dkg finomra vágott fokhagyma, 0,5 l víz

Elkészítése: A páros debrecenit fiatal, hízott sertés húsából készítjük.
Zsírosabb, szaftosabb húst válogatunk hozzá, darálás előtt összevágjuk, a szükséges fűszermennyiséggel összekeverjük, középnagyságú korongon ledaráljuk, óvatosan összegyúrjuk, majd közepesen bő sertésbélbe puhán betöltjük. 10-12 dkg-os párokba pározzuk, de ne vagdaljuk el, jól megcsavarva hagyjuk egyben, amilyen hosszú a bél. Az után füstölőpálcákra rakjuk úgy, hogy a párok össze ne érjenek, és így 1-2 óráig szikkasztjuk a levegőn, majd szép pirosra felfüstöljük. A füstölő ne legyen túl meleg, mert akkor könnyen összeráncosodik a kolbász. Füstölés után azonnal is fogyaszthatjuk.
Főzése: forró vízben 14-15 percig főzzük, de villával ne szurkáljuk, mert kijön a szaftja.

ERDÉLYI KOLBÁSZ
Hozzávalók 10 kg-hoz: sertéshús 9 kg, zsírszalonna 1 kg, só 21 dkg, paprika 10 dkg, bors 2 dkg, fokhagyma 3 dkg, szerecsendió 1 dkg, szegfűbors 2 g, porcukor 10 g

Elkészítése: A húst közepes lyukú, a szalonnát pedig nagy lyukú húsdarálón ledarálom. Hozzáadom a sót, a fűszereket, a tartósítószert és alaposan összekeverem, eldolgozom. 24 órán át, állni hagyom a dagasztó melencében, majd újra átdolgozva vékonybélbe töltve 20-25 cm-es párokat készítek belőle. Hideg füstre rakom, és halványpirosra füstölöm.

FOKHAGYMAKRÉMES KOLBÁSZ TAKÁCSNÉ JUTKA MÓDRA
Hozzávalók: 10 kg félkövér hús, 2 tubus fokhagymakrém (vagy 12 dkg fokhagyma), 25 dkg só, 15 dkg édes és 5 dkg erős paprika, 5 dkg őrölt bors, 1 dkg őrölt kömény

Elkészítése: A húst ledarálom aprólyukú darálón. Összekeverem a sóval, a fűszerekkel és a két tubus fokhagymakrémmel. Kolbászbélbe töltöm, párokat formálok. Hideg füstön nem túl sötétre füstölöm.

FOKHAGYMÁS FEHÉRKOLBÁSZ
Hozzávalók: 10 kg vegyes sertéshús (comb és lapocka), 3 kg hasaalja, vagy tokaszalonna, 28 dkg só, 8 nagy fej fokhagyma

Elkészítése: A húst és a szalonnát 6-os vagy 8-as darálón ledaráljuk, és jól eldolgozzuk a pépesre zúzott fokhagymával meg a sóval. 1 napig állni hagyjuk, aztán vékony sertésbélbe töltjük és 1 napig szikkasztjuk, lehetőség szerint szél és nap is érje, de ha nem, az sem baj. Enyhe füstön tartsuk 12 órán keresztül.

FOKHAGYMÁS KOLBÁSZ 01. (DR. LÁNG GUSZTÁVNÉ 1940)
Elkészítése: A megdarált kövéres húshoz teszünk sót, paprikát, foghagymát finomra vágva és fokhagyma levet. Ha kész a kolbász, másnap füstre tesszük.

FOKHAGYMÁS KOLBÁSZ 02.
Elkészítése: A megfelelő zsírosságú disznóhúst apróra vágom, sózom, borsozom, elkeverem reszelt fokhagymával, kevés majoránnával és paprikával. Vékony sertésbélbe töltöm.

FOKHAGYMÁS KOLBÁSZ 03.
Elkészítése: A sertéshúst apróra vágjuk, összegyúrjuk sóval, borssal, szegfűborssal, kis hideg vízzel, vízbe áztatott fokhagymával, reszelt citromhéjjal, 1 pohár borba áztatott szegfűszeggel. A majoránnás kolbász épp így készül, csak fokhagyma helyett majoránnát teszünk bele.

