Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egészségünkre! - Kelbimbó 03.


PÁROLT VEGYES KÖRET
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg karfiol, 1 dkg étolaj, petrezselyemzöld, só

Elkészítése: A feldarabolt zöldségeket az olajon megfuttatjuk, majd kevés vízzel és sóval megpároljuk. Tálaláskor petrezselyemzöld kerülhet rá.

PULYKATEKERCSEK KELBIMBÓVAL
Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 10 dkg baconszalonna, 40-50 dkg kelbimbó, 2-2 ek olaj és margarin, só bors, őrölt szerecsendió-virág
A galuskához: 30 dkg rétesliszt, 2 tojás, 1 tojássárgája, 4 dl tej, 2 ek vaj, só
Elkészítése: A húst nagyobb darabokra vágjuk, megsózzuk és betekerjük a szalonnaszeletekbe. Fedő alatt kb. 10 percig sütjük, majd kivesszük, és melegen tartjuk. A kelbimbót sós vízben megfőzzük, majd olvasztott margarinon megfuttatjuk. Őrölt borssal és reszelt szerecsendió-virággal ízesítjük. A galuskához a tejet a zsiradékkal felforraljuk, megsózzuk, és hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, míg elválik az edény falától. A kihűlt masszába belekeverjük a tojást és a tojássárgáját. Jól eldolgozzuk, majd forró sós vízbe galuskákat szaggatunk belőle. Kb. 5 percig főzzük, szűrőkanállal kivesszük, hideg vízzel leöblítjük és hagyjuk lecsepegni.

RAKOTT HÚS
Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 20 dkg rizs, 15 dkg kelbimbó, 15 dkg sárgarépa, 20 dkg alma, 2 dl joghurt, 1 evőkanál mustár, ételízesítő

Elkészítése: A rizst egy tűzálló tálba rakjuk és meglocsoljuk 5 evőkanál vízzel, majd megszórjuk ételízesítővel. A darált hús felét rásimítjuk, a megtisztított csíkokra vágott almát, sárgarépát, kelbimbót ráterítjük, és betakarjuk a hús másik felével. A joghurtot a mustárral, kevés ételízesítővel, összekeverjük, és húsra öntjük. Közepesen meleg sütőben megsütjük.

RAKOTT KELBIMBÓ
Hozzávalók: 80 dkg kelbimbó, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb csirkemell, 5-10 dkg füstölt tarja, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 15 dkg árpagyöngy (gersli), 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 leveskocka, só, bors, borsikafű, 2 tojás, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A tisztított kelbimbót sós vízben megfőzzük, és lecsöpögtetjük. A csirkemellet lefejtjük a csontról, és bőröstül ledaráljuk a tarjával, hagymával, fokhagymával együtt, majd a vajban megpároljuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és lerakjuk a kelbimbót, az árpagyöngyöt és a húst. A rétegeket sóval, borssal, borsikafűvel fűszerezzük. A leveskockát elmorzsoljuk, és elkeverjük a tejszínnel, majd rálocsoljuk a kelbimbóra. A tojásokat habosra keverjük a reszelt sajttal és a fűszerekkel, majd a kelbimbó tetejére öntjük. A sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, addig, amíg meg nem pirul a teteje.

RÁNTOTT KELBIMBÓ 01. CHOUX DE BRUXELLES FRITS
Hozzávalók 4 személyre: 2 zacskó mélyhűtött kelbimbó, 3 tojás, zsemlemorzsa, liszt, só, bors,
Elkészítése: 25 perc
Sütés: 20 perc

Elkészítése: A mélyhűtött kelbimbót forró sós vízbe tesszük, és fedő nélkül megfőzzük. Lecsepegtetjük, megforgatjuk a lisztben. Sózzuk, borsozzuk. Felvert tojásba mártjuk, utána a zsemlemorzsában forgatjuk. Fritőzben aranysárgára sütjük.

