Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Böjtre - Sütemények, édességek


ALMÁS PITE
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, egy kiskanál rum, 2 evőkanál porcukor, egy csipet só, 2 dl tejföl, 1 kg savanykás alma, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor. A felső részhez: 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg hámozott őrölt mandula, 1 kanál grízes liszt

Elkészítése: A lisztből, vajból, tojássárgákból egy kiskanál rummal, 2 evőkanál porcukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz, porhanyós tésztát készítünk, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Majd késfok vastagságúra nyújtjuk, tepsibe tesszük. Meghintjük zsemlemorzsával, és ujjnyi vastagon rárakjuk a rummal meglocsolt és vaníliás cukorral meghintett almaszeleteket.  Majd a következő masszát készítjük: 4 tojássárgáját 12 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk a 10 dkg őrölt mandulát, 1 kávéskanál grízes lisztet és a tojások keményre vert habját. Ezt a masszát az almára öntjük, késsel elsimítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük.

ALUDTTEJES BÚZAPRÓSZA
Elkészítése: Böjtös napokon még ma is gyakran készítenek aludttejes búzaprószát a háziasszonyok.
Ehhez két bögre aludttejet, másfél bögre lisztet, késhegynyi őrölt fahéjat, két evőkanál cukrot, fél evőkanál zsírt, kávéskanálnyi szódabikarbónát, 2 tojást és csipetnyi sót vesznek.
A hozzávalókat összekeverik úgy, hogy a lisztet utoljára teszik a többihez, és erősen kizsírozott tepsibe öntik, fél óra alatt pirosra sütik.
A tésztát elkészíthetjük fahéj és cukor nélkül sóval, de úgy is, hogy túrót és lekvárt szórunk rá. A megadott mennyiség csak egy kis tepsire elegendő.

BÖJTI PALACSINTA
Hozzávalók: 4,8 dl liszt, 2,4 dl rétesliszt, 2 dkg élesztő, 7,2 dl szódavíz, 1 evőkanál cukor, csipet só, étolaj

Elkészítése: Langyos vízben oldja fel a sót és a cukrot, majd futtassa fel benne az élesztőt. Ha felfutott, hígítsa fel a többi vízzel. Csomómentesen keverje hozzá a lisztek keverékét. Tegye langyos helyre egy órát pihenni. Vastag palacsintákat süssön a tésztából, forró, olajozott serpenyőben.

DIÓS-MÁKOS BEJGLI
Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj (vagy 25 dkg vaj, 20 dkg libazsír), 3 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg cukor, só, 4 dl tej

Elkészítése: A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal deszkán elmorzsoljuk, az élesztőt egy kevés langyos tejben feloldjuk, és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk. A tésztának keménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon. Letakarva rövid ideig pihenni hagyjuk, utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk. Ezután a tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, ugyanilyen vastagon megkenjük dió- vagy máktöltelékkel, összesodorjuk, tepsire helyezzük, megfelelő távolságra egymástól, mindegyiket három helyen megszurkáljuk. Egy egész tojást, egy sárgáját felverünk, a tésztát megkenjük, meleg helyen száradni hagyjuk, újból megkenjük, és hidegen újból megszárítjuk. Mérsékelten meleg sütőben megsütjük, szép márványosnak, repedezettnek kell lennie.  Diótöltelék: 2 dl vizet vagy tejet 30 dkg cukorral felforralunk, és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, egy kevés törött fahéjat és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá. Ha a töltelék egy kissé puha volna, egy kevés morzsát teszünk bele.
Máktöltelék: 2.5 dl vizet felforralunk 30 dkg cukorral, és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük. Ezután ízesítjük reszelt citromhéjjal, törött fahéjjal, törött szegfűszeggel, adhatunk hozzá mazsolaszőlőt (egy-egy evőkanál mézet, mind a dió-, mind a máktöltelékbe is, de akkor kevesebb cukrot teszünk bele).
A tölteléket 3-3 részre osztva hidegen kenjük a tésztára.

ÉDESANYÁM LEPÉNYE
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 35 dkg liszt, 8 evőkanál cukor, 1 kg túró, 6 tojás, mazsola, só

Elkészítése: A vajat, lisztet, 2 evőkanál cukrot, 3 tojássárgáját és egy pici sót gyorsan összegyúrunk. Míg a tészta pihen, szitán áttörjük a túrót, teszünk bele 2 tojássárgáját, 1 egész tojást, 6 evőkanál cukrot és ízlés szerint mazsolát. Majd kisodorjuk a tésztát (egy kicsit félreteszünk rácsnak), tepsibe tesszük, megtöltjük a túróval, a rácsokat rásodorjuk, és szépen megsütjük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, és úgy szétdaraboljuk.

FORRÓ SAJTOS GOMBÁS STANGLI
Hozzávalók: 8-10 sós kifli, 15 dkg gomba, fél pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál olaj, 10 dkg trappista, 1 kávéskanál vaj, késhegynyi pirospaprika, 1 teáskanál só, vegeta

Elkészítése: A kifliket hosszában kettévágjuk, belüket kiszedjük. A gombát megtisztítjuk, felvágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a gombával az olajon megpároljuk. Megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, majd fél dl vízzel felöntjük, és puhára főzzük.
Belekeverjük a tejfölt és a fűszereket. A lének egészen sűrűnek kell lennie. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd megtöltjük vele a kifliket, ráhelyezzük a kiflik másik (szintén kibelezett) felét és kivajazott tepsibe tesszük őket. Megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Salátával vagy ketchuppal tálalhatjuk.

