Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egészségünkre! - Kelbimbó 02.


KELBIMBÓ GESZTENYÉVEL
Köretnek sültek mellé, vagy önállóan.
Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 40 dkg gesztenye, 5 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 2,5 dl zöldséglé (lehet leveskockából is), só, egy csipet reszelt szerecsendió

Elkészítése: A kelbimbót megtisztítjuk, külső leveleit leszedjük, torzsáját levágjuk, kereszt alakban bevágjuk, megmossuk. 1,5 liter vizet sóval felforralunk, beletesszük a zöldséget, és gyenge tűzön, fedő alatt 20 percig főzzük. A gesztenyéhez felforralunk 1 liter vizet. A gesztenyék hegyesebbik végét kereszt alakban bevágjuk, a forrásban lévő vízbe tesszük, és 20 percig főzzük erős lángon. A gesztenyéről leöntjük a vizet, meghámozzuk, és a belső héját is leszedjük. A vajat a mézzel folytonosan kevergetve felforrósítjuk, beletesszük a gesztenyéket, és néhányszor megforgatjuk. A zöldséglevet felforraljuk, a gesztenyére öntjük, és fedő alatt 10 percig pároljuk. A lecsöpögtetett kelbimbót, a gesztenyéhez adjuk, és gyenge tűzön átforrósítjuk. Fűszerezzük sóval és reszelt szerecsendióval.

KELBIMBÓ MARGARINNAL
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 4 dkg margarin (Delma light), só, petrezselyemzöldje

Elkészítése: A margarint felmelegítjük és rátesszük a kelbimbót, sózzuk. Fedő alatt puhára pároljuk. Kevés vizet tehetünk alá. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

KELBIMBÓ MORZSÁBAN
Hozzávalók: fél kg friss vagy mirelit kelbimbó, 2 db tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 pohár tejföl, 5 dkg trappista sajt, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál curry, 1 kávéskanál vaj, vegeta

Elkészítése: A kelbimbót a lobogó sós vízben puhára főzzük (kb. 10 perc). A tepsit kivajazzuk, ráterítjük a leszűrt kelbimbó felét, ízesítjük. Rászórjuk a morzsát. A két tojást felverjük és belekeverjük a tejfölbe, 1 kanál lisztet csomómentesen elkeverünk benne, majd ízesítjük. Ennek a masszának a felét ráöntjük a morzsára. Erre terítjük a megmaradt kelbimbót, végül a megmaradt tejfölt. Reszelt sajttal meghintjük. Forró sütőben, körülbelül 30 percig sütjük.

KELBIMBÓ NIZZAI MÓDRA
Hozzávalók: 1,5 kg kelbimbó, 15 dkg vaj, fél citrom leve, 2 dl Vinaigrette mártás, 3 dl besamelmártás, só, bors

Elkészítése: Lobogó, sós vízben 10 percig főzzük a kelbimbót, majd leszűrjük. Előmelegített tálba öntjük. Külön tálkákban kínáljuk mellé a mártásokat és a citrommal elkevert olvasztott vajat.

KELBIMBÓ PÉKNÉ MÓDRA CHOUX DE BRUXELLES A` LA BOULANGE`RE
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 8 dkg vaj, 15 dkg füstölt szalonna szeletelve, 10 dkg hagyma, 60 dkg krumpli, 2 tojássárgája, só, bors, szerecsendió

Elkészítése: Tisztítsuk meg a kelbimbót, mossuk meg és főzzük sós forró vízben kb. 10 percig. Megfőzzük a krumplit is sós forró vízben. Időközben, egy kevés vajban megsütjük a szalonna szeleteket. Kiszedjük, félre tesszük, a zsiradékban az apróra vágott hagymát keveset pároljuk, visszatesszük a szalonnát, sütjük még néhány percig..
A főtt krumpliból pürét csinálunk, belekeverjük a tojássárgákat, sót, borsot, és ízlés szerint ráreszeljük a szerecsendiót. Egy tepsibe felolvasztunk egy kevés vajat, a fele kelbimbót elhelyezzük az alján. Befedjük a szalonnás hagymával, de a harmadát félretesszük. Rétegezzük újra kelbimbóval, amelyre szétterítjük a maradék szalonnás hagymát. Egy nyomótölcsérrel, szépen egyenletesen szétnyomjuk a pürét a tetején, körbe-körbe.
Meleg sütőben pár perc alatt pirosra sütjük (gratinírozzuk).

