Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - D


DEBRECENI TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: Élesztő 6 dkg, cukor 4 kocka, tej 1.5 dl, liszt 10 dkg. Tojássárgája 6 db, vaj 3 dkg, só 1 kk., tejföl 2 ek. liszt 90 dkg, tej 2 dl, tepertő 0.5 kg, tojás 1 db

Elkészítése: Hat dkg élesztőt 4 kockacukorral, 1.5 dl tejjel, és 10 dkg liszttel kovászt készítünk, és kelni hagyjuk. Ez alatt 6 tojássárgáját vajjal, sóval, jól kikeverünk, adunk hozzá 90 dkg lisztet, a megkelt élesztőt, 2 ek tejfölt, és annyi tejet, hogy se kemény, se lágy tészta ne legyen. Jól kidolgozzuk, letakarva kelni hagyjuk. Ha megkelt lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk és rákenjük a finomra vágott fél kiló tepertőt. Felhajtjuk, félóra pihentetéssel, mint az írós-vajas tésztát. A negyedik nyújtásnál másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, fél óráig állni hagyjuk, újra megkenjük, és forró sütőben, nem nagy tűznél sütjük.

DEBRECENI TÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 80 dkg tehéntúró, 80 dkg liszt, 1 db tojás, 20 dkg zsír, tejföl

Elkészítése: Gyúrja össze a lisztet, a túrót, a zsiradékot, kevés sót és a tojást annyi tejföllel, hogy rugalmas, formázható tésztát kapjon. Nyújtsa ki kétujjnyi vastagságra, majd pogácsa szaggatóval vágjon ki 2-3 centis köröket. Tojássárgájával kenje meg a tetejüket. Tepsire rendezve a pogácsákat, forró sütőben süsse pirosra.

DIÓS LEVELES POGÁCSA
Hozzávalók: 1 doboz (fél kg) mirelit leveles tészta, 15 dkg durvára darált dió, 5 dkg vaj, fél dl tej, 1 tojás sárgája, 1 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése: A pépesre zúzott fokhagymát habosra keverjük a vajjal, sóval, borssal, hozzáadjuk a dió felét. A felengedett tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk, rákenjük a vajas diót. Ezután félbehajtjuk, tetejére szórjuk a dió másik felét, és likőrös pohárkával kiszaggatjuk.
Alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk, tejes tojássárgájával megkenjük, forró sütőben takaréklángon barnáspirosra sütjük.
Javaslok egy picivel több fokhagymát. A pogácsák tetejét először kenjük, aztán szórjuk. Az sem baj, ha valaki kis pogácsaszaggatóval szaggatja!

DIÓS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 1 egész tojás, 5 dkg nagyon finomra darált dióbél, 1 teáskanál só

Elkészítése: A felengedett tésztát lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra kinyújtom, majd a felvert tojást rákenem a teljes tésztafelületre. Rászórom a sóval elkevert darált diót, és apró pogácsaszaggatóval (vagy likőrös pohárral) kiszaggatom a tésztát. A leeső darabokat összegyúrom, és vékonyra kinyújtom, majd egyforma rudakat vágok belőle. A süteményeket tepsire teszem, nem túl közel egymás mellé, és az előmelegített, forró sütőben a közepesnél valamivel kisebb lángon szép aranysárgára megsütöm. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc

DIÓS POGÁCSA 02.
Elkészítése: 30 deka lisztet, 15 deka vajat, 15 deka darált diót, 15 deka porcukrot, fél csomag sütőport, 1 tojás sárgáját és 1 citrom reszelt héját tejföllel kemény tésztává gyúrunk. Ujjnyi vékonyra nyújtjuk, és pogácsavágóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejére egy-egy fél dióbelet teszünk díszítésül.