Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - K


KÁPOSZTÁS POGÁCSA 01.
Elkészítése: Apróra összevágunk és besózunk egy kiló fehér káposztát, majd levétől kicsavarva, egy evőkanál olajon, két kockacukorral megpirítjuk, mintha káposztás kockát készítenénk. Alaposan megborsozzuk, és kihűtjük. Összegyúrunk egy fel kiló lisztet két egész tojással. 20 deka margarinnal, két deka, kevés tejben megfuttatott élesztővel meg a pirított káposztával, és a hűtőszekrényben egy napig pihentetjük. Közben időnként hajtogatjuk. Végül lisztezett deszkán másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle. Tetejüket tojás-sárgával kenve, a forró sütőben megsütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 50 dkg fejes káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg margarin, 1 dl tejföl, 1 tojás, só és törött fekete bors ízlés szerint

Elkészítése: A fejes káposztát megtisztítjuk és nagyon vékony metéltre vágjuk (vagy lereszeljük).
A füstölt szalonnát apró kockákra vagdaljuk, zsírját kiolvasztjuk, és a káposztát rádobva a zsírra, jól megsózzuk. Fedő alatt, gyakori keverés mellett saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ezután törött borssal fűszerezzük.
Ha teljesen kihűlt, összekeverjük a liszttel, a tejföllel, a szétmorzsolt margarinnal, a tojássárgájával, kevés sóval, és alaposan összegyúrva sima tésztává dolgozzuk.
Legalább egy éjszakán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Lisztezett deszkán félujjnyira kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd alufóliával bélelt sütőlemezre téve pirosra sütjük. Ha tojásfehérjével kenjük meg a tetejét, jobban vigyázzunk a sütéssel, mert hamarabb megsül.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 03.
Elkészítése: 50 dkg lisztet (a fele lehet rétesliszt) 10 dkg zsírral elmorzsolunk, ízlés szerint sózzuk (legalább 1 kávéskanállal). Kissé cukrozott tejben megfuttatunk 50 g élesztőt, ezt a liszt közepébe tesszük és 1 tojássárgáját adunk hozzá.
Összekeverjük és annyi tejfölt vagy tejet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 700 g káposztát lereszelünk és olajon, kevés cukorra, sóval szép barnára pirítjuk. Amikor a tészta duplájára kelt, 2 cipóra osztjuk, kerek lapformára szétnyomkodjuk, és megkenjük a pirított káposztával. Negyedóránként kinyújtjuk, 3-4-szer hajtogatjuk. Végül 2-3 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét megkenjük pirospaprikás tojással, és forró sütőben sütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 04.
Elkészítése: 50 dkg lisztből, 2,5 dl tejből 3 dkg élesztővel, 2 tojássárgájával, 1 kiskanál sóval kelt tésztát készítünk. Míg a tészta kel, 50 dkg fehér káposztát lereszelünk, és teflonedényben, kevés vízzel, sóval és borssal puhára pároljuk. Ha a tészta megkelt, nyújtódeszkára borítjuk, kinyújtjuk. A káposzta egyharmadát rákenjük és hajtogatjuk. Még kétszer hajtogatjuk, közben mindig megkenjük káposztával. A hajtogatások között 30 percig kelesztjük a tésztát. Majd kinyújtjuk, késsel megrácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Tojásfehérjével megkenjük, forró sütőben kisütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 05.
Hozzávalók: 1,5 kg káposzta, 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 3 dkg élesztő, csipetnyi cukor, só, 1 tojás sárgája, tej, bors

Elkészítése: Kevés tejben feloldjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet, margarint, tojássárgáját, sót és az élesztőt összedolgozzuk, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk. Ha jól eldolgoztuk, kelni hagyjuk. Amíg kel, a káposztát lereszeljük, besózzuk és 30 percig állni hagyjuk. Kevés olajon csipetnyi cukrot karamellizálunk és a jól kinyomkodott káposztát megdinszteljük benne. Ha kész, lehűtjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk és a megborsozott káposzta harmadát rákenjük, majd a tésztát kétszer hajtogatjuk. Félóra pihentetés után ismét kinyújtjuk, megkenjük, hajtogatjuk, pihentetjük, majd félóra múlva harmadszor is. Ezután tetszőleges nagyságú pogácsákat szaggatunk belőle, tepsibe helyezzük, tetejét tojásfehérjével megkenjük és előmelegített, forró sütőben megsütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 06.
Büssüi recept
Hozzávalók: egy káposzta fele, fél kiló liszt (lehet kukoricaliszt is), 20 deka margarin vagy 15 deka zsír, 2 deci tej, 3 dekányi élesztő, 1 tojás, 1 ek tejföl, 1 kk porcukor, só és bors