KELBIMBÓ PONGYOLÁBAN
Hozzávalók: 30 dkg kelbimbó, só, 1 tojás, 8 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg liszt, 3 dl olaj, 20 dkg paradicsom

Elkészítése: A kelbimbót sós vízben megfőzöm, majd szűrőn lecsöpögtetem.
Sűrű palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásfehérjéből habot verek, és a többi hozzávalót tartalmazó masszát, óvatosan belekeverem.
A lisztben, majd a tésztában megforgatott kelbimbókat bő, forró olajban aranysárgára sütöm, jól lecsöpögtetem, és cikkekre vágott paradicsomokkal tálalom.

KELBIMBÓ SAJTTAL
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 4 dkg margarin, 15 dkg óvári sajt, só, köménymag

Elkészítése: A sós, köménymagos vízben megfőzött kelbimbót, kivajazott tűzálló tálba tesszük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, margarint morzsolunk rá, és forró sütőben megsütjük.

KELBIMBÓSALÁTA 01.
Hozzávalók: 2 csomag mélyhűtött (vagy 80 dkg friss) kelbimbó, 2 adag provence-i mártás, 5 dkg sajt, só

Elkészítése: A még fagyott kelbimbót lobogva forró sós vízbe öntjük, és nyolc percig főzzük. (Ha friss kelbimbóból készítjük, a kis fejeket egyenként megtisztítjuk, és szintén sós vízben körülbelül 20 percig főzzük.) Ezután a kelbimbót leszűrjük, ha kihűlt, összekeverjük a provence-i mártással, és a tetejére sajtot reszelünk.

KELBIMBÓSALÁTA 02.
Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, fél citrom leve, 2 dkg cukor, 1 mokkáskanál ecet, 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál paradicsompüré, törött bors, só

Elkészítése: A tisztított, megmosott kelbimbót citromos, sós, gyengén cukros vízben megfőzzük, saját levében kihűtjük, majd leszűrjük. Kevés vizet, ecetet, cukrot, olajat összekeverünk - sóval, törött borssal ízesítjük -, majd az így nyert salátaöntetbe belekeverjük a paradicsompürét.
Végezetül hozzáadjuk a főtt kelbimbót. Jól lehűtve tálaljuk.

KELBIMBÓSALÁTA ZÖLDFŰSZERES ÖNTETTEL
Hozzávalók: 50 dkg mirelit kelbimbó, 6 dkg póréhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2-3 ág ecetes tárkony, 1 evőkanál tárkonyecet, 6 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, só

Elkészítése: A kelbimbót gyengén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd összekeverjük az olajjal elkevert, apróra vágott fűszernövényekkel, póréhagymával, kevés borssal és sóval ízesített öntettel. Tálaláskor salátalevéllel és paradicsompaprikával díszítjük.

KELBIMBÓ SONKÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 20 dkg sonka, 1 ek mustár, 2 ek olaj, só, bors, fokhagyma, snidling, citromlé, petrezselyem, 1 kockacukor

Elkészítése: A kelbimbót enyhén sós vízben megfőzzük, majd kiszedjük a léből, és félretesszük. Ha kihűlt, a felkockázott sonkával összekeverjük. A kihűlt főzőléből 5 evőkanálnyit összekeverünk mustárral, citromlével, összetört cukorral, apróra vágott snidlinggel, borssal, olajjal, zúzott fokhagymával. Ezt a mártást öntjük a kelbimbós sonkára. Petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk.

KELBIMBÓ SÖRTÉSZTÁBAN
Hozzávalók: 50 dkg friss vagy mirelit kelbimbó, só; a bundázáshoz 2-3 tojás, 23 dkg liszt, körülbelül 2 dl világos sör, só; a sütéshez bőven olaj

Elkészítése: A kelbimbót megtisztítjuk és lobogva forró sós vízbe dobva, 4-5 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha mirelitből készítjük, a kelbimbót tálba öntjük, megsózzuk és szobahőmérsékleten, egy órát állni hagyjuk.
A sörtésztához 20 deka lisztet keverünk ki a tojások sárgájával, egy kevés sóval meg annyi sörrel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, majd a tojások habbá vert fehérjét is hozzáadjuk.
A kelbimbószeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a sörtésztába mártjuk, végül bő forró olajban ropogós pirosra sütjük.

