Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Farsangra - Fánkok 01.


ALMAFÁNK 01.
Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, 35 dkg liszt, fahéj, zsír a kisütéshez

Elkészítése: Az almát meghámozzuk és megreszeljük. A levét gyengén kinyomkodjuk, ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztben elkevert sütőport és a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd forró zsírba szaggatjuk evőkanállal. Pirosra sütjük, és fahéjas porcukorral meghintjük.

ALMAFÁNK 02.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg tisztított, reszelt alma, 5 dl tej, 2 egész tojás, fél dkg élesztő, 3 dkg zsír, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a sütemény behintéséhez

Elkészítése: Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő “felfusson” a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a tűzhely szélén) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát. Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.

ALMAFÁNK 03.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 50 dkg savanykás, tisztított, reszelt alma, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dl tej, 4 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 mokkáskanál só
A sütéshez Olaj
A sütemény behintéséhez: fahéjas porcukor

Elkészítése: 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk az előzőleg átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat és a margarint.
Annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A cipóvá formált tésztát lisztezett tálba tesszük, a tetejére is szórunk egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt almát. A 1/2 cm vastagra kinyújtott tésztát közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bő, forró olajban, fedő alatt sütjük a fánkok alsó felét, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütjük. Papírtörülközőre vagy itatóspapírra szedjük a megsült fánkokat, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMAFÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 0.5 dl tejbe keverve 0.5 dkg élesztőt, 1 ek porcukrot, lefedve, langyos helyen felfuttatjuk. 50 dkg liszt közepébe vájt lyukba beletesszük az élesztőt, 1 kk. sót, 2 tojást, 3 dkg zsírt, annyi tejet, hogy közép-kemény tészta legyen. Cipóvá gyúrva a tésztát, lisztes tálban, tetejét lisztezve, fedve, langyos helyen duplájára kelesztjük. Beledolgozva 50 dkg reszelt almát, 0.5 cm vastagra nyújtva közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kis adagokban 180C-os olajban 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Lecsepegtetve, fahéjas porcukorral hintjük.

ALMÁS FÁNKOCSKÁK 01.
Hozzávalók 25-30 darabhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg jonatán alma, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg mazsola, 7 dkg cukrozott citromhéj, 2 dkg élesztő, 1 zacskó vaníliás cukor, fahéj, só

Elkészítése: A lisztet összekeverjük a tejben feloldott élesztővel, a cukorral, a vaníliás cukorral. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Az almát félbe vágjuk, felkockázzuk. Az almát, a mazsolát és a citromhéjat a tésztába keverjük. Egy órát kelesztjük. Bő, forró olajba evőkanállal beleszaggatjuk az almás tésztát. A maradék cukrot összekeverjük az őrölt fahéjjal, és a kisült fánkokat beleforgatjuk. Lehetőleg azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 1/4 óra

ALMÁS FÁNKOCSKÁK 02.
Hozzávalók 25-30 darabhoz: 50 dkg liszt, 50 dkg jonatánalma, 15 dkg cukor, 5 dl tej, 8 dkg mazsola, 7 dkg cukrozott citromhéj, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 2 teáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só, a sütéshez olaj

Elkészítése: A megtisztított, megmosott mazsolát beáztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt. Az átszitált lisztet alaposan összekeverjük az élesztős folyadékkal. Csipetnyi sóval, 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, majd kézzel rugalmas tésztává gyúrjuk, vagy robotgép segítségével simára dolgozzuk. A meghámozott, megmosott almát félbevágjuk. Magházát kiemeljük, húsát apróra felkockázzuk. Az almát, a lecsöpögtetett, megtörölt mazsolát és a nagyon apróra vágott cukrozott citromhéjat a tésztába keverjük. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük. Olajjal kikent tarkedli-vagy tojássütőbe 1-1 evőkanál tésztát teszünk, és a fánkokat mindkét oldalon 3-5 percig sütjük. A maradék cukrot összekeverjük az őrölt fahéjjal, majd a kisült fánkokat beleforgatjuk. Lehetőleg azonnal tálaljuk.
Ötletünk: Ha nincs tarkedli sütőnk, az almás tésztát evőkanállal szaggassuk bő, forró olajba. A sütéshez használhatunk fritőzt is.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra

ANANÁSZFÁNK
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 2 evőkanál porcukor, 2,5 dl tej, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 8-10 karika ananászbefőtt, kevés ananászlé, 1 dl eperdzsem (vagy ananászdzsem); a sütéshez: 3 evőkanál olaj

Elkészítése: A tojásokat simára keverjük az élesztővel, a porcukorral, a rummal, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Sóval ízesítjük, és két órán keresztül pihentetjük. Közben az eperdzsemet 3 evőkanál ananászlével simára keverjük. A lecsöpögtetett ananászkarikákat, először kevés lisztben megforgatjuk, majd a tésztába mártjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Papírtörülközőre téve a felesleges olajat lecsurgatjuk, és a felforrósított ananászos eperdzsemmel kínáljuk.

ANANÁSZFÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 2 felvert tojást simára keverve 1.5 dkg szétmorzsolt élesztővel, hozzáadunk 2 ek porcukrot, 1 ek rumot, 2.5 dl tejet, 15 dkg lisztet, csipet sót, a tésztát, 2 órát állni hagyjuk. Lecsurgatva 10-12 karika ananászbefőttet, megtörölgetjük.
Lisztbe forgatva az élesztős tésztába mártjuk. 2-3 percre 180 C-ra hevített olajba tesszük. Egyszerre keveset süssünk, mert sülés közben megnőnek! Papírtörölközőre rakjuk, hogy az olajat beszívja. 1 dl ananászdzsem és 3 ek. ananászlé sima keverékével tálaljuk.

ANGOL FÁNK
Hozzávalók: 1 dl langyos tej, 30 dkg búzaliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, 0,5 dl tejszín, 1 evőkanál méz, olaj és liszt a sütéshez, 1 tojás a kenéshez, só

Elkészítése: A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, lefedjük, és 15 percig pihentetjük. Mély tálban robotgép segítségével összekeverjük a lisztet, a cukrot, a darabkákra tördelt vajat és egy késhegynyi sót, amíg kásás tésztát kapunk. Egy másik tálban felverjük a tojásokat a tejszínnel, és a mézzel, hozzáadjuk az élesztőt, majd a kásás tésztát. Összegyúrjuk a tésztát, és lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük tojással, és forró sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűtve tálaljuk, dzsemet vagy tejszínhabot kínálunk mellé.

APÁCA FÁNK
Hozzávalók: 5 dl tej, 50 dkg liszt, 4 tojás, só, 3 evőkanál porcukor, 1 teáskanál kakaó, 2 evőkanál baracklekvár, vaj, olaj

Elkészítése: A tejben a lisztet 1 evőkanál cukorral addig főzzük, míg az edény falától elválik. Kevergetve, langyosra hűtjük, és a felvert tojássárgákat apránként hozzákeverjük. A masszából 2 evőkanál segítségével gombócokat formázunk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A kisült fánkokat kivajazott jénaiba tesszük, majd kakaós porcukorral meghintjük. Kemény tojáshabot verünk, baracklekvárral ízesítjük, és a fánkok tetejére halmozzuk. Forró sütőben, kis lángon 5-10 perc alatt megkeményedik a hab.

APRÓ TÉSZTAFÁNK
Hozzávalók: 4 dl víz, 4 dkg liszt, 4 dkg zsír, 1 db tojás, só

Elkészítése: Először lisztpépet készítünk. A vizet a sóval, zsírral fölforraljuk, hozzáadjuk a lisztet állandóan kevergetve, addig, amíg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a tojást. Csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és zsírozott, lisztezett sütőlemezre apró félgömböket fecskendezünk, sütőben lassan megsütjük, szárítjuk. Kettévágva tölthető libamájpürével, vadhúspürével vagy más kenhető húspürével.

ARANYFÁNK BURGONYÁBÓL
Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, 3 dkg élesztő, 1 db tyúkhúsleves kocka, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 50 dkg liszt, bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A burgonyát héjastól megfőzzük, majd megpucoljuk, összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt. Borssal és leveskockával ízesítjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 20 percig pihentetjük. Ezután olajozott kanállal kiszaggatjuk, és forró olajban kisütjük.

