Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Disznóölés - Kocsonyák 02.


KOCSONYA KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: 1 közepes méretű csülök, 4 köröm, 2-3 farok, 1/2 disznófej, 1/2 kg bőrke, 2 közepes fej hagyma, 2 fej fokhagyma, 1 csapott ek szemes bors, 1-2 babérlevél, 4 tk Vegeta, szerecsendió, 1-1 csöves fűszer és cseresznyepaprika, só, pirospaprika

Elkészítése: Az alaposan megtisztított, kiáztatott húst annyi hideg vízben teszem fel főni, hogy teljesen ellepje. A habját leszedem, belerakom a fűszereket. Addig főzöm, míg a hús a csontokról le nem válik. Ekkor annyi sót keverek bele, hogy a lét kissé túlsózottnak érezzem. A levéből kiszedem a kocsonyahúsokat, majd a lét leszűröm, leszedem a zsírját. A húsokat kicsontozom, 2-3 tálba egyenletesen szétosztom, majd lét rászűröm egy ruhán keresztül a húsokra. A tetejét pirospaprikával megszórom, megdermesztem.

KOCSONYA KUKTÁBAN
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kocsonyahús (disznóláb, fül, orr, fejhús, farok vegyesen), 1 szál tisztított sárgarépa, 1 szál tisztított fehérrépa, 1 mokkáskanálnyi szemes fekete bors, 3 babérlevél, 5 gerezd fokhagyma, 2 teáskanálnyi só

Elkészítése: Helyezze a hozzávalókat a kuktába. Engedje fel vízzel a felső mértékvonal alatt kb. egy ujjnyival. (Mindig ügyeljen arra, hogy az edény falán látható felső mértékvonal alatt legyen a folyadék szintje, azt sosem szabad túllépnie!). Tegye a fedelet a kuktára. Ha a kukta jelzi, hogy megfőtt a kocsonya, hagyja hűlni még 10-15 percig, és csak aztán engedje ki a gőzt. Vegye le a fedőt, és helyezze a húsokat egy tálra vagy több kisebb tálkába, és szűrje rá a kocsonyalevet. Hagyja hideg helyen megdermedni. Közben főzzön a kuktában 4 tojást. Annyi vizet tegyen a tojásokra, hogy az ellepje azokat, főzze meg.
Vágja félbe vagy negyedekbe a tisztított, főtt tojásokat és helyezze díszítésként a megdermedt kocsonyára.

KOCSONYA MÁS MÓDON
Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús, 50 dkg nyers füstölt hús (lehet sonka, tarja vagy csülök), 30 dkg vegyes leveszöldség, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint bors, só

Elkészítése: A húsokat letisztítjuk, váltott vízben többször átmossuk, és feldarabolva az előzőleg legalább 24 óra hosszat hideg vízben áztatott füstölt hússal együtt csak annyi sótlan vízbe tesszük (mert a füstölt hús sós!), amennyi szűken ellepi. Majdnem puhára főzzük. Ezután a megtisztított, és karikákra vágott zöldséget, a reszelt vöröshagymát és a szétzúzott fokhagymát is hozzátesszük. A törött borssal meghintjük, és olyan puhára főzzük, hogy a csontok kicsússzanak belőle. Ezután metéltre vágjuk, és a zöldséggel együtt formába tesszük. A levét rászűrjük. Megdermesztjük, és felszeletelve tálaljuk.

KOCSONYA MÓRA FERENCNÉ MÓDRA 01.
Elkészítése: Disznó fejét, lábát feldaraboljuk és feltesszük főni. Adunk bele szemes borsot, sót, paprikát, fokhagymát. A húst lassú forrás mellett főzzük, ha megfőtt, leszűrjük a húsokat, tálra rakjuk, a levét pedig ráöntjük. Ha megaludt, kevés paprikát teszünk rá. A fokhagymát az utolsó negyedórában tesszük bele.

KOCSONYA MÓRA FERENCNÉ MÓDRA 02.
Elkészítése: Úgy készül, mint a fenti, csak a húst leszedjük a csontról és a tálat szeletekre vágott kemény tojással, nyelvvel, kolbásszal, cifra késsel vágott céklával kirakjuk, öntünk rá a léből, és ha megaludt, rárakjuk a húst, amelyre ismét levet öntünk. Tálalás előtt kiborítjuk.