RÁNTOTT KELBIMBÓ 02.
Hozzávalók: 60 dkg kelbimbó, 2 tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött bors, késhegynyi tört köménymag, ízlés szerint só, olaj a sütéshez, a mártáshoz 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1/2 dl ketchup, 1 teáskanál mustár

Elkészítése: A kelbimbó külső, fonnyadt levélkéit leszedjük, majd megmossuk, és jól lecsöpögtetjük. Sós vizet forralunk, amelybe apránként beletesszük a kelbimbókat. Az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Közben a majonézt, a tejfölt, a ketchupot és a mustárt mártássá keverjük, majd a hűtőszekrénybe téve lehűtjük. A tojásokat habosra felverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és kevés sóval, borssal, valamint a köménymaggal ízesítjük. A kelbimbókat először lisztben megforgatjuk, majd a tojásban meghempergetjük, végül a zsemlemorzsában megmártjuk, és bő, forró olajban közepes lángon néhány perc alatt szép pirosra megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és a mártással tálaljuk.

RÁNTOTT KELBIMBÓ 03.
Elkészítése: A kelbimbót lobogva forró, sós vízbe dobjuk és félpuhára főzzük. Lecsepegtetjük, borsozzuk, bundázzuk, és kisütjük.

RIZSES-KELBIMBÓS HÚS
Hozzávalók: 2 szelet zellergumó, 6 szál újhagyma, 25 dkg gomba, 45 dkg csirkemell, 35 dkg kelbimbó, 1 evőkanál olaj, 7,5 dl rizs, 2,4 dl csirkeleves, 2 evőkanál világos szójaszósz

Elkészítése: A rizst a szokott módon párolja készre. A megmosott zellert, újhagymát és gombát vagdalja gyufaszálra. A bőr- és csontnélküli húst darabolja vastagabb csíkokra. A serpenyőben felmelegített olajon 3-4 percig pirítsa az előkészített húst. Fakanállal tolja körben az edény szélére a húst, és a zöldségféléket öntse középre. Időnkét meg-megrázogatva a serpenyőt 5-6 percig párolja. Ekkor öntse fel a levessel és a szójaszósszal. Fűszerezze ízlése szerint. Gyöngyözve forralja össze pár perc alatt. Végül forgassa egybe a főtt rizzsel.

ROKFORTOS KELBIMBÓSALÁTA 01.
Hozzávalók: 40 dkg tisztított kelbimbó, 10 dkg rokfort sajt, 3 dl tejföl (vagy tetszés szerint 1 dl tejföl és 2 dl joghurt vagy kefir), só, fehér bors, 1 csokor metélőhagyma

Elkészítése: A kelbimbót sós forró vízbe tesszük, és megpuhítjuk. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A sajtot villával összetörjük, elkeverjük a tejföllel vagy a joghurttal, az apróra vágott metélőhagymával. Sóval, fehér borssal fűszerezzük, és a mártást a kelbimbóra öntjük. Tálalás előtt 1-2 órára behűtjük.
Petrezselyemmel díszítjük.

ROKFORTOS KELBIMBÓSALÁTA 02.
Hozzávalók: 60 dkg kelbimbó, 2 dl joghurt, 20 dkg rokfort, 1 csomó petrezselyem, só, szerecsendió

Elkészítése: A kelbimbót sós vízben puhára főzöm, leszűröm, és hagyom kihűlni. A joghurtot ízlés szerint fűszerezem, és elkeverem benne a sajt felét, végül pépesítem. Ráöntöm a hideg zöldségre, és óvatosan átforgatom. A tetejére morzsolt rokforttal, és vagdalt petrezselyemmel megszórva, lehűtve tálalom.

ROKFORTOS KELBIMBÓSALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött kelbimbó, 15 dkg márványsajt, 1 pohár tejföl, 1 csomó metélőhagyma, 1 citrom, só, őrölt bors, köménymag, ízlés szerint

Elkészítése: A mélyhűtött kelbimbót felengedés nélkül sóval és köménymaggal ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrjük (színét megőrzi, ha egy késhegynyi szódabikarbónát teszünk a vízbe). Ha kihűlt, minden darabot félbevágunk és összekeverjük az áttört rokfortból tejföllel és egy kevés citromlével, valamint a fűszerekkel ízesített öntettel. Tetejét finomra vágott metélőhagymával megszórjuk, és tálalásig a hűtőszekrényben érleljük.