Elkészítése: A káposztát apróra reszeljük, enyhén sózzuk, borsozzuk; 10 percnyi állás után kinyomkodjuk, s kevés zsiradékon félig megsütjük. Az élesztőt langyos cukros tejben megfuttatjuk, hozzádolgozzuk a lisztet, zsírt, tojást, tejfölt, sót; simára keverjük, s fél centi vastagra sodorjuk. Rákenjük a káposztát, fölcsavarjuk, s fél órát kelesztjük. Ezután sodrófával ütögetve lelapítjuk, vékonyra nyújtjuk, három rétegbe hajtjuk, s kiszaggatjuk. Berácsozzuk, tojással megkenjük a tetejét. Meleg helyen egy negyedórát pihentetjük, és forró sütőben pirosra sütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 07.
Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta, 60 dkg liszt, 1 sütőmargarin, 2 tojás, 1,5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1,2-2 dl tejföl, 2 kávéskanál só, cukor az élesztő kelesztéséhez
Elkészítése: A káposztát úgy dinszteljük, mint a káposztás tésztához szoktuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a tojást, a langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt, a sót és a tejfölt. Jól összedolgozzuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, rákenjük a dinsztelt káposzta egynegyedét és hajtogatjuk, 10 percig pihentetjük. A nyújtást, kenést és hajtogatást még kétszer ismételjük, majd kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben sütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 08.
Hozzávalók:
A pirított káposztához: 1 kg fejes káposzta, 4 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál kristálycukor, 1 vöröshagyma, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, kb. 1 csapott evőkanál só
A tésztához: 5 dkg élesztő, 1 mokkáskanál kristálycukor, kb. 5 dl tej, 1 kg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), kb. 1 csapott evőkanál só, 10 dkg sütőmargarin, 2 tojás
A tészta nyújtásához: 2 evőkanál finomliszt (Graham-liszt is lehet)
A tetejére: 10 dkg reszelt sajt
A tészta lekenéséhez: 1 tojás

Elkészítése: A káposztát kitorzsázzuk, foltos leveleit lebontjuk, a fejet apróra reszeljük. Egy lábasban, a megforrósított olajon a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megborsozzuk, a sóval ízesítjük. Nagy lángon, kevergetve kb. 20 perc alatt megpirítjuk. Az élesztőt 1 mokkáskanálnyi cukorral ízesített kb. 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet a sóval és a margarinnal elmorzsoljuk. A tojással, a többi langyos tejjel és az élesztővel 2-3 percig dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 50 percen át kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A pirított káposzta felét egyenletesen rászórjuk. A tésztát gondolatban négy részre osztjuk. Balról is, jobbról is egynegyedet a közepéig behajtunk, majd a tészták találkozásánál újra behajtjuk. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, újra ellapítjuk. A maradék káposztával megszórjuk, majd az előző, úgynevezett dupla hajtást megismételjük. 10 percnyi pihentetés után még egyszer hajtogatjuk. 10 perc elteltével másfél ujjnyi vastagságúra lapítjuk, és egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 25 percig sütjük. Közben a szaggatásnál leeső tésztadarabkákat szintén tepsibe rakjuk (nem gyúrjuk össze, mert levelességét elveszíti), ugyanúgy sütjük, mint a pogácsát.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 09.
Hozzávalók: 1 nagy fej káposzta, 2,5 dl olaj, 1 kg liszt, 3 csapott evőkanál só, 5 dkg élesztő, 1 tojás, kevés bors, 2 dl tejföl

Elkészítése: A káposztát lereszelem, besózom, majd kinyomkodom, és a 2,5 dl olajban megdinsztelem, teszek bele borsot. /Hirtelen soknak tűnhet az olaj, de nem kell az egészbe más zsiradék./ Hagyom egy kicsit hűlni. Közben a lisztet összekeverem a maradék sóval és a tejfölben elkevert élesztővel. Majd a káposztával összekeverem. Előfordul, hogy kell még hozzá liszt. Pihentetem 1 órát, majd kinyújtom. nem szaggatom, hanem kb. 3X3 centis kockákra vágom. Tojással megkenem, 20-25 percig pihentetem a tepsiben, majd kisütöm.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 10.
Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta (a megpárolásához kevés olaj, bors, ételízesítő), 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 50 dkg sütőmargarin, 2 tojás, 1 pohár tejföl, 1,5 evőkanál só, 1 dl fehér bor, 1-2 dl tej

Elkészítése: A megtisztított káposztát gyalun vagy egy jó éles késsel vékony laskára felszeljük a torzsájáig. Lábasban kevéske olajon fedő alatt (gyakran kevergetve, mert könnyen odaég) ízlés szerint ízesítve és a borsot nem kispórolva puhára dinszteljük (1 kávéskanál cukrot még így is rakjunk hozzá). 1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 csapott mokkáskanál cukrot és az 1 egész kocka élesztőt. Csipet liszttel megszórjuk a tetejét, félrerakjuk, míg felfut. Addig a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd ehhez - a liszt közepében formázott mélyedésbe - hozzáadjuk az alábbiakat: 2 egész tojás, 1,5 evőkanál só, a felfuttatott élesztő, a fehérbort és a tejfölt folyamatosan adagolva annyit, hogy puha, de mégis összedolgozott tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és egyenletesen rákenjük a káposztát. Összehajtogatjuk a tésztát, és langyos helyen pihentetjük fél órát. Ismét kinyújtjuk, tetejét éles késsel berácsozzuk, Belisztezett, közepes méretű pogácsaformával kiszaggatjuk, tepsire rakjuk a pogácsákat. A tetejüket megkenjük egy egész felvert tojással, majd még így is pihentetjük fél órát. Előre melegített sütőben aranysárgára sütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 11.
Hozzávalók: 50 dkg fehér káposzta, 2 kanál olaj, őrölt fehérbors, kis cukor, 35 dkg rétesliszt, 15 dkg sütőmargarin, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, só

