Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egészségünkre! - Sajtsaláták


ÁFONYÁS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 15 deka friss áfonya, 10 deka füstölt sajt vagy trappista, vagy vegyesen, fél hagyma, 2 deci joghurt, 1 kk. mustár, citromlé, só, cukor, bors

Elkészítése: Az áfonyát megmostam, a sajtokat kockákra vágtam. Összekevertem egymással őket és leöntöttem a hagymás, joghurtos dresszinggel. Kicsit állni hagytam, majd salátaleveleken snidlinggel megszórva tálaltam.

ALMÁS SAJTSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy alma, 20 dkg sajt (vegyesen), 4 dl kefir, 1 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, őrölt fehérbors, curry, cukor, só

Elkészítése: A sajtokat kockázd fel. Az almát csumázd ki, vágd kis kockákra, s rögtön forgasd bele a citrom levébe (hogy meg ne barnuljon). A kefirbe törd bele a fokhagymát, keverj hozzá kevés curryport, fehér borsot, cukrot és sót, majd forgasd bele a sajtot és a citromos almát. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe.

ALMÁS SAJTSALÁTA 02.
Elkészítése: 2 dl tejfölt vagy kefirt simára keverünk egy kis tubus majonéz felével, fél citrom levével, sóval, törött borssal, csipet cukorral, kevés Vegetával meg egy csokor összevagdalt kaporral, vagy snidlinggel ízesítjük. Vékony cikkeikre vágunk, kimagvazunk 4 szép almát (nem hámozzuk meg!), összekeverjük 25 dkg csíkokra vágott eidami vagy ementáli sajttal, és leöntjük a mártással.
Közé keverhetünk 10 dkg, nagyobb darabokra vágott diót is.

ALMÁS SAJTSALÁTA 03.
Hozzávalók: 20-25 dkg vegyes sajt, 3-4 savanykás alma, 1-2 ek citromlé, 4 dl tejföl vagy kefir, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk őrölt fehér bors, 1-2 mk currypor, késhegynyi cukor, friss salátalevelek

Elkészítése: Az almát megmossuk, kicsumázzuk, héjastul kis kockákra vágjuk, megöntözzük citromlével, jól összekeverjük. A sajtokat kis kockákra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a fűszereket, megsózzuk, majd beleforgatjuk a citromos almát és a sajtot. Salátalevelekkel bélelt tálra halmozzuk. Jól behűtve kínáljuk. Pirított kifli karikákkal adjuk az asztalra.
Tejföl helyett kefirrel készítve, akár fogyókúrás vacsorának is kitűnő!

ALMÁS SAJTSALÁTA 04.
Erről az ételről gyerekkorom jut eszembe, amikor még nem létezett a bádogtehén, a tejnek pedig vastag föle is volt! Gyakorta volt vacsoránk a remek házi-sajt, almakísérettel. A recept gyakorlatilag ennek az ételnek a mai variációja.
Hozzávalók: 20-25 dkg vegyes sajt, 3-4 savanykás alma, 1-2 ek citromlé, 4 dl tejföl vagy kefir, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk őrölt fehér bors, 1-2 mk currypor, késhegynyi cukor, friss salátalevelek

Elkészítése: Az almát megmossuk, kicsumázzuk, héjastul kis kockákra vágjuk, megöntözzük citromlével, jól összekeverjük. A sajtokat kis kockákra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a fűszereket, megsózzuk, majd beleforgatjuk a citromos almát és a sajtot. Salátalevelekkel bélelt tálra halmozzuk. Jól behűtve kínáljuk. Pirított kifli karikákkal adjuk az asztalra.
Tejföl helyett kefirrel készítve, akár fogyókúrás vacsorának is kitűnő!

AMSZTERDAMI KÖRTÉS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg sajt (eidami), 2 db körte, 1 fej vöröshagyma, 0.5 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál citromlé, ízlés szerint só, ízlés szerint bors (fehér), 4 evőkanál olaj, 1 csomag snidling

Elkészítése: A hagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd a hagymákat a citromlével együtt az olajhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A körtét negyedekbe vágjuk, magházát kiszedjük, majd húsát felkockázzuk. A sajtot kb. ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a körtét. A sajtot és a körtét összekeverjük, és a salátaöntetet azonnal ráöntjük, hogy a körte nehogy megbarnuljon. Kb. 30 percig állni hagyjuk, hűtve fogyasztjuk.
Tetejét megszórjuk az összevágott snidlinggel.

