Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Böjtre - Padlizsán


ÁJULT IMÁM
Hozzávalók: 4 kicsi vagy 2 nagyobb karcsú padlizsán (összesen 60-70 dkg), 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 húsleves-kocka, só, őrölt bors, mokkáskanálnyi oregánó

Elkészítése: A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, és az oldalukat hosszában behasítjuk, hogy azért egészben maradjanak. A belsejüket karalábévájóval vagy hegyes késsel kiszedjük úgy, hogy a héjon ujjnyi vastag réteg maradjon. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és két evőkanál olajon megpároljuk (nem pirítjuk) majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Két paradicsomot félreteszünk, a többit lehéjazva kis kockákra vágjuk, és a hagymába forgatjuk, a padlizsánok kivájt, kisebb darabokra vágott belével együtt. Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, és kb. tíz percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt perc múlva kitörölgetjük, és a párolt hagymát, paradicsomos padlizsánbelsőt a héjakba visszatöltjük. A megtöltött padlizsánokat tűzálló tálban egymás mellé fektetjük, a húsleveskockát melléjük morzsoljuk, és a maradék olajat egy deci vízzel összekeverve rájuk locsoljuk, a félretett két paradicsomot fölszeletelve a tetejükre rakjuk. A tálat lefödve (vagy alufóliával letakarva) a forró sütőbe toljuk. A padlizsánokat egy óra hosszat sütjük, majd alaposan behűtjük, és tálalás előtt kétujjnyi szeletekre vágjuk.

FOKHAGYMÁS SÜLT PADLIZSÁN
Hozzávalók 4 személyre: 3 padlizsán, 1-2 fej fokhagyma, só, őrölt bors, 1 cs. petrezselyem 2 dl olaj

Elkészítése: A padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra zúzott fokhagymát belekeverjük az olaj felébe, és jócskán megkenjük vele a zöldségszeleteket. Lassú tűzön megsütjük őket, kicsit meg is pirítjuk. A sütés utolsó pillanatában szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel. Sült húsok mellé igényes köret, de önálló ételként is megállja a helyét.

GRILLEZETT PADLIZSÁN CAMEMBERT SAJTTAL
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 3 db cukkíni, 4 db csemegepaprika, 2 db paradicsom, 2 db camembert sajt, só

Elkészítése: A zöldségeket alaposan megmossuk, szeleteljük, a paprikát kettévágjuk, és a belsejét eltávolítjuk. A paradicsomot is kettévágjuk. Fölszeletelés után sózzuk. Grillen vagy serpenyőben megsütjük. Sütés közben az ízesített olajokkal kedvünk szerint ízesíthetjük. Szép ropogósra sütjük, s a fölszeletelt camembert-rel tálaljuk. Az ízesített olajakat helyezzük az asztalra, hogy mindenki ízlése szerint használja.

GOMBÁS TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 közepes padlizsán, 30 dkg gomba, 5 dkg vaj, 3 tojás, 3 paradicsom, 5 dkg sajt, só, bors, kakukkfű, citromlé

Elkészítése: A padlizsánokat megmossuk, hosszába kettévágjuk, és a vágataikat citromlével bedörzsölve az eredeti formájukra összeillesztjük. Tepsibe fektetjük, forró sütőben fél óráig sütjük. Ezután a padlizsánok belsejét kivájjuk, kockára vágjuk. Közben a megtisztított gombát felszeleteljük, és vajon sóval, borssal fűszerezve addig pároljuk, míg a saját levét el nem fövi. Ezután a padlizsánkockákat beleforgatjuk, a simára kevert tojásokat is hozzáadjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítve, kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik. Ekkor a tűzről levéve a cikkekre vágott paradicsomot is beleforgatjuk, és a kivájt padlizsánokba töltjük. Sajttal megszórjuk, és forró sütőben megsütjük, de nem pirítjuk.

GÖRÖG TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 2 nagy húsos zöldpaprika, vagy paradicsompaprika, 30 dk paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 5 dk reszelt sajt, 15-20 dk sült hús, só, bors, a sütéshez bőven olaj

Elkészítése: A padlizsánokat ujjnyi vastagon felszeleteljük, besózzuk és pihentetjük. 8 szeletet félreteszünk, a többit kockára vágjuk. Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kicsumázott, nagy kockára vágott, paprikát, a lehéjazott, négyrét vágott paradicsomot, meg a padlizsánkockákat. Tört fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük, és saját levében puhára pároljuk. Tehetünk bele apró kockára vágott sült húst is. A padlizsán szeleteket öblítés után bő forró olajban kisütjük, és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Mindegyikre egy halom ragut púpozunk, erre 1-1 szelet friss paradicsomot teszünk. Megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben addig sütjük, amíg a tetején lévő paradicsom meg nem puhult, és a sajt rá nem olvadt.

