Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egészségünkre! - Cukkíni


BOLGÁR CUKKÍNI
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, só, 1 adag bolgár mártás, a sütéshez olaj

Elkészítése: Meghámozzuk, fél centi vastag szeletekre vágjuk a cukkínit, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Ezután a levet leitatjuk róla, és a szeleteket olajban megsütjük. Papírtörülközőre terítve a felesleges olajat lecsepegtetjük róluk, egy tálon elrendezzük őket, a jéghideg bolgár mártást külön edényben kínáljuk.

CUKKÍNI BUNDÁBAN
Elkészítési idő: 40 perc + érlelés és pihentetés
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál chiliszósz
A tésztához: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, só, őrölt bors
A sütéshez: olaj

Elkészítése: A szójaszószt a sherryvel, a borecettel, a cukorral és a chili szósszal összekeverjük, majd a megtisztított és kisujjnyi csíkokra vágott cukkínit beleforgatjuk.
Legalább fél órán át, érleljük. A lisztet a tojással, tejjel, élesztővel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Lefedve szintén fél órán át, pihentetjük. A cukkíni szeleteket lecsepegtetjük, a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk valamilyen fűszeres mártás kíséretében.

CUKKÍNI HAJDINAKÁSÁVAL TÖLTVE
Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukkíni, 10 dkg gomba, 5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál olaj, 5 dkg hagyma, só, petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű

Elkészítése: Először elkészítjük a kását. A hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben enyhén megpirítjuk.  Ez után hideg vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben, ami a mag bő másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10 percig pároljuk, majd lehúzva a tűzről hagyjuk. A cukkínit kettévágjuk, a belét kiszedjük, hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon /a héja rajta marad/. A hagymát megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel felengedjük. Beletesszük a felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk. Mellétesszük az elkapart csirkemájat, a cukkíni belsejét, és az egészet átpirítjuk. Melegen hozzátesszük a petrezselymet, borsikát, ételízesítőt és összekeverjük a kásával.
Az egészet jól összedolgozzuk, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkínit. Tűzálló tálba rakjuk töltelékkel lefele, és annyi húslevet öntünk rá, hogy ellepje. Sütőbe téve 30-35 percig készre sütjük. Paradicsom vagy cukkíni salátával tálaljuk.
Tálaláskor egészben kínáljuk a cukkínis csirkemell mellé.

CUKKÍNI PÁROLVA, PARADICSOMMAL
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 60 dkg zsenge cukkíni, 30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 dl húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss koriander

Elkészítése: A cukkínit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, lehűtjük, a héját lehúzzuk és nyolcadokba szeljük. Az olaj felét fölforrósítjuk, beledobjuk a cukkíni kockákat, és nagy lángon 3-4 percig sütjük. Egy tálra borítjuk. A maradék olajat szintén fölforrósítjuk, és a paradicsomdarabokat 1-2 percig pirítjuk benne, azután a cukkíni kockákra rakjuk.
A húslevest a búzakeményítővel és a szójaszósszal simára keverjük, fölforralva a paradicsomos cukkínire öntjük és a fölaprított korianderlevéllel megszórva, melegen kínáljuk.

FOKHAGYMÁS CUKKÍNI 01.
Hozzávalók: 4 db karcsú cukkíni (50-60 dkg), 1 db egész tojás, 1 evőkanál tej, 2 gerezd fokhagyma, kevés liszt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csapott teáskanál só

Elkészítése: A megmosott, héjas cukkínit megtörölgetjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A tojást a tejjel és a fűszerekkel habosra verjük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A cukkíni-karikákat először a lisztbe, ezután a fűszeres tojásba, majd ismét a lisztbe mártjuk, és azonnal beletesszük a 170 fokra felhevített olajjal töltött olajsütőbe. 7-8 perc alatt pirosra megsül, majd jól lecsöpögtetve, papírtörülközővel bélelt tálra rakjuk. Ha melegen tálaljuk, paradicsommártás illik hozzá. Hidegen majonézes salátát és pirított kenyér-szeletkéket kínálhatunk hozzá. A cukkíni helyett zsenge spárgatökkel is ugyanígy készíthetjük; a tököt kimagozzuk, hosszában félbevágjuk, majd fél-karikákra aprítva mártogatjuk lisztbe és a tojásba.
Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó, jóízű étel.

