Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Disznóölés - Füstölt szalonnák


A KIRÁLYHÚS (KAISERFLEISCH) (ZILAHY ÁGNES 1892)
Elkészítése: Ezt csak féléves malacokból lehet készíteni, ha félig kövérek. A szépen leperzselt és megtisztított malacnak, a hentes kiveszi sonkáit és leveszi a fejet. Azután egy araszos széles hasábokba felszabdalja, úgy, a hogy megtermett a malac. Ezeket a szijjazatokat be kell fokhagymás lével hinteni, azután sóval beszórni. Egy malachoz fél kiló tört salétromot és nyolcad kiló tört borsot is kell venni, ezeket a fűszereket is húsra kell hinteni, a bőrös és a belső oldalát is jól be kell evvel a páccal dörzsölni. Az így elkészített húst egy teknőbe kell rakni, és két hétig mindennap meg kell forgatni, két hét elteltével vegyük ki a levéből a borsot, tiszta ruhával töröljük le róla, és minden egyes hasábot borítsunk be egyrétű papírral, a papírt tűzzük össze gombostűvel. A húsokat kössük párosával, egy erős zsinegre, azután tegyük szabad kéményfüstjére egy vagy esetleg két hétig füstölődni. Ha elegendő füst járta át levehetjük, és a papírból kifejthetjük. Ez a hús esztendeig is pompásan eláll és nem lesz barna a füsttől. A királyhúst sütni, főzni, avagy kiszikkadt korában nyersen enni egyformán lehet.

ANGOLSZALONNA
Elkészítése: A bőrös karajról a csontot óvatosan lefejtjük. Ezután pác-só keverékkel (10 dkg sóra 1 g salétromsó) minden oldalán jól bedörzsöljük, majd 3-4 napig állni hagyjuk, páclébe (a “PÁCLÉ 1” recept szerint) rakjuk, és 6-8 napig érleljük. A pácléből kiszedve lemossuk, lecsurgatjuk, széleit egyenesre vágjuk, és középen keresztben kettévágjuk. Zsinegre fűzzük, hűtőben 2-3 napig szikkasztjuk, majd füstöljük.

A PAPRIKÁS SZALONNA (ZILAHY ÁGNES 1892)
Elkészítése: Ha vastag szalonnából akarunk vékony paprikás szalonnát csinálni, az esetben a vastag szalonnát le kell jól nyesni, s a bőr felett csak egy ujjnyi széles szalonnát kell hagyni. Természetesen hogy a fiatal és nem kihízott disznóból sokkal jobb, a vékony szalonna, de ha olyan épen nincsen rendelkezésünkre, a vastag szalonnából is lehet vékonyat gyártani. Tenyérnyi széles szíjjazatokba kell felvágni a szalonnát, azután egy kevés; igen gyengén fokhagymás és nagyon erősen paprikás, piros vízzel be kell az egész szalonna fehérét festeni, s csak e festés után kell a szalonnát jól megsózni, és szép sorba egymás fölé rakni. Hideg időben két-három hétig állhat úgy a paprikás szalonna, s ha egyszer megfagyhat, akkor még jobb lesz. Végre papírba kötözve hideg füstre kell aggatni, egy hétig lehet a füstön, azután ha leszedik, a papírt le kell róla fejteni, és úgy kell szellős helyen felakasztva tartani.

CSEMEGE PAPRIKÁS SZALONNA
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben vastagabb szalonna, ízlés szerint pirospaprika, só; a pácléhez 1 l vízhez 1 dkg fokhagyma, 1 g salétromsó, 20 dkg só

Elkészítése: A szalonnát egyforma darabokra vágjuk. (Általában 40-50 cm hosszú, 5 centi széles, és 3 cm magas darabokra szeleteljük.) Alaposan besózzuk minden oldalát, majd egymásra téve a szeleteket, 1 hétig hagyjuk a sóban állni. Ezután elkészítjük a páclét. Vizet forralunk (annyit, hogy a szalonnát ellepje a pác), beleszórjuk a fűszereket és a megtisztított, apróra metélt fokhagymát. Felforraljuk, azután lehűtjük. A szalonnát beletéve 1 hétig érleljük. A pácból kivéve langyos vízzel lemossuk, jóízű pirospaprikával meghintjük, és hideg füstön addig füstöljük, amíg a paprika teljesen megszárad. Szellős helyen felakasztva tároljuk. Nagyon sokáig eláll.

