Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Disznóölés - Bél nélküli kolbászok


ANGOLOS KOLBÁSZKÁK
Hozzávalók: 50 dkg főtt, darált marhafelsál, 2 fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, őrölt fehérbors, 1 ek mustár, curry, olaj

Elkészítése: A hozzávalókat az olaj kivételével összegyúrom, és kis kolbászkákat formálok belőle. Olajban hirtelen kisütöm. Angolos zöldségkörettel tálalom.

BÉL NÉLKÜLI FRISS SÜLT KOLBÁSZ
Elkészítése: A “Sütni való házikolbász 1.” című recept szerint készítjük el a húst. Azután 6-8 cm-es kis rudakat formálunk belőle (nedves kézzel), és kizsírozott tepsibe rakjuk. A tetejét meglocsoljuk olvasztott zsírral, és közepes lángon sütőben megsütjük. Ne szárítsuk ki. Az íze kitűnő, olyan, mintha kolbászbélbe lenne töltve. Pogácsa alakúra is formálhatjuk.

CSEVAP 01.
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, egy csipet sütőpor, 1 zöldpaprika, 1 fej lilahagyma, só, olaj, bors

Elkészítése: Kétszer daráld át a megsózott húst, majd 1 órai pihentetés után add hozzá a sütőport. Félórai újabb állás után víz hozzáadásával - vizes kézzel - formálj belőle gombócokat, majd lapítsd ujjnyi vastagra. Olajjal kenegetve süsd meg, és tálalás előtt még szórd meg törött borssal. Az apróra vágott és összekevert hagymával és paprikával tálald.

CSEVAP 02.
Elkészítése: 1 egység marhahúst, 1 egység birkahúst (a birkát helyettesíthetjük sertéshússal is) ledarálunk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, egy kevés szódabikarbónával összedolgozzuk és 5-6 cm hosszú kb. 2 cm vastag rudakká formázzuk, és az előkészített roston minden oldalát pirosra sütjük. Apró kockára vágott, előre lesózott lilahagymát adunk hozzá.

CSEVAP 03.
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, egy csipet sütőpor, 1 zöldpaprika, 1 fej lilahagyma, só, olaj, bors

Elkészítése: Kétszer darált át a megsózott húst, majd 1 órai pihentetés után add hozzá a sütőport. Félórai újabb állás után víz hozzáadásával - vizes kézzel - formálj belőle gombócokat, majd lapítsd ujjnyi vastagra. Olajjal kenegetve süsd meg, és tálalás előtt, még szórd meg törött borssal. Az apróra vágott és összekevert hagymával és paprikával tálald.

CSEVAP 04.
Hozzávalók 10 személyre: 1,5 kg marhahús, 25 dkg birkahús, 1 dl víz, 3 cikk fokhagyma, só, bors, ízlés szerint

Elkészítése: Vágjuk a húsokat kockára, sózzuk be és hagyjuk legalább két órán át a hűtőben érlelődni. Ezután kétszer daráljuk le, borsozzuk, majd adjuk hozzá a finomra reszelt fokhagymát és a vizet. Vizes kézzel formáljunk ujjnyi kolbászkákat belőle. Takarjuk le alufóliával és pihentessük hűtőben egy órányit. Roston, közepes tűzön süssük meg.

CSEVAP 05.
Hozzávalók: 1,25 dkg marhanyak, 25 dkg birkanyak, 1 dl víz, 3 cikk fokhagyma, só, bors, ízlés szerint

Elkészítése: Vágjuk a húsokat kockára, sózzuk be és hagyjuk legalább két órán át a hűtőben érlelődni. Ezután kétszer daráljuk le, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a finomra reszelt fokhagymát és a vizet. Kezünkkel pépesítsük a húsmasszát, majd vizes kézzel formáljunk ujjnyi kolbászkákat belőle. Takarjuk le alufóliával és pihentessük hűtőben egy órányit. Roston, közepes tűzön süssük meg, nehogy a csevapcsicsák kiszáradjanak, és élvezhetetlenné váljanak. Kínáljunk mellé behűtött paradicsomot, paprikát, hagymát vagy ajvárt.

