Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Farsangra - Vegyes receptek


ALPESI FARSANG
Hozzávalók: 2 evőkanál instant kávé, 1 teáskanál vanília aroma, 2 evőkanál barna cukor, 1 teáskanál hideg víz, 3,6 dl lobogó víz, 2 evőkanál tejszínhab

Elkészítése: Tegyen egy-egy kanál instant kávét, és fél-fél kanál aromát két “hosszú kávés” pohárba. Kis lábasban a barna cukrot kevés hideg vízzel keverje el, majd közepes hőmérsékleten addig kevergesse, míg bugyborékolni kezd az oldat. Öntse hozzá, és keverje el a forró vizet, majd ezzel hígítsa a kávét.
A tetejére tegyen tejszínhabot. 

CITROMOS KRÉM KEDVENC
Hozzávalók: 2 dl hideg tej, 1 dl hideg tejszín, 1 csomag citromos puding-por, 2-3 evőkanál narancslikőr (vagy Cointreau), fél teáskanál reszelt citromhéj, néhány citrom és menta levélke a díszítéshez

Elkészítése: A tejet és a tejszínt egy forró vízzel kiöblített edénybe öntjük, a krémport hozzáöntve a legalacsonyabb fordulatszámon mixeljük. A likőrt hozzáadva 3 percig nagyobb fokozaton mixeljük. A kész krémet 4 egyforma kehelybe elosztjuk, legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Egy citrom héját kígyószerűen lehúzzuk, a levélkéket megmossuk. A kész desszertet a reszelt citromhéjjal és a levélkékkel díszítve kínáljuk.
különleges ízt adhatunk krémünknek durván összetört dióval vagy egyéb gyümölccsel. Mélyhűtött málnát vagy más bogyós gyümölcsöt áttörve öntetként csurgathatunk a krémekre.
Elkészítési idő: 20 perc

CSOKOLÁDÉPUDING VÖRÖSBOROS KÖRTÉVEL
Hozzávalók: 1 citrom, 1 narancs, 5 dkg őrölt mandula, 10 dkg piskótamorzsa (csokoládés), 1 dl vörösbor, 3 cl barna rum, vaj és cukor
A formák kenéséhez: 5 dkg vaj
6 dkg kristálycukor, 3 dkg méz, 2 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál kardamom, fél teáskanál ánizs, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál szegfűszeg, negyed teáskanál szerecsendió őrölve, 1 dkg kakaó, 3 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl tejszín. 1 evőkanál porcukor, szóráshoz, fél kg körte, 2,5 dl vörösbor (például Merlot), 5 dkg cukor, 1 rúd vanília, 1 rúd fahéj, (kb. 5 cm hosszú), fél teáskanál étkezési keményítő

Elkészítése: A citromot és a narancsot leforrázzuk, a héjukat finoman lereszeljük. A mandulával, piskótamorzsával, vörösborral, rummal együtt egy edényben összekeverjük, érni hagyjuk. 4 kisebb kávéscsészét (vagy pudingformát, ha nem több mint 2 dl-es) gazdagon vajjal kikenünk, cukorral megszórjuk.
A puha vajat a cukor és méz felével és az összes fűszerekkel habosra turmixoljuk. A kakaót és lisztet rászitáljuk az anyagra és elkeverjük. A tojás sárgákat egymás után a vajas masszához keverjük. A tojásfehérjéket nem egész keményre felverjük, és ezt is a vajas masszához adjuk.
A beáztatott piskótamorzsát is a masszához adjuk. A masszával megtöltjük az előkészített pudingformákat, nem színültig, csak fél centiméterrel a perem aljától. Az edényeket félig-háromnegyedig érő forró vízfürdőbe tesszük, 190 fokon 35-40 percig készre sütjük.
Amíg a pudingok készülnek, a tejszínt félkeményre felverjük, a kész pudingokat tányérokra tálalva a tejszínhabbal díszítjük, körülrakjuk körteszeletekkel.
A pudingok melegen, szobahőmérsékleten is ízlenek, ez esetben a körtét is melegen adjuk hozzá.
A vörösboros körte elkészítése a következő: a körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítva negyedekbe vágjuk, majd a negyediket hosszában még elvágjuk. A vörösbort a cukorral és a hosszában felnyitott vaníliarúddal, fahéjjal felfőzzük. A vaníliát és fahéjat eltávolítva, a körtéket beletéve 7 percig közepes hőn megfőzzük. A körtéket kivesszük.
A főző lébe az 1 evőkanál hideg vízben feloldott étkezési keményítőt belekeverjük, elegyítjük, visszarakva a körtéket a lében kihűtjük. A pudingot a körtékkel tálaljuk.
Elkészítési idő: 85 perc