INDIAI TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 padlizsán, 20 dk darált sertéshús, 10 dk gomba, 1 fej zeller, 2 evőkanál olaj, 5 dk vaj, só, bors, bazsalikom

Elkészítése: Megtisztítjuk, apró kockára vágjuk a zellert meg a gombát, és az olajon 2-3 percig sütjük. Hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, és 5-10 percig sütjük. A padlizsánokat félbe vágjuk, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Belsejüket műanyag kanállal kiszedjük, kis kockára vágjuk. A héjba beletöltjük a húsos tölteléket, tetejére szórjuk a padlizsán belét, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Tűzálló tálra rakjuk, sütőben alaposan átsütjük.

PADLIZSÁN FASÍROZOTT (KOREAI RECEPT)
Hozzávalók: 1 meghámozott, karikára vágott padlizsán, 1 egész tojás felverve, 2 ek liszt, só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: Sós vízben főzzük puhára a padlizsánt. Szűrjük le és nyomjuk széjjel (vagy mixerrel verjük simára). Keverjük össze a további hozzávalóval, formáljunk belőle kerek pogácsaformákat, és forró olajban süssük ki. Előételnek vagy húspótlásnak adjuk.

PADLIZSÁN PORTUGÁL MÓDRA
Hozzávalók: személyenként egy padlizsán, 3 - 5 dkg vaj, 1 diónyi hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10-15 dkg paradicsom, csombor, egy babérlevél, bors, kockacukor, sajt, zsemlyemorzsa

Elkészítése: a padlizsánt karikákra vágjuk, lesózzuk, és ha barna a magja, lenyomtatva lecsurgatjuk a levét. A vajat felolvasztjuk, üvegesre pároljuk rajta a reszelt hagymákat, a meghámozott, felvágott paradicsomot a fűszerekkel és a cukorral együtt, megsózva addig főzzük, amíg a szósz kissé be nem sűrűsödik.  A padlizsánt letöröljük, hogy ne legyen nedves, lisztbe, majd vízbe mártjuk, forró olajban világos zsemlyeszínűre sütjük.  A szószt átpasszírozzuk, vagy turmixban simára dolgozzuk és átszűrjük. Néhány kanálnyi mártást, egy tűzálló edénybe csurgatunk, elsimítjuk, rárakunk egy sor sült padlizsánt, ismét szószt, majd padlizsánt. Felülre mártás kerüljön.
Beszórjuk kevés zsemlemorzsával, beborítjuk vékony parmezán- vagy ementáli szeletekkel, kis darabokban vajat teszünk rá és forró sütőben, magas hőfokon átsütjük.
Tálalása: abban az edényben adjuk az asztalra, amelyben sütöttük.

PARADICSOMMAL RAKOTT PADLIZSÁN
Hozzávalók: 2 db közepes padlizsán, 3 db kemény paradicsom, 2 fej hagyma, 3 db tojás, 4 db közepes burgonya, 2 pohár tejföl, csipetnyi morzsolt majoránna, csipetnyi őrölt bors, 1 evőkanál vaj, és ízlés szerint só

Elkészítése: A padlizsánt meghámozzuk és kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A tojásokat megfőzzük, a paradicsom héját lehúzzuk, a hagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk. A tepsi alját vékonyan megvajazzuk, rátesszük a padlizsán-szeleteket, megsózzuk, megborsozzuk. Ráhelyezzük a hagyma- és paradicsomkarikákat, majd a tojásszeleteket, megsózzuk, megszórjuk morzsolt majoránnával és ráöntjük a tejfölt. Rákarikázzuk a burgonyát, majd olvasztott vajjal fedjük. Forró sütőben, kb. 20 percig sütjük.

ROPOGÓS PADLIZSÁNSZELETEK
Hozzávalók 4 személyre: 2 kis padlizsán, 1 tojás, 25 dkg natúr krémtúró, 1,5 dl tejföl, 8 dkg liszt, f gerezd fokhagyma, 6-7 evőkanál fehérbor, 1 csokor bazsalikom, só, bors, a sütéshez olaj, a díszítéshez citrom

Elkészítése: A tojást összekeverjük 5 dkg liszttel, a borral, kevés sóval, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Közben a natúr krémtúrót összekeverjük a tejföllel, majd az összezúzott fokhagymagerezddel, sóval, borssal és csíkokra vágott bazsalikomlevéllel ízesítjük. A megtisztított, megmosott padlizsánt kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk. A keletkezett nedvességet leitatjuk, a szeleteket borssal meghintjük, és a maradék lisztbe, majd a fehérboros masszába forgatjuk. Bő, forró olajban (fritőzben 180 fokon) adagonként ropogós pirosra sütjük, végül itatósra szedjük. A padlizsánszeleteket bazsalikomlevelekkel és citromkarikákkal díszítjük. A túrókrémet külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő kb. 1 óra

