Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egészségünkre! - Kelbimbó 01.


ANGOLOS KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1,5 dkg só, 4 dkg vaj, 80 dkg kelbimbó

Elkészítése: A megtisztított nyers zöldségféléket sós vízben megfőzöm. Amikor puhára főttek, leszűröm. Forrón tálalom és olvasztott vajjal meglocsolom.
A mirelit zöldségeket tálalás előtt kb. 10 percig főzöm, majd leszűrve a fent leírt módon tálalom.
A konzervzöldséget tálalás előtt olvasztott vajban forrósítom föl és megsózom.

BANÁNNAL TÖLTÖTT JÉRCEMELL
Hozzávalók: 2 db csirkemell (kb. 60 dkg), 2 db banán (kb. 40 dkg), 2 db tojás, 3 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsemlemorzsa, só, körülbelül tél liter olaj a sütéshez, 15 dkg - esetleg mélyhűtött - kelbimbó, 10 dkg csemegekukorica (konzerv vagy mélyhűtött), 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, 10 dkg mélyhűtött paradicsom-paprika, 5 dkg vaj, őrölt bors

Elkészítése: A csirkemellet a csontokról lefejtjük, óvatosan szétlapítjuk, ügyelve arra, hogy szét ne szakadjanak. Mindkét oldalát megsózzuk. Egy-egy félbe vágott banánt teszünk rá és felgöngyöljük. A mélyhűtött zöldségeket és a kukoricát vajon néhány percig pároljuk, sóval, borssal ízesítjük, majd egy deciliter vízzel felengedve fedő alatt puhára főzzük.
A banánnal töltött csirkemellet lisztben, tojásban, zsemlemorzsában bepanírozzuk, mindvégig ügyelve arra, hogy szét ne nyíljanak.
Forró olajban megsütjük és a párolt zöldségekkel tálaljuk.

BÁRÁNYHÚS KELBIMBÓVAL
Hozzávalók: 50 dkg báránylapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt kömény, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, törött bors, 2 dl zöldséglé, 20 dkg mélyhűtött kelbimbó, 20 dkg burgonya, 2 evőkanál sima liszt

Elkészítése: A húst megmossuk, és hártyáitól megtisztítjuk, s kockákra vágjuk. A szalonnát szintén kockákra vágjuk, majd zsírjára pirítjuk, azután megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, s megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a húst, megszórjuk őrölt köménnyel, megsózzuk és megborsozzuk. Végül belekeverjük az áttört fokhagymát, s forró zöldséglével felöntve fedő alatt pároljuk. A félig puha húshoz hozzátesszük a kelbimbót meg a kockákra vágott burgonyát, esetleg megsózzuk és felöntjük vízzel, s puhára pároljuk. Végül sima liszttel besűrítjük, és összeforraljuk.

BELGA KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1,3 kg kelbimbó, só, 5 dkg vaj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma, törött bors, 15 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése: A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A kockára vágott szalonnával a finomra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk, és tejföllel felengedjük. Egy edényt vajjal kikenünk, morzsával meghintjük, beleöntjük az elkészített kelbimbót, morzsával meghintjük, tetejére vajdarabkákat teszünk, és sütőben pirosra sütjük.

BRÜSSZELI KELBIMBÓ 01.
Hozzávalók 4 személy részére: 1.25 kg kelbimbó, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 mk törött bors, 1.5 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A kelbimbót megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A szalonnát kockákra vágjuk, vele a finomra vágott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk, és felengedjük tejföllel. Vajjal kikenünk egy edényt, beszórjuk zsemlemorzsával, beleöntjük az elkészített kelbimbót. Újra meghintjük zsemlemorzsával, a tetejére vajdarabkákat morzsolunk, és sütőben pirosra sütjük.

BRÜSSZELI KELBIMBÓ 02.
Hozzávalók: 70 dg mélyhűtött kelbimbó, 10 dg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 5 dg vaj, 5 dg zsemlemorzsa, só, törött bors

Elkészítése: A sós vízben puhára párolt kelbimbót leszűrjük. A kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, és zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Belekeverjük a kelbimbót, sóval, törött borssal ízesítjük, majd a tejföllel leöntjük. Egy vajjal kikent, morzsával megszórt edénybe öntjük, tetejét megszórjuk kevés zsemlemorzsával és megsütjük.
Gazdagíthatjuk reszelt sajttal.

