Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - F


FINOM BURGONYAPOGÁCSA 01.
Hozzávalók: Negyed kiló (héjában) főtt, áttört burgonya, negyed kiló vaj, vagy margarin, negyed kiló liszt, só, 1 tojás

Elkészítése: Ha a burgonya kihűlt, összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból, vékonyra kinyújtjuk, hajtogatjuk. Hideg helyen 3-4 órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és pogácsákat készítünk a szokásos módon. Melegen is, hidegen is nagyon finom!

FINOM BURGONYAPOGÁCSA 02.
Elkészítése: 1,5 kg burgonyát héjában megfőzünk. Megtisztítjuk és áttörjük, 3 dkg élesztőt 1 dl tejben felfuttatunk, az áttört burgonyához öntjük. ízlés szerint sózzuk. A burgonya lisztességétől függően 10-15 dkg zabpelyhet gyúrunk bele. Egy órát kelesztjük.  Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban világosra sütjük. Még melegen reszelt sajttal meghintjük. Teával finom vacsoraétel.

FINOM SAJTOS POGÁCSA
Elkészítése: 20 deka lisztből, 20 deka vajból, 10 deka reszelt parmezán sajtból, 10 deka reszelt Emmenthali sajtból, egy késhegynyi szódabikarbónával, kis sóval és három tojás sárgájával tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, a fele mennyiséget megkenjük tojássárgájával és megsütjük. Ha megsültek és kihűltek, a meg nem kent pogácsák tetejét megkenjük szardellás vajjal, vagy derbi-sajttal vagy, bármilyen puha sajttal és a megkent pogácsákat a tetejére helyezzük.

FOKHAGYMÁS-DIÓSPOGÁCSA
Hozzávalók 8 személyre: 25 dkg finomliszt, 25 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 csapott mokkáskanál só, a tészta nyújtásához kevés liszt, a tetejére 20 dkg durvára tört dióbél, 1 tojás

Elkészítése: A vajat forgácsokra vágjuk, vagy ritka szövésű szitán átnyomjuk. Elmorzsoljuk a liszttel és a túróval, majd hozzáadjuk a tojást, a borsot, a sót és a zúzott fokhagymát. Sima tésztává gyúrjuk, és cipóvá formáljuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy éjszakán át hűtőszekrényben tartjuk. Jól meglisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, és a megmaradt, felvert tojással bekenjük. Durvára vagdalt (nem darált) dióval meghintjük. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és tepsire helyezzük. Előmelegített, forró sütőbe tolva, közepesnél kisebb lángon megsütjük.
A nyers tésztát akár egy hétig is tárolhatjuk a hűtőszekrényben, a mélyhűtőben pedig hónapokig eláll, bármikor elővehető és megsüthető.

FOKHAGYMÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 tojássárga, fél dl tej, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A vajat habosra keverem a zúzott fokhagymával, és sóval, borssal fűszerezem. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, majd likőröspohárral (vagy kisméretű pogácsaszaggatóval) kiszaggatom. Egy-egy kis kerek lapot megkenek a fűszeres vajjal, és kettőt összeragasztva teszem a sütőlemezre lazán egymás mellé. A tojássárgával simára kevert tejjel megkenem a kis pogácsák tetejét, és az előmelegített forró sütőben szép barnáspirosra megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc

FOKHAGYMÁS – TÚRÓS - DIÓS POGÁCSA
Hozzávalók 8 személyre: 25 dkg finomliszt, 25 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 csapott mokkáskanál só, a tészta nyújtásához kevés liszt, a tetejére 20 dkg durvára tört dióbél, 1 tojás

Elkészítése: A vajat forgácsokra vágjuk, vagy ritka szövésű szitán átnyomjuk. Elmorzsoljuk a liszttel és a túróval, majd hozzáadjuk a tojást, a borsot, a sót és a zúzott fokhagymát. Sima tésztává gyúrjuk, és cipóvá formáljuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy éjszakán át hűtőszekrényben tartjuk. Jól meglisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, és a megmaradt, felvert tojással bekenjük. Durvára vagdalt (nem darált) dióval meghintjük. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és tepsire helyezzük. Előmelegített, forró sütőbe tolva, közepesnél kisebb lángon megsütjük.
Tipp: A nyers tésztát akár egy hétig is tárolhatjuk a hűtőszekrényben, a mélyhűtőben pedig hónapokig eláll, bármikor elővehető és megsüthető.

FŰSZERES POGÁCSA
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi őrölt gyömbér, ugyanennyi őrölt szerecsendió-virág, 3 evőkanál tej

Elkészítése: A felengedett tésztát jól belisztezett deszkán 1 centi vastagra kinyújtjuk. A habosra vert tojást összekeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztát. A fűszereket egyenletesen rászórjuk, hogy mindenhova jusson. Likőröspohárral vagy apró pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk, sütőlemezre vagy tepsibe lazán egymás mellé tesszük, és forró sütőben megsütjük.

FŰSZERPOGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg sovány sertéshús, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 tojás, 1 fiola kapribogyó, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt koriander, mokkáskanálnyi őrölt fekete bors, l teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál szardellapaszta, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 evőkanál burgonyapehely, 1 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, kevés liszt, olaj a sütéshez

Elkészítése: A húst megmossuk, letörölgetjük, majd az ecetes uborkával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt, a tojást, a kapribogyót levével együtt, a fűszereket, a burgonyapelyhet meg a reszelt sajtot, és addig gyúrjuk, amíg az összes folyadékot felvette. Nedves kézzel apró pogácsákat formálunk a masszából, és lisztbe forgatva, bő forró olajban pirosra sütjük. Hidegen kínáljuk.