KOCSONYA NÁNDI MÓDRA
Elkészítése: A kocsonyának való húsokat, egyebeket mindig nagyon alaposan tisztítsd meg. Az alkatrészeket tűzforró vízzel forrázd le, majd mosd meg ismét, s ekkor tedd a főző lábosba. Csak hideg vízzel tedd föl főni, soha ne meleggel. Lassú tűzön főzd addig, míg a csontokról leválik a husi. Ha megfőtt, a tetejéről tiszta papírszalvétával leitatom a zsír nagyját, vagy kihűlés után a zsírt összegyűjtöm, és aljas módon újrahasznosítom. Ha ezek után is zavarosnak tűnik, próbáld meg néhány tojásfehérjével deríteni. (tojásfehérje, kevés víz, kevés tárkonyecet összekeverve + állandó keverés közben néhány ek nem forró kocsonya-lé, majd szintén keverés mellett az egészet a leszűrt léhez kutyulod) Újra felforralod, és néhány percig lobogtatod. A lében lebegő apró bigyókat a fehérje összeszedi. Eztán leszűröd a kocsonyát, s aztán ahogy akarod, úgy teszed a tányérokba. Zöldségekkel, hússal, főtt tojással, uborkával, vagy mindegyikkel.  Ha ezután is zavaros, edd meg úgy, én is tettem már így néha, itt nem a lé’ a tét, hanem az íz!

KOCSONYA PÁPAI MÓDRA
Hozzávalók: 1 csomag házi kocsonya fűszerkeverék, víz, 4 szelet főtt, füstölt sonka, 4 db tojás, zöldségek

Elkészítése: Csontból, 1 szál sárgarépából, 1 szál zöldségből, 1 fej fokhagymából alaplevet készítünk. Ügyeljünk az alaplé készítésénél, hogy a csontlevünk víztiszta maradjon. Az alaplevet hűtés után zsírtalanítjuk. Tányérba teszünk egy szép szelt főtt, füstölt sonkát, karikára vágott tojással dekoráljuk. A Böllér házi kocsonya fűszerkeveréket a megfelelő mennyiségű alaplével felfőzzük, majd langyosra hűtjük. A sonkaszeletre merjük a kocsonyalevet, zöldségekkel díszítjük, majd hűtőbe tesszük.

KOCSONYA SOMOGYI MÓDON
Hozzávalók: 2 kg csontos hús, 20 dkg bőrke, 5-6 fej hagyma, 5 fej fokhagyma, 1 ek egész bors, 2 babérlevél, só, paprika

Elkészítése: Egy nagy fazékban odateszem a húsféléket, a fűszerekkel és a sóval együtt és annyi vízzel öntöm fel, hogy jól ellepje. Puhára főzöm. Tetejét kicsi állás után lezsírozom, a levét tányérokba szűröm, a húst lecsontozva elosztom a tányérokba. A kocsonya tetejét dermedés után paprikázom.

KOCSONYÁZOTT SERTÉSFEJ
Elkészítése: Tedd a szépen megtisztított és mosott sertésfejet egy fazékba, adj hozzá ecetet, vizet, vöröshagymát, babérlevelet és citromhéjat. Főzd meg, fövés közben gyakran leszedvén habját, tégy mellé még három borjúlábat, és fület. Ha jól megfőtt, tedd tálra, levét pedig a borjúlábakkal főzd be jól, azután cifrázd fel a sertés orrát petrezselyem zöldjével, a levet szitán keresztül szűrd fölé s tedd hideg helyre.

MAGYAROS KOCSONYA 01.
Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús (fül, orr, farok, csülök, köröm, bőrke, soványabb fejhús), 0,5 kg sovány sertéslapocka vagy comb, 1 fej fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint pirospaprika és cseresznyepaprika, törött bors, só

Elkészítése: A lapocka kivételével az összes húst jól megtisztítjuk. Ha szükséges, a szőrösen maradt lábat, farkat a gázlángon kissé lepörköljük, kefével megsikáljuk, és többször váltott meleg vízben lemossuk. Feldarabolva annyi vízben tesszük fel főni, amennyi jó bőven ellepi. Gyengén megsózzuk, és a tisztított, karikára vágott vöröshagymát meg a szétzúzott fokhagymát is mellé tesszük. Meghintjük törött borssal és pirospaprikával. Lassú lángon főzve addig hagyjuk a tűzön, amíg a hús a csontról le nem válik. Ezután a kocsonyalevet leszűrjük, a húsokat kisebb darabokra vágjuk. A “lehiggadt” léről kanállal leszedjük a zsírt. (Ha teljesen zsírtalanítani akarjuk a kocsonyát, akkor itatóspapírral az utolsó cseppig leszedhetjük.) Tányérokba osztjuk a húsokat, rámerjük a kocsonyalevet, és hűvös helyen alvadni hagyjuk. Fogyasztáskor pár csepp borecettel, vagy citromlével megöntözhetjük. Ha szépen, ünnepi asztalon akarjuk tálalni a kocsonyát, akkor a következőképpen készítsük: nagyobb, szögletes tálba vagy őzgerincformába öntünk néhány merőkanál kocsonyalevet, és megvárjuk, hogy teljesen megdermedjen. Közben néhány ecetes uborkát, kemény tojást, céklát recés késsel felvagdalunk, majd elrendezzük a már megalvadt kocsonyán. Megszórhatjuk nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel, snidlinggel, tehetünk rá félbevágott ecetes cseresznyepaprikát vagy más díszítést. Erre annyi kocsonyalevet öntünk, hogy azokat teljesen ellepje. Ha ez is megdermedt, elrendezzük rajta a felszeletelt, kicsontozott húsokat, és ráöntjük a maradék kocsonyalét. Ha megalvadt, akkor a formának megfelelő tálra borítjuk. Fogyasztáskor tetszés szerinti szeletekre vágjuk, és ecetes tormával, tartármártással, mustáros ketchuppal, vagy gyümölcsmártással kínálhatjuk.