BORJÚ JAVA LIBAMÁJJAL TÖLTVE
Hozzávalók: 16 dkg libamáj, 8 dkg sertészsír, 1/2 paradicsompaprika, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 késhegynyi vöröshagymás só, 80 dkg borjúdió, só, 20 dkg kelbimbó, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg konzerv csemegekukorica, 15 dkg konzerv zöldborsó, 8 dkg vaj

Elkészítése: A libamájat kisebb szeletekre vágom. Kevés zsírban, apróra vágott paradicsompaprikával megsütöm. Közben kevés borssal és vöröshagymás sóval meghintem.
A borjúdióból négy, kb. kétujjnyi vastag szeletet vágok, majd vékony, hegyes késsel a szeletek oldalát mélyen bemetszem úgy, hogy a nyílás a hús közepe felé szélesedjen. Mindegyik húsdarabot megtöltöm a sült libamájszeletekkel, a nyílásokat hústűvel összetűzöm. Megsózom, és kevés zsírban mindkét oldalán szép lassan megsütöm.
A megtisztított kelbimbót és a vékony hasábokra vágott sárgarépát külön-külön sós vízben megfőzöm. A konzervzöldségeket felmelegítem.
Tálaláskor a borjú-javát felszeletelem, és a leszűrt, olvasztott vajjal leöntött főtt zöldségekkel kínálom.

BUNDÁS KELBIMBÓ
Hozzávalók: 2 doboz kelbimbó, 2 dl tej, 10 dkg liszt, 2 tojás, só, köménymag

Elkészítése: A kelbimbót kevés vízzel, köménymagos, sós vízben tíz percig főzzük, majd leszűrjük és lecsurgatjuk. A tojásból, lisztből és tejből gyengén sózva sűrű palacsintatésztát készítünk. Kisebb lábasba vagy fazékba, 3-4 ujjnyi olajat öntünk, megforrósítjuk és a sűrű palacsintatésztába mártott kelbimbóból 3-4 darabot a szűrőkanálba téve, a forró olajba mártjuk és kisütjük. A szűrőkanállal együtt emeljük ki a megsült bundás kelbimbót, lecsurgatjuk az olajtól, és a tálra tesszük.

BURGONYÁBAN PÁROLT KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1 kg nyers burgonya, 2 db egész tojás, 2 dl tejföl, 50 dkg kelbimbó (lehet mirelit is), 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, csipet köménymag, 1 evőkanál finomliszt, késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítése: A burgonyát meghámozom, és az almareszelő durva fokán lereszelem. A tojásokat habosra verem, összekeverem a tejföllel, a liszttel, a sóval, a szerecsendió-reszelékkel és a köménymaggal. A reszelt burgonyához hozzáadom a fűszeres tojást, és a massza felét belesimítom egy közepes nagyságú tepsi aljába. A megtisztított kelbimbót egyformán elosztom a burgonyaágyon, majd betakarom a megmaradt tojásos burgonyával úgy, hogy egy kanál domború felével kissé rányomkodom a kelbimbóra.
Szorosan lefedem a tetejét és előmelegített forró sütőbe tolva, negyven percig párolom, majd a fedőt levéve, piros-ropogósra pirítom. Tűzforrón meghintem a nagyon apróra metélt petrezselyemzölddel, és letakarva tíz percig hagyom pihenni, csak azután tálalom.

CSIRKECOMB KELBIMBÓVAL
Hozzávalók: 4 csirkecomb, 4 dl szárnyas-alap, 50 dkg kelbimbó, 3 ág kakukkfű, 4 dkg mandula, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, 4 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 5 evőkanál olaj, reszelt szerecsendió, 5 dkg cukor, 1 evőkanál keményítő, 3 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése: A sóval, borssal bedörzsölt combokat 200 fokon 30 percet sütjük. Közben a kelbimbókat sós vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A combokat kivesszük, és a visszamaradt pecsenyelevet felöntjük a szárnyas-alappal. A sült combokat lisztbe forgatjuk, tojásban megmártjuk, végül a darált mandulával és vagdalt kakukkfűvel elkevert zsemlemorzsával burkoljuk, és kevés olajban aranybarnára sütjük. A felkockázott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd a kelbimbóval együtt, kis lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk. Közben szerecsendióval fűszerezzük. Közben elkészítjük a mártást. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a pecsenyés szárnyas-alappal, és felforraljuk. A keményítővel besűrítjük, végül a vajjal selymes fényűre kikeverjük. A sült-rántott combokat a párolt kelbimbóval körítve, a mártással tálaljuk.

