Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - M


MARCSA POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg liszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, 1 vanillincukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl langyos tej

Elkészítése: Az anyagokat 2 egész tojással és 1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük. 
Figyelem: Csak friss és áttört túrót használjunk!

MARGARINOS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 dkg só, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 1 pohár tejföl, 1 dkg cukor, 6 dkg sajt, 1 dl tej

Elkészítése: 3 dkg élesztőt megfuttatunk az 1 dl langyos tejben. 50 dkg lisztet margarinnal, sóval, 2 tojássárgájával elmorzsolunk. Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tejfölt. A tésztánk kissé lágy lesz. Lisztezett nyújtódeszkán 3x15 perces pihentetés után 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. A hajtogatásnál vigyázzunk, hogy mindig azonos módon történjen. Tojással megkenjük, sajttal lereszeljük. Apró szaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe rakva 10-15 percig kelni hagyjuk. Forró sütőben, közepes tűznél sütjük.
MÁRVÁNYPOGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 1 mokkáskanál cukor, kevés tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só

Elkészítése: A tejet megmelegítjük, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, beledolgozzuk a felfutott élesztőt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a sót és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és felcsavarva egy órán át, pihentetjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egymástól 2 centi távolságra tesszük a sütőlemezre, megkenjük a pirospaprikával elkevert tojás-fehérjével, és előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük.

MÁRVÁNYSAJTOS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 1 mokkáskanál cukor, kevés tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só

Elkészítése: A tejet megmelegítjük, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, beledolgozzuk a felfutott élesztőt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a sót és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és felcsavarva egy órán át, pihentetjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egymástól 2 centi távolságra tesszük a sütőlemezre, megkenjük a pirospaprikával elkevert tojás-fehérjével, és előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük.

MÁRVÁNYSAJTOS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 30 dkg márványsajt, 30 dkg trappista sajt, 1 egész Ráma margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, só

Elkészítése: A trappista sajtot megreszeljük, félreteszünk belőle 10 dkg-ot. A többit egy tálba tesszük, hozzá morzsoljuk a márványsajtot, a margarint és beleszitáljuk a lisztet majd a sót ízlés szerint. Addig gyúrjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, zsíros tésztát nem kapunk. Hűtőben 1/2 óráig pihentetjük. Kb. félujjnyi vastagra nyújtjuk ki lisztezett deszkán, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk kevés sóval és a félretett reszelt sajttal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, előmelegített sütőben közepes tűznél világossárgára sütjük.
Fontos! A tepsit nem kell kikenni, mert a tészta elég zsíros. A sütés csak kb. 15 percig tartson, mert ha megég a sajt, keserű lesz. A maradék tésztát újból összegyúrjuk, és ismét ki lehet nyújtani, amíg van tészta és sajt.

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg medvehagyma-levél, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, só, 1 dkg cukor

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának, amit fél óráig pihentetünk. A medvehagyma leveleket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma-levél felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagyma-levéllel és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd sütjük.

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 2 tojás sárgája, 15-20 dkg medvehagyma, só, bors, tejföl

Elkészítése: A medvehagymát apróra vágom. A hozzávalókat összedagasztom, kelesztem. Kiszaggatom, a tetejét bekenem tojással, és megsütöm.

MEGGYES POGÁCSA
Hozzávalók: 40 dkg dagadó, 2 és 1/2 dl meggybefőtt, 1 kis fej vöröshagyma, 0,5 dl vörös bor, 1 dl tejföl, 2 tojás, késhegynyi őrölt gyömbér, olaj a sütéshez, liszt a bundázáshoz, késhegynyi őrölt fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A meggybefőttet levétől leszűrjük, kimagozzuk, és apróra vagdaljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vagy megreszeljük, vagy nagyon finomra vágjuk. (Esetleg a vöröshagyma helyett tehetünk bele egy nagy csokor finomra metélt snidlinget is.) A húst megmossuk, letörölgetjük, ledaráljuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, az apróra vágott meggyet, a vöröshagymát, a fűszereket és a bort. Jól összedolgozzuk, illetve addig keverjük, amíg a húsmassza a levet fel nem vette. Ezután óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. Vizes kézzel kis pogácsákat formázunk belőle, lisztben megmártjuk mindkét oldalán, és bő, forró olajban pirosra sütjük. Tejföllel elkevert, sózott befőttlével forrón meglocsoljuk, és burgonyapürével tálaljuk. Különlegesen finom étel.