FARSANGI BURGONYASALÁTA (CARNIVAL POTATO SALAD)
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 10 db harang paprika, 4 db ecetes uborka, 1 db kisebb fej vöröshagyma, 1 db majonéz, ízlés szerint só és pirospaprika

Elkészítése: A sós vízben főtt és felkockázott burgonyát, a felkarikázott paprikát és a szálasra vagdalt hagymát keverőtálban forgassa össze a többi hozzávalóval. Hűtőszekrényben pihentesse fél órát, majd hidegen kínálja.

FARSANGI SZELET
Elkészítése: 25 deka vajat 30 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 1 tojással és 2 evőkanál cukorral jól eldolgozunk. Háromszor nyújtjuk a tésztát, melyet végül két egyenlő részre osztva, tepsiben a következő töltelékkel kenünk meg. Töltelék: 25 deka cukorból sűrű szirupot főzünk, majd hozzáadunk 25 deka őrölt mandulát, 1 kávéskanál tört fahéjat, 5 deka mazsolát és 1 citrom reszelt héját. A tésztát tojással kenjük és villával pár helyen megszurkálva, erős tűznél sütjük. Csinos mignonokat készíthetünk, ha a kinyújtott tésztából négyszegletes darabokat vágunk, melyekre a töltelékből tojásnagyságú halmokat rakunk. A tésztadarabok négy sarkát felhajtva összefogjuk, és tornyocskákat formálunk, melyekbe sütés előtt hosszúra vágott mandulaszemeket tűzdelünk. A kihűlt kész tornyocskákat cukros, csokoládés mázba mártjuk, szárítjuk és mignon- papírkapszulákba helyezve tálaljuk fel.

FARSANGI SZUPERTORTA
Hozzávalók: 1 doboz babapiskóta, fél liter tej, 1 dl rum, 6 tojás, 20 dkg vaj, 20 dkg vaníliával ízesített porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 szelet étcsokoládé, a tetejére 4 dl tejszín, 5 dkg porcukor

Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el. Ehhez a vajat, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kakaót és a megpuhított étcsokoládét. Tovább keverve óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjéket is. Egy nagy tortaformát vizes celofánnal kibélelünk. A tejet a rummal összekeverjük, és a babapiskótákat könnyedén belemártva, ezzel béleljük ki a tortaforma alját és oldalát. Az elkészített krémet az így kibélelt formába öntjük, és a tetejére is piskótákat borítunk. Vizes celofánnal lefedve, egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a tortaformát egy forró törlőruhába burkoljuk, majd a tetejére egy kerek tálat fektetünk, a tortát a tálra borítjuk. A celofánt óvatosan lehúzzuk róla, tetejét az édesített tejszínhabbal bevonjuk.

FARSANGI TÁL
Elkészítése: Hat tojásból piskótát sütünk, s amikor már kihűlt, kis kockákra vágjuk. Üvegtálba egy sor piskótát teszünk, ezt megszórjuk kockára vágott naranccsal, ananásszal, vagy bármilyen befőttel, s teszünk rá egy kevés lekvárt is. Meglocsoljuk a befőtt levével, rummal, vagy likőrrel. Fölverünk egy hidegen elkészíthető pudingport, ezzel leöntjük az egész masszát. Ismét piskótát teszünk rá és jönnek az újabb rétegek Ha nem elég egy puding, még egyet fölverhetünk annál is inkább, mivel a massza tetejére is pudingot teszünk. Az egészet tejszínhabbal díszítjük, hideg helyen tároljuk, és másnap fogyasztjuk.

FARSANGI TORTA
Elkészítése: 7 tojássárgáját habosra keverünk 20 dkg kristálycukorral. Belevegyítünk 1 evőkanálnyi rumot, 15 dkg megdarált, vegyes cukrozott gyümölcsöt, a 7 tojás keményre vert habját, és 10 dkg hámozott darált mandulát. Kikent formában két lapot sütünk belőle. Másnap megtöltjük a következő töltelékkel: 4 tojássárgájából, 12 dkg porcukorból, 15 dkg csokoládéból, 15 dkg darált mandulából, 15 dkg darált vegyes cukrozott gyümölcsből, gőzön krémet főzünk. Levéve belevegyítünk 20 dkg habosra kavart vajat, majd szitán átpasszírozzuk. A torta tetejét és oldalát is ezzel a krémmel vonjuk be. Végül pedig 3 dl cukrozott tejszínhabbal beborítjuk és idomítózacskó segítségével, kis habrózsákkal díszítjük a tetejét.