AMSZTERDAMI SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg eidami sajt, 2 lédús körte, 1 kis fej hagyma, 1/2 gerezd fokhagyma, 4 ek citromlé, só, bors, 4 ek olaj, 1 csokor snidling

Elkészítése: A hagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd a hagymákat a citromlével együtt az olajhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A körtét negyedekbe vágjuk, magházát kiszedjük, majd húsát felkockázzuk. A sajtot kb. ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a körtét. A sajtot és a körtét összekeverjük, és a salátaöntetet azonnal ráöntjük, hogy a körte nehogy megbarnuljon.
Kb. 30 percig állni hagyjuk, hűtve fogyasztjuk. Tetejét megszórjuk az összevágott snidlinggel.

BÉCSI SAJTSALÁTA 01.
Hozzávalók: 15 dkg sajt, 1 csomag retek, 10 dkg krémtúró, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál mustár, egy-egy csomag snidling és zöldpetrezselyem, esetleg kapor, egy közepes ecetes uborka, 2 kanál olaj, kevés citromlé, só, bors

Elkészítése: A krémtúrót elkeverjük a tejföllel, hozzákeverjük a fűszereket, és - cseppenként, mint a majonézhez - az olajat. Nagyon apróra megvágjuk a levélfűszereket és az uborkát, és az öntethez keverjük. A sajtot és a retket legyaluljuk és összekeverjük, leöntjük a mártással. Díszíthetjük retekkarikával, petrezselyem-zölddel.
Előételnek, reggeli ételnek is ajánlható, tartalmas saláta.

BÉCSI SAJTSALÁTA 02.
Hozzávalók: sajt, túró, snidling, 15 dkg sajt, 10 dkg krémtúró, 1 dl tejföl vagy kefir, 1 mokkáskanálnyi mustár, 1 csomó snidling, 1 csomó petrezselyemzöld, esetleg 1 csomó kapor, 1 közepes nagyságú ecetes uborka, 2-3 evőkanál olaj, pár csepp citromlé, só, fekete bors

Elkészítése: A zöldségeket és a sajtot felkockázzuk, a túrót kissé összetörjük. A krémtúrót a fűszerekkel összekeverjük, belekeverjük a felaprított zöldeket, fűszerezzük, snidlinggel megszórjuk, behűtve tálaljuk.

BIRSALMÁS MÁRVÁNYSALÁTA
Hozzávalók: 1 l-es üveg ecetes (savanyú) birsalma, 15 dkg reszelt márványsajt, 10 dkg juhtúró, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 kis fej vöröshagyma és 1 csokor snidling), 2 dl majonéz, 2 dl kefir, 2 evőkanál ecetes birsalma-lé, 5 dkg tisztított dióbél, só, őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A mártáshoz, a majonézbe belekeverem a kefirt, a birsalmalevet, a sót, az őrölt fehér borsot. Hozzáadom a reszelt márványsajtot, majd simára keverem a juhtúróval, végül beleteszem a ledarált diót is. A levétől leszűrt, jól lecsöpögtetett savanyú birsalmát, nagyon vékony csíkokra metélem, és belekeverem a sajtos mártásba. Jól átforgatom, és két órán át, érlelem a hűtőszekrényben. (Nem felejtem el lefedni, nehogy erős illatát átvegye a hűtőszekrény!) Különösen alkalmas olyan összejövetelekre, ahol várhatóan sok alkohol fogy majd.

CAPRI SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg mozzarella sajt, 25 dkg közepes paradicsom, 2 ágacska bazsalikom, olíva olaj, só, bors, tálaláshoz lollo rosso salátalevelek

Elkészítése: A mozzarellát és a paradicsomot felkarikázzuk egy centis szeletekre. Egy nagy lapos tálat kirakunk megmosott salátalevelekkel, és a sajtot a paradicsommal felváltva lerakjuk kör alakban a tányér széle felől a közepe felé haladva. A salátát meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük sóval, borssal és frissen leszedett, elmorzsolt bazsalikomlevéllel.

CIPRUSI SALÁTA (MEZE)
Hozzávalók: 20 dkg mozzarella sajt, 2-3 db paradicsom, 1 db grapefruit, 1 fej saláta, 1 dl vörösborecet, 1 dl olívaolaj, 4-5 levél friss bazsalikom, őrölt bors

Elkészítése: Körberakunk egy tálat színes fodros salátával. Felvágjuk a mozzarella sajtot, a paradicsomot és a grapefruitot és felváltva körbe ráhalmozzuk a salátára. Egy mozsárban összetörjük a bazsalikomot, olívaolajat öntünk rá, jól összedolgozzuk, majd a saláta közepére öntjük. Végül az egészet meglocsoljuk borecettel, borsozzuk és olívaolajat öntünk rá.