SAJTOS KELBIMBÓ 01.
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 3 evőkanál olaj, 1 tojás, 10-12 dkg liszt, 2 dl tej, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, a sütéshez olaj

Elkészítése: A kelbimbók külső, fonnyadt levélkéit leszedegetjük. Megmossuk, majd forrásban lévő sós vízbe dobjuk. Az újraforrástól számított 3 percig főzzük, ezután leszűrjük, és nedvszívó papíron szétterítjük, hogy hamar leszáradhasson. A mártó-tésztához a tojást a tejjel habosra felverjük, hozzáadjuk a lisztet és az olajat, majd habverővel simára keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzákeverjük a megtisztított, lereszelt vagy nagyon finomra összevágott vöröshagymát. Végül belekeverjük a reszelt sajtot. A kelbimbódarabokat először lisztbe mártjuk, majd a tésztába forgatjuk, és azonnal bő, forró olajba rakva, szép barnás-pirosra megsütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük, és tetszés szerinti mártással vagy salátával tálaljuk.

SAJTOS KELBIMBÓ 02.
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó (vagy I doboz mélyhűtött kelbimbó), 1,5 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 10 dkg sajt, só, őrölt bors

Elkészítése: A kelbimbót a vajas kelbimbónál leírt módon elkészítjük, és vajjal kikent, mély tűzálló tálba öntjük. A tejfölt a tojássárgájával, a sajt felével, sóval meg borssal összekeverjük, a kelbimbóra öntjük, és a sajt maradékát ráhintjük. A sütőben a tetejére szép piros kérget sütünk.

SAJTOS-KELBIMBÓS BORJÚÉRMÉK, BURGONYÁVAL
Hozzávalók: 80 dkg újburgonya, 60 dkg kelbimbó, 2 csomag friss bazsalikom, 5-6 evőkanál olívaolaj, 15 dkg zöld olívabogyó magjával, só, fehér borsó, 18 dkg krémsajt, 7 evőkanál tej, 4 db 15 dkg-os szelet borjúhús, 2-3 evőkanál liszt. 5 dkg vaj, 2 teáskanál citromlé

Elkészítése: A kelbimbót megtisztítjuk, félbe vágjuk, a kis torzsát is eltávolítva, nagyon finom metéltre összevágjuk. Néhány szál bazsalikomot félretéve, a többit 2 evőkanál olajjal pürésítjük. Az olívabogyót a magjáról csíkokban levágjuk. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Két evőkanál olajon egy serpenyőben a kelbimbót erős tűzön 3-4 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A krémsajtot a tejjel fölforraljuk. A forró burgonyát egy edényben krumplitörővel összetörjük. A kelbimbót, a bazsalikomot és a sajtkeveréket a burgonyára terítjük, sózzuk, borsozzuk, és a sütőben melegen tartjuk.
A borjúszeleteket verővel lapítjuk, sózzuk, és lisztbe mártva, majd a lisztet lerázva - egy serpenyőben a megmaradt olajat felforrósítjuk - mindkét oldalát két percig sütjük, majd kitesszük.
A vajat az olívacsíkokkal felolvasztjuk, hozzáadva a citromlevet sózzuk, borsozzuk, habosra hevítjük. A kész tört burgonyát bazsalikommal díszítjük, a szeleteket az olívás vajjal meglocsolva tálaljuk.

SAJTOS KELBIMBÓTORTA
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra,
Hozzávalók kb. 12 szelethez: 25 dkg liszt, 4 evőkanál tejszín, 12 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg darált mogyoró, 75 dkg kelbimbó, 4 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 10 dkg Gouda sajt, 1,5 dl tejföl, 2 teáskanál közepesen erős mustár, 5 dkg szálasra vágott mogyoró, só, fehér bors, a forma kikenéséhez margarin, folpack esetleg sütőpapír

Elkészítése: A lisztet 1 tojással, a tejszínnel, a sóval, a feldarabolt vajjal és a darált mogyoróval simára összegyúrjuk. Letakarva, kb. 30 percre hűvös helyre állítjuk. Közben a kelbimbót forrásban lévő, sós vízben kb. 10 percig főzzük. A cikkekre vágott hagymát a forró olajon megsütjük. A kelbimbót alaposan lecsöpögtetjük. Közben a többi tojást a tejföllel, a mustárral és a durvára lereszelt sajttal elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát follpack között 30 cm-es kerek lappá kinyújtjuk, és margarinnal kikent, 26-cm-es tortaformába nyomkodjuk. Ráhalmozzuk a kelbimbót és a hagymát, rálocsoljuk a tejszínes tojást, és megszórjuk a mogyoróval. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 40 percig sütjük. Ha szükséges, közben sütőpapírral letakarjuk.