JUHTÚRÓS LÁNGOS
Hozzávalók tíz lángoshoz: 40 dkg liszt, 1.2 kg főtt burgonya, 1,5 dl olaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2 dl tej, só.  A töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, egy csokor kapor

Elkészítése: A lisztet langyos helyre tesszük. A burgonyát megtisztítjuk, jól megmossuk, és gyengén sózott vízben megfőzzük. Ha puha (vigyázzunk, hogy túl puhára ne főjön), leszűrjük, jól lecsurgatjuk, és azonnal forrón áttörjük.  Közben az élesztőből egy kevés cukorral, langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen megkelesztjük. Ezután a burgonyát hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a megkelt kovászt, megsózzuk, és annyi langyos tejet adunk hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy kb. kenyértészta keménységű legyen. Jól összegyúrjuk, és egy kevés liszttel megszórva, a tetejét tiszta ruhával letakarva, langyos helyen megkelesztjük. Ha megkelt, meglisztezett deszkára borítjuk, ceruzavastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk gömbölyűre nagyobb kiszúróval, vagy vághatjuk ízlés szerint téglalap vagy négyzet alakúra. Mielőtt a forró zsírba tesszük, minden lángost két-három helyen éles késsel bevagdosunk azért, hogy ne húzódjon össze sütés közben. Serpenyőben, egy kevés forró zsírban vagy olajban sütjük ki, előbb az egyik oldalát szép piros-ropogósra, majd megfordítva ugyanúgy a másik oldalát.  A friss juhtúrót egyenletesen, simán szétterítve elosztjuk a lángosokra, meglocsoljuk 1 dl tejföllel, és megszórjuk egy kis csomó finomra vágott friss kaporral. Gyorsan félbehajtjuk, egy kissé összenyomkodjuk a lángosokat, hogy ne nyíljanak ki, és a töltelék egyenletesen terüljön el bennük. Tűzálló tálon vagy zománcozott tepsiben 5-10 percre a sütőbe tesszük, hogy jól összemelegedjen.  Forrón tálaljuk.

KALÁCS
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj

Elkészítése: Egy kg langyos lisztben elvegyítünk 1 tojássárgát, 1 kávéskanál szitált sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, s ha szépen elválik a kéztől, három részletben, három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük.  Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk el. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük. Amíg ki nem hűlt, ne vágjuk fel.

KAPUCINUS RÉTES
Hozzávalók: 12 dkg vaj, 24 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 10 dkg cukor, tej, só
A töltelékhez: 12 dkg cukor, 20 dkg mandula, 1 citrom, mazsola, 4 evőkanál rum, fahéj

Elkészítése: A vajból, lisztből, egy egész tojásból és egy sárgájából, élesztőből és cukorból egy kevés sóval és langyos tejjel rétestészta keménységű tésztát készítünk. Ha szép sima és hólyagos, meleg lábassal betakarjuk, és kelni hagyjuk. Ez alatt elkészítjük a tölteléket: a cukorból egy kevés vízzel szirupot főzünk, ezután beletesszük a héjas őrölt mandulát (fele lehet dió is), egy kevés citromhéjat, 6 dkg mazsolát, 4 evőkanál rumot, egy pici fahéjat. A kihűlt tölteléket a kinyújtott tésztára kenjük, de nem egészen a széléig, azután összesodorjuk, tepsibe tesszük, kelni hagyjuk, végül megsütjük. Ha kihűlt, csokoládémázzal vonjuk be.

MÁKOS GUBA
Hozzávalók: 65 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg só

Elkészítése: Az élesztőt, 2 dl langyos tejet és megfelelő mennyiségű lisztet összekeverve, kovászt készítünk, és meleg helyen kelesztjük. A deszkára vagy tálba kimérünk 60 dkg lisztet, és beletesszük a megkelt kovászt. A tésztát megfelelő mennyiségű langyos tejjel, sóval jól eldolgozzuk. Ha elválik a táltól, akkor jó. A tésztát - amely se túl kemény, se túl lágy ne legyen - lisztezett tálba tesszük, és ruhával letakarva, langyos helyen kb. egy óra hosszat kelni hagyjuk. A tésztát hosszúra kinyújtjuk, kígyóformába összesodorva tepsibe rakjuk, és szép világos színűre sütjük. A ki-sült tésztát apró kockákra összedaraboljuk, tálba tesszük, és forró vízzel vagy vaníliás tejjel leöntjük. A vízben, illetve tejben csak addig hagyjuk, amíg puhulni nem kezd a tészta. Lábasba szedjük, mézet, illetve őrölt mákot teszünk rá, ízlés szerint, és az egészet összerázzuk.

MÉZES PATTOGATOTT KUKORICA
Hozzávalók: 12 dkg méz, 4 dkg zsír, 1 l pattogatott kukorica

Elkészítése: A mézet barnáspirosra pirítjuk, beletesszük a zsírt és folytonosan kevergetve a pattogatott kukoricát. Addig hagyjuk kis lángon, míg a kukorica fel nem szívta a mézet. Ekkor olajozott tányérra vagy deszkára öntjük, és vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.