HÁMÁN-FÜLE IZRAELI MÓDRA
Hozzávalók a tésztához: 6 pohár liszt, 1 tejföl, 20 dkg margarin, 1 pohár cukor, 1 sütőpor, 4 tojássárgája, 1 citrom héja lereszelve, csipetnyi só
Hozzávalók a mákos töltelékhez: 1 pohár mák, 1 pohár cukor, 1 citrom héja lereszelve, 2 tojásfehérje. A hozzávalókat egyenletesen összekeverjük.
Hozzávalók a diós töltelékhez: 2 pohár darált dió, 2 pohár cukor, 1 citrom héja lereszelve, 2 tojásfehérje. Ugyanúgy készítjük el, mint a mákos tölteléket.

Elkészítése: A hozzávalókat egy tálba tesszük, és addig keverjük őket, amíg egyenletes masszát nem kapunk. A masszából kis háromszög alakú táskákat formázunk, amiket megtöltünk a töltelékkel. Előmelegített sütőben arany barnára sütjük őket.

HÁMÁN-FÜLE KELETI SZOKÁSOK SZERINT
Hozzávalók: 3 tojás, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, 3 pohár liszt, olaj a sütéshez, méz vagy cukorszirup

Elkészítése: A tojásokat felverjük és hozzátesszük a sót, a cukrot, a lisztet és 3 evőkanál vizet, majd masszává keverjük. Vékony tésztává nyújtjuk, félköröket szaggatunk belőle, fül alakúra formázzuk. A füleket forró olajba dobjuk és mindkét oldalukat arany barnára sütjük. Mézzel vagy cukorsziruppal leöntve tálaljuk. A tésztába víz helyett használhatunk rózsavizet vagy édes, fehérbort.

Cukorszirup
Hozzávalók: 2 pohár cukor, 1,5 pohár víz, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál rózsavíz

Elkészítése: A cukrot, a vizet, és a citromlevet felforraljuk. A keletkező habot leszedjük, kis lángra vesszük, és 5 - 10 percig főzzük, hogy sziruppá sűrűsödjön. 1 - 2 perccel az elkészülés előtt hozzáadjuk a rózsavizet. Ha a szirup teljesen kihűlt, ráönthetjük a süteményre.

HARLEKINO TORTELLINI
Hozzávalók: 30 dkg tehéntúró, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 tojás, 3 csipetnyi őrölt szerecsendió, só, bors
A tésztához: 5 tojás, 50 dkg liszt

Elkészítése: Az áttört túrót összekeverem a felsorolt alapanyagokkal és ízlés szerint fűszerezem. A tojásból és a lisztből elkészítem a tésztát. Kinyújtom, szeletekre vágom, és ezekre teszem a túrós keveréket. Kis batyukat, vagy tetszés szerint gombócot formázok belőle. A végén meglocsolom egy kis besamell- vagy sajtmártással. Még mutatósabbá teheted, ha spenót vagy krémsajt pöttyökkel színesíted.

HAWAII BAGETT
Hozzávalók: 1 bagett (kb. 80 cm), 10 dkg vaj, 30 dkg sajt (trappista, eidami, Gouda) szeletben, 1 doboz szeletelt ananász (nettó 340 g), 25 dkg főtt sonka vékony szeletekben, koktélcseresznye a díszítéshez

Elkészítése: A kenyeret hosszában félbevágjuk, a feleket négyfelé szeljük, megvajazzuk. A sajtot kéregtelenítjük. A lecsepegtetett ananászkarikákat félbe-, ha vastagabb, négy fele vágjuk, a vajazott kenyereket először sonkával, majd ananásszal, végül sajttal takarjuk be. A megrakott kenyérszeleteket 10 percig 200 fokon sütjük, majd tálra rendezve minden szeletre cseresznyét teszünk.

KARNEVÁL GYŰRŰK
Előkészítés: 20 dkg lisztet elkeverünk 1/2 cs. V.-sütőporral, azután hozzágyúrunk 2 egész tojást, 15 dkg porcukrot, 12 dkg zsírt, 12 dkg őrölt diót, és 1/2 cs. V.-vanillincukrot.

