Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Farsangra - Fánkok 02.


CSÖVES FÁNK
Hozzávalók: Liszt 25 dkg, cukor 25 dkg, mandula 4 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, őrölt fahéj 1 késh. citromhéj 1/2 db-ról, bor 1.5 ek.

Elkészítése: A lisztet deszkára tesszük, cukorral, finomra darált mandulával, vajjal, kis törött fahéjjal, citromhéjjal, vaníliával, kevés sóval, 2 tojássárgájával, másfél ek borral. Ezeket jól összedolgozzuk. Azután késfoknyi vastagra nyújtjuk, hosszúkás darabokra formáljuk, és fahéjfánk sütővel sütjük.

CSÜLÖKFÁNK
Hozzávalók: 30 dkg főtt füstölt csülökhús, 2 db tojás, 2 dl tej, 40 g liszt, 2 dkg vaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 dkg mustár, 5 g törött bors, 15 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése: A csülökhúst ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, fehér habzásig hevítjük, majd felengedjük a tejjel, és sűrűre forraljuk. A tűzről levesszük, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a mustárt a finomra vágott zöldpetrezselymet, és simára keverjük. Kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját és a darált csülökhúst, valamint a tojások felvert habját. Összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 4 centiméteres átmérőjű gombócokat formálunk, megforgatjuk a zsemlemorzsában és bő, forró olajban kisütjük. Forrón tálaljuk, tetejére rántott zöldpetrezselymet tehetünk. Ízlés szerint majonézalapú mártást adhatunk hozzá.

CUKROS VAPPU-FÁNK
Hozzávalók: 5 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 mk. só, 12 dkg cukor, 2 kk kardamom mag, 10 dkg margarin, 80-90 dkg liszt, olaj a sütéshez

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, kardamom magot, a puha margarint, a liszt egy részét. Kidolgozzuk, és addig adjuk hozzá a lisztet, míg kellemesen puha állagú lesz. Meleg helyen megkelesztjük. Golyókat formálunk belőle és lisztezett deszkán, letakarva tovább kelesztjük.
A sütéshez annyi olajat melegítsünk, hogy a fánkok ússzanak benne. Megkelt felükkel lefelé fordítva tesszük a forró olajba, barnára sütjük. Lecsepegtetjük, cukorban megforgatjuk.
A fánkokat a formázás előtt lekvárral is tölthetjük.

DEBRECENI KOLBÁSZOS FÁNK
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, só, 2 dl tej, 2,5 dl olaj, 25 dkg lángolt kolbász

Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük. Összegyúrjuk 25 dkg liszttel, a tejben áztatott élesztővel, 2 tojással és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát nyerjünk. Beledagasztjuk az olajat, és jó vékonyra kinyújtjuk. Feldaraboljuk téglalap alakú darabokra, mindegyikre egy darab lángolt kolbászt helyezünk, és becsomagoljuk. Langyos helyen pihentetjük, letakarva mindaddig, amíg sütni kezdjük. Bőséges, forró olajban pirosra sütjük, és jó melegen tálaljuk.

DIÓFÁNK 01.
Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 egész tojás, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só; 1 dkg zsír a tepsi kikenéséhez
A tészta tetejére 1 tojás és diós porcukor

Elkészítése: A darált diót, a lisztet, a porcukrot, a vajat és egy tojást a sütőporral meg a sóval együtt tésztává gyúrom, és hűtőszekrényben két órán keresztül pihentetem. Ezután lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtom, majd ugyancsak kétujjnyi hosszú rudakat vágok belőle. A rudakat is kétujjnyi darabokra vágom, így egyforma nagy tésztákat kapok. Tenyeremmel gombócokká gömbölyítem. A zsírral kikent tepsire jó távol teszem egymástól, mert a gombócok legalább duplájukra nőnek majd sülés közben. Tetejüket a felvert tojással megkenem, majd előmelegített, forró sütőben, közepes lángon, szép pirosra megsütöm. A sütés első 10 percében a sütő ajtaját nem szabad kinyitni! A tepsiből kivéve rögtön meghintem diós porcukorral. Melegen is, hidegen is nagyon jó.

DIÓFÁNK 02.
Elkészítése: 8 deka lisztet 7 deka darált dióval összekeverünk, majd 5 tojásfehérjéből kemény habot verünk, miközben hozzáadunk 2 csapott evőkanál cukrot. A habverőt fakanálra cseréljük, és a masszába belekeverünk még 10 deka porcukrot, majd a lisztes diót. Papírral bélelt sütőlemezre habzsákból félgömböket formázunk, a tetejüket finoman megszórjuk porcukorral, és 150° C-on kisütjük. Amikor kihűlt, kettőt-kettőt barackízzel összeragasztunk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Ezt a fánkot nem szabad magas hőmérsékleten sütni, inkább csak szárítani.

DIÓFÁNK 03.
Hozzávalók: 4 tojás, 30 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 10 dkg margarin, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítése: Három tojás habjához hozzákeverünk 15 dkg darált diót és 20 dkg cukrot. Diónyi halmokat teszünk a tepsibe, és forró sütőben rövid ideig sütjük.
Krém: 1 egész tojást, 3 tojás sárgáját, 5 dkg diót, 10 dkg cukorral sűrűre főzünk. Ha kihűlt, 10 dkg margarinnal, vaníliás cukorral habosra keverjük, és a fánkokat kettesével összeragasztjuk.