DÁN SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg rokfort sajt, 1/2 uborka, 25 dkg sonka, 2 alma, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejszín, só, bors, csipetnyi torma, néhány salátalevél

Elkészítése: Az uborkát, almát, sajtot, sonkát kockára vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, tormával ízesítjük, ráöntjük a saláta alapanyagára, és egy órára behűtjük. Salátaleveleken elrendezve tálaljuk.

EDIT SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg eidami csíkokra vágva, 2-3 banán fél szeletekre vágva, 2 alma csíkokra vágva, 2 csemegeuborka csíkokra vágva, 10-20 dkg szőlő kimagozva, félbevágva
Az öntete: 50 dkg majonéz, 2-3 dl tejföl, 2-3 dl tejszín, só, fehérbors

Elkészítése: Az egészet összekeverem és leöntöm az öntettel. Lehet fogyasztani!
Változatai: Szaporítom konzervmandarinnal, vagy csirkemell-sonkával, vagy vörösborban puhított aszalt szilvával.

EGYIPTOMI FETASALÁTA KAPORRAL ÉS MENTÁVAL
Hozzávalók: 200 gr feta feldarabolva, 3 ek olívaolaj, fél citrom leve, 1 közepes uborka meghámozva, apróra vágva, 1 kis vöröshagyma apróra vágva, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél (friss!), 2 teáskanál apróra vágott petrezselyem, 2 teáskanál apróra vágott kapor

Elkészítése: Morzsoljuk a fetát egy tálba, keverjük össze az olajjal és a citromlével, szórjuk meg fekete borssal. Könnyedén keverjük bele az uborkát, hagymát és a fűszereket.
Különösen finom pizza kenyérrel vagy pitával.

FOKHAGYMÁS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg füstölt sajt, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 salátauborka, 1 kis fej saláta, 1 evőkanál zöld bors, 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint só

Elkészítése: A sajtot, fél cm-es kockákra aprítom, és tálba rakom, a megtisztított, és felkarikázott zöldhagymát kissé megsózom, és jól összekeverem. A pácléhez a borsot mozsárban durvára töröm, a megtisztított fokhagymát fokhagymaprésen átnyomva hozzáadom. A borecetet, az olajat és a sót közé keverem. A páclevet a sajtra öntöm, és 10 percig hagyom állni. Közben többször is megforgatom. Az uborkát meghámozom, és félbevágva kimagozom. Akkora kockákra aprítom, mint amekkora a sajtkocka, majd hagymával együtt a sajthoz teszem. A salátát megtisztítom, megmosom és leszárítom. A külső nagy leveleit négy tányéron elosztom. A kisebb leveleket finom csíkokra metélem, és a sajtos- uborkás- hagymás keverékhez adom. Még egyszer megízesítem, és a salátalevelekre halmozom.

GABI SALÁTA
Elkészítése: Csíkokra vágunk 25 dkg Pannónia sajtot és 2 db almát. Hozzávegyítünk 15 dkg piros szőlőszemet. Megszórjuk 3 dkg hámozott durvára vágott mandulával. 3 evőkanál tejszínt 3 evőkanál joghurttal együtt felverünk. Ízesítjük citromlével, cukorral és borssal. A salátához keverjük. Hűtve adjuk asztalra.

GOMBÁS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg eidami sajt, 20 dkg gombafej, 1 db citrom, 10 dkg ketchup, 1 db fejes saláta, 1 db főtt tojás, 10 dkg majonéz, 5 cl tejszín, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A kockákra vágott gombát citromos, sós vízben megfőzzük, levét leszűrjük, és a gombát kihűtjük. A sajtot kockákra vágjuk, a tojást fölszeleteljük. A majonézt, a tejszínt simára keverjük, hozzáadjuk a ketchupot, sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük. Jól lehűtve salátalevélre tálaljuk, és citromkarikával díszítjük.

