Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Farsangra - Levesek


FARSANGI BORLEVES
Hozzávalók: 1,5 liter félédes bor, 4 tojássárgája, 4 dl tejszín, 5-10 dkg mazsola, 5-6 szem szegfűszeg, egy darabka fahéj, egy darabka citromhéj, csipetnyi só, szükség szerint rum, ízlés szerint cukor

Elkészítése: A borhoz hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, csipetnyi sót és lassú tűzön felforraljuk. Hűlni hagyjuk és a fűszereket a léből kiszűrjük.
A tojássárgáját 1-1,5 dl tejszínnel elkeverjük, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk a bort, és krémszerűvé keverjük. Végül beletesszük a rumba áztatott, lecsöpögtetett mazsolát.
A maradék tejszínből cukorral kemény habot készítünk és a levest tálaláskor habrózsákkal díszítjük.

FARSANGI GOMBÓCLEVES
Hozzávalók:
A leveshez: egy 1 kg-os csirke, 1 csomó leveszöldség, 2 dl tejföl, 1-1 szem paradicsom és paprika, télen mirelit is jó, só, őrölt bors, 1-2 szem koriander, ételízesítő por, 1 csokor petrezselyem, levesbetétnek vékony metélt
A gombóchoz: 40 dkg darált sertéshús, 15 dkg párolt rizs, 1 tojás, só, őrölt bors, pirospaprika

Elkészítése: A csirkét nyolc darabba vágjuk, és a megtisztított, hasábokra szelt zöldséggel, a paradicsommal, a zöldpaprikával meg a fűszerekkel két liter vízben feltesszük forrni. A húsgombócokhoz valókat összegyúrjuk, vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, majd a lobogva forró levesbe tesszük. Addig főzzük, amíg a levesben minden meg nem puhult. Tálalás előtt a tejföllel gazdagítjuk, az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A sós vízben kifőzött vékony metéltet, külön kínáljuk mellé.

FARSANGI LEGÉNYFOGÓ LEVES
Elkészítése: 4 főre 2 fej vöröshagymát finomra vágunk, és előhevített olajban megfonnyasztunk. Rátesszük a 40 dkg alaposan megtisztított, megmosott csirkeaprólékot és ételízesítővel meghintve tovább pirítjuk. Felöntjük 1 liter kockából készült tyúkhúslevessel, és lassú tűzön főzzük. 2 szál karottát, 1 szál póréhagymát, 10 dkg csiperkegombát megtisztítunk, megmosunk, majd kisebb darabokra vágunk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, 10 dkg zöldborsót és együtt tovább főzzük. 1 doboz tejfölt elkeverünk 1 kanál liszttel, majd behabarjuk a levest. Kevés szűrt citromlével, morzsolt tárkonylevéllel ízesítjük. Lassú tűzön készre főzzük.

FARSANGI SÁRGABORSÓLEVES
Hozzávalók: 50 dkg száraz borsó, 4 l víz, 1 ek só, 20 dkg füstölt csülök, 50 dkg friss sertéslapocka vagy dagadó, fehérbors, 2 gerezd fokhagyma aprítva, majoránna, édeskés mustár

Elkészítése: A borsót 12 órára sós vízbe tesszük. Lassú tűzön a feldarabolt csülökkel főzzük. 1 óra múlva hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Puhulásig főzzük. A sűrű levest ízesítjük a fűszerekkel, tálaláskor ízlés szerint mustárt adunk hozzá.

GOMBÁS KORHELYLEVES
Hozzávalók: 25 dkg füstölt hús, 10 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg gomba, egy fej vöröshagyma, egy csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, őrölt bors, pirospaprika, só

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd rátesszük a kockákra vágott húst, és pirospaprikával szórjuk meg, majd pedig hozzáadjuk a savanyú káposztát. Erre aztán annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és fedővel letakarva főzzük. Közben a vékonyra szeletelt gombát kevés olajban megpirítjuk, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A pirított gombát a káposztához keverjük, felengedjük, és felforraljuk. Világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük. Végül beletesszük a felkarikázott kolbászt, valamint a tejfölt, és még 2-3 percig forraljuk.

ŐSZIBARACK-KRÉMLEVES
Hozzávalók 10 főre: 3 dl Grand Gold Őszibarack juice sűrítmény, 20 dkg vanília pudingpor (hidegen készíthető), 2,5 liter tej vagy tejszín, 50 dkg őszibarackbefőtt
A díszítéshez: pirított mandula, mentalevél

Elkészítése: A vaníliapudingot a tej felével simára keverjük, majd a Grand Gold Őszibarack juice sűrítménnyel együtt, lassan a többit is hozzáöntjük. Jól behűtve, apró kockákra vágott őszibarackkal tálaljuk.
Közepében egy gombóc fagylalttal, tetején pirított mandulával és egy zöld mentalevéllel díszítve látványnak is fenséges.
Elkészítési idő: 30 perc

SAVANYÚ BECSINÁLT LEVES
Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, egy csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, ecet és só

Elkészítése: A kisebb kockákra vágott sertéshúst kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2 l vízzel. Amikor a hús félig puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a vágott petrezselymet, és puhára főzzük. Ezután a levest levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgájával elhabart tejfölt, végül pedig kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.