DIÓS ZABFÁNK
Hozzávalók 8-10 személyre:
A tésztához 15 dkg zabpehely, 5 tojás, 10 dkg margarin, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez 20 dkg szilvalekvár, 10 dkg finomra darált dióbél, csipetnyi só

Elkészítése: 2 dl vízbe beleteszem a margarint és a sót, majd felforralom. Beleöntöm a finomra darált zabpelyhet, és kis lángon addig kevergetem, amíg az egész masszává összeáll. Kihűtöm, és egyenként belekeverem a tojásokat. Nyomózsákba teszem, és alufóliával bélelt, nagy tepsire diónyi halmokat nyomok belőle, egymástól legalább egy centi távolságra. Előmelegített, forró sütőben szép sárgára megsütöm. A szilvalekvárt összekeverem a darált dió felével, és megtöltöm vele a félbevágott fánkokat. Ezután a lekvárral bekent fánktetőket belemártom a megmaradt dióba, és kalap gyanánt visszaillesztem a tetejükre.

DONUT (AMERIKAI FÁNK)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1/2 teáskanál só, 1 kockányi élesztő, 6 dkg cukor, 1,4 dl langyos tej, 7 dkg vaj vagy margarin, 3 tojássárgája, zsiradék a sütéshez, porcukor a szóráshoz

Elkészítése: A lisztet a sóval, az élesztővel, 3 evőkanál tejjel és 1 teáskanál cukorral tálba tesszük, összedolgozzuk, liszttel megszórjuk, lefedjük, és 15 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt, a maradék tejet, cukrot, vajat és tojássárgáját hozzáadjuk, majd dagasztóspirállal sima tésztává összedolgozzuk. Ezután meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, majd átgyúrjuk, 1-2 cm-es vastagságúra kinyújtjuk, majd két különböző nagyságú pohár segítségével (3 és 7 cm-es) karikákat szúrunk ki belőle. Lisztes felületen még egy kicsit hagyjuk őket kelni, majd forró zsiradékban kisütjük őket. A végén porcukorral szórjuk meg őket.

ERDÉLYI FŐTT FÁNK
Elkészítése: 1 nagy pohár tejet felforralunk, hozzáadunk csipetnyi sót, 1 lapos kávéskanálnyi szódabikarbónát, 3 kockacukrot, belekeverünk 1 pohár lisztet. Tűztől levesszük, és simára keverjük. Ha már kissé kihűlt, egyenként hozzákeverünk 3 tojássárgát és 3 tojás, keményre vert habját, jól összedolgozzuk. Forró, bő olajban kanállal beleszaggatjuk a tésztát, fedő alatt lassan sütjük, azután megfordítjuk, és újból lefedjük, ropogósra sütjük. Reszelt csokoládéba, vagy porcukorral kevert kakaóban megforgatjuk, melegen tálaljuk.

ERDÉLYI TÚRÓFÁNK 01.
Elkészítése: Fél kiló tehéntúrót krumplinyomón áttörünk, és három tojás sárgájával, öt deka zsemlemorzsával meg csipetnyi sóval összekeverjük. Legalább egy óráig, de még jobb, ha félnapi állni hagyjuk, majd a tojások habbá vert fehérjét is óvatosan, nehogy a hab összetörjön, beleforgatjuk. Vizes kézzel kb. 10 centi hosszú, kétujjnyi kroketteket formázunk belőle, és zsemlemorzsába forgatjuk. Vastag falú vas-, illetve teflonserpenyőben bőven olajat forrósítunk, a fánkokat belerakjuk, és az első felüket takaréklángon, a másik felüket erős lángon szép pirosra sütjük. A megmelegített tálat fehér papírszalvétával vagy papírtörölközővel kibéleljük, és a fánkokat erre szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot leitassa róla. Fahéjas porcukorral kínáljuk, hogy ki-ki kedve szerint meghinthesse vele a tányérján lévő túrófánkot. A túrófánk sajtos változata is kitűnő, a nyers tésztából vizes kézzel kis, gömbölyű fánkokat formázunk, és mindegyik közepébe dobókocka nagyságú sajtot dugunk. Úgy sütjük, mint az édes változatát, és főzeléknek feltétként adjuk.

ERDÉLYI TÚRÓFÁNK 02.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg túró, 2 tojás sárga, kevés só, sütőpor, 12 dkg cukor

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval szaggatjuk, és forró zsírban világosra sütjük.

FAHÉJAS FÁNK
Hozzávalók: 28 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 3 teáskanál porcukor, 3 tojássárga, 1,5-2 dl tej, 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor, csipetnyi só

Elkészítése: A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd a közepébe vájok egy mélyedést és beleszórom a cukrot, a tojássárgáját, a sót. Annyi tejjel gyúrom össze, hogy kemény tésztát kapjak. A tésztát pihentetés nélkül félujjnyi vastagra nyújtom a lisztezett deszkán, majd kicsi fánkszaggatóval (vagy likőrös pohárral) kiszaggatom. Bő, forró olajban fedő alatt pirosra sütöm mindkét oldalát. Az olajból kivéve alaposan lecsöpögtetem, és még melegen megszórom a fahéjas cukorral.