DEBRECENI PAPRIKÁS SZALONNA 01.
Elkészítése: Tetszés szerinti mennyiségben, kizárólag perzselt sertés szalonnája, bőrével együtt, ízlés szerint pirospaprika, só. A sertés lefejtett szalonnáját egyforma, 3-4 cm széles, 2-3 cm magas, és 30 cm hosszú darabokra vágjuk. Minden oldalát alaposan bedörzsöljük sóval. Edénybe téve hűvös helyen pihentetjük 10 napig. Ezután a sót lerázzuk róla, pirospaprikával meghintjük, és tiszta, fehér csomagolópapírba tekerve 2-3 napra hideg füstbe akasztjuk. (Így a szalonna nem lesz füstös, kormos.) Nagyon sokáig eláll.

DEBRECENI PAPRIKÁS SZALONNA 02.
Elkészítése: Pörzsöléssel szőrtelenített disznóból készül. A pörzsölés megadja neki a különleges “égett” ízt.
A tisztára kapart szalonnákat 3 ujjnyi szélességű, 2 ujjnyi magasságú, 40 cm. hosszúságú darabokra vágjuk, sóval jól bedörzsöljük. 8-10 napig sózzuk, naponta átforgatva azokat. A végén a sót lesöpörjük róla, bedörzsöljük pirospaprikával. (a bőrös részek természetesen kimaradnak ebből). Fehér tiszta papírba csavarva 1-2 napra, hideg füstre akasztjuk.

FOKHAGYMÁS FÜSTÖLT SZALONNA
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben szalonna (lehet vékonyabb is), kg-onként 1 nagy fej fokhagyma, ízlés szerint só

Elkészítése: A nagyobb darabokra vágott szalonnát alaposan besózzuk, és egymásra téve 3 napig hagyjuk a sóban. A megtisztított fokhagyma gerezdeket félliternyi vízbe áztatjuk szétnyomott állapotban. Ebben a fokhagymás lében forgatjuk meg a szalonnadarabokat egy hétig naponta kétszer-háromszor. Ezután a szalonnába tiszta spárgát fűzünk, és hűvös helyen felkötözzük. 3-4 nap múlva (ha megszikkadt) füstre tesszük, és 3 napig füstöljük. Kamrába téve, felakasztva tároljuk. Fogyasztáskor kissé megpaprikázzuk.

FÜSTÖLT CSÁSZÁRHÚS
Elkészítése: Legjobb 40-50 kg-os malacból készíteni. A tisztított malac fejét, sonkáit vágjuk le. A többi részt szalonnástól, bőröstől, csontostól hosszában arasznyi szélesre szelve besózzuk, pácoljuk (“PÁCLÉ 3“). Bőrét lekaparva, zsinegre fűzve felfüstöljük. Úgy szép, ha nem barnul meg a füstön, ezért a darabokat vonjuk be lazán széles fehér papírral, cérnával varrjuk össze. Télen, nyáron soká eláll.
Finom sütve, főzve. Ha egészen kiszáradt, nyersen is élvezhető. A fejet, sonkákat is sózzuk, pácoljuk, a császárhússal együtt füstöljük.

FÜSTÖLT CSEMEGESZALONNA
Elkészítése: Fiatal sertés-hátszalonnából készítjük. A szalonnát egyenletes, keskeny darabokra (csíkokra) vágjuk. Konyhasóval minden oldalát bedörzsöljük, és - a szalonna vastagságától függően - kb. 3 hétig állni hagyjuk. 2-3 alkalommal megforgatjuk, és tiszta sóval ismét átdörzsöljük. Amikor a szalonna átért, meleg vízzel lemossuk, zsinegre fűzzük, lecsurgatjuk, megszárítjuk, majd sárgásbarnára füstöljük.

FÜSTÖLT HÁTSZALONNA
Elkészítése: A négyszögletesre vágott szalonna felületét simára vágjuk: minden oldalon egyenlő széles és vastag legyen. Sóval bedörzsöljük. Így hagyjuk 4 hétig. Néhányszor közben megforgatjuk, átsózzuk. Átérés után lemossuk és füstöljük.

