Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - P-R


PÁTYI SAJTOS
Hozzávalók: 50 dkg liszt (melynek a fele rétesliszt legyen), 25 dkg margarin, 1 doboz tejföl, 2 tojássárgája, 1 csomag szárított élesztő, 2 kávéskanál só

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tejfölt, a 2 tojássárgáját, beleszórjuk az élesztőt, illetve a sót. Jól kidolgozzuk. Puha tésztát kapunk. Pihentetni kell 1-2 órát. Kinyújtjuk 1 cm vastagra, tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal, és kis szaggatóval kiszaggatjuk. Lehet másfél adagot sütni. 
PAPRIKÁS POGÁCSA 01.
Taszári recept
Hozzávalók: egy kiló liszt, 25 deka margarin vagy 20 deka zsír, 2 csapott evőkanál só, 4 evőkanál őrölt paprika, 1 pohár tejföl vagy kefir, 5 deka, élesztő

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, s belemorzsoljuk az élesztőt. Félórai pihentetés után összegyúrjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk; a tetejét tojással megkenjük, és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.

PAPRIKÁS POGÁCSA 02.
Ráksi recept
Hozzávalók: fél kiló liszt, egy pohár tejföl, egy tojás, 1 kanál zsír, sütőpor vagy szódabikarbóna, só és pirospaprika

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, s a többi hozzávalóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Négy-öt részre osztva cipókat formálunk belőle, és rövid ideig pihentetjük.
A cipókat tenyérnyi nagyságúra lapítjuk, a tetejét késsel rácsosra lapítjuk, s megkenhetjük tojás sárgájával. Előmelegített sütőben közepes lángon sütjük.

PAPRIKÁS POGÁCSA 03.
Andocsi recept
8 adaghoz: 50 dkg lisztet, 2 kávéskanál sót, ugyanannyi pirospaprikát összekeverünk fél liter langyos vízzel, fél dl étolajjal, 2 dl tejföllel. Az egészet jól összegyúrjuk, amíg a tál falától és a kéztől is elváló, rugalmas tésztát kapunk.
Belisztezett gyúródeszkára borítva még egyszer átgyúrjuk, hosszúkás rúd alakúra formázzuk, késsel pogácsányi darabokat vágunk belőle. Ezeket egyenként is átdolgozzuk, kis cipókat formázunk, ezeket vékonyra kisodorjuk, sütőlapra helyezzük. Tetejüket megkenjük tojással. Előmelegített sütőben gyorsan megsül. Kiváló borkorcsolya!

PAPRIKÁS POGÁCSA 04.
Hozzávalók: 40 liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg reszelt sajt, 1 kk paprika, 1 ek só, 1 tojássárgája, 3 dkg élesztő, pár kanál tejföl

Elkészítése: Tejföllel összeállítjuk, 1 órát hidegen pihentetjük, utána sütjük.

PAPRIKÁS-SONKÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 15 dkg zsír, 12 dkg áttört burgonya, 1 db tojás, 3 g törött bors, 3 cl füstölt szalonna zsírja, 12 dkg főtt sonka, 3 g pirospaprika, só, a kenéshez: 1 db tojás

Elkészítése: A lisztet a zsírral, a főtt, áttört burgonyával, a tojással és a sütőporral, kevés sóval jól összegyúrjuk. Késhegynyi törött borssal fűszerezzük, majd vékonyra kinyújtjuk. Megfröcsköljük a füstölt szalonna olvasztott, meleg zsírjával, és ráhintjük a darált vagy apróra összevágott, főtt, füstölt sonkát. Szép színű rózsapaprikával megszórjuk, és a tésztát összehajtogatjuk. A hajtogatást még háromszor megismételjük, közben a tésztát 10-15 percig hűvös helyen pihentetjük. Végül pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, zsírozott tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, és sütőbe tolva szép pirosra sütjük.

PARMEZÁNOS, KÖMÉNYMAGOS RUDACSKÁK
Elkészítése: 15 deka jó minőségű főtt és reszelt, vagy szitán áttört burgonyát, 15 deka vajat, 15 deka lisztet és 10 deka reszelt parmezánt, sót és egy jó késhegynyi édes, nemes rózsapaprikát jól összegyúrunk, és három órán át hűvös helyen pihentetjük. Aztán kinyújtjuk kisujjnyi vastagra, és hat centiméter hosszú rudacskákat vágunk ki belőle (forró késsel!). Bekenjük tojássárgájával és behintjük egy rész parmezán sajttal és egy rész köménymaggal. Ugyanezt pogácsaformában is el leget készíteni. Sárgára sütjük és melegen tálaljuk.