FAHÉJFÁNK
Hozzávalók: Liszt 0.5 kg, tojás 3 db, só 1 késh., cukor 1 kk., élesztő 5 dkg, tej 2.5 dl, vaj 25 dkg, cukros fahéj 2 ek

Elkészítése: Fél kg liszthez vegyünk 3 egész tojást, kevés sót, kávéskanálnyi cukrot és 5 dkg tejben áztatott élesztőt. Langyos tejjel rétestészta keménységűre hagyjuk. Jól kidolgozzuk, és lisztezett gyúródeszkán kelesztjük. Kelés után kinyújtjuk, és háromszori nyújtás alatt 25 dkg vajat keverünk bele, amely után úgy hajtjuk fel, mint az írós vajas tésztát (ld. ott). A negyedik nyújtásnál ujjnyi vastagra hagyjuk, és úgy járunk el vele, mint a fánk tésztával.
Sülés után cukros fahéjjal leszórjuk.

FAHÉJFÁNK MÁS MÓDON
Hozzávalók: Vaj 5 dkg, tojássárgája 4 db, cukor 1 kk., só 1 késh. élesztő 1 dkg, bor 1 dl, tejföl 2 dl, liszt 25 dkg, fahéjas cukor 2 kk

Elkészítése: 5 dkg vajat 4 tojássárgájával, pici cukorral, sóval habosra keverünk, 1 dkg élesztőt, 1 dl langyos borban megáztatunk. A tojás közé 2 dl savanyú tejfölt teszünk, és annyi lisztet, hogy rendes fánktészta legyen belőle. Ezeket nagyon jól kidolgozzuk, azonnal lisztezett deszkára tesszük, és félórai időközben nyújtjuk háromszor. A negyedik nyújtásnál fél kisujjnyi vastagra hagyjuk, hosszúkás darabokat vágunk belőle, és ehhez való formára hajtjuk, és szép pirosra sütjük. Fahéjas cukorral hintjük.

FARSANGI FÁNK 01.
Hozzávalók: 7 dl liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, só, 1 evőkanál cukor, 4 tojássárgája, 4 evőkanál vaj, olaj

Elkészítése: 1 dl tejből, a cukorral és a morzsolt élesztővel, kovászt készítünk. Tálba öntjük a lisztet, sót, a tojássárgáját, és állandó keverés mellett 2 dl langyos tejet, olvasztott vajat, és fakanállal simára eldolgozzuk. Kemény, rétestészta-fogású kell, hogy legyen. Langyos helyen kelesztjük. Lisztezett deszkán 2 cm-re nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kelni hagyjuk egy félóráig. Bő olajban sütjük, de az olaj ne legyen égetően forró, s az alsó felét fedő alatt sütjük, megfordítás után fedő nélkül. Ha az olaj nagyon felmelegedne, öntsünk hozzá hideget.

FARSANGI FÁNK 02.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 7 dkg vaj vagy sütőmargarin, 3-4 dl tej, 6 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, a sütéshez bő olaj, a tálaláshoz 2 evőkanál rum, 2 dl sárgabaracklekvár

Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőt a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, és bő 1 dl tejet. A tésztát addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá nem válik. Ekkor beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tálba rakjuk, és a tetejét is belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához képest duplájára nem nő. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyedóráig pihentetjük. Közben nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés tésztát tegyünk bele, mert sülés közben a fánkok nagyra nőnek! Az alsó felét fedő alatt sütjük, majd megfordítva, már fedetlenül folytatjuk a sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás cukorral, és a rummal hígított baracklekvárral tálaljuk.

FARSANGI FÁNK 03.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 tojássárgája, 10 dkg vaj, 3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, citrom, só, zsír

Elkészítése: Egy dl langyos tejben megáztatott élesztővel, 8 dkg liszttel, 2 dkg cukorral kovászt készítünk, és langyos helyen megkelesztjük. A tojássárgákat 3 dkg cukorral kikeverjük, a rumot hozzáöntjük, citromhéjat reszelünk bele. A többi lisztből langyos tejjel, egy kis sóval, közép-keménységű tésztát keverünk, hozzáadjuk a bekevert tojássárgáját, a megkelt kovászt, jól összekeverjük. Ezután fokozatosan, háromszorira hozzáöntjük a felolvasztott langyos vajat, majd fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát, amíg hólyagosodni nem kezd, és a fakanálról le nem válik. Ekkor kissé belisztezzük, és ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, megfelelő vastagságúra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, lisztezett ruhára rakjuk, és letakarva ismét kelni hagyjuk. Ha megkelt, a tészta közepét ujjunkkal egy kissé benyomjuk, és a benyomott oldalával tesszük nem túlforró zsírba. Egyszerre ne tegyünk sokat a zsírba. Előbb fedő alatt sütjük, majd ha szép világosra, barnára pirult, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A kisült fánkokat szitára vagy rácsra szedjük, lehetőleg azonnal tálaljuk vaníliás porcukorral meghintve. Külön csészében hígított barackízt adunk hozzá. Ebből a mennyiségből kb. 25 középnagyságú fánkot süthetünk. A fánkot az ország egyes vidékein perecnek is hívták.

FARSANGI FÁNK 04.
Elkészítése: 2 dkg élesztőből kis langyos, cukros tejjel kovászt készítünk. 40 dkg lisztet tálba téve, ráöntjük a kovászt. Belekeverünk 2 tojássárgát, 5 dkg vajat, 5 dkg cukrot, sót, annyi langyos tejet, hogy a galuskánál kissé keményebb tésztánk legyen, hólyagosra dolgozzuk. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztes deszkán, tetejét belisztezve, ujjnyi vastagra kihúzzuk. Kiszaggatva 30 percig meleg helyen pihentetjük. Bő, forró olajban sütjük, előbb fedve (tetejével lefelé), megfordítva fedetlenül. Porcukorral, barackízzel tálaljuk.

