Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Disznóölés - Egyéb kolbászok


ANGOLOS KOLBÁSZKÁK
Hozzávalók: 50 dkg főtt, darált marhafelsál, 2 fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, őrölt fehérbors, 1 ek mustár, curry, olaj

Elkészítése: A hozzávalókat az olaj kivételével összegyúrom, és kis kolbászkákat formálok belőle. Roston kisütöm, időnként olajjal kenegetve. Angolos zöldségkörettel tálalom.

BALKÁNI SÜLT KOLBÁSZ
Hozzávalók: 30-30 dkg sertés és marhahús kétszer darálva, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó újhagyma, 1 csomó sárgarépa, 1 citrom, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, egy késhegynyi sütőpor, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, citromlé, só

Elkészítése: A szalonnát nagyon vékonyra szeleteljük, kibélelünk vele egy tűzálló tálat. Lerakunk egy sor karikára vágott újhagymát, felkarikázott sárgarépát és megsózzuk. A darált húsokat is megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük egy kevés reszelt citromhéjjal, az apróra vágott zöldpaprikával, kakukkfűvel, bazsalikommal, és egy késhegynyi sütőporral. Összegyúrjuk, és egy fél órát állni hagyjuk. Ezután vizes kézzel vékony kolbászkákat formálunk belőle, és egymás mellé rakjuk őket a tűzálló tálra. A vajat rámorzsoljuk, és forró sütőben kb. 25 percig sütjük. Egy pohár tejfölt elkeverünk sóval, egy fél citrom levével, ráöntjük, és még 10 percig sütjük.

BÁRÁNYKOLBÁSZKÁK
Hozzávalók: 60 dkg bárány (csont nélkül), 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyem, 4 cikk fokhagyma, 30 dkg zöldpaprika, 1 dl olaj, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, őrölt rozmaring, erős paprika, 1 csomó snidling, 80 dkg burgonya, 1 dl száraz fehérbor, 1 dkg liszt

Elkészítése: A burgonyát megmossuk, sózzuk, héjában egyenként alufóliába csomagoljuk, és forró sütőben megsütjük. A zöldpaprikát apró kockákra, a vöröshagymát, a snidlinget és a petrezselymet finomra vágjuk.
A húst ledaráljuk, majd összegyúrjuk sóval, borssal, zúzott fokhagymával, rozmaringgal, erős paprikával, petrezselyemmel. Vizes kézzel kolbászkákat formálunk belőle, olajjal megkent tepsibe tesszük, és forró sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Héjában sült burgonyával és paprikaszósszal tálaljuk.
Paprikaszósz: A vajban megpirítjuk a vöröshagymát, a zöldpaprikát, sózzuk, borsozzuk, kevés liszttel meghintjük. Egy deci fehérborral és kevés hideg vízzel mártás sűrűségűvé forraljuk. Tálalás előtt vágott snidlinget szórunk a tetejére.

DEBRECENI KOLBÁSZ VADDISZNÓBÓL
Hozzávalók: 10 kg kicsontozott vaddisznóhús, 8-10 dkg törött bors, 20 dkg paprika, 25 dkg só, 1 dkg salétrom, 10 dkg fokhagyma
Tavalyi süldő húsából készítjük.

Elkészítése: A húst nagy lyukú darálón ledarálom. Sózom, fűszerezem, elkeverem a zúzott fokhagymával, majd jól összekeverem. Kolbászbélbe töltöm. Az ismert debreceni-párokat készítem belőle. Pihenés után füstre teszem és 2-3 napi füstölés után fogyasztható.

FEZI NYÁRSON SÜLT KOLBÁSZKA
Hozzávalók: 1 kg darált bárány- vagy marhahús, 1 cs. apróra vágott hagyma, 2 reszelt fokhagyma, 2 ek finomra vágott petrezselyem, 1-1 késhegynyi szurokfű, őrölt fahéj, - kömény, - koriandermag, csipet reszelt gyömbér, - rózsapaprika, - nagyon csípős pirospaprika, - törött bors, só, 1 ek olaj

Elkészítése: Az olaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat, dagasszuk néhány percig. Alakítsunk a húsból 4-5 cm hosszú kolbászkákat, vizes kézzel nyomkodjuk rá a beolajozott nyársakra, izzó parázson süssük meg.