FOKHAGYMÁS CUKKÍNI 02.
Hozzávalók: 2 kg cukkíni, 8 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor kapor, 4-4 szál kakukkfű és rozmaring.
A léhez: 10%-os ecet, cukor, só, egész bors, koriander

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, és kimagozzuk. A húst körömnyi kockákra vágjuk, az üveg aljára kaprot teszünk, a többi megtisztított hozzávalóval együtt az üvegbe rétegezzük. A zöldség-rétegek közé kerül, a rozmaring, és a kakukkfű.  Ez után megmérjük, hogy az üvegbe mennyi víz fér. Minden fél liter vízhez fél deci 10%-os ecetet, 10 dkg cukrot, kevés sót, egy kiskanál borsot, és koriandert adunk. Felforraljuk, és a cukkínire öntjük. Másnap a levet újra átforraljuk, és visszaöntjük az üvegbe. Ezután az üveget lezárjuk, száraz dunsztba tesszük, majd a végleges helyére állítjuk.

GOMBÁS CUKKINI
Hozzávaló: 20 dkg cukkini, 50-50 dkg gomba-hagyma, 2 g fokhagyma, 4 tojás, 2-2 dl tej-tejszín, 2 ek citromlé, 6 sz. szendvicskenyér, 10 dkg ementáli sajt, 5 dkg margarin, só, majoranna

Elkészítése: Egy szögletes tepsit kivajazunk. Az apróra vágott hagymát margarinon üvegesre pároljuk, majorannával, sóval ízesítjük, és 6 ek vízzel 10 percig pároljuk. A kenyérszeleteket megpirítjuk, és a tál aljára fektetjük. A cukkinit meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és 3 mm-es szeletekre vágjuk.
A fokhagymát a citromlében szétnyomjuk, és a cukkinit megkenjük vele. A hagymát a pirítóson elosztjuk, a megtisztított felszeletelt gombát és a cukkinit soronként rárakjuk, megszórjuk a reszelt sajttal. A tojást a tejszínnel és a tejjel elkeverjük, a zöldségre öntjük, majd sütőben 35 percig alufóliával letakarva sütjük, majd a fóliát eltávolítjuk, és még 10 percig sütjük, pirítjuk.

NIZZAI CUKKÍNI
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 4 vöröshagyma, 1 közepes cukkíni, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál olaj, 4 dkg vaj, 10 dkg parmezán ízű sajt (de bármilyen sajt lehet), só, őrölt bors

Elkészítése: Az olajat egy mély tűzálló tálba öntjük, és beleterítjük a hagymakarikákat, majd sütőben megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. Ezután kerül a tálba egy sor karikára vágott burgonya (előtte jobb, ha megfőzzük), erre a kisujjnyi vastag szeletekre vágott cukkíni (ha zsenge, még meghámozni sem kell, ha öregebb jó, ha előtte egy picit megfőzzük), rá a felszeletelt paradicsom. A rétegeket kissé megsózzuk, borsozzuk, és a paradicsom tetejére morzsoljuk a vajat. A tálat alufóliával vagy tetővel letakarva a forró sütőbe tesszük, és erős lángon fél óráig sütjük. Ezután a tetejére csipetnyi reszelt szerecsendióval összekevert reszelt sajtot szórunk, és már fedő nélkül addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lett.

RAKOTT CUKKÍNI
Elkészítése: A megmosott cukkínit kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és 10-15 percig sós vízben főzzük, majd konyhai papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. Lisztbe forgatjuk, és kevés olajon pirosra sütjük. Vegyünk 4 tojást, 25 dkg túrót, 5 dl tejet, 10 dkg füstölt reszelt sajtot, l ek ételízesítőt, kevés borsot, 2 gerezd összezúzott fokhagymát. Az egészet turmixban jól összekeverjük. A kisütött cukkíni szeletek felét kivajazott tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a túrós keveréket és beborítjuk a maradék cukkíni szeletekkel. Forró sütőben pirosra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt finom.