MAGYAROS KOCSONYA 02.
Hozzávalók: 60 dkg fejhús, 1 kg kocsonyahús (láb, farok, bőrke), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, néhány szem bors, pirospaprika, só
Elkészítése: A megtisztított sertésfejet, a lábat, a farkat és a bőrkét alaposan megmossuk, majd annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Mikor forrni kezd, minden habot leszedünk róla, megsózzuk, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a borsot. Gyöngyöző főzéssel takarék-lángon 4-5 órán át, főzzük. A levet tiszta ruhán átszűrjük, majd teljesen lezsírozzuk. A fejhúst a csontról leszedve nagyobb kockákra, a lábat kicsontozva, a bőrkét apróbb darabokra vágjuk. Kisebb tálakba elosztjuk a húst, majd ráöntjük a kihűlt levet. A tetejét pirospaprikával gyengén megszórjuk, és hűtőszekrényben megdermesztjük.

MAGYAROS KOCSONYA 03.
Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús (csülök, fül, fej, köröm, bőrke) 50 dkg sertéslapocka, 1 dkg fokhagyma, 10 dkg vöröshagyma, 2 dkg só, 1 g törött bors, 5 g fűszerpaprika, 1 db cseresznyepaprika, 5 dkg citrom

Elkészítése: A megtisztított és alaposan megmosott húsokat hideg vízben feltesszük főni. Enyhén megsózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, és hozzáadjuk a húsokhoz, majd megszórjuk a törött borssal és a fűszerpaprikával. Lassú forralással addig főzzük, amíg a hús a csontról könnyen le nem válik. A tűzről levesszük, kissé kihűtjük, majd a főzőléből kivéve, a csontokról a húst leszedjük, aztán darabokra vágjuk, majd tányérokba helyezzük. A kocsonya levét szűrőruhán keresztül lassan rászűrjük a tányérokban elhelyezett húsra, aztán kihűtjük, és jégszekrényben megdermesztjük. Tálaláskor a citrom kifacsart levét adjuk hozzá.

MAJONÉZES KOCSONYA
Hozzávalók: 2 db mellső csülök, 50 dkg sertéslapocka, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 g egész bors, 2 dkg só, 1 dkg fokhagyma.
A majonézmártáshoz: 1 db tojássárgája, 5 dl olaj, 2 dkg mustár, 15 g porcukor, porcukor, 5 dkg citrom, 1 dl tejszín, 2 dkg zselatin, majonéz.
A díszítéshez: 2 db keményre főzött tojás, 10 dkg ecetes uborka

Elkészítése: A megtisztított és megmosott húsokat hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított zöldséget, a vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot. Lassú forralással addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról. A tűzről levesszük, kihűtjük, majd a csülköt a léből kivéve, kicsontozzuk és feldaraboljuk a főtt lapockával együtt. A tojássárgáját elkeverjük a mustárral és kevés citromlével. Ezután először cseppenként, majd vékony sugárban habverővel, erős keverés közben hozzáadjuk az olajt. A zselatint, kevés kocsonyalé hozzáadásával, felolvasztjuk, majd kihűtés után a kész majonézhez adjuk. A mártást ízesítjük porcukorral, citromlével és a tejszínnel. A kész mártáshoz hozzákeverjük a darabolt húsokat. Puding- vagy őzgerincformát kapros kocsonyánál leírtak szerint kibélelünk a kocsonya levével, és beletöltjük a majonézzel elkevert húst. Tetejére levet öntünk, majd jégszekrénybe téve, kifagyasztjuk. Tálalásra megegyezik a kapros kocsonyánál leírtakkal.

MALACKOCSONYA
Hozzávalók 4 személyre: 2 sertéscsülök, 2 malacfarok, 10 dkg szalonnabőr, 1 sárgarépa, 2 vöröshagyma, 2 szál zellerlevél, só, bors
Elkészítés ideje: 30 perc

Elkészítése: A csülköt a farokkal, hagymával és szalonnabőrrel együtt 4 liter sós-borsos vízben 3 órát főzzük. Két óra után hozzáadjuk a sárgarépát. Utána a csülökről lefejtjük a bőrt, majd a húst leszedjük a csontról, és felcsíkozzuk. A hús levét leszűrjük, majd négy kis tálba öntjük. Minden tálba teszünk a felcsíkozott húsból, a felkarikázott sárgarépából és a félbevágott farokból. Tetejére szórjuk a zellerlevelet. Hűtőben dermesztjük 1 napig.
Citromkarikákkal és citromlével tálaljuk.