ÁGI FÁNK
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, három tojássárgája, egy evőkanál rum, egy citrom leve, egy evőkanál porcukor, egy csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, tej, 5 dkg vaj, csipetnyi só, a sütéshez olaj, a tálaláshoz porcukor, barackíz, rum

Elkészítése: 1 dl langyos, édes tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel, a tojássárgákkal, a rummal, a citromlével, csipetnyi sóval, a vaníliás cukorral és annyi tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Végül beledolgozzuk az olvasztott vajat, és lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral fánkokat szúrunk ki belőle, majd tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1-1,5 óráig kelesztjük. Ez után annyi olajat forrósítunk, hogy a fánkok úszhassanak benne és a fánkok tetejét benyomva, felső felükkel lefelé az olajba rakjuk. Az első felüket fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megfordítva, erős lángon, fedő nélkül fejezzük be a sütést: gyönyörű, szalagos fánkok kerülnek ki a serpenyőből. Alaposan lecsepegtetve, porcukorral meghintve, forró, hígított barackízzel, (esetleg rummal ízesített lekvárral) tálaljuk. Sokkal kevesebb gondunk, tennivalónk van vele, mint a hagyományos fánkkal és legalább olyan finom.

ÁGI GYORS FÁNKJA
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 3 tojás sárgája, 1 fél citrom leve, 1 evőkanál rum, 1 csapott evőkanál porcukor, 4 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítése: Az élesztőt a tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a rétesliszttel, a finomliszttel, a tojássárgájával, a citrom levével, a rummal meg a porcukorral, végül beledagasztunk az olvasztott vajat. Hólyagosra verjük, lisztezett deszkán vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval, vagy széles szájú pohárral kiszaggatjuk. Tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen egy óráig pihentetjük, majd forró olajba rakjuk, tetejüket lefelé, kissé benyomva a közepüket. Fedő alatt, majd megfordítás után már fedő nélkül sütjük. Itatóspapíron vagy háztartási papírkendővel az olajtól leszárítjuk és forró, rumos baracklekvárral kínáljuk.

BABFÁNK
A legjobb fánk lóbabból vagy csicseriborsóból készíthető el.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 30 dkg száraz lóbab, 1 csipetnyi köménymag, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor korianderlevél (vagy 1 mokkáskanál koriandermag), 1 csipetnyi őrölt cseresznyepaprika, kevés reszelt citromhéj, 12 dkg liszt, olaj a sütéshez, só

Elkészítése: A babot egy napig áztatjuk, majd bő vízben 1 óra hosszat főzzük. Ezután áttörjük.
A péphez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a köményt, a koriandert, a fokhagymát, a citromhéjreszeléket és a paprikát. Jól összedolgozzuk és az esetleg keletkezett levet lecsurgatjuk róla.
Ezt követően belisztezett kézzel labdacsokat formálunk és lisztbe forgatva nagyon forró bő olajban aranyszínűre kisütjük.
Papírszalvétán lecsöpögtetjük és azonnal tálaljuk.
Paradicsomot adhatunk mellé.

BAJOR FÁNK
Hozzávalók: Vaj 3 dkg, tojás 1 db, tojássárgája 3 db, cukor 3 dkg, só 1 késh. rum 1 kk., élesztő 3 dkg, tej 1 dl, liszt 90 dkg, tej 3.5 dl.

Elkészítése: Három dkg vajat, 1 egész tojást, 3 dkg cukrot és 3 tojás sárgáját pici sóval habosra keverünk. Azután teszünk bele egy kk. rumot, 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 90 dkg lisztet és annyi tejet, hogy kemény tészta legyen. Jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Kelés után úgy járunk el vele, mint a fánkkal, azzal a különbséggel, hogy zsírba tevéskor két ujjunkkal a közepén lyukat készítünk, és a tálaláskor a lyukba tetszés szerinti ízt teszünk.

BALATONSZEPEZDI TÖLTÖTT FARSANGI FÁNK
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, só, 5 dkg cukor, 12 dl rum, 3 cl narancslé, 3 tojássárgája, reszelt citromhéj, 4 dkg vaj
A töltelékhez: 20 dkg kemény baracklekvár, 3 tojásfehérje
A tálaláshoz: 12 dl barackpálinka, 10 dkg cukor, 6 dkg dió, 25 dkg barackíz, 1 adag (2 db)