PETREZSELYMES TOJÁSPOGÁCSA
Hozzávalók: 4 db tojás, 3 db zsemle, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tej, 1 evőkanál zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi curry, 1 teáskanál só, vegeta

Elkészítése: 3 tojásból, kevés sóval, egy kis olajon rántottát készítünk, a szokásos módon. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. A zsemléket beáztatjuk a tejbe, majd ahogy megszívták magukat, jól kicsavarjuk, és egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk az egészen apróra metélt petrezselymet, egy felvert tojást, a tojásrántottát, a zsemlemorzsát és az ízesítőket. Kézzel jól összedolgozzuk. Ezután lapos korongokat formálunk a masszából, és forró olajban mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Leginkább köretként fogyasztjuk.

POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 20 dkg Liga margarin, 1 kávéskanál só, 1 cs. sütőpor, 1 tojás, liszt, amennyit felvesz, 2 dl tejföl

Elkészítése: Összegyúrjuk, kiszaggatjuk és sütjük.

POGÁCSA 02.
Elkészítése: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 tojás, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg élesztő. Az élesztőt kis tejjel megfuttatjuk, az anyagokat összedolgozzuk, 1 órát pihentetjük. Kinyújtjuk, tetejét tojással megkenjük, megvagdossuk, sajttal megszórjuk, kiszaggatjuk. A tepsiben még kb. 1/2 órát kelni hagyjuk.

POGÁCSA 03.
A tésztához: liszt, vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 cs sütőpor, só
A tészta kenéséhez: 1 db tojás
A díszítéshez: reszelt sajt

Elkészítése: A sót és a sütőport a lisztbe tesszük, elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, és hozzáadva a tejfölt összegyúrjuk közepes keménységű tésztára. Fóliába csomagolva hűtőszekrényben pihentetjük 1 óra hosszat. Kivéve kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, éles késsel 1-2 mm mélyen csíkokat vagdosunk a tetejére, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tepsit kikenjük a vajjal, majd a pogácsákat két kézzel meghengergetjük, hogy magasabbak legyenek, és nem túl szorosan beletesszük a tepsibe. A tojást felverjük, és megkenjük vele a pogácsák tetejét, majd reszelt sajttal megszórjuk. A sütőt előmelegítjük, és magas hőmérsékleten aranysárgára sütjük.

POGÁCSA 04.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 15 dkg RAMA, 3 tojás sárgája, 1 tejföl, 1 csomagnyi élesztő, só, tej

Elkészítése: Nem túl kemény tésztát keverünk. Nyújtás után töpörtyűkrémmel megkenjük, hajtogatjuk.

POGÁCSA 05.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/4 kg túró, 1 ráma, 1 pohár tejföl, 1 marék só, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 2 kanál zsír

Elkészítése: Futtassuk fel az élesztőt. Öntsük a hozzávalókat egy tálba, majd gyúrjuk össze az élesztővel. A megkelt tésztát nyújtsuk ki, vagdossuk be késsel. Szaggassuk ki a pogácsákat és pihentessük még fél órát. A pogácsa tetejét kenjük meg tojással és tegyük a tepsit ez előmelegített sütőbe.

POGÁCSA KENYÉRTÉSZTÁBÓL
Hozzávalók: Kenyértészta 0.5 kg, sonka 20 dkg, tejföl 1 dl, tojás 1 db

Elkészítése: Fehér kenyértésztából 0.5 kg-ot nyújtsunk el, lehetőleg vékonyra, azután finomra vágott sonkát kevés tejföllel eldörzsölünk, úgy, hogy kenhető legyen. A kinyújtott tésztára bőven, egyenletesen rákenjük, hajtsuk fel háromszor egymásután, félórai időközökben kinyújtjuk (hűvös helyre tesszük), negyedszeri nyújtásnál másfél ujjnyira hagyjuk, bevagdossuk, felvert tojással bekenjük, forró sütőben, de ne hirtelen süssük ki.

POGÁCSA TEÁHOZ
Hozzávalók: Liszt 30 dkg, vaj 25 dkg, só 1 késhegynyi, tojás 2 db, parmezán sajt 5 dkg, paprikás só 1 késhegynyi, tej 1.5-2 dl

Elkészítése: A lisztet a vajjal jól szétmorzsoljuk, pici sóval, tejjel összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk, apróra szaggatjuk, sós, paprikás, reszelt parmezánnal behintjük, és gyors tűznél sütjük.

