Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egészségünkre! - Karfiol


BORÓKÁS SÜLT KARFIOL
Hozzávalók: 50-60 dkg karfiol (tisztítatlanul), 1 db egész tojás, másfél dl világos sör, 10-15 dkg finomliszt, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt borókabogyó, 1 gerezd fokhagyma, 2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése: Először elkészítjük a tésztát. A tojást a sörrel habosra felverjük. majd a fűszerekkel és a liszttel simára dolgozzuk. Sűrű palacsintatésztának kell lennie. A zúzott fokhagymát és a megmosott, finomra metélt petrezselyemzöldet is belekeverjük, majd 15 percig hagyjuk állni. Közben a karfiolt a külső leveleitől megtisztítjuk, gondosan megmossuk és leszárítjuk. Viszonylag egyforma kis rózsákra szedjük, a torzsáját is rózsányi darabkákra aprítjuk, majd lisztbe mártjuk. Ezután beleforgatjuk a tésztába, és apránként, óvatosan beleengedjük a forró olajba. Szép sárgás pirosra megsütjük (4-5 perc), és tálpapírra rakjuk, hogy az felszívja a felesleges olajat. Tejföllel vagy majonézes mártással kínáljuk. Párolt rizs vagy sült hasábburgonya a hozzáillő köret.
Nagyon egyszerűen és gyorsan készíthető, olcsó, egészséges étel.

BURGONYÁS KARFIOL
Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol, 3 evőkanál olaj, 2 tojás, 4 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál burgonyapehely, 1 csokor petrezselyemzöld (vagy 1 teáskanál szárított petrezselyem), 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál zsemlemorzsa, ízlés szerint törött bors és só

Elkészítése: A karfiolt megtisztítjuk, és kis rózsáira szedjük. Forrásban lévő enyhén sós vízbe dobjuk, és az újraforrástól számított 2 percig főzzük, majd leszűrjük. Kisebb tepsibe terítjük, és félretesszük. A mártáshoz a tejfölt összekeverjük a habosra vert tojással. Belekeverjük a pirospaprikát, a finomra vágott petrezselymet, a burgonyapelyhet és a reszelt sajtot. A sűrű mártást egyenletesen rákenjük a karfiol tetejére, rászórjuk a zsemlemorzsát, és az olajat cseppenként rálocsoljuk a teljes felületére. A tepsit légmentesen lezárjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és 20-25 percig közepes lángon pároljuk. Ezután a fedelét levéve kissé megpirítjuk, de ügyeljünk arra, hogy az étel ne barnuljon meg, mert a sajt megég. Kockákra vágva kínáljuk. Készíthetjük mirelit karfiolból is, akkor nem kell előfőzni, viszont hagyjuk, hogy egészen felengedjen, és csöpögtessük is le a levét.

CURRYS KARFIOL
Hozzávalók: 1 kg tisztított karfiol, 5 evőkanál olívaolaj (vagy egyéb salátaolaj), 1 teáskanál currypor, 1 teáskanál kurkuma, ecet, só (ízlés szerint), kevés porcukor

Elkészítése: A kis rózsáira szedett karfiolt tésztaszűrőbe rakjuk és enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük annyi időre, amíg újra forr. Ezután leszűrjük, de ráborítunk egy fedőt, hogy csak lassan hűljön ki. Készítünk egy nagy tálnyi ízes levet, amelyet ecettel, sóval, cukorral, curry porral és kurkumával fűszerezünk. A még meleg karfiolt beleforgatjuk, és letakarva a lében hagyjuk kihűlni. Többször átforgatjuk, hogy a sárga salátalé jól átjárhassa mindenütt. Ha kihűlt, lefedve tesszük a hűtőszekrénybe, és legalább egy napig érleljük. Fogyasztás előtt átkeverjük, leszűrjük, és az olívaolajjal összekeverve tesszük az asztalra.