FÜSTÖLT LIBAKOLBÁSZ
Hozzávalók: 1 nagy, hízott liba (8-10 kg), 2 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál törött fekete bors, 1 mokkáskanálnyi őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál porcukor, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint 2 1/2-3 evőkanál só, 1 csomag sertés vékonybél a töltéshez

Elkészítése: A libát gondosan megtisztítom a tokoktól, majd bőrével, hájával együtt feldarabolom és kicsontozom. (Az ily módon összegyűlt csontokat forrásban lévő vízbe dobva 5 percig főzöm, majd lecsöpögtetve a mélyhűtőbe teszem, mert leveshez használható.) Az összes húst, bőrt és zsírt kétszer átdarálom, majd a fűszerekkel alaposan összegyúrom és kidagasztom. Egy éjjelen át hűvös helyen pihentetem, majd másnap újra összegyúrom. Kolbásztöltővel betöltöm az átmosott és felhasználásig langyos vízben tartott sertésbélbe. 15 centiméterenként egyet-egyet csavarok a betöltött kolbászon és páronként elvágom. Az ily módon készített kis páros kolbászokat egy rúdra felakasztom, és néhány órán keresztül szellőzni hagyom. Ezután hideg, gyenge füstön addig füstölöm (füstöltetem), amíg szép piros nem lesz. A füstölt kolbászt nedvszívó papírba csomagolom, és a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tárolom. Akár több hónapig is eláll.
Elkészítési ideje: 2 óra és füstölés

FŰSZERES DARÁT HÚS-FALATOK (MASSALE DAR KABABS)
Hozzávalók: 60 dkg sovány darált bárány- vagy marhahús, 3 fej reszelt vöröshagyma, (vagy hagymakrém), 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál curry, 1 kávéskanál chili, 1 késhegynyi bors, 2 dl joghurt, 6 evőkanál liszt, egy kevés olaj, margarin vagy egyéb zsiradék a kisütéshez

Elkészítése: Keverjük össze a húst a sóval, hagymával, fűszerekkel és 1 dl joghurttal. Formáljunk belőle vékony kolbászkákat, hengergessük meg a húsdarabokat a maradék joghurtban, majd lisztben, és egy kevés zsiradékban süssük meg. Fogvájóra tűzve előételnek vagy ital mellé melegen tálaljuk.

HÚSKOLBÁSZKÁK ROSTÉLYON (MITITEI)
Hozzávalók: 50 dkg bárányhús, 50 dkg marhahús; 50 dkg sertéscomb, 1 fej fokhagyma, 2 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál pirospaprika, (olaj a sütéshez, ha nincs rostélyunk)

Elkészítése: Az összes húsfélét háromszor daráljuk le. Adjuk hozzá a fűszereket és az egészet tiszta kézzel, dolgozzuk pépessé. A fokhagymát reszeljük le, keverjük el 4 evőkanál vízzel és adjuk a húsmasszához. Fedjük le a tálat, és 4-5 órára tegyük a hűtőbe, hogy a sokféle íz összeérjen. Ha grillezőnk, rostélyunk van, fa­szén parazsa fölött süssük meg a vizes kézzel kolbászkákká gyúrt húsokat. Ha gázlángon szeretnénk elkészíteni, bő, forró olajban hirtelen süssük ki, állandóan forgatva, hogy minden oldala megpiruljon.
Adjunk hozzá tormaszószt, mustárt, ecetes uborkát és sört!

ÍNYENC SZARVAS KOLBÁSZ
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg szarvashús, 2 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 2 evőkanál citromhéj, 3 kiskanál bazsalikom, 2 db 50 cm-es műbél, vagy sertés vékonybél

Elkészítése: A szarvashúst kis lyukú darálón ledaráljuk, majd összekeverjük a pirospaprikával, a sóval, az őrölt borssal, a reszelt citromhéjjal, a bazsalikommal, és a belekbe töltjük. Ha melegen szeretnénk fogyasztani, süssük 30 percig a sütőben, és zöldségkörettel tálaljuk. Ha hidegen fogyasztjuk, elébb két hónapig füstöljük.