Elkészítése: Lereszelem a káposztát, besózom. Fél óra múlva kinyomkodom a levét, két kanál étolajon kis cukorral kevergetve szép barnára pirítom. Jól megborsozom, félreteszem kihűlni. Összeállítom a tésztát: a réteslisztbe morzsolom a margarint, a kevés tejben megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjak. Langyos helyen duplájára kelesztem. Utána ujjnyi vastagra kinyújtom, megkenem a pirított káposztával, dupla hajtogatással összehajtogatom, majd újra kinyújtom. Háromszor-négyszer megismétlem a nyújtást, hajtást, végül 2 ujjnyira kinyújtom, rács alakban bevagdosom, nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Felvert tojással megkenem, zsírozott tepsire ritkán felrakom, még kelesztem kb. 20 percig, és forró sütőben szép pirosra sütöm.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 12.
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 10 dkg sütőmargarin, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 1 dl tej, 1-2 kanál tejföl, pici só, pici cukor
Töltelék: 50 dkg reszelt káposzta, 2 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál cukor

Elkészítése: A lereszelt káposztát besózzuk, kinyomjuk a levét, majd forró olajon kevés cukorral megpirítjuk. Az élesztőt felfuttatjuk. Ha elkészült, a többi adalékot hozzáadva meggyúrjuk a tésztát, majd pihentetjük, amíg a térfogata duplájára kel. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a pirított káposztával és összehajtogatjuk. Negyed órát pihentetjük. Ezután újból ismételjük: nyújtás, hajtogatás, pihentetés. Összesen háromszor ismételjük meg. Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A tetejét késsel berácsozzuk, tojással megkenjük, kiszúrjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 13.
Hozzávalók: 50 dkg nyers káposzta, 50 dkg liszt, 25 dkg sütőmargarin, 5 dkg élesztő, kb. 1 dl tej, 2 tojás, fél pohár tejföl, diónyi zsír, só, bors

Elkészítése: A káposztát lereszeljük, zsíron megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk. Az élesztőt tejben felfuttatjuk. A lisztet 1 egész tojással és 1 sárgával az összes többi hozzávalóval közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Háromszor hajtogatjuk fél órás pihentetéssel. Egy éjszakát hűtőben tartjuk. Tetejét lekenjük tojásfehérjével, bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, forró sütőben sütjük.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 14.
Hozzávalók: 50 dkg káposzta, 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, só, tejföl

Elkészítése: A káposztát megpirítom olajban. Kevés tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet összegyúrom az élesztővel, a tojássárgájával, a sóval, a vajjal és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható legyen. Meleg helyen kelesztem a duplájára. Ezután kinyújtom a tésztát, megkenem káposztával és összehajtom. Mindezt négyszer ismételem, kelesztem. Körülbelül 10 percig kell forró sütőben sütni.

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 15.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg sütőmargarin, fél deci tejben 2 kiskanál cukorral futtatott 5 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 2 dl tejföl, 25 dkg túró, kb. 80 dkg édes káposzta, kevés olaj, 1 tojás sárgája

Elkészítése: A káposztát lereszeljük, besózzuk. 10 perc pihentetés után kicsavarjuk, olajon megpirítjuk, ízlés szerint megborsozzuk, kissé cukrozhatjuk is. Amíg hűl, a tejet meglangyosítjuk, megfuttatjuk benne az élesztőt a cukorral. Míg kel, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, közepébe fészket készítünk. Beleöntjük a futtatott élesztőt, sót, a tojás sárgáját, a kis pohár tejfölt, a túrót, végül a langyosra hűlt káposztát. Összegyúrjuk, az így kapott lágy tésztát, 1-2 órát huzatmentes helyen kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és apróra szaggatjuk. Forró sütőben sütjük sütőpapíron. Tetejét megkenhetjük a tojás fehérjével.
Ez a recept káposzta nélkül, sima pogácsának is finom, napokig puha marad. Tehetünk a káposzta helyett tört krumplival kevert szárított kaporlevelet bele (zöldes színű, kapros pogácsa).

KÁPOSZTÁS POGÁCSA 16.
Hozzávalók: 1 kg káposzta, só, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojás, 12 dkg zsír, 5 dkg cukor, 1 evőkanál őrölt bors, 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítése: A megtisztított káposztát lereszelem és besózom. Az élesztőt a langyos tejben felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a vajjal, belekeverem a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, kevés sót, és jól összedolgozom, s a zsírban megpirított (karamellizált) cukorra téve megpárolom. Sóval és borssal ízesítem, majd kihűtöm.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, s 1meghintem a káposztával. Most a tészta két szélét egymással ellentétes irányban felhajtom a tészta közepéig, majd a két részt egymásra hajtom. A hűtőbe téve pihentetem, s ezután háromszor hajtogatom, ahogy a vajas tésztát szokás. Kiszaggatva, a tetejét tojással megkenve, vékonyan kizsírozott tepsibe teszem, és 180°C-on (közepes lángon) megsütöm. Melegen tálalom.

KÁPOSZTÁS-TÖPÖRTYŰS POGÁCSA 01.
Böhönyei recept
Hozzávalók: 30 deka töpörtyű, 50 deka liszt, 10 deka zsír, 5 dekányi élesztő, 3 db tojás sárgája, 1 tojás a kenéshez, őrölt bors, só, 1 kiló káposzta

Elkészítése: Az apróra reszelt káposztát megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, megborsozzuk.
Kevés zsírban megpároljuk és lepirítjuk. A töpörtyűt ledaráljuk, sóval és borssal összekeverjük. Hozzáadjuk a káposztát, és jól összegyúrjuk.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, de előtte berácsozzuk, és fél óráig kelesztjük.
Végül a tetejüket felvert tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

KÁPOSZTÁS-TÖPÖRTYŰS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 30 dkg libatöpörtyű, 40 dkg liszt, 3 tojás, 4 dkg élesztő, 1 fej káposzta, 1 EK zsír, bors

Elkészítése: A káposztát apróra vagdalom, sózom, borsozom, és a zsíron megpárolom. A töpörtyűt ledarálom, és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrom. Kétujjnyi vastagra kisodrom, pogácsaszaggatóval kiszúrom, tepsibe teszem, és fél óráig pihentetem. A felületét kárószerűen bevagdalom, megkenem felvert tojással, és forró sütőben aranybarnára sütöm.