CSEVAP 06.
Elkészítése: Darált sertéscombot és darált marhafelsál - fele-fele arányban - elkeverünk reszelt vöröshagymával; sóval, törött borssal, és néhány óráig a hűtőben pihentetjük. Ujjnyi kis kolbászkákat formálunk a masszából, és szalonnával megkent roston, kevés olajjal locsolgatva minden oldalát megsütjük. Lila hagymát vékony szálakra vágunk, sóval elkeverjük, és fogyasztás előtt néhány óráig állni hagyjuk. A csevapcsicsa mellé más köret nem is kell, legfeljebb még friss kenyér.

CSEVAP 07.
Hozzávalók: 1 kg darált hús (fele sertés, fele marha), 10 fej vöröshagyma, só, törött bors, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2-3 ek olaj

Elkészítése: A darált húst összegyúrjuk 1 fej reszelt vöröshagymával, a fűszerekkel, meg a szódabikarbónával, és ujjnyi kolbászkákat formálunk belőle. Faszénparázson, roston pirosra sütjük, és tálra szedve, megöntözzük az olajjal, körülrakjuk nagy kockára vágott vöröshagymával. A hagymát ajánlatos előtte fél nappal felvágni, hogy elmenjen az ereje, legfinomabb a lilahagyma. Friss puha kenyeret adunk hozzá.

CSEVAP 08.
Hozzávalók: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 10 dkg darált birkahús, törött bors, só

Elkészítése: A húsféléket kétszer átdarálom, sózom, borsozom, majd egy órán át, állni hagyom. Ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson, grillsütőben vagy forró zsiradékban kisütöm.

CSEVAP 09.
Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 40 dkg darált marhahús, 20 dkg darált birkahús só, bors

Elkészítése: A húsféléket kétszer átdarálom, sózom, borsozom, kb. 10 percig gyúrom, majd egy órán át, állni hagyom. Ujjnyi rudakat formálok belőle, és faszénparázson megsütöm.

CSEVAP 10.
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 50 dkg darált marhahús, 60 dkg hagyma, törött bors, só, késhegynyi szódabikarbóna, 3-4 ek olaj

Elkészítése: A húsféléket kétszer átdarálom, összegyúrom egy fej apróra vágott hagymával, a szódabikarbónával, sózom, borsozom, majd ujjnyi rudakat formálok belőle, és faszénparázson pirosra sütöm. Onnét leszedve egy tálon olajjal bekenem és mellérakom a durvára vágott hagymát. (lila hagymával még jobb).

CSEVAP 11.
Hozzávalók 3 - 4 személy részére: 1/2 kg marhahús, 1/2 kg sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, só

Elkészítése: Ledaráljuk a marhahúst, és a sertéshúst sűrű rostélyú darálón. A ledarált húshoz hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát keverünk bele.
Az így összeállított masszából hengereket gyúrunk, amelyek 6 - 8 cm hosszúak és kb. 3 cm magasak. A húshengereket ráhelyezzük a rostélyrácsra, és piros - ropogósra sütjük. Egészben vagy darabokra felszeletelt főtt krumplival tálaljuk.
Bármilyen savanyúságot kínálhatunk mellé.

CSEVAP 12.
Hozzávalók: 300 g darált marha- és 300 g darált sertéshús, 100 g hagyma, só, bors, erős és édes pirospaprika

Elkészítése: A kétféle darált húst elvegyítjük 2 evőkanál vízzel, a megreszelt hagymával, a fűszerekkel, és jól összedolgozzuk, és két órát pihentetjük, majd roston, vagy olajban, vagy grillsütőben kisütjük. Ha olajban sütjük, célszerű lisztben megforgatni. Az igazi, ha faparázson készül, de ízletes grillsütőben, vagy olajban sütve is.