GÖCSEJI SAJTSALÁTA ILLATOS SALÁTAÖNTETTEL
Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 2 db paradicsom, 4 dkg dióbél, 25 dkg Anikó vagy Enikő sajt (ezt helyettesíthetjük sváb sajttal vagy Feta sajttal), 2 db alma, 2 db nektarin, 1 fürt szőlő
Az illatos salátaöntethez: 2 evőkanál illatos salátaecet, 1 pohár joghurt vagy kefir, negyed csomag petrezselyemzöld finomra vágva, só, őrölt bors

Elkészítése: A megmosott salátaleveleket apróra tépkedjük, egy tányéron körberakjuk.
A paradicsomokat felszeleteljük, az almákat vékony metéltre vágjuk, és a tányér közepére tesszük. Melléhelyezzük a szeletelt sajtot és nektarin-cikkeket, majd a megmosott szőlőszemeket és dióbelet is.
Illatos salátaöntettel leöntve, jól behűtve tálaljuk. Szép és finom étel.
Elkészítési idő: 30 perc

GYÜMÖLCSÖS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg ementáli (Pannónia) sajt, 2 savanykás ízű alma, 1 fürt szőlő, 5 dkg durvára vágott dióbél, 1 1/2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 3 evőkanál száraz fehérbor, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál porcukor, 1 csapott mokkáskanál törött bors, 1 fej vöröshagyma (vagy 1 csokor zöldhagyma), ízlés szerint só

Elkészítése: Először is a mártást készítjük el. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral, a borral, a sóval és a borssal, majd kevés cukorral fűszerezzük. Az almákat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Kicsumázzuk, és vékony szeletkékre vágva, azonnal beleforgatjuk a mártásba, hogy ne barnuljanak meg. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra metéljük, és a karikákat szétszedjük. Megsózzuk (de nem besózzuk), majd jól összekeverjük. 15 percig hagyjuk állni. A diót a salátához keverjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, és ugyancsak hozzáadjuk a salátához. A sajtot vékony csíkokra vágjuk, és jól összekeverjük a többi hozzávalóval. Végül beleforgatjuk a sós hagymát is, levével együtt. A tálat szorosan befedjük, nehogy a hagyma erős illata elárassza a hűtőszekrényt. Legalább fél napig érleljük.
Salátaköretnek mindenfajta szárazabb húshoz nagyon jó (különösen grillcsirkéhez), de magában is fogyasztható vacsorára, néhány szelet pirított kenyérrel.

HOLLAND SAJTSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 4 dl kefir, 2 csokor piros retek, 10 dkg trappista sajt, 2 db savanykás alma, 2 db héjában főtt burgonya, 1 fej lilahagyma, 1 ek mustár, 1 tk Só, 1 mk törött fehér bors

Elkészítés: A kefirben elkeverjük a mustárt, a sót és a borsot. A megtisztított hagymát fokhagymaprésen átnyomjuk, és ugyancsak a mártásba keverjük. A meghámozott burgonyát a megmosott, kicsumázott héjas almával meg a tisztított, héjas retekkel együtt nagyon vékony csíkokra vágjuk, és azonnal beleforgatjuk a mártásba. Ezután beletesszük a sajtot, amit szintén vékonyan felcsíkozunk, majd a salátástálat befedjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Tálalás előtt óvatosan felkeverjük, pirított barna kenyér- vagy korpáskenyér-szeletekkel kínáljuk. Finomra vágott friss kaporral is ízesíthetjük.
Elkészítési ideje: körülbelül 30 perc

JUHSAJTSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg sós juhsajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 25-30 dkg kemény, apró paradicsom, 2 evőkanál kimagozott olajbogyó, 3 dl tejföl, fél citrom leve, 3 evőkanál olaj, 2 teáskanál szardellapaszta, salátalevelek, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, kevés só

Elkészítése: A vöröshagymát tisztítás után apró kockára vágjuk, és gyengén megsózzuk. A juhsajtot vékonyra metéljük, a paradicsomokat megmossuk, letörölgetjük, és karikákra szeleteljük. A tejfölt, az olajat, a citromlevet, a szardellapasztát, az őrölt fehér borsot és a nagyon finomra vágott olajbogyót összekeverjük, majd hozzáadjuk a hagymakockákat, a paradicsomot és a juhsajtot. Óvatosan átforgatjuk az egészet, és félórányi hűtés után a megmosott és megszárított salátalevelekre halmozzuk.

KECSKESAJTOS SALÁTA
Elkészítése: A sajtot olíva olajba p coljuk, szeleteljük, és a grillbe tesszük, amíg megolvad. Tálaláskor friss ecetes, saláta tetejére tesszük.