FARSANGI FÁNK 05.
Elkészítése: 50 dkg rétesliszthez 6 tojás sárgáját, 6 dkg olvasztott vajat, 5 dkg porcukrot, 4 dl tejet, 1 evőkanál rumot, 2 dkg élesztőt és csipet sót veszünk. Szokásos módon járunk el. (Kelesztés, szaggatás, kelesztés, bő zsírban, sütése fedő alatt, majd megforgatva szabadon).

FARSANGI FÁNK 06.
Elkészítése: A liszt és a tojás ne legyen hideg! Keverj 2 kanál írósvajat 6 tojás sárgával, fél liter tejjel, melyben előbb élesztőt áztattál, egy kanál cukorral, sóval és annyi liszttel, amennyit megkíván, hogy a tészta lágy legyen. Ekkor verd fel jól. Lágy legyen. Ha megkelt tedd liszttel szórt deszkára, nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, és vágd ki fánkszaggatóval. Tégy minden darabra késhegynyi málna-, vagy más befőttet, borítsd be egy másik darab tésztával, és ismét vágd ki egy valamivel kisebb fánkszaggatóval. Ekkor tedd asztalkendővel befedett deszkára, egy másik kendővel takard le, és hagyd ismét kelni. Ezután, ha a zsír már forró, rakj bele a fánkokból és takard le. Ha már piros forgasd meg, és ha kisült, szedd ki itatóspapírral befödött szitára, és jól megcukrozva add föl.

FARSANGI FÁNK 06. - FASCHINGSKRAPFEN
Hozzávalók: 38 dkg finom búzaliszt, 4 dkg friss élesztő, 6 tojássárgája, 7 dkg olvasztott vaj, 8-9 evőkanál langyos tej, 1 evőkanál porcukor, 1 teáskanál barna rum, reszelt citromhéj, csipet só, olaj, vaníliás cukor
Elkészítése: Oldja fel az élesztőt langyos tejben, a porcukorral és futtassa fel. Adja a liszthez az élesztőt, a tojássárgájákat, a vajat, a rumot, a citromhéjat és a sót, dolgozza össze. Verje egy fakanállal addig, ameddig hólyagos nem lesz. Langyos helyen, letakarva kelessze, ameddig kétszeresére nő. Borítsa lisztezett deszkára és nyújtsa ki ujjnyi vastagságúra. Takarja le és hagyja kelni 20 percig. Forrósítson fel olajat. Szaggassa ki a fánkokat, süsse a forró olajban először fedő alatt, majd fordítsa meg és fedő nélkül süsse készre. Csepegtesse le, itassa fel a fánkokról az olajat, hintse meg vaníliás cukorral.
Tálalja lekvárral a farsangi fánkot.

FARSANGI FÁNK 07. (CARNIVAL DOUGHNUTS)
Hozzávalók: 3 evőkanál tejföl, 3 dkg élesztő, 6 tojás, 8-10 db kockacukor, 1,2 dl tej, 45 dkg liszt, zsiradék

Elkészítése: A tejben oldja fel a cukrot és az élesztőt. A lisztet gyúródeszkán szitálja halomba. A közepében kialakított mélyedésbe üsse bele a tojásokat. Adja hozzá a langyos tejfölt, csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Kézzel dagassza rugalmas tésztává, míg elválik a kezétől és laza, buborékos anyagot kap. Tegye a tésztát lisztezett, mély tálba, és letakarva hagyja langyos helyen kelni félórán át. Lisztezett deszkán nyújtsa ujjnyi vastagra. Szaggasson 5-8 centis köröket belőle. Ezeket tegye bő, forró olajba, és letakarva hirtelen süsse aranysárgára az alsó felüket. Ekkor fordítson rajtuk, és már fedő nélkül a másik felüket is süsse készre. Lecsepegtetve tegye tálra. Így kap az oldalukon fehér csíkkal díszlő szalagos fánkokat.
Vaníliás cukorral meghintve, vagy barack- illetve eperlekvárral díszítve tálalja.

FARSANGI FÁNK 08.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dl tej, 6 tojássárgája, 7 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál rum, 1 vaníliás cukor, 1 mokkáskanál só, 15 dkg sárgabaracklekvár, a sütéshez olaj

Elkészítése: A szétmorzsolt élesztőt 2 dl cukros tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, s abba öntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáit, a rumot, a sót és a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrjuk, míg hólyagossá válik. Ekkor beledolgozzuk a vajat. A tésztából cipót formálunk, s lisztezett tálba rakva, a tetejét is belisztezve, párnák közé téve egy-két óra alatt kelesztjük, amíg a tészta a kétszeresére duzzad. A jól megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd ügyesen karikaformára igazítjuk, vigyázva, hogy a közepe ki ne szakadjon. Ezt követően a deszkán, még negyedórát pihentetjük, majd forró olajban sütjük, egyszer átfordítva. A kisült fánkok mélyedésébe lekvárt töltünk, majd vaníliás cukorral meghintjük.

