Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Pogácsák - U-V


ÚJÉVI POGÁCSA
Hozzávalók: 1,2-1,2 dl tej és tejszín, 4 evőkanál vaj, negyed teáskanál só, fél mokkáskanál őrölt fehérbors, 3 dl liszt, 4 tojás, 12 dkg rokfort sajt

Elkészítése: Tegye melegedni a tejes tejszínt egy lábosban. Adja hozzá a sót, a borsot és a vajat. Forralja fel, majd húzza félre a melegről. Miközben kézi habverővel folyamatosan keveri, hintse bele a lisztet. Egy percen át a közepes hőmérsékletű tűzhelyen kevergesse tovább. Újra húzza félre, majd egyesével üsse bele a tojásokat. Mindegyik tojás előtt dolgozza simára a tésztát. Végül forgassa bele az elmorzsolt, vagy lereszelt kék sajtot. Nyúlós, nagyon sűrű nokedli tésztát kell kapnia. Enyhén kivajazott tepsibe nyomózsákkal, vagy evőkanállal tegyen kis halmokat. Tolja a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe. Tíz perc után csökkentse a hőfokot. 20-25 perc alatt süsse aranybarnára. Hagyja lehűlni, majd tegye vendégei elé.

V
VAJAS KRUMPLIPOGÁCSA
Elkészítése: 40 dkg lisztet, 25 dkg vajjal, 20 dkg áttört főtt burgonyával, 1 csomag sütőporral deszkán jól összedolgozzuk, majd ízlés szerint sót, 1/2 dl tejfölt és 1 egész tojást gyúrunk még hozzá. Hideg helyen pár órát pihentetjük és utána, mint a leveles tésztát 4 -5-ször. nyújtjuk és hajtjuk, mindenkor megkenve kevés tejjel összekevert egész tojással. Legvégül kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk. Tojással megkenjük, és fél óra múlva közepes tűznél szép pirosra sütjük.

VAJAS POGÁCSA 01.
Elkészítése: 10 dkg lisztet annyi habtejszínnel, amennyit fölvesz, vagy édes tejföllel és kis sóval összekeverünk, és abból nem nagyon kemény tésztát készítünk. Most 14 dkg vajat kevés liszttel összegyúrunk, a kinyújtott tészta közepére tesszük, összehajtogatjuk, és pihenni hagyjuk. Félóra múlva kinyújtjuk, ismét hajtogatjuk, s megint félóráig hideg helyen pihentetjük. Harmadszori hajtogatás után ujjnyi vastagságura kinyújtjuk, így kinyújtva megint hideg helyen pihenni hagyjuk. Ha már jó hideg, kerek kis pogácsákat szúrunk ki belőle, tojássárgával bekenjük (csak a tetejét) és forró sütőben kisütjük.

VAJAS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 40 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg liszt, 3 tojás sárgája, szódavíz, pár csepp ecet, só.

Elkészítése: A vajat a fele liszttel összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük. A megmaradt anyagból rétestésztát készítünk, 20 percenként háromszor hajtogatjuk a beletett hűtős masszával. Tojással megkenjük, szaggatjuk és sütjük.

VAJAS POGÁCSA 03.
Hozzávalók: Liszt 1 kg, vaj 0.5 kg, tojássárgája 4 db, só 1 késh, tejföl 3 dl, tetejére tojás 1 db.

Elkészítése: A lisztet a vajjal eldörzsöljük, azután 4 tojássárgájával, kis sóval, 3 dl tejföllel összegyúrjuk, egy éjjel hagyjuk pihenni, másnap kinyújtjuk, másfél ujjnyi vastagra, közepesre kiszúrjuk, tetejét tojással bekenjük, forró sütőben lassan sütjük.

VAJAS POGÁCSA 04.
Hozzávalók: Liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 1 db, rum 1 ek, só 1 késh, cukor 2 ek, tetejére tojás 1 db.

Elkészítése: A lisztet a vajjal eldörzsöljük, egy tojássárgájával, kis cukorral, sóval, rummal összegyúrjuk, kinyújtjuk, félujjnyira hagyjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, tojással bekenjük, kisütjük.

VAJAS POGÁCSA 05.
Hozzávalók: Liszt 35 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, só 1 késh, tejföl 2 dl, fehérbor 1 ek
Tetejére 1 db tojás

Elkészítése: A lisztet a vajjal eldörzsöljük, 2 tojás sárgájával, kis sóval, 2 dl tejföllel, kanálnyi fehérborral összegyúrjuk, ezt félórai pihentetéssel háromszor kinyújtjuk, utolsó nyújtásnál jó ujjnyi vastagra hagyjuk, tetejét bevagdossuk, szaggatjuk, felvert tojással bekenjük, és kisütjük.

VAJAS POGÁCSA 06.
Hozzávalók: Liszt 40 dkg, vaj 25 dkg, tojás 4 db, tejföl 2 dl, tej 1/2-1 dl, élesztő 3 dkg, tojás 1 db, cukor 3 kocka, só 1 késh.