MALAC KOCSONYÁBAN
Elkészítése: Darabokra aprítván a’ malacot, tedd rézlábasba, adj hozzá egy borjúlábat a’ maga lábaival együtt, tölts rá egy meszely jó erős bort, ‘s két icce vizet. Adj mellé kevés szerecsendió-virágot, két vagy három székfüvet, kevés citromhéjat, négy citromnak a’ nedvét, zellert, paszternákot, petrezselyem gyökeret, sárgarépát megaprítva és sót. Főzd parázs tűzön mintegy két óráig, azután a’ húst tálba rakva, levét szűrd rá szitán keresztül, zsírját szedd le, és hat tojásnak fejérét elsodorván főzd a’ megaludt lével mintegy tíz percig, szűrd át, töltsd a’ malachúsra, ‘s hidegen add az asztalra.

MISKOLCI KOCSONYA
Elkészítése: Egy fél sertésfejet, két lábat, farkat megmosva, elvagdalunk, ismét megmossuk, és hideg vízben odatesszük főni. Megsózzuk, a habját leszedjük, kevés zöldpaprikát, szemes borsot, néhány gerezd fokhagymát, egy fej vöröshagymát héjastul,(ettől lesz színes) egy szál petrezselymet és sárgarépát téve hozzá. Midőn a hús megpuhult, kiszedjük, a levét asztalkendőn átszűrjük, zsírját leszedjük, a húst tálakba rakjuk, a levét ráöntjük, és hogy megaludjék, hideg helyre tesszük, utána egy lapos tányérra kiborítjuk, majd díszítve tálaljuk.

OROSHÁZI KOCSONYA
Hozzávalók 10 személyre: 2,5—3 kg vegyes disznóhús (fej, köröm, csülök, bőrke, valamint egy kisebb darab füstölt csülök), 15 dkg vöröshagyma, 8 dkg sárga-, 6 dkg fehérrépa, 3 kisebb zellergumó, babérlevél, 5—6 gerezd fokhagyma, só, szemes feketebors, ecet vagy citromlé

Elkészítése: Tisztítsuk meg a húsokat és tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Ha a víz felforrt, a tetejéről szedjük le a habot, majd adjuk hozzá a fűszereket, a zöldségeket. Lassú tűzön, fedő alatt főzzük a húst puhára. A megpuhult húsokat kicsontozzuk, vagy csak darabokra bontva szedjük ki mélytányérokra. Aki szereti, a zöldségeket is beleteheti. Ezután a leszűrt és kihűlt levet öntsük a húsra, a tányérokat pedig tegyük hideg helyre. A tálalásnál citrommal is díszíthetjük a kocsonyát, mellé pedig tormát adhatunk.

PARASZTOS KOCSONYA
Hozzávalók: 2,5 kg kocsonyahús bőrkével, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, só, néhány szem bors, pirospaprika

Elkészítése: A megtisztított húsokat hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a vizet leöntjük róla, és újból öntünk rá 2 litert. Ha forrni kezd, a habját leszedjük, beletesszük a hagymákat, a fűszereket, és lassan puhára főzzük. Ha a hús leválik a csontról, a levet leszűrjük, és hideg helyre tesszük, hogy zsírját könnyen leszedhessük. Majd újra megmelegítjük, és vászonruhán átszűrjük, közben a fejhúst leszedjük a csontról, a lábakat az ízületeknél elvágjuk, és mély tányérokba szétrakjuk. Rászedjük a leszűrt levet, és hűvös helyre tesszük. Ha félig megdermedt, pirospaprikát szórunk a tetejére.