SAJTOS PADLIZSÁN
Hozzávalók: 4 padlizsán kb. 1 cm korongokra vágva, só, kevés liszt, bors, 6 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 kanál paradicsompüré, 25 dkg reszelt sajt, 1 kanál petrezselyem

A padlizsánkorongokat gyengén megsózzuk, egy lapos tálba tesszük, lefedjük, és állni hagyjuk 15 percig, majd a kissé keserű levét leöntjük. A szeleteket lisztbe mártjuk, és forró olajban kisütjük. Megmaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, és az összezúzott fokhagymával és bazsalikommal elkeverjük, paradicsomot adunk hozzá, és 2-3 percig forraljuk. Ezt a paradicsommártást egy tűzálló tálba helyezzük, belerakjuk a kisült padlizsánszeleteket, meghintjük reszelt sajttal, és sütőben 15 percig sütjük. Petrezselyemmel megszórjuk, és burgonyapürével tálaljuk.

SAJTOS PADLIZSÁN, BUNDÁBAN (ROMÁN ÉTEL)
Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, 8 dkg kemény sajt-lehetőleg parmezán-, liszt, tojás, szódavíz, só, és zsír

Elkészítése: a padlizsánt a héjával együtt karikákra vágjuk, megsózzuk, és ha barna a magja, ferde deszkára helyezve valamivel lenyomtatjuk, és fél óráig hagyjuk csurogni. Lisztben megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalát megmártjuk, de nem hagyjuk benne sülni, hanem azonnal kivesszük. Tojásból, lisztből, szódavízből, sóból, reszelt sajttal palacsintaszerű tésztát készítünk. Az olajba mártott padlizsánt tányérra tesszük, beborítjuk egy ugyanolyan méretűre vágott sajtszelettel, ráteszünk egy másik olajba mártott padlizsánszeletet, lenyomva összeragasztjuk, majd a palacsintatésztába mártjuk, és bő zsírban átsütjük, utána megpirítjuk.
Körítése: párolt mángold, csillagtök, zöldbab, karfiol, mellé uborkasaláta, csillagtöksaláta, leveles saláták.
Tálalása: a tál közepére szabályos alakzatban helyezzük el a bundás padlizsánt, köré rakjuk a párolt zöldségeket.  Díszítésül a mellé adott saláta száraz darabjait tegyük a szeletek tetejére, vagy szórjuk be az egész tálat, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, esetleg tűzdeljünk közé levélpetrezselymet.

SZERB PADLIZSÁN
Elkészítése: A hámozott padlizsánszeleteket kevés vajon majdnem puhára sütjük. Közben személyenként 5 dkg rizst kevés vízben megfőzünk. A padlizsán sütővajában finomra vágott vöröshagymát és paradicsomkarikákat párolunk. Egy tűzálló tálat kivajazunk. Az aljára egy réteg főtt rizst helyezünk, erre jön a padlizsán. Sózzuk, borsozzuk, vegetával ízesítjük, befedjük a hagymás paradicsommal. Újra rizs, padlizsán és paradicsom következik. Az utolsó réteg padlizsán. Tejföllel vastagon bevonjuk, kevés zsemlemorzsával meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

ZÖLDSÉGES PADLIZSÁN
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 14 perc
Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál vörösborecet, 1/2 teáskanál szárított szurokfű (oregánó), morzsolt, só, fekete bors, 1 közepes padlizsán (kb. 300 g), 2 cukkíni (kb. 300 g), 1 paprika (piros vagy sárga húsú), 30 g reszelt parmezán

Elkészítése: A sütőt (csak felül) előmelegítjük 250°C-ra. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy kisebb tálban összekeverjük az olajat, ecetet, szurokfüvet, sót, borsot és fokhagymát.
A padlizsánt megmossuk, ferdén 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket egymás mellé helyezzük egy alufóliával kibélelt sütőlapon, majd megkenjük az olajos keverékkel. A hőforrástól kb. 10 cm-re betoljuk a sütőbe, és mindkét oldalán 4-4 percig sütjük, míg enyhén barna színt nem kap, és el nem készül. Közben a forgatás után ismét megkenjük az olajos keverék-kel.
Ez alatt megmossuk a cukkínit és a paprikát. A cukkínit hosszában vékony szeletekre vágjuk. A paprikát félbevágjuk, eltávolítjuk a magokat és az erét, majd kb. 2,5 cm széles csíkokra vágjuk.
A kész padlizsánt melegen tartjuk. A cukkíni szeleteket, és a paprika- csíkokat sütőlapra helyezzük, megkenjük az olajos keverékkel, sütőbe tesszük, és 3 percig sütjük, majd megfordítjuk, ismét megkenjük az olajos keverékkel, és újra 3 percig sütjük.
A zöldséget 4 tányérra helyezzük, és egyenletesen elosztjuk rajtuk a maradék olajos keveréket. Meghintjük reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.