FOKHAGYMÁS SZÁRAZKOLBÁSZ
Hozzávalók: 9 kg sertésszínhús, 1 kg sovány, faggyúmentes marhahús, 1 dkg porcukor, 6 dkg édes paprika, 2,5 dkg fokhagyma, 0,5 dkg majoránna, 5 g salétromsó, 4 g őrölt fehér bors, 26 dkg só

Elkészítése: A húsokat megtisztítjuk az inas, hártyás, mócsingos részektől, majd nagy lyukú darálón ledaráljuk. A fűszereket porrá törjük, a fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk, ezután fél dl vízben összeturmixoljuk. A darált húsra rászórjuk a fűszereket, lelocsoljuk a fokhagymapéppel, és alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk. Hűvös helyen pihentetjük 1 éjszaka, és ezután vékony kolbászbélbe töltjük. Egyforma hosszú párokat csavarunk a kolbászból, majd hideg füstre tesszük 3 napra. 3-4 heti pihentetés után fogyasztható, 8-9 hónapig elálló, finom kolbász.

FRISS KOLBÁSZ 1. SÜTNI
Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 1 kg zsírszalonna, 30 dkg gomba, 0,5 dl vörös bor, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 1 dkg őrölt fehér bors, 4 dkg só

Elkészítése: A húst megtisztítjuk az inas, mócsingos részektől, majd a szalonnával együtt nagy lyukú darálón ledaráljuk. A gombát megmossuk, letisztítjuk, majd nagyon finomra metélve felforraljuk a vörös borban. Ezután a levével együtt hozzáadjuk a darált húshoz, meghintjük a fűszerekkel, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt nagyon jól összedolgozzuk. Vékony kolbászbélbe töltjük, 8-10 cm-enként megcsavarjuk, és lehetőleg azonnal megsütjük a sütőben. Különlegesen finom, de a gomba miatt nagyon romlékony. (Célszerű kisebb mennyiségben, azonnali fogyasztásra készíteni.)

FRISS KOLBÁSZ 02. (SÜTNI, BAJOR MÓDRA)
Hozzávalók: 2 kg lapocka, vagy comb, 2 kg zsírszalonna, 1 dl száraz vörösbor, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 50 dkg gomba 10 dkg só, 2 dkg őrölt fehérbors

Elkészítése: A gombát megfőzöm a petrezselymes vörösborban. A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. Az összes hozzávalót összekeverem, hozzáadom még a fűszereket is, majd az egészet jól összekeverem. Betöltöm a bélbe, majd 10 cm-enként megcsavarom. A kolbászt 2 ek zsírral tepsibe teszem, és sütőben ropogósra sütöm.

FRISS KOLBÁSZ 03. (SÜTNI)
Hozzávalók: 1 kg kövérebb apróhús, 2 dkg zsír, só, paprika, őrölt bors, szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A nagy lyukú tárcsán darált húst sózom ‚fűszerezem. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd az egészet jól összekeverem. Vékony kolbászbélbe töltöm, majd kizsírozott tepsibe téve sütőben megsütöm. Köretnek tört burgonya és párolt káposzta illik mellé.

FRISS KOLBÁSZ 04. (SÜTNI)
Hozzávalók: 1 kg tarja, stb. (kövérebb hús) 3 dkg zsír, 2,5 dkg só, 1 dkg paprika, 4 g őrölt bors, 1/2 g szegfűbors, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. A fokhagymát egy nappal előtte 2 dl vízbe beáztatom. A kolbásztöltésnél a leszűrt levet hozzákeverjük a húsmasszához, hozzáadjuk még a fűszereket is, majd az egészet jól összekeverem. Betöltöm a bélbe, majd 15 cm-enként megcsavarom. A kolbászt 2 ek zsírral tepsibe teszem, és sütőben ropogósra sütöm. Köretnek, törtburgonyát ‚párolt káposztát vagy savanyúságot adok hozzá. (hidegen is nagyon finom).

FRISS KOLBÁSZ 05. (SÜTNI)
Hozzávalók: 10 kg hús, 30 dkg só, 20 dkg paprika, 4 dkg őrölt bors, 20 dkg fokhagyma, 2 dkg szegfűbors

Elkészítése: A vegyes sertéshúst és a szalonnát közepes lyukú tárcsán ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel, a sóval, a borssal, a paprikával, a szegfűborssal és a zúzott fokhagymával. Jól megdagasztom a masszát, de túl kemény ne legyen (kevés vízzel hígítható). Vékony kolbászbélbe töltöm. A sütőben szép pirosra sütöm.