CSEVAP AVAGY LESKOVACI KEBAB
Hozzávalók: 1 kg (nagy lukú darálón megdarált) marhahús, 50 g vöröshagyma, 1 szárított csípős paprika (őrölve vagy összetörve), só, olaj a kenéshez

Elkészítése: A darált húst jól meggyúrjuk és 10-12 óráig hideg helyen, állni hagyjuk, majd ismét ledaráljuk, ezúttal apróbbra. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a megtört vagy megdarált csípős paprikát, a sót. Jól összegyúrjuk, és hideg helyen 1-2 órát állni hagyjuk.
A húsból kebabokat formálunk, eleinte erős tűzön, majd mérsékelten sütjük. A sütés ideje alatt forgatjuk, és olajjal kenegetjük. Forrón, zöldhagymával, sült paprikával vagy retekkel tálaljuk.

CSEVAPCSICSA, AHOGY KOÓS JÁNOS KÉSZÍTI
Hozzávalók 6 fő részére: 30 dkg sertéscomb, 30 dkg marhanyak, 30 dkg birkacomb, 30 dkg dagadó, 20 dkg füstölt szalonna, 5-6 gerezd fokhagyma, só, bors, paprika, kakukkfű, 2 ek szódabikarbóna

Elkészítése: A húst a szalonnával együtt ledaráljuk, majd hozzá keverjük a zúzott fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Ízlés szerint sóval, borssal, paprikával és kakukkfűvel fűszerezzük. Jó alaposan összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. Ezután hüvelykujj vastagságú és hosszúságú rudacskákat formázunk a húsból, amit egy sütőlapra helyezve hűvös helyen, vagy hűtőben fél napig állni hagyunk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ezután a csevapcsicsát parázson, folyamatosan forgatva készre sütjük. A folyamatos forgatás azért fontos, mert a hús csak így marad szaftos. Köretként lila hagymát, hegyes, csípős zöldpaprikát és kenyeret tálalhatunk. Az igazi ínyencek egy jó pohár száraz borral koronázhatják meg e különleges étel ízének élvezetét.

CSEVAP KOSZOVÓI MÓDON
Hozzávalók: 1 kg darált üszőhús, 50 dkg hagyma, törött bors, só
Elkészítése: Fiatal húst használjunk! A húst kétszer átdarálom, összegyúrom az apróra vágott hagymával, a sóval és a borssal, majd ujjnyi rudakat formálok belőle és faszénparázson pirosra sütöm.
KOSZOVÓI CSEVAP (INKÁBB NYÁRS)
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg üszőhús, 50 dkg vöröshagyma, bors, só, olaj

Elkészítése: A hús mennyisége attól függ, hány ember számára készítjük az ételt, és persze milyen a vendégek étvágya. Egy kg üszőhúshoz 50 dkg vöröshagymát, kevés borsot és sót számítunk. A csevapot leggyakrabban üsző-, vagy birkahúsból készítik. Minél fiatalabb a hús, annál puhább lesz a kaja. Ha marhahúsból készítjük, bélszínt vásároljunk, ha birkahúsból, combot begyünk. Ha a csevapot marha- vagy sovány birkahúsból készítjük, a hússzeletek közé egy-egy vékony zsírosabb husi szeletet tehetünk. A húst 5x5 cm nagyra, és kb. 2 cm vastagra szeleteljük. A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. A hagymákra ráhelyezzük a hússzeleteket, és jól összerázzuk. 2-3 órán át, érleljük, majd a hagymából kivesszük a husikat, és nyársra húzzuk. Parázs fölött sütjük, sütés közben olajjal kenegetjük. Akinek nincs otthon kerti grillsütőjük, szerintem, sütheti úgyis, mintha szalonnát sütne egy kis tűznél, vagy bent a lakásban, a sütőben. Ki-ki kedve szerint. Amikor megsült, megszórjuk a vöröshagymával.

CSEVAP NYÁRSAK
Hozzávalók: 3 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek zsír, 1 tojásfehérje, 40 dkg darált marhahús, 40 dkg darált birkahús, só, paprika, 4 paradicsom, ecetes fefferoni és a díszítéshez vágott petrezselyemzöld

Elkészítése: 1 hagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítom, és apróra vágom. Egy serpenyőben felhevítem a zsírt, és a hagymákat aranysárgára pirítom benne. A tojásfehérjét lazán felverem. Egy tálban alaposan összegyúrom a darált húsokat, a tojásfehérjét, a hagymákat, a sót és a paprikát. 12-16 hengert formálok belőle (3 cm vastag és mintegy 5 cm hosszú). Egy tálzára helyezem, fóliával fedem le, és 30 percre a hűtőbe teszem, ahol megkeményedik. A hengereket négy fanyársra húzom, majd mindkét oldalát szép aranybarnára grillezem. Egy tálra helyezem és nagy kockákra vágott paradicsommal, paprikával beszórt hagymakockákkal és fefferonival tálalom.

