Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - J


JUHTÚRÓS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, teáskanálnyi só, 20-25 dkg juhtúró, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő, 1-2 dl tejföl

Elkészítése: A lisztet, sütőport, margarint, sót, juhtúrót összemorzsolom, majd beleteszem a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrom, pihentetem. Kinyújtom, pogácsákat szaggatok, megkenem a tetejét tojással, és forró sütőben kisütöm.

JUHTÚRÓS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg juhtúró, 25 dkg margarin, 1 egész tojás, 1 dl langyos tej, csipet cukor, élesztő, tejföl, amennyit felvesz (max. 2dl), só

Elkészítése: A langyos tejben feloldjuk a pici cukrot, majd beleteszünk egy csomag por-élesztőt (fél kg liszthez valót). A lisztet a sóval, margarinnal, juhtúróval és egy tojással összekeverjük, majd hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt. Annyi tejfolt adunk hozzá, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk (minél tovább dagasztjuk, annál több tejfölt fel fog venni). Ne legyen túl kemény a tészta. Ezután 3/4 órát meleg helyen pihentetjük. Kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Még 1/2 órát pihentetjük a tepsiben, majd szép világosbarnára sütjük. Az íze kitűnő, és sokáig finom puha marad.

JUHTÚRÓS POGÁCSA 03.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kocka Rama (25 dkg) összemorzsolva, 5 dkg élesztő, cukor, tej, 2 dl tejföl, 1 ek só, 1 tojás, 15 dkg juhtúró

Elkészítése: 5 dkg élesztőt kevés cukros tejben felfuttatsz, majd hozzáadsz 2 dl tejfölt, 1 evőkanál sót, 1 tojás sárgáját, (a fehérjét a pogácsa megkenéséhez használd), és 15 dkg juhtúrót. Ujjnyi vastagra kinyújtod, késsel bevonalazod a tetejét, kiszaggatod, majd nem lassan megsütöd, (különben kiszárad). Ez a változat nem keményedik meg olyan gyorsan, mint a krumplis, mert a juhtúró megpuhítja.

JUHTÚRÓS POGÁCSA 04.
Hozzávalók kb. 2 tepsihez: 30 dkg finomliszt, 10 dkg juhtúró, 15 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 1db egész tojás, 35-40 dkg reszelt trappista sajt. 1 dl tejföl, zsír, só

Elkészítése: Az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe, hozzáadjuk a margarint, a túrót, a 2. Db. Tojássárgáját, sót, és annyi tejfölt, amennyit felvesz.
Közepes keménységű tésztát készítünk. kinyújtjuk Kb. hüvelykujjnyi vastagságura és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, zsírozott sütőlemezre tesszük a tetejét egész tojással, megkenjük, a reszelt sajtot összekeverem egy kávés kanál sóval és pirospaprikával és csipetenként a pogácsák tetejére, teszem.
Előmelegített sütőben 2250C-on 15-20 percig sütjük.

JUHTÚRÓS POGÁCSA VAGY STANGLI
Elkészítése: 25 dkg juhtúrót, 25 dkg margarint, 25 dkg lisztet és egy kevés sót jól összegyúrunk, 10 percre, hidegre tesszük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra elnyújtjuk, felvert tojással megkenjük, és meghintjük reszelt sajttal, vagy köménymaggal, vagy szezámmaggal, ízlés szerint (lehet vegyesen, sávosan is).
Apró pogácsákat szaggatunk ki belőle, kicsit “megpödörjük” a két tenyerünk között, hogy magasabb és kisebb legyen. Ha stanglit készítünk, 2 cm széles és 10 cm hosszú kis rudakat vágunk belőle derelyemetszővel vagy késsel. Vékonyan kikent tepsibe tesszük, közepes lángnál megsütjük (nem szabad túl sötétre sütni, keserű lesz). Nem kell bele se tojás, se sütőpor, se élesztő. Ha valaki nem kedveli a juhtúrót, rendes túróval is lehet ugyanígy készíteni, csak abba több só kell. Érdemes megkóstolni egy picit a nyers tésztából, nekem különben mindig sótlan lesz.

JUHTÚRÓS TEPERTŐS POGÁCSA
Elkészítése: 25 deka juhtúrót összegyúrunk 20 deka margarinnal, egy kiskanál sóval meg 25 deka liszttel, és hűtőszekrényben egy napig állni hagyjuk. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetejét megkenjük 15 deka darált tepertő meg 5 deka margarin keverékével. Néhányszor hajtogatjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tetejét késsel rácsosra bevagdaljuk.
Tojással kenjük, és a sütőben szép pirosra megsütjük. (A sütés második félidejében a tüzet mérsékeljük.)