Elkészítése: Langyos helyen átszitálom a lisztet. 10 dkg lisztből élesztővel, 1 dl langyos tejjel, csipetnyi sóval és 2 dkg cukorral kovászt készítek. Amíg a kovász megkel, a rumot a narancslével és a maradék cukorral összekeverem és meglangyosítom.
A megmaradt lisztből a tojássárgájával, a narancsos rummal, a kovásszal, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal s a maradék 1 dl tejjel tésztát készítek, hólyagosra kidolgozom, közben apránként hozzáadom a felolvasztott (de nem forró) vajat. Ruhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtom és kiszaggatom. A felének a közepére kevés lekvárt kenek, és a tojásfehérjével bekenem a szélét. Ezután a töltött fánkokra borítok egy ürest, és a széleit összenyomkodom. Letakarva ismét kelesztem. Közben az olajat vagy zsírt felforrósítom.
A fánkok közepét kicsit összenyomom, és alsó felével teszem az olajba. Kb. 4-5 percig sütöm, majd megfordítom. (Vigyázok, hogy a zsír vagy olaj ne legyen túl forró, mert akkor a tészta kívülről gyorsan sül. belül nyers marad.) Egyszerre csak kevés fánkot sütök, hogy legyen helye kiterjeszkedni. Ha pirosra sült, lecsöpögtetem róla a felesleges zsírt.
Tálalás előtt a szélét kevés lekvárral bekenem, és cukorral elkevert darált dióban megforgatom. Barackpálinkával hígított lekvárt kínálok hozzá.

BARACKFÁNK
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg búzaliszt, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg ráma margarin, 30-40 csepp Polisweet, 1 mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez: 50 dkg apró kajszibarack, 2 dkg búzacsíra, ízlés szerint őrölt fahéj, 6-8 db Polisett.

Elkészítése: A sütőporral kevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a túróval és a Polisweettel. Fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtva, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korong közepébe egy magházával lefelé fordított barackot nyomunk, majd megszórjuk 4 csapott evőkanál búzacsíra, fahéj és a porrá tört Polisett keverékével. Előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük.
A nyers tésztalapokra szórhatunk málna vagy ribizli szemeket, de ízesíthetjük egy-egy gerezd naranccsal, negyed almával, fél szilvával is.

BÁBA FOGA
Elkészítése: Végy lisztet, tégy bele tojást, amennyit, amennyit megkíván, kevés sót, gyúrd jól össze, nyújtsd ki félujjnyi vastagra, vágj kétujjnyi szélességű és egy ujjnyi hosszúságú darabokat, irdald meg és süsd ki forró zsírban.

BÁLINT - NAPI TÚRÓFÁNKOK
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg túró, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 cs sütőpor, csipetnyi só, 1 citrom reszelt héja
A sütéshez olaj

Elkészítése: A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, a vajjal, a túróval, a tojássárgájával és a cukorral összegyúrjuk. Belereszeljük a citromhéjat, és jól összedolgozzuk, majd kb. fél óráig pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretű szív alakú formával kiszaggatjuk. 180 C -ra melegített olajban kb.3 - 4 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.

BÉCSI FARSANGI FÁNK
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 tojás, 5 ek kristálycukor, 1 cs. (25 dkg) Rama, 5 dkg élesztő, körülbelül 0,5 l tej, pici só, a sütéshez olaj

Elkészítése: Egyik hozzávaló se legyen hideg, a tojás és a liszt szoba-hőmérsékletű legyen.
A lisztet átszitáljuk (hogy minél több levegőt kapjon), az élesztőt körülbelül 1,5 dl langyos, 1 kk. cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. Közben a margarint felolvasztjuk (ne legyen forró!), a tejet meglangyosítjuk, a tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgájukat a cukorral elkeverjük, pici sót rakunk bele, és körülbelül 2 dl tejjel elkeverjük.
A lisztbe öntjük a felfutott élesztőt és a tojássárgás keveréket, és ezzel elkezdjük szépen dagasztani. Az olvasztott Rámát fokozatosan, a dagasztás közben löttyintjük a tésztába. Ha kemény lenne, a langyos tejből is fokozatosan adunk hozzá egy kicsit. Szép hólyagosra kidolgozzuk (ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Figyelem csak lágyítani lehet, mert lisztet közben már nem lehet hozzáadni!). Végül a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lágyan beledolgozzuk a tésztába (lágyít még a tésztán!). A tetejét belisztezzük, és meleg helyen duplájára kelesztjük)
A tésztát vékonyra kinyújtjuk (vagy kézzel kihúzzuk). A tészta egyik felére a nagyobb pogácsaszaggatóval helyeket jelölünk ki, ezeknek a közepére rakjuk a lekvárt, vagy a töltetléket. A másik felét ugyanezzel a pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és beborítjuk a lekváros köröket vele.
Egy kisebb pogácsaszaggatóval átszúrjuk, össze- dolgozzuk a fánkokat. Fél órát pihentetjük, majd közepesen forró bő olajban mindkét oldalát kisütjük. (az olaj nem lehet túl forró). A fánkok egyik (első) felét fedő alatt kell sütni, a másikat fedő nélkül.
Ha jól csináltad, szép, szalagos lesz. Konyhai papírtörlőre szeded, hogy a zsiradék nagy része lecsöpögjön róla és porcukorral, vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalod. Frissen az igazi!