CSEVAP ROMÁN MÓDRA
Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg disznóhús, 40 dkg marhahús, 10 dkg füstölt szalonna, 5 gerezd fokhagyma, 1 dkg pirospaprika, I/2 dkg törött bors, kevés majoránna, só

Elkészítése: A disznóhúst és a marhahúst a füstölt szalonnával együtt megdaráljuk. Pirospaprikát, borsot, összezúzott fokhagymát, majoránnát és sót adunk hozzá, majd alaposan összedolgozzuk. Hűvös helyen néhány órát pihentetjük. Vastagabb hengeres darabkákat formálunk belőle, majd rostély felett megsütjük. Zsírban sült burgonyával, salátával tálaljuk.

CSEVAP SOMOGYI MÓDRA
Elkészítése: Nagyváradon élnek a rokonaink, tőlük tanultam ezt az általuk mititinek nevezett étel elkészítését - mondta Nagypál György-. Sertés- és marhahúst tettem bele, de van, ahol birkából is készítik. Az eredeti recept ugyan nem tartalmazza, de én fokhagymát is tettem bele, s ez egyáltalán nem ártott meg neki. Hagyományos fűszerek, só, bors kellenek bele, az utóbbival már csak azért sem szabad spórolni, hogy bőven lehessen rá inni. A húsból gombócokat gyúrunk, aztán parázson kisütjük; olajat kell rá tenni, hogy ne legyen száraz.

CSEVAP SZENTENDREI MÓDRA
Hozzávalók: 25 dkg marhalapocka, 25 dkg sertésdagadó, 25 dkg sertéslapocka, 25 dkg marhaszegy, só, 1/2 kg vöröshagyma

Elkészítése: A sovány és a zsíros húsrészeket először összevagdosom, majd durvára darálom, sóval jól összedolgozom. A húsrészekből hüvelykujj vastagságú 4-5 cm hosszú kolbászkákat formálok. Ezeket faszénparázs fölé helyezett sűrű vasrostélyon, fogóval forgatva, minden oldalon átsütöm, megpirítom.
Újhagymát, vagy karikára vágott vöröshagymát kínálok hozzá.

CSEVAP TAVASZI MÓDRA
Hozzávalók: 5 fajta hús (30 dkg) marhanyak, marhaszegy, sertéscomb, sertésdagadó, birkacomb), 25 dkg füstölt szalonna

Elkészítése: Koós János kérése, hogy már korán reggel legyen a hűtőben a ledarált ötfajta hús, jól összegyúrva (tetszés szerinti fűszerezéssel, fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, kakukkfű, és a végén 2 evőkanál szódabikarbóna) egy normál virsli nagyságú és vastagságú rudacskákat formálni és jégszekrénybe - nem mélyhűtőbe - tenni.
Tálaláskor köretként a tálra lila hagyma, paradicsom, paprika.
A húsrudacskákat forgatva roston sütni.

DEBRECENI KOLBÁSZ VADDISZNÓBÓL 01.
Hozzávalók 6 személyre: 10 kg kicsontozott vaddisznóhús, 10 dkg törött bors, 20 dkg édesnemes paprika, 25 dkg só, 1 dkg salétromsó, 10 dkg fokhagyma, 10 m kolbászbél

Elkészítése: Tavalyi süldő húsát kicsontozzuk és nagy lyukú húsdarálón átdaráljuk. A húshoz törött borsot, édesnemes paprikát, sót, salétromsót, 6-8 gerezd összezúzott fokhagymát adunk, és alaposan elkeverjük. A masszát disznó- vagy birkabélbe töltjük, majd leöntjük hideg vízzel, s egy napig hagyjuk benne. Amikor a vízből kiszedtük, rudakra akasztjuk, és egy napig hagyjuk száradni. Utána hideg füstön világospirosra füstöljük.