KÁPOSZTÁS-TÖPÖRTYŰS POGÁCSA 03.
Hozzávalók: 30 deka töpörtyű, 50 deka liszt, 10 deka zsír, 5 dkg élesztő, 3 db tojás sárgája, 1 tojás a kenéshez, őrölt bors, só, 1 kiló káposzta.

Elkészítése: Az apróra reszelt káposztát megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, megborsozzuk.
Kevés zsírban megpároljuk és lepirítjuk. A töpörtyűt ledaráljuk, a liszttel, az élesztővel, a tojássárgákkal, sóval és borssal összekeverjük. Hozzáadjuk a káposztát, a maradék zsírt és jól összegyúrjuk.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, de előtte berácsozzuk, és fél óráig kelesztjük.
Végül a tetejüket felvert tojással megkenjük, és forró sütőben kisütjük.

KÁPOSZTÁS-TÖPÖRTYŰS POGÁCSA 04. (SOLYMÁR)
Hozzávalók: 30 dkg libatepertő (tepertőkrém is jó hozzá), 40 dkg liszt, 3 db tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis fej káposzta, 1 evőkanál zsír, só, őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése: A fejes káposzta torzsáját eltávolítjuk, a káposztát apróra vágjuk, majd lereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, és kevés zsíron megpároljuk. A libatepertőt megdaráljuk, és a liszttel, tojásokkal, kevés sóval és őrölt borssal összekeverjük. A párolt káposztával és az élesztővel jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, pogácsa-szaggatóval kiszúrjuk. A tetejét bekockázzuk, és 30 percig kelni hagyjuk. Aztán a tetejét felvert tojással megkenjük, és 190 fokos sütőben pirosra sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc

KARFIOLOS POGÁCSA
Hozzávalók: 90 dkg karfiol, 2 tojás, 4 dkg zsír, 2 dkg liszt, 1 EK reszelt hagyma, 4 EK tej, 1 csomó petrezselyemzöld, 25 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só, fél liter olaj

Elkészítése: A karfiolt gőzbe, vagy kevés vízben puhára párolom, és egy szitán lecsepegtetem. 2 deka zsírban világossárgára párolom a hagymát. 2 dkg lisztből, a maradék zsírból és egy kevés főzővízből sűrű besamelt készítek, majd összekeverem a lecsepegtetett, kinyomott karfiollal, a pirított hagymával, egy tojással és egy tojássárgájával. Megsózom és belekeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet. Amennyiben túlságosan puha lenne a massza, kis lángon, állandó keverés közben besűrítem. Lisztes kézzel kis gombócokat formálok, ellapítom, beleforgatom a villával felvert tojásfehérjébe, zsemlemorzsába és forró olajban kisütöm. Tejföllel, reszelt sajttal, illetve sajt-, vagy paradicsommártással tálalom, de kiváló főzelékfeltétnek is.

KARFIOL POGÁCSA
Elkészítése: 60 dkg karfiolt sós vízben megfőzünk, lecsurgatjuk, 1 tejben áztatott, kifacsart zsemlével együtt ledaráljuk. 10 dkg gombát megtisztítva apróra vágunk, diónyi zsíron csipetnyi finomra vágott petrezselyemmel pár percig pároljuk. A karfiolt elkeverjük a gombával, egy tojással, 3 evőkanál morzsával, kis sóval. Lapos pogácsákat formálunk belőle, tojásba, morzsába forgatjuk, hirtelen forró zsírban kisütjük.

KEFIRES POGÁCSA
Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 2 doboz kefir, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 1 kg liszt, 0,5 kg margarin

Elkészítése: A kefirt felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, az élesztőt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, beletesszük a sót és a kefires masszát. Jól összegyúrjuk, és negyedóra múlva újra összegyúrjuk.  Ujjnyira elnyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, rászórjuk a reszelt sajtot, kiszaggatjuk, 1 óráig hagyjuk meleg helyen kelni.

KELKÁPOSZTA-POGÁCSA RETEKMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, só, 1 kg kelkáposzta, 5 dl zöldséglé (kockából), 3 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál sima liszt, 2 db tojás sárgája, 1 kiskanál curry, zöldpetrezselyem, snidling, zsemlemorzsa, olaj
A mártáshoz: 1 köteg hónapos retek, 3 dl fehér joghurt, 10 dkg krémtúró, só, őrölt fehér bors, snidling

Elkészítése: A meghámozott burgonyát kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, azután leszűrjük és áttörjük. A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, és metéltre vágjuk, s forró zöldség lében tíz percig főzzük, azután leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy nagyobb tálban a kelhez keverjük a burgonyát meg a zabpelyhet és a sima lisztet. Azután hozzátesszük a tojás sárgáját a fűszerekkel meg a finomra vágott zöldpetrezselymet, snidlinget és megsózzuk. Alaposan összekeverjük, és tíz percig pihentetjük. Később a masszából apró pogácsákat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, s mindkét oldalról felhevített olajon pirosra sütjük.
Retekmártással és friss zöldséggel tálaljuk.
A mártás elkészítése: A retket megtisztítjuk, megmossuk, és durvára reszeljük. A joghurtba belekeverjük a túrókrémet, megsózzuk, megborsozzuk, és óvatosan összekeverjük a retekkel meg a finomra vágott snidlinggel.