KELBIMBÓ SZALONNÁVAL
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 10 dkg húsos szalonna, só, törött bors, kevés zsír

Elkészítése: A megtisztított kelbimbót forrásban lévő vízben, puhára főzzük. Forrásközben sóval ízesítjük, és ha azt akarjuk, hogy zöld maradjon, mogyorónyi szódabikarbónát adunk hozzá. Amikor a kelbimbó puha, tésztaszűrőbe öntjük, levét lecsurgatjuk. Az ujjnyi széles, vékony szeletekre vágott szalonnát egy serpenyőben kávéskanál zsíron aranysárgára pirítjuk. A kelbimbót melegített tálra rakjuk, a sült szalonnával körülrakjuk, és zsírjával leöntjük. Törött borssal ízesítjük, törtburgonyával tálaljuk.

KELBIMBÓS SZARVACSKA
Hozzávalók: 35 dkg szarvacskatészta, 50 dkg kelbimbó, szerecsendió, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, mogyorónyi margarin

Elkészítése: A tésztát és a kelbimbót enyhén sós vízben külön-külön megfőzzük, majd lecsöpögtetjük. A következő sorrendben a kikent tűzálló tálba rétegezzük: tészta, kelbimbó, tészta. A sorközöket reszelt szerecsendióval hintjük meg. A tejfölt a reszelt sajt felével és leheletnyi szerecsendióval elkeverjük, majd a tésztás rakottas tetejére simítjuk. A maradék sajttal megszórjuk és előmelegített sütőbe tolva nagy lángon kb. 20 percig, a sajt puhulásáig, sütjük. Tálaláskor külön is kínálunk hozzá tejfölt.

KELBIMBÓS RAKOTT HÚS
Hozzávalók: 4 szép szelet comb, 25 dkg kelbimbó (gyorsfagyasztott is lehet), 1 tojás, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt kömény, késhegynyi őrölt borókabogyó, törött fehér bors, só

Elkészítése: A hússzeletek mindkét oldalát enyhén kiverjük, megsózzuk, és a forró olajon hirtelen, erős lángon átsütjük. Aláöntünk 2 dl vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a kelbimbót sós, forrásban levő vízbe dobjuk, és 5 percig forraljuk. Ezután levétől lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A vajat a liszttel habzásig hevítjük, beleöntjük a megmelegített tejet, és simára keverve sűrűre főzzük. Meghintjük a fűszerekkel és a szétzúzott fokhagymával, majd a tejfölt is belekeverve, a lángot elzárjuk alatta. A puha hússzeleteket lapos tűzálló tálra fektetjük, megrakjuk a főtt kelbimbóval, végül a sűrű mártást elkeverve a nyers (de nem felvert) tojással, vastagon bekenjük vele a kelbimbó tetejét. Rácsorgatjuk a pecsenyelevet, és előmelegített forró sütőben pirosra pirítjuk. Sült burgonya és saláta illik hozzá.

KELBIMBÓS TÖLTÖTT DAGADÓ
Hozzávalók: 60-70 dkg dagadó, 25 dkg kelbimbó, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg (lehetőleg füstölt) reszelt sajt, 1 tojás, 2 evőkanál rizs, 1 késhegynyi őrölt köménymag, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A dagadót megmossuk, és töltésre előkészítjük. A kelbimbót egy pillanatra forrásban levő sós vízbe dobjuk, majd levétől lecsurgatjuk. A nagyobb szemeket negyedekbe, a kisebbeket félbe vágjuk. A rizst megmossuk, lecsöpögtetjük, és sós vízben félig megfőzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a habosra felvert tojással, a reszelt sajttal, a fűszerekkel és a tisztított, szétzúzott fokhagymával. Végül hozzáadjuk a kelbimbó felét, jól összekeverjük, és az előkészített húsba töltjük. A töltött húst tűzálló tálba tesszük, mellé rakjuk a maradék kelbimbót, és ráöntünk 1 dl vizet. A tálat befedjük, és előmelegített forró sütőben sütjük 1 óráig. Ha a hús puha, felszeleteljük, a tetejére kenjük a hús mellett pépesre sült kelbimbót, és a sütőbe visszatéve a tetejét pirosra sütjük. Tartármártást és szalmaburgonyát kínálunk mellé.

