Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - S


SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT POGÁCSA
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg Ráma margarin, 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 db tojás tejföl, Ráma margarin a sütőlap megkenéséhez
A töltelékhez: 15 dkg Ráma Krémalap, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 db tojássárgája, 10 dkg reszelt trappista sajt, 2-3 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése: A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és annyi tejfölt, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen. Cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük. Ezután kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második korong közepét kiszúrjuk, így egy lyukas korongot kapunk. A tojást felverjük és megkenjük a tele korongokat, majd ráhelyezzük a lyukasat. Margarinnal megkent sütőlapra helyezzük a pogácsákat és előmelegített sütőben, világossárgára megsütjük.
A krémhez a tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva felfőzzük és belekeverjük a reszelt sajtot. A Krémalapot kihabosítjuk, összekeverjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot. Ha a pogácsa kihűlt, a közepébe töltjük a krémet, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

SAJTOS BURGONYAPOGÁCSA 01.
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg (1 nagy) burgonya, 15 dkg vaj, 15 dkg reszelt parmezán sajt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só +3 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd ha kihűlt, összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a reszelt sajttal, a tojással, és sima tésztává gyúrjuk. Legalább 3 órán keresztül pihentetjük, azután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk. A legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és előmelegített forró sütőben takaréklángon megsütjük.

SAJTOS BURGONYAPOGÁCSA 02.
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 15 dkg tisztán mért nyers burgonya, 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt fehér bors, a tetejére 3 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A megtisztított burgonyát szeletekre vágom, és sós vízben megfőzöm. Leszűröm és áttöröm. Ha kihűlt, összedolgozom a liszttel, a darabokra vágott vajjal, a reszelt sajttal, a tojással, a sóval és a borssal. Sima tésztává gyúrva cipóra formálom, és legalább 3 órán keresztül hagyom pihenni. Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, és a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval (vagy likőröspohárral) kiszaggatom. A tetejére rászórom a reszelt sajtot és az előmelegített, közepes hőfokú sütőben szép sárgára megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, csak aztán teszem tálra. Frissen jó igazán. (Ha megmarad belőle, fogyasztás előtt betehetjük a sütőbe, olyan lesz, mintha frissen sült volna.)

SAJTOS BURGONYÁS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 18 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg sima liszt, egy kevés tejföl, 1 tojássárgája, só, 2 dkg élesztő, tojásfehérje a pogácsák megkenéséhez, kemény sajt a megszórásukhoz

Elkészítése: A lisztet megszitáljuk, és két részre osztjuk. Az egyik felét összegyúrjuk a vajjal, a másik felét pedig a főtt, áttört burgonyával, a tojássárgájával, a tejfölben elmorzsolt élesztővel meg egy kevés sóval. Liszttel meghintett gyúródeszkán kinyújtjuk, a közepére tesszük a vajas tésztát, ráhajtogatjuk a krumplis tésztát, újra kisodorjuk, és úgy hajtjuk össze, mint a leveles tésztát. 15 percig pihentetjük, majd mindezt még háromszor megismételjük. Ezután a tésztát 1 1/2 cm vastagra kisodorjuk, és pogácsát szaggatunk belőle. A pogácsák tetejét késsel bevagdaljuk, megkelesztjük őket, sütőlemezre rakjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. Mielőtt megsülnének, kivesszük a sütőből, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, és készre sütjük.
Melegen tálaljuk.

SAJTOS BURGONYÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 15 dkg tisztán mért nyers burgonya, 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 tojás, 1 mk só, késhegynyi őrölt fehér bors, a tetejére 3 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A megtisztított burgonyát szeletekre vágom, és sós vízben megfőzöm. Leszűröm és áttöröm. Ha kihűlt, összedolgozom a liszttel, a darabokra vágott vajjal, a reszelt sajttal, a tojással, a sóval és a borssal. Sima tésztává gyúrva cipóra formálom, és legalább 3 órán keresztül hagyom pihenni. Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, és a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval (vagy likőröspohárral) kiszaggatom. A tetejére rászórom a reszelt sajtot és az előmelegített, közepes hőfokú sütőben szép sárgára megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, csak aztán teszem tálra. Frissen jó igazán.
(Ha megmarad belőle, fogyasztás előtt betehetjük a sütőbe, olyan lesz, mintha frissen sült volna.)

SAJTOS GOMBÓC
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő tejben futtatva, 5 dkg reszelt sajt, 2 sárgája, 1 kávéskanál só, késhegynyi pirospaprika, 3 kanál tejföl.
Töltelék: 10 dkg margarin, 2 rúd Camping sajt, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: Ezeket habosra keverjük. A tésztát kidolgozzuk, pihentetés után vékonyra nyújtjuk, fehérjével megkenjük, kicsi pogácsákra szaggatjuk, kisütjük. Kettőt - kettőt a töltelékkel összeragasztjuk, majd reszelt sajtba forgatjuk. Eláll.

SAJTOS KRUMPLIS POGÁCSA
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 15 dkg tisztán mért nyers burgonya, 15 dkg vaj (vagy margarin), 15 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 tojás, 1 mk só, késhegynyi őrölt fehér bors
A tetejére 3 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A megtisztított burgonyát szeletekre vágom, és sós vízben megfőzöm. Leszűröm és áttöröm. Ha kihűlt, összedolgozom a liszttel, a darabokra vágott vajjal, a reszelt sajttal, a tojással, a sóval és a borssal. Sima tésztává gyúrva cipóra formálom, és legalább 3 órán keresztül hagyom pihenni. Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, és a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval (vagy likőröspohárral) kiszaggatom. A tetejére rászórom a reszelt sajtot és az előmelegített, közepes hőfokú sütőben szép sárgára megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, csak aztán teszem tálra. Frissen jó igazán. (Ha megmarad belőle, fogyasztás előtt betehetjük a sütőbe, olyan lesz, mintha frissen sült volna.)

SAJTOS-TÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor
A tészta tetejére: 1/2 dl tej

Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejére rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, kevés tejjel meglocsoljuk, és közepesen előmelegített sütőben, kis lángon megsütjük. Vigyázat! A sajt hamar megéghet, ezért ügyeljünk a tűz hőfokára.

SAJTOS POGÁCSA 01.
Elkészítése: 3 dkg élesztőt kevés tejben felfuttatunk. Összedolgozunk vele 50 dkg lisztet, 2 dl tejfölt, 25 dkg margarint, 20 dkg reszelt sajtot, kevés sót, és 4 tojás sárgáját. Kicsit pihentetjük, megkenjük, szaggatjuk és sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír vagy margarin, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 csapott evőkanál só, 25 dkg reszelt trappista sajt, kis tej a gyúráshoz

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk, és a többit hozzáadva az egészet összegyúrjuk, de a reszelt sajtból hagyunk a tetejére is. Háromszor hajtogatjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, a többi reszelt sajtot a tetejére szórjuk. Kiszaggatjuk, és forró sütőben sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 03.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, a pogácsa kenéséhez fél dl tej

Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk. Ezután a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a juhtúrót, a tejfölt, a sót, a fehér borsot, jól összegyúrjuk, és mély tálba tesszük. Tetejét belisztezzük, és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a tetejét megkenjük tejjel. Reszelt sajttal bőven megszórjuk, és előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütjük. Ügyeljünk a sütésre, mert a sajt hamar megbarnul.

SAJTOS POGÁCSA 04.
Elkészítése: Felolvasztunk, de csak langyosra 25 deka margarint, és elkeverünk benne egy deci joghurtot, meg három deka összemorzsolt élesztőt. Összedolgozzuk 50 deka rétesliszttel, egy kiskanál sóval, és nedves ruhával letakarva, egy óráig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. és minden darabba késsel úgy vágunk bele, hogy beletolhassunk egy dobókocka nagyságú puha sajtdarabot. Az eredeti formájára gömbölygetjük, és tetejét tojássárgával kenve, 5 dkg reszelt sajttal meghintve a sütőben szép pirosra (kb. fél óra) megsütjük. Egy nagy tál, omlós pogácsát kapunk ebből a mennyiségből.

SAJTOS POGÁCSA 05.
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, reszelt sajt, só, tojás, köménymag

Elkészítése: A juhtúrót a liszttel, margarinnal, sóval, az elmorzsolt élesztővel összegyúrjuk. 2 órát pihentetve ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, tetejüket tojássárgájával kenjük, reszelt sajttal, köménymaggal megszórjuk. Fél órát pihentetjük, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 06.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 1 dl tej, só

Elkészítése: Kovászt készítünk 6 dkg lisztből, a langyos tejből, az élesztőből. Ha megkelt, belerakva a többi lisztet, sót, 15 dkg sajtot, 2 tojássárgáját, 15 dkg vajat, összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük. Lisztes deszkán hüvelykujjnyira nyújtva, kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét a tojásfehérjével kenve, a többi sajttal hintve, 30-40 percig kelesztjük. Forró sütőben pirosra sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 07.
Hozzávalók 1 nagy gáztepsihez: 15 dkg margarin, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg finomliszt, 5 dkg zabpehely, 2 tojássárga, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors és sütőpor, a tetejére 1 tojás és 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A zabpelyhet finomra darálom. Gyúrótáblára öntöm a zabpehellyel, a fűszerekkel és a sütőporral elkevert lisztet, mélyedést vájok a közepébe, amibe beleütöm a tojássárgákat és belekanalazom a tejfölt. Ezután beleszórom a reszelt sajtot és a darabokra vágott margarint. Az egészet gyorsan összegyúrom, majd lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtom. Lisztbe mártott kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatom, és sütőlemezre rakom, nem túl szorosan egymás mellé. A tetejét felvert tojással megkenem, rászórok kevés reszelt sajtot, és az előmelegített forró sütőben szép aranysárgára sütöm. Vigyázat! Nem szabad barnára sütni, mert az égett sajt keserű lesz! A forró pogácsákat óvatosan, lapát segítségével leszedem a sütőlemezről, és hagyom, hogy kihűljön. Hetekig is friss marad, ha dobozban tartják, nedvességtől elzárva.

SAJTOS POGÁCSA 08.
Elkészítése: 60 dkg lisztet elmorzsolunk 16 dkg zsírral, 2 tojás sárgájával, sóval, 1 dl tejföllel és 2 dkg élesztővel.
Kicsit pihentetjük. Kinyújtjuk, megkenjük 10 dkg felolvasztott vajjal és megszórjuk 8 dkg reszelt sajttal. Összehajtogatjuk, pihentetjük kb. 15 percig. Ezt kétszer ismételjük. Kiszaggatjuk, és a tepsin megkelesztjük. Kb. 30 perc. Tetejét megkenjük tojás sárgájával és megszórjuk reszelt sajttal.

SAJTOS POGÁCSA 09.
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, teáskanálnyi só, 2 dl tejföl, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és féldekányi élesztő

Elkészítése: A lisztbe belekeverem a sót, és a sütőport, összemorzsolom a margarinnal, beleteszem a sajt 2/3 részét, utána a tojás sárgájával, és a 2 dl tejföllel összegyúrom. Pihentetem kb. 20-30 percig, kinyújtom és tetszés szerint, vagy pogácsát szaggatok, tepsibe teszem, megkenem a tojás felvert fehérjével, megszórom a reszelt sajttal, és forró sütőben megsütöm. (Kb. 15-20 perc). Ha nem pogácsát csinálok, akkor a kinyújtott tésztára rákenem a felvert tojásfehérjét, rászórom a sajtot, és derelyemetszővel tetszés szerinti rudakra, vagy kockákra vágom. Ezután teszem sütőlemezre, és forró sütőben megsütöm.

SAJTOS POGÁCSA 10
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teáskanálnyi só, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő, annyi tejföl, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk, kb. 1 dl

Elkészítése: Az elkészítési mód ugyanaz, mint az előzőnél, csak a vaj miatt finomabb.

SAJTOS POGÁCSA 11.
Hajtogatni kell, ezért időigényesebb!
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, 10 dkg vaj teáskanálnyi só, 20-25 dkg reszelt sajt, 1 tojás, fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő, 2 dl tejföl

Elkészítése: A lisztet, sót, margarint, sütőport jól összemorzsolom, majd hozzáteszem a tojássárgáját, és a tejfölt. Összegyúrom, pihentetés nélkül kinyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a sajt egy harmadával, majd feltekerem, mint a bejglit, kicsit kinyújtom, és hajtogatom. kb. 20 percig pihentetem, ismét kinyújtom, megkenem az olvasztott vaj másik felével, ismét megszórom a reszelt sajttal, összetekerem, hajtogatom, és pihentetem. Ismét kinyújtom, hajtogatom, de most már nem kenem meg semmivel. Pihentetés után kinyújtom, és a szokásos módon pogácsákat szaggatok, megkenem a tojás fehérjével, megszórom sajttal, és kisütöm.
Ez bonyolultabb, de “leveles” lesz.

SAJTOS POGÁCSA 12.
Elkészítése: 60 dkg lisztben eldörzsölünk 1 ráma margarint, belereszelünk 20 dkg trappista sajtot, és az egészet jól összekeverjük. 2.5 dkg élesztőt 2 dl tejben felpuffasztunk. Fél pohár tejfölt, két tojást, kevés sót, és a felpuffasztott élesztőt beletéve jól összegyúrjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd reszelt sajttal a tetejét megszórjuk és 180 C fokos előmelegített sütőben, aranysárgára sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 13.
Elkészítése: 20 dkg vajat, 20 dkg puha nullás lisztet, 8 ek forralatlan hideg tejet, 1 dkg sóval összedolgozunk. Ugyanúgy járunk el vele, mint a sonkás kiflivel, csak a negyedik hajtásnál ujjnyi vastagra hagyjuk, kiszaggatjuk, kés fokával bevagdossuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt parmezánnal és paprikával megszórjuk, és gyors tűznél sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 14.
Hozzávalók: egy kiló liszt, egy pohár tejföl, 3 tojás, két dkg élesztő, egy margarin, ízlés szerinti mennyiségben sajt

Elkészítése: A pogácsa elkészítéséhez előbb a lisztbe tejfölt keverünk, s beletesszük a három tojás sárgáját. Ebbe sajtot reszelünk, s a margarint tíz dkg liszttel kigyúrjuk. Ezután összedolgozzuk a lisztet a többi hozzávalóval. Háromszor megforgatjuk, közben sajtot reszelünk rá, s végül kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütés előtt megkenjük tojássárgájával, és ízlés szerint sajtot szórunk rá. A szabadi sajtos pogácsát az ínyencek szabadi olaszrizlinggel fogyasztják.

SAJTOS POGÁCSA 15.
Elkészítése: 1/2 kg lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolunk, belereszelünk 10 dkg trappista és 10 dkg Hóvirág sajtot (kemény ömlesztett sajt). 2 tojás sárgájával, 2 dkg sóval, kevés őrölt borssal és szerecsendió reszelékkel, valamint 2 dkg 1 dl tejbe megfuttatott élesztővel sima tésztává dolgozzuk. Kelesztjük, azután hideg helyre tesszük. Én az előző nap szoktam megcsinálni, néha a mélyhűtőbe is beteszem, és ott vár a felhasználásig. Kis szaggatóval szaggatom, tetejét megkenem tojással, és reszelt sajtot szórok rá. Kb. 20-25 perc alatt megsül, nem szabad sokáig sütni. Két gáz tepsi lesz belőle, frissen az igazi.
SAJTOS POGÁCSA 16.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 csapott kk sütőpor, liszt a nyújtáshoz, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 1 kk só

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrom, és cipóban egy óra hosszat hideg helyen pihentetem. Lisztezett deszkán 2 centi vastagra nyújtom, és kis pogácsákat szaggatok belőle. Tepsibe szedem, a tetejét megkenem tojással, megszórom a reszelt sajttal, és forró sütőben aranysárgára sütöm.

SAJTOS POGÁCSA 17.
Szentgáloskéri recept
Hozzávalók: Fél kiló liszt, 25 deka Rama margarin, egy kiskanál só és cukor, két tojás, 10 deka trappista sajt, 1 csomagnyi élesztő és egy deci tejföl

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, a cukorral és sóval elmorzsoljuk, beletesszük a tojássárgáját és a tejfölben felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd 20 percig kelesztjük. A sajtot lereszeljük, s elharmadoljuk. Ha a tészta megkelt, kinyújtjuk és megszórjuk az egyik adag sajttal, majd henger alakúra összehajtjuk. ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Minden hajtogatás után 20 percig pihentetjük, kelesztjük, így lesz leveles a pogácsa. Majd két centi vastagra sodorjuk, a tetejét megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk sajttal. Apró pogácsákat szaggatunk ki, forró sütőben szép pirosra sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 18.
Szentbalázsi recept
Hozzávalók: fél kiló liszt, 10 deka zsír, 10 deka reszelt sajt, 5 dekányi élesztő, 2 deci tejföl, 3 tojás és egy kevés só

Elkészítése: A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, az élesztőt kevés cukros tejben fölfuttatjuk, majd hozzáadjuk az alapanyagokat. Az így kapott tésztát jól összegyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. Ezt követően margarinnal megkenjük, majd egy kevés sajttal megszórjuk, és összehajtogatjuk. A kiszaggatott pogácsákat tepsibe tesszük, a tetejét tojással megkenjük, s megszórjuk reszelt sajttal. Fél óra kelesztés után előmelegített forró sütőben pirosra sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 19.
Hencsei recept
Elkészítése: A sajtos pogácsához fél kiló lisztet elmorzsolunk 25 dkg margarinnal. Egy tasak szalalkálit kevés tejben feloldunk és hozzáöntjük. Teszünk bele sót, egy tojást, 1 dl tejfölt, 30 dkg reszelt sajtot és egy kis köményt. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, s pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejét rácsozzuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal. Forró sütőben közepes lángon sütjük.

SAJTOS POGÁCSA 20.
Szabadi recept
Hozzávalók: egy kiló liszt, egy pohár tejföl, 3 tojás, két dkg élesztő, egy margarin, ízlés szerinti mennyiségben sajt

Elkészítése: A pogácsa elkészítéséhez előbb a lisztbe tejfölt keverünk, s beletesszük a három tojás sárgáját. Ebbe sajtot reszelünk, s a margarint tíz dkg liszttel kigyúrjuk. Ezután összedolgozzuk a lisztet a többi hozzávalóval. Háromszor megforgatjuk, közben sajtot reszelünk rá, s végül kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A sütés előtt megkenjük tojássárgájával, és ízlés szerint sajtot szórunk rá. A szabadi sajtos pogácsát az ínyencek szabadi olaszrizlinggel fogyasztják.

SAJTOS POGÁCSA 21.
Elkészítése: 2 ek tejben elkevert késhegynyi pirospaprikát, 1 mk sót, 1 tojás sárgáját, 1 dkg élesztőt langyos tejben felfuttatva, kevés cukrot, 5 dkg reszelt sajtot, 25 dkg margarint, 40 dkg lisztet összedolgozunk, megkelesztjük. Késfok vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, sütjük.
Krém: 15 dkg margarint, 1o-15 dkg tejszínes ömlesztett sajtot, sót, kevés pirospaprikát habosra keverünk. Két-két darab tésztát összeragasztunk a krémmel, közéjük hosszúra reszelt sajtot teszünk.

SAJTOS POGÁCSA 22.
Elkészítése: 60 dkg lisztet, 1 db rámát, egy evőkanál sót összemorzsolunk. Közben 1.5 dl tejben 2.5 dkg élesztőt egy mokkás kanál cukorral felfuttatunk.
A liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, két tojássárgáját, egy evőkanál tejfelt, nagyon jól kidolgozzuk, kinyújtjuk, és összehajtjuk, mint a leveles tésztát. Egy fél órát kelesztjük, majd újra elnyújtjuk, kiszaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük, reszelt sajtba mártjuk, kb. egy fél óráig újra kelesztjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

SAJTOS POGÁCSA 23.
Hozzávalók 60 db-hoz: 60 dkg liszt, 25 dkg Delma light margarin, 1 csomag sütőpor, 3 db tojás, 2 dkg só, 30 dkg sajt, 3 dl 1,5%-os tej

Elkészítése: A hozzávalókat 13 dkg sajt kivételével összedolgozzuk. A legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megkenjük tojással és megszórjuk sajttal. Forró sütőben kisütjük.

SAJTOS POGÁCSA 24.
Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához: 45 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 2 dkg élesztő, só.
A kinyújtáshoz: 5 dkg liszt
A tetejére: 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és a tésztát megkelesztjük. Lisztezett deszkán 2 centi vastagra nyújtjuk, és 3 centi útmérőjű kiszúróval pogácsákat szaggatunk belőle. Egyenként sütőlemezre fektetjük, a tetejüket tojással megkenjük, és újra kelni hagyjuk. Ezután tojással ismét megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Forró sütőben aranysárgára sütjük.

SAJTOS POGÁCSA EGYSZERŰEN
Hozzávalók: 1 kg liszt, 35 dkg vaj, 3 db tojás, 1 kiskanál só, 1 pohár tejföl

Elkészítése: Az egészet gyorsan összegyúrjuk, hűtőbe tesszük, legalább 24 órára. Kinyújtjuk, tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk sajttal. Közepesen meleg sütőben sütjük.

SAJTOS RÚD
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 doboz tejföl, 1 Ráma margarin, 1 teáskanál só, 1 egész tojás, kevés reszelt sajt

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, sóval, tejföllel és az egész tojással összegyúrjuk. Az így kapott masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, megkenjük tojással és megszórjuk a reszelt sajttal s felvágjuk tetszés szerint. Forró sütőben, de alacsony hőmérsékleten inkább szárítjuk, mint sütjük. Gyors és finom!

SAJTOS RUDACSKÁK
Hozzávalók: 1/4 kg túró, 1/4 kg margarin, 30 dkg liszt

Elkészítése: Összegyúrjuk, hűtőbe tesszük. Több napig tartható a hűtőben. Kivesszük, kinyújtjuk, derelyevágóval rudacskákat vágunk, tojássárgával megkenjük, sózzuk, reszelt sajttal megszórjuk.

SAJTOS RÚD - POGÁCSA
Elkészítése: Fél kg Ráma margarint, 2 tojást, 1 csapott evőkanál finomított sót jó habosra keverünk. Belekeverünk fél kg túrót, 30 dkg reszelt Trappista sajtot, majd kb. 80 dkg - 1 kg finomlisztet. Ez a mennyiség függ attól, hogy mennyire vizes a túró vagy a sajt. Eldolgozzuk, hogy elváljon az edénytől és a kezünktől is. Egyik felét kinyújtom, kb. 1 cm vastagra, pogácsaformával kiszúrom, megkenem felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, és aki szereti, köménymaggal is.
Másik fele megy a fagyasztóba, alkalomadtán csak előveszem, 1-2 óra alatt kienged és olyan, mintha akkor gyúrtam volna. Így sok munkától megkímélem magam.
Kiadós, sok lesz belőle, a tésztát előző nap is elkészíthetem, de sütni csak a fogyasztás napján szoktam. Ha marad belőle, másnapra visszapuhul, de nem lesz szívós (nylonba ne felejtsd el berakni a maradékot!). Frissen pedig ropogós.
Sütőlemezen sütöm, közepes tűzön (gáz: 3-4 fokozat).

SAJTOS-TÚRÓS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 15 dkg túró, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 2 dkg élesztő, 0.5 dl tej, 1 tk só
Tetejére 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a tészta anyagaival összegyúrjuk. Kb. 1 óráig meleg helyen kelesztjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtva kiszaggatjuk, zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.

SAJTOS-TÚRÓS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor
A tészta tetejére: 1/2 dl tej

Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, és felfuttatjuk. Közben a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a juhtúrót, a tejfölt, a sajt felét, a sót, a curryport és a borsot, majd jól összegyúrva, lisztezett, mély tálba tesszük. A tetejét is belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejére rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot, kevés tejjel meglocsoljuk, és közepesen előmelegített sütőben, kis lángon megsütjük.
Vigyázat! A sajt hamar megéghet, ezért ügyeljünk a tűz hőfokára.

SAJTOS-TÚRÓS POGÁCSA 03.
Hozzávalók kb. 60 db-hoz: 1 dl tej, 1 csapott ek cukor, 3 dkg élesztő, 60 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, (a házi jobb), 2+1 tojássárgája, 1 ek só, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, (hogy levegősebb legyen, s jobban tudjon “dolgozni” az élesztő), gyors mozdulatokkal összedolgozzuk-morzsoljuk a margarinnal.
Hozzáadjuk a szitán, vagy krumplinyomón kétszer áttört tehén- és juhtúrót, az élesztős tejet, a tejfölben simára kevert 2 tojássárgáját és a sót; összegyúrjuk (lágy tésztát kapunk). Cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg helyen fél órát kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkán téglalapformára kinyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt
2/3 részével, hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen ismét megkelesztjük.
Kétujjnyi (kb. 3 cm) vastag, egyetlen hosszú csíkot nyújtunk belőle, tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, kiszúrjuk, (ügyelve, hogy minél kevesebb “hulladékot” hagyjunk, mert az újra összegyúrt tésztadarabkákból nyújtott tészta nem lesz leveles!).
Egymástól tisztes távolságra, (sütőpapírral bélelt) tepsibe rakjuk őket, és
200C°-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, frissen, szinte langymelegen a legfinomabb!
Elkészítési idő: 2.5 óra

SAVANYÚKÁPOSZTA-POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta, 10 dkg zabpehely, 2 tojás, 1 dl tej, 1 púpozott teáskanál Vegeta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 3-4 evőkanál zabliszt, olaj a sütéshez

Elkészítése: A savanyú káposztát nagyon apróra vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, és olajon megfonnyasztom. A zabpehelyre ráöntöm a tejet és a habosra vert tojást. Beleszórom a fűszereket, majd hozzákeverem a savanyú káposztát és a fonnyasztott hagymát, valamint 2 evőkanál zablisztet. 10 percnyi várakozás után az egészet összedolgozom. A masszából nedves vagy olajos kézzel kis pogácsákat formázok, amit meghempergetek a megmaradt zablisztben, és a bő, forró olajban pirosra sütöm mindkét oldalát. Burgonyapürével vagy petrezselymes rizzsel tálalom.

SOMOGYI BURGONYÁS POGÁCSA
Hozzávalók: némi só, 2 deci tejföl vagy kefir, zsír, liszt és a liszt súlyánál kétszer-háromszor több burgonya

Elkészítése: A fagyos zsírral először a lisztet morzsoljuk össze, mígnem lágy masszát nem kapunk. A megfőzött burgonyát, átnyomjuk, hozzáadjuk a lisztes zsírhoz, majd a tejföl felével összekeverjük. A kiszaggatott pogácsát tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

SONKÁS BURGONYÁS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 12 dkg főtt, áttört burgonya, 10 dkg zsír, 30 g vaj, 50 dkg darás liszt, tej, 2 tojássárgája, só, 3 dkg élesztő
A töltelékhez: 25 dkg sonka, vagy maradék füstölt hús

Elkészítése: A lisztet elkeverjük a burgonyával, megsózzuk, és az olvasztott vajjal, a tojássárgájával meg a tejben megfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Meleg helyen megkelesztjük, majd a megkelt tésztát gyúródeszkán kisodorjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden pogácsára teszünk egy halom darált sonkát, befedjük egy másik pogácsával, a szélét jól lenyomkodjuk, és pogácsaszaggatóval még egyszer kiszaggatjuk. A megtöltött pogácsákat egy kis ideig még pihentetjük, majd forró zsírban mindkét felüket világospirosra sütjük.
Párolt zöldséghez vagy különféle főzelékekhez tálaljuk.

SONKÁS BURGONYÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 30 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg zsíros sonka, 30 dkg darás liszt, 2 tojás, só, vaj a megkenéshez

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát kihűtjük, meghámozzuk és áttörjük. Az apróra vágott sonkát, a lisztet meg a 2 tojást megsózzuk, és összegyúrjuk. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, a pogácsák tetejét késsel bevagdossuk, kikent sütőlemezre rakjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és erős lángon megsütjük.
Teához tálaljuk.

SONKÁS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 3 tojássárga + 1 egész tojás, 3 evőkanál tejföl, 15 dkg főtt füstölt hús, kevés bor, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a ledarált füstölt húst, a tejfölt, a sót, a borsot, a tojássárgát és annyi bort, hogy kemény, de azért jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán késfoknyira kinyújtjuk, összehajtogatjuk, majd ezt a műveletet 20-20 perces pihentetés után még kétszer megismételjük. Harmadszorra félujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük a tojással a tetejét, és előmelegített forró sütőbe téve közepes lángon pirosra sütjük.

SONKÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: Liszt 12.5 dkg, áttört főtt burgonya 25 dkg, sonka 12.5 dkg, vaj 5 dkg, só késh. tojás 1 db

Elkészítése: A lisztet, a főtt, áttört burgonyát, a finomra vágott sonkát, vajat, kis sót hirtelen összegyúrunk, kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, és gyorsan kisütjük.
Melegen, teához igen jó.

SONKÁS POGÁCSA 03.
Elkészítése: 2 dkg élesztőt kis cukorral langyos tejben felfuttatunk. 30 dkg lisztet 15 dkg főtt, áttört burgonyával, 1 tojással, 1 csapott kk. sóval, 1 csipet őrölt borssal, a felfutott élesztővel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Langyos helyen 15 percig kelesztve kinyújtjuk, olvasztott zsírral kenve, megszórjuk 4 dkg főtt, vagdalt, füstölt sonkával. Összehajtva, 15 percig pihentetjük. Ezt még 4-szer ismételjük. Utoljára ujjnyi vastagra nyújtva, pogácsákat szaggatunk belőle, tojással kenve, zsírozott tepsibe téve, közepes hőfokú sütőben sütjük.

SONKÁS POGÁCSA 04.
Elkészítése: 26 dkg lisztet 15 dkg zsírral, 12 dkg főtt, áttört krumplival, 1 egész tojással, 1 cs. Váncza-sütőporral, késhegynyi borssal és sóval deszkán összegyúrunk. Vékonyra nyújtjuk, meleg füstölt szalonna-zsírral megfröcsköljük, és 12 dkg durván vagdalt, puhára főtt, erősen füstölt sonka, vagy tarja negyedrész mennyiségével megszórjuk. Ezt a kinyújtást és hajtogatást, mint az elsőt, még négyszer ismételjük. Míg legvégül ujjnyi vastagra nyújtjuk, és vágóval kiszúrva, zsírozott tepsiben tojással megkenve, szép pirosra sütjük.

SONKÁS POGÁCSA 05.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg áttört, főtt burgonya, 15 dkg vagdalt, főtt, füstölt sonka, 1 tojás, 2 dkg élesztő, só, bors

Elkészítése: Az élesztőt egy pici cukorral langyos tejben vagy vízben felfuttatjuk. A lisztet a burgonyával, a tojással, egy csapott kávéskanál sóval, egy csipet borssal és az élesztővel összeállítjuk, és közepes keménységű tésztává dolgozzuk. Langyos helyen egy negyed óra hosszat kelesztjük, kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, és megszórjuk a vagdalt sonka egynegyedével. Összehajtjuk, és 15 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még négyszer ismételjük meg. Utoljára ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és tojással megkenjük.
Kizsírozott tepsibe rakjuk, és közepes hőfokon megsütjük.

SONKÁS-SAJTOS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 1/2 kg finomliszt, 20 dkg vaj, 20 dkg zsír, 2 tojás, 1 tejföl, 1 élesztő, 30 dkg sonka, 40 dkg sajt

Elkészítése: Az élesztőt pici cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, zsírt, vajat, 1 tojást, a tejfölt és a kockákra vágott sonkát összegyúrjuk, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt és a sót. Kidolgozzuk és fél órát kelni hagyjuk. Mikor szépen megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, tetejét bekenjük tojással, végül reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített sütőben sütjük.

SONKÁS-SAJTOS POGÁCSA 02.
Hozzávalók 8 személyre: 25 dkg finomliszt, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 3 tojássárgája, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg reszelt füstölt sajt, a tészta nyújtásához kevés liszt, a tészta megkenéséhez 1 tojás

Elkészítése: A lisztet mély tálba szórjuk, és elkeverjük benne a sütőport, a törött fekete borsot, valamint a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, és beleöntjük a tojássárgákat. A főtt füstölt húst ledaráljuk. A reszelt sajtot, a füstölt húst és az elforgácsolt vajat a lisztes tojással sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formáljuk, a felületét belisztezzük, és a hűtőszekrénybe tesszük fél órára. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egymáshoz nem túl közel sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük kevés felvert tojással. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és 5 perc múlva a lángot takarékra mérsékelve, megsütjük. A sütőlemezről óvatosan, lapáttal alányúlva, még melegen levesszük, és tálra vagy tálcára rakjuk. Fűszeres, finom borkorcsolya száraz vagy félszáraz, fehér- vagy vörösbor mellé.

SOPRONI BABOS POGÁCSA
Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg főtt tarkabab, 40 dkg zsír, 5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 2 dkg só, őrölt bors

Elkészítése: A kihűlt, főtt babot húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a zsírt, a tejfölt, 1 tojást, sót, borsot és 5 dkg lisztet. Ebből lágy kovászt készítünk. 15 percnyi pihentetés után hozzágyúrjuk a többi lisztet, és még 15 percig pihentetjük. A megkelt tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megvagdaljuk és kiszaggatjuk. A pogácsa tetejét 1-1 szem főtt babbal díszítjük, egész tojással megkenjük. Középmeleg sütőben 20-25 percig sütjük.

SÓS BURGONYÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg sima liszt, egy kevés só, 1 csomag sütőpor, tojás a megkenéshez

Elkészítése: A héjában főtt, áttört burgonyát megsózzuk, és összegyúrjuk a sütőporral összekevert liszttel meg a vajjal vagy margarinnal. A tésztát liszttel meghintett gyúró- deszkán 1 cm vastagra kisodorjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle, a pogácsákat megkenjük tojással, megsózzuk, és erős lángon megsütjük.

SÓS MANDULÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 10 dkg finomra őrölt mandula, 25 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 egész tojás, 1 kávéskanál Dr. Oetker sütőpor, kb. 1 dl tejföl
A szóráshoz: 5 dkg durvára őrölt mandula

Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sóval és a mandulával. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kis pogácsákat alakítunk ki. Tetejét tojással lekenjük, mandulával megszórjuk és 180°C-on aranysárgára sütjük.

SÓS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 Ráma, 1 tejföl, 1 tojás, 5 dkg élesztő

Elkészítése: Összegyúrjuk, kiszaggatjuk és pirosra sütjük.

SÓS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 40 dkg szikkadt túró, 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojássárgája, só, köménymag, a kenéshez 1 tojás

Elkészítése: A túrót a liszttel, margarinnal, sóval meg a tojássárgájával összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, és másnapig állni hagyjuk. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle és a tetejüket tojással kenve, köménymaggal meghintjük. Készíthetjük sajtosan is, akkor a tetejét reszelt sajttal hintjük meg. Sütőben szép aranysárgára sütjük.

SÓS POGÁCSA 03.
Hozzávalók 35 db-hoz: 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl 1,5%-os tej

Elkészítése: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejjel felfújatjuk, és a lisztes margarinba keverjük. A tésztát megsózzuk, jól összegyúrjuk, majd pihentetjük és 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Megkenjük felvert tojással, kis pogácsákat szaggatunk ki belőle.
Margarinnal kikent tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.

SÓS SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg zsír, 1 pohár tejföl, 3 tojás, 1 kisebb marék só, 3 dkg élesztő, 20 dkg, sajt

Elkészítése: A hozzávalókat a sajt kivételével jól alaposan összegyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 1 tojás fehérjét kissé felverünk, és ezzel megkenjük a tészta tetejét, erre rászórom a lereszelt sajtot, és kis pogácsákat szaggatok.
A pogácsaszaggatóm kb. 3 cm. átmérőjű.  Előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütöm.
SÓS VAJASPOGÁCSA
Elkészítése: 40 dkg lisztből, 20 dkg vajból, 2 tojássárgájából, kis kanál sóból kevés tejjel rétestészta- keménységű tésztát gyúrunk. Ezt hűvös helyen 35-40 percig pihentetjük. Akkor kinyújtjuk 1,5- 2 cm vastagságra, tetejét bevagdossuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenve, köménymaggal meghintve tepsibe rakjuk, és megsütjük.

SAJTOS BURGONYAPOGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 20 dkg sajt, 1 tojás, só, olaj.

Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, és krumplinyomón összenyomjuk. A sajtot megreszeljük, és a tojással a burgonyába keverjük. Sózzuk, tojásnyi gombócokat formálunk belőle, majd meglapogatjuk a gombócokat, és palacsintasütőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Salátával, önálló ételként vagy bármilyen főzelékre feltétként adhatjuk.