CSIRKE CSERÉPBEN, ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók 4 személyre: 4 db csirkecomb, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg karalábé, 20 dkg zeller, 20 dkg gomba, 20 dkg kelbimbó, 15 dkg petrezselyem gyökér, 10 dkg zöldpaprika, 1 kis fej vöröshagyma, 4 dkg csökkentett zsírtartalmú margarin, petrezselyem levél, só, őrölt bors, majoránna, kömény

Elkészítése: A lebőrözött csirkecombokat beszórjuk a fűszerekkel és kevés sóval. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és tetszőlegesen daraboljuk. A megmosott zöldhagymát és petrezselyem zöldjét finomra aprítjuk, és a zöldségekhez adjuk. Az előző nap vízbe áztatott római tál aljára tesszük az enyhén sózott zöldségkeverék felét. Ráfektetjük a csirkecombokat, és margarindarabkákat szórunk rá. Beborítjuk a zöldségek másik felével és közép meleg sütőbe téve kb. 1 óra alatt, készre sütjük.

CSŐBEN SÜLT KELBIMBÓ
Hozzávalók: 40 dkg kelbimbó (lehet fagyasztott is), 15 dkg főtt császárhús, 2 db paradicsom, 10 dkg füstölt sajt, 4 dl tejszín, 4 dkg vaj, csipet só, csipet őrölt kömény

Elkészítése: A kelbimbót megmossuk, s enyhén sós vízben előfőzzük. Hűtjük, leszűrjük. A füstölt szalonnát felcsíkozzuk, lepirítjuk, a paradicsomot megmossuk, majd felkarikázzuk. Kevés vajon sóval, őrölt köménnyel ízesítve előpároljuk. Kivajazott teflonedénybe szétterítjük a kelbimbót, beborítjuk a szalonnás paradicsomraguval. A tejszínbe keverjük a reszelt sajtot, és az egészet ráöntjük a kelbimbóra. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

FÁCÁN KELBIMBÓVAL
Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész fácán (kb. 1,5 kg), 4 ek citromlé, 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál paprika, 1 teáskanál só, 10 dkg nagy szeletekre vágott, zsíros szalonna, 3 evőkanál olaj, 1,5 dl húsleves, 1,5 dl fehérbor. 60 dkg kelbimbó

Elkészítése: Mossuk le a fácánt, nyomkodjuk szárazra, és csepegtessünk rá citromlevet. Keverjük össze a sót, a borsot és a paprikát, és dörzsöljük be vele kívül-belül a fácánt. Terítsük a fácán mellére a szalonnaszeleteket, és kössük rá.
A fácánt körben pirítsuk meg olajban. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Tegyük a fácánt a mellével felfelé egy tűzálló tálba, öntsük rá az olajat, és süssük a sütő alsó részében 20 percig. Többször öntözzük meg húslevessel és borral. Vegyük le a szalonnát, és süssük a fácánt még 8-10 percig, hogy színt kapjon. A szalonnát vagdaljuk apróra, keverjük a sült hús szaftjához, és tálaljuk szószként a fácánnal.
A puhára párolt kelbimbót a tálra szervírozott egész fácán köré halmozzuk. Burgonyakrokettel kínáljuk.

FORRÓ FAZÉK
Hozzávalók: 60 dkg csontos marhahús, 60 dkg csontos sertéshús, 0,5 kg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, vöröshagyma, fél zeller, 1 db karalábé, 0,5 kg kelbimbó, zellerzöld, 1 gerezd fokhagyma, só, szemes bors

Elkészítése: A marhahúst 4 darabba vágjuk, megmossuk. Fazékba rakjuk és annyi hideg vízben, amennyi ellepi, feltesszük. Amikor felforr, lehabozzuk, sóval, csokorba kötött zeller zölddel ízesítjük. Beleadjuk a megtisztított vöröshagymát és a gerezd fokhagymát. Lassú forralással fél óráig főzzük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb hasábokra vagdaljuk. A kelbimbókat egészben hagyjuk. Belerakjuk a fazékba a megmosott, ugyancsak 4 darabba vágott sertéshúst és újra felforraljuk. A habját újra leszedjük és belerakjuk a zöldségeket. Szemes borssal fűszerezzük, és kóstolás után megsózzuk, ha szükséges.
A párolólé ne legyen bő, épp csak lepje el a fazék tartalmát. Újraforráskor takarékra állítjuk, lefedjük, és addig pároljuk, míg minden teljesen meg nem puhult. Vágott zeller zölddel megszórva tálaljuk.