KELPOGÁCSA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg új kelkáposzta, 1 tojás, 12-15 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, 4 evőkanál olaj

Elkészítése: A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, és lecsöpögtetjük. Húsdarálón ledaráljuk. A tojást habosra verjük 1 dl vízzel, majd annyi lisztet keverünk bele, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb galuskatésztát kapjunk. Hozzáadjuk a darált kelkáposztát meg a fűszereket, és 3 evőkanál olajat beledolgozunk. A masszát nedves kézzel 8 kis pogácsára formáljuk, ezután kikent tepsire vagy tűzálló tálra tesszük egymás mellé. A maradék olajjal megkenjük a pogácsák tetejét, és az előmelegített forró sütőbe tolva, szép pirosra megsütjük. Félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala pirosra sülhessen.
Melegen, hidegen egyformán jó, bármilyen köret illik hozzá.

KELPOGÁCSA 02.
Hozzávalók: 50 dkg kelkáposzta, 20 dkg krinolin, 1 db zsemle, 2 db tojás, 1 dl tej, 2 dkg liszt, só

Elkészítése: A cikkekre vágott kelkáposztát enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Ha kihűlt, a krinolinnal és a tejben áztatott zsemlével együtt ledaráljuk. Megsózzuk, borsozzuk, a tojást és a tejfölt belekeverjük, és lapos pogácsákat formálunk belőle. Lisztbe forgatjuk, kiolajozott tepsibe rakjuk, sütőben megsütjük. Akinek nem kell vigyázni a kalóriára, forró olajban, lábasban is ropogósra sütheti.

KELPOGÁCSA 03.
Elkészítése: 1 kg kelkáposztát megmosva nagyobb gerezdekre vágunk. Sós vízben megfőzve lecsurgatjuk. Jól kinyomkodva húsdarálón ledaráljuk 2 tejben ázott, kinyomott zsemlével, aprított, kis zsírban pirított vöröshagymával együtt. Eldolgozva 2 tojással, 5 dkg reszelt sajttal, annyi zsemlemorzsát teszünk bele, hogy a masszából pogácsákat tudjunk formálni. Alaposan kizsírozott tepsibe egymás mellé rakva a pogácsákat, bőven meglocsoljuk tejföllel. Sütőben megsütjük.
Főzelékpürékhez adjuk feltétként.
KELT HÁJAS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg háj, 5 dkg zsír, 3 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 1 kávéskanál só, szükség szerint tej, tejföl, a pogácsa kenéséhez 1 tojás

Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A zsírt a tojássárgájával, 2 kanál tejföllel és a sóval jól elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a megfuttatott élesztőt, és jól kigyúrjuk. Ha szükséges, még annyi tejfölt adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát 1 órán át pihentetjük. A megtisztított hájat ledaráljuk, és kétfelé osztjuk. A pihentetett tésztát kinyújtjuk, és rákenjük az egyik adag hájat. A tésztát felcsavarjuk, kissé kinyújtjuk, és 3 részre hajtjuk. Fél órán át pihentetjük, majd a műveletet megismételjük, és a tésztát újra pihentetjük. A pihentetett tésztát lisztezett nyújtótáblán tetszőleges vastagságúra nyújtjuk, a tetejét késsel bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a felvert tojással megkenjük, ügyelve, hogy az oldalukra ne kerüljön tojás, mert a pogácsák így nem lesznek levelesek. A kiszaggatott pogácsát kb. 20-30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, magas hőmérsékleten megsütjük.

KEMENCÉS POGÁCSA
Drávaszentesi recept
Még régebbről ismert a receptje Drávaszentesen annak a pogácsának, amit a kemencében sütnek.
A legidősebb háziasszonyok szerint ez sokkal ízletesebb, mint a tűzhelyen készített pogácsa.
Hozzávalók: tejföl, zsír, só, cukor és sütőpor. Ez utóbbit régen szódaporral helyettesítették.

Elkészítése: A tésztát vastagra sodorják, így teszik a kenyérsütő lapátra és helyezik el a kemencében.

KENDERMAGOS-MEDVEHAGYMÁS TÖNKÖLYPOGÁCSA
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a tepertős pogácsa, csak tepertő helyett megtisztított, megmosott, megszárított, és megőrölt kendermag kerül bele. 1 kg teljes kiőrlésű bio- tönkölybúza- liszthez 10 dkg kendermagőrleményt, 1 dkg szárított medvehagyma-lisztet (vagy 10 dkg friss, apróra vágott medvehagymát) 35 dkg bio margarint, 10 gramm megfuttatott sütőélesztőt, 10 gramm tengeri sót, 4 dl desztillált vizet használunk. 2 órai melegen történő pihentetés után a bedagasztott tésztát kinyújtjuk, és szaggatjuk. Olajozott sütőlapon előmelegített sütőben a szokásos módon megsütjük. 10 dkg-os pogácsákat félbevágva vega burgerként tölthetjük meg. 

KÉTTÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 12,5 dkg tehéntúró, 12,5 dkg juhtúró, 60 dkg liszt, 1 kocka Ráma margarin, 3 dkg élesztő 1 ek só, 3 tojás sárgája, 20 dkg, sajt reszelve

Elkészítése: Az élesztőt egy pici langyos tejben megfuttatom, a hozzávalókat jól összegyúrom, háromszor hajtogatom, 1/2 órás pihentetéssel utána ujjnyi vastagra kinyújtom, a pogácsák tetejét megkenem a tojás fehérjével, és reszelt sajtba beforgatom. Sütőlemezre rakva rózsaszínűre sütöm.