FARSANGI FÁNK 09.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, tojásnyi zsír, 3 tojás, 6 dl tej, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, zsír vagy olaj a kisütéshez

Elkészítése: A lisztet megszitáljuk, és mélyebb tálba tesszük. 2 dl langyos tejben az élesztőt elkeverjük, adunk hozzá egy evőkanál cukrot, 2-3 evőkanál lisztet, és könnyű kovászt készítünk. A megszitált liszthez adjuk a megkelt kovászt, a cukorral felvert egy egész tojást és a két sárgáját, csipetnyi sót és annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető tésztánk legyen. Fakanállal összekeverjük, és 20-25 percig verjük vagy dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz. Közben hozzáadjuk a langyos zsírt, verjük nagyon simára, ha már nem tapad az edény oldalára, akkor kevés liszttel megszórjuk, tiszta melegített konyharuhával letakarjuk, és kelni hagyjuk. Ha a tészta duplájára kelt, kissé előmelegített gyúrótáblára öntsük ki. Könnyedén gyúrjuk meg, hogy szép sima felülete legyen. Takarjuk le, és hagyjuk pihenni 10 percig. Utána nyújtsuk ki hüvelykujjnyi vastagságúra, és lisztezett fánkszaggatóval, vagy ennek hiányában vizespohárral szaggassuk ki. Rakjuk a lisztezett ruhára sorjába, takarjuk le, és még legalább 20 percet keljen. Közben a zsírt, vagy az olajat felmelegítjük. Ha elég forró a zsír vagy az olaj, elkezdhetjük a sütést. A tésztát, ha felvesszük, hüvelykujjunkkal egyik oldalát kicsit nyomjuk meg, és fordítva tegyük a zsírba. Fedővel letakarjuk, és ha a zsírban lévő fele megpirult, fordítsuk meg, és fedő nélkül bő zsírban süssük. Csak annyit tegyünk bele, hogy kényelmesen legyen helye a megnövekedett fánknak. A megsült fánkot lyukacsos lapátkanállal szedjük ki. Legjobb egy nagyobb tepsibe fehér zsírpapírt tenni, és arra rakni. A leesett széleket gyúrjuk össze, kelesszük újra. Ki is szaggathatjuk, de kis pereceket is fonhatunk belőle. Ha megkelt, úgy süssük ki, mint a fánkot. Tálalásnál a fánkot szórjuk meg vaníliás porcukorral, és adjunk mellé sárgabarackízt vagy csipkebogyó ízt.

FARSANGI FÁNK 10. (ÍNYESMESTER)
Elkészítése: 50 deka néhány óráig meleg helyen tartott rétesliszthez 6 tojássárgáját, 6 deka olvasztott vajat, 5 deka porcukrot, 4 deci tejet, 1 evőkanál rumot, 2 deka cukros, langyos tejben megkelesztett élesztőt és csipetnyi sót veszünk. Fakanállal jól kidolgozzuk, aztán lábassal letakarva 35-40 percig pihentetjük, míg jól megkel.
Ekkor lisztes deszkán hüvelyujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, takaró alatt újra kelni hagyjuk, míg kb. még egyszer olyan vastagra dagad, majd erősen forrásban levő, de nem füstölgő zsírban kisütjük. Először födő alatt sütjük, míg egyik oldala megpirul. Így képződik rajta az úgynevezett “ranftli”, azaz szalag. Azután megfordítjuk a fánkokat, és födő nélkül sütjük tovább, míg ez az oldaluk is megpirul. A zsír sok legyen, legalább 3-4 ujjnyi, hogy a fánkok szabadon ússzanak benne. Ne tegyünk egyszerre sok fánkot a zsírba.
A megsült fánkokat lyukas kanállal kiszedve tálra halmozzuk, s porcukorral meghintjük. Felmelegített, esetleg kissé hígított barack-, ribizli-, vagy málnalekvárt adunk hozzá. Vigyázzunk, hogy a tészta a készítés idején állandóan melegben legyen, hideg ne érje, “meg ne fázzék”.

FARSANGI FÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 3 dkg morzsolt élesztőt, 1 ek cukrot 2 dl langyos tejben elkeverve lefedjük, felfuttatjuk. 50 dkg lisztbe vájt lyukba rakjuk az élesztőt, 6 tojássárgáját, 3 dl langyos tejet, sót, 1 cs. vaníliás cukrot, kidolgozzuk. Beledagasztunk 7 dkg vajat. Cipó alakban, lisztes tálban, tetejét lisztezve duplájára kelesztjük. Lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtva, lisztezett nagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. 15 percig kelesztjük. 180C-os olajban, kis adagokban, 2-3 perc alatt pirosra sütjük, leitatjuk. Rumos baracklekvárral tálaljuk. Frissen jó!

FARSANGI TÚRÓFÁNK
Elkészítése: 25 dkg lisztet és áttört túrót 3 tojással, 1 cs sütőporral, 1 pohár tejföllel, késhegynyi sóval összegyúrnak. Pihentetés után közepesen forró olajban kisütik a pogácsákat, lekvárral, vagy vaníliás cukorral tálalják.