FRANCIA ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók négy személyre: 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 1 karalábé, 10 dkg kelbimbó, 10 dkg zöldbab, 5 dkg zöldborsó, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt trappista, 2 kávéskanál liszt, 1 tojás, 2 dkg vaj, vegeta, bors, pirospaprika

Elkészítése: A kockára vágott hagymát fonnyaszd meg a vajon, majd tedd bele a feldarabolt zöldségeket puhulási sorrendjükben és dinszteld meg. Keverd el benne a pirospaprikát, majd öntsd fel vízzel vagy húslével és keverd bele a tejfölben kikevert lisztet, reszelt sajtot és tojást. Ezzel csak épp, hogy rottyanjon egyet, és sokáig kell kevergetni. Lehet pirított zsemlekockával adni.

GESZTENYE KELBIMBÓVAL MARRONS AUX CHOUX DE BRUXELLES
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 kg gesztenye, 1 zellerszár, 7.5 dl tej, 1 kk só, 1 kg kelbimbó, 2 kk só, 1 darab száraz kenyér, 3 ek libazsír, só, bors

Elkészítése: Hámozzuk meg a gesztenyét, tegyük egy fazéknyi forró vízbe. Hagyjuk kettő percig főni. Tisztítsuk meg a kelbimbót, tegyük bele forró vízbe, újraforrástól számítva 1 percig főzzük. Kivesszük az edényből. Lecsepegtetjük, közben újra felteszünk vizet forralni. Beleteszünk 2 kk sót, 1 szelet száraz kenyeret, felforraljuk, visszatesszük a kelbimbót, és kis tűzön 15 percig hagyjuk forrni. Lecsepegtetjük a gesztenyét, majd megtisztítjuk a rajta lévő hártyától.
Beletesszük nagy egy tűzálló tálba, hozzáadjunk a felaprított zellerszárat, ráöntjük a tejet (7.5 dl), 1 kk. sót, beleteszünk egy babérlevelet, egy kakukkfű szárat, és feltesszük erős tűzre. Forrás után, nagyon kicsi lángon, meg főzzük 35 percig (éppen csak sustorogjon).
Kivesszük a kenyeret, lecsepegtetjük a kelbimbót, leöblítjük hideg vízzel
Levesszük a gesztenyét a tűzről. Egy nagy serpenyőben 3 ek libazsírt felforrósítunk, beletesszük a kelbimbót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk sülni 5-6 percet. Kiszedjük a gesztenyét a tálból, megtisztítjuk a rászáradt tejtől,
Tegyük a gesztenyét a kelbimbóhoz, keverjük össze óvatosan, borsozzuk, öntsük át egy tűzálló tálba az egészet, és a sütőben (villanysütő 4. fokozaton) süssük 10-15 percet.

GESZTENYÉS KELBIMBÓ CHOUX DE BRUXELLES AUX MARRONS
Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 50 dkg gesztenye, 1 liter húslé, 2 kockacukor, 15 dkg füstölt szalonna, 2 mogyoróhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek zsír

Elkészítése: A gesztenyét a már megszokott módon megfőzzük.
Tisztítsuk, mossuk meg a kelbimbót, blansírozzuk forró vízben 5 percig. Csepegtessük le, a húslébe tegyük bele a cukrot, és a húslé gőzén pároljuk tovább kb. 35-40 percig. (pl. főzőszitán keresztül)
A szalonnát felaprítjuk, serpenyőbe tett zsíron megpirítjuk, a kisült zsírján megfonnyasztjuk a hagymát, a felaprított petrezselyemzöldet, majd összepároljuk a kisütött szalonnával.
Hozzáadjuk a gesztenyét, folyamatosan kevergetve minden oldalról megpirítjuk, majd beletesszük a kelbimbót is, és óvatosan összekevergetjük.
Erős tűzön 5 percig sütjük, néha meg-megrázzuk a serpenyőt, nehogy a kelbimbó odaégjen az aljára.
Tálra tesszük, és melegen felszolgáljuk.

GESZTENYÉS KELBIMBÓ SZALONNÁVAL CHOUX DE BRUXELLES au lard et chattaignes
Elkészítési idő 45 perc összesen (gesztenye es kelbimbó együtt)
Főzés: 25 perc fazékban
Hozzávalók 6 személyre: 75 dkg kelbimbó, 50 dkg gesztenye, 1 l húsleves, kockából, vagy víz, 20 dkg fél-sós szalonna, 7.5 dkg vaj

Elkészítése: Éles késsel vágjuk körbe a gesztenyéket; tegyük bele egy fazékba, öntsük fel hideg vízzel. Hagyjuk felmelegedni lassan, és a forrástól számítva kb. egy percig főzzük. Rögtön hámozzuk meg. Tegyük fel a gesztenyét a húslevesben (vagy sós vízben, de ezzel nem lesz annyira ízletes) főni, és főzzük 15-20 percig. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert könnyen szétmállik!
Tisztítsuk és mossuk meg a kelbimbót, főzzük sós vízben 15-20 percig. Vigyázzunk, nehogy szétfőzzük, a bimbók maradjanak egészben. Felmelegítjük a vajat, a finomra szeletelt szalonnát (bőrke nélkül) megsütjük benne, és hagyjuk sustorogni, kis tűzön kb. 10 percig.
Tegyük hozzá a kelbimbót és hagyjuk fehéredni (blansírozzuk).
Ekkor a gesztenyét is hozzátesszük, óvatosan megkeverjük, javítunk a fűszerezésen (só, bors). Hagyjuk öt percig, kis lángon összeérni, utána felszolgáljuk.