KÉTTÚRÓS-SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók kb. 60 darabhoz: 1 dl tej, 1 csapott ek cukor, 30 g élesztő, 600 g finomliszt, 1 ek só, 250 g margarin, 15 dkg juhtúró, 15 dkg tehéntúró, 3 tojássárgája, 1 dl tejföl, 10 dkg trappista sajt, a nyújtáshoz liszt

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet, átszitáljuk, elkeverjük a sóval, és durva reszelőn belereszeljük a fagyos margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Hozzáadjuk a szitán áttört juhtúrót és tehéntúrót, az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, végül a tejfölt. Jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1/2 órát kelni hagyjuk. A sajtot megreszeljük, majd - lisztezett deszkán - 3 mm vékony, téglalap formájúra kinyújtjuk. A tésztát megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével, majd a hosszanti oldalán, rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen újabb 1 órán át, kelesztjük. Kétujjnyi vastag (kb. 3 cm), egyetlen hosszú csíkot nyújtunk belőle, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 4-4.5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egymástól tisztes távolságra, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és előmelegített, forró sütőben (200°C) 20-25percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

KEVERT POGÁCSA
Hozzávalók: Zsír 25 dkg, tojás 1 db, só 1 késh, liszt 75 dkg, élesztő 3 dkg, tej 2 ek, tejföl 2.5 dl, porcukor 2 kk., tetejére 1 tojás

Elkészítése: A zsírt, egy egész tojást, 1 késhegynyi sóval habosra keverjük, hozzáadunk 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 2.5 dl tejfölt, porcukrot és a lisztet, hogy a tészta kemény ne legyen. Mindezt összegyúrjuk, lisztezett deszkára tesszük, és 2 óráig állni hagyjuk. Másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kelni hagyjuk, felvert tojással megkenjük, forró sütőben sütjük.

KITŰNŐ KRUMPLISPOGÁCSA
Elkészítése: 12 dkg lisztet 12 dkg zsírral 1 egész tojással, 1 cs. V.-sütőporral, ízlés szerinti sóval, csipetnyi törött borssal, 15 dkg főtt, átpasszírozott krumpli-péppel összegyúrjuk, és pihentetjük. Pihentetés után vékonyra nyújtjuk, olvasztott zsírral megfröcsköljük, kicsire összehajtogatjuk. Az ismételt vékonyra nyújtást, zsírozást, hajtogatást még négyszer ismételjük, majd legvégül kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsavágóval kiszúrjuk. Zsírozott tepsiben, csak a tetejét tojással gondosan megkenve, és bevagdalva, szép világos-pirosra sütjük. Melegen is tálalhatjuk.

KLUBPOGÁCSA
Szentkirályi recept
Elkészítése: 50 deka lisztet egy kockamargarinnal elmorzsolunk, hozzáadunk 10 deka reszelt sajtot, két tojást, egy pohártejfölt és ízlés szerint sót. Kevés cukros tejben felfuttatunk 2 dekányi élesztőt, tejben feloldunk fél csomag szalalkálit, és ezekkel a tésztát jól összedolgozzuk. Fél óra pihentetés után egy centisre kisodorjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenve, reszelt sajttal a tetején, közepes tűzön sütjük.

KOLBÁSZOS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 3 dl tej, 2 db tojás, 20 dkg lángolt- vagy házi lobász, 1 kk rózsapaprika, só, őrölt bors.

Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, fél kiló liszttel és két tojássárgájával összegyúrjuk. Sót, borsot, és langyos tejet dolgozunk hozzá addig, amíg a tészta közepesen kemény lesz. Langyos helyen duplájára kelesztjük. Deszkán vékonyra nyújtjuk, majd rákenjük a finomra darált kolbászt. Ezután a tésztalapot felcsavarjuk, félbehajtjuk, és ismét kinyújtjuk, most már kétujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsa-szaggatóval kiszúrjuk, és zsírozott sütőlemezre rakjuk. Langyos helyen még 10 percig pihentetjük, majd tojás sárgával vagy paprikás tejjel megkenjük a tetejét. Közepesen meleg sütőben megsütjük.
Lehetőleg melegen tálaljuk, mert úgy a legízletesebb.

KOLBÁSZOS RIZSPOGÁCSA
Hozzávalók: 3 dl főtt rizs, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 1 kis tubus kolbászkrém (vagy 8-10 dkg lángolt kolbász kétszer átdarálva), 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, só ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, ugyanennyi csípős mustár, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez

Elkészítése: A hideg főtt rizst összedolgozzuk a tojással és a tojássárgával. Kevés sóval és őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd vizes kézzel nagyobb pogácsákat formálunk belőle. (Ha túl híg lenne, kevés rizsliszttel sűríthetjük.) Zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Míg hűl, a kolbászkrémet, a vajat, 1 evőkanál tejfölt és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát habosra keverjük, a mustárral, fehér borssal és sóval ízesítjük, majd a keresztben kettévágott rizspogácsákat vastagon megkenjük vele, mint a zsemlét. Jól összenyomjuk, kikent sütőlemezen egymás mellé tesszük, meglocsoljuk a maradék tejfellel, és előmelegített forró sütőben vagy grillsütőben átforrósítjuk. Megszórjuk a reszelt sajttal, és addig hagyjuk a sütőben, amíg a reszelt sajt ráolvad. Bármilyen salátával kínálhatjuk, de hidegen is nagyon ízletes.