FODROS METÉLT KARFIOLPÖRKÖLTTEL
Hozzávalók: 30 dkg fodros metélt, 1 fej karfiol, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz paradicsompüré, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 2 dkg margarin, paprika, bors, só

Elkészítése: A karfiolt rózsáira bontjuk, sós vízben egy-lét percig forraljuk, majd leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karfiolt, meghintjük a liszttel, pirospaprikával, ízlés szerint borssal, és felengedjük a 2 dl vízzel elkevert paradicsompürével. Megsózzuk, ha szükséges, és puhára főzzük a karfiolt úgy, hogy ne essen szét. Ízlés szerint cukrozzuk. A tésztát lobogó sós vízbe dobva kifőzzük, lecsepegtetjük, még melegen elkeverjük egy diónyi margarinnal. Köretként tálaljuk a karfiol pörkölthöz, amit tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel díszítünk.

FOKHAGYMÁS-PAPRIKÁS KARFIOL
Hozzávalók: 1 kg tisztán mért karfiol. 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál piros fűszerpaprika (aki szereti a csípőset, tehet bele), 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál Vegeta, késhegynyi tört borókabogyó, ízlés szerint kevés só és törött fehér bors

Elkészítése: A megtisztított és rózsáira szedett karfiolt mély tűzálló tálba teszem, aláöntök egy deci vizet és folpack fóliával szorosan lefedve. a mikrohullámú sütőbe tolom. Tíz percig párolom a legerősebb fokozaton. Közben a felforrósított olajon üvegesre sütöm a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzom és belekeverem a pirospaprikát meg a zúzott fokhagymát. Két evőkanálnyi vizet azonnal ráöntök, beleteszem a fűszereket, és a tűzre visszatéve felforralom. Közben a tejfölt simára keverem a liszttel és a már nem meleg hagymás szafttal, majd a megpárolódott karfiolra ráöntöm. Még öt percre visszateszem a sütőbe, és a legmagasabb fokozaton fejezem be az étel sütését. További tíz percig még nem nyitom fel a tálat, csak azután kínálom.

FŐTT TOJÁSSAL RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók: 2 csomag karfiol, 8 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, 4 dkg vaj, zsemlemorzsa, só, őrölt bors

Elkészítése: A mirelit karfiolt sós vízben még fagyott állapotban megfőzzük, jól lecsepegtetjük, majd egy-egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálra rakjuk. Megsózzuk, borsozzuk és rárakunk 6 db, karikákra vágott kemény tojást. Ezt is ízesítjük és megszórjuk petrezselyemmel. Ezután a tejfölbe belekeverünk 2 db egész tojást, megsózzuk, hozzáadjuk a fele reszelt sajtot, és jól elkeverve ráöntjük a rakott karfiolra úgy, hogy azt mindenütt ellepje. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, zsemlemorzsával és kevés vajat elmorzsolva rajta, középmeleg sütőben felső lángon pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

GOMBAFEJEK FOKHAGYMÁS KARFIOLLAL
Hozzávalók: 8 nagy sampinyon gombafej, 20 dkg tisztított karfiol, 2 dkg margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, 4 gerezd lédús fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint törött fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítése: A megmosott és lecsöpögtetett gombafejeket előmelegített grillsütőben (vagy gázsütőben) pár percig elősütöm. Közben a karfiolt apró rózsáira szedem, és kevés sós, forrásban lévő vízben 5 percig forralom, ezután leszűröm. A margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a felforrósított tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítem, végül a reszelt sajtot, a főtt karfiolt és a nyers tojást is belekeverem. A gombák üregét jól megpúpozva beletöltöm a karfiolos mártást, és a töltött gombafejeket tűzálló tálra rakom. Előmelegített forró sütőben addig pirítom, amíg a színe szép világosbarna lesz. (A gombák tönkjéből finom leves vagy mártás főzhető.)

GOMBÁS RÁNTOTT KARFIOLSZELET
Hozzávalók: 50 dkg karfiol, 20 dkg gomba, 5 dkg vaj, petrezselyem, 2 zsemle, 2 tojássárgája, 20 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg liszt, 2 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 2 dl olaj, bors, só

Elkészítése: A megfőtt karfiolt áttörjük. A gombát vajban puhára pároljuk, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. A beáztatott zsemléket kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a karfiolt, a gombát, a tojássárgáját és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen. Ha kihűlt, szeletekre vágjuk, bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
Tartármártással kínáljuk.