ROPOGÓS CUKKÍNI TEJFÖLÖS HAGYMÁVAL
Hozzávalók: 4 kis cukkíni, 2 db egész tojás, kevés szójaliszt vagy rizsliszt, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fehér bors
A hagymához: 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, bors

Elkészítése: A cukkíniket megmossuk, de nem hámozzuk meg. Mintha rósejbnit sütnénk, úgy gyaluljuk vékony karikákra. A tojásokat sóval, borssal felverjük, és a zöldséget először lisztbe mártva megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd ismét a szójalisztbe hempergetjük. A 180 fokos forró olajban ropogós-pirosra sütjük (5-7 perc), és leszűrve tálra rakjuk. Nem szabad lefedni, nehogy megereszkedjen. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a tejfölös hagymát: a megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és a karikákat szétszedjük. A forró olajon megsózzuk, fedő alatt üvegesre pároljuk (3-4 perc), majd meghintjük a törött borssal, és a tűzről lehúzzuk. Ráöntjük a tejfölt, jól összekeverjük, és kihűtjük.
Egyszerűen készíthető, finom vendégváró étel.

TÖLTÖTT CUKKÍNI
Hozzávalók: 4 nagy cukkíni, 2,5 dkg vaj, 45 dkg paradicsom, 1 ek finomra metélt petrezselyemzöld, só, bors
A mártáshoz: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 6 dl tej, 5-10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A cukkíniket hosszában kettévágjuk, magját kivájjuk, enyhén sós vízben puhára pároljuk.
A paradicsomokat pár percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, húsát felaprítjuk. Kevés vajon addig pároljuk, míg össze nem áll, fűszerezzük.
A mártáshoz a felolvasztott vajat és a lisztet elkeverjük, felöntjük a tej harmadával. Nagy lángon, kevergetve sűrűre főzzük, miközben két részletben hozzáadjuk a maradék tejet. Belekeverjük a sajtot, sóval, borssal ízesítjük. A kész mártás felét kivajazott jénaiba tesszük, belehelyezzük a cukkíniket, üregükbe belekanalazzuk a fűszeres paradicsomot. Ráöntjük a mártás másik felét, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük.

ZÖLDSÉGEGYVELEG
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 10 dkg zeller, 20 dkg cukkíni, 3 dkg vöröshagyma, 1 ek paradicsompüré, 2 ek étolaj, 10 dkg paradicsompaprika, só, borsikafű, petrezselyem

Elkészítése: A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, gyökeret, és zellert. Meghintjük finomra vágott petrezselyem felével. Ízesítjük sóval, borsikafűvel, és kevés vizet öntünk alá, és pároljuk.
Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a paradicsompürét, a kockára vágott cukkínit és paradicsompaprikát. Kevés vizet öntünk még alá, és zsírjára pirítjuk.
Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

ZÖLDSÉGES RIZOTTÓ
Hozzávalók: 1 l könnyű tyúkhús alaplé, 100 g mélyhűtött zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb cukkíni, 100 g brokkoli, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál olívaolaj, 200 g Arborio- vagy Vialone-rizs (közepes szemű, jó vízfelvevő tulajdonságú rizsfajták), 40 g reszelt parmezán sajt, ízlés szerint parmezán sajt külön
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 22 perc

Elkészítése: Felforraljuk a lét, a fagyasztott borsót folyó meleg víz alatt felengedjük. A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A cukkínit megmossuk, végét levágjuk, és karikákra szeljük. A brokkolit megmossuk, megtisztítjuk, és rózsáira szedjük.
Serpenyőben a vajat és olajat mérsékelt hőfokon felforrósítjuk. A vöröshagymát és fokhagymát 1 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a rizst is, és fakanállal állandóan keverve 2 percig tovább pároljuk. Az alaplé felét lassanként, állandó keverés közben, beleöntjük. Mindig csak akkor öntsünk újra, ha a rizs az előző adagot már felvette.
Kb. 10 perc múlva a cukkínit, brokkolit és egy kevés alaplét adunk hozzá, és 5 percig főzzük fedő nélkül, időnként megkeverve. Ismét hozzátöltünk a léből, amíg a rizottó krémes és puha nem lesz, de még nem főtt szét. (Esetleg nem is lesz szükség az egész alaplére.)
Végül összekeverjük a borsót és sajtot a rizzsel, megszórjuk parmezán sajttal és azonnal tálaljuk.

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT KÁVÉS PALACSINTA
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott, friss menta, őrölt fehérbors, só
Hozzávalók a palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez)

Elkészítése: Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkínit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal, és grillsütőben megpirítjuk.