GESZTENYÉS LIBALEVES GOMBÓCCAL
Hozzávalók: 1 kg libaaprólék (szárny, nyak, farhát, szív, zúza stb.), 20 szem gesztenye, 10 szem bors, 2-3 babérlevél, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 30 dkg kelbimbó, só
A gombóchoz: 5 dkg margarin, 2 tojás, 1 mk sütőpor, 20 dkg liszt, 0,5 dl tej, szerecsendió-reszelék, só

Elkészítése: Az aprólékot megtisztítjuk és feldaraboljuk. 2 liter vízzel feltesszük főzni, babérral és a szemes borssal ízesítjük. Ha felforrt megsózzuk, és körülbelül 2 órán át, gyöngyözve főzzük. Eközben a gesztenyéket domború felükön behasítjuk, és forró vízbe dobálva megfőzzük. Ha megfőttek, meghámozzuk őket. A gyökérféléket megtisztítjuk, és kockára vágjuk. A főzés vége felé a kelbimbót, a répaféléket és a gesztenyét is a leveshez adjuk. Amíg elkészül, a margarint habosra keverjük, és beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a margarinhoz keverjük. Hozzáadjuk a tejet, sózzuk és fűszerezzük a szerecsendióval. Kis gombócokat gyúrunk a tésztából, és lobogva forró vízben kifőzzük őket. Tálaláskor a gombócokat levesbetétként kínáljuk. A libát ki is csontozhatjuk és a húsdarabkákat a levesbe visszatéve, egy komoly egytálételt adhatunk asztalra.

GOMBÁS PULYKASÜLT
Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell vagy pulykacomb, 30 dkg erdei gomba, 25 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg kelbimbó, 15 dkg zsenge borsó, 3 dl húslé, 6 adag gombamártás, kevés törött bors, só

Elkészítése: A kicsontozott pulykamellet vagy - combot megtűzdeljük füstölt szalonnacsíkokkal, sóval bedörzsöljük, szalonnaszeletekkel lefedjük és sütőben - közben meglocsolva - pirosra sütjük. Ha kiemeltük a sütőből, a visszamaradó zsírba belehelyezzük az apróra vágott vöröshagymát, és amikor kezd megpirulni, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, a kelbimbót és a zöldborsót. Törött borssal, sóval ízesítjük, húslével felöntjük, és addig pároljuk, míg a gombás zöldség meg nem puhul. A pulykamellet vagy - combot vékony szeletekre vágjuk, és a tál aljára helyezzük. A megpuhult zöldséget föléje helyezzük, és a gombamártás hozzáadásával tálaljuk.

GÖNGYÖLT BÉLSZÍN
Hozzávalók: 80 dkg bélszín, 4 tojás, 2 sárgarépa, petrezselyem, 20 dkg gomba, 20 dkg kelbimbó, 10 dkg zsír, só, bors, mustár, 2 dl olaj

Elkészítése: A bélszínt 8 szeletbe vágjuk, vékonyra kiklopfoljuk, páclében 3 óra hosszat állni hagyjuk. A gombát kevés zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk az aprított, párolt zöldségeket, ráöntjük a felvert tojásokat, és rántottát sütünk. Ezt elosztjuk a bélszínszeleteken, felgöngyöljük, és cérnával összekötjük. Bő, forró zsírban a tekercseket pár percig elősütjük, majd pecsenyelét készítünk, amiben 25-30 perc alatt puhára pároljuk.

HAGYMÁS KELBIMBÓ SALÁTA
Hozzávalók: 2 csomag mélyhűtött (vagy 80 dkg friss) kelbimbó, 1 üveg marinált gyöngyhagyma, 2 dl kefir, só, 1 citrom leve, egy kevés borecet, csipetnyi cukor

Elkészítése: A még fagyott kelbimbót vagy a megtisztított frisset lobogó sós vízbe öntjük, és a fagyottat nyolc, a frisset húsz percig főzzük. Még melegen borecettel megöntözzük, és ha kihűlt, leszűrjük. A leszűrt gyöngyhagymával gazdagítjuk, és a citromlével meg cukorral ízesített kefirbe forgatva 1-2 órára behűtjük.