GYORS PARADICSOMOS KARFIOL
Hozzávalók: 40 dkg karfiol, 4-5 db paradicsom, 2 5 tojás, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál bazsalikom, 10 dkg sajt, só

Elkészítése: a rózsákra szedett karfiolt sós vízben kifőzzük, és jól lecsorgatjuk. A nyers paradicsomot felszeleteljük és a tojással együtt szétturmixoljuk. Ha paradicsompürét használunk, akkor a villával felvert 2 tojásba 1 púpozott evőkanál paradicsompürét keverünk. A paradicsomos tojást simára keverjük a tejföllel, beletesszük a bazsalikomos és sózzuk. A leszűrt karfiolra öntjük a mártást, és éppen csak felforraljuk.
A sajtot reszelve a tálon szórjuk az ételre. A reszelt Óvári vagy trappista sajthoz keverhetünk egyharmad rész füstölt sajtot is.

KAPROS KARFIOLPAPRIKÁS
Hozzávalók: 80 dkg karfiol; 15 dkg vöröshagyma; 2 dkg pirospaprika; 2 gerezd fokhagyma; 1 dl olívaolaj; 1 db zöldpaprika; 1 db paradicsom; só; piros arany vagy gulyáskrém; 1 csomó kapor; 2 dl tejszín; 1 dl tejföl; 5 dkg liszt

Elkészítése: A megtisztított és rózsáira szedett karfiolt hideg vízben jól kiáztatjuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, olívaolajon aranysárgára pirítjuk, meghintjük piros paprikával, és kevés vízzel felengedjük. Beletesszük a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és a fokhagymát, majd sózzuk. Piros arannyal vagy gulyáskrémmel ízesítjük, és lassú tűzön jó ízes pörkölt alapot készítünk. Hozzáadjuk a karfiolt, kissé felengedjük, és tovább főzzük. Vigyázzunk arra, hogy a karfiol ne főjön szét. Elkészítjük a habarást. A tejszínt és a tejfölt a liszttel simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és ezzel sűrítjük a paprikásunkat. Ha kész azonnal tálaljuk.
Kapor helyett borsikafűvel és bazsalikommal is finom.

KARFIOLOS TARHONYA
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 40 dkg tisztított karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, késhegynyi tört borókabogyó, ízlés szerint só

Elkészítése: 1 evőkanálnyi forró olajra rászórom a tarhonyát, és folytonosan kevergetve szép világosbarnára megpirítom. Félliternyi vizet ráöntök, 1 teáskanál sót beleszórok, és az egyik húsleveskockát szétmorzsolva beleteszem. Fedő alatt, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét magába szívja. Közben a megtisztított karfiolt egészen apró rózsáira szedem, és langyos vízben megmosom, majd lecsurgatom. A megmaradt olajat egy jó nagy serpenyőbe öntöm, ezután pedig a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát ráteszem. Kevergetve üvegesre fonnyasztom, majd a tűzről lehúzom, és belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 evőkanálnyi vizet, és beleteszem a karfiolrózsákat. A tűzre visszatéve néhány percig tovább pirítom. Közben kevergetem. Beleszórom a borókabogyót, beleteszem a megmaradt húsleveskockát, és annyi vizet öntök rá, hogy szűken lepje el a karfiolt. Fedő alatt 6 percig párolom, majd a tarhonyát és a tejfölt is beleöntöm. Óvatosan összekeverem, rászórom a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet, majd ismét fedőt téve a serpenyőre, kis lángon, már keverés nélkül addig párolom, amíg ismételten magába nem szívja az összes levet.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc

KARFIOLOS RAKOTTAS
Hozzávaló: 1 kg karfiol, 80 dkg burgonya, 4 tojás, 3 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, só, olaj

Elkészítése: A rózsáira szedett karfiolt jól megmossuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. A héjában főtt burgonyát tisztítjuk, felkarikázzuk, a főtt tojásokat szintén. Olajjal kikent tepsibe rakjuk a karfiolt, sóval ízesítjük, tejföllel bevonjuk, majd a tojásokkal és a burgonyával betakarjuk. Kevés olajjal meglocsoljuk, tejföllel leöntjük, a tetejét meghintjük zsemlemorzsával, közepes hőmérsékletű sütőben pirosra sütjük.