KELBIMBÓTORTA
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg liszt, 10 dkg müzli, 1, 5 dkg friss élesztő, 1/8 l tej, 1 teáskanál cukor, 1 tojássárgája, 3 dkg vaj + a formához, 60 dkg kelbimbó, 5 dl zöldségleves kockából, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 4 tojás, 1, 25 dl tejszín, 1 csipet szerecsendió, 5 dkg reszelt parmezán sajt

Előkészítés: A lisztet, a müzlit, az élesztőt, a tejet, a cukrot, a tojássárgáját, a vajat, egy csipet sót alaposan összedolgozzuk, és lefedve körülbelül 30 percig kelni hagyjuk. A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk.

Elkészítése: A kelbimbót a zöldséglevesben körülbelül 20 percig főzzük. Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat, a tésztát még egyszer átgyúrjuk, és a formába terítjük. Rászórjuk a kelbimbót. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk. Az öntethez összekeverjük a tojást a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Beledolgozzuk a parmezánt, a szalonnát, és a kelbimbóra öntjük. A sütőben körülbelül 35 percig sütjük.

KELBIMBÓVAL SÜLT CSIRKECOMB
Elkészítése: A megmosott csirkecombokat sóval, esetleg ételízesítővel megszórjuk, belerakjuk egy jénaiba, és fél deci vizet öntünk alá. Az edényt alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben puhára pároljuk. A friss kelbimbót megmossuk, a fagyasztottat kiolvasztjuk és lecsurgatjuk. Amikor a hús már puha, levesszük róla a fóliát, megforgatjuk a combokat, körberakjuk a kelbimbóval, és még körülbelül negyed óráig sütjük, hogy a hús színe szép piros legyen.
Akkor megszórjuk reszelt sajttal és ráolvasztjuk.

KELBIMBÓVAL TÖLTÖTT SERTÉSKARAJ
Hozzávalók: 1 kg csontos sertéskaraj egyben, 1 dkg só, 15 dkg fagyasztott kelbimbó, 1 dl étolaj

Elkészítése: A sertéskarajt egyben kicsontozzuk, majd hosszú késsel felszúrjuk. Az így keletkezett nyílást fakanál nyelével kitágítjuk, beletesszük a kelbimbókat, lehetőleg minél szorosabban. A karajt vékony zsineggel megkötözzük, hogy megtartsa formáját. Sózzuk, és a serpenyőben felhevített olajon elősütjük. Ezzel kérget képezünk a húson, így a kellemes ízek a húsban maradnak. Az elősütés után 180-200 fokos sütőben 1 órán át, sütjük, gyakran locsolgatva a saját levével. Jól süssük át, hogy a kelbimbó is megpuhuljon. Rézsútosan szeletelve forrón tálaljuk a pecsenye levével együtt.
Köretként párolt rizst, karottát és burgonyaropogóst adhatunk.

KELVIRÁGSALÁTA RAVIGOTE - MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 1 kg friss kelvirág, 1 citrom, 1 kávéskanál tárkonyecet, 6 evőkanál olaj, 1 csemege uborka, 1 kávéskanál kapribogyó, 1/2 csomó metélőhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 kemény tojás, 1 késhegynyi őrölt bors, só

Elkészítése: A megtisztított kelvirágot sós vízben megfőzzük, kihűtjük, és rózsáira szétszedjük. A citrom levéből, olajból, tárkonyecetből, apróra összevágott uborkából, zöld fűszernövényekből, kapribogyóval, kemény tojáskockákkal, sóval és borssal fűszerezett mártást készítünk. Ezzel tálaláskor leöntjük a kelvirágot.

MAKARÓNIVAL RAKOTT SONKÁS KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1 kg makaróni, 40 dkg kelbimbó, 10 dkg főtt sonka, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg margarin

Elkészítése: A makarónit sós vízben megfőzzük. Felhevített margarinon megfuttatjuk a csíkokra vágott sonkát, rátesszük a kelbimbót, és pár perc alatt megpároljuk. A tészta felét egy margarinnal kikent tűzálló tálba terítjük, rátesszük a sonkás kelbimbót, majd rásimítjuk a tészta másik felét. Reszelt sajttal bőven meghintjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Tálaláskor a tűzálló tálból kiemeljük, és petrezselyemmel meghintjük.