HALAS RIZSSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg vadrizs (vagy barna rizs), 25 dkg tőkehalfilé, 15-15 dkg sárgarépa és kelbimbó, 1 fejes saláta, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál olaj, margarin, citromlé, só

Elkészítése: A rizst nagyon enyhén sózott vízben megfőzzük, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, majd összekeverjük a rizzsel. A felkockázott sárgarépát és a kettévágott kelbimbót párolókosárba tesszük, és sós vízgőzben megpároljuk. A halat nagyobb darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk, enyhén megsózzuk, végül margarinnal kikent serpenyőben mindkét oldalukat megsütjük. Miután minden hozzávaló kihűlt, a zöldségeket és a rizst összeforgatjuk. Adagonként salátalevél alapra halmozzuk a keveréket, tetejükre helyezzük a hideg sült halat.

HOLLAND ZÖLDSÉGLEVES (Groentensoep)
Hozzávalók: 1 l víz, 3 db húsleveskocka (vagy 1 l húsleves), 2 evőkanál előfőzött rizs, 1 csokor petrezselyem, 2 szál sárgarépa, 6 db karfiolrózsa, 4 db kelbimbó, 1 szelet zellergumó, 1 közepes szál póréhagyma, 2 evőkanál margarin, 2 babérlevél, só, őrölt bors, 1 marék cérnametélt

Elkészítése: A vízben oldja fel a leveskockákat (vagy öntse össze a levessel), és tegye bele a rizst. Forralja fel, majd fedő alatt gyöngyöztesse. Közben a zöldségféléket tisztítsa és mossa meg. A felolvasztott margarinon kissé pirítsa le a karikákra vágott répát és póréhagymát, a felkockázott zellert, a kelbimbókat, valamint a rózsáira szedett karfiolt. Öntse rá a levest. Fűszerezze, és főzze puhára. Az utolsó percekre adja hozzá a cérnametéltet is. Tálalás előtt hintse rá a finomra vágott petrezselymet.

HÚSOS KELBIMBÓ
Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 20 dkg gépsonka, 20 dkg főtt vagy sült hús, 4 paradicsom, 15 dkg sajt, 3 dl tejszín, 2 tojás, petrezselyem, só, őrölt fehér bors, vaj

Elkészítése: A húst és a sonkát metéltre vágjuk, a paradicsomokat felkarikázzuk. Egy jénai tálat kikenünk vajjal, és belerétegezzük a kelbimbókat, a húst, a paradicsomot. Ízesítjük sóval és borssal. A tejszínhez a nyers tojásokat, a reszelt sajtot és az apróra vagdalt petrezselymet keverjük. A rakottra öntjük, és közepes hőfokon, fedő alatt 20 percet sütjük. A végén öt percre vegyük le a fedőt, és aranybarnára pirítjuk. Melegen tálaljuk.

ÍNYENC TEKERCS
Hozzávalók: 80 dkg marhafartő, kb. 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt hús vagy sonka, 2-3 szál sárgarépa, egy kisebb fej zeller, egy kis fej karfiol vagy 30 dkg kelbimbó, 25 dkg konzerv zöldborsó, 50 dkg kisebb szemű burgonya, 2 dl tejföl, fél citrom, egy tojássárgája, egy kanál zsír, egy kanál liszt, só

Elkészítése: A marhahúsból szeleteket vágunk, jól kiverjük, és minden szeletre egy vékony szelet füstölt szalonnát és ugyanolyan vékonyra vágott sonkát teszünk. Tekercsekké formáljuk, fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük, és kevés zsírban kisütjük. Utána - mindig egy pici vizet öntve rá - fedő alatt puhára pároljuk. Közben a karikára vágott sárgarépát, a megtisztított és egészben hagyott apró burgonyát, a karfiolt vagy kelbimbót kevés vízben - vagy gőzben - puhára pároljuk, a konzerv zöldborsót pedig leszűrjük. Ha a hústekercsek megpuhultak, kiszedjük és félretesszük őket. A tejfölt elkeverjük egy kanál liszttel, egy tojássárgájával, a pecsenyezsírba öntjük, kevés zöldségfőző lével - vagy vízzel - hígítjuk, sóval, citromlével ízesítjük, és mártássá forraljuk. A tekercseket tálra tesszük, a fogpiszkálókat kivesszük belőlük, leöntjük őket a mártással és a párolt zöldségfélékkel körítve tálaljuk.