SAJTTAL, SONKÁVAL RAKOTT KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 25 dkg reszelt sajt, 20 dkg sonka, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése: A megtisztított, megmosott kelbimbót sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy nagyobb méretű jénai tálat kivajazunk. Alulra teszünk 1 sor kelbimbót, sózzuk, borsozzuk, reszelt sajtot és metéltre vágott sonkát szórunk rá.
A maradék kelbimbókat ugyanígy lerakjuk, időnként egy kis darabka vajat is adunk hozzá. A fölső sorra a reszelt sajt mellé tejfölt locsolunk, és megszórjuk zsemle-morzsával.
Néhány vajdarabkát is a tetejére dobunk, előmelegített sütőben körülbelül fél óráig sütjük, majd tálaljuk.
Esetleg sonka helyett tehetünk pörköltmaradékot vagy gombát. Más íze lesz az ételnek, ha a sonka vagy a sajt füstölt egy kicsit.

SERPENYŐBEN PIRÍTOTT BÁRÁNYLÁBSZÁR KELBIMBÓVAL
Hozzávalók 4-6 személyre: 4-6 db báránycsülök, só, őrölt feketebors, 8 evőkanál olaj (lehetőleg olíva), 1 l száraz fehérbor, 6 db fiatal articsóka vagy 1 kg kelbimbó, 3 db citrom kifacsart leve, 60 dkg burgonya (kicsik), 1 szál rozmaring, 1/2 csomó petrezselyem, 30 dkg paradicsom (aprók)

Elkészítése: A húst a csontokról levágjuk, a faggyút eltávolítjuk. A húsokat nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsózzuk, forró olajban, sütőben elősütjük. 3,5 dl borral felöntjük, 45 percig sütő alján hagyva pároljuk, közben még 2 dl borral meglocsoljuk.
Az articsókákat 3-4 cm-es szárat hagyva megtisztítjuk, a kemény borítóleveleket levágjuk, a szívet vájóval kivesszük, félbe vágjuk, és azonnal 2 liter citromos vízbe tesszük. A burgonyákat meghámozzuk, félbevágjuk, ezt tesszük a hagymákkal is.
A húst körülbelül 45 perc után (30 perc után megfordítottuk) kivesszük a sütőből. Felöntjük további 2,5 dl borral, az articsókát, a hagymát, a burgonyát a hús mellé rakjuk, és még 35 percig együtt pároljuk. A rozmaringot és a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a paradicsomokat megmossuk, a fövési idő vége előtt 10 perccel a hús mellé tesszük, hozzáadva a maradék bort is. Tálalás előtt a zöldfűszereket rászórjuk, belekeverjük a már elkészült ételbe.

SONKÁS KELBIMBÓ
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg fagyasztott kelbimbó, 15 dkg sonka, 2 tojás, 2 dl tejföl, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg margarin, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt köménymag, só

Elkészítése: A kelbimbót forrásban lévő sós vízbe teszem. 5 percnyi fövés után leszűröm. A sonkát nagyon apró kockákra vágom. A margarin felét habzásig forrósítom a liszttel, majd 2 dl kelbimbó-főzőlevet hozzáöntök. Kevergetve sűrűre főzöm. A mártásba beleszórom a sót, a finomra vágott petrezselyem felét, a köménymagot, a zúzott fokhagymát és a sonkakockákat. Ha langyosra hűlt, belekeverem a felvert tojásokat is. Közben a megmaradt margarint kettéosztom, és a felével kikenek egy sütőedényt. Két evőkanál zsemlemorzsával beszórom.
A morzsás edénybe terítem a leszűrt kelbimbót, és egyenletesen ráöntöm a sonkás mártást. A maradék zsemlemorzsával megszórom, rámorzsolom a megmaradt margarint, és betolom az előmelegített forró sütőbe. Közepes lángon sütöm 20-25 percig. Adagokra vágom, a petrezselyemzölddel meghintve tálalom.