MARHAFARTŐ KELBIMBÓVAL
Hozzávalók: 1 kg marhafartő, 1 egész narancs, só, bors, 1 csomag leveszöldség, 3 evőkanál olaj, 1/4 l száraz vörösbor (esetleg rozé), 75 dkg kelbimbó, 1/4 l erőleves (lehet kockából is), 25 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt császárszalonna, 2 evőkanál ribizli - vagy más gyümölcsdzsem, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: Megmossuk és lecsepegtetjük a húst. A forró vízzel lemosott narancsot vékonyan meghámozzuk, héját csíkokra vágjuk, levét kifacsarjuk. A leveszöldséget tisztítás után földaraboljuk.
Serpenyőben olajat hevítünk, és a narancshéj 2/3 részével, sóval és borssal bedörzsölt marhafartőt minden oldalról pirosra sütjük. Mellérakjuk a leveszöldséget, majd rövid idő múlva felöntjük a fele mennyiségű borral, illetve erőlevessel. Felforraljuk és lefedve, közepes hőmérsékleten körülbelül 2 órán át, pároljuk benne a húst, amelyet időnként megforgatunk. Lassanként rálocsoljuk a maradék bort és erőlevest. A szár felőli részen kereszt alakban bevagdossuk a kelbimbókat, majd lobogó sós vízben, fedő alatt gyenge tűzön körülbelül 20 percig főzzük. Közben a hagymafejeket vékonyra felszeleteljük, a szalonnát apróra felkockázzuk. Kivesszük a húst, és körülbelül 10 percig pihentetjük fedő alatt. A húslét leszűrjük egy másik edénybe, összekeverjük a dzsemmel és a narancslével, majd felforraljuk. A zsiradékból 1 evőkanálnyit liszttel elkeverünk, óvatosan a húsléhez adjuk, és összeforraljuk mártásnak.
Ízlés szerint fűszerezzük.
A hagymát és a szalonnát megpirítjuk a felforrósított maradék zsiradékban, és beleforgatjuk a lecsepegtetett kelbimbót is. A pecsenyét és a zöldséget kevés mártással meglocsolva, a félretett narancshéjjal és kevés borssal megszórva tálaljuk. A mártást külön csészében szolgáljuk fel. 

MARHAHÚSSALÁTA HELIKON MÓDRA
Hozzávalók: 30 dkg marhacomb, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg kelbimbó, 15 dkg karfiol, 15 dkg csemegekukorica-konzerv, só, 1 citrom, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál ecet, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 csipet őrölt fehérbors, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 főtt tojás

Elkészítése: A levesben főtt, kihűlt marhahúst vékony metéltre vágom. A sárgarépát szintén metéltre, a kelbimbókat félbe vágom, a karfiolt rózsáira szedem. Sós, citromos, cukros vízben megfőzöm a zöldségféléket. (Vigyázok, hogy ropogósak maradjanak.) A főzőlében hagyom kihűlni őket. Közben 4 dl vízből l 1/2 evőkanál cukorból, 3 evőkanál ecetből, csipet sóval és 4 karika citrommal salátalevet készítek. Ebbe keverem bele a zöldségféléket és a marhahúst. Petrezselyemzölddel és fehér borssal, kevés étolajjal ízesítem.
Jól lehűtve, vöröshagyma-karikákkal és keménytojás-gerezdekkel díszítve tálalom.

MILÁNÓI MAKARÓNIVAL RAKOTT SONKÁS KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1 kg makaróni, 40 dkg kelbimbó, 10 dkg főtt sonka, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg margarin

Elkészítése: A makarónit sós vízben megfőzzük. Felhevített margarinon megfuttatjuk a csíkokra vágott sonkát, rátesszük a kelbimbót, és pár perc alatt megpároljuk. A tészta felét egy margarinnal kikent tűzálló tálba terítjük, rátesszük a sonkás kelbimbót, majd rásimítjuk a tészta másik felét. Reszelt sajttal bőven meghintjük, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Tálaláskor a tűzálló tálból kiemeljük, és petrezselyemmel meghintjük.

MORVA TÁL
Hozzávalók: 1 kg vegyes zöldség, bab, kelbimbó, paprika, karfiol, burgonya, 1 hagyma, 1 evőkanál vaj, 25 dkg savanyú káposzta, 1 l húsleves, 25 dkg darált marhahús, 1 csésze félig főtt rizs, 2 tojás, só, pirospaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése: A kockára vágott zöldséget vajban megfuttatjuk, a savanyú káposztát és a húslevest hozzáadjuk, és 30 percig főzzük. A darált húst, rizst, tojást, sót, paprikát, masszává dolgozzuk, gombócokat formálunk belőle, és a zöldségekkel együtt megfőzzük. Végül ízesítjük, és hozzáadjuk a tejfölt.