DEBRECENI KOLBÁSZ VADDISZNÓBÓL 02.
Hozzávalók: 10 kg kicsontozott vaddisznóhús, 8-10 dkg törött bors, 20 dkg paprika, 25 dkg só, 1 dkg salétrom, 10 dkg fokhagyma
Tavalyi süldő húsából készítjük.

Elkészítés: A húst nagy lyukú darálón ledarálom. Sózom, fűszerezem, elkeverem a zúzott fokhagymával, majd jól összekeverem. Kolbászbélbe töltöm. Az ismert debreceni-párokat készítem belőle. Pihenés után füstre teszem és 2-3 napi füstölés után fogyasztható.

ERDÉLYI ROSTONSÜLT KOLBÁSZ
Elkészítése: 1 kg kövér marhahúst kétszer-háromszor átdarálunk, és hozzáadjuk a következőket: késhegynyi só és őrölt bors, szódabikarbóna, teáskanálnyi porrá tört borsikafű, egy összezúzott fokhagyma és evőkanál víz keveréke. Mindezt alaposan összedolgozunk, kigyúrjuk. Fél napig hideg helyen állni hagyjuk. Az így megérlelt masszából kisujjnyi kolbászokat formálunk, melyeket erős parázson, szalonnával megkent roston megsütünk.

FŰSZERES KOLBÁSZKÁK
Elkészítése: Daráljunk le kétszer, fél kg sovány marhahúst, tegyük egy tálba. Fűszerezzük 1 fej reszelt vöröshagymával, 2 evőkanál natúr joghurttal, 1,5 evőkanál curry porral, fél teáskanál őrölt gyömbérrel, sóval, borssal és egy fél citrom reszelt héjával. Keverjük jól össze és formázzunk kis kolbászkákat belőle, tegyük a grillrácsra, és pár percig süssük.

FŰSZERES KOLBÁSZKÁK ROSTON SÜTVE
Hozzávalók 8-10 személyre: 1 kg sovány marhahús, 1kg félkövér sertéshús, 4 dkg só
I. ízesítés: 20 dkg vöröshagyma, 1dkg törött bors
II. ízesítés: 3 dkg fokhagyma, fél deka törött bors, 2 dkg csemegepaprika, 1 dkg csípős paprika
III. ízesítés: 1 dkg majoránna, fél deka törött bors, 3 dkg mustár, 1 csomó metélőhagyma

Elkészítése: A húsokat kézzel vagy húsdarálóval gorombára felaprítjuk. Összekeverjük, de célszerű még egyszer átengedni a húsdarálón. Ezután a megfelelő fűszerekkel összekeverjük, összedolgozzuk, majd mély tálban a tetejét lesimítva legalább egy fél napot érni, pihenni hagyjuk. A feldolgozás és gyúrás közben, de ezt követően sem kerülhet víz a húsba. A fűszerekkel kellően összeérett húst tetszés szerint hosszúkás kolbásszá vagy lapos pogácsává formázzuk. Megfelelő parazsat készítünk, és az átforrósított rostélyra helyezve süssük meg a vagdalt húsokat. Villa helyett lapátkanalat, vagy sütőfogót használunk a hús forgatásához. Megfelelő hőmérsékleten kb. 10-12 perc alatt készül el. A Balkánon élő népek vágott hagymák adnak hozzá. Nálunk többnyire ecetes paprikával, csemegeuborkával, valamint hagymás paradicsomsalátával, paprika-salátával fogyasztják.

GRILLEZETT KOLBÁSZKÁK
Hozzávalók: 1 kg főtt marhahús, 1 kg főtt sertéshús, fokhagyma, vöröshagyma, só, bors, őrölt kömény, ízlés szerint

Elkészítése: A hozzávalókat ledaráljuk, és a fűszerekkel együtt apró rudacskákat formázunk belőle. Parázs felett lassan megpirítjuk.

