Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Böjtre - Vegyes receptek


BÖJTI BURGONYA
Elkészítése: A főtt, hámozott burgonyákat karikákra vágjuk, és a felét a kivajazott tűzálló edény aljára terítjük. Sózzuk és ráhelyezzük a finomra vágott hagymával, sóval, pirospaprikával, borssal ízesített áttört tehéntúrót, amelyet tejföllel keverünk pépessé. Befedjük a burgonya másik felével. Sózzuk, tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

BÖJTÖS SAVANYÚSÁG
Hozzávalók: 1 fej savanyú káposzta, 2 kanál lenmagolaj, 2 tojás

Elkészítése: A nyers, vágott savanyú káposztára lenmagolajat öntünk, tetejére keménytojás-szeleteket teszünk.

BÖJTÖS SZENDVICS
Elkészítése: A vajat citromlével, borral, finomra vagdalt kaporral és tárkonnyal simára keverjük, rákenjük a kenyérre, tetejére ecetesuborka-szeleteket rakunk.

ELŐÉTEL ZÖLDPAPRIKÁBÓL
Elkészítése: Veszünk körülbelül 10-12 szép húsos zöldpaprikát, a magoktól és ereitől megtisztítjuk, egyenletes karikákra vágjuk, és zsírban pároljuk. Külön lábasban párolunk 14 deka rizst, kevés zsírral, megsózva. Öt-hat paradicsomot is vékony szeletekre vágunk. Ha így mindent előkészítettünk, előveszünk egy mély cserép, vagy porcelán lábast s belerakjuk rétegenként a rizst, paprikát, paradicsomot, tejfelt és így tovább, míg elfogyott. Egy jó órára a sütőbe tesszük. Nagyon ízletes és nem drága étel és nemcsak előételnek, hanem böjti ételnek, vagy vacsorára is készíthetjük.

HÚSTALAN SZENDVICS
Elkészítése: Snidlinget, egy kevés zöldpetrezselymet, vöröshagymát apróra vágunk, elkeverjük vajjal, rákenjük a kenyér-szeletekre, megsózzuk, a tetejére hámozott retekszeleteket teszünk.

KUKORICAKÁSA
Hozzávalók: 30 dkg kukorica

Elkészítése: A kukoricát kézi őrlőn megőröljük, vagy famozsárban szétzúzzuk. Aztán többször megmossuk. Hideg vízben föltéve mérsékelt tűzön főzzük. Közben gyakran kevergetjük, nehogy az edény aljához süljön. Amikor már majdnem kész, egy kevés sót szórunk bele, és tovább főzzük, amíg meg nem puhult, és olyan nem lett, mint a főtt rizs.
Tejjel fogyasztjuk. Ha melegen kerül az asztalra, hideg forralt tejjel, ha pedig hidegen, forró tejjel ízletesebb. De melegen is, hidegen is föl lehet szolgálni savanyú tejjel vagy tejföllel. A szegényparasztság körében régebben kedvelt volt még a tökmagolajjal vagy napraforgóolajjal rétegezett kukoricakása is, ezt melegen fogyasztották.  A kukoricakását böjti ételek készítéséhez is használjuk, pl. hús nélküli töltött káposztába rizs helyett.

LENCSE BÖJTÖSEN
Elkészítése: Egy liter szepességi lencsét minden gaztól gondosan tisztítsunk meg, azután tegyük oda főni három liter vízben. Miután már egészen puhára főtt, gondos kavarás közben öntsünk közé egy liter jó tejet; majd apránként egy kanál lisztet hintünk bele. Miután a tejet és lisztet bele tettük, megsózhatjuk, és folytonos kavarás közben főzzük öt percig.
Azért kell kavarni, hogy olyan legyen, mintha szitán törtük volna által.
Ez az úgy nevezett böjtök lencse, de lehet - a szerint kinek milyen az ízlése - rántással és ecettel is készíteni.