FRISS KOLBÁSZ 06. (SÜTNI)
Hozzávalók: 2 kg lapocka, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg só, 1 kk törött bors, 1 kk kömény, 3 dkg paprika

Elkészítése: A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. A fokhagymát egy nappal előtte 2 dl vízbe beáztatom. A kolbásztöltésnél a leszűrt levet hozzákeverjük a húsmasszához, hozzáadjuk még a fűszereket is, majd az egészet jól összekeverem. Betöltöm a bélbe, majd 15 cm-enként megcsavarom. A kolbászt 2 ek zsírral tepsibe teszem, és sütőben ropogósra sütöm. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom. Zsírja hidegen pedig a legfinomabb étel, ha puha kenyérre kenjük, zöldpaprikával, paradicsommal, vagy újhagymával.

FRISS KOLBÁSZ 07. (SÜTNI)
Hozzávalók: 3 kg lapocka, vagy comb, 1 kg zsírszalonna, 1 dkg őrölt fehérbors, 2 tojás, 10 dkg só, 3 dl tej

Elkészítése: A húst és a szalonnát közepes lyukú tárcsán ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel, a sóval, hozzáöntöm a tejet és a habbá vert tojásokat. Vékony kolbászbélbe töltöm. A sütőben szép pirosra sütöm.

FRISS KOLBÁSZ 08. (SÜTNI)
Hozzávalók: 5 kg lapocka, 1 kg zsírszalonna, 10 g törött fehérbors, 2 dkg currypor. 3 tojás, 2 dl tejszín, 3 dkg paprika, 12 dkg só

Elkészítése: A húst a szalonnával együtt nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt, hozzáöntjük a tojások sárgáját és a habbá vert fehérjét. Jól összedolgozzuk, és vékony kolbászbélbe töltjük. Azonnal fogyasztható.

FRISS KOLBÁSZ 09. (SÜTNI)
Hozzávalók: 5 kg lapocka, 3 kg zsírszalonna, 30 dkg sampinyongomba, 1 liter vörösbor, 5 dkg őrölt fehér bors, 3 dkg paprika, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 25 dkg só

Elkészítése: A kolbászhúst a szalonnával együtt nagy lyukú darálón ledarálom. A gombát megtisztítom, majd apró lyukú húsdarálón ledarálva a borban megfőzöm. Levével együtt hozzáadom a darált húshoz, sózom, fűszerezem és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt, jól átgyúrom. Kolbászbélbe töltöm, debreceni méretűre csavarom és megsütöm.

FRISS KOLBÁSZ 10.
Hozzávalók: 1,8 kg sertés apróhús, 3 m kolbászbél, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt bors, szegfűbors, só

Elkészítése: A besózott kolbászbelet 3-4 órán át többször váltott vízben jól kiáztatjuk. A kolbász készítésére a félkövér, nem túl zsíros sertéshús felel meg a legjobban. Közepes nagyságú tárcsán a húst ledaráljuk. A fokhagymát lereszeljük, és annyi langyos vizet öntünk rá, hogy ellepje. A darált húst megsózzuk, meghintjük pirospaprikával, borssal, szegfűborssal, majd beleszűrjük a fokhagyma jól kifacsart levét.  Végül jól összegyúrjuk, és 2-3 órán át hűvös helyen pihentetjük. Az előkészített bélbe töltjük.

FRISS KOLBÁSZ 11. (SÜTNI)
Hozzávalók: 1 kg 40 dkg soványabb lapocka, 60 dkg zsírszalonna, 1 dkg kardamómi mag, 1 tojás, 1,5 dl tej, 6 g őrölt fehér bors, 6 dkg só

Elkészítése: A kicsontozott, letisztított húst a szalonnával együtt nagy lyukú darálón ledaráljuk, megszórjuk a lisztfinomságúra őrölt fűszerekkel. (A kardamómi magot úgy szedjük szét, mint a napraforgómagot, és csak a kis fekete magokat őröljük meg.) Hozzáöntjük a tejet, és a habosra felveri tojást. Jól összedolgozzuk, és vékony kolbászbélbe töltjük. Sütés előtt egy pillanatra forró vízbe mártjuk, így a kolbász nem reped fel. Nyersen, normál hűtőszekrényben 3 napig eláll, sütve még tovább, mélyhűtőben hónapokig.