ÍNYENC SZARVAS KOLBÁSZ
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg szarvashús, 2 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 2 evőkanál citromhéj, 3 kiskanál bazsalikom, 2 db 50 cm-es műbél, vagy sertés vékonybél

Elkészítése: A szarvashúst kis lyukú darálón ledaráljuk, majd összekeverjük a pirospaprikával, a sóval, az őrölt borssal, a reszelt citromhéjjal, a bazsalikommal, és a belekbe töltjük. Ha melegen szeretnénk fogyasztani, süssük 30 percig a sütőben, és zöldségkörettel tálaljuk. Ha hidegen fogyasztjuk, elébb két hónapig füstöljük. 

MITITEI 01. (ROMÁN ÉTEL)
Hozzávalók: 500 g marhahús, 2-3 ek húsleves, 8-10 szem bors, 1/2 fej fokhagyma, 1/2 kk kömény, késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítése: A megdarált húshoz hozzáadom a sót, a borsot, a zúzott fokhagyma felét, a húslevest, a szódabikarbónát, és összegyúrva, 4-5 órára, hidegre teszem. vizes kézzel 10 cm-es kolbászkákat készítek belőle. Roston süssük meg mindkét oldalát, miközben olajba mártott tollal kenegetjük.

MITITEI 02. (ROMÁN ÉTEL)
Elkészítése: 3 féle húsból készül, marha, birka, sertés (zsírosabb része) ezeket a húsokat 1/3 arányba keverjük össze természetesen darálva, fűszert pedig kizárólag só, őrölt bors (fehér, fekete) fokhagyma borsikafű. A húsokat összekeverése után ízlés szerint ízesítjük, de a borsikafüvet 1 kg hoz kb. 1 mokkáskanál, vagy aki ismeri, az ízlés szerinti mennyiséget használ hozzá, és természetesen a szódabikarbónát se mellőzzük, ugyanis ha kihagyjuk belőle a szódabikarbónát, akkor sokkal nehezebben sül meg, Ezen kívül a borsikafüvet nyugodtan lehet használni minden féle savanyúságba.

MITITEI 03. (FOKHAGYMÁS KOLBÁSZKÁK)
Hozzávalók: 60 dkg többször átdarált marhahús, 1 fej fokhagyma, só, őrölt bors, 1 kiskanál csombor, késhegynyi szódabikarbóna, olaj

Elkészítése: A darált húst, a fűszereket meg a szódabikarbónát jól összekeverjük. A megtisztított fokhagymát elkaparjuk, két kanál vízben pépesítjük, a húsra szűrjük, és ezt is beledolgozzuk. Hideg helyen hosszabb ideig pihentetjük. Sütés előtt vizes kézzel kisujjnyi kolbászkákat formálunk belőle, és forró olajban megsütjük. Mustárral és kenyérrel kínáljuk.

MITITEI 04.
Hozzávalók: 60 dkg marhacomb, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 teáskanál édesnemes és csípős pirospaprika, 1/2 teáskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál friss kakukkfű, fél teáskanál sütőpor, 1-1 teáskanál őrölt köménymag, majoránna, só és fekete bors, 2 evőkanál liszt
A sütéshez: 2 evőkanál olívaolaj
A tálaláshoz: fél dl csirkeleves

Elkészítése: A felkockázott húst, a durvára darabolt, tisztított hagymákat és valamennyi fűszert forgassa össze. Hagyja pihenni 30-40 percen át. Ezután darálja le húsdarálón keresztül. Kézzel alaposan dolgozza össze a keveréket. Nedves deszkán formázzon a húsból hüvelykujjnyi vastagságban 5-6 centi hosszú rudacskákat. Forgassa meg a lisztben, majd egymás mellé fektetve tegye 20 percre hűtőszekrénybe. Teflonos serpenyőben felforrósított olajon süsse körben aranybarnára. Ha mind megsült, fektesse tálra valamennyit. Öntözze meg a zubogóan forró levessel. Pár percnyi pihentetés után, friss fehér kenyérrel és mustárral tegye asztalra.

