Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - C


CIGÁNYPOGÁCSA 01.
Elkészítése: 3 tojás kemény habját, 28 deka törött cukor és 28 deka darált mogyoró, vagy mandulával összekeverünk, kis ideig a masszát állni hagyjuk, azután pogácsákat formálunk belőle, s megsütjük. Ha kihűltek, csokoládémázzal vonjuk be.

CIGÁNYPOGÁCSA 02.
Ma is közkedvelt csemege, de régen kenyér helyett is készítették.
Elkészítése: lisztbe sót, pezsgőt (szódabikarbónát) tettek, vízzel meggyúrták, kisujjnyira kinyújtották, tenyérnyi kockákra vágták, a sparhelt plattján mindkét oldalán megsütötték. Meg lehet olajozni, zsírozni.

CSAPOTT POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 3,6 dl reszelt burgonya (lecsepegtetve), 1,8 dl sima liszt, fél-fél teáskanál sütőpor és só, 1,2 dl tej, étolaj

Elkészítése: A burgonyát meghámozva és 2 centis kockákra darabolva főzze sós vízben puhára. Szűrje, csepegtesse le, majd törje át. Keverje össze a nyersen reszelt krumplival, a liszttel, a sütőporral, a sóval, közben adagolja hozzá a tejet is. Forrósítson fel egy vas serpenyőt, kicsit olajozza ki, majd csapjon bele egy púpozott kanálnyi tésztát. Lapogassa fél centi vastag, öt centis pogácsává, és közepes hőmérsékleten, körülbelül 3 perc alatt süsse aranybarnára, míg az alja kissé kezd felpuffadni. Pirított bacon kockákkal, forrón tálalja.

CHILIS-HÚSOS POGÁCSA
Hozzávalók: 4 közepes nagyságú (60-70 dkg burgonya), 1 hegyes zöldpaprika (chilipaprika), só, őrölt bors
A töltelékhez: 25 dkg darált marhahús, 1 hegyes zöldpaprika (chilipaprika), 1 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej hagyma, 1 kávéskanál őrölt kurkuma, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál apróra vágott friss koriander, 1 evőkanál citromlé, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, liszt, só, olaj

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, sóval, borssal ízesítjük, elkeverjük az egyik apróra vágott csípős hegyes paprikával. A felhevített olajban, folytonosan kevergetve, hogy ne tapadjon össze, a darált sovány marhahúst megpirítjuk. Már az elején hozzáadhatjuk a szétnyomott fokhagymát, az apróra vágott másik csípős hegyes paprikát, a kurkumát és a köményt, s addig pirítjuk, míg a leve teljesen elfő. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, a koriandert és a citromlét, és még öt percig pároljuk. Belisztezzük a tenyerünket, két evőkanál áttört burgonyát teszünk rá, kicsit ellapítjuk, a közepére egy csapott evőkanál húst helyezünk, arra egy kevés burgonyát teszünk, az egészet pogácsa alakúra formázzuk, majd felvert tojásban és morzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban aranybarnára kisütjük.

CSÁSZÁR POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 30 dkg főtt burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 db tojás, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, fél dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött bors, só, 1 késhegynyi gyömbér 2-3 evőkanál liszt

Elkészítése: A sertéshúst a meghámozott főtt burgonyát, a tisztított vöröshagymát, az uborkát és a szalonnát húsdarálón ledarálom, majd az egészet összekeverem a tejjel a felvert tojással és a fűszerekkel. Annyi lisztet keverek hozzá, hogy formázható legyen a massza. Nedves kézzel pogácsákat formázok belőle, és lisztben megmártva kiolajozott tepsibe rakom. Tetejét megkenem az olajjal, és az előmelegített forró sütőben mindkét oldalát megsütöm.

CSICSERIBORSÓS POGÁCSA
Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg csicseriborsó, 50 dkg liszt, 30 g élesztő, 1 ek cukor, olaj, só, őrölt bors

Elkészítése: A borsót egy éjszakán át langyos vízben áztatjuk, majd leöntjük róla a fölösleges vizet és megfőzzük. A liszt halom közepébe morzsoljuk az élesztőt, majd teljesen feloldjuk úgy, hogy lassan, szinte csepegtetve ráöntünk 2,5 dl langyos vizet. Közben a másik kezünkkel folyamatosan gyúrjuk a masszát. Hozzáadjuk a cukrot, sót, 4 ek. olajat és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, megkenjük olajjal, és tepsibe helyezzük és letakarjuk. 15 percig hagyjuk kelni, majd sárgabaracknyi adagokra osztjuk, melyeket kis tallérokká lapítunk szét kezünkkel. Visszatesszük a korongokat a tepsibe, elosztjuk rajtuk a csicseriborsókat, kissé bele is nyomkodjuk őket a tésztába. Majd megkenjük 4 ek olaj, 1 ek víz és fél kk só keverékével, végül megszórjuk őrölt borssal. 30 percig hagyjuk kelni. Előmelegített sütőben 200°C-on sütjük 20 percig. Melegen tálaljuk!

CSIRKEMÁJAS BURGONYAPOGÁCSA
Hozzávalók: 40 dkg nyers burgonya, 25 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 2 db egész tojás, késhegynyi sütőpor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tej, 1 db zsemle (vagy 1 szelet kenyér), ízlés szerint só és törött bors, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés zsemlemorzsa

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és az almareszelő durva fokán nyersen lereszeljük. A májat néhány percre forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd ha megfehéredett, leszűrjük és ledaráljuk. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejjel leöntjük. Párpercnyi áztatás után szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a nyers burgonyát, az összes fűszert és a ledarált májat. Ráöntjük a nyers, felvert tojásokat, és addig gyúrjuk, amíg az összes folyadékot felveszi. Nedves kézzel kis pogácsákat formálunk a masszából, és zsemlemorzsában megmártjuk. Jól rá is nyomkodjuk a morzsát. Forró olajban 6-8 perc alatt pirosra sütjük. Lecsurgatjuk róla a fölösleges olajat, és bármilyen körettel, salátával tálalhatjuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.

CSIRKEMÁJAS BURGONYAPOGÁCSA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 40 dkg nyers burgonyát almareszelőn durvára reszelünk. 25 dkg csirkemájat (szívvel) fehéredésig forrásban levő sós vízbe teszünk, leszűrve ledaráljuk. 1 aprított zsemlére 1 dl tejet öntünk. Ha megázott, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a reszelt burgonyát, a májat, 1 kk. sütőport, 1 kis fej reszelt hagymát, őrölt borsot, 1 tk majoránnát, 1 tk pirospaprikát, 2 tojást, sót. Egyneművé gyúrva, nedves kézzel kis pogácsákat formázunk, zsemlemorzsába mártjuk, rányomkodjuk. Forró olajban 6-8 percig sütjük. Lecsorgatva körettel, salátával tálaljuk.

CSÓRÓ POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 30 dkg sima liszt, 6 evőkanál víz, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál só, 5 dkg sajt, 1 tojás

Elkészítése: Az egészet összegyúrjuk, alufóliába tesszük, és kb. 2 órára hűtőbe rakjuk. Ujjnyi vastagra sodorjuk, felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal meghintjük, és halvány rózsaszínűre sütjük. 180-200 fokon kb. 20 perc.