SONKÁS KELBIMBÓSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 1 evőkanál vaj, 10 dkg gépsonka, 1 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, só, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor

Elkészítése: Tegye öt percre lobogó, sós vízbe a kelbimbókat, majd szűrőkanállal vegye ki, csepegtesse le, vágja félbe mindegyiket, és hagyja kihűlni.
A sonkát vágja apró csíkokra, és pár pillanatig pirítsa a vajon. Ha kihűlt, keverje össze a kelbimbóval, a zúzott fokhagymával, és fűszerezze ízlése szerint. Hűtőszekrényben hagyja összeérni, majd kapros tejföllel meglocsolva tálalja.

SONKÁS-ROKFORTOS KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1 kg kelbimbó, 25 dkg rokfort sajt, 20 dkg sonka, 2 dl tejföl, vaj, zsemlemorzsa, őrölt bors, só
A kelbimbót sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Egy kivajazott tűzálló tálba lerakunk egy sor kelbimbót, sóval, borssal fűszerezzük, csíkokra vágott sonkát rakunk rá, és rámorzsolunk valamennyit a rokfort sajtból. A rétegezést tovább folytatjuk, időnkét kis darab vajat is adunk hozzá. A felső sorra még tejfölt is locsolunk, és megszórjuk zsemlemorzsával. Néhány vajdarabkát a tetejére dobunk, majd előmelegített sütőben körülbelül fél óráig sütjük.

STÍRIAI JÉRCE, KÖRETTEL
Hozzávalók 4 személyre: 1-1.2 kg csirke, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 evőkanál zsír vagy 2-3 evőkanál olaj, só. A rizskörethez: 1 teáscsésze rizs, 15 dkg kelbimbó, 1 közepes sárgarépa, 1 evőkanál vaj, só

Elkészítése: A megtisztított jércét szalonnával megtűzdeljük, megsózzuk kívül-belül. Tepsire kis zsírt (vagy olajat) és vizet teszünk, rátesszük egészben a jércét úgy, hogy a mellével legyen lefelé. Ha fél óráig sült, megfordítjuk, gyakran locsoljuk, néha egy kis vizet öntünk alá, hogy a zsír meg ne égjen. Szép pirosra sütjük. Rendesen párolt rizst készítünk, mint körítéshez szoktunk. Tálalás előtt egy edényt vastagon megkenünk olvasztott vajjal, az aljára sós vízben főtt kelbimbót, s ugyancsak sós vízben főtt sárgarépa-karikákat adunk, szépen, koszorúalakban berakva és beletömjük a rizst. Kiborítjuk tálra, és közepére helyezzük egészben vagy feldarabolva a sült jércét.

TAJVANI KELBIMBÓS PONTYRAGU
Hozzávalók: 45 dkg pontyfilé, 9 dkg tofu, 15 dkg kínai-kelbimbó, 4 mogyoróhagyma, kevés koriander, 1,5 evőkanál világos szójakrém, 2 ecetes szilva, 0,5 teáskanál chili, 1 teáskanál reszelt lilahagyma
A páchoz: 1-1 teáskanál gyömbérszörp, cukor, világos szójaszósz, só, őrölt bors
A sűrítéshez: 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 evőkanál víz, 1 teáskanál kukoricakeményítő

Elkészítése: Tisztítsa, mossa meg a halfilét, majd mindkét oldalán pihentesse a páckeverékben. A tofut áztassa forró vízben, majd alaposan nyomkodja ki. A kelbimbót főzze puhára, és csepegtesse le. Melegítsen 3 evőkanál olajat, és hirtelen süsse a halak mindkét oldalát világosbarnára. Ha az olaj füstöl, pár percre vegye le a serpenyőt a melegről. Két evőkanál olajra tegye a reszelt mogyoróhagymát, az elmorzsolt tofut és a kelvirágot. Öntsön hozzá két evőkanál vizet, fűszerezze, végül a habarással sűrítse be. Tegye bele a sült halat és forraljon egyet rajta. Azonnal tálalja.