MITITEI, AZAZ HÚSKOLBÁSZKÁK ROSTÉLYON (TÖRÖK-SZÉKELY RECEPT)
Hozzávalók: 12 dkg bárányhús, 12 dkg marhahús, 12 dkg sertéscomb 1 fej fokhagyma, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 teáskanál szódabikarbóna, só, bors, paprika, őrölt szegfűszeg, a sütéshez olaj

Elkészítése: Az összes húsfélét háromszor ledaráljuk. Sót, borsot, paprikát, őrölt csombort és őrölt szegfűszeget adunk hozzá ízlés szerint, és az egészet pépessé dolgozzuk. A fokhagymát lereszeljük, és a húskeverékhez adjuk. Végül fél bögre vizet és egy teáskanál szódabikarbónát keverünk bele. Fedjük le és négy-öt órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Vizes kézzel hosszúkás kolbászkákat formázunk belőle, és bő forró olajban kisütjük. Vigyázzunk, mozgassuk körbe a kolbászokat, hogy minden oldala kellőképpen megsülhessen. Ha kerti grillezőnk van, nyáron parázs fölött is elkészíthető ez a különleges ízű húsfalatka. Kínáljunk hozzá mustárt, tormát, barbecue szószt.
Sörkorcsolyának elsőrendű!

MITITEI HÁROMSZÉKI MÓDRA
Hozzávalók: 70 dkg marhacomb (fél rész marhahúsból és fél rész ürühúsból is készülhet), 1 dkg só, 0,2 dkg törött bors, 0,1 dkg rozmaring, 1 dkg húspuhító, 5 dkg olaj

Elkészítése: A húst összevagdaljuk, és a húspuhítóval, sóval, törött borssal összekeverve kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután húsdarálón - finomabb tárcsával - ledaráljuk, összedolgozzuk, és 15 db rudat formálunk belőle. A rudacskákat olajjal megkenjük és lassú sütéssel teflon edényben, sütőlapon vagy faszénrácson megsütjük.
Kevert salátával tálaljuk. Mustárral is nagyon finom.

MITITEI (MICS) ROMÁN MÓDRA
Hozzávalók 20 adaghoz: 1 kg marka- és birkahús, 50 g fokhagyma, egy darabka, csípős paprika, 3 g bors, 5 g porrá tört csombor, 5 grammnyi ízesítő, 100 g csontlé, 25 g só, 15 g szódabikarbonát.
Egyes receptek szerint birkahús helyett kisebb mennyiségű sertéshús is használható.

Elkészítése: Az összevagdalt húst sűrű szitájú őrlőn átőröljük, sóval, borssal összekeverve jól összegyúrjuk. Középen lyukat hagyunk, ide tesszük a szódabikarbonátot és az ízesítőt.
Forró csontlével leöntjük, amibe már belefőztük a csípős paprikát. Újból összegyúrjuk, amíg a hús összeáll. Hideg helyen hűtőszekrényben tartjuk 24-30 órán át. Utána mititei alakban rostélyon megsütjük. Forrón, mustárral vagy szalma krumplival fogyasztjuk. Sört vagy vörösbort iszunk hozzá.

MITITEI - ROSTON SÜLT HÚSKOLBÁSZKÁK (ERDÉLYI SZAKÁCSKÖNYVBŐL)
Hozzávalók: 1/2 kg kövér marhahús, késhegynyi szódabikarbóna, bors (jó késhegynyi), 1 kiskanálnyi csombor, 1 fej fokhagyma, só (késhegynyi)

Elkészítése: A húst apró rostájú darálón kétszer-háromszor átdaráljuk, majd a sóval és a tört borssal, a szódabikarbónával és a szitált csomborral jól összedolgozzuk, megdagasztjuk. A fokhagymát összezúzzuk és hozzáadunk 2-3 kanál vizet, majd belegyúrjuk a darált húsba, és jól összegyúrjuk vele. A keveréket egy ideig hidegen hagyjuk, “érleljük”; télen akár 2-3 napig is tarthatjuk hűvös helyen, utána nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formáljunk belőle, és erős szén fölött, zsírozott rostélyon, vagy serpenyőben kisütjük. Mustárral, csípős paprikával szolgáljuk fel, körítés nélkül.
Változatok: Egyes vidékeken háromféle hús keverékéből készül: 20 dkg marhahús, 20 dkg birkahús, 20 dkg disznóhús. Szódabikarbóna helyett gyakran tesznek bele ammónium karbonátot (szalalkálit).

