Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egészségünkre! - Zöldségsaláták


BURGHULOS ZÖLDSÉGSALÁTA (TABULEH)
Hozzávalók: 10 dkg burghul (törtbúza), 1 paprika, 4 érett paradicsom, 1 szál mentalevél (vagy 1 kávéskanál száraz menta), 1 citrom leve, 1 kis fej vöröshagyma, 2 csokor petrezselyemzöld, néhány salátalevél, 4 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: A burghult bő vízben, kb. 30 percig főzzük, majd lecsurgatva nedvszívó ruhára tesszük. A paprikát és a paradicsomot kockákra vágjuk. A fokhagymát, vöröshagymát, petrezselyemzöldet, valamint a mentaleveleket apróra vágjuk.
A zöldségféléket a burgullal jól összekeverjük, meghintjük petrezselyemzölddel és mentával; megsózzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal elkevert citromlével.
10 percig állni hagyjuk, miközben néhányszor jól megkeverjük.
Ezután a salátalevelekkel díszített tálaló edénybe tesszük a masszát és felszolgáljuk.
Megjegyzés: Ez az étel is kipróbálható rizzsel és tarhonyával is.
Elkészítési idő: 45 perc

BURGONYÁS ZÖLDSÉGSALÁTA 01.
Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 50 dkg héjas burgonya, 25 dkg tisztított karfiol, 20 dkg jó kemény, apró paradicsom, 2 dl tejföl (vagy joghurt), ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors, 2 csokor, friss, zöld kapor, fél citrom leve, csipet cukor

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzöm, a megtisztított zöldségeket pedig külön-külön gőzben (vagy nagyon kevés sós vízben) félpuhára párolom és hagyom kihűlni. A meghámozott főtt burgonyát apró kockákra vágva lehetőleg többrészes salátástál egyik mélyedésébe halmozom, a többi mélyedésbe teszem a párolt zöldségeket és a kis kockákra vágott paradicsomot, külön-külön. (Ha nincs osztott táluk, akkor egy nagyobb pecsenyéstálra külön-külön halmokba rakják!)
A tejfölt összekeverem a citromlével, a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott kapor háromnegyed részével, majd a sóval és a csipetnyi cukorral ízesítem. A mártást ráöntöm a saláta alkotórészeire, és a maradék kaporral meghintve follpack fóliával jó szorosan letakarom. Hűtőszekrénybe teszem egy-két órára.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc

BURGONYÁS ZÖLDSÉGSALÁTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg héjas burgonya, 25 dkg zöldbab, 25 dkg tisztított karfiol, 20 dkg jó kemény, apró paradicsom, 2 dl tejföl (vagy joghurt), ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors, 2 csokor, friss, zöld kapor, fél citrom leve, csipet cukor

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzöm, a megtisztított zöldségeket pedig külön-külön gőzben (vagy nagyon kevés sós vízben) félpuhára párolom és hagyom kihűlni. A meghámozott főtt burgonyát apró kockákra vágva lehetőleg többrészes salátástál egyik mélyedésébe halmozom, a többi mélyedésbe teszem a párolt zöldségeket és a kis kockákra vágott paradicsomot, külön-külön. (Ha nincs osztott táluk, akkor egy nagyobb pecsenyéstálra külön-külön halmokba rakják!)
A tejfölt összekeverem a citromlével, a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott kapor háromnegyed részével, majd a sóval és a csipetnyi cukorral ízesítem. A mártást ráöntöm a saláta alkotórészeire, és a maradék kaporral meghintve follpack fóliával jó szorosan letakarom. Hűtőszekrénybe teszem egy-két órára.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc

CSIRKÉS ZÖLDSÉGSALÁTA
Hozzávalók: 1 sült csirke, 1 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál étolaj, 1/4 teáskanál szójaszósz, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1/4 teáskanál szárított kapor, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál fekete bors, 20 dkg rózsáira szedett karfiol, 10 dkg uborka, 2 zellergyökér, 1 cikória (10 dkg), 2 paradicsom, 8 olívabogyó a díszítéshez

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, a bőrét lehúzzuk. A húst lebontjuk a csontról, és kis kockákra vágjuk. Az ecetet, az olajat és a fűszereket összekeverjük és ízesítjük. A húst ebbe a páclébe tesszük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A karfiolt sós vízben megfőzzük, hideg vízben leöblítjük, megszárítjuk. Az uborkát héj és mag nélkül centiméteres darabokra szeljük. A zellert és a cikóriát vékony félkör alakú szeletekre vágjuk fel. A zöldséget a marinírozott csirkéhez adjuk, ízesítjük, paradicsomszeletekkel és olívabogyóval díszítjük. Lehetőleg azonnal tálaljuk. Vajas pirítóst vagy fűszeres majonézt ajánlunk hozzá.

DIÓS TÖRTBÚZA (BURGHUL) SALÁTA - BEZERGHEN
Hozzávalók: 10 dkg törtbúza (burghul), 1 kisfej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 érett paradicsom, 10 dkg dióbél, 1 csipetnyi köménymag, 1 csipetnyi koriandermag, 1 cseresznyepaprika, 2 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olívaolaj, néhány salátalevél, 10-12 db fekete olívabogyó, só és bors

Elkészítése: A burghult bő vízben kb. 30 percig főzzük, majd 5 percig még állni hagyjuk, és ezt követően leöntjük róla a vizet.
A leforrázott és meghámozott paradicsomot szitán átpasszírozzuk. A belső héjától is megtisztított diót megdaráljuk. A petrezselyemzöldet megvágjuk. A koriandermagot, a köménymagot és egy kevés cseresznyepaprikát szintén megdarálunk. A fekete olívabogyót pedig kimagozzuk.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a törtbúzát és a megdarált alkotórészeket. Meghintjük a petrezselyemmel, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.
Egy jókora salátástálat kibélelünk salátalevéllel, rátesszük az elkészült ételt, fekete olívabogyóval díszítjük és felszolgáljuk.
A burghul rizzsel vagy tarhonyával helyettesíthető, így 3 különböző ételt készíthetünk.
Elkészítési idő: 45 perc

NYÁRI ZÖLDSÉGSALÁTA
Hozzávalók: 2 tojás, 2-3 csomó hónapos retek, 3 új sárgarépa, 15 dkg cukorborsó, 1 fejes saláta, 1 dl Vinaigrette mártás, 1 kiskanál turbolyalevél

Elkészítése: Főzzük keményre a tojásokat, kevés sós vízben pároljuk meg a zöldborsót. A megtisztított retket fölkarikázzuk, a megkapargatott sárgarépát, megreszeljük, és mély tálban összevegyítjük. A víztől lecsurgatott salátaleveleket tépdessük, vagy vágjuk darabokra, és a lecsurgatott, kihűlt borsóval együtt vegyítsük a retek-répa keverékhez.
A Vinaigrettet ízesítsük turbolyával, reszeljük bele a kemény tojásokat, jól dolgozzuk össze, és csak tálaláskor töltsