Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - G


GESZTENYÉS KRUMPLIPOGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg burgonya tisztán mérve, 10 dkg mirelit gesztenyemassza (nem baj, ha cukrozott), 2 tojás sárgája 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, kevés finomliszt a bundázáshoz, olaj a sütéshez

Elkészítése: A meghámozott és kis kockákra vágott burgonyát megfőzöm, lecsöpögtetem, és még forrón áttöröm. Ezután hozzáadom a felengedett, villával szétnyomott gesztenyemasszát, az olvasztott, de már nem forró vajat és a tojássárgákat. (Ha túl sűrű a massza, egy-két evőkanál burgonya főzőlevet keverek hozzá.) Az egészet alaposan összekeverem, és kis pogácsákat formálok belőle. Kevés lisztben megforgatva, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütöm. Ünnepi kacsasült vagy libasült ízletes körete, de párolt rizzsel tálalva ízletes feltét is lehet.

GOMBÁS KRUMPLI POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 40 dkg tisztán mért, héjában főtt krumpli, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 6 evőkanál tej, 25 dkg margarin, 2 egész tojás, 2 evőkanál bármilyen fajta gombakrémlevespor, 1 dl langyos víz, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál törött bors.

Elkészítése: Egy bögrében elkeverjük a tejet a szétmorzsolt élesztővel és a cukorral, majd felfuttatjuk. Közben nagy gyúrótáblára szórjuk az átszitált lisztet, közepébe mélyedést vájunk, amelybe beletesszük a kis darabokra vágott margarint. Hozzátesszük a tojásokat, a gombakrémlevesport, az áttört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót és a borsot, majd apránként langyos vízzel összedolgozzuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk. Gyorsan dolgozzunk, nehogy a margarin túlságosan megolvadjon! Az egy cipóba formált tésztát lisztezett tálba helyezzük, és betakarva duplájára kelesztjük. Ezután ismét átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőlemezre tesszük, tetejüket kevés tejjel bekenjük, és az előmelegített, közepesen forró sütőben pirosra sütjük.

GOMBÁS POGÁCSA (GOMBAPOGÁCSA)
Hozzávalók: 60 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, só, bors, fél kg liszt, 1 tojás, zsír, zsemlemorzsa

Elkészítése: A gombát megmosom, megtisztítom, majd apróra vágom. A hagymát apró kockákra vágom, és a zsírban világosbarnára pirítom. Hozzáadom a gombát, sózom, borsozom és megszórom finomra vágott petrezselyemzölddel. Erős tűzön tovább pirítom, míg a levét el nem főte. Megszórom liszttel, hozzáadok egy tojást, és a masszából pogácsákat formálok. Zsemlemorzsába forgatom és forró zsírban, vagy olajban kisütöm.

GOMBÁS POGÁCSA MÁS MÓDON
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 2 zsemle, tej, 2 tojássárgája, zsemlemorzsa

Elkészítése: A gombát megtisztítom, majd apróra vágom. Két tejbe áztatott zsemlét, 2 tojássárgáját és annyi zsemlemorzsát összegyúrok, hogy formálható masszát kapjak. Pogácsákat formálok belőle, tojásba, zsemlemorzsába forgatom, majd forró olajban kisütöm. Zöldfőzelékekhez tálalom.