KAKAS-KOLBÁSZ (LÁNG JÓZSEF SZÍNMŰVÉSZ)
Elkészítése: “Vesz az ember egy jó nagy kakast. Mindenekelőtt megnyúzza. Én aztán ki is filézem, az összes csontját kiszedem. (A hátából és a nagyobb csontokból remek levest lehet főzni.) Marad a két combja és a melle - ez kiadós mennyiség- megdarálom, és ugyanúgy összedolgozom fűszerekkel, mint a sertéskolbászt, csak valamivel több zsírszalonna kell bele, mert száraz a hús. Pirospaprikával, tört fokhagymával, sóval, törött borssal fűszerezem. Senki meg nem mondja, hogy kakasból van az egész. De fokhagyma helyett lehet reszelni hozzá citromhéjat és nyomhatunk bele a citrom levéből is.”

KEFTA KEBAB
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált bárány- vagy marhahús,1 kis fej hagyma, 2 teáskanálnyi apróra vágott petrezselyem, 1 teáskanálnyi apróra vágott korianderlevél, 1 teáskanálnyi őrölt római kömény, 1 teáskanálnyi pirospaprika, negyed teáskanálnyi Cayenne-bors, negyed teáskanálnyi frissen őrölt fekete bors,
A tálaláshoz: citromgerezdek, salátalevelek

Elkészítése: A hagymát, a petrezselymet és a koriandert aprítógépben pépesítsük, majd adjuk hozzá a húst, a római köményt, a paprikát, a Cayenne-borsot, a fekete borsot és 1 teáskanálnyi sót. Dolgozzuk sűrű masszává.
A kefta keveréket osszuk 8 egyenlő adagra, majd vizes kézzel gyúrjunk körülbelül 9 cm-es kolbászkákat, és tűzzük őket lapos fémnyársra. A nyársakat lefedve hűtsük 1 órán át.
Forró grillen vagy grillserpenyőben süssük meg a kolbászkákat, sütés közben gyakran fordítsuk meg őket, hogy minden oldalon egyenletesen színt kapjanak. A keftát körülbelül 10 percig kell sütni, hogy a külseje kemény, a belseje viszont puha maradjon.
Citromgerezdekkel és salátalevelekkel tálaljuk. Adhatunk még hozzá külön őrölt római köményt és sót kis tálkákban, hogy mindenki a maga ízlése szerint ízesíthesse a kebabot.

LIBAKOLBÁSZ 01. (RÉGI SZEGEDI RECEPT)
Elkészítése: Maradék libapecsenyét apróra megvagdalunk, ugyanannyi reszelt szalonnát adunk hozzá, amennyi a hús, valamint ugyanannyi borjúhúst is. Az utóbbi helyett borjúmájat is adhatunk. Lábasban vajból, és lisztből rántást csinálunk, néhány kanál erős húslével fölkeverjük. Ebbe tesszük a tölteléket, kevés mogyoróhagymát, néhány szarvasgombát, sót, kevés ecetet és borsot, s a tűzön addig kavarjuk, míg meg nem sűrűsödik, ekkor kihűtjük, két tojást teszünk bele és meg hagyjuk keményedni. Az egészet gondosan kimosott disznóbélbe töltjük, erősen bekötjük, negyedórára vízben kifőzzük, vagy zsírban megsütjük. Melegen kell tálalni.

LIBAKOLBÁSZ 02.
Hozzávalók: 3,75 kg libamell, 1,25 kg zsírszalonna, 11 dkg só, 5 dkg édes-nemes paprika, 2,5 dkg őrölt fekete bors, 4-5 szem őrölt szegfűbors, 2,5 g salétromsó, 2 dkg porcukor, 6 dkg fokhagyma, kb. 5 m vékony kolbászbél

Elkészítése: A bőrös libamelleket kicsontozom. A húst és a friss szalonnát közepes lyukú tárcsán ledarálom.
A ledarált anyagokat sóval, paprikával, őrölt borssal, szegfűborssal, salétromsóval, porcukorral, valamint szeletelt fokhagymával fűszerezem. Az egészet jól összedolgozom. Megkóstolom, és ha szükséges, még utána ízesítem.
A tölteléket a már előzetesen előkészített tiszta bélbe töltöm oly módon, hogy a bél egyik végét a töltőcsőre húzom, és a bal kezemmel rászorítom. A töltőfát vagy a töltőkart lassan forgatom, hogy a kolbászhús egyenletesen töltse meg a belet. A megtöltött kolbászt 20-25 cm távolságonként benyomom, és kétszer-háromszor átcsavarom.