KERTÉSZ SALÁTA EMENTÁLI SAJTTAL (REMOULADE JARDINIERE A L’EMMENTAL)
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sárgarépa, 1 zellergumó, 30 dkg ementáli, 2 avokádó, 1 üveg mustáros majonéz, só, bors
Elkészítés: 35 perc

Elkészítése: Reszeljük le a zellert, a sárgarépát és a sajtot a reszelő nagyobb lyukán.
Keverjük össze a majonézzel.
Hámozzuk meg az avokádót nagyon vékonyan, majd vágjuk vékony szeletekre. Csepegtessünk rá citromlét.
Tegyük az avokádó ágyra a salátát, díszítsük avokádó szeletekkel.

LAPPFÖLDI SAJTSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg Lapland típusú sajt (tehéntejből készült speciális érlelt-sült sajt), 10 dkg salátalevél, 5 dkg reszelt marharépa, 5 dkg reszelt sárgarépa, 5 dkg uborka, 5 dkg paradicsom, 0,5 dl borecet

Elkészítése: Összekeverjük a hozzávalókat és ízesített borecettel tálaljuk a salátát.

MÉZES-DIÓS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: lollo saláta, méz, füstölt karaván sajt, dió, salátaolaj, saláta fűszerkeverék

Elkészítése: Sajtot nagyobb kockákra vágni, a megmosott apróra tépdelt salátával és dióval összekeverni, meglocsolni salátaolajjal, és annyi fűszerkeverékkel, hogy ízt kapjon, de semmiképp ne legyen kifejezetten sós. Végül kevés mézzel meglocsolni, hogy enyhén édeskés legyen.

NIZZAI SAJTOS SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg sajt, 3 tojás, 2 rókagomba, 1 fej saláta, 10-15 szem kapribogyó, 6-8 ecetes gyöngyhagyma, 4-5 gerezd ecetes paprika, 1 pár virsli, fél dl sherry, olaj, borecet, só

Elkészítése: A salátát alaposan megmossuk, jól lecsorgatjuk, apróra tépkedjük, a tojásokat felkarikázzuk, a sajtot (valamilyen kemény sajt, pl. ementáli) kis kockákra, a megmosott, megszárított gombát vékony szeletekre vágjuk. A virslit megfőzzük, kihűtjük, ujjnyi vastagra felszeleteljük, a többi hozzávalóval együtt (kapribogyó, gyöngyhagyma, paprika) egy mélyebb üveg- vagy porcelántálba tesszük, összekeverjük. Elkészítjük az öntetet: az olajat, borecetet, a sherryt sóval, borssal jól kikeverjük, de csak a tálaláskor adjuk a salátához, mert a levelek összesnek. A salátakeveréket tálalásig a hűtőben tartjuk.

NORMANDIAI SAJTOS SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 6 db savanykás alma, 20 dkg majonéz, 1 nagy fej lila hagyma, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 15 dkg ementáli sajt, 1/2 csokor petrezselyem, 2 evőkanál citromlé

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük. Az almát apró kockákra vagdaljuk, és a citromlével meglocsoljuk. A háromféle sajtot lereszeljük, a petrezselymet apróra vagdaljuk. A fölszeletelt hagymát, almát, a reszelt sajtot és a petrezselyem zöldjét óvatosan összekeverjük és leöntjük a kész majonézzel. Pirítós kenyeret kínálunk mellé.

ŐSZIBARACKOS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz felezett, hámozott őszibarackbefőtt, 40 dkg ementáli sajt, 1 üveg majonéz, snidling vagy hagyma

Elkészítése: A hozzávalókat feldaraboljuk kis kockákra, majd leöntjük a majonézzel. A végén apróra vágott snidlinget, ha nincs, hagymát keverünk hozzá.

PECORINO ÉS DIÓSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg Pecorino sajt kockázva (más olasz jellegű sajt is megfelelő), 10 dkg dióbél, durvára vágva, 4 evőkanál frissen vagdalt petrezselyem, 3 evőkanál citromlé, 4 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt bors, 4 evőkanál olívaolaj, 2 szelet korpás kenyér kockázva és pirítva, salátalevelek, petrezselyemág, paradicsom a díszítéshez

Elkészítése: A kenyéren és a díszítésen kívül mindent összekeverünk. A csészéket a salátalevelekkel kibéleljük, rátesszük a Pecorino salátát, a pirított kenyérkockát, majd paradicsommal és petrezselyemmel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 15 perc

PIKÁNS MORAVAN SALÁTA
Hozzávalók: 1 kisebb káposztakonzerv, 15 dkg durvára vágott alma, 8 dkg apróra vágott hagyma, 1 csomó retek finomra reszelve, 5 dkg reszelt sárgarépa, 2 pohár joghurt, 25 dkg reszelt sajt (Moravan 40 %), citromlé, petrezselyemzöld, metélőhagyma, ligurcek (lestyán)

Elkészítése: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, Worcester vagy szójaszósszal ízesítjük, adhatunk hozzá savanyított uborkát is. Ízlés szerint ízesíthetjük cukorral. Hűtve tálaljuk.