FÁNK 01.
Elkészítése: 1 dl langyos, 2 dkg cukorral ízesített tejbe morzsolva 3 dkg élesztőt, 6 dkg lisztet hozzáadunk, eldolgozva meleg helyre tesszük. Míg a kovász kel, 10 dkg vajat, 6 tojássárgáját, 3 dkg cukrot 1 kk. sóval habosra keverünk. Beletéve 50 dkg lisztet, a megkelt kovászt, 3 dl tejet, kidolgozzuk. Lefedve langyos helyre rakjuk. Ha megkelt, lisztes deszkára téve, ujjnyi vastagra nyújtva, közepes fánkokat szúrunk ki, meleg ruha alatt újra kelesztjük. Kis lángon, bő, forró olajban előbb felfelé levő oldalát sütjük lefedve, majd a másikat fedetlenül.

FÁNK 02.
Hozzávalók: Élesztő 3 dkg, tej 1 dl, cukor 2 dkg, liszt 6 dkg, tojás sárgája 6 db, vaj 10 dkg, cukor 5 dkg, só 1 késh. liszt 0.5 kg, tej 3 dl

Elkészítése: Élesztővel, deci tejjel, 2 dkg cukorral, 6 dkg liszttel kovászt készítünk. Míg ez kel, 6 tojás sárgáját 10 dkg vajjal 3 dkg cukorral, jó késhegynyi sóval habosra keverünk. Hozzáteszünk fél kg lisztet, a megkelt élesztőt és 3 dl tejet. Mindezeket jól kidolgozzuk, és letakarva, párnák közt, kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes méretű fánkszúróval kiszúrjuk, meleg ruha alatt újra kelni hagyjuk, azután bő forró zsírban fedő alatt kisütjük. De csak egyik felét sütjük fedő alatt!
- A zsírba úgy tesszük a tésztát, hogy a deszkán lévő oldalával ellenkezően kerüljön a zsírba.
- Ne süssünk nagyon erős tűznél, mert úgy nem sül keresztül!

FÁNK 03.
Hozzávalók: 5 dl liszt, 10 dkg margarin, 2 dl tejszín, 1 tojás, 2 dl cukor, 2 teáskanál sütőpor, 4 evőkanálnyi málnalekvár

Elkészítése: A szoba-hőmérsékletű margarint keverje habosra a tojással, a cukorral, csipetnyi sóval és a tejszínnel. Adagolja bele fokozatosan a sütőporral elkevert lisztet. Dolgozza ki sima tésztává, végül forgassa bele a málnalekvárt. Hagyja pihenni rövid ideig, majd lisztezett deszkán formázzon tenyérnyi korongokat. 180 fokos olajban, 15-20 perc alatt süsse aranybarnára mindkét oldalukat.

FÁNK MÁS MÓDON
Hozzávalók: Tojás sárgája 6 db, vaj 10 dkg, porcukor 1 kanál, só 1 késh, liszt 80 + 20 dkg, tej 4-5 dl, élesztő 8 dkg, tej 1 dl

Elkészítése: Hat tojás sárgáját, 10 dkg vajjal, kanál porcukorral, sóval habosra keverünk, veszünk hozzá 80 dkg lisztet, és annyi langyos tejet, hogy se kemény, se lágy tészta, ne legyen. Közben 20 dkg lisztet 8 dkg élesztővel, kis tejjel kovásznak készítünk. Ha a kovász megkelt, az előbbi tésztával, mely félig ki van dolgozva, hozzáadjuk, és tovább keverjük. Ezután megkelesztjük, de nem túlságosan, s úgy járunk el vele, mint az előbbinél.

FINOM FARSANGI FÁNK
Hozzávalók: 1 kg és 12 dkg liszt, 7 dkg élesztő, 14 dkg cukor, 12 db tojás sárgája, 1 1/2 dkg só, 1/2 dl rum, 16 dkg vaj, 1/2 l tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja

Elkészítése: 28 dkg lisztből és a 7 dkg élesztőből kovászt készítünk, annyi tejjel, hogy ne legyen híg. A cukrot a tojások sárgájával és egy fél liter tejjel jó melegen felverjük (habüstben), s ha a tűzről levettük, állandóan verjük, míg langyos lesz, utána belekeverjük a többi hozzávalót.
Jól kidolgozzuk (hólyagosra) és akkor a felolvasztott langyos vajat hozzáöntjük, és lassan, de alaposan eldolgozzuk benne. Nem hagyjuk kelni, hanem azonnal kinyújtjuk kisujjnyi vastagságúra. A kinyújtott tésztát megjelöljük egy kiszúróval (de még nem szúrjuk át teljesen) és a tészta felébe baracklekvárt teszünk. A lekváros részeket megkenjük köröskörül tojással, a másik kiszúrt tésztát rátesszük, és ismét kiszúrjuk. Most azután letakarjuk, és kelni hagyjuk. Ha megkelt (jó duplájára), kisütjük forró olajban, és pedig úgy, hogy a fánk teteje kerül alulra a forró olajban. Az első oldal sütésénél letakarjuk és csak, ha az, megsült sütjük fedő nélkül a másik oldalát. (Ettől lesz szalagos!) Vaníliás cukorral megszórjuk. Ebből a mennyiségből kb. 100 db fánk lesz. Lehet arányosan csökkenteni az adagot.

FORGÁCSFÁNK 01.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 6 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 10 dkg vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 25 dkg barackíz, reszelt citromhéj, olaj, só

Elkészítése: A vaníliás porcukrot, a tejfölt, a tojások sárgáját, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, a citromhéjat és az olvasztott vajat hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük. Ezután a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyeszaggatóval tenyérnyi darabokat vágunk belőle, amelyeket hosszirányban három helyen bemetszünk. A tészta csücskét a bemetszett részbe dugva, kifordítjuk. Forró olajban kisütjük. Barackízzel tálaljuk.