KOLOZSVÁRI POGÁCSA
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 25 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 3 tojássárga, 3 evőkanál tejföl, 2 dkg élesztő, 1 egész tojás a tészta megkenéséhez, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál köménymag és törött fekete bors

Elkészítése: A füstölt szalonnát kétszer átdaráljuk, majd jól összedolgozzuk a liszttel, az elmorzsolt élesztővel, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval, a borssal. Ha a tészta már teljesen sima, tetejét belisztezzük, és mély tálba téve tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, ezután lisztezett deszkán még egyszer jól átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtva négyrét hajtjuk. 30 percnyi pihentetés után 1 centi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük egy egész, felvert tojással, megszórjuk köménymaggal, és előmelegített forró sütőbe tolva közepes lángon megsütjük.

KORPÁS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 1/2 kg búzaliszt, 10 dkg étkezési korpa, 2 dkg só, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 1 tojás, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Az élesztőt 1 dl tejben porcukorral felfuttatjuk. A lisztet a korpával, sóval elvegyítjük, és elmorzsoljuk benne a margarint. Mélyedést készítünk a közepébe, beletesszük a tojást, a kovászt, a maradék tejet, és jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, enyhén bevagdaljuk a tetejét, majd közepes pogácsákat szaggatunk belőle. Tepsibe rakjuk, fél órát kelesztjük, megkenjük felvert tojással, forró sütőben kisütjük.

KORPÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg búzakorpa, 20 dkg margarin, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 1 mk só

Elkészítése: A lisztet, meg a korpát jól összekeverjük, megsózzuk, belemorzsoljuk az élesztőt, a túrót, majd a tejföllel, egy tojással és a margarinnal összegyúrjuk. Másfél óráig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét a másik tojással megkenjük és forró sütőbe tolva, de a tüzet mérsékelve megsütjük.

KORPÁS POGÁCSA 03.
Hozzávalók 20 db-hoz: 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 1 teáskanál cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg búzakorpa, 2 dl tejföl, 15 dkg juhtúró, 10 dkg Ráma margarin, só, 2 tojás

Elkészítése: Az élesztőt a tejjel és a cukorral összekeverve, langyos helyen felfuttatom. A nyersanyagokat 1 tojással jól összedolgozom. Kb. 20 percig pihentetem.
Lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát, a tetejét bevagdosom. Pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A tetejét megkenem a megmaradt tojással.
Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöm.

KÖNNYŰ TÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók kb. 40 darabhoz: 3-4 evőkanál tejföl, 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 1 tojás, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál só, 1 tojás a tetejére

Elkészítése: A túrót szitán áttörjük. Összegyúrjuk a liszttel, a tojással, a margarinnal meg a sóval, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, másfél cm vastagra kinyújtjuk. Kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A tetejét hegyes késsel kissé bevagdossuk, és a felvert tojással megkenjük. forró sütőbe téve 200°C-on kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük. Kiváló sörkorcsolya.

KÖRÖMVIRÁG POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 1 tojás, 25 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, mokkáskanál só, 1 marék körömvirág szirom, a tetejére 1 tojás

Elkészítése: A margarinból 3 ek-nyit felolvasztunk, és a körömvirág szirmokat 3-4 percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. A túrót áttörjük (én sosem szoktam).
A lisztet, a sütőport, a sót, az egész tojást, a margarint, és a körömvirágos margarint hozzágyúrjuk. Lisztezett deszkán nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű fodros szélű korongokat szúrunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük és melegített sütőben közepes lángon, 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

KRUMPLIS POGÁCSA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg főtt burgonya, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, só

Elkészítése: A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a margarint, a sütőporral elkevert lisztet, ízlés szerint sózzuk, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsák tetejét tojással megkenjük. Közepes tűznél megsütjük.

KRUMPLIS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 30 dkg zsír, 50 dkg liszt, 50 dkg főtt krumpli, 4 dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dkg só, kevés tej

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon állítjuk össze, majd fél napra a hűtőszekrénybe tesszük pihenni, utána formázzuk és sütjük. A kész tészta fagyasztható, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiségben készíteni.

KRUMPLIS POGÁCSA 03.
(dupla adag)
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db főtt krumpli áttörve, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő tejben megfuttatva, reszelt sajt a tetejére

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk. Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kisütjük.

KRUMPLIS POGÁCSA 04.
Hozzávalók: 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg főtt, áttört (tisztán mért) burgonya, 3 tojássárgája, 1 db egész tojás, 1 evőkanál tejföl, 40 dkg finomliszt, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág

Elkészítése: A vajat a liszttel elmorzsolom, hozzáadom az áttört főtt burgonyát, a tojás sárgákat és az egész tojást, a tejfölt, a sót és a szerecsendió-virágot. Jól összegyúrom, majd a cipóba formált tésztát fél óráig hagyom pihenni. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és késsel bevagdosom a tetejét. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Tetejét kevés tejjel megkenve az előmelegített forró sütőben 25-30 percig sütöm.
Elkészítési ideje: kb. 100 perc.

KRUMPLIS POGÁCSA 05.
Hozzávalók: 15 dkg főtt burgonya, 45 dkg liszt, 26 dkg vaj, 2 dl tejföl, 3 db tojássárga, só, a kenéshez: 2 db tojás

Elkészítése: A közepes nagyságú burgonyát jól megmossuk, majd a sütőbe téve megsütjük. Héját eltávolítjuk, és még melegen áttörjük. Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a vajat, megsózzuk, és az anyagokat összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját, majd jól összegyúrjuk. Az így elkészített tésztát kb. két órát letakarva hideg helyre tesszük. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és a vajastésztához hasonlóan háromszor hajtogatjuk, hajtogatás közben mindig 10-15 percig pihentetjük. A kinyújtott tésztát minden alkalommal a behajtás előtt felvert tojással megkenjük. A háromszori hajtogatás után megfelelő vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsákat szúrunk ki belőle. Tepsibe helyezzük, megkenjük tojással, és állni hagyjuk. Amikor a tojás megszáradt, másodszor is bekenjük, és mérsékelt hőfokú sütőbe tolva megsütjük.