PAPRIKÁS TOJÁS
Hozzávalók: 8 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír, pirospaprika, só, 2 dl tejföl

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, és meghámozzuk. Apróra vágott vöröshagymát zsírban megpirítunk, egy kevés piros-paprikát, sót adunk hozzá. A meghámozott kemény tojást karikára szeleteljük, és beletesszük a hagymás, paprikás zsírba, egy kevés vízzel felengedjük, felforraljuk.  A tetejére tejfölt teszünk. Vajas makarónival tálaljuk.

RAKOTT GOMBA
Hozzávalók: 1/2 kg gomba, 5 db tojás, 3 db kifli, 2 fej hagyma, 2 pohár tejföl, 1 dl tej, kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A gombát meghámozzuk, felszeleteljük, és az olajon a hagymával megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk. A kiflit felszeleteljük, és a tejjel meglocsoljuk, jól átforgatjuk benne. A tepsit kivajazzuk, ráterítjük a kifli felét, kicsit sózzuk, aztán következik a gomba, amelynek levét meghagyjuk. Sózzuk, és a többi ízesítővel is megszórjuk. A főtt tojásokat rákarikázzuk, sózzuk. Rátesszük a tejfölt és újból kiflisorral fedjük. A tetejét meglocsoljuk a gomba megmaradt levével.
Forró sütőben kb. 20 percig sütjük.

SÁRGARÉPÁS SÜLT GALUSKA
Hozzávalók: 3 db tojás, fél kg liszt, 1 csokor petrezselyem, 5-6 db sárgarépa, fél pohár tejföl, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, vegeta

Elkészítése: A liszttel, a felvert tojásokkal és vízzel sűrű galuskatésztát készítünk, a szokásos módon. Belekeverjük az apróra metélt petrezselymet és megsózzuk. Kifőzzük a galuskát, olvasztott vajban megforgatjuk, és egy tűzálló edénybe fektetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés vízben puhára főzzük.
Belekeverünk 1 evőkanál lisztet, hozzáadjuk a fűszereket és összeturmixoljuk. Ráöntjük a galuskára, összerázzuk vele. Sós tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben kb. 10 percig sütjük.

TÉLUTÓI GOMBÁS SALÁTA
Elkészítése: Megtisztítunk, cikkekre vágunk, és enyhén sós, egy mokkáskanál citrommal ízesített vízben megfőzünk 10 dkg csiperkegombát. Szobahőmérsékleten felengedünk 10 dkg mélyhűtött kukoricát, s hozzákeverjük a leszűrt gombához. Egy szép szál sárgarépát, egy közepes zellert, meghámozás után, gyufaszálnyi csíkokra metélünk, meghintjük egy mokkáskanálnyi őrölt köménnyel, és félretesszük. Fél kilónyi savanyú káposztát felaprítunk, kissé kinyomkodjuk, majd összeforgatjuk a gombás kukoricával és a zöldségekkel. Végül, hogy valamennyi hozzávaló könnyebben összeérjen, meglocsoljuk 4-5 evőkanál szója, vagy olívaolajjal.

TOJÁS HABFÉSZEKBEN
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 3 dkg vaj, só, 10 dkg húsos füstölt szalonna (sliced bacon), 1 fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, őrölt bors, 6 kemény tojás, 1 kiskanál mustár, 2 tojásfehérje

Elkészítése: A rizst a vajon megfuttatjuk, majd térfogata kétszeresének megfelelő mennyiségű vízzel felengedjük. Megsózva puhára pároljuk, és tűzálló tálba terítjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, ropogósra kisütjük, a pörcöt kivesszük, félretesszük. A zsírján, erős tűzön megsütjük a megtisztított és nagyobb darabokra vágott gombát, majd a liszttel meghintjük, és a tejszínnel felengedjük. Sóval, borssal ízesítve összeforraljuk. A kemény tojásokat félbevágjuk, sárgájukat kiszedjük, villával összetörjük, és a mustárral, csipetnyi sóval kikeverve a tojásfehérjék üregébe töltjük. A tojásokat eredeti formájukra összeállítva a rizsre fektetjük. A gombamártással leöntjük, és az egészet a habbá vert tojásfehérjével bevonjuk. 200 fokos sütőbe tolva 10-15 perc alatt megsütjük, és a félretett ropogós pörccel megszórva tálaljuk.

TOJÁSOS SPENÓTGALUSKA
Hozzávalók: 20 dkg friss spenót vagy 1 csomag mirelit spenót, 8 db tojás, 4 gerezd fokhagyma, 8 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só, vegeta

Elkészítése: A spenótot megpároljuk vízben, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és összeturmixoljuk. (Ha mirelittel dolgozunk, akkor azt előbb kiolvasztjuk és leöntjük a levét.) 4 tojásból és a lisztből sűrű galuskatésztát készítünk (kevés vízzel), hozzákeverjük a spenótot. Ízesítjük. Bő, lobogó vízbe galuskákat szaggatunk belőle, és a szokásos módon kifőzzük. Leszűrjük és vajon átforgatjuk. Ráütjük a felvert megmaradt tojásokat és megsütjük. Salátával tálaljuk.

TOJÁSTOKÁNY
Hozzávalók: 8 tojás, 40 dkg rizs, zsír, bors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyem, paradicsom vagy paradicsompüré, só

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, majd meghámozzuk. A rizst zöldpetrezselymes zsírban készítjük el, jól megborsozzuk.  Bő hagymával paprikás mártást készítünk, beletesszük a paradicsomot, belevágjuk karikára a kemény tojásokat és megsózzuk. Egyet forralunk rajta, de nem keverjük, csak rázogatjuk. Úgy tálaljuk, hogy a tál közepére tesszük a tojást egy kicsit megborsozva, és körös-körül koszorú formában a párolt rizst. Fejes salátával kínáljuk.

TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 4 evőkanál mustár, petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk, a sárgájukat kikaparjuk, szétnyomkodjuk, vajjal vagy margarinnal elkeverjük, mustárral, sóval és borssal ízesítjük. Ezzel a masszával megtöltjük a tojásokat, és apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük. Salátalevélen tálaljuk.

VADASAN TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 8-12 db hagyma, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, fél zeller, 3 db burgonya, 1 kávéskanál mustár, csipetnyi tárkony vagy csöpp tárkonyecet, 1 pohár tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 db babérlevél, 1 teáskanál só, vegeta

Elkészítése: A hagymák burkát lehúzzuk, tetejét levágjuk, kivájjuk őket. Az aljukból is levágunk egy parányit, hogy megálljanak. A zöldségeket megtisztítjuk, és kevés vegetás vízben puhára főzzük. Beletesszük az ízesítőket és - a babérlevelet kivéve - péppé zúzzuk. Megtöltjük a hagymákat, a kivajazott tepsibe állítjuk őket, reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket, majd mindegyikre egy kanál tejfölt csurgatunk.
Nem túlforró sütőben, kb. fél órát sütjük.

ZÖLDBAB SZÁSZOSAN
Hozzávalók 4 személyre: só, kristálycukor, ecet, 1,5 evőkanál liszt, 20 dkg húsos szalonna, 1 kg zöldbab, őrölt bors

Elkészítése: Egy kiló zöldbabot pici sóval megfőzünk másfél liter vízben. A megfőtt babot leszűrjük, de fél liter levet félreteszünk. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kipirítjuk, majd a megsült darabokat kivesszük a zsírból, hogy abban másfél evőkanál liszttel világos rántást készíthessünk. A félretett bab-lével felöntjük, visszatesszük bele a zöldbabot és a szalonnát. Ecettel, cukorral, sóval, őrölt borssal ízesítjük.
Húsok mellé köretként vagy hústalan egytálételként is megállja a helyét az étel.
Zsírban megpirított kolbászszeletekkel gazdagíthatjuk az ételt, de böjt idején készülhet szalonna nélkül is.
Elkészítési idő: 20 perc