OLASZ KOLBÁSZT ÖKÖRHÚSBÚL
Elkészítése: „Metéld le az kövérit az tehénhúsrúl. Metélj disznóhúst is annyit. Egy serpenyőbe tégy borsot, sót. Keverd össze: vagdald az hús közé, gyúrd belé egy óráig. Aztán az ökörnek az nagyobb hurkáját tisztítsd meg szépen minden zsirjátúl, szárazd meg szépen, hogy semmi víz ne maradjon rajta. Kösd öszve az egyik végét és töltsd belé a húst. Mentül keményebb annál jobb. Szurdald meg gombostűvel, hogy fel ne hólyagozzon. Kösd bé erősen, és függeszd fel a füstre. Ahol meleg nem éri és megszáradjon belől. Igen szép piros lészen, és sokáig megáll. De arra vigyázz, hogy télben tegyed, hidegben. Mikor meg akarod főzni, három óráig főzzed, ne tovább. Had hűljön meg, s metéld kerekdeden, amint akarod. Mikor eszed akkor tudod meg micsoda jó étek mind szegénylegénynek, mint uraknak, mivelhogy sokáig eltarthatni.”

ÖCSI “KOLBÁSZ”
Hozzávalók: 120 dkg sertéstarja (nem baj, ha zsíros), 40 dkg fátyolháj, ízlés szerint só, 1 zsemle, őrölt bors, pirospaprika, fokhagyma, köménymag, 1.5 dl tej, 50 dkg zsír

Elkészítése: A húst megdaráljuk, fűszerezzük, a tejbe áztatott zsemlével és a fel nem szívódott tejjel összedolgozzuk. Ujjnyi hosszú kolbászkákat formálunk belőle, majd egyenként a fátyolhájba csavarjuk, kizsírozott tepsibe rakjuk, és 90 percre hideg helyre tesszük. Gyakran locsolva ropogós pirosra sütjük.

SÜLTKOLBÁSZ BÉL NÉLKÜL
Hozzávalók: Másfél kiló kolbászhús, negyed kiló reszelt nyers krumpli

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverem, ujjnyi kolbászkákat készítek belőle, és kizsírozott tepsiben pirosra sütöm őket.

SZERB KOLBÁSZ (PETRESS ZSUZSANNA SZÍNMŰVÉSZ)
Elkészítése: “Ledarálunk 2 kg sertéshúst puhára főtt hagymával, hozzáadunk 1 tojást, 6 dkg rizst, 1 gerezd tört fokhagymát, finomra vágott vöröshagymát, 1 mokkáskanál szódabikarbónát (ettől könnyű lesz), késhegynyi törött borsot, kevés pirospaprikát. Vizes kézzel apró kolbászkákat formálunk, és nem túlságosan forró sütőben sütjük, 15 perc múltán a kolbászkákat felemelve, a húsok alá teszünk 1 cm vékony óriáskifli-karikákat. Mielőtt a kolbászok megpirulnának, a tetejüket vékonyan megkenjük nagyon kevés cukrozott mustárral. Azon frissen, bármilyen salátával tálaljuk. A kifli-karika ne égjen meg, tehát felső lángon süssük. Teljes sütési ideje kb. 25 perc. “

SZERBHÚS (DR. VITÉZ VÁCZY ZOLTÁNNÉ 1940)
Elkészítés: 50 dkg őrölt sertéshúst, egy-két tojást, sót, borsot, zsírban pirított vöröshagymát zsemlyemorzsával összegyúrunk, háromujjnyi magas rudat formálunk belőle. Egy zománcos tepsit kenjünk meg vastagon fagyos zsírral, fektessük közepére a húst, szórjuk körül forrázott rizzsel, csíkokra vágott zöldpaprikával, ismét rizzsel, amíg a tepsi megtelik. Fél liter átszűrt paradicsomot, három deci tejfölt, kevés sót keverjünk össze, öntsük a húsra és süssük meg. Ha a leve elsült, a húst szeleteljük föl, rakjuk tálra, s körítsük a rizses paprikával.