RINGLIS SAJTSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kemény fejes saláta, 1 csokor zöldhagyma, 15 dkg ementáli sajt, 1 doboz ajókagyűrű (ringli), 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár

Előkészítése: a megmosott és lecsöpögtetett salátát leveleire szedem, majd kézzel kis darabokra tépkedem. A sajtot vékony csíkokra vágom. A ringli levét leszűröm, és apróra összevagdalom. A megtisztított hagymát zöldjével együtt vékonyan felkarikázom.

Elkészítése: mély salátás tálban egyneműre keverem a majonézt, a mustárt és a ringli olaját, majd beleforgatom az összes hozzávalót. Befedem és a hűtőszekrényben egy-két óráig érlelem. Nem tovább, mert a saláta összeesik.

RÓMAI SALÁTA (INSALATA ROMANO)
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg reszelt juhsajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej jégsaláta, 1,2 dl olívaolaj, 4 szelet rozskenyér, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál Worcestershire szósz, ízlés szerint Dijoni mustár, só, bors, 12 db ajóka

Elkészítése: Vágja apróra a fokhagymát, és az olívaolaj felében hagyja állni 2-3 órán keresztül. A kenyérszeleteket vágja apró kockákra, és szárazon pirítsa meg a kockákat. A megmosott salátaleveleket tépkedje kis darabokra. Ezután valamennyi összetevőt forgasson össze egy keverőtálban, végül fűszerezze ízlése szerint. Tegye néhány órára hűtőszekrénybe, majd a felkarikázott ajókával díszítve tálalja.

SAJTSALÁTA 01.
Elkészítése: Levétől lecsurgatunk egy konzervkukoricát, és összekeverjük egy kis üveg, levétől lecsurgatott zöldborsóval, 20 dkg kockára vágott eidami vagy ementáli sajttal és két nagy, meghámozott, kockára vágott almával. Belereszelünk egy kis fej vöröshagymát, belevágunk vékony karikákra néhány csemegeuborkát, és néhány csepp almaecettel megöntözve, salátafűszerrel meghintve néhány óráig állni hagyjuk. Tálalás előtt a levet leöntjük róla, és a salátát összekeverjük egy tubus kész majonéz meg 2 dl tejföl keverékével, amelyet kevés ételízesítővel, 1 csokor összevagdalt petrezselyemmel meg késhegynyi majoránnával fűszereztünk.

SAJTSALÁTA 02.
Hozzávalók: 15 dkg sajt, 1 csomag retek, 1 lila hagyma, 1 uborka, fél szál zeller, 1-1 színes paprika, 2 dl joghurt, 3 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, só, bors

Elkészítése: A saláta zöldségeit előkészítjük, majd egyforma darabokra vágjuk, és egy nagy tálban összeforgatjuk. A tetszés szerint kiválasztott sajtot kockára vágjuk. A natúr joghurtot majonézzel és mustárral kikeverjük, sóval és frissen őrölt borssal megszórjuk. Ha olasz sajtot választottunk, az öntetbe keverjünk még egy kevés friss oregánót vagy bazsalikomot. Ha kék penészes sajtot választottunk, kevés zúzott fokhagymával és snidlinggel tehetjük gazdagabb ízűvé salátánkat.