BÉCSI GYŰRŰFÁNK
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 2 púpozott evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 4-4 1/2 dl tej, 4 tojás sárgája, csipetnyi só; olaj a sütéshez; a tálaláshoz: 2 evőkanál rum és 3 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítése: 1 dl langyos tejbe keverjük az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral, a sóval és annyi tejjel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük, majd 5-6 cm vastag rúddá formáljuk. Ebből 3 cm-es darabokat levágunk, és egészen vékony rudacskákká sodorjuk. Két rudat összefogva fonatot készítünk belőle, majd ezt a fonatot gyűrűformára hajlítjuk. Lisztezett deszkán további 15 percig pihentetjük a gyűrűket. Bő, forró olajban először az egyik oldalukat, majd a másikat is megsütjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük. A rummal ízesített sárgabaracklekvárral tálaljuk oly módon, hogy a baracklekvárt a tésztagyűrűk közepébe öntjük. Ez a fánk csak frissen, forrón jó!

BÉCSI KARIKAFÁNK
Hozzávalók: 450 g BL 55 liszt, 1 teáskanál cukor, 15 g élesztő, 0,25 l tej, 1 teáskanál só, 50 g vaj, vagy margarin, 1 tojás

Elkészítése: 100 g lisztet a cukorral, élesztővel és a fellangyosított tejjel felfuttatni, a tojást alaposan elkeverni benne és a többi anyaggal, jól kidagasztani, megkeleszteni.
A 16 db-ra osztott és gömbölyített tészta közepét ujjunkkal kilyukasztjuk, és karikára formáljuk, kelesztjük, és forró olajban megsütjük. Egy papírzacskóba 100 g kristálycukrot és 1 teáskanál fahéjat mérünk, összerázzuk, és az olajtól lecsöpögtetett, még meleg fánkokat jól megforgatjuk benne. Melegen tálaljuk.

BÉCSI LEKVÁROS FÁNK
Elkészítése: A fenti tésztából készül. A 16 db-ra osztott és gömbölyített tésztát 20 percig pihentetjük, majd a közepén kis lyukat képzünk az ujjunkkal, abba egy kanál lekvárt töltünk, jól beborítjuk és összezárjuk a tésztával, még 15 percig pihentetjük, majd megsütjük.

BIRSALMAFÁNK
Hozzávalók: 2 szép birsalma (vagy birskörte), 2 db egész tojás, 2 dl kefir (vagy házi aludttej), 15-20 dkg finomliszt, 10-15 dkg porcukor, 1 csapott teáskanál sütőpor, késhegynyi őrölt szegfűszeg, csipetnyi só, a tálaláshoz birsalmabefőtt (vagy almabefőtt)

Elkészítése: A tojásokat habosra felverjük, beleszórjuk a cukrot, a sót, a szegfűszeget és a sütőport, majd a kefirt és a lisztet is hozzáadva, jól kikeverjük. (Egészen sűrű galuskatésztának kell lennie.) Ezután a birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, ismét megmossuk, és kicsumázva belereszeljük a tésztába. Jól összedolgozzuk, végül a 180 fokos forró olajba szaggatjuk egy kis, kerek merőkanál segítségével oly módon, hogy a merőkanalat minden egyes fánk adagolása előtt üresen belemártjuk a forró olajba. (Így könnyen lecsúszik a tészta a kanálról.) A 4-5 perc alatt megsült fánkok jócskán megdagadva kerülnek ki az olajból, ezért egyszerre csak néhány darabot tegyünk a készülékbe. A megsült fánkokat papírtörülközőre tesszük, hogy felitassuk a lecsurgó olajat, és jéghideg birsalmabefőttet kínálunk hozzá. (Vigyázat! A tésztában lévő cukor miatt nagyon gyorsan sül!)
Gyorsan és egyszerűen készíthető.

BIRSALMAFÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 2 tojást habosra verve hozzáadunk 10-15 dkg porcukrot, 1 csapott tk sütőport, 1 kk. őrölt szegfűszeget, csipet sót, 2 dl kefirt, 15-20 dkg lisztet. Jól kikeverjük. Egészen sűrű galuskatésztának kell lennie. 2 birsalmát megmosva meghámozunk, újra megmosunk, kicsumázva a tésztába reszeljük. Jól elkeverjük.
Kis, kerek, minden egyes fánk adagolása előtt üresen forró olajba mártott merőkanállal pár darabot a 180C-os olajba szaggatunk. 4-5 perc alatt megsütjük, leitatjuk. Jéghideg birsalmabefőttet kínálunk hozzá.

BODZAVIRÁGOS FÁNK
Hozzávalók 15 darabhoz: 1,5 dl tej, 1,5 dkg élesztő, 25 dkg finomliszt, 3 dkg vaj, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, 5 bodzavirág

Elkészítése: A langyos tejhez hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot és felfuttatjuk, hozzákeverjük a liszthez, összedolgozzuk a vajjal, a tojás sárgájával és a lemorzsolt bodzavirágokkal. Megdagasztjuk, letakarjuk, és kb. a kétszeresére kelesztjük. A gyúródeszkát belisztezzük, a tésztát másfél centi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, forró olajban mindkét oldalát megsütjük, melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.

BURGONYAFÁNK 01.
Elkészítése: A burgonyafánkhoz négy tojás sárgáját 5 deka vajjal, 1 evőkanál cukorral, pici sóval habosra keverjük. Kétdekányi élesztőt másfél deci langyos tejben megfuttatunk, majd a tojásos keverékhez adjuk. Beleteszünk 12 deka főtt burgonyát, és 15 deka lisztet. Összekeverjük, s kelni hagyjuk. Evőkanállal forró olajba szaggatjuk.

BURGONYAFÁNK 02.
Hozzávalók: 1/2 kg burgonya, 2 egész tojás, 5 dkg liszt, só, csipetnyi őrölt szerecsendió, 3 dl olaja sütéshez

Elkészítése: A héjában megfőtt krumplit áttörjük, sózzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, először tojással, majd liszttel összegyúrjuk. Olajba mártott evőkanállal szaggatjuk, és bő, forró olajban pirosra sütjük.

BURGONYÁS CSÖRÖGE 01.
Hozzávalók: 30 dkg főtt burgonya, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, só, 2 dl tej, 70 dkg liszt, olaj a kisütéshez

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát áttörjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojást és annyi lisztet, hogy rétestészta keménységű legyen. Összedolgozzuk, késfoknyira kinyújtjuk. Derelyemetszővel ki- és bevágjuk, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Minél több az olaj, annál magasabb és könnyebb lesz. Édesen vagy sósan tálaljuk.

BURGONYÁS CSÖRÖGE 02.
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg héjában főtt, áttört burgonya, 1 dl tejföl, 2 tojás, 60 dkg liszt, zsír, porcukor

Elkészítése: A burgonyát a tejföllel, a két tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz, rétestészta keménységűre összedolgozzuk. Pihenés után késfok vastagságúra nyújtjuk, derelyemetszővel, mint a csörögét, kimetsszük, forró zsírban vagy olajban kisütjük.
Kisütés után cukrozzuk, de fogyasztható sósan is.
Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés + sütés

CRÉME FÁNK
Elkészítése: 10 evőkanál lisztet keverj el 1/2l tejjel, 10 tojás sárgájával, 4 evőkanál porcukorral, s egy kevés vaníliával; ha ezt jól elkeverted, egy lábasban, folyamatos kavarás mellett főzd sűrű péppé. Hagyd kevéssé kihűlni; kenj meg egy tepsit vajjal, tedd bele a pépet, kend el simára egy késsel, úgy, hogy kisujjnyi vastagon legyen. Hagyd kihűlni, tedd a tepsit kis ideig meleg helyre, hogy a tésztát szépen lisztezett deszkára fordíthasd. Ekkor kisebb fánkszaggatóval szúrj belőle apró fánkokat, kend meg tojással, szórd meg zsemlemorzsával, fordítsd meg, a másik felét is kend meg tojással, szórd meg zsemlemorzsával, forró zsírban süsd ki, s cukorral meghintve add fel.

CSACSI FÜLE
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, egy evőkanál porcukor, csipetnyi só; kakaó, mák, ill. dió a megtöltéséhez, vaníliás cukor

Elkészítése: A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük, és egy éjszakán át, pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk, és szép világosra sütjük.
Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.