LIBAKOLBÁSZ 03.
Hozzávalók: 80 dkg libahús, 20 dkg sertéshús, 2 dkg pirospaprika, 3 g törött bors, 5 g őrölt cseresznyepaprika, 2 gerezd fokhagyma, sertésbél, só

Elkészítése: A kicsontozott libahúst a sertés apróhússal együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, jól összedolgozzuk, majd vékony sertésbélbe töltjük. Az elkészített kolbászt sütő tepsibe tesszük, kevés zsírt öntünk rá, majd saját zsírjával locsolgatva sütjük készre.
Hagymás tört burgonyával és párolt káposztával tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra

PULYKAKOLBÁSZ 01.
Gyakori napjainkban a baromfihús felhasználása a kolbászkészítéséhez. Hasonló eljárással készül, mint a hagyományos csabai kolbász. Ízletes, finom, különleges baromfikolbászt készíthetünk pulykából.
Hozzávalók: 6 kg pulykahús (felsőcombja csontozva, bőr nélkül), 4 kg hasalja szalonna (friss) bőr nélkül, 22 dkg asztali só, 20 dkg paprika, 4 dkg kömény, tojás méretű fokhagyma

Elkészítése: Vékonyra vágjuk a húst és a szalonnát, majd húsdarálóval ledaráljuk. A daráló ideális rostátmérője: 5 mm. Az összedarált húst egyenletesen elterítjük, majd arányosan elszórjuk a fűszereket. A csomómentes fűszert dagasztásos módszerrel összekeverjük, többször átgyúrjuk, akkor jó a hús, ha már nem ragad a kézhez a kolbászmassza. Majd megkóstoljuk. Az egyedi ízesítéshez mérten kiegészítjük az igényeknek megfelelően. A kész kolbászhúst, a daráló segítségével (rosta nélkül) légmentesen a bélbe töltjük (tűvel megszurkáljuk, hogy a levegő eltávozzon). Egy napi szikkadás után kerüljön a füstölésre. Néhány hónapig fagyasztóban is eltartható füstölés nélkül, és felengedés után süthető. 3-4 hónap után a fagyasztóban tárolt kolbász elveszti piros színét.

PULYKAKOLBÁSZ 02.
Hozzávalók: 2,5 kg pulyka felső comb, 1,5 kg pulyka alsó comb, 50 dkg tisztított libaháj, 5 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db őrölt cseresznyepaprika, 1 dkg őrölt fekete bors, 4 dkg só, 4 dkg csemege őrölt pirospaprika, 1 csomag vékony birkabél
Elkészítése: A kicsontozott húsokat a libahájjal együtt ledaráljuk. Fűszerezzük, és a vékonybélbe töltjük. Sütőben, saját zsírjával locsolgatva készre sütjük. Hagymás törtburgonyával és párolt káposztával tálaljuk. (Ha a pulykakolbászt füstölni szeretnénk, akkor libaháj helyett sertészsírszalonnát, vagy marhafaggyút használjunk).

PULYKAKOLBÁSZ 03.
Elkészítése: Hasonló eljárással készül, mint a hagyományos csabai kolbász. Ízletes, finom, különleges baromfikolbászt készíthetünk pulykából.
Hozzávalók: 6 kg pulykahús (felső combja csontozva, bőr nélkül), 4 kg hasalja szalonna (friss) bőr nélkül, 22 dkg asztali só, 20 dkg paprika, 4 dkg kömény, tojás méretű fokhagyma. Az elkészítés módja ugyanaz, mint a csabai kolbász, majd füstölés következik.

PULYKAKOLBÁSZ 04.
Hozzávalók: 50 dkg darált pulykahús, 2 zúzott fokhagyma gerezd, 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 mokkáskanál morzsolt zsálya, kakukkfű és bazsalikom, 1 mokkáskanál só, csipet őrölt bors, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél dl száraz fehérbor

Elkészítése: Valamennyi összetevőt tegyen keverőtálba. Kézzel, vagy fakanállal alaposan dolgozza sima, egynemű péppé. Felmelegített, kissé megvajazott serpenyőben hirtelen párolja barnára. Hagyja félig kihűlni, majd alufóliába szorosan betekerve tegye hűtőbe. Ha kellően megdermedt, akkor forró pirítósra kenve, vagy szelve tálalja.