PAPRIKÁS KELBIMBÓ
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelbimbó, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 5 dkg bacon, 2 dl tejföl, 2 db húsleveskocka, 1 ek pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 cs petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése: A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk. Belekeverjük a pirospaprikát, ráöntünk 2 evőkanál vizet, és visszatesszük forrni. Ráöntjük a megmosott kelbimbót, amelyhez előzőleg hozzáadtuk a vékony karikára felszeletelt zöldpaprikát. Kb. 1 dl vízben felforraljuk a húsleveskockákat, hozzáöntjük az ételhez, melyet félpuhára párolunk.
Ezután a zúzott fokhagymával ízesített tejfölt beleöntve megrázogatjuk az edényt. Készre főzzük, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

PARADICSOMOS HÁTSZÍN
Hozzávalók: 60 dkg lapos hátszín, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg vöröshagyma, olaj a pácoláshoz, 40 dkg mélyhűtött kelbimbó, 5 dkg vaj, 10 dkg paradicsompüré, őrölt bazsalikomfű, 2 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál cukor, só

Elkészítése: A hátszínből 4 egyforma szeletet vágunk. Annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje, majd hűtőben 2-3 napig érleljük.
A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, a szintén tisztított sárgarépát és a fehérrépát káposztareszelőn lereszeljük.
Kevés, a pácoláshoz felhasznált olajon lepirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel felengedjük, és puhára pároljuk.
Megszórjuk bazsalikomfűvel, majd a paradicsompürével és a vörösborral mártássűrűségűre forraljuk. Ízlés szerint cukrozzuk. A kelbimbót forró vajban megforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük és kevés vízzel fedő alatt, puhára pároljuk. A húst sózzuk, nagyon kevés forró olajban a kívánt mértékben (véres, közepes, jól átsütött) megsütjük. A mártással félig leöntve, vajban párolt kelbimbóval tálaljuk.

PARADICSOMOS KELBIMBÓ (BRAZÍLIA)
Hozzávalók: 3 ek salátaolaj, 2 gerezd fokhagymapép, 1 ek reszelt vöröshagyma, 0,5 kg kelbimbó, 1 dl marhahúsleves, 1 tk borecet, 30 dkg hámozott paradicsom, 1 ek finomra vágott petrezselyem, késhegynyi bors, só

Elkészítése: Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat. Tegyük bele a kelbimbót, levest, ecetet. Lassú tűzön, lefedve főzzük 10 percig.
Zúzzuk péppé a paradicsomot, ezt, a petrezselymet, borsot, sót tegyük a kelbimbóra. Fedő nélkül körülbelül 15 percig főzzük.

PÁROLT KELBIMBÓ (Blanched Brussels Sprout)
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 1,5 teáskanál só, 1,5 evőkanál vaj, só, bors, 1 dl száraz fehérbor, 1 csokor kapor, 1 dl tejszín

Elkészítése: A kelbimbót tisztítsa, és folyóvízben mossa meg. Egy tűzálló tálat kenjen ki vajjal. Tegye bele a kelbimbókat, sózza, és enyhén borsozza meg. Öntse rá a bort, majd a tálat letakarva tegye 175 fokra előmelegített sütőbe. Húsz perc múlva, vegye le a fedőt, és locsolja meg a finomra vagdalt kapor és a tejföl keverékével. Még 10 percre tolja vissza a sütőbe. Forrón tálalja, főtt húsok mellé körítésként, vagy tollhegy tésztával önálló ételként.

PÁROLT KELBIMBÓ FÜSTÖLT KECSKESAJTTAL
Elkészítése: 1/2 kg kelbimbót megtisztítok, megpárolom ételízesítős vízben. 2 dl tejfölt 1 tojás sárgáját, kevés fokhagymát reszelve, sót, fűszert ízlés szerint összekeverek. A kelbimbót margarinnal kikent tűzálló tálra teszem, leöntöm a tejföllel, megszórom reszelt füstölt kecskesajttal, és lefedve sütőbe teszem. körülbelül 20 perc után, a fedőt leveszem, és rózsaszínűre pirítom az egészet.