GÖCSEJI TEPERTŐS POGÁCSA
Elkészítése: Veszünk 45 dkg réteslisztet, 30 dkg kukoricalisztet, fél kg tepertőt, 4 dkg élesztőt, egy csésze tejet, egy nagy pohár tejfölt, 2 egész tojást és két tojásnak a sárgáját, 3 evőkanál zsírt, sót, őrölt borsot. A liszteket a táblára szitáljuk, a tepertőt ledaráljuk, és hidegre tesszük. Az élesztőt a tejben egy kanál cukorral megfuttatjuk és hozzáöntjük az összekevert liszthez. A többi járulékos anyagokat is hozzáadva, rétestészta keménységű tésztát gyúrunk a tejföllel. A keménységet a tejföllel szabályozzuk, de ha a kimért tejföl nem lenne elég, adjunk hozzá egy kis tejet. A tésztát begyúrás után addig pihentessük, hogy könnyen nyújtható legyen, majd kinyújtjuk, és a tepertőt a tésztára kenjük, majd összehajtogatjuk. Az első hajtogatásnál a tészta szélét kicsit hajtsuk rá először, majd lazán csavarjuk fel. Így pihentessük vagy 20 percig, hidegre téve. Pihentetés után óvatosan kinyomkodjuk, és összehajtjuk négy rétegesre. Ezután óvatosan kinyomkodjuk, nyújtófával kinyújtjuk és összehajtjuk négy rétegesre. Ezután újra hideg helyre tesszük pihentetni, majd megismételjük az előbbi nyújtásokat és hajtogatásokat, majd ismételt pihentetés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A száraz tepsire rakott pogácsákat tojással bekenjük és megszórjuk sóval. 30-40 percnyi kelesztés után kisütjük.

GRAHAM POGÁCSA
Hozzávalók: 10 dkg szójaliszt, 30 dkg rozsliszt, 60 dkg Graham liszt, 2 kk só, 1 kk őrlőt kömény, 2 db tojás, 3 1/2 dkg élesztő, 3 dl napraforgóolaj, langyos tej (kb. 6 dl)

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, a lisztet az olajjal feldörzsöljük, majd a langyos tejjel, sóval, őrölt köménnyel, tojásokkal és a feloldott élesztővel pogácsatésztát készítünk. Az összeállított tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, késsel kockamintát rajzolunk a tetejére, kiszaggatjuk, tepsire helyezzük, kelesztjük, majd kis lángon sütjük.

GRÍZPOGÁCSA
Hozzávalók: 1 l tej, 6 ek gríz, kristálycukor, csipet só, liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa, olaj, vaníliás cukor, porcukor

Elkészítése: A tejből, grízből kristálycukorral, sóval nagyon sűrű tejbegrízt főzünk. Kihűtve beledolgozzuk a tojást meg a lisztet. A masszát kétujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Zsemlemorzsába forgatva, bő, forró olajban pirosra sütjük. Vaníliás porcukorban megforgatva tálaljuk.

GYORS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő összemorzsolva, 1 pohár tejföl, 2 tojássárgája, 2 teáskanál só

Elkészítése: Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, utána egy napra (éjszakára) tegyük be a hűtőbe (ne a mélyhűtő részbe) egy zacskóba csomagolva, hogy ne száradjon ki.
Másnap gyúrjuk jól össze megint a masszát, lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki 2-3 cm vastagra, tetejét vagdossuk be rács alakban (csak a szépség kedvéért).
Keleszteni már nem kell.
Szaggassuk ki kb. 3 cm-s pogácsaszaggatóval.
A félretett tojásfehérjével kenjük meg, majd szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal, vagy reszelt sajttal vagy mindkettővel.
Süssük meg barnáspirosra.
Tipp: Én már úgy is készítettem, hogy miután a masszát összegyúrtam, kinyújtottam, megszórtam morzsolt feta sajttal, ezután összehajtogattam, és úgy tettem be egy éjszakára a hűtőbe.
Reggel gyúrás nélkül nyújtottam, szaggattam, kentem, sütöttem.
20 perc alatt megsül közepes sütőben (190-200 fokon).

GYORS TEPERTŐS POGÁCSA
Elkészítési ideje: kb. 45 perc (pihentetés nélkül).
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, annyi finomliszt, amennyit felvesz, 1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 egész tojás a pogácsák tetejére

Elkészítése: A tepertőt ledarálom, és hozzáadom a tejet, a tejfölt, a sót, a borsot és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztának kell lennie. Egy cipóba formálva follpackkal letakarom, és a hűtőszekrénybe teszem 1 órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlemezre teszem, tetejét villával kissé kicifrázom, majd a felvert tojással megkenem. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és erős lángon 15 percig sütöm. Ezután a lángot mérsékelve készre sütöm.
Csak akkor szabad enni belőle, ha teljesen kihűlt.