R
RÉSZEGES POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 dkg élesztő, 1 pohár tejföl, 2 tojás - a fehérjét külön habbá kell verni - 10 dkg zsír, körülbelül 0,3 l tej,(ebben kell az élesztőt megfuttatni), és egy jó nagy csipetnyi só

Elkészítése: A hozzávalókat mind összedolgozni, a tésztát jól kidolgozni. Külön kell még 25 dkg margarin, melyet úgy kell kikeverni, hogy kenhető legyen. A tésztát jó ujjnyi vastagra kell nyújtani, a tetejére a margarint rá kell kenni. Utána a tésztát össze kell hajtani (mint egy terítőt) és 15 percig pihentetni kell, utána ismét kinyújtani. Mindezt háromszor kell megismételni.(ettől lesz leveles a tészta) Az utolsó nyújtásnál a tésztát legalább 2 ujjnyi vastagságra kell hagyni (hogy jó magasak legyenek a pogácsák). Utána szaggatni, tojássárgájával tetejét megkenni, sok reszelt sajttal megszórni. (A tepsit gyengén zsírozni kell!) Forró sütőbe rakjuk.

RÉSZEGES POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2, 5 dl tej, 1 tojás, 1 élesztő, 1 kk. só, 1 kanál cukor, 1 margarin (a végén)

Elkészítése: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a hozzávalókkal összedolgozzuk. Kinyújtjuk, és körülbelül kétszer hajtogatjuk. Fagyasztott margarint ráreszeljük az első hajtogatáskor. Kiszaggatjuk, tojással megkenjük. Elég nagy távolságra tesszük a tepsibe, mert sülés közben részegen megdől. Sütés előtt még 1 órát kelesztjük.
Nagyon finom, melegen a legjobb!

RÉSZEGES POGÁCSA 03
Elkészítése: Ez általában nem szerepel a közkézen forgó szakácskönyvekben, pedig elkészítése rendkívül egyszerű. Azonos mennyiségben kell hozzá finomliszt, tehéntúró, margarin, valamint csipetnyi só. Az alkotóelemeket összegyúrjuk - ehhez nem árt egy erős férfikéz - és az elkészült masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Sütés előtt 3-4 rétegben összehajtogatjuk, majd kisodorjuk. Tetejére lenmagot vagy szezámmagot szórunk. A legkisebb pogácsaszaggatóval másfél centiméteres átmérőjű parányi pogácsákat szaggatunk. A sütőben addig sütjük, amíg el nem dől. Innen kapta a nevét is, hogy “részeges”. Ez a túrópogácsa kiváló borkorcsolya, és kiválóan elválasztja az ízeket a különböző finom, száraz borok között.

RÉTEGES TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: fél kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2 evőkanál bor, 35 dkg tepertő, 15 dkg margarin, tej, só

Elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük. Összesen háromszor nyújtjuk ki félórai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és élénk tűznél 15 percig sütjük.
A pogácsákat nem szabad lassan sütni, mert kiszáradnak.

RIZSPOGÁCSA
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 5 db tojás, 8 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl víz, 10 dkg finomliszt, 12 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsiradék (olaj), 15 dkg meggy vagy cseresznye

Elkészítése: A rizst a tejben megfőzzük, cukrozzuk. Ha kihűlt, belekeverjük 3 tojás sárgáját, és lisztes gyúródeszkára terítjük, ahol közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk belőle. Tojásban és morzsában meghempergetjük, és forró zsiradékban megsütjük. Mindegyik közepére egy mag nélküli meggyet vagy cseresznyét teszünk és így tálaljuk.

ROKFORTOS POGÁCSA
Elkészítése: 50 deka lisztet összegyúrunk 30 deka Liga margarinnal, 10 deka reszelt rokforttal. 2 tojássárgájával, 2 deka. kevés cukros tejben megfuttatott élesztővel, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, lazán összegöngyöljük, akár a bejglit, és meleg helyen egy órát kelesztjük. Ekkor kétujjnyi vastagra nyújtjuk. késsel elkockázzuk a tetejét, és közepes nagyságú pogácsákat szúrunk ki belőle. A tepsire téve (egymástól elég távol, mert megnőnek) egy óráig pihentetjük, végül kevés pirospaprikával elkevert tojásfehérjével kenjük meg a tetejét. Forró sütőbe toljuk, de közben a tüzet mérsékeljük, hogy a pogácsák jól átsüljenek.