KARFIOLOS RAKOTT BURGONYA 01.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kis fej karfiol (kb. 40-50 dkg), 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 3 dl víz, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött borókabogyó, 1 mokkáskanál törött bors

Elkészítése: A burgonyát megmosom, héjában megfőzöm, és még melegen meghámozva felkarikázom. Közben a karfiolt megtisztítom a külső leveleitől, és kis rózsáira szedem. A vajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínű rántást készítek belőle. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és az előzőleg megtisztított, nagyon finomra aprított vöröshagymát. Ezután felöntöm három deci vízzel és folytonos keverés közben sűrűre főzöm. A mártást ezután a tejföllel és a nagyon finomra aprított petrezselyemzölddel összekeverem, majd az összes fűszert hozzátéve, hagyom langyosra hűlni. Egy tepsit kiolajozok. Egy sor burgonyakarikát teszek bele, ezt megsózom, és a nyers karfiolrózsákat ráteszem. Kevés mártást öntök rá, amit burgonyaréteggel beborítok. Karfiollal folytatom, amire újabb mártást öntök. Végül burgonyaréteg zárja le a sort, amit bőven megöntözök a megmaradt mártással és rászórom a reszelt sajtot. A tepsit betakarom és az előmelegített forró sütőben, kis lángon, egy órán keresztül párolom.
Elkészítési ideje: kb. 110 perc

KARFIOLOS RAKOTT BURGONYA 02.
Hozzávalók: 60 dkg karfiol, 60 dkg burgonya, 5 db keménytojás, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, kevés zsemlemorzsa, só, őrölt bors, ételízesítő

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedve megmossuk, ételízesítővel elkevert vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. A krumplit meghámozzuk, sós vízben szintén félig megfőzzük. Egy tűzálló tálat kb.4dkg vajjal kikenünk, a karfiolt belerakjuk, 3dkg vajat rámorzsolunk, és kissé megsózzuk, borsozzuk. A tejföl felével meglocsoljuk, a megtisztított, karikákra vágott kemény tojásokat rárakjuk, majd a leszűrt és karikákra vágott krumplival befedjük. Ezt is sózzuk, borsozzuk, a megmaradt vajat rámorzsoljuk, rálocsoljuk a tejföl másik felét, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, meghintjük a reszelt sajttal, és a sütőben szép pirosra sütjük.

KARFIOLOS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db a szokásos módon megsütött, sós palacsinta, 1 kis fej karfiol (kb. 25-30 dkg), 1 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dkg vaj (vagy margarin), 1 tojás, másfél dl tej, fél dl sűrű tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só, a bundázáshoz 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

Elkészítése: A karfiolt tisztítás után apró rózsáira szedjük, szűrőkanálba rakjuk, és beleengedjük a forrásban lévő, sós vízbe. Az újraforrástól számított 3 perc múlva kiemeljük a karfiolt a léből, és jól lecsurgatjuk. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd ráöntjük a forró tejet, és folytonosan kevergetve olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, belekeverjük a tejfölt, majd hozzáadjuk a leszűrt karfiolt, végül elkeverjük a felveretlen, nyers tojással. A palacsintákat egyenként megtöltjük a karfiolos mártással, és összegöngyöljük. Mind a két végét behajtjuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, és bő, forró olajban gyorsan megsütjük. A felesleges olajat leitatjuk, és még melegen, sajtmártással tálaljuk.

KARFIOL PÉRIGORD-I MÓDRA (CHOU-FLEUR Á LA LANDAISE)
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 6 dkg vaj, 4 tojás, 4 közepes burgonya, só, bors

Elkészítése: A rózsáira szedett karfiolt sós vízben 20 percig főzzük. A burgonyát - meghámozva - 15-20 percig főzzük sós vízben. Lecsurgatjuk őket, szitán vagy zöldségnyomón áttörjük, olvasztott vajjal összekeverjük. Enyhén sózzuk (ha kell), borsozzuk, a felvert tojásokkal elkeverjük. Vajazott tűzállóba öntjük, középmeleg sütőben 20 percig sütjük.