FORGÁCSFÁNK 02.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 tojássárga, 1 evőkanál rum, 1 dl tejföl, 1 evőkanál citromlé, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, olaj a sütéshez; a tetejére 1 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítése: A tojássárgákat elkeverem a porcukorral és a tejföllel, ezután hozzáadom a rumot, a citromlevet, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a lisztet is beleszórva alaposan összedolgozom. Ha sima tésztává vált, akkor lisztezett deszkán késfok vékonyságúra kinyújtom. Egy lisztbe mártott derelyemetszővel hosszúkás rudakat vágok belőle, majd a derelyemetszővel a tészta közepén és hosszában, teljesen szabálytalanul, össze-vissza bevagdosom. Ezután bő, forró olajban pirosra sütöm. Papírtörülközőre téve, a fölösleges olajat lecsöpögtetem, majd vaníliás cukorral meghintem. Egy-két evőkanál vízzel hígított, forró baracklekvárral tálalom.

FORGÁCSFÁNK 03.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 db tojás sárgája, só, 2 evőkanál porcukor, 2 evő-kanál rum

Elkészítése: A lisztből és a tojások sárgájából - kevés só és cukor hozzáadásává - tésztát gyúrunk. Késfoknyira nyújtjuk, majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ujjunkra tekerjük, majd a tekercseket forró olajba rakjuk, és pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve adjuk az asztalra.

FORGÁCSFÁNK 04.
Elkészítése: 4 tojás sárgáját, 1 evőkanál rumot és fél deci tejet összegyúrunk 10 deka cukorral, kevés sóval és annyi liszttel, hogy a tészta reszelni való legyen. A liszthez fél csomag sütőport kell tenni. A simára kidolgozott tésztát késhát vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval tenyérnyi darabokra vágjuk, minden darabba ugyancsak derelyevágóval hosszában két vágást készítünk. A két nyíláson két szélét áthúzva, forró zsírba tesszük, és szép világosra sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral kevert finom porcukorral bőven hintjük.

FORGÁCSFÁNK 05.
Elkészítése: 35 dkg liszthez keverünk 10 dkg vaníliás porcukrot, 1 dl tejfölt, csipet sót, 6 tojássárgáját, reszelt citromhéjat, 5 dkg olvasztott vajat, kis tejben futtatott 2 dkg élesztőt. Jól összegyúrva fél órát pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtva derelyevágóval tenyérnyi kockákra vágjuk. Hosszirányban 3 helyen bevágva őket, sarkukat a metszett résbe dugva kifordítjuk. Forró olajban sütjük. Vaníliás porcukorral hintve, barackízzel tálaljuk.

FORGÁCSFÁNK 06.
Hozzávalók: 2 tojás, 2 ek tejföl, 4 dkg porcukor, csipet só, 3 cl rum, reszelt citromhéj, 16-18 dkg grízes liszt, 6 dkg vaníliás cukor, zsír a sütéshez

Elkészítése: A szitált lisztbe beleütve a tojásokat, belerakjuk a tejfölt, citromhéjat, sót, porcukrot, rumot, jó kemény tésztát gyúrunk belőle. Lisztezve vékonyra nyújtjuk, mint a leveles tésztát. Derelyevágóval felvágjuk, formázzuk, forró zsírban világossárgára sütjük. Vaníliás cukorral, híg gyümölcsízzel tálaljuk.

FORGÁCSFÁNK 07.
Elkészítése: 25 dkg réteslisztbe 5 dkg vajat, 3 kanál porcukrot, sót teszünk, eldörzsöljük, azután tejföllel, 1 tojással, 2 kanálka rummal és kis szódavízzel összeállítjuk könnyen gyúrható tésztává. 2 mm vastagra kinyújtjuk, 2 ujjnyi széles, rézsútos kockára vagdaljuk derelyevágóval. Közepüket 1 cm közökben egymással szemben, párhuzamosan bevágjuk, és az egyik sarkát a résen áthúzzuk. Forró zsírban kisütjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk, forró, rumos barackízzel tálaljuk.

FORGÁCSFÁNK 08.
Hozzávalók:
Tészta: 350 g liszt, 4 tojássárga, 1 dl tejföl, 0,5 dl rum, 10 g só, 50 g Koronás Porcukor, olaj a kisütéshez.
Díszítés: Koronás Porcukor a megszóráshoz
A tálaláshoz Koronás Befőző cukorral készült lekvár

Elkészítése: A tojásokat, a tejfölt, a porcukrot, a rumot összekeverjük, s liszttel középkeménységű tésztává gyúrjuk. Fél órát letakarva pihentetjük. Sodrófa segítségével 2 mm vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval formázzuk, 10 cm hosszú, 5 cm széles téglalapokra vágjuk, középen hosszában bemetsszük, s ezen a nyíláson a tészta egyik rövid oldalát átbújtatjuk, mintha masni lenne. De alakíthatjuk szélforgónak is.