MÉZES POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 18 dkg cukor, 3 ek méz, 2 tojás, 6 dkg vaj, 1 cs. sütőpor, 1 kk fahéj; a tetejére dióbél, a tepsihez zsír

Elkészítése: A tészta anyagait összegyúrva ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsákat szaggatunk belőle, tetejüket 1-1 fél dióbéllel díszítjük. Kizsírozott tepsiben sütjük.

MÉZES POGÁCSA 02.
Kastélyosdombói recept
Hozzávalók: 1/2 l liszt, 1/8 l cukor, 2 tojás, 1/4 l méz, 1 csapott kk szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, reggelig hagyjuk állni. Reggel fél l liszttel eldolgozzuk, apró golyókat formálunk belőle és megsütjük.

MÉZES TÖPÖRTYŰS POGÁCSA
Niklai recept
10 adaghoz 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál mézet, meglangyosítjuk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt, és pihentetjük.
Fél kg liszthez teszünk 3 teáskanál sót, 15 dkg margarint, 1 dl tejfölt, 3 evőkanál fehérbort, 5 evőkanál csurgatott mézet, és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ott is átdolgozzuk, cipót formázunk belőle, majd kinyújtjuk.
35 dkg darált töpörtyűt elterítünk a tészta tetején, kicsit rányomkodjuk, összehajtogatjuk.
Lisztezett deszkán, konyharuhával letakarva, meleg helyen 20 percig pihentetjük.
Újra kisodorjuk, hajtogatjuk és pihentetjük. Ugyanezt még kétszer megismételjük, majd kinyújtjuk, és pogácsaformával kiszaggatjuk.
Kizsírozott tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük egy egész tojásban elkevert tejjel. Sütőben szép pirosra sütjük.

MONDOLA-POGÁCSA, AZAZ MANDULA-POGÁCSA
Elkészítése: Mintegy két marok mandulát tégy a tűzhöz, mindaddig melegítsd a tűznél, míg a haja leválik, ruha között nyomd meg; a haját lekopasztván egy réz mozsárban törd meg. Egy kis rózsavizet, azaz rózsaolaj és víz keverékét tölts belé, hogy olajat ne eresszen, mikor töröd, egy darabocska nádcukrot vess közé; hamar törd, hogy meg ne keseredjék a mandula, egy fél citromnak a levét facsard belé.
Mikor fél törésben van a mandula, ne törd igen lágyan, hanem darabos légyen, töltsd ki egy tálba: aprón vagdalt citrom haját tégy belé, úgy kell ostyára kenni, és sütőlapon megsütni, de a sütőlapot melegítsd meg. Aki úgy szereti, hogy felül fényes légyen, a szitált nádmézben két kanállal és egy kevés rózsavizet tégy belé, erősen habard három óráig szüntelen, de a kanalat a homorulatával ne fordítsd, csak egyfelé keverd, de meg ne állj a keveréstől. Mikor immár fél sülésben van a mandula-pogácsa, akkor kell a rózsavizet, s nádcukrot reá tölteni, meg újabban betedd, hadd süljön: némelyiken szépen felnő a nádcukor, némelyiken csak lapos marad; ha pedig ember úgy akarja, a nélkül is jó.

MORZSA POGÁCSA
Hozzávalók 2 személyre: 2 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 8-10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, ízlés szerint só

Elkészítése: A tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt, a sót, a borsot és a megmosott, apróra metélt petrezselymet. Hozzáadjuk a lisztet és annyi zsemlemorzsát, hogy lágy massza legyen. Alaposan összekeverjük, és legalább húsz percig hagyjuk állni, addigra a zsemlemorzsa felszívja a nedvességet, és megdagad, szilárddá válik. Liszttel meghintett deszkán lapos, nagy pogácsákat formálunk belőle, és forró olajban mindkét oldalán szép pirosra megsütjük. Bármilyen zöldfőzelék kitűnő feltétje, hidegen pedig egy csésze teával önálló vacsora lehet.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc