Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - T


TANYASI TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárga, 5 cl fehérbor, 2 dkg élesztő, 25 dkg tepertő, só
A kenéshez: 1 db tojássárga

Elkészítése: A lisztből egész tojással és a tojássárgával, zsírral, borral és a tejben oldott élesztővel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen ráhintjük az apróra összevágott vagy ledarált tepertőt, és a tésztát összehajtva fél órát hűvös helyen pihentetjük. A hajtogatást háromszor ismételjük, közben a tésztát mindig 10-15 percet pihentetjük. Végezetül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, langyos helyre téve kelni hagyjuk.
Tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

TARKABABOS POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 10 dkg tarkabab, 1/2 dkg friss élesztő, 1/2 dl tej, 1/2 dl tejföl, 10 dkg zsír, 1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors; a tészta tetejére: 1/2 dl tej

Elkészítése: A langyos tejben simára keverjük a szétmorzsolt élesztőt, és felfuttatjuk. Gyúrótáblán a zsírral elmorzsoljuk a lisztet, majd a közepébe mélyedést vájunk, amibe beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a szitán átnyomott főtt babot. A sót és a borsot is rászórjuk, majd jól összedolgozva, sima tésztává gyúrjuk. Langyos helyen, a tetejét belisztezve és tiszta ruhával letakarva, duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és ismét kelesztjük fél óráig. Végül a tetejét bekenjük tejjel, és sütőlemezre tesszük. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük.

TEAPOGÁCSA 01.
Elkészítése: Keverőtálban forgasson össze három rész szitált lisztet sütőporral és egy mokkáskanál sóval. Morzsoljon bele egy rész vajat. Kézzel dolgozza össze egy deci tejszín, 2 tojás és két evőkanál cukor keverékével. A rugalmas, lágy tésztát lisztezett deszkán nyújtsa kétujjnyi vastagra. Vágjon ki belőle pogácsákat, a tetejüket tejjel ecsetelje be. Forró sütőben negyedóra alatt süsse pirosra. Ha kihűltek a pogácsák, vízszintesen vágja el azokat. Édes lekvárral ragassza össze a részeket, végül forró tea mellé kínálja.

TEAPOGÁCSA 02.
Hozzávalók: 48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1 evőkanál só, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 4 dl tejföl

Elkészítése: Az anyagokból tésztát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszakítjuk, tetejüket késsel recésre bevágjuk, egy kávéskanál tejfölt és egy kávéskanál tojássárgáját az elején félreteszünk, most ezzel bekenjük a pogácsákat. Forró sütőbe tesszük, és közepes tűznél egyenletesen megsütjük.

TEJFELES POGÁCSA
Hozzávalók: 13 dkg zsír, 50 dkg liszt, 2-3 dl tejföl, só, a kenéshez: 2 db tojássárga

Elkészítése: A zsírt egy keverőtálba tesszük, és fakanál segítségével habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta kissé lágy maradjon. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiformázzuk, tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben rózsaszínűre sütjük. Azonnal, melegen tálaljuk.

TEJFÖLÖS, GESZTENYÉS POGÁCSA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dl tejföl, 40 dkg főtt burgonya, 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 20 dkg gesztenyemassza, 2 db tojássárgája, 10 dkg margarin, só, bors, ízlés szerint

Elkészítése: Keverjük lágy tésztává a tejben felfuttatott élesztőt, lisztet, főtt áttört burgonyát, langyos margarint, tejfölt, csipet borsot és a sót. Kelesztés és dupla hajtogatás után, kisujjnyi vékonyra nyújtva, halmozzunk a felső felére gesztenyemasszából kis golyókat, hajtsuk rá a tészta alsó felét.
Pogácsaszaggatóval kiszúrva, kenjük meg tojás-sárgájával és néhány percnyi kelesztés után, közép meleg sütőben süssük aranysárgára.

TEJFÖLÖS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só, a tetejére 1 tojás, hámozott mandulaszemek

Elkészítése: A lisztet, margarint, tejfölt, sót összedolgozzuk, 1 éjszakán át, hűtőben pihentetjük. (Ne ijedjünk meg, ha ragad a tészta!) Másnap 3-szor hajtogatjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki. Tetejüket tojással megkenjük. Mindegyik pogácsát 1 mandulával díszítjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.

TEJFÖLÖS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: Liszt 0.5 kg, vaj 28 dkg, cukor 10 dkg, só 1 késhegynyi, tojás 2 db, tejföl 1.5 dl. Tetejére 1 db tojás

Elkészítése: Lisztet a vajjal eldörzsöljük, a cukorral, kis sóval 2 tojással és kb. 1.5 dl tejföllel könnyű tésztának gyúrjuk össze. Egy óráig hagyjuk lisztezett deszkán pihenni, kinyújtjuk ujjnyi vastagra, bevagdossuk a tetejét, középméretűre kiszaggatjuk, felvert tojással bekenjük, kisütjük.

TEJFÖLÖS POGÁCSA 03.
A tészta: 1 kg liszt, 1 1/2 ráma, 3 tojás sárgája, 5 dkg élesztő (felfuttatva cukros tejben), 1 1/2 pohár tejföl, 2 evőkanál só

Elkészítése: Összegyúrjuk, és háromszor hajtogatjuk. Egy órát kelni hagyjuk, a tetejére sajtot teszünk.

TEJFÖLÖS POGÁCSA 04.
A tésztához: 1/2 kg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 1 db tojás, 1 kk. cukor, 1/2 dl tej, só,
A tészta kenéséhez 1 db tojás,
A díszítéshez: reszelt sajt

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál liszttel és a cukorral megfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a sóval, majd a vajjal elkevert tojással, végül a megfuttatott élesztőt és a tejfölt hozzáadva közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, enyhén meleg helyen kelesztjük duplájára. A kelt tésztát 2 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, s kisméretű szaggatóval kiszaggatjuk. Kikent tepsibe helyezzük a pogácsákat lazán sorba, megkenjük a felvert tojással, és a reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon világosra sütjük.

TEKERCSES BURGONYAPOGÁCSA
Hozzávalók: fél kg krumpli, 60 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 db tojás, só, cukor

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát meghámozom és áttöröm. A liszttel, a cukros tejben felfuttatott élesztővel, 15 dkg margarinnal, a sóval és a tojássárgájával jól összedolgozom, és duplájára kelesztem.
Fél cm vastagra kinyújtom, és hosszában három egyforma széles csíkra elvágom. A csíkok szélét 1 cm szélességben a tojásfehérjével körbe kenem. A lapok közepét olvasztott margarinnal kenem be. Ezután a csíkokat feltekerem (mint a bejglit szokták). Két cm-es karikákra felvágom, és a kikent tepsibe a vágási felületükre fektetve, lazán lerakom. (Mivel sütés közben megdagad.)
A tetejüket tojásfehérjével megkenve pihentetem kb. 15 percig. Ez alatt a sütőt előmelegítem. Közepes melegen 35-40 perc alatt megsül.

TEPERTŐS-BOROS POGÁCSA
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 30 dkg tepertő, 5 dkg sertészsír, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tej, őrölt bors, só

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 2 deka lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, ha a kovász duplájára növekedett a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertőt. A füleket a tepertős tömegre hajtjuk, kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Kézzel formázzuk, tetejét megkenjük felvert tojással. Sütőlemezen kelesztjük, majd forró sütőben aranysárgára sütjük.

TEPERTŐS-KÁPOSZTÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg tepertő, 50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 5 dkg élesztő, 3 db tojás sárgája, 1 tojás, őrölt bors, só, 1 kg káposzta

Elkészítése: Az apróra reszelt káposztát megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, megborsozzuk. Kevés zsírban megpároljuk és lepirítjuk. A töpörtyűt ledaráljuk, a liszttel, az élesztővel, a tojássárgákkal, sóval és borssal összekeverjük. Hozzáadjuk a káposztát, a maradék zsírt és jól összegyúrjuk. Fél óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, de előtte berácsozzuk. A tepsiben még kelesztjük, végül a tetejüket felvert tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

TEPERTŐS LEVELES POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg tepertő, 30 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 1 ek rum, kevés tejföl, 1 csapott ek só.

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk, 12 dkg liszttel elmorzsoljuk, és jól összedolgozzuk. A maradék lisztből, két tojássárgájából, a rumból és annyi tejfölből, amennyit felvesz, közepes keménységű tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, a közepére tesszük a tepertős tésztát, majd a négy sarkát ráhajtva, ismét vékonyra nyújtjuk. Ezután még háromszor összehajtjuk és kinyújtjuk, közben 10 perces pihentetési időket tartva. Utoljára ujjnyi vastagságúra hajtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük a maradék tojássárgájával (de ügyeljünk arra, hogy a pogácsa oldalára ne csurogjon rá a tojás, különben nem lesz szép magas!), és szép pirosas-barnára sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 35 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojássárga, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál só, csipetnyi törött fekete bors, a pogácsa tetejére 1 tojás

Elkészítése: A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a ledarált tepertővel, a felfutott élesztővel, a tejföllel, a tojássárgákkal, a sóval, a borssal, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és négyrét hajtva 30 percig pihentetjük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük meg, közben 30-30 percet pihentetve. Legutoljára a tésztát másfél-két centi vastagra nyújtjuk ki, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük a felvert tojással, és villával rovátkákat húzunk rá. Előmelegített forró sütőben közepes lángon pirosra sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 50 dkg tepertő, 1 tojás, 2,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, mokkáskanálnyi törött fekete bors, annyi liszt, amennyit felvesz, 1 tojás a pogácsa tetejére

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk és összedolgozzuk a többi hozzávalóval, meg annyi liszttel, amennyit felvesz. Rugalmas, jól nyújtható tésztára van szükségünk. 1 óráig pihentetjük a hűtőszekrényben, ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megkenjük a felvert tojással, és előmelegített forró sütőbe tesszük. Erős lángon 15 percig sütjük, majd a lángot mérsékelve sütjük készre.

TEPERTŐS POGÁCSA 03.
Elkészítése: Harminc deka lisztet összemorzsolunk tíz deka disznózsírral és tíz deka apró tepertővel, két tojással, másfél deka felfuttatott élesztővel és jó késhegynyi sóval. Tejfellel a rétestésztánál kicsit puhábbra dolgozzuk. Háromszor egymás után kinyújtjuk, legutoljára kétujjnyi vastagra hagyjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. Egy-másfél óráig pihentetjük, majd tojással megkenjük és kisütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 04.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg tepertő, 10 dkg vaj, tejföl, só

Elkészítése: A finomra darált tepertőt összedolgozzuk a liszttel és a vajjal. Az után annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy a tészta összeálljon. 2-szer-3-szor kinyújtjuk, hajtogatjuk, hideg helyre tesszük, és csak másnap sütjük ki.

TEPERTŐS POGÁCSA 05.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg darált tepertő, 10 dkg zsír, 1.5 dkg élesztő, 2 dkg só, 1.5 dkg őrölt bors, tej

Elkészítése: A hozzávalókat tejjel kb. olyan keményre gyúrjuk, mint a kenyértésztát. Ezután párszor összehajtogatjuk, kelni hagyjuk. Kelés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük.
Újbóli kelesztés után ismét megkenjük és megsütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 06.
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg tepertő, 2 dkg élesztő, kis tej, 2 tojás, só, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, őrölt bors

Elkészítése: A lisztet, darált tepertőt, a tejben megfuttatott élesztőt, tojássárgákat, tejfölt, zsírt, őrölt borsot, sót összegyúrjuk. Másfél óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtva pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket késsel kockásra vagdaljuk, megkenjük tojásfehérjével. A sütőben szép barnára sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 07.
Elkészítése: Fél kiló liszt, tojás nagyságú vaj, langyos tejbe feloldott 2 dekányi élesztő, egy egésztojás és 2 tojás-sárgája, só és tejfelből rétestészta keménységű tésztát készítünk, s kelni hagyjuk. Fél kiló tepertő; húsvágón finomra vágunk, a tésztát kinyújtjuk, s a tepertővel bekenve összehajtjuk, kisodorjuk, ismét összehajtjuk és még kétszer kinyújtva, utoljára tetszés szerinti nagy pogácsákat szurkálunk, pléhre rakjuk, s még kelni hagyjuk.
Felvert tojással bekenve, jó tűznél megsütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 08.
Hozzávalók: 25 dkg tepertő, 25 dkg liszt, 1 db tojássárga, 5 g törött bors, 5 cl tejföl, 5 cl fehérbor, 1 dkg élesztő, 5 dkg zsír, só, a kenéshez: 1 db tojás

Elkészítése: A tepertőt apróra vágjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojássárgát. Sóval, törött borssal fűszerezzük. Ezután beletesszük a tejfölt, egy kevés fehérbort és az előzőleg kevés langyos tejben felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd annyi zsírt dolgozunk bele, hogy jó puha tészta legyen. Hűvös helyen fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben 15-20 percet pihentetjük a tésztát. Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét a késpenge hátával megrácsozzuk, kiszaggatjuk, és felvert tojással megkenjük. Forró sütőbe téve megsütjük.
A tepertős pogácsa tésztáját ajánlatos a sütést megelőző napon összeállítani, és másnap megsütni, frissen kínálni.

TEPERTŐS POGÁCSA 09.
Hozzávalók: Fél kg liszt, negyed kg Rama margarin, vagy 20 dkg zsír teáskanálnyi só, 2 dl tejföl, 20-25 dkg tepertő darálva, 1 tojás fél csomag sütőpor, vagy két és fél deka, élesztő

Elkészítése: A lisztet, margarint, (vagy zsírt) sót, a darált tepertőt-sütőport összemorzsolom, majd a tejföllel, tojással megfelelő keménységű tésztát gyúrok, pihentetem, majd pogácsákat szaggatok belőle, tetejét megkenem tojással, és forró sütőben kisütöm.
Ha réteges tepertős pogácsát akarok készíteni, akkor a tepertőt nem teszem hozzá a liszthez, hanem kinyújtom a tésztát, és rákenem a tepertőt, és a hajtogatott sajtos pogácsához hasonlóan készítem el.

TEPERTŐS POGÁCSA 10.
Hozzávalók: fél kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2 ek bor, 35 dkg tepertő, 15 dkg margarin, tej, só

Elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük. Összesen háromszor nyújtjuk ki félórai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és élénk tűznél 15 percig sütjük. (A pogácsákat nem szabad lassan sütni, mert kiszáradnak.)

TEPERTŐS POGÁCSA 11.
Hozzávalók: 20 dkg töpörtyű, 10 dkg vaj, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 kk. só, bors

Elkészítése: Az élesztőt kevés cukros tejben megkelesztjük. A darált töpörtyűt egy tálban összekeverjük a vajjal, 24 dkg liszttel, és hideg helyre tesszük. A megkelt élesztővel, a liszt másik felével, a tojássárgájával és a sóval, csipetnyi borssal közepes keménységű tésztát készítünk. Ha megkelt, 1 cm vastagra nyújtjuk, a fagyasztott tepertős keveréket a tészta egyik felére kenjük, a másik felét ráhajtjuk, széleit lenyomkodjuk. Kissé kinyújtjuk, majd összehajtjuk, és hideg helyre tesszük. Ezt a műveletet háromszor megismételjük negyedóránként.
Végül kétujjnyi vastagságú pogácsákat szaggatunk. Tepsibe rakva a tetejét tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük. Még finomabb lesz a pogácsa, ha a tésztájához kevés fehérbort adunk.

TEPERTŐS POGÁCSA 12.
Hozzávalók: 20 dkg tepertő, 10 dkg vaj, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 2 kk. só, bors

Elkészítése: Az élesztőt egy kissé cukros tejben (vagy vízben) megkelesztjük. A darált töpörtyűt egy tálban összekeverjük a vajjal, 25 dkg liszttel, és hideg helyre tesszük. A megkelt élesztővel, a liszt másik felével, a tojássárgákkal és sóval, egy csipetnyi borssal közepes keménységű tésztát készítünk. Ha megkelt, 1 cm vastagra nyújtjuk. A kifagyasztott tepertős keveréket a tészta egyik felére kenjük, a másik felét ráhajtjuk, széleit lenyomkodjuk, egy kissé kinyújtjuk, majd összehajtjuk, és hideg helyre tesszük. Ezt a műveletet háromszor megismételjük negyedóránként. Végül kétujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és tetszés szerinti pogácsákat szaggatunk. Tepsibe rakva a tetejét tojással megkenjük, és jó meleg sütőben megsütjük.
TEPERTŐS POGÁCSA 13.
Hozzávalók: 25 dkg darált tepertő, 6 dkg zsír, 50 dkg liszt, 1 tojás és egy tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2 kk só, törött bors

Elkészítése: A lisztet a töpörtyűvel és a zsírral eldörzsöljük, hozzáadjuk a cukorral és langyos tejjel vagy vízzel felfuttatott élesztőt, a tojást, a tojássárgáját, a sót, a borsot és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tészta legyen. Jól kidolgozzuk, és hideg helyen egy fél óráig pihentetjük. Azután kinyújtjuk, a tetejét éles késsel bevagdossuk, pogácsákat szaggatunk belőle, tojással megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 14.
Hozzávalók: 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 50 dkg liszt, 40 dkg tepertő, 10 dkg margarin, 1 dl tejföl, fél dl fehérbor, 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, egy evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyen megfuttatjuk. Közben a tepertőt megdaráljuk.
A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, egy csipet sót, a bort, és összegyúrjuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még kevés tejet. Alaposan összedolgozzuk.
A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, ízlés szerint kissé megsózzuk és megborsozzuk. Alulról felfelé felcsavarjuk a tésztát, téglalap alakúra kinyújtjuk, és két oldalát egymásra behajtjuk. Fél órát pihentetjük, majd ezt a hajtogatást még háromszor megismételjük, és közöttük fél-fél órát pihentetjük a tésztát.
Végül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, tetejét sűrűn kockásra bevagdaljuk, és nem túl nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat). A pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 15.
Elkészítése: Fél kiló lisztet, tojás nagyságú vajat, langyos tejben feloldott 2 dekányi élesztőt, egy egész tojást és 2 tojássárgáját, sót és tejfellel rétestészta keménységű; tésztává gyúrunk, s kelni hagyjuk. Fél kiló tepertőt; húsvágón finomra vágunk, a tésztát kinyújtjuk, s a tepertővel bekenve összehajtjuk, kisodorjuk, ismét összehajtjuk és még kétszer kinyújtva, utoljára tetszés szerinti nagy pogácsákat szurkálunk, pléhre rakjuk, s még kelni hagyjuk. Felvert tojással bekenve, jó tűznél megsütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 16.
Hozzávalók: Liszt 0.5 kg, tepertő 0.5 kg, tojássárgája 2 db, só 2 kk., élesztő 3 dkg, tejföl 2 dl, tojás a tetejére 1 db.

Elkészítése: Fél kiló tepertőhöz fél kiló lisztet veszünk, a liszt 3/4 részéből a két tojás sárgájával, kávéskanál sóval, élesztővel és tejföllel rétestészta keménységű tésztát készítünk. A liszt maradék részét összegyúrjuk a tepertővel, mindkét tésztát kinyújtjuk, és a rétestészta lapjára fektetjük a másikat. Félórai időközönként háromszor nyújtjuk. Negyedik nyújtásnál ujjnyi vastagra hagyjuk, tetejét megvagdossuk, közepesre szaggatjuk, tojással megkenjük, és tepsibe téve forró sütőben gyorsan kisütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 17.
Elkészítése: 2 dkg élesztőt, 1 dl langyos tejben v. vízben feloldunk. 15 dkg tepertőt, 7 dkg zsírt, 1,5 g sót, 1 dkg borsot egyenletesen, jól összedolgozunk. Hozzáteszünk még 2 db tojást, 30 dkg coelipánt (liszt-érzékeny betegek részére készített kenyérpor) és az előkészített élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, 30-40 percig pihentetjük. Ezután nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle.
Kizsírozott tepsiben sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 18.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 cs. Dr.Oetker sütőporral keverve, 2 tojássárgája, 2 ek rum, csipet só, bors, tejföl, 25 dkg tepertő, olvasztott zsír

Elkészítése: A sütőporral kevert lisztből, tojássárgájával, rummal, sóval, borssal és annyi tejföllel, amennyi szükséges, könnyű tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük, az apróra vagdalt tepertő negyed részével megkenjük, és mint a vajastésztát szokás, összehajtogatjuk. A nyújtást, zsírral kenést és a tepertőszórást négyszer ismételjük, fél-fél óráig pihentetjük, kinyújtjuk ujjnyi vastagra, tetejét megvagdaljuk, pogácsaszúróval kiszaggatjuk, tojással kenjük, és erős tűz mellett megsütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 19.
Hozzávalók: liszt 65 dkg, tepertő 25 dkg, sertészsír 5 dkg, élesztő 2 dkg, tojássága 2 db, fehérbor (száraz) 1 dl, tej 1,5 dl, só, őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A langyos tejet 5 dkg liszttel, élesztővel felfuttatjuk. Ledarált tepertőt a többi liszttel, sóval, borssal, sertészsírral összedolgozzuk. Pihentetjük, kiszaggatjuk, felvert tojással megkenjük, sütőben készre sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 20.
Hozzávalók: élesztő 2 dkg, liszt 3 dkg, tej 1 ek, liszt 0.5 kg, vaj 5 dkg, tojás 1 db, só 1 késh. tej 2.5 dl, töpörtő 30 dkg
A tetejére 1 tojás

Elkészítése: Az élesztőt kis tejjel és liszttel megkelesztjük, a vajat 1 tojással, kevés sóval habosra keverünk, hozzáadunk fél kiló lisztet, és tejjel rétestészta keménységűre dolgozzuk ki, a megkelt élesztővel együtt. Fél óráig pihenni hagyjuk, 30 dkg finomra vágott töpörtyűvel meghintjük. Félóránként háromszor kinyújtjuk, tetejét megvagdossuk, kiszaggatjuk 2 óra pihentetés után, sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 21.
Hozzávalók: élesztő 3 dkg, tej 1 ek, liszt 0.5 kg, töpörtő 25 dkg, só 1 kk., tojássárgája 2 db, tej 2.5 dl, tojás 1 db.

Elkészítése: Az élesztőből kevés tejjel kovászt készítünk. Fél kg lisztet 25 dkg finomra vágott töpörtővel összedörzsöljük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, sót, 2 tojássárgáját, és langyos tejjel nem kemény tésztát gyúrunk. Többszöri hajtogatás után kinyújtjuk, bevagdossuk, fél órát pihentetjük, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, kisütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 22.
Hozzávalók kb. 20 db elkészítéséhez: 50 dkg liszt, 20 dkg töpörtyű, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 10 dkg zsír, 2 db tojássárgája, 1 dl fehérbor, 1 dkg só, 1 csapott mokkáskanál őrölt bors, 1 db tojás (kenéshez)

Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk. A tepertőt durva tárcsán ledaráljuk. Lisztet átszitáljuk, közepébe fészket készítünk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi anyagot, gyorsan összegyúrjuk. Nyújtódeszkára téve 15-20 percig hűvösebb helyen pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, és szimpla hajtogatással hajtogatjuk. A hajtogatást legalább 2-3-szor kell végeznünk. A hajtogatott, pihentetett tésztát kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és pogácsakiszúróval kiszúrjuk, majd tepsibe rakjuk. A pogácsákat langyos helyen kelesztjük, majd a tetejét egész felvert tojással lekenjük. 170-180 fokos sütőben kisütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 23.
Hozzávalók:
A tésztához: 70 dkg liszt, 30 dkg tepertő, 5 dkg sertészsír, 2 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tej, őrölt bors, só
A szóráshoz: 10 dkg liszt
A kenéshez: 1 db tojás

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 2 dkg lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertős tömeget, a füleket a tepertős tömegre hajtjuk, kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla.
Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük.
Forró sütőben aranysárgára sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA 24.
Hozzávalók: fél kg darált friss tepertő, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, fél liter tej, 6 dkg friss élesztő, két evőkanál só, liszt, egy tojás a pogácsák megkenéséhez, szezámmag

Elkészítése: Egy kis tejben megfuttatom az élesztőt (pici cukor, pici só és liszt hozzáadásával. A többi hozzávalóval és annyi liszttel bedagasztom, hogy könnyen kezelhető legyen - nem túl keményre. Meleg helyen addig kelesztem, amíg szépen fel nem jön és utána előmelegített sütőben a kiszaggatott pogácsákat megsütöm. Előtte megkenem felvert tojással, szórok rá szezámmagot és sót.

TEPERTŐS POGÁCSA 25.
Hozzávalók: 6 dkg zsír, 2 dl tejföl, 4 db tojássárgája, 80 dkg liszt, 25 dkg tepertő, 1 kávéskanál só, 5 dkg élesztő

Elkészítése: A zsírt, a tojások sárgáját, a darált tepertőt, az átszitált lisztet, a felfuttatott élesztőt, a sót és a tejfölt alaposan keverje össze, majd kézzel dagassza ki. Ha laza, de rugalmas tésztát kapott, letakarva pihentesse negyed órán keresztül. Nyújtsa ki ujjnyi vastagra, majd pogácsa szaggatóval vágjon ki 4-5 centis köröket. Tepsire rendezve a pogácsákat, forró sütőben süsse pirosra.

TEPERTŐS POGÁCSA 26.
Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához: 35 dkg liszt, 10 dkg durvára darált tepertő, 8 dkg zsír, 2 tojás, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, só, 1 csipetnyi őrölt bors
A kinyújtáshoz 5 dkg liszt.
A tetejére 1 tojás.

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben simára keverjük, egy kissé megmelegítjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és megkelesztjük. A tésztát ismét összegyúrjuk, és még egyszer kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, és kb. 3 centi átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejüket tojással megkenjük, száradás után ismét megkenjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük.

TEPERTŐS POGÁCSA ANITA MÓDRA
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 15 dkg sertészsír, 20 dkg tepertő, 2 dl tej, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál só, 1 teáskanál cukor, 1 púpozott mokkáskanál őrölt bors
Elkészítési idő: kb.1 óra 45 perc + pihentetés

Elkészítése: A tepertőt durvára daráljuk. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, a tejben feloldjuk a cukrot, és az élesztővel kovászt készítünk. A liszt közepében mélyedést készítünk. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tepertőt, a sót és a borsot, majd összegyúrjuk, jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 3-ba hajtjuk - ez a szimpla hajtogatás - 90 fokkal elfordítva a tésztát újra kinyújtjuk, és 4 egyforma részre hajtogatjuk - ez a dupla hajtogatás. Egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőszekrényben, majd újra kinyújtjuk és előbb szimplán, majd duplán hajtogatjuk. Ezután a tésztát megfelelő vastagságúra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Felvert tojással megkenjük, kelni hagyjuk, majd 200 fokos sütőben kisütjük.
A szimpla hajtogatás, hogy a kinyújtott tészta egyik oldalát körülbelül a tészta 2/3-áig behajtjuk, majd ráhajtjuk a másik oldalát is, így az összehajtogatott tészta a kinyújtottnak a harmada lesz. A dupla hajtogatásnál a kinyújtott tészta egyik oldalát a képzeletbeli középvonalig hajtjuk be, ugyaneddig a vonalig hajtjuk a másik oldalt is, és végül a két oldalt egymásra hajtjuk. Így a tészta a kinyújtottnak a negyede lesz.

TEPERTŐS POGÁCSA CUKORBETEGEKNEK
20 db lesz belőle.
Elkészítése: 1 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben simára keverve kissé megmelegítjük, majd 35 dkg liszttel, 10 dkg durvára darált tepertővel, 8 dkg zsírral, 2 tojással, sóval, csipet őrölt borssal összegyúrva megkelesztjük. A tésztát ismét összegyúrva, ismét kelesztjük. Lisztes deszkán 1.5 cm vastagra nyújtva, a tetejét bevagdossuk, kb. 3 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojással kenjük, száradás után még egyszer kenve, forró sütőben aranysárgára sütjük.

TEPERTŐS-SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 40 dkg liszt, 10 dkg libazsír, 2 db tojás, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 15 dkg tepertő, 15 dkg sajt, só

Elkészítése: A burgonyát, a lisztet, a libazsírt és egy tojást a kevés langyos tejben felfuttatott élesztővel összegyúrom. Lisztezett deszkán 1,5 cm vastag lappá nyújtom, rákenem a darált tepertőt és meghintem a reszelt sajt 1/3-ával. Összehajtogatom, és 1 órát pihentetem. Ismét kinyújtom, meghintem a reszelt sajt második 1/3-ával és 1 órát pihentetem. Legvégül 2 cm vastagra nyújtom, bevagdosom, tojással megkenem, rászórom a maradék reszelt sajtot, és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A tepsiben még 1 órát pihentetem. Forró sütőben kb. 25-30 perc alatt aranysárgára sütöm.

TEPERTŐS VAKARCS
Hozzávalók: 1 kg rétesliszt, 2 dkg élesztő, 50 dkg friss töpörtyű, só

Elkészítése: A lisztet az élesztővel és meleg sós vízzel gyúrjuk össze, hogy kenyértészta keménységű legyen. Félórai dagasztás után meleg helyen megkelesztjük. Mikor megkelt, nyújtódeszkára borítjuk, és az összevagdalt töpörtyűvel összegyúrjuk a tésztát úgy, hogy a kettő teljesen elvegyüljön egymással. Ezután 2-3 cm vastagra nyújtjuk. Ez után összehajtjuk, hogy félhold alakú legyen, és a köríves oldalán félujjnyi hosszúságban bevagdossuk. Lassú tűzön legalább 1 óra hosszat sütjük.
Frissen jó.

TIRPÁK BURGONYÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 10 dkg zsír, kis só, 1 tojás a tetejét megkenni

Elkészítése: Összegyúrjuk a főtt burgonyát a liszttel, a zsírral és a sóval, jól kidolgozzuk, kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, amelynek a tetejét tojással kenjük meg, és szép pirosra sütjük. Meghinthetjük a tetejét még sóval, köménymaggal, törött borssal. Sütés előtt legalább 2 órán át, pihentetjük.

TIRPÁK BURGONYÁS POGÁCSA MÁSKÉPPEN
Hozzávalók: személyenként egy burgonya, liszt, só, fokhagyma, hagymás zsír, olaj

Elkészítése: A kisujjnyi vastagra kinyújtott tésztából pogácsákat szaggatunk, zsírozott tepsiibe rakjuk, és sütőben megsütjük.

TOJÁSOS POGÁCSA
Hozzávalók: 5 tojás, 10 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 1 tojás, 1 zsemle, tej, zsemlemorzsa, só, bors, zsiradék

Elkészítése: A tojásokat megfőzöm, megtisztítom, majd ledarálom a tejben áztatott zsemlével együtt. A zsírban megpárolom az apróra vágott gombát, hozzáadom a finomra vágott hagymát, a sót, a borsot és egy nyers tojást. Jól összekeverem, pogácsákat formálunk belőle, megforgatom zsemlemorzsában, és forró zsírban kisütöm.
Nagyon finom főzelékfeltétnek.

TORDAI POGÁCSA
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 12 dkg cukor, 5 dkg méz, 3 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 1 dkg sütőpor, 38 dkg liszt, 3 g törött bors, 1-2 dl tej, 1 db tojássárga, a kenéshez: 1 db tojássárga

Elkészítése: Keverőtálba tesszük a vajat, a cukrot és a mézet, majd simává, habossá keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, törött fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Beletesszük a tojások sárgáját, a sütőport és törött fekete borssal fűszerezzük.
Annyi tejet öntünk hozzá, hogy összegyúrva közép-kemény tésztát kapjunk. Hosszúkás alakúra megformáljuk, a közepét késsel hosszában bevágjuk, majd tojássárgájával megkenjük. Mérsékelt hőfokú sütőben megsütjük, majd kihűtjük.

TÖKMAGOS POGÁCSA
Böhönyei recept
Hozzávalók: 1 kiló liszt, 40 deka főtt krumpli, 30 deka szárított tökmag, 10 deka zsír, 1 Rama kocka, 2 kefir, 2 tojás (és még 1 a kenéshez), 1 csomagnyi élesztő, 2 evőkanál só

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd rövid ideig pihentetjük. Ezután közepes méretű szaggatóval pogácsákat formázunk, és forró sütőben pirosra sütjük. Sütés közben tojással kenegetjük.
Ebből a mennyiségből kb. 50 darab pogácsát kapunk.
Megjegyzés: Az a mennyiség, amit a receptben meghatároz, az a versenyekre használt mennyiség, hogy sok pogácsa legyen. Odahaza, minden egyes hozzávalóból már csak a felét teszi bele.
Tehát a hazai elkészítési módja:
A tökmagot hosszában három darabra vágjuk, és a zsírban megpörköljük. A lisztet az asztalra tesszük, közepébe készítünk egy mélyedést, egy kis langyos, mokkáskanálnyi cukorral elkevert tejben elmorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük egy kis liszttel, és a lisztben levő mélyedésbe tesszük.
Mikor az élesztő megkovászolódott, összedolgozzuk az összes hozzávalókkal. Majd pihentetjük. Ezután közepes méretű szaggatóval pogácsákat formázunk, és forró sütőben pirosra sütjük. Sütés közben tojással kenegetjük.
Gazda néni trükkje, hogy szebb, pirosabb legyen a pogácsa: A tojásba tesz egy kicsi pirospaprikát, azzal keni a végén, mikor már majdnem megsült!

TÖLTÖTT POGÁCSA 01.
Tésztához: 35 dkg liszt, 1 margarin, 1 pohár tejföl, só
Töltelék: 10 dkg vaj, vagy margarin, 1 tojás sárgája, 1 Kemping sajt, só

Elkészítése: Összegyúrni, kb. 2 óráig hideg helyen pihentetni. Ceruzavastagságúra kinyújtani, tojással megkenni, reszelt sajttal meghinteni, apróra szaggatni, majd forró sütőben pirosra sütni.
A kihűlt pogácsák alját a töltelékkel megkenni, hozzáragasztani egy másik pogácsát. A töltelék mentén meghempergetni a maradék reszelt sajtban.

TÖLTÖTT POGÁCSA 02.
Elkészítése: Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Keverjünk hozzá 1 fej pirított reszelt hagymát, sót, borsot, 2-3 egész tojást, és annyi lisztet, hogy jól formálható tésztát kapjunk. A virsliket 2 cm-es darabokra vágjuk, és kinyújtott, késsel feldarabolt tésztába csomagoljuk.
Zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük őket.

TÖLTÖTT SÓS POGÁCSA
A tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 db tojás, tejföl
A töltelékhez: 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 db tojássárgája, 10 dkg reszelt trappista sajt, 15 dkg Rama Krémalap, 2-3 dkg reszelt füstölt sajt
A forma kikenéséhez Rama margarin

Elkészítése: A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és annyi tejfölt, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.
Cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük. Ezután kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk és 4-4.5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második korong közepét kiszúrjuk, így egy lyukas korongot kapunk. A tojást felverjük és megkenjük a tele korongokat, majd ráhelyezzük a lyukasat.
Margarinnal kikent sütőlapra helyezzük a pogácsákat és előmelegített sütőben, világossárgára megsütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva felfőzzük és belekeverjük a reszelt sajtot.
A Krémalapot kihabosítjuk, összekeverjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot.
Ha a pogácsa kihűlt, a közepébe töltjük a krémet, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

TÖPÖRTŐS POGÁCSA
Porrogszentpáli recept
Ahol még tartanak disznót, finom házi tepertővel készítik a pogácsát. A receptjét Pécsi Jenőné mondta el.
Hozzávalók: 1 kiló liszt, 30 deka töpörtyű, egy csipet só, 4 dekányi élesztő, 1 egész tojás és annyi tej, amennyit a tészta fölvesz

Elkészítése: Az élesztőt tejben fölfuttatjuk, majd a liszttel, tojással, sóval összegyúrva olyan hólyagos tésztát készítünk, mint a kelt tészta. Vékonyra nyújtjuk. A tepertőt kevés liszttel összemorzsoljuk, s a tészta tetejére kenjük. A tésztát két oldalán behajtjuk, s ezt háromszor-négyszer megismételve a hájas tésztához hasonlóan réteges lesz, pogácsa-szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, majd tepsibe tesszük; sütés előtt néhány percig pihentetjük. A tepsit ne zsírozzuk ki! Közepes lángon sütjük, hogy túl hamar ne piruljon.

TÖPÖRTYŰS POGÁCSA (TEPERTŐS POGÁCSA) - LEVELES
Elkészítése: 15 dkg töpörtyűt apróra vágok és elkeverem 40 dkg liszttel. 10 dkg zsírral, 1 tojás sárgájával, 2 kk sóval és 3-4 ek tejföllel jól összegyúrom. A tészta ne legyen kemény. Kinyújtom, párszor hajtogatom, és pogácsaszaggatóval kiszúrom. Tepsibe teszem, a tetejét megkenem tojássárgájával, és közepes hőfokú sütőben aranysárgára sütöm.

TÚRÓPOGÁCSA 01.
Hozzávalók: 50 dkg túró, 50 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg sajt, 3 db tojás, 2 dkg só

Elkészítése: A túrót villával megtörjük, hozzáadjuk a vajat és a lisztet, majd az egészet összemorzsoljuk tenyerünk között, mintha linzertésztát készítenénk. Hozzáadunk két egész tojást és összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük. Egy centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval vagy késsel daraboljuk, kívánság szerinti alakra. Megkenjük tojással, és reszelt sajtot szórunk rá.  Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

TÚRÓPOGÁCSA 02.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg tehéntúró, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 1 dkg só

Elkészítése: Az élesztőből kevés liszttel, langyos vízzel kovászt készítünk. A többi lisztet a vajjal, túróval, tojással és a megkelt kovásszal összegyúrjuk, és meleg helyen fél óráig pihentetjük. Utána kinyújtjuk, bevagdaljuk, és tetszés szerinti nagyságra, szaggatóval kiszaggatjuk, ismét 15 percig pihentetjük. A pogácsák tetejét vajjal megkenjük, meleg sütőben sütjük.

TÚRÓPOGÁCSÁK
Elkészítése: Fél kg lisztet 25 deka zsírral, fél kg kendőben kinyomott túróval, 1 csomag sütőporral, kevés sóval, 1 egész tojással és 2-3 kanál tejföllel jól összegyúrunk. Pogácsákat vágunk ki belőle, melyeket tojással megkenve, közepes tűznél szép világosra sütünk.

TÚRÓS BURGONYÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg főtt burgonya, 10 dkg túró, 10 dkg tepertő, 15 dkg zsír, 5 dkg vaj, 20 dkg darás liszt, 10 dkg búzadara, 1 tojás, 10 dkg hagyma, só, 1/2 sütőpor

Elkészítése: A kihűlt, áttört, főtt burgonyát jól összegyúrjuk a megreszelt túróval, az apróra vágott tepertővel, liszttel, darával, sütőporral, sóval, vajjal és tojással. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kizsírozott sütőlemezre rakjuk, és erős lángon megsütjük. A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, és minden pogácsára teszünk belőle egy kis halomnyit. Párolt parajhoz vagy más zöldséghez tálaljuk.

TÚRÓS-DIÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 25 dkg áttört friss tehéntúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, egy késhegynyi só, 1 tojás a kenéshez, 10 dkg dió

Elkészítése: Az anyagokból tésztát készítünk, 3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket megkenjük tojással, egy diószemet teszünk rá, és a tésztát előmelegített sütőben kis lángon világossárgára sütjük. Figyelem: A diót mélyen nyomjuk a tésztába, különben megég!

TÚRÓS-KORPÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 25 db-hoz kb. 30 dkg liszt, 15 dkg búzakorpa, 15 dkg margarin, 15 dkg tehéntúró, 3 dkg élesztő, tej a futtatáshoz 2 tojás, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: Kevés langyos tejben egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. lisztet, korpát összemorzsoljuk, margarinnal túrót hozzáadni, a kovászt, tojásokat, tejfölt, sót. 2 óráig kelesztjük. kinyújtani, kiszaggatni, bevagdosni.
Margarinnal kikent tepsibe rakjuk, pihentetjük, 180 fokon sütőben pirosra sütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 01.
Elkészítése: 25 dkg margarint elmorzsolunk 30 dkg liszttel, és összegyúrjuk 25 dkg túróval és 1 kiskanál sóval. Hűtőbe tesszük, hogy összeálljon, majd kiszaggatjuk és kisütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg tehéntúró, 1 csokor kapor, 1 tojás, mokkáskanálnyi só és ugyanannyi törött fekete bors

Elkészítése: A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a túróval, hozzáadjuk a finomra vagdalt kaprot, a sót, a törött borsot, majd sima tésztává gyúrjuk. Legalább egy éjszakán át a hűtőszekrényben tároljuk. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és a tetejét a felvert tojással megkenjük. Előmelegített forró sütőben pirosra sütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 03.
Hozzávalók 20 darabhoz: 1 tojás, a kenéshez, 15 dkg Ráma, 25 dkg liszt, 1/4 kg túró, 5 dkg reszelt Óvári sajt, só ízlés szerint

Elkészítése: A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, sózzuk, majd hozzáadjuk a túrót és összegyúrjuk. Hideg helyen fél óráig pihentetjük, majd hüvelykujj vastagságúra kinyújtjuk, bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és középmeleg sütőben kb. 15 percig sütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 04.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/4 kg túró, 1 Ráma, 1 pohár tejföl, 1 marék só (2 teáskanálnyi), 5 dkg élesztő 2 dl tejben felfuttatva, 2 tojás, 1/2 cs sütőpor, 2 kanál zsír

Elkészítése: Jól kidolgozzuk, kinyújtjuk a tésztát, késsel bevagdossuk, a sütőlapon 1 órát pihentetjük. Sütés előtt 10 perccel majd mielőtt a sütőbe tesszük, megkenjük tojássárgával.

TÚRÓS POGÁCSA 05.
Hozzávalók: Túró 25 dkg

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a burgonya-pogácsa, csak burgonya helyett áttört túrót veszünk.

TÚRÓS POGÁCSA 06.
Elkészítése: Negyed kiló lisztből, negyed kiló tehéntúróból, negyed kiló vajból, kevés sóval és egy deka felfújt élesztővel tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, háromszor kinyújtjuk, közben mindig fél órát pihentetjük. Végül másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Fél óra pihentetés után megsütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 07.
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 14 dkg liszt, 14 dkg túró, 2 tojássárgája, só, cukor, tejföl

Elkészítése: Az anyagokat összedolgozzuk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tejfölös tojásfehérjével megkenjük, forró sütőben szép pirosra sütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 08.
Elkészítése: 1 kg finomliszthez keverj 1 kg margarint 1 kg tehéntúrót 5 dkg sót és 5 dkg élesztőt. ezt addig kell dagasztani, amíg egy egyenletes tésztát nem kaptok. Ha megvan, tedd félre a hűtőbe másfél órára - ez fontos, ha korábban kezded el szaggatni még nem áll össze a tészta, ha később, a tészta szakadni fog- én ebből a tésztából 3-4 cm átmérőjű ujjnyi vastag pogácsákat szoktam készíteni. Ha ki van szaggatva, egyből be lehet rakni a sütőbe. NEM KELL KELESZTENI!
Ha megvan kivajazott tepsiben forró sütőben rövid ideig kell sütni (6-8 perc)
- Egy pár apróság: az anyagokat pontosan kell kimérni, ha több a margarin, a pogácsa zsíros, ha több a liszt száraz, és ha kevés a túró ízetlen lesz, a só mennyiségét lehet változtatni.
Ízlés szerint lehet a tetejét sajttal, köménnyel díszíteni, ízesíteni.

TÚRÓS POGÁCSA 09.
Hozzávalók: 20 dkg túró, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 kk só

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összegyúrom, és hideg helyen legalább egy órát pihentetem. Ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsákat szúrok ki belőle. A tetejét tojással megkenem, és forró sütőben megsütöm.

TÚRÓS POGÁCSA 10.
Hozzávalók: Túró 15 dkg, vaj 5 dkg, liszt 10 dkg, zsír 25 dkg, só 1 késh, Tojás 2 db, morzsa 10 dkg.

Elkészítése: A passzírozott túrót, a vajat, a lisztet összegyúrjuk, kinyújtjuk fél kisujjnyi vastagra, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, forró zsírban, fölvert tojásba és morzsába mártva kisütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 11.
Rendkívül gyors és nagyon finom.
Hozzávalók: 25 dkg margarin (én a Ramát használom, mert ennek megfelelő a zsírtartalma), 25 dkg liszt, 25 dkg túró, só ízlés szerint, egy kevés sütőpor

Elkészítése: Összedolgozod az alapokat, én egy éjszakára a hűtőbe teszem, de azonnal is elkészíthető.
Tetszés szerinti vastagságra nyújtod, és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatod. Bekenem tojássárgájával a tetejét és meg szoktam szórni a pogácsákat reszelt sajttal. Közepes lángon világos színűre sütöm. Nagyon finom és omlós.

TÚRÓS POGÁCSA 12.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók: sovány tehéntúró 30 dkg, margarin 30 dkg, liszt 30 dkg, tojás 2 db, só

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal. Hozzáadjuk az áttört túrót, az egész tojásokat és sóval ízesítve összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, majd először szimplán, utána pedig duplán hajtogatjuk. Ezután ezt még kétszer megismételjük, miközben hideg helyen pihentetjük. Végül 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét bevagdossuk, megkenjük tojással, kiszaggatjuk, (kb. 20 db legyen belőle) és forró sütőben pirosra sütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 13.
Elkészítése: 2 dkg élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatunk. Fél kg lisztet egy tálba teszünk, beleütünk 1 tojást, 25 dkg áttört túrót, sót, 25 dkg puha margarint, ráhúzzuk a tej tetejéről a megkelt élesztőt. A tejet nem tesszük bele. Összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Pihentetés nélkül háromszor hajtogatjuk, utoljára kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, apró pogácsát szaggatunk belőle. Tepsire rakjuk, 1 tojás sárgáját 2 mokkás kanál tejföllel kikeverünk, ezzel kenjük meg a pogácsákat, sajttal megszórjuk, és forró sütőben megsütjük. Ez a kész tészta kiszaggatva tálcára rakva fagyasztható. Utána zacskóba rakva tárolható a hűtőben és alkalmanként annyi vehető ki belőle, és süthető frissen, amennyire éppen szükségünk van.

TÚRÓS POGÁCSA 14.
Elkészítése: Fél kg túrót, fél kg vajat, vagy margarint, fél kg liszttel és egy kis sóval alaposan összegyúrunk. Ízlés szerint só helyett használhatunk ételízesítőt, adhatunk hozzá fűszerköményt, a túró egy részét pedig helyettesíthetjük juhtúróval is. A kész tésztát pár órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük, de akár le is fagyaszthatjuk, későbbi felhasználáshoz. Sütés előtt nyújtsuk kétujjnyi vastagra, és kis pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A pogácsák tetejébe szúrhatunk egy-egy sajt, vagy füstölt sajt darabkát. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

TÚRÓS POGÁCSA 15.
Hozzávalók 20 darabhoz:
A tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg zsíros tehéntúró, 15 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 dl tej, 1 dkg Glukonon, 1 dkg élesztő, só
A kinyújtáshoz 5 dkg liszt
A tetejére 1 tojás

Elkészítése: Az élesztőt a tejjel meg a glukononnal simára keverjük, és vízgőzön, állandóan keverve 30-40 fokra melegítjük. Ezután az áttört túrót a kissé megolvasztott vajjal, 4 tojássárgájával, a liszttel, csipetnyi sóval meg a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, és megkelesztjük. Ezután újból összegyúrjuk, és megvárjuk, míg újból megkel. A tésztát lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk, és 3-3,5 centi átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőlemezre fektetve, tetejüket tojással megkenjük, majd ismét kelni hagyjuk. Sütés előtt tojással még egyszer megkenjük, és közepesen meleg sütőben aranysárgára sütjük.

TÚRÓS POGÁCSA MAGDI MÓDRA
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20-22 dkg margarin, 25 dkg túró, 1 kávéskanál só (púpozott), 1 dkg élesztő vagy 1 mokkáskanál sütőpor, kicsi sajt lereszelve
A tetejének a megkenéséhez 1 tojás sárgája

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, körülbelül 1,5-2 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával, megszórjuk sajttal, és apróra kiszaggatjuk. (A lehulló darabokkal megismételjük a műveletet.) Sütőben addig sütjük, míg enyhén megpirul rajta a sajt, és a pogácsa alja megsült.
Gyorsan sül, feltálalhatjuk forrón, de el lehet készíteni előre is. Eláll akár egy hétig is. (Só nélkül, 2 evőkanál cukorral, édes töltelékkel a tésztát kiflinek készíthetjük el.)

TÚRÓS POGÁCSATÉSZTA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dl aludttej, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 ek só, 1 kk őrölt köménymag, 1 púpozott kk. szódabikarbóna

Elkészítése: A hozzávalókat mély tálban gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtva apró pogácsákat formálunk belőle és sütőlapra téve, forró sütőben megsütjük.

TÚRÓS - SAJTOS POGÁCSA 01.
Hozzávalók kb. 60 db-hoz: 1 dl tej, 2 db mokkacukor, 50 g élesztő, 600 g finomliszt, 25 dkg margarin, 150 g juhtúró, 150 g tehéntúró, (Anyu 30 dkg juhtúrót tesz bele, tehéntúrót nem), 2+1 tojássárgája, 1 ek só, 1 dl tejföl, 10 dkg reszelt trappista sajt, a nyújtáshoz liszt

Elkészítése: A langyos cukros tejben elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a juhtúrót, a krumplinyomón áttört tehéntúrót, az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, a sót, és a tejfölt jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg helyen, 1/2 órát kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán téglalapformájúra kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt 2/3-ad részével, hosszanti oldalán, lazán feltekerjük. Meleg helyen újra megkelesztjük, 3 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Előmelegített sütőben (200°C) 20 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Vigyázzatok, nem lehet úgy elmenni a tál mellett, hogy ne vegyetek belőle, és étkezés után sem lehet megállni, enni kell belőle!

TÚRÓS-SAJTOS POGÁCSA 02.
Sütési idő: 220 C-on pirulásig kb. 15 perc.
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt (“Nosztalgia” liszt), 25 dkg finomliszt (“Nosztalgia” liszt), 50 dkg juhtúró 50 dkg ráma 1 db tojás 10 dkg félkemény sajt egy fél élesztő és egy kockacukor 0,5 dl tej

Elkészítése: A kétféle lisztet összekeverjük. Ezt követően belemorzsoljuk a rámát és a túrót. E közben megkelesztjük az élesztőt tejben egy darab kockacukorral. A sajt felét is belekeverni, a másik felét ráreszelni.

TÚRÓS TEPERTŐS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 35 dkg túró, 35 dkg tepertő, 3 tojás, 2 dkg só

Elkészítése: A lisztet, a túrót és a darált tepertőt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat és összegyúrjuk. A vajastésztához hasonlóan hajtogatjuk. Rövid pihentetés után kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

TÚRÓS TEPERTŐS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg túró, 30 dkg tepertő, 3 db tojás, 2 dkg só

Elkészítése: A lisztet, a túrót és a darált tepertőt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, megsózzuk és összegyúrjuk. A vajas tésztához hasonlóan hajtogatjuk.
Rövid pihentetés után kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT POGÁCSA
Hozzávalók:
Tészta: 35 dkg túró, 35 dkg vaj, 35 dkg liszt, 1 dkg só, 1 db tojás
Töltelék: 20 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 csomag metélőhagyma, 1 dkg só

Elkészítése: A túróból, vajból és a lisztből, kevés sóval tésztát gyúrunk.  Pogácsaszaggatóval formázzuk, sütjük. A megsült pogácsákat áttört túróból, vajból, metélőhagymával készített töltelékkel úgy töltjük, hogy késsel minden pogácsát kettévágunk, és a töltelékkel ragasztjuk össze.