Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - N-O


NAGYI POGÁCSÁJA
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 6-7 dl langyos tej, 1 evőkanál só, 1 egész élesztő, 2 evőkanál cukor, 1,5 dl étolaj
A belsejébe: 1 margarin, 3 tojássárgája
A kenéshez: 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, sajt, szezámmag

Elkészítése: A hozzávalókból négy cipót gyúrok, egyenként vékonyra kinyújtom, a puha margarint a 3 tojássárgájával kikeverem és mind a négy kinyújtott tésztát megkenem a vajas tojással. Feltekerem úgy, mint a piskóta tekercset, és szeletekre vagdalom. Tepsibe rakom, majd 1 tojást kikeverek 1 evőkanál tejföllel, és ezzel megkenem a pogácsákat. Kevés reszelt sajtot és szezámmagot szórok rá. 20 percig pihentettem, világosra sütöm.

NEM ÉLESZTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor

Elkészítése: Tetszés szerint ízesíthetjük tepertővel, sajttal. Összekeverjük a tésztát, elnyújtjuk, megkenjük tepertővel, hajtogatjuk, 20 percet pihentetjük, forró sütőben sütjük. Ha nem tepertővel készítjük, akkor sajttal szórjuk, és úgy sütjük.

NON PLUSZ ULTRA POGÁCSA
Elkészítése: 14 deka vajat 2 evőkanál porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral, 2 egész tojással, 14 deka liszttel és fél csomag sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát késhát vastagra nyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ha szép sárgára kisült, kettőt-kettőt málnával összeragasztunk, s fehér cukormázba mártva bevonjuk. A megszáradt süteményekre 1-1 szem cukrozott meggyet teszünk díszítésül.

OMLÓS TEPERTŐS POGÁCSA 01.
Elkészítése: 25 dkg darált töpörtőt 6 dkg zsírral, 50 dkg liszttel eldörzsölünk, hozzáadunk 2 dkg cukrozott, langyos tejjel vagy vízzel futtatott élesztőt, 1 tojást, 1 tojássárgáját, 2 csapott kk sót, őrölt borsot ízlés szerint, annyi tejfölt, hogy közepesen kemény tészta legyen. Jól kidolgozva, hideg helyen fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, pogácsákat szaggatva belőle, tojással megkenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.

OMLÓS TEPERTŐS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 40 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 2-2,5 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanálnyi só

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk, az élesztőt apró darabkákra szétmorzsoljuk, és összekeverjük liszttel, 1 db tojással, sóval, borssal, tejföllel. Jól kidolgozzuk, 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszés szerinti pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütőlemezt alufóliával kibéleljük, a pogácsákat egymástól egy centire elhelyezzük, és langyos helyen pihentetjük 20 percig. Ezután tetejüket felvert tojással megkenjük, és előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük.

ÖRMÉNY DIÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg leveles vajas tészta, 15 dkg durvára vágott dióbél, 20 dkg cukor, fél dl citromlé, fél dl víz

Elkészítése: Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom a vajas tésztát, majd a diót rászórom. A tésztát egymásra hajtom, majd még egyszer összehajtom, és egy kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőlapra téve a forró sütőben megsütöm. Míg a kis pogácsák sülnek, a vizet és a citromlevet összekeverem, majd a cukorral együtt felforralom és kihűtöm. A megsült pogácsákat meglocsolom a szörppel, és ha teljesen kihűlt, csak akkor kínálom.

ÖTPERCES POGÁCSA
Elkészítése: 3 dl tejet 8 dkg Rámával forrásig hevítünk. Folytonos kavarás közben belekeverünk 16 dkg lisztet és addig kavarjuk, amíg a kanálról le nem válik. Ha kicsit meghűlt, belekeverünk 3 tojást egészben, 12 dkg füstölt sajtot és egy kávéskanál sót. A kész masszából vajazott tepsibe kiskanál segítségével diónyi halmokat rakunk, és közepes tűzön sütjük, előmelegített sütőben előbb alsó, majd felső lángon. Melegen tálaljuk, melegen ajánljuk.