KARFIOLPÖRKÖLT
Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 2 fej hagyma, 1 teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 1 kicsi paradicsompüré konzerv, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, késhegynyi pirospaprika, vegeta

Elkészítése: A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, és sós vízben 1-2 percig forraljuk. Leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon a karfiollal megpároljuk. Megszórjuk a liszttel, a pirospaprikával, felengedjük 2 dl-nyi vízzel. Belekeverjük a paradicsompürét, az apróra metélt fokhagymát és a fűszereket. Puhára főzzük úgy, hogy a karfiol ne essen szét. Hagyományos pörkölt-körettel tálaljuk.

OLASZ KARFIOL
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 citrom leve, 1,5 dl fehérbor, 10 dkg liszt, 1 tojás, só, bors, 2 dl olaj, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A karfiolt rózsáira tördelve sós vízben megfőzzük, lecsorgatjuk, szűrőkanálon, és megöntözzük citromlével. A tojássárgáját simára keverjük a borral, egy csipet sóval, egy evőkanál olajjal, 4 púpozott evőkanál liszttel, majd óvatosan hozzákeverjük a két tojásfehérjéből felvert habot. A karfiol rózsáit egyenként meghempergetjük lisztben, megmártjuk a sűrű, tésztás-boros masszában, és forró olajban szép pirosra kisütjük. Fűszeres paradicsommártást adunk hozzá.

PAPRIKÁS, SÜLT KARFIOL
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 4 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A karfiolt tisztítsd meg a külső leveleitől és szedd szét rózsáira! A rózsákat tedd langyos vízbe, hogy az esetleg benne levő apró rovarok kijöjjenek belőle! A rózsákat jól csurgasd le! Vajazz ki egy közepes tepsit! A lisztet, pirospaprikát, tejfölt, sót és borsot keverd össze a kis tálban! A karfiolrózsákat mártogasd egyenként a keverékbe és tedd a tepsire, jó szorosan egymás mellé! A fokhagymát tisztítsd meg és zúzd össze, majd keverd az olajjal együtt a tejfölbe!
A keveréket egyenletesen locsold rá a karfiolra! A tepsit szorosan fedd le alufóliával! A sütőt gyújtsd be, hagyd 10 percig melegedni, majd 30 percig párold benne az ételt közepes lángon, aztán vedd le a fóliát és süsd pirosra a tetejét!
Megjegyzés: a jóízű ételt magában is, de ünnepi köretként is tálalhatod.
60 perc alatt elkészíthető.

PÁROLT VEGYES ZÖLDSÉG
Hozzávalók: 80 dkg-1 kg bármilyen zöldségféle (pl. zöldbab, zöldborsó, sárgarépa, karfiol, kelbimbó vagy brokkoli stb., de lehet vegyesen is), 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só

Elkészítése: A zöldséget megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem. Jellegének megfelelően feldarabolom. Például, a sárgarépát vagy felkockázom, vagy hullámos pengéjű késsel karikákra vágom, a karfiolt kis rózsáira szedem stb. Kétféle módon lehetséges elkészíteni: lyukas párolóbetétre teszem a feldarabolt zöldséget, a betétet pedig egy megfelelő nagyságú, zárható (vagyis inkább befedhető) edénybe rakom. Megsózom, aláöntök 2 dl vizet (illetve annyit, hogy az csak a betét aljáig érjen), és befedve felforralom. Annyi ideig puhítom a képződő gőzben, amíg csak a kívánt puhaságot el nem éri. Általában a magyar ízlés a jó puhára megfőtt zöldségfélét kedveli, én viszont azt javaslom, hogy a párolt zöldség inkább ress, “harapható” legyen, mint puha. Sokkal gusztusosabb és jobb ízű, mint az, amelyik már kenődik. A megpárolt zöldséget a felforrósított vajra teszem, meghintem a megmosott és nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel, és átforgatva máris tálalom. A zöldségpárolás másik módja: a feldarabolt zöldséget forró vajra teszem egy nagy serpenyőben, és megsózva, fedő alatt, gyakori keverés közben megpirítom, ezután aláöntök 1 dl vizet, és puhára párolom. Végül meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel.