CSÁSZÁRFÁNK 01.
Elkészítése: 25 deka vajat, 25 deka lisztet, fél csomag sütőport és 18 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, fél csomag vaníliás cukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, és gőzön olvasztott mártó-csokoládéval leöntve vonjuk be.

CSÁSZÁRFÁNK 02.
(ischl-i fánk, kitűnő)
Elkészítése: 25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag Váncza-sütőport és 25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag Váncza - vanillincukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk, s gőzön olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.

CSEH FÁNK (TARKEDLI)
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 8-10 dkg cukor, olaj, só

Elkészítése: Valahol az elfelejtett kacatok között még meg kell lenni, nagyanyám tarkedli sütőjének, amely hasonlatos volt a jobbára már szintén elfelejtett tükörtojássütőhöz. Morva nagyapám ugyanis a vasárnapi ebédhez gyakran megkívánta a cseh fánkot, a tarkedlit, melyet természetesen mi, gyerekek is nagyon szerettünk.
A langyos tejjel megfuttatott élesztőből, lisztből, cukorból, egy csipetnyi sóból a palacsintatésztánál sűrűbb masszát keverünk, és megkelesztjük. Amikor megkelt, kevés olajat melegítünk a tarkedli sütőben, s egy-egy kanál tésztát teszünk a mélyedésekbe. A palacsintához hasonlóan, de kisebb lángon mindkét oldalát jól átsütjük. Megszórjuk porcukorral, de adhatjuk lekvárral is.

CSEHPIMASZ
Hozzávalók: Tojássárgája 3 db, vaj 5 dkg, cukor 1 ek, só 1 kés, liszt 60 dkg, élesztő 5 dkg, tej 4 dl.

Elkészítése: Három tojás sárgáját 5 dkg vajjal, cukorral, kevés sóval habosra keverünk, teszünk bele lisztet, élesztőt tejbe áztatva és annyi tejet, hogy könnyű tésztát kapjunk. Jól kidolgozva, kelni hagyjuk. A hozzá való sütőbe* kevés zsírt teszünk, pirosra sütjük.

CSEHPIMASZ MÁS MÓDON
Elkészítése: A fenti módon készül, de mielőtt sütnénk, a sütőbe tetszés szerinti ízt teszünk, és ezzel sütjük.

CSOKOLÁDÉ FÁNK 01.
Elkészítése: Forraljunk fel két és fél deci tejet egy diónyi vajjal, majd keverjünk bele 2 evőkanál kakaóval dúsított 20 deka lisztet. Fakanállal addig kevergessük a tűz fölött, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Amikor langyosra hűl, dolgozzunk hozzá 2 evőkanál porcukrot, 3 tojás sárgáját, majd a habbá vert fehérjét. Forró olajban - kanállal adagolva - süssük ki. Porcukorral megszórva vagy csokoládé öntettel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Gazdagíthatjuk a fánkot ízlés szerint darált dióval vagy mandulával, ezeket akkor keverjük a masszához, amikor a tojásokat.

CSOKOLÁDÉ FÁNK 02.
Hozzávalók: Liszt 50 dkg, só 1 késh, cukor 1/2 kk, tojássárgája 6 db, cukor 10 dkg, csokoládé 10 dkg

Elkészítése: Fél l forró vízzel fél kg lisztet leforrázunk erős keverés közt. Félre tesszük hűlni. Ezután teszünk bele csipet sót, kevés cukrot és egyenként 6 tojássárgáját. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes fánkszúróval kiszúrjuk. Forró zsírban kisütjük, és még forrón csokoládéval meghintjük.

CSOKOLÁDÉ FÁNK 03.
Hozzávalók: 2 1/2 dl tej, 5 dkg vaj, 1 1/2 dkg porcukor

Elkészítése: Ha forr a tej, belefőzünk 12 1/2 dkg lisztet. Simára keverjük, az után a tűzről levéve egymás után két tojássárgát keverünk hozzá. Olajban kisütjük, és kakaós cukorba hempergetjük.

CSOKOLÁDÉ FÁNK MÁS MÓDON
Hozzávalók: Liszt 35 dkg, tej 7 dl, só 1/2 késh. rum 2 kk. tojássárgája 12 db, tojásfehérje 6 db, vanília 1/2 rúd, cukor 10 dkg, csokoládé 10 dkg.