Elkészítése: Jól eldolgozzuk, majd ceruza-vastag pálcákat sodrunk, melyeket karikára hajtunk, és középen gyengén ujjunkkal összenyomunk. Vajazott tepsiben közepes tűznél szép sárgára sütjük. Még melegen vanillin- szórócukorban megforgatjuk. Igen jó teasütemény.

KARNEVÁLI SÜTEMÉNY
Hozzávalók kb. 16 darabhoz: 37,5 dkg liszt, 12,5 étkezési keményítő, fél csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 3 tojás, 4 evőkanál tejszín, 7,5 dkg vaj, 10 dkg darált mandula, bőséges vaj vagy olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a szóráshoz

Előkészítés: A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral, és tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést nyomunk, és beletesszük a cukrot, a fahéjat, a tojásokat, a tejszínt (vagy tejet), egy csipet sót, és kevés liszttel elkeverjük. A vajat kisebb darabokban rászórjuk, hozzáadjuk a mandulát, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 30 percre betesszük a mélyhűtőbe.

Elkészítése: A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval kb. 4x4 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. A vajat vagy olajat 175 fokosra forrósítjuk (fritőzben vagy nagy lábosban), és kisebb adagokban aranysárgára sütjük belőle a négyzeteket. Konyhai papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük, és megszórjuk fahéjas porcukorral. Tortatálon felpúpozva tálaljuk.

KARNEVÁL SZELET
Előkészítés: 5 tojássárgáját, 15 dkg porcukrot, 3 dkg kakaót jól kikeverünk. Hozzáadjuk az 5 tojás keményre vert habját, 2 evőkanál lisztet, 1kávéskanálsütőport.
Krém: 2 dl tej, 5 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál liszt. Sűrűre főzzük. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral kikeverünk, majd a kihűlt masszához adjuk.
Máz: A megmaradt 5 tojásfehérjéből 25 dkg porcukorral gőz fölött kemény habbá verjük.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, megsütjük. A krémet elkészítjük, megkenjük vele a tésztát. A mázat a krémre kenjük, rá csokireszelék kerül.

KÉPVISELŐFÁNK SAJTKRÉMMEL TÖLTVE
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 6 tojás, cukor, késhegyi só, víz
A töltelékhez: 12 dkg reszelt sajt, 2,5 dl tejszín, 5 tojássárgája, 1 csapott evőkanál liszt, 15 dkg vaj, só

Elkészítése: A másfél dl vizet a vajjal, kevés cukorral és a sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal kevergetve addig melegítjük, amíg elválik az edény falától. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a masszát habzsákba töltjük, és kivajazott, kilisztezett sütőlapra félgömb alakokat formázunk. A tetejüket megkenjük felvert tojással és sütőbe toljuk. 12 perc múlva a fánkok megnövekednek, ekkor csökkentjük a lángot, és készre sütjük. A krémhez a tejszínt felforraljuk, beleadjuk a reszelt sajtot, a tojássárgákat és liszttel megszórva, kevés sóval 1-2 percig főzzük. Amikor kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A kisült fánkok kobakját levágjuk, a krémet betöltjük. Tetejére visszatesszük a kalapját.

MÉZES BÉLES 01.
Hozzávalók: 1/2 kiló vaj, 1 kiló méz, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, szegfűszeg, barna liszt

Elkészítése: A vajat habosra kavarjuk, belevegyítjük a mézet, a megkelt élesztőt, 2 tojássárgáját, szegfű¬szeget és annyi barna lisztet, hogy laska kemény tésztát kapjunk.
Meleg helyen két napig állni hagyjuk. Kalácsformára alakítjuk és megsütjük, több órán át meleg sütőben tartjuk.
Farsangi és húsvéti sütemény.

MÉZES BÉLES 02.
Hozzávalók 10 személyre: 40 dkg olvasztott vaj, 1 liter méz, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, 1 kávéskanál szegfűszeg, 1,5 kg barna liszt (amennyit a tészta felvesz)

Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos vízben feloldjuk, és liszttel elkeverve megkelesztjük. A vajat habosra keverjük. belevegyítjük az egy liter mézet, azután a megkelt élesztőt és két tojássárgáját, a szegfűszeget, majd barna lisztet dagasztunk bele. Olyan keményre gyúrjuk, mint a laskatésztát.
A tésztát nagycsütörtök délutántól nagyszombat reggelig hagyjuk meleg helyen kelni. Ekkor a kalácstésztából kerek vagy hosszúkás formát készítünk, tojással megkenjük és megsütjük. Úgy sütjük, mint a kenyeret. Húsvéti vagy farsangi sütemény.
Még finomabb lesz a sütemény, ha az élesztőt víz helyett tejbe áztatjuk. Ha túl keményre sikerült a tészta, adjunk hozzá kevés tejet, ha túl lágy, kevés lisztet. Sokáig friss marad.