FÜSTÖLT KASSAI SZALONNA
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben sertés hasaalja, kg-onként 5 gerezd fokhagyma, 2 dl vér, 1-2 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint só

Elkészítése: A hasa alji szalonnából féltenyérnyi csíkokat vágunk, majd alaposan bedörzsöljük sóval és megtisztított, tört fokhagymával. Annyi vízben, amennyi szűken ellepi, üvegesre főzzük. (Ügyeljünk arra, hogy a víz csak gyengén forrjon, vagy inkább csak gyöngyözzön.) Ha a szalonna átfőtt, két deszka közé helyezzük, nehezékkel. Ha teljesen kihűlt, a súlyt levesszük róla, a szalonnát felfűzzük, és felakasztva langyos vízzel lemossuk. Szikkadni hagyjuk néhány órán át. A disznóöléskor besózott, hűtőbe eltett 2 dl-nyi vért elkeverjük édesnemes pirospaprikával, és a szikkasztott, főtt szalonnákat megkenjük e paprikás vérrel. Forró füstre tesszük, hogy a vér ráégjen a szalonnákra, majd 1 nap múlva már csak hideg füstön folytatjuk a füstölést. 24 óra múlva a füstről levesszük, és hűtőszekrényben tároljuk. Rendkívül finom, de csak 3-4 hétig áll el.

FÜSTÖLT SZALONNA
Elkészítése: A hátszalonna-hasábokat egyenletes, széles darabokra vágjuk. Egyébként az elkészítése megegyezik a kenyérszalonnáéval.

FÜSTÖLT TOKA
Elkészítése: A tokaszalonnát előkészítjük (kivágjuk az oldalsó mirigyeket). Rövid ideig (kb. fél óra) abáljuk, majd hideg vízben lehűtjük. Sóval jól bedörzsöljük, naponta forgatva 3 hétig van a sózóban, időnként újrasózva. Ezt követően felfüstöljük, majd 3-4 hónapig tárolhatjuk.

FŰSZERSZALONNA
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben szalonna, ízlés szerint só
A pácléhez: literenként 1 teáskanál pirospaprika, csapott mokkáskanál koriander, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál egész bors, 0,5 dkg salétromsó

Elkészítése: A kisebb darabokra vágott szalonnát mély tálba téve minden oldalán jól megsózzuk. Annyi vizet tegyünk fel forrni, hogy a szalonnát ellepje. A vízbe beleszórjuk a darabos fűszereket, és felforraljuk. (A fokhagymát megtisztítva és apróra vágva adjuk a pácléhez.) Ha a pác felforrt, leforrázzuk vele a besózott szalonnát. 2 hétig naponta többször megforgatjuk a páclében, hogy az jól átjárja. Amíg a pácolás tart, az edényt tiszta vászonruhával takarjuk le, hogy ne hulljon rá semmi, de azért levegőzhessen. A pácléből kivéve szikkasszuk meg a szalonnát (ez általában 3-4 napig is eltart), majd 3 napra akasszuk hideg füstre. Sötét, hűvös kamrában nagyon sokáig eláll.

GYULAI FÜSTÖLT CSEMEGE PAPRIKÁS SZALONNA
Elkészítése: 100-120 kg-os, jó érett, pörzsölt hússertésből készítjük. A szalonnát 1 napig állni hagyjuk. Egyforma (40 cm hosszú, 5 cm széles, 3 cm magas) szeletekre vágjuk. Mindegyiket sóval dörzsölve, összerakjuk, 6 napig állni hagyjuk. Páclébe (“PÁCLÉ 2“) rakjuk 6-8 napra. Ez alatt a szalonna átérik. Erős zsinegre fűzve, meleg vízben mosva, bőrét tisztára kaparjuk, szép színű pirospaprikával beszórva, füstölőrúdra akasztva lassú, nem meleg füsttel füstöljük, míg a paprika rászárad. A füstről levéve kihűtjük, a helyére tesszük.

GYULAI FÜSTÖLT CSEMEGE SZELETSZALONNA
Elkészítése: A fiatal sertés szalonnáját 1 napig hűlni hagyjuk. Egyforma (40 cm hosszú, 5 cm széles, 3 cm magas) szeletekre vágjuk. Mindegyiket sóval dörzsölve, egymásra rakjuk. 6 napig hagyjuk. 6-8 napra páclébe (“PÁCLÉ 2“) tesszük. Ez alatt a szalonna átérik. Ha a pácléből kivesszük, erős zsinegre fűzve, meleg vízben lemossuk, bőrét tisztára kaparjuk. Füstölőrúdra akasztva, levegőn kissé szikkasztjuk. Nem meleg, lassú füsttel pirosra füstöljük. A füstből kiszedve kihűtjük és száraz, szellős helyre akasztjuk. Azonnal is fogyasztható.