TAVASZI KÖRÍTÉS
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, vagy karotta, 20 dkg zöldborsó, 30 dkg kelvirág, 20 dkg gomba, 8 dkg vaj, 20 dkg kelbimbó, 40 dkg zöldbab, 25 dkg csirág, 2 csomó petrezselyemzöld, 5 gramm törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A megtisztított karottát kockákra, a megtisztított zöldbabot és a csirágot 2-2 cm-es darabokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, majd megmossuk. A kelbimbó külső leveleit leszedjük, jól megmossuk, leforrázzuk. A zöldségeket majdnem puhára főzzük annyi sós vízben, amennyi ellepi, majd leszűrjük. Megfelelő méretű lábasban vajat melegítünk. Belerakjuk a szeletelt gombát. Sóval ízesítjük, törött borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Az egészet könnyedén összerázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tavaszi körítés ne törjön össze! Egy kevés vajas pecsenyelevet öntünk rá. Jól összeforraljuk. Forrón előmelegített tálra tálaljuk. Tetejére, finomra vágott petrezselyemzöldet hintünk.

TOJÁSOS KELBIMBÓ
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kelbimbó, 3 db egész tojás, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, csipetnyi őrölt köménymag, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, kevés só

Elkészítése: A kelbimbót gondosan megtisztítjuk, majd forrásban lévő sós vízbe tesszük. 10 percnyi főzés után leszűrjük. 2 evőkanál olajat felhevítünk a liszttel, és 2 dl kelbimbó-főzőlevet hozzáöntve, kevergetve sűrűre főzzük. A mártásba beleszórjuk a vegetát, a finomra vágott petrezselyem felét, a köménymagot és a zúzott fokhagymát. Ha a mártás kihűlt, belekeverjük a tojásokat. Egy evőkanál olajjal kikenünk egy kisebb tepsit, majd két evőkanál zsemlemorzsával beszórjuk. Erre rásimítjuk a leszűrt kelbimbót, s egyenletesen ráöntjük a mártást. A maradék zsemlemorzsával meghintjük, rácsöpögtetjük a maradék olajat, a tepsit betesszük az előmelegített forró sütőbe. Közepes lángon sütjük 20-25 percig.
Kockákra vágjuk, a maradék petrezselyemzölddel meghintve, adagonként tálaljuk.
Elkészítési ideje: körülbelül 75 perc.

TÖLTÖTT CSIRKE KELBIMBÓVAL
Hozzávaló: 1 tölteni való csirke, Ceres, 3 zsemlye, 4 deka Visan, 6 tojás, kevés leves ízesítő, bors, szerecsendió, só, 50 deka kelbimbó

Elkészítése: A kemény kelbimbókat megtisztítjuk, megmossuk, és mindeniket kettévágjuk. Sós vízben, vagy húslevesben megfőzzük, leszűrjük, és szitán jól lecsepegni hagyjuk. Az igen finomra darált zsemlyét jól elkeverjük 3-4 deka Visannal, 3 tojással, leves ízesítővel, s megsózzuk. Három tojást elkeverünk szerecsendióval, s ízlésünknek tetsző fűszerrel, majd beleforgatjuk a megfőtt kelbimbót és a zsemlyés keveréket. Ezzel töltjük tele a megtisztított, kibontott szárnyast. Ceresben szép aranysárgára sütjük. Ha megsült, a csirkét tetszés szerint feldaraboljuk. A tölteléket lehetően egyben vesszük ki, hűlni tesszük, majd felszeleteljük. Tálaláskor a csirkedarabokat felsorakoztatjuk a tálon, körítjük a töltelék szeletekkel, s az egészet meglocsoljuk a pecsenyelével.

TÖLTÖTT KELBIMBÓS SERTÉSBORDÁK
Hozzávalók: 8 szelet rövidkaraj (kb. 80 dkg), 5 tojás, 8 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 60 dkg kelbimbó, 1/2 l olaj vagy zsír a sütéshez, só, őrölt bors, 5 dkg vaj

Töltelék: Két tojást 10 perc alatt keményre főzünk. Lehűtjük, megtisztítjuk, majd apróra vagdaljuk. Összekeverjük a finomra vágott petrezselyemmel 5 dkg reszelt sajttal és egy nyers tojással. Sóval, borssal ízesítjük.