FORGÁCSFÁNK 09. (KARÁD)
Hozzávalók: 50 deka liszt, 6 tojás, 2 deci tejföl, 2 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só, 5 deka margarin, 1 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítése: A lisztet a tojással, tejföllel, porcukorral, sóval, margarinnal és a hozzáadott szódabikarbónával összegyúrjuk, majd cipókat formálunk belőle.
Ezután a tésztát 30 percig pihentetjük. A cipókat levestészta vastagságúra sodorjuk. Derelyemetszővel csíkokat vágunk, szép csokorba összetekerjük, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve - a karádi hagyományoknak megfelelően - szakajtóban tálaljuk. Az elkészítése kb. egy órát vesz igénybe, s különös szaktudást nem igényel.

FORGÁCSFÁNK 10.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 3-4 evőkanál olvasztott zsír vagy vaj, 2 evőkanál rum, 3 dl bor, 2 evőkanál porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, parányi só, 1-2 kanál tejföl, zsír a kisütéshez

Elkészítése: A megszitált lisztet a gyúródeszkára öntjük. Közepébe kis fészket csinálunk, beleuntjuk a tojások sárgáját, a sót, a porcukrot, a szódabikarbónát, a langyos zsírt, 1 kanál tejfölt, a rumot, és fehérborral sima tésztává gyúrjuk. Kettévesszük, és két cipót formálunk belőle. Kicsit pihentetjük, és késhát vastagságúra nyújtjuk. Cifra metélővel (derelyevágó) 10-15 cm széles csíkokat vágunk, majd 10-12 cm-es ferde négyzetekre daraboljuk. A négyzetek közepét is bevágjuk. A nyíláson az egyik sarkát átfordítjuk, és úgy tesszük a forró zsírba. De vághatjuk 2 cm széles szalagokra és egymáson áttéve, mintha masnit kötnénk, süthetjük ki. Egyszerre csak annyit tegyünk a zsírba, ami könnyen elfér benne. Nagyon gyorsan sül, ezért gyorsan fordítsuk meg, szűrőkanállal szedjük ki. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

FŐRENDI FÁNK
Elkészítése: 10 dkg vajat 10 evőkanál vízzel felforralunk. Ha jól forr, 10 dkg sima fehér lisztet szórunk bele, majd hozzáadunk 1 szelet reszelt csokoládét, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, egyenként 4 egész tojást keverünk hozzá, majd sütőlemezre kis, tojásnagyságú halmokat rakunk, és forró sütőben sütjük. A sütőt, 10 percig nem szabad a tésztára kinyitni, mert összeesik! A szép barnás fánkokat középen éles késsel bevágjuk, közepüket esetleg kiemeljük, és az alábbi töltelékkel töltjük.

Töltelék: 1/2 l tejbe csomómentesen 1 cs. Váncza - csokoládé-krémport, 2 dkg lisztet keverünk, majd hozzáadunk 1 szelet reszelt csokoládét, és 15 dkg cukrot.
A krémet lassú szabad tűznél, állandó keverés mellett sűrűre főzzük, és utána még 2 percig forraljuk.
Időközben 2 tojás fehérjéből 2 dkg cukorral kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal könnyedén hozzá keverünk.
Felszolgáláskor vanillincukorral behinthetjük. Igen kiadós.

GESZTENYEFÁNK
Elkészítése: 35 dkg lisztet, 20 dkg vajat, csipet sót, 3 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját, fél citrom héját, kávéskanál rumot és 1 dl tejfölt tésztának gyúrunk, és késsel jól kidolgozzuk. Két egyenlő lapra vágjuk, gesztenyepüréből az egyik lapra kis halmokat rakunk, a másik lappal beborítjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Kikent tepsiben sütjük, ha kihűlt csokoládémázzal bevonjuk.

GESZTENYEFÁNK MEGGYEL
Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás, 2 evőkanál rizsliszt, 1 púpozott mokkáskanál sütőpor, 2 zacskó vaníliás cukor, fél csésze kimagozott és levétől leszűrt meggybefőtt, liszt, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez

Elkészítése: A gesztenyemasszát összegyúrom a felvert egész tojásokkal, a rizsliszttel, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a vajjal. Nedves kézzel nagy diónyi gombócokat formálok a masszából, majd mindegyik közepébe belenyomok egy-egy szem meggyet. Lisztbe, felvert és zsemlemorzsába mártva bő, forró olajban megsütöm, és a felesleges olajat lecsöpögtetem róla. Azonnal tálalom.

GOMBAFÁNK
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojássárgája, só, őrölt bors, a panírozáshoz liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

Elkészítése: Az aprított gombát 2 dkg vajban sóval, borssal pároljuk, míg levét elfőtte. 3 dkg vajból, lisztből, tejből besamellt főzünk, a tűzről levéve belerakjuk a párolt gombát, ha kihűlt, a tojássárgákat. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtva, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, panírozzuk. Bő, forró olajban hirtelen ropogós-pirosra sütjük.

GYŰRŰFÁNK
Hozzávalók: 30 dkg túró, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 8 dkg vaj, 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, csipet só, olaj, vaníliás porcukor

Elkészítése: Az élesztőt a langyos tejben 1 ek cukorral, a sóval felfuttatva hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a lisztet, a tojássárgákat, a puha vajat, a többi cukrot, jól eldolgozzuk. Meleg helyen bő 30 percig kelesztjük. Lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtva fánkszaggatóval szaggatjuk. Közepüket kis szaggatóval kiszúrva bő, forró olajban sütjük. Vaníliás porcukorba forgatva forrón tálaljuk.