PRESSKOPF (ELZÁSZI KOCSONYA)
Amolyan átmenet a disznósajt s a kocsonya között. Elkészítése: általában sertésfejhúsból és nyelvből készül, néha napján első csülköt és szívet is főznek bele, nagyon jó bárányból is. A tisztára mosott, hosszában kettévágott sertésfejet és a nyelvet bedörzsöljük szétnyomkodott fokhagymával, nagy cserépedénybe tesszük. Egy púpozott evőkanál koriandermagot és ugyanannyi fekete borsot mozsárban megtörünk, ráhintjük két-három babérlevél és 4-5 szál kakukkfű kíséretében, majd alaposan meghintjük durva tengeri sóval. Két-három napig pácoljuk, naponta forgatjuk.
Amikor kivesszük, alaposan lemossuk, néhány órára hideg vízbe áztatjuk, hogy ne legyen túl sós, majd annyi friss hideg vízben tesszük fel, hogy háromujjnyival ellepje. Felforraljuk, lehabozzuk. Amikor már csak kevés és fehér a hab, beleteszünk két répát, két félbevágott hagymát négy szegfűszeggel megtűzdelve, egy póréhagymát, négy gerezd fokhagymát, fél zellerszárat, néhány petrezselyemszárat. Egészen enyhén sózzuk csak meg. Lefedve két és fél órán át nagyon kis lángon főzzük. Fontos, hogy a hús megpuhuljon, de ne főjön szét. Akkor jó, ha a kés könnyedén, de még kis ellenállással megy bele. A húst ekkor kivesszük, a főzőlevet lezsírozzuk, félretesszük. A nyelvről még melegen lehúzzuk a bőrét, a fejhúst lefejtjük a csontról. A húsokat edénybe tesszük, fadeszkával lenyomtatjuk, egy korsó vizet teszünk rá nehezéknek. Másnap a húsokat kis kockákra vágjuk.
A főzőlevet felmelegítjük, leszűrjük, hozzáöntünk 3 dl száraz fehérbort. 15 percig csendesen forraljuk, majd belekeverünk 3-4 evőkanál nagyon finomra vágott petrezselymet. Tehetünk bele még kevés finomra vágott hagymát, s fokhagymát is. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a húskockákat – végeredményben a lé körülbelül harmadannyi legyen, mint a hús. Sózzuk-borsozzuk. (Ne használjunk előre őrölt borsot!) A leves legyen enyhén túl sós, mivel kihűléskor a fűszerezés veszít az intenzitásából.
Tálakba vagy formákba öntjük, egy napig hűvös helyen (nem jégszekrényben) hagyjuk dermedni. Kiborítás előtt a formát forró vízbe mártjuk. Szeletre vágva, apró csemegeuborkával (cornichon), besózott, kinyomkodott majd borba áztatott hagymakarikával és vinaigrette-tel tálaljuk, pirítóst is adunk hozzá.

RÉTEGES SERTÉSKOCSONYA
Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús (köröm, csülök, fej, farok, sertésbőrke vegyesen), 1 csomag leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kis darabka zeller, só, szemes bors, a zöldségréteghez: 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 póréhagyma, 15 dkg kelbimbó

Elkészítése: A húsokat megtisztítjuk és megmossuk. Annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Ha felforr, lehabozzuk, beletesszük a zöldséget, sózzuk, borsozzuk. Lassú forralással fedő alatt puhára főzzük. Közben a többi zöldséget felkockázzuk, a pórét felkarikázzuk, a kelbimbót megfelezzük. A zöldségeket forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük. A kocsonyát átszűrjük, a zsírját leszedjük. A zöldségeket nagy formába vagy kisebb tálkákba rakjuk. Annyi kocsonyalét kanalazunk rájuk, amennyi ellepi, és jégre tesszük. A húst kicsontozzuk, és a zöldségekre rakjuk.
Felöntjük a maradék kocsonya lével, és másnapig hidegre tesszük. Tálaláskor a formából kiborítjuk, és balzsamecetet kínálunk hozzá.
Ne főzzünk túl sok kocsonyalét, mert nem fog megszilárdulni. Főzés közben végezzünk szilárdsági próbát.

SERTÉSKOCSONYA 01.
Hozzávalók kb. 8 adaghoz: 1 kg sertésfej, láb és farok vegyesen, 1 sertéscsülök vagy kb. 40 dkg sovány színhús, 3 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, szemes bors, pirospaprika, babérlevél, paprikakrém ízlés szerint

Elkészítése: A kocsonyahúst éles késsel megtisztítjuk, szükség esetén perzseljük. Jól megmossuk, leforrázzuk, majd leszűrjük. Ismét megmosva egy megfelelő méretű fazékba helyezzük, felöntjük hideg vízzel, hogy jól ellepje a kocsonyahúst, majd az egészet felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk az ízesítőanyagokat, és mérsékelt tűzön puhára főzzük, vigyázva, hogy ne főjön szét. A húsokat a léből kiemeljük, a nagyobb csontokat eltávolítjuk (a kocsonya akkor jó, ha a nagyobb csontok maguktól elválnak a húsrészektől), és a húsokat kisebb darabokra vágjuk. A levet szűrőruhán átszűrjük, tetejéről fehér papírszalvétával leszedjük a felszínen úszó zsírfoltokat, és ha szükséges, a levet utánízesítjük. A feldarabolt anyagokat mélytányérokba, esetleg kisebb tálakba egyenletesen szétosztjuk, hogy mindenkinek egyaránt jusson a zsírosabb, bőrösebb és a sovány részekből is. A zsírtalanított és ízesített levet kétszerire öntsük rá, mert ha egyszerre öntjük, akkor a húsdarabok könnyen feljönnek a lé tetejére.
A jó kocsonya az edény mozgatásakor enyhén remegős. Íze tükrözi a benne főtt anyagok ízét. Tálaláskor kívánság szerint ecetet, olajat adhatunk hozzá. Elsősorban ősszel és télen népszerű étel, de nyáron is igen üdítő hatású.