Elkészítése: Lisztet vajjal eldörzsölünk, 3 dkg élesztőt kevés tejben áztatunk, 4 egész tojást, kis sót, cukrot, 4 ek tejfölt összegyúrunk, hogy könnyű tészta legyen. Lisztezett deszkán pihenni hagyjuk, háromszor nyújtjuk félórás időközökben, negyedszeri nyújtásnál másfél ujjnyi vastagra hagyjuk, közepesre kiszúrjuk, tetejét felvert tojással bekenjük, és forró sütőben, lassan kisütjük.

VAJAS POGÁCSA 07.
Hozzávalók: Liszt 60 dkg, vaj 28 dkg, só 1 késh, tejföl 2 dl, tojás 1 db

Elkészítése: A lisztet vajjal deszkán jól kidolgozzuk. Teszünk bele késhegynyi sót, veszünk hozzá 2 dl tejfölt, és kemény tésztát készítünk, kinyújtjuk, és apróra kiszaggatjuk. tojással megkenjük, tepsibe tesszük, és forró sütőben sütjük.

VAJAS POGÁCSA 08.
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 4 dkg élesztő, 1 dl tej, 4 kockacukor, 1 tojássárgája, 1 tojás, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: A lisztet a margarinnal, a tojássárgájával, a cukros tejben megfuttatott élesztővel, a tejföllel és sóval összegyúrjuk. 2 óráig kelesztjük, közben többször hajtogatjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtva, pogácsákat szúrunk ki belőle. (3-szorosára nő sütés közben!) Tetejüket a tojással megkenjük, és a sütőben úgy sütjük, akár a kelt tésztát.

VAJAS POGÁCSA 09.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 dkg élesztő, 1 egész tojás, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: Az élesztőt tejben megfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és annyi tejfölt, amennyit felvesz. Könnyű tésztát gyúrunk.
Kinyújtjuk, és kétszer hajtogatjuk. Újból kinyújtjuk, és pogácsákat szúrunk ki belőle, megkenjük tejföllel, és zsírozott tepsiben szép színűre sütjük.

VAJAS POGÁCSA 10.
Hozzávalók: 50 deka liszt, 1csomag dr. Oetker-féle sütőpor, I tojás, 1 kanál rum, tejfel szükség szerint, 30 deka vaj

Elkészítése: Az át-szitált liszt felét desz-kára tesszük, közepébe tojást, rumot és annyi tejfölt teszünk, amennyit felvesz, míg egy rétes-tésztát kapunk. A hideg, kemény vajat elmorzsoljuk a megmaradt liszttel, a rétestésztát kihúzzuk, a vajas tésztaanyagot beletesszük a közepébe, kisodorjuk és összehajtjuk. Ezen eljárást 3-4-szer megismételjük, közben mindig 1/4 óráig állni hagyjuk. Amikor a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtottuk, gömbölyű pohárral kiszúrjuk, késsel díszeket vágunk rája, tojássárgával bekenjük, és a pogácsákat közepes tűznél 20-25 percig sütjük.

VAJAS POGÁCSA 11.
Hozzávalók: 14 dkg vaj, 28 dkg liszt, 4 db tojássárga, 5 cl -1 dl tejföl, só
Kenéshez: 1 db tojás

Elkészítése: Gyúródeszkára tesszük a vajat, az átszitált lisztet, majd a tojássárgájával, sóval és egy kevés tejföllel összegyúrjuk.  Letakarva egy órát a hűtőszekrénybe tesszük. Kissé lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd háromszor hajtogatjuk.
Minden hajtogatás után a hűtőben 15-20 percig pihentetjük. Végül ujjnyi vastagságúra kisodorjuk, és kisebb pogácsaformával kiszaggatjuk. Felvert tojással megkenjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük.

VAJAS POGÁCSA 12.
Hozzávalók: 
A tésztához: 1/2 kg liszt, 1/4 kg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 3 db tojássárgája, 1/2 dl tej, 1 kk. cukor, 3 dkg élesztő, só
A tészta kenéséhez: 1 db tojásfehérje

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanálnyi liszttel és a cukorral megfuttatjuk. A sóval összevegyített lisztet összekeverjük a vajjal elkevert tojássárgájával, majd hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt és a tejfölt. Ezzel közepes keménységű tésztát gyúrunk, fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, s egy napig pihentetjük. Másnap ismét összegyúrjuk a tésztát, majd fél óráig szobahőmérsékleten pihentetjük. Kb. 2 cm-es vastagságúra nyújtjuk, tetejét a szokásos módon bevagdaljuk, és kisebb szaggatóval kiszaggatjuk. Kikenjük a tepsit, a pogácsát belerakjuk lazán egymás mellé, majd felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejét. Előmelegített sütőben magas hőmérsékleten világossárgára sütjük.