Elkészítése: A lisztet forró tejjel leforrázzunk, vigyázva, hogy csomós ne legyen. Félre tesszük hűlni, ha kihűlt teszünk bele 2 kk. rumot, csipet sót, egyenként 12 tojássárgáját és így erősen kidolgozzuk. Kidolgozás után 6 tojás kemény habját könnyedén hozzáadunk. Kanalanként forró zsírba szaggatjuk és kisütjük. Vaníliás, cukros csokoládéban hempergetjük.

CSÖRÖGE
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 5 evőkanál tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rum, 1 evőkanál cukor, étolaj

Elkészítése: Tegyük egy edénybe a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a rumot, a tojássárgáját és a tejfölt, dolgozzuk jól ki. A tésztát lefödve pihentessük egy kicsit. Ezután gyúródeszkán nyújtsuk ki olyan vastagra, mint a kés foka. Derelyevágó cakkos kerékkel vágjunk körülbelül 8 cm-es kockákat. A közepüket is bevághatjuk. Forró olajban süssük ki mind a két oldalán, hogy aranysárga színű legyen. Még melegen hintsük meg porcukorral.

CSÖRÖGEFÁNK 01.
Elkészítése: Jól dolgozunk ki 30 deka lisztet 4 tojássárgájával, fél evőkanál cukorral, csipet sóval, l teáskanál citromlével, és annyi tejföllel, hogy a rétestésztánál kicsit keményebb legyen. Kb. fél centi vastagra nyújtsuk ki. Derelyevágóval rombusz alakúra vagdaljuk, és a közepén bevágjuk. Sütés előtt az egyik csücskét a közepén levő lyukon áthúzzuk, majd forró, bő olajban kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Aki szereti, egy kevés rumot is adhat a tésztához.

CSÖRÖGEFÁNK 02.
Elkészítése: Összegyúrva 28 dkg lisztet 14 dkg vajjal, 1 dl tejföllel, 3 tojássárgájával, 4 dkg porcukorral, kis sóval, 15-20 percig pihentetjük. Majd, mint a vajastésztát, 3-szor nyújtjuk, hajtogatjuk, hidegre tesszük. Végül vékonyra nyújtva derelyevágóval egyenlő négyzetekre vágjuk. A tésztalapok közepén a derelyevágóval 2-3 hosszanti csíkot vágunk úgy, hogy a tészta egyben maradjon.
Forró, bő zsírban hirtelen kisütve szitára rakjuk. Tálaláskor fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintjük.

CSÖRÖGEFÁNK 03.
Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, pici pálinka, só, cukor, citromhéj, tejföl

Elkészítése: A tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a pálinkát, a sóval, a cukorral, a citromhéjjal és a tejföllel összegyúrjuk.

CSÖRÖGEFÁNK 04.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 tojás sárgája, 1 tk porcukor, csipetnyi só, kb. 1 dl tejföl, 2 dl olaj a sütéshez, baracklekvár, rum, porcukor a tálaláshoz

Elkészítése: A lisztet összekeverjük a tojás sárgájával, kevés sóval, a porcukorral és tejföllel, majd sima tésztává gyúrjuk. Kb. 20 kis gombócot formálunk belőle, és hideg helyen 1 órán át állni hagyjuk. lisztezett felületen mindegyik gombócot félujjnyi vastagra nyújtjuk. Közepén derelyevágóval, két egymással párhuzamos csíkot vágunk.
A tészta két végét ezeken a nyílásokon átbujtatva formázzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és ízlés szerint porcukorral hintjük.
Kevés rummal ízesített baracklekvárt, vagy dzsemet kínálunk hozzá.

CSÖRÖGEFÁNK 05. (BISCUIT)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, kis darab vaj, 5 tojássárgája, fél citrom leve, só, tej, zsiradék

Elkészítése: Keverőtálban kézzel dagassza össze a lisztet, a tojások sárgáját, a citromlevet, csipet sót és a lágy vajat annyi tejjel, hogy puha, nyújtható tésztát kapjon. Nyújtsa ki félujjnyi vastagra, majd vágja háromujjnyi széles csíkokra. Mindegyik szalagot a közepén vágja be, s az egyik végét ezen a nyíláson áthúzva alakítson belőlük kis masnikat. Forró, bő zsiradékban azonnal süsse aranybarnára. Vaníliás cukorral meghintve tálalja.

CSÖRÖGE- VAGY FORGÁCSFÁNK
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 5 tojássárgája, 3 dl tejföl, 0,5 dl rum, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
Utána fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, majd összegyúrjuk (ezt a műveletet háromszor megismételjük), végül a vékony lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.