KAPROS KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1/2 kg kelbimbó, só, 3 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 csipetnyi őrölt köménymag

Elkészítése: A megtisztított, friss vagy gyorsfagyasztott kelbimbót forró, sós vízben 10-15 percig főzöm. (Vigyázok, hogy szét ne essenek.)
A vajat megolvasztom, beleteszem az összevagdalt kaprot. A kelbimbót szűrőkanállal kiszedem, lecsepegtetem. Beleforgatom a kapros vajba. Sóval és köménymaggal fűszerezem.
Forrón, sültek mellé köretnek kínálom.

KELBIMBÓ CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók: 1,3 kg kelbimbó, só, 5 dkg vaj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 vöröshagyma, törött bors, 15 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése: A kelbimbót sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A kockára vágott szalonnával a finomra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk, és tejföllel felengedjük. Egy edényt vajjal kikenünk, morzsával meghintjük, beleöntjük az elkészített kelbimbót, morzsával meghintjük, tetejére vajdarabkákat teszünk, és sütőben pirosra sütjük.

KELBIMBÓ FOKHAGYMÁVAL PÁROLVA CHOUX DE BRUXELLES REVENUS A` L’AIL
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelbimbó, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj 2-szer 2 liter víz

Elkészítése: Tegyünk fel 2 liter vizet forrni egy fazékba. Tisztítsuk meg a kelbimbót a szokott módon. Mossuk meg, tegyük a forrásban lévő vízbe, főzzük 5 percig.
Elzárjuk a tüzet, lecsepegtetjük a kelbimbót, majd hideg vízzel leöblítjük.
Újra felteszünk 2 liter vizet forrni, forráskor beletesszük a kelbimbót, és 7 percig hagyjuk főni, ezután, leszűrjük, lecsepegtetjük, majd hideg vízzel leöblítjük.
Egy serpenyőben kis tűzön felolvasszuk a vajat, megtisztítjuk és finomra vágjuk a fokhagymát. Beletesszük a vajba, sózzuk, kicsit pirítjuk, majd borsozzuk, aztán megforgatjuk benne óvatosan a kelbimbót, és hagyjuk párolódni 10 percig.
Melegen tálaljuk.

KELBIMBÓFŐZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 2 dkg vaj, 5 dkg parmezán vagy reszelt sajt, só, bors, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: Kevés vízben, rövid ideig (10-15 perc) pároljuk meg a kelbimbót. Sóval, borssal fűszerezzük. Tegyük vajjal kikent jénaiba, hintsük meg a sajttal, fedjük le. 180°C-on rövid ideig süssük át.

KELBIMBÓFŐZELÉK CSIRKEMÁJJAL
Hozzávalók: kelbimbó 100 g, burgonya 50 g, víz 100 ml, csirkemáj 20-30 g, tej 30 ml, olaj deciliterenként 1 teáskanál

Elkészítése: A feldarabolt burgonyát, kelbimbót, csirkemájat puhára főzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a tejet, és annyi főzőlevet, hogy kellő sűrűségű legyen.
Turmixoljuk, átforraljuk, végül hozzáadjuk az olajat.

KELBIMBÓFŐZELÉK GOMBÁVAL
Hozzávalók: 1 kg friss vagy 1 csomag mirelit kelbimbó, 3 db burgonya, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál curry, vegeta

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kelbimbót, az apróra vágott petrezselymet és a meghámozott felkockázott burgonyát. Ízesítjük. Fedő alatt, rövid ideig pároljuk, majd körülbelül 3 dl vízzel felöntjük és megfőzzük. Eközben kikeverjük a tejfölt a liszttel, a curryvel és kevés vízzel hígítjuk. Ahogy a burgonya megfőtt, hozzáadjuk a tejfölös masszát, és összefőzzük vele.

KELBIMBÓ-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 40 dkg kelbimbó, só, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt (2 dkg), 0,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése: A kelbimbót megsózom, és vajon párolom. A párolási idő: 10-15 perc.
Ha megpuhult, liszttel megszórom, meghintem finomra vágott petrezselyemzölddel, csontlével vagy vízzel felengedem, 1-2 percig forralom, majd szőrszitán átnyomom.
Külön, mély tűzálló tálban a tejszínt összekeverem a tojássárgájával.
A forró, de már nem tűzön levő levest vékony sugárban hozzáöntöm a tejszín-tojássárgája keverékhez, és közben az egészet habverővel állandóan kevergetem. Ezután a levest már nem szabad felforralni!
Előmelegített porcelán csészében tálalom.