MOGYORÓS SONKAKRÉM
Hozzávalók: 25 dkg főtt, füstölt sonka, 25 dkg párizsi, 5 dkg pirított földimogyoró, 15 dkg krémsajt, 1 kis fej hagyma, 2-3 evőkanál majonéz, só, őrölt bors, tejföl.

Elkészítése: A főtt, füstölt sonkát - jó, ha van rajta egy kis kövérje is - a hagymával és a párizsival húsdarálón ledaráljuk. A pirított, meghámozott földimogyorót szintén ledaráljuk vagy mozsárban összetörjük. Egy nagyobb tálban az egészet a fűszerekkel, a majonézzel alaposan összekeverjük, annyi tejfölt adva hozzá, hogy a végén igen jól kenhető krémet kapjunk. Tehetünk bele egészen apróra vágott metélőhagymát is. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

SMÁLCBÁJGLI
Hozzávalók: 8 tojás, a tojásokkal egyenlő súlyú liszt, egy kevés cukor, egy tyúk has-hája

Elkészítése: A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, hozzáadjuk a cukrot és a kiolvasztott has-hájat, majd a tésztából egy vastagabb hurkát sodrunk, és azt egy cserépedényben lassan kisütjük. Ez a tésztaféle, a purimi sütemények alá tett tartó, és a hagyományt nagyon tisztelő családok erre helyezve küldik egymásnak süteményeiket.

SONKÁS KIFLI
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg sonka, 5 dkg vaj, pirospaprika, só

Elkészítése: A lisztet a vajjal, a tojássárgájával, kevés tejföllel és sóval tésztává gyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. A sonkát ledaráljuk, vagy apróra vagdaljuk, vajjal és pirospaprikával gyúrjuk össze. Az így nyert sonkás tölteléket a háromszögletű tésztácskákon elosztjuk, majd ezután a kis háromszögeket kifli formára feltekerjük, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

STÁJER SZALONNÁS-GOMBÓCOK (STEIERISCHE SPECKKNÖDEL)
Hozzávalók: 10 zsömle, 40 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dl tej, 4 tojás, só, reszelt szerecsendió, maréknyi lestyánlevél,

Elkészítése: A zsömlét apró kockákra vágjuk, és egy tepsiben szétterítve, sütőben megpirítjuk. Közben a húsos füstölt szalonnát felaprítjuk és zsírjára sütjük. A megtisztított, finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát megfuttatjuk rajta. A zsömlekockákat a forró tejjel leöntjük, a tojásokat ráütjük, a hagymás szalonnát szűrőlapáttal rászedjük (a zsírra még szükség lesz), sóval, reszelt szerecsen- dióval és felaprított lestyán levéllel ízesítve alaposan összedolgozzuk. A masszából gombócokat formálunk, és lobogva forró, sós vízben 10-15 perc alatt kifőzzük. Szűrőkanállal a visszamaradt szalonnazsírba szedjük, megforgatjuk. Párolt káposzta illik hozzá, de tejföllel meglocsolva akár önálló fogás is lehet.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

VIDÁM FALATOK
Hozzávalók kb. 12 darabhoz: 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 10 dkg vaj + a formához, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 5 evőkanál tej
A mázhoz: 15 dkg porcukor, 1 tojásfehérje, piros, zöld, sárga ételfesték, csokoládébonbon

Előkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral. Kivajazunk nagyobb méretű kosárkaformákat vagy muffin sütőt, vagy alufólia tálkákat. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojásokat és egy csipet sót. Felváltva a lisztet és a tejet is hozzáadjuk. A masszát az előkészített formákba töltjük, és sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. A mázhoz elkeverjük a porcukrot a tojásfehérjével, négy tálkába szétosztjuk, és az ételfestékekkel rózsaszínűre, zöldre, sárgára, pirosra színezzük. A sütemények gömbölyű felét bohóccá kidekoráljuk. Ehhez használjunk kis tölcsérré csavart sütőpapírt!
Csokoládéból készül a kalap. Szerpentinnel díszített tálakon kínáljuk.