Elkészítése: A kelbimbót megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. Tálalás előtt sós vajban átforgatjuk,
A hússzeleteket kissé ellapítjuk, sózzuk, mindkét oldalát vízbe mártjuk. Négy szeleten elosztjuk a tölteléket, a másik néggyel befedjük, tűvel rögzítjük. Óvatosan megforgatjuk a felvert tojásokban és a maradék sajttal kevert zsemlemorzsában. Forró olajban pirosra sütjük. Vajas kelbimbóval és paradicsomos hagymaraguval tálaljuk.

VADÁSZ-SZELET KELBIMBÓVAL
Hozzávalók: 80 dkg marhahús (comb), 1 fej hagyma, 3 evőkanál olaj, 1 dl vörösbor, 3 dl erőleves (instant vagy kockából), 1 kiskanál boróka bogyó, 25 dkg sampinyon gomba, 60 dkg burgonya, 60 dkg kelbimbó, szerecsendió, bors, 1 csokor petrezselyem, 1 l tejszín, 4 evőkanál vörös áfonya

Elkészítése: A húst hideg vízzel leöblítjük, szárazra törölgetjük, megsózzuk, megborsozzuk. A hagymát megtisztítjuk, durvára vágjuk. A húst egy sütőedényben 2 evőkanál olajban erőteljesen megsütjük minden oldaláról, s a végén a hagymát is mellé tesszük sülni. A sütéskor keletkezett szaftot a vörösbor felével és kis erőlevessel felengedjük, majd beletesszük a boróka bogyót, és fedő alatt, kis lángon, 90 percig főni hagyjuk, miközben, időnként kis vörösbort és erőlevest öntünk hozzá.
A gombákat konyhapapírral tisztára dörzsöljük, és felszeleteljük.
A burgonyát jól megmossuk, és héjában feltesszük mintegy 20 percre főni. A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk, és kellő mennyiségű sós vízben blansírozzuk, majd kiszedve, hideg vízzel hirtelen leöblítjük.
A kelbimbót 1 evőkanál olajban és kis vízben harapás-keménységűre főzzük, majd sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, és finomra vágjuk.
A gombát a maradék olajban erőteljesen megpirítjuk.
A kész húst kivesszük az edényből, és meleg helyre tesszük félre. A sütési zsiradékot leszűrjük, hozzáadjuk a tejszín és a gombát, kis idei főni hagyjuk, megsózzuk, megborsozzuk, s utoljára tesszük bele a petrezselymet.
A húst felszeleteljük és a gombával, a burgonyával, a kelbimbóval és a vörös áfonyával tálaljuk.

VAJAS KELBIMBÓ
Hozzávalók: 1/2 kg kelbimbó (vagy egy doboz mélyhűtött kelbimbó), 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A megtisztított, sós vízben puhára főzött kelbimbót, leszűrjük, és forró - de nem barna - vajjal keverjük össze. Ha mélyhűtött kelbimbóból készítjük, a még fagyos kelbimbót forró vajba öntjük, és megsózva; saját levében kis lángon 4-5 percig pároljuk.

WALDORF SALÁTA
Hozzávalók: 15 dkg dió, 1,2 dl majonéz, 1 dl joghurt, 1 teáskanál mustár, fél citrom leve, 4 db alma, 4-5 db fiatal zellergumó és levele, ízlés szerint só és őrölt bors, 10 db kelbimbó, 1-1 sárga és piros húsú paprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: Az almákat hámozza meg és kockázza fel, a zellert megsúrolva vágja kockákra, a levelét finomra, a kelbimbókat negyedelje el, a paprikát darabolja kockára. Melegítse fel a sütőt 180 fokra. Száraz tepsiben a durvára tört diót 4-5 perc alatt kissé pirítsa meg. Hagyja kihűlni. Keverje össze a majonézt, a joghurtot, a mustárt és a citromlevet. Ízesítse a fűszerekkel. Az előkészített zöldségféléket forgassa bele. Locsolja meg a tetejét olívaolajjal, szórja meg a dióval és a zellerlevéllel. Azonnal tálalhatja.