KELBIMBÓLEVES 01.
Hozzávalók: 15 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt tarja, 1 nagyobb póréhagyma, 1 evőkanál vaj vagy olaj, 50 dkg tisztított kelbimbó, 1-2 erőleveskocka, só, bors, 1,5 dl tejszín, kis csokor petrezselyem

Elkészítése: A szalonnát, kevés kockázott füstölt tarját, póréhagymát kevés vajon vagy olajon megpirítjuk. A megtisztított kelbimbót beletesszük, vízzel felengedjük, ha felforrt, 1-2 leveskockával sűrítjük. A levest fedő alatt a kelbimbó megpuhulásáig főzzük, sóval, borssal ízesítjük, tejszínnel szelídítjük, és vágott petrezselyemmel díszítjük.

KELBIMBÓLEVES 02.
Hozzávalók: 25 dkg kelbimbó, 2 dl kefir, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 késhegynyi törött bors, a galuskához 1 tojás, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 késhegynyi só

Elkészítése: A kelbimbók külső, fonnyadt levélkéit leszedjük. Megmossuk, és a nagyobbakat félbevágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk. Fazékba öntjük az olajat és felforrósítjuk. Ezután rátesszük a kelbimbót. Kevergetve néhány percig pirítjuk. Ezután rászórjuk a vegetát, és felöntjük egy liternyi vízzel. A megmosott és nagyon apróra vágott petrezselyemzöld felét, valamint a sót és a borsot beletesszük a levesbe, és a kelbimbót a fűszerekkel fedő alatt puhára főzzük. Közben elkészítjük a galuskatésztát: a tojást kissé felverjük, összekeverjük a liszttel és az olajjal, majd megsózzuk. A forrásban lévő levesbe mokkáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat. Ha a galuskák mind feljöttek a leves tetejére, a liszttel simára kevert kefirt a leveshez öntjük. Folyamatosan kevergetve ismét felforraljuk, öt percig főzzük, majd utánsózzuk. Végül a megmaradt petrezselymet is beleszórjuk. A tűzről azonnal lehúzzuk, és 10 percig hagyjuk befedve, csak azután tálaljuk.

KELBIMBÓLEVES 03.
Hozzávalók: 40 dkg kelbimbó, 15 dkg szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3/4 liter húsleves, só, őrölt bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 4 evőkanál olvasztott vaj, 4 evőkanál finomliszt, 6 evőkanál tejszín, 1 csomag petrezselyem

Elkészítése: Apróra vagdaljuk a vörös- és a fokhagymát.  A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk.  A szalonnát bőrétől elválasztjuk, és kis kockákra aprítjuk. A petrezselymet megmossuk, és finomra vágjuk.  Elkészítés: A szalonnakockát kiolvasztjuk, a hagymát benne üvegesre pirítjuk. A zúzott fokhagymát, a köményt, a petrezselymet és a kelbimbót hozzáadjuk.
Röviden izzasztjuk, majd a húslevessel készre pároljuk. A lisztet a vajjal világos rántássá keverjük, ezzel berántjuk az ételt. A tűzről levéve tejszínnel dúsítjuk. Végül sóval, borssal ízesítjük.

KELBIMBÓLEVES 04.
Idő: 30 perc
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 10 dkg virsli, 3 dkg kolozsvári szalonna, 3 dkg margarin, 2 dkg liszt, 1 dl tejföl, só, szerecsendió

Elkészítése: A margarin felén kiolvasztjuk a szalonnát és beletesszük a megmosott kelbimbót. Néhány percig együtt pirítjuk az egészet. Ezután felöntjük forró vízzel, hozzáadjuk a karikára vágott virslit és a fűszereket. Addig főzzük, amíg a kelbimbó meg nem puhul. A margarin másik részéből és a lisztből készült rántással besűrítjük, és felforraljuk.
Tálaláskor keverjük bele a tejfölt.

KELBIMBÓLEVES 05.
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 8 dkg kolozsvári szalonna, 1 pár virsli, 4 dkg vaj, 2 dkg liszt, só, szerecsendió, 1 dl tejföl

Elkészítése: A kelbimbót megtisztítom és megmosom, a szalonnát kis kockákra vágom, a virslit felkarikázom. Egy fazékban megolvasztok 2 dkg vajat, kiolvasztom rajta a szalonnát, és beleteszem a kelbimbót. Néhány percig együtt pirítom az egészet. Ezután felöntöm 1 liternyi forró vízzel (ha van csontleves, azzal még jobb!), hozzáadom a virslit és a fűszereket. Addig főzöm, amíg a kelbimbó meg nem puhul. 2 dkg vajból és lisztből készült rántással besűrítem, és készre forralom.
Tálaláskor belekeverem a tejfölt.