SERTÉSKOCSONYA 02.
Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús, 12 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg fehérrépa, 5 g egész bors, só

Elkészítése: A kocsonyahúst, sertésfejet, - farkat, körmöt, bőrkét nagyon jól megmossuk, szükség szerint leperzseljük és több vízben ismét alaposan tisztára mossuk. Az így előkészített kocsonyahúst annyi hideg vízbe rakjuk fel főni, hogy kb. 2-3 ujjnyival ellepje. Amikor felforrt, szűrőkanál segítségével a habját leszűrjük, sárgarépával és fehérrépával bezöldségeljük, hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, és sóval, szemes borssal ízesítjük. Vigyázzunk arra, hogy takaréklángon, gyöngyöző forrással főjön - így a kocsonya nem lesz zavaros, kristálytiszta levet kapunk. Addig főzzük, amíg a hús olyan puha lesz, hogy a csontról könnyen leválik. Ekkor néhány percig pihentetjük, ülepítjük. Szűrőruhán keresztül levét leszűrjük, és merőkanállal a tetején lévő zsírt eltávolítjuk. A húst a csontokról lefejtjük, kisebb darabokra vágjuk, és a tányérokba úgy osztjuk szét, hogy egyformán jusson húsos, zsíros és bőrös rész. A kocsonya levét megkóstoljuk, szükség szerint utánízesítünk, majd ráöntjük a kirakott húsra. Ezután teljesen kihűtjük, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Elkészítési idő: 90 perc

SERTÉSKOCSONYA 03.
Hozzávalók: 1 kg kocsonyahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10-15 szem bors, 10 dkg vegyes zöldség, só

Elkészítése: A kocsonyahúst leperzselem, és váltott vízben kefével tisztára mosom. Vizet forralok, és a megtisztított húst beleteszem. Amikor újból felforr, leszűröm, és hideg vízben lemosom a húst. A zöldségeket megtisztítom.
A leforrázott húst kb. 2 l hideg vízben kezdem főzni. Ha felforrt, leszedem a habját. Beleteszem a megtisztított zöldséget, a vöröshagymát, a fokhagymát, az egész borsot, a só egy részét, és lassú tűzön, gyöngyöző forrással addig főzöm, amíg a bőr és a hús a csontról könnyen le nem válik. Ekkor kiszedem a kocsonyahúst az edényből, és a léről leszedem a zsírt. A levet szűrőruhán átszűröm és lehűtöm. A csontokról lefejtem a húst, a bőrkével tálra rendezem, és felöntöm a lehűtött kocsonya-lével úgy, hogy a lé a húst teljesen ellepje. Ha lehűlt, hűtőszekrényben dermesztem meg.
Tálaláskor pirospaprikával szórom meg.

SERTÉSKOCSONYA 04.
Hozzávalók: 4 sertésköröm (kb. 1,7 kg), 1 sertéscsülök (kb. 1,2 kg), 80 dkg bőrös sertésfej, 40 dkg sertésbőrke, 60 dkg sertéslapocka, 10-12 petrezselyemgyökér (de ne legyen több 1,2 kg-nál). 2-4 sárgarépa, 12 gerezd fokhagyma, 2 vöröshagyma, 2-3 ek só, 30 szem fekete bors, fél csokor petrezselyem, fél csokor zellerzöld, 1 kk csípős fűszerpaprika
A díszítéshez: 2-3 főtt tojás, petrezselyem, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése: A kocsonyahúst megtisztítjuk, megmossuk. A körmöket hosszában félbehasítjuk (a hátsó körmöket 3 részre kell darabolni). A petrezselyemgyökeret, a sárgarépát meg a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát héjastól megmossuk. Mindezeket a hússal együtt egy 10 literes bográcsba rakjuk. 5 liter vizet ráöntünk (a végére 4 liter marad), megsózzuk és egész borssal, petrezselyemmel meg zellerzölddel fűszerezzük. A csípős fűszerpaprikát hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd ujjnyi rést hagyva lefödjük. Kis lángon (mert ha erősen forr, zavaros lesz) kb. 2 óra 30 percen át főzzük, de kevergetni nem szabad. Ezután 15 percig ülepedni hagyjuk, majd gézen átszűrjük. Amikor a kocsonyahús meg a répa kihűlt, letakarva hűtőszekrénybe tesszük. Ahhoz, hogy a leve kihűljön és megdermedjen, jóval több idő kell, ezért azt egy egész éjszakára hideg helyre állítjuk. Másnap a zsírját evőkanállal leszedjük. A puha csülköt meg sertésfejet kicsontozzuk és a húst fölszeletelve 12 mélytányérban elosztjuk. A földarabolt és kicsontozott körmöt, egy-egy darabka bőrke meg egy-két szelet sertéslapocka kíséretében ugyancsak köré rakosgatjuk. Cikkekre vágott főtt tojással, sárgarépa-karikákkal meg petrezselyemmel díszítjük. Levét addig melegítjük, amíg újra felolvad, majd a tányérokba merjük. Hideg helyen addig dermesztjük, amíg ismét megkocsonyásodik.

SERTÉSKOCSONYA 05. (COUNTRY MEAT JELLY)
Hozzávalók: 1 fej vörös-hagyma, 1 kávéskanál só, 6 gerezd fokhagyma, 5 l víz, 15 szem egész bors, 2,5 kg kocsonyahús (fej, farok, köröm, bőr, csülök), pirospaprika

Elkészítése: A húsdarabokat alaposan tisztítsa meg, ha szükséges pörzsölje le a sörtéket. Tegye nagyobb fazékba. Adja hozzá a többi hozzávalót. (A vöröshagymát megmosva, de héjastul dobja a vízbe.) Ha felforrt, fedő nélkül, gyöngyözve addig főzze, mintegy három órán át, míg a csontokról a húst leválik. Ekkor sűrű szitán át szűrje a levet tányérokba, vagy tálkákba. Ossza el hozzájuk a kicsontozott húsféléket. Tegye hűvös helyre megdermedni.
Tálalás előtt hintse meg a tetejüket pirospaprikával.

SERTÉSKOCSONYA 06.
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál só, 6 gerezd fokhagyma, 5 l víz, 15 szem egész bors, 2,5 kg kocsonyahús (fej, farok, köröm, bőr, csülök), pirospaprika

Elkészítése: A húsdarabokat alaposan tisztítsa meg, ha szükséges pörzsölje le a sörtéket. Tegye nagyobb fazékba. Adja hozzá a többi hozzávalót. (A vöröshagymát megmosva, de héjastul dobja a vízbe.) Ha felforrt, fedő nélkül, gyöngyözve addig főzze, mintegy három órán át, míg a csontokról a húst leválik. Ekkor sűrű szitán át szűrje a levet tányérokba, vagy tálkákba. Ossza el hozzájuk a kicsontozott húsféléket. Tegye hűvös helyre megdermedni. Tálalás előtt hintse meg a tetejüket pirospaprikával.

SERTÉSLÁB KOCSONYA
Hozzávalók: 1,5 kg sertésláb, só, 30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 cseresznyepaprika, 10-15 szem egész bors, 4 tojás

Elkészítése: A lábat jól megtisztítom, leperzselem. Többször tisztára mosom, és annyi vízben teszem fel főni, amennyi a húst kétujjnyival ellepi.
Ha felforrt, a habját leszedem, vagy a vizet leöntöm róla, és hideg vízben újból főzni kezdem. Utána megsózom, hozzáadom a vegyes zöldséget és a fűszereket. Fedő alatt lassú, egyenletes forralással puhára főzöm. Ha megpuhult, kissé hagyom leülepedni, majd a levét szűrőruhán átszűröm, a zsírt leszedem róla és kihűtöm.
A húst csontjáról lefejtve azonos nagyságú darabokra vágom, és a tálakba elosztom. Főtt, kettévágott kemény tojást is teszek a húsok mellé. Ráöntöm a kihűlt levet, és hűvös helyre teszem, hogy megdermedjen.
Tálaláskor megszórom pirospaprikával, és ecetes tormát, citromlevet, mustárt, esetleg vegyes savanyúságot kínálok hozzá.

SONKAKOCSONYA
Hozzávalók: 60 dkg főtt sonka, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz fehérbor, 5 evőkanál zselatin, 1 kávéskanál cukor, 30 dkg juhtúró, 2 evőkanál torma

Elkészítése: A főtt sonkát vékony szeletekre vágjuk. 4 dl vizet forralunk, beleöntjük a bort, belekeverjük a zselatint, cukrot és hűlni hagyjuk. A juhtúrót összekeverjük a zúzott fokhagymával, kevés borssal. Egy formát kibélelünk follpack fóliával. A kihűlt aszpik 1/3-át a formába töltjük, rákenjük a fele túrókrémet, rátesszük a fele sonkát. Leöntjük a maradék aszpik felével. Befedjük a túró másik felével és a sonkával, majd az utolsó réteg aszpikkal. Kb. 12 órát kell hűteni, utána kiborítjuk a formából, szeletelve, tormával kínáljuk.
A műveletek elvégzése közben többször tegyük be pár percre a hűtőbe.

TIRPÁK KOCSONYA
Hozzávalók: 1 kg csülök, 1-2 sertésláb, fejdarab, bőrke, 3-4 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: A húst gondosan megmossuk, majd annyi vízzel, hogy jól ellepje, kissé megsózva feltesszük főni. Nagyon lassú forrással addig forraljuk, míg a csont el nem válik a húgitól. Mikor a hús csaknem puha, beletesszük a megtisztított fokhagymát. Ha a hús már teljesen puha, leszűrjük, kirakjuk tányérokba, tálakba, majd rátöltjük a levét. Hideg helyen tároljuk.
“Szilveszter nem múlhatott, és múlhat el kocsonya nélkül“- vallják a tirpákok.

TORMÁS SONKA - KOCSONYÁBAN
Hozzávalók: 8 nagyon vékony szelet, nagy téglalap alakú gépsonka, 5 dkg juhtúró, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 marhahúsleves-kocka, 3 evőkanál zselatinpor, ízlés szerint só, csipetnyi porcukor

Elkészítése: A juhtúrót, a tormát és a tejfölt összekeverem, sóval és pici cukorral ízesítem. A sűrű krémmel minden egyes kiterített sonkaszeletet bekenek, majd úgy csavarom fel, mint a palacsintát szokás. Egy akkora, lehetőleg téglalap alakú edényt, amekkorába a sonkatekercsek egymás mellett (egy sorban) az edény teljes szélességében kényelmesen beleférnek, úgy bélelek ki follpack fóliával, hogy hosszan lelógó pereme is legyen. (Lehet kisebb tortaformát is előkészíteni.) A húsleveskockákat beleteszem egy kisebb lábosba, rászórom a zselatinport, és 6 dl hideg vízzel feltöltöm. Nagyon kis lángon, folyamatos kevergetés közben feloldom a leveskockát és a zselatint, hogy az egész egységes folyadékká váljon. Az edény aljába beleöntök kevés langyos zselatinos levet, majd a hűtőszekrényben addig hűtöm, amíg szilárddá nem dermed. Ekkor egymás mellé fektetem a kis tekercseket, majd megöntözöm a lével. Ha ez is megdermedt, akkor megint egy újabb zselatinréteget dermesztek rá egészen addig, amíg a lé elfogy. Legalább fél nap szükséges ahhoz, hogy az egész szilárddá hűljön. Tálalása előtt deszkára borítom, lehúzom róla a fóliát, és kettesével vágom el a tekercseket, tehát négy kis “sonkatégla” lesz belőle. Tetszés szerinti hideg mártással tálalom, de legjobb mellé a fokhagymás majonézmártás.

VÖRÖSBOROS SONKAKOCSONYA
Hozzávalók: 1 kg nyers füstölt sonka (vagy tarja), 50 dkg disznóbőrke, 5 dl vörös bor, 2 dl borecet, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint törött bors (só nem kell bele, mert a füstölt sonka sós)

Elkészítése: A kocsonyakészítés előtt való nap reggelén a füstölt sonkát áztassuk hideg vízbe. Néhányszor cseréljük rajta a vizet, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. Másnap a vizet leöntve róla az összevágott szalonnabőrkével együtt az ecetes borba tesszük, és annyi vízzel egészítjük ki, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a tisztított, felkarikázott vöröshagymát és a szétzúzott fokhagymát, majd megszórjuk a fűszerekkel. Nagyon puhára főzzük, kicsontozzuk, és éles késsel felszeleteljük a sonkát is meg a szalonnabőrkét is. A kocsonyalevet finom szűrőn átszűrjük, és a már ismertetett módon, szép formában díszesen elrendezzük a húsokat. Nagyon finom, ünnepi étel.

ZÖLDSÉGES KOCSONYA
Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús, (köröm, csülök, fej, farok, bőrke), 1 nagy fej vöröshagyma, 4 sárgarépa, 3 petrezselyem gyökér, 1 póréhagyma, 1 kis zellergumó, 20 dkg mirelit zöldborsó, 3 gerezd fokhagyma, só, szemes bors.

Elkészítése: Az alaposan megtisztított húst feltesszük főni annyi hideg vízben, hogy jól ellepje. Ha forr, leszedjük a habját, befűszerezzük, és a fele zöldséggel lassú forralással puhára főzzük. Ha leülepedett, sűrű lyukú szitán átszűrjük, a zsírt leszedjük a tetejéről. Közben a zöldségek másik felét apróra vágjuk. és a borsóval együtt puhára főzzük, majd leszűrjük. A húsokat lefejtjük a csontról, és formásan elrendezzük egy hosszú tálon, mellétesszük csinosan a zöldségeket, ráöntjük a levet, és hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt kiborítjuk a formából, és felszeleteljük. Mutatós, finom étel.