SAJTSALÁTA 03.
Hozzávalók: 10-10 dkg füstölt sajt, reszelt márványsajt, ementáli sajt, juhsajt, 10 szem olajbogyó, 1 fiola kapribogyó, 1 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 fej saláta, 3 dl tejföl, 5 dkg finomra darált dió, 5 dkg durvára tört dió, só, törött fehér bors és mustár, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma, 2 alma

Elkészítése: A zöldhagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, majd megsózzuk. A sajtokat kis kockákra szeleteljük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsöpögtetjük, és kézzel apróra tépjük; fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. A tejfölt, a kapribogyó leszűrt levét, a mustárt, a sót, a törött fehér borsot, a szétzúzott fokhagymát és a darált diót összekeverjük, hozzáadjuk a meghámozott, kicsumázott és lereszelt almát, a sajtkockákat, a félbevágott kapribogyót, a finomra vagdalt, kimagozott olajbogyót és a zöldhagymát. Alaposan összeforgatjuk, és másfél óráig hűtjük. Fogyasztás előtt összekeverjük a salátával, tetejét megszórjuk a durvára tört dióval és a reszelt márványsajttal.

SAJTSALÁTA 04.
Elkészítése: 3 fajta sajtot (20-20-30 dkg, ebből az egyik füstölt legyen) és egy kis fej hagymát lereszelünk. Hozzáadunk egy tubus majonézt, és egy kevés tejfölt, amíg összeáll. Pár órára hűtőbe tenni.

SAJTSALÁTA 05.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 30 dkg főtt vagy sült csirkehús, 2 kemény tojás, 1 alma, 2 vizes uborka. A mártáshoz: 2 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt torma, 1 kávéskanál mustár, 1 csomó petrezselyem, ízlés szerint ecet, só

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük és meghámozzuk. Az almát is meghámozzuk, a magházát kivágjuk, Ezután a húst, a burgonyát, az almát, a főtt tojást és az uborkát csíkokra vagy kockákra vágjuk. Tejfölből, tormából, mustárból, ecetből és az apróra vágott zöldpetrezselyemből elkészítjük a mártást, és összekeverjük a salátával. Ha frissen főzzük a húst, a visszamaradt levet leszűrjük, kevés zselatinnal összekeverjük, megdermesztjük, és csíkokra vágva a salátához keverjük. A tejföl, a mustár és az ecet helyett használhatunk tartármártást és citromot. A tálalásnál díszíthetjük salátalevelekkel.

SAJTSALÁTA 06.
Hozzávalók: 25 dkg rokfort sajt, 1/2 uborka, 25 dkg sonka, 2 alma, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejszín, só, bors, csipetnyi torma, néhány salátalevél

Elkészítése: Az uborkát, almát, sajtot, sonkát kockára vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, tormával ízesítjük, ráöntjük a saláta alapanyagára, és egy órára behűtjük. Salátaleveleken elrendezve tálaljuk.

SAJTSALÁTA 07.
Hozzávalók: 20 dkg kockára vágott ementáli, 2 kockákra vágott alma, 20 dkg szeletelt zeller, só
A mártáshoz: 1 dl tejföl, 1 dl majonéz, 1 ek reszelt torma, só, fehér bors, néhány szál petrezselyem,- vagy zellerzöld, néhány csepp citromlé

Elkészítése: Sós vízben félpuhára főzzük a zellert. Kihűtjük, leszűrjük, és egészen apróra vágjuk. Elkészítjük a mártást.
Összekeverjük a sajtot, az almát és a zellert a mártással, petrezselyemzölddel megszórjuk. Lehűtve tálaljuk.

SAJTSALÁTA BALZSAMECETES-OLÍVÁS JÉGSALÁTÁVAL
Hozzávalók: jégsaláta 100 g, feta sajt 20 g, mozzarella sajt 20 g, köményes sajt 10 g, joghurt 30 g, olívaolaj, balzsamecet, petrezselyem zöld, só, kakukkfű
Elkészítése: A jégsalátát kézzel apró darabokra tépkedjük. A balzsamecettel és olívaolajjal és a fűszereket lazán összekeverve tálba tányérra tálaljuk, majd a háromféle egyforma nagyságúra vágott sajtot vegyesen ráterítjük.

SAJTSALÁTA SZŐLŐVEL
Hozzávalók: 1-1 nagy fürt piros és fehér szőlő, 20 dkg jól érett márványsajt, 4 dl kefir, 1 citrom leve, 2 cl brandy, 1 nagy savanyú alma, csipetnyi cukor és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A tejfölbe belekeverem a megreszelt sajtot, a citrom kifacsart és átszűrt levét, csipetnyi cukrot és az őrölt fehér borsot, majd a brandyt is. Az almát megmosom és kicsumázom, majd héjastul vékonyka hasábokra vágom. Azonnal beleforgatom a sajtos krémbe. A megmosott és leszemezett szőlőt salátástálba rakom, és ráöntöm a kefires-sajtos krémet. Jól összekeverem, és szorosan lefedve a hűtőszekrényben 1-2 órán át, hűtöm. Pirított fehér kenyér vagy péksütemény illik hozzá.