PÁROLT ZÖLDSÉGEK MADRAS MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb fej karfiol, 6 szem újburgonya, 2 szál zsenge sárgarépa, 1 kis cukkíni, 10 dkg zöldhüvelyű bab, 2 gerezd fokhagyma, 2 cm friss gyömbérgyökér vagy 1 mokkáskanál gyömbérpor, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál enyhe currypor, késhegynyi kurkuma, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál mustármag, só, sáfrány (vagy sáfrányos szeklice)

Elkészítése: A sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét porrá őröljük, és az olajba keverjük. A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük, a sárgarépát csíkokra, a zöldbabot nagyobb darabokra vágjuk, a cukkínit hosszában vékonyan felszeleteljük, majd keresztben kettévágjuk. A zöldségeket megpároljuk. A sáfrányos olajat felhevítjük, és 1-2 percig pirítjuk a zúzott fokhagymát és a lereszelt friss gyömbért (vagy a gyömbérport). Hozzáadjuk a mustármagot, a koriandert, majd a curryt is. Pár percig sütjük, majd felöntjük a citromlével. A párolt zöldségeket tálra rendezzük és meglocsoljuk a fűszeres olajjal.

RAKOTT KARFIOL SAJTTAL
Hozzávalók: karfiol 1,50 kg, vaj 8 dkg, zsemlemorzsa 6 dkg, főtt tojás 4 db, tejföl 2 dl, Pannónia sajt 20 dkg, só

Elkészítése: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Sós vízben roppanós puhára főzzük, majd leszűrjük. Tűzálló edényt vajjal kikenünk, és zsemlemorzsával kihintjük. A tál aljára egy főtt karfiolrózsát rakunk, erre helyezzük a karikára szelt kemény tojást, tejföllel meglocsoljuk és meghintjük reszelt Pannónia sajttal. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, ameddig az edény megtelik. Az utolsó karfiolsort leöntjük tejföllel, gazdagon meghintjük reszelt sajttal, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és egy kevés zsemlemorzsát szórunk rá.
Középmeleg sütőbe téve, lassan tetejét szép pirosra sütjük.

SAJTOS KARFIOL
Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes karfiol, 1 púpozott ek vaj/margarin, 3 ek liszt, 3 dl tej, 85 g trappista sajt, fél tk mustár, só, fehérbors

Elkészítése: A karfiolt egészben vagy rózsáira szedve sós vízben csaknem puhára főzzük. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a hideg tejjel, csomómentesre keverjük, sózzuk. borsozzuk, felforraljuk, majd állandóan kevergetve besűrítjük a besamelmártást. Még forrón belekeverjük a mustárt és a reszelt sajtot is. A karfiolt tűzálló tálra tesszük, bevonjuk a mártással, és forró sütőben aranybarnára sütjük.
Változatok: a karfiol helyett készíthetjük 750 g brokkoliból (sós vízben 15 percig főzzük), vagy 750 g spenótból (ezt 10 percig főzzük, és csíkokra vágjuk).

ZÖLDSÉGRAGU GAZDAGON
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg apró bab, 1 vöröshagyma, 1 burgonya, 1 sárgarépa, 10 dkg karfiol, 1 kisebb cukkini, 10 dkg gomba, 1 paradicsom, 2 kanál paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldségleves kocka, 1 kávéskanál cukor, kevés chili, 2 evőkanál olivaolaj, 2 evőkanál liszt, só, bors

Elkészítése: A babot főzés előtt fél nappal beáztatjuk, majd egy óráig főzzük. A hagymát vékonyan felszeljük, a fokhagymát szétpasszírozzuk, lábasba tesszük, és az olívaolajjal meglocsoljuk.
Belekeverjük a lisztet, hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, a paradicsompürét, a leveskockát, a cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel (éppen, hogy ellepje) és takaréklángon 5 percig főzzük. A burgonyát és a répát vékony szeletekre, a cukkinit apró kockára vágjuk, a karfiolt nem túl kis rózsáira szedjük, a raguhoz adjuk, és takaréklángon 10-15 percig főzzük. végül hozzáadjuk a felszeletelt gombát, az előfőzött babot, és addig főzzük, amíg minden teljesen meg nem puhul. Reszelt sajttal, joghurttal és zöld salátával kínáljuk.