SCHUSHUK (KOZÁK LÓKOLBÁSZ)
Hozzávalók: 2 kg lóhús, 1 m ló vékonybél, 4 dkg zúzott fokhagyma, 7 dkg só, 1 tk cukor

Elkészítése: A húst, kb. 30 dekás darabokra vágom, majd elkeverem, illetve bedörzsölöm a többi hozzávalóval. 2-3 Celsius fokon 3-4 napig tárolom. A sózott húst 2x2 cm-es kockákra vágom, megtöltöm vele az alaposan megtisztított és egyik végén elkötött beleket. (2 x 0,5 m). A kolbászokat fél napra hideg helyre akasztom. 3 órán keresztül főzöm 90 fokos vízben. Ezután egy hétre kiakasztom napos, szeles helyre. Egy napig füstölöm hideg füstön, majd kb. 12 fokon, 2-3 napig szárítom. Ezt követően újra egy napig füstölöm.

SZLOVÁK KULEN
Hozzávalók: 1 kg üszőhús, 5 kg sertéslapocka (csont nélkül), 5 kg nyers hamburgi szalonna, 24 dkg só, 11 dkg őrölt fehér bors, 24 dkg pirospaprika (fele csípős), fokhagyma, ízlés szerint

Elkészítése: Az üszőhúst és a szalonnát 4-es, a lapockahúst 6-os tárcsán ledaráljuk, valamennyit jól összegyúrjuk a sóval, áttört fokhagymával, valamint a fűszerekkel. Vastagbélbe töltve, hidegen megfüstöljük.

VADDISZNÓKOLBÁSZ 01.
Hozzávalók: 2 kg vaddisznóhús, 0,1 g szegfűbors, 4 dkg fokhagyma, 5 dkg só, 2,5 dkg paprika, 1 dkg törött bors

Elkészítése: A húst közepes tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a borssal. Sertés vékonybélbe kb. 60 cm-es szálakat töltünk, majd a közepénél kettécsavarva füstölőrúdra téve másnap megkezdjük az enyhe, hideg füstöt. Két nap múlva levesszük, és száraz hűvös helyen tároljuk, amíg el nem fogy.

VADDISZNÓKOLBÁSZ 02.
Hozzávalók: 10 kg vaddisznóhús, 35 dkg só, 5 dkg törött bors, 35 dkg szép paprika, 10 dkg fokhagyma

Elkészítése: A húst közepes tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a borssal. Sertés vékonybélbe kb. 60 cm-es szálakat töltünk, majd a közepénél kettécsavarva füstölőrúdra téve másnap megkezdjük az enyhe, hideg füstöt. Két nap múlva levesszük, és száraz hűvös helyen tároljuk, amíg el nem fogy.

VADDISZNÓKOLBÁSZ 03.
Elkészítése: A vaddisznóhúst (vegyünk alapmennyiségül 10 kg-ot) ledaráljuk, majd ehhez darálunk kb. 2 fej fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk (kb. 30 dkg), hozzáadunk pirospaprikát és törött borsot. Nagyon jól összedolgozzuk. Ezután vékonybélbe töltjük, tűvel a belet megszurkáljuk, majd szellős helyre akasztjuk, és 2 napig állni hagyjuk. Ekkor a füstölőbe visszük, és lassan kb. 2-3 napig füstöljük meg.

VADDISZNÓKOLBÁSZ 04.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg vaddisznó comb, 15 dkg burgonya, 2 evőkanál pirospaprika, só, 2 kiskanál őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál majoránna, 2 db 50 cm-es vékonybél

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, majd lehűtjük, és meghámozzuk. A vaddisznóhússal együtt kétszer ledaráljuk, majd pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük. A Masszát jól össze- dolgozzuk, a vékonybelekbe töltjük, és 2 hónapig füstöljük. Fogyaszthatjuk melegen is, ha zsiradékban kisütjük, így burgonyapüré illik hozzá.