SZŐLŐS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg márványsajt, 1 fürt szőlő, 1 alma, 4 dl kefir, 1 citrom leve, 2 cl brandy, cukor, őrölt fehérbors

Elkészítése: A sajtot reszeld le, s keverd bele a kefirbe. Add hozzá a citromlevet, a brandyt, majd cukrozd, s borsozd meg. A kicsumázott almát vágd keskeny hasábokra, a szőlőt pedig szemezd le, s ezeket is forgasd bele a mártásba. A salátát fedd le, s egy-két órára tedd be a jégszekrénybe.

SONKÁS SAJTSALÁTA
Hozzávalók 4 adaghoz: 20 dkg óvári sajt, 20 dkg gépsonka, 20 dkg csemegeuborka, cukormentes majonéz, tejföl

Elkészítése: A sajtot, a sonkát és az uborkát kockázd fel, keverd össze, és a majonézzel elkevert tejföllel öntsd le.

TARKA SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg uborka, 20 dkg zöldpaprika, 15 dkg fokhagymás sajt, 1 kanál olaj, salátalevél, 1 csokornyi metélőhagyma, só

Elkészítése: A sajtot és az uborkát felkockázzuk, a paprikát vékony csíkokra vágjuk. Ráöntjük a salátaolajat, ez lehet olíva, vagy szezámolaj is, sózzuk, és rászórjuk a felaprított snidlinget. Betesszük a hűtőbe, és ha jól lehűlt salátaleveleken tálaljuk.
Ezt a salátát még megtoldhatjuk paradicsommal, és uborkával is.

TEJFÖLÖS-JOGHURTOS SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg ementáli sajt, arasznyi kígyóuborka (ez kb. 10 dkg-ot jelent), 2 alma, 3 főtt tojás, 1 csomó retek, fél fej saláta, 6 evőkanál tejföl, 4 evőkanál joghurt, só (ízlés szerint), pár csepp citromlé, 1 csapott evőkanál porcukor,1 kiskanál mustár

Elkészítése: Hámozd meg a megmosott kígyóuborka darabot, tisztítsd meg, és csumázd ki az almát, főzd meg keményre a tojásokat, és tisztítsd meg a retket! Ezután a sajtot, az uborkát, az almát, a retket valamint a főtt tojást vágd apró kockákra vagy csíkokra tetszés szerint! A salátát mindenképpen vékony csíkokra szeleteld! Amikor mindezzel megvolnál, keverd össze egy külön tálban a tejfölt a joghurttal, sózd meg ízlés szerint, add hozzá a megadott mennyiségű citromlevet, a porcukrot és a mustárt, keverd el jól, végül pedig a megkapott mártásba szórd bele az előzőleg feldarabolt hozzávalókat, forgasd át az egészet, és készen is vagy!

UBORKÁS ROKFORTSALÁTA
Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg reszelt rokfort sajt, 2 dl tejföl, 1 dl majonéz, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 1 fiola kapribogyó, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés cukor

Elkészítése: A vöröshagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágjuk és megsózzuk (nem besózzuk, csak megsózzuk!). A paradicsompaprikát apró kockákra vágjuk, a megmosott uborkát héjastul lereszeljük az ecetes uborkával együtt. A levétől leszűrt kapribogyót apróra vágjuk. A majonézt összekeverjük a tejföllel, a kapribogyó levével, az összezúzott fokhagymával, a törött fekete borssal, kevés cukorral. A reszelt rokfortot és a többi összetevőt beleforgatjuk a mártásba, majd szorosan lefedve hűtőszekrényben érleljük legalább 3 órán keresztül. Pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.

ZELLERES SAJTSALÁTA
Hozzávalók: 1 csokor aprított zeller zöld, 5 dkg sovány füstölt fokhagymás sajt, 5 dkg sovány köményes sajt, 2 db zellerszár

Elkészítése: Az öntet elkészítéséhez a natúr joghurthoz adunk 1 csokor aprított zeller zöldet, majd alaposan kikeverjük és félretesszük. A salátához a zellerszárakat felkockázzuk, 5-5 dkg sovány köményes sajtot és sovány füstölt fokhagymás sajtot durvára reszelünk. Az egészet keverőtálba tesszük, és az öntettel meglocsoljuk. Frissen, a paradicsomos kenyérrel fogyasztjuk.