KASSAI SZALONNA
Elkészítése: A “KOLOZSVÁRI SZALONNA” 2.-hoz hasonlóan, készül, azzal a különbséggel, hogy a sózás után főzött páclébe (a “PÁCLÉ 4” recept szerint) téve érleljük. Ezután meleg vízben lemossuk, 6-8 cm-es csíkokra vágjuk, egyik végére zsineget kötünk, majd pirospaprikával elkevert friss marhavérbe (nem alvadt) mártjuk. Rúdra akasztjuk, és forró füstre téve a paprikás vért rászárítjuk (ráégetjük).

KENYÉRSZALONNA
Elkészítése: A megformázott hasi-szalonna táblákat jól bedörzsöljük konyhasóval, majd 3 hétig a sóban állni hagyjuk. Két-három alkalommal megforgatjuk, ismét bedörzsöljük. Ezután langyos vízzel lemossuk, zsinegre akasztjuk, megszárítjuk, majd sárgásbarnára füstöljük. Szellős, hűvös helyen tárolandó. Egész évben fogyasztható.

KOLOZSVÁRI SZALONNA 01.
Hozzávalók: Húsos szalonna, tetszés szerinti mennyiségben, ízlés szerint só, a pácléhez: l-enként 1 dkg fokhagyma, 0,1 dkg salétromsó, 20 dkg só

Elkészítése: A szalonnát (amelyet úgy fejtettünk le a disznóról, hogy vékony húsréteg maradjon rajta) egyforma nagy szeletre vágjuk, és minden oldalán alaposan besózzuk. Egymásra rakva egy megfelelő nagyságú edényben, 10 napig mindennap megforgatjuk. Ezután annyi vizet forralunk, amennyi a szalonnát ellepi, beleszórjuk a salétrommal elkevert sót, és a megtisztított, apróra metélt fokhagymát, majd ráöntjük a szalonnára. További 10 napig érleljük a páclében. A pácból a szalonnát kivéve meleg vízben lemossuk, és néhány napi szikkadás után hideg füstre tesszük. 3-4 napig füstöljük, majd hűvös, szellős helyen felakasztva tároljuk. Nagyon sokáig eláll.

KOLOZSVÁRI SZALONNA 02.(FÜSTÖLT HÚSOS SZALONNA)
Elkészítése: A fiatal sertés húsos szalonnáját 1 éjjel állni hagyjuk. Másnap oldalait körüligazítjuk. Sóval dörzsölve, egymásra téve, 3 naponta átforgatva, kissé utánsózzuk. 10 napig hagyjuk. Páclébe téve (“PÁCLÉ 1“), 10-12 napig tartjuk benne. Kivéve meleg vízzel mossuk, bőrét tisztára kaparva, fakalapáccsal jól kiverjük. Oldalait késsel simára formázva, meleg vízben újra megmossuk, két végére erős zsineget fűzünk. Füstölő rudakra akasztva levegőn szikkasztjuk. 2-3 nap alatt hideg füstön pirosra füstöljük. Száraz helyen felakasztva tároljuk.

TORMÁS SZALONNA
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben hasaalja szalonna, kg-onként 5 gerezd fokhagyma, 1 vastag szál torma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só

Elkészítése: A szalonnából féltenyérnyi csíkokat vágunk, alaposan besózzuk minden oldalán, és a megtisztított, pépesre nyomott fokhagymával bekenjük. Edénybe téve mindennap többször megforgatjuk, hogy a lé, amit közben ereszt, jól átjárja. Két hét múlva kissé megtörölgetjük, leszikkasztjuk, és hideg füstre tesszük. 3 nap múlva a füstről levesszük, és a megtisztított, megreszelt tormával felforralt vízzel leforrázzuk. (Csak annyi vizet forraljunk, amennyi ellepi.) Ha a tormás lé langyosra hűlt, a szalonnát kivesszük belőle, ismét felforraljuk, majd a szalonnát újból leforrázzuk vele. A lében hagyjuk kihűlni. Ezután deszkára téve szárítjuk, és kis vízzel elkevert paprikával bekenjük. Hűvös helyen felakasztva tároljuk.