VADDISZNÓKOLBÁSZ FÜSTÖLVE
Hozzávalók 6 személyre: 20 kg hús, 75 dkg só, 10 dkg törött bors, 10 dkg pirospaprika, fokhagymalé

Elkészítése: A vaddisznó bőrét lenyúzzuk és húsát feldaraboljuk. Kicsontozás után a húst két-háromujjnyi szeletekre vágjuk, miközben eltávolítjuk az inas részeket. Ledaráljuk, és fateknőben szétterítjük a darált húst. Ha azt akarjuk, hogy a kolbász kevésbé legyen fokhagymás, elég 5 dkg fokhagyma felhasználása. De ha fokhagymásan kívánjuk, 20 dg-ot tegyünk bele. Jó, ha a kolbászok csípős íze nem a paprikától, hanem a borstól származik. Ha a kolbászt a jövő nyárig akarjuk tárolni, vagy a tárolási helyünk nem túl ideális, jó, ha a 20 kg-onként 2-3 dkg salétromos sót keverünk bele. A befűszerezett kolbászt alaposan elkeverjük és a disznó vékonybelébe töltjük. Utána egy nagy edénybe rakjuk, és hideg vizet öntünk rá, 1-2 napig állni hagyjuk. Ha a vízből kiszedtük, 1 napig hűvös helyen száradni hagyjuk, és tölgy vagy cser száraz füstjével lassan pirosra füstöljük. Szellős helyen tároljuk.

VADDISZNÓKOLBÁSZ HÁLÓBAN 01.
Hozzávalók 6 személyre: 90 dkg vaddisznótarja, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dkg só, 0.2 dkg törött bors, 2 dkg paprika, 1 zsemle, 2 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsír, 1 vaddisznó háló

Elkészítése: A kizsigerelésnél épen hagyott hálót hideg vízbe tesszük és kiáztatjuk. A vaddisznó kicsontozott, kövérkés húsát a füstölt szalonnával apró lyukú húsdarálón megdaráljuk, sót, pirospaprikát, törött borsot, tejben áztatott zsemlét, fokhagymát (összezúzva) adunk hozzá és masszává gyúrjuk. A vaddisznóhálót 5-6-felé elvágjuk és a tölteléket elosztva, a hálódarabokba göngyöljük. A göngyölegeket zsírral kikent tepsibe, szorosan egymás mellé rakjuk, pirosra sütjük és tálaljuk.

VADDISZNÓKOLBÁSZ HÁLÓBAN 02.
Hozzávalók: 1 kg vaddisznóhús, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dkg só, 3 g törött bors, 2 dkg paprika, 1 db zsemle, 2 dl tej, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsír, 30 dkg háló

Elkészítése: A kizsigerelésnél ügyelek a háló épségére, és hideg vízbe teszem kiáztatni. A húst és a szalonnát aprólyukú darálón ledarálom. Sózom, fűszerezem, elkeverem a zúzott fokhagymával, a tejben áztatott és elmorzsolt zsemlével, majd jól összekeverem. A masszát 6-felé osztom, és a hálóba göngyölöm. Kizsírozott tepsibe téve, locsolgatva szép pirosra sütöm.

VADVELŐBŐL KOLBÁSZ KÉSZÍTÉSE
Hozzávalók 6 személyre: 2 vaddisznóvelő, 120 cm vékony sertésbél, 3 zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, 20 dkg sertéshús, 5 dkg füstölt sonka, 0.2 dkg törött bors, 8 dkg zsír

Elkészítése: A vadvelőt gondosan megtisztítjuk a hártyáitól, és sós vízben 25 percig főzzük, majd kiemeljük a vízből, és félretesszük hűlni. A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk. A 2 tojást keményre főzzük, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A sertéshúst puhára főzzük és ledaráljuk. A kihűlt vadvelőt ugyancsak apró kockákra vágjuk és az így előre elkészített anyagokat sóval, borssal ízesítve összekeverjük, majd beletesszük a sertésbélbe. A bél végeit szorosan elkötjük, és 80-90 fokos vízben 20 percig főzzük. Tálalás előtt forró zsírban kisütjük, és főzelékkel vagy burgonyakörettel szervírozzuk.