KRUMPLIS POGÁCSA 06.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, fél kg liszt, 20 dkg fagyos zsír, 1 csapott ek só

Elkészítése: A krumplit sós vízben megfőzöm, és még melegen átnyomom a krumplinyomón. Egy deszkán összegyúrom a többi hozzávalóval, és másfél centis vastagságúra nyújtom. Pogácsaszaggatóval kiszúrom, és lisztezett tepsiben betolom a forró sütőbe. Félidőben megfordítom a pogácsákat. Forrón tálalom.

KRUMPLIS POGÁCSA 07.
Nagybajomi recept
Hozzávalók: 30 deka liszt, 20 deka margarin, 30 deka főtt krumpli, 2 dekányi élesztő, 1 tojás, kevés tej, és só

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal, Hozzáadjuk a krumplit, a langyos tejben megfuttatott élesztőt, a tojást és a sót. Jól összedolgozzuk, s fél órát pihentetjük. Utána négyszögletesre nyújtjuk, megkenjük 3 deka olvasztott margarinnal. Vajas tészta módjára hajtogatjuk, 15 percnyi pihentetés után újra nyújtjuk, vigyázva, hogy sodrás közben ne forgassuk meg. Ismét megkenjük margarinnal, s negyedóra múlva megismételjük a műveletet. Háromnegyed órát pihentetjük a tésztát, majd lisztezett deszkán kettő centisre nyújtjuk, s kiszaggatjuk. Tepsibe téve a tetejét tojással megkenjük, s fél órát pihentetjük. Forró sütőben két percig felső, majd 10-12 percig alsó takarékon sütjük.

KRUMPLIS POGÁCSA 08.
Kaposgyarmati recept
Hozzávalók: némi só, 2 deci tejföl vagy kefir, zsír, liszt és a liszt súlyánál kétszer-háromszor több krumpli

Elkészítése: A fagyos zsírral először a lisztet morzsoljuk össze, mígnem lágy masszát nem kapunk. A megfőzött krumplit, átnyomjuk, hozzáadjuk a lisztes zsírhoz, majd a tejföl felével összekeverjük. A kiszaggatott pogácsát tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

KRUMPLIS POGÁCSA 09.
Taranyi recept
Hozzávalók: 1 kiló liszt, 1 kiló főtt, áttört krumpli, 1 pohár tejföl, egy kocka felfuttatott élesztő

Elkészítése: A hozzávalókat jó sósan összegyúrják. Fél óra pihentetés után kiszaggatják, és tojással megkenve, közepes tűzön sütik meg.

KRUMPLIS POGÁCSA 10.
Háromfai recept
Hozzávalók 10 személyre: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, két marék zsír, ízlés szerint só, annyi liszt, hogy lágy tésztát tudjunk gyúrni, szilvalekvár

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük. Ekkor lisztet teszünk hozzá, ízlés szerint sózzuk, a zsírt és a tejfölt is hozzádolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkára tesszük, kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Készíthetjük édesen is, ekkor a kinyújtott tésztából négyzeteket vágunk, közepébe szilvalekvárt halmozunk. A sarkokat összefogjuk, batyukat alakítunk, és zsírozott tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben lassú tűzön pirosra sütjük.

KRUMPLIS POGÁCSA PARADICSOMOS CHILI ÖNTETTEL
Hozzávalók: 4 közepes burgonya, 1,2 dl sovány tej, 1 csomó petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 10 dkg bacon szalonna, 1 tojás, kevés liszt
Az öntethez: 2 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet bazsalikom, 1 kávéskanál Erős Pista

Elkészítése: Hámozza meg, és negyedelje el a burgonyákat. A petrezselymet és a hagymát vagdalja finomra. A bacont apróra kockázza fel. Tegye a tejet és a burgonyát lezárt edényben a mikroba, közepes fokozaton, mintegy 8 percre. Ha puha a burgonya, adja hozzá a többi alkotórészt, és pépesítse. Csomómentesen keverjen hozzá annyi lisztet, hogy lágy, formázható tésztát kapjon. Formázzon belőle fél centi vastag, 5 centi átmérőjű pogácsákat, és kiolajozott forró serpenyőben süsse mindkét oldalukat aranybarnára. Közben az öntethez a paradicsomot és a hagymát pucolja meg, nagyobb darabokban a többi alkotórésszel együtt tegye mixerbe, és keverje krémessé. Forrón tálalja, hideg mártással.

KUKORICAPOGÁCSÁK (BÉGEDEL DZSUNG)
Hozzávalók: 1 kukoricakonzerv, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma (vagy hagymakrém), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál apróra vágott zellerszár, só, bors, 1 egész tojás felverve, 2 kávéskanál liszt, 2 kávéskanál sütőpor, egy kevés olaj a sütéshez

Elkészítése: Egy kevés vízzel keverjük össze a hozzávalókat, és kiolajozott forró palacsintasütőbe vagy serpenyőbe evőkanállal csepegtessünk a keverékből, és süssük meg a puffancsok mindkét oldalát pirosra.