ZÖLD BÁRÁNYSÜLT
Hozzávalók: 1 kg csontos bárányhús, 1 dkg só, 8 dkg zöldbab, 8 dkg brokkoli, 6 dkg kelbimbó, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 7 dkg zöldborsó, 4 g kakukkfű

Elkészítése: A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk. A bárányhúst bedörzsöljük a sóval, a finomra vágott petrezselyemzölddel és a frissen vágott petrezselyemzölddel és a frissen morzsolt kakukkfűvel. Ezután tűzálló tálba tesszük, melléhelyezzük az előkészített zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal, majd közép-meleg sütőben, gyakori locsolgatással megsütjük. Közben a bárányhúst a zöldségekkel együtt megforgatjuk. Amikor a hús elkészült, pihentetjük, feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, és ráhalmozzuk a vele együtt készített zöldségeket. Az egészet saját levével meglocsoljuk. A körítések zöld színe adja az étel elnevezését.

ZÖLDSÉGES CSIRKECOMB
Hozzávalók: 4 csirkecomb, 10 dkg gomba, 20 dkg kelbimbó, 40 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehér-répa, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg zeller, 5 dkg zöldhagyma, 5 dkg margarin, petrezselyem, majoránna, őrölt fehérbors, só

Elkészítése: A lebőrözött combokat sózd, borsozd és szórd meg petrezselyemmel, majoránnával és pihentesd egy órát. A megtisztított zöldségeket vágd fel kis darabokra, sózd meg, adj hozzá finomra vágott petrezselymet és keverd össze. Egy margarinnal kikent tűzálló tálba terítsd el a zöldség felét, arra fektesd a combokat, tégy rájuk margarindarabkákat, s az egészet borítsd be a maradék zöldséggel. Az edényt jól fedd le - legalább alufóliával - és közép-meleg sütőben süsd, míg a hús meg nem puhul.

ZÖLDSÉGES RAKOTT PULYKAMELL
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 20 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg kelbimbó, 20 dkg brokkoli, 20 dkg kukorica, 1 fej vöröshagyma, reszelt sajt, petrezselyemzöld, margarin, só, bors, szárnyas fűszerkeverék

Elkészítése: A pulykamellet vékonyra szeleteljük, és szárnyas fűszerkeverékkel beszórjuk. A zöldségeket alaposan megmossuk, apróra vágjuk és összekeverjük. Egy kimargarinozott edénybe, hagymát karikázunk. Erre fektetjük a pulykamell szeletek felét, és egyenletesen rásimítjuk a vegyes zöldség felét is. Következő rétegként újra pulykamell szeleteket fektetünk a tálba, majd a vegyes zöldség másik felét. A tetejére margarindarabokat morzsolunk, majd lefedve a sütőbe tesszük, és 500 W-on 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük, ráreszeljük a sajtot és 3 perc alatt 500 W-on, fedő nélkül aranybarnára pirítjuk.

ZÖLDSÉGVIRÁGOK GESZTENYÉVEL
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg karfiol, 35 dkg brokkoli, 35 dkg kelbimbó, 18 dkg hámozott gesztenye, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, egészen vékonyra szeletelve, 2 teáskanál apróra vágott friss rozmaring, 1 tasak zselépor, só, őrölt fekete bors

Elkészítése: A rózsáira szedett karfiolt és brokkolit, a külső leveleitől megtisztított kelbimbót, valamint a meghámozott gesztenyét (ha nagyobbak, akkor félbevágjuk) erősen forró sós vízben 4 percig előfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy magasabb oldalfalú serpenyőben megforrósítjuk a vajat s aranybarnára pirítjuk benne a vékonyan felszeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket és a gesztenyét, és közepesen erős lángon puhára pirítjuk-pároljuk. Megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal és belekeverjük az előzőleg 1 deci hideg vízben beáztatott zseléport. Néhány percig lassú tűzön tartva, jól összekeverjük, őrölt fekete borssal fűszerezzük, s melegen tálaljuk.