Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Böjtre - Articsóka


ARTICSÓKA FRANCIA MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 1 szép nagy articsóka, 3 adag francia mártás, őrölt bors, só

Elkészítése: Az articsóka szárát levágjuk, fejét sós vízben puhára főzzük, vagy kissé megsózva, kuktában, gőzben megpuhítjuk. Még melegen tálra rakjuk, és a leveleit egyenként leszedegetve, borssal fűszerezett francia mártásban megmártjuk. A mikor az articsókaszívhez érünk, szeleteljük fel, és úgy mártsuk a mártásba.

ARTICSÓKA, MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 4 közepes articsóka, 1 l víz, 6 dkg vaj, 2 dl kefir, 1 ek petrezselyemzöld, 4 ek rozsliszt, só, fél citrom, só

Elkészítése: Az articsóka kemény gyökereit, a levelek hegyét levágjuk.
A négy részre hasított articsóka szálkás részeit eltávolítjuk, citromlével bedörzsöljük, hogy ne feketedjen meg. Citromos, sós vízbe tesszük. Lassan főzzük 0,5 - 1 óráig, majd leszűrjük. Meleg tálba tesszük.
Vajból, lisztből, kefirből, vízzel mártást keverünk. Felforraljuk, az articsókára öntjük. Megszórjuk petrezselyemmel.

ARTICSÓKAMIMÓZÁK
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók 4 személyre: 8 kis articsóka, 8 tojás, 10 cl majonéz, 1 citrom, só, bors

Elkészítése: Sós vízben főzzük az articsókát 20 percig. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
Főzzük meg a tojásokat, hámozzuk meg, szedjük ki a sárgáját. A tojássárgáját keverjük össze a majonézzel, a fehérjét vágjuk össze és tegyük félre.
Az articsókák közepét szedjük ki kiskanállal, töltsük meg a majonézes tojássárgájával, a tetejére szórjuk a tojásfehérjét.
Hidegen tálaljuk, de ne tegyük a hűtőbe.

ARTICSÓKA RÓMAI MÓDRA
Hozzávalók (4 személyre): 8 articsóka, citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta, olívaolaj, só

Elkészítése: Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a tövétől 3-4 cm-nyire levágjuk.
(Ha még maradt valami az articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.
A megmosott petrezselyemzöldet a fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük.
Az articsókák leveleit óvatosan széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk.
Magas peremű, kerek sütőedénybe fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje.
Fedővel lefedjük, mérsékelten meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte teljesen el kell párolognia.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.
Sütő helyett tűzhelyen is párolhatjuk.

ARTICSÓKA TÖLTVE
Hozzávalók: 4 db articsóka rózsa, tengeri só,20 db olajbogyó, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy vöröshagyma, 1 kanál kapribogyó, 2 szem paradicsom, 10 dkg parmezán sajt,1 egész tojás,1 dl olíva olaj

Elkészítése: A friss gyenge articsóka rózsák levélvégeit levágjuk, közepéből néhány levelet kiveszünk, enyhén tengeri sóval besózzuk.
Elkészítjük a tölteléket.
Olajbogyót, fokhagymát, vöröshagymát, kapribogyót, paradicsomot apróra vágjuk, keverő tálba tesszük. Adunk hozzá zsemlemorzsát és reszelt vagy szárított parmezánt, 1 tojást. Jól összekeverjük. Az elkevert hozzávalókat az articsóka közepébe töltjük.
Olíva olajat melegíteni kezdünk, beletesszük a megtöltött articsókákat, mellé a leveleket, kevés vizet aláöntve, fedő alatt 1 órát pároljuk. Az elpárolgott vizet pótoljuk.
Mellé adhatunk burgonyapürét vagy fűszeres, hideg joghurtmártást.
Húsok mellé köretnek is kitűnő.
A levelekről leszopogatjuk a zöld, puha részeket. Visszamarad a kemény rost, ami ehetetlen.

JERUZSÁLEMI ARTICSÓKA
Elkészítése: Megtisztítva 8 friss articsókát, sóval, pár kardamómi maggal, citromlével ízesített vízben majdnem puhára főzünk, a lében hagyjuk kihűlni. Leszűrve egy szép tálra rakjuk. A mártáshoz elkeverve 1 citrom levét 4 ek olívaolajjal, sóval, 1 kk. frissen reszelt citromhéjjal, 1 tk mustárral, 1 kk. őrölt fehérborssal, 1 cs. mosott, nagyon apróra vágott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá öntve befedjük, hűtőben jól lehűtjük. Az articsókát a mártásba mártogatva fogyasztjuk. Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk.

LEPÉNY OLASZ MÓDRA
Hozzávalók: 10 dl víz, só, 200 g rózsaburgonya, 6 tojás, 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring, 1 konzervdoboz articsókaszív (500 g), 2 evőkanál olívaolaj, 50 g mozzarella sajt, 1 evőkanál reszelt parmezán sajt, aprított petrezselyemzöld, ízlés szerint
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 29 perc

Elkészítése: Felforraljuk és megsózzuk a vizet. Jól megmossuk a burgonyát, és héjastól 5 cm széles karikára vágjuk. A vízben 10 perig lefedve főzzük. A tojásokat elkeverjük a rozmaringgal, és a sóval. Lecsepegtetjük az articsókát. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a burgonyát és az articsókát, és időnként megforgatva 5 percig sütjük. Csökkentjük a lángot. A tojáskeveréket is a serpenyőbe tesszük, lefedjük, még 7-8 percig sütjük.
Eközben nagyobb darabokra vágjuk a mozzarellát, majd a parmezánnal együtt elosztjuk a sült tojáson. Letakarjuk a serpenyőt, majd még kb. 1-2 percig tovább sütjük, amíg a sajt olvadni nem kezd. Végül a kész lepényt meghintjük petrezselyemzölddel, darabokra vágjuk, és azonnal tálaljuk.

MARINÁLT ZÖLDSÉG
Hozzávalók: 2 nagy sárgarépa (kb. 200 g), 1 karfiol (kb. 350 g), 180 g articsókaszív (konzerv), 75 g magozott olajbogyó, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 teáskanál Worcester-szósz, só, bors, 1 evőkanál aprított petrezselyem
Előkészítés: 7 perc
Főzés: 10 perc

Elkészítése: Nagyméretű serpenyőben magas hőfokon 2,5 dl vizet felforralunk. Közben megtisztítjuk a répát, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk, és a forró vízbe rakjuk. Csökkentjük a hőfokot, lefedjük a serpenyőt, és a répát 2 percig főzzük. Megtisztítjuk, megmossuk, és rózsákra szedjük a karfiolt, majd hozzáadjuk a répához. A zöldséget még 6 percig főzzük. A főzővizet leöntjük. A zöldséget hideg vízzel leöblítjük, tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett articsókaszívet, olajbogyót, citromlét, olajat és a Worcester-szószt. Mindezt sóval és borssal ízesítjük, alaposan elkeverjük.
A zöldséget tálcára helyezve, aprított petrezselyemmel díszítve, még melegen tálaljuk.
Ezt az ízletes zöldséget adhatjuk valamilyen olasz főétel mellé.

RÁNTOTT ARTICSÓKA
Hozzávalók: articsóka, citromlé, víz, só, bors, olívaolaj, liszt, tojás, citromkarikák

Elkészítése: A zsenge articsókáknak hagyjuk meg 5-6 centiméter hosszúságban (négy ujjunk szélességének megfelelő darabon) a szárát. Távolítsuk el e nemes bogáncs külső, kemény leveleit, a szár külső rétegét, a szívós levélhegyeket. Akkor az articsókát, nagyságtól függően, 6-10 darabra szedjük szét, s ezeket tálba tesszük, ahol már várja a citromlé, a víz, a só, egy csipetnyi bors és kevéske olívaolaj.
A citromlé így megőrzi szép zöld színét, amely különben fémmel érintkezve elvész. Amikor a zsír éppen szétolvad a serpenyőben, akkor kell az articsókadarabokat először lisztbe forgatni, majd felvert, habos tojásba mártani, s a még igazán föl nem forrósodott zsírba tenni. Ekképp lesznek a levelek aranysárgák és ropogósak, miközben jól át is sülnek. Vigyázzunk, ne rakjunk egyszerre túl sok articsókát a zsírba, mert akkor az kihűl.
Ha nem egészen zsenge az articsóka, vagy ha tetemesebb út van mögötte, a darabokat elébb 10-15 percig főzzük forró vízben. Csak ezután kerülhetnek a citrom-, olaj- és vízfürdőbe, majd onnan ismét, megszárítva és belisztezve, a serpenyőbe.
Tálaljuk az ételt citromkarikákkal.

TÖLTÖTT ARTICSÓKA
Hozzávalók: 8 db kisebb articsóka, 1 tojás, 10 dkg spárgafej, 5 dkg reszelt sajt, 4 ek olaj, 1 dl tejföl, 3 ek aprított petrezselyem

Elkészítése: A gyökereket, levelek hegyét, szálkás részeket eltávolítjuk. Citrommal bedörzsöljük, kevés citromos, sós vízbe tesszük és 1,5 - 2 óráig lassan főzzük. Leszűrjük, meleg tálba tesszük. Spárgafejekkel megtűzdeljük, és a sajttal megszórjuk.
A tojást, tejfölt, olajat összekeverjük, ráöntjük a zöldségre, forró sütőben rövid ideig sütjük. Megszórjuk petrezselyemmel.
Spárga helyett tölthetjük párolt hagymával, zöldborsóval, vegyes zöldséggel.
Apróra vágott búzafüvet adhatunk mellé.

TÖLTÖTT ARTICSÓKA NÁPOLYI MÓDRA
Hozzávalók (4 személyre): 4 articsóka, 15 dkg lágy, édes sajt (bivalysajt), 5 dkg reszelt parmezán, 4 szardella (ringli), 1 tojás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 ek zsemlemorzsa, olívaolaj, só, bors

Elkészítése: Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket ollóval levágjuk.
A puha sajtot felaprítjuk, és összekeverjük a reszelt parmezánnal, zsemlemorzsával, finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, és egycsipetnyi sóval, borssal.
Az articsóka leveleit széjjelnyitjuk, a belsejét megsózzuk, és az elkészített tölteléket beletöltjük. Egy kis edényben szorosan egymás mellé állítjuk a megtöltött articsókát, annyi vizet töltünk hozzá, hogy kb. a feléig érjen, és mindegyik tetejére teszünk egy darabka szardellát. fedő alatt pároljuk. Egy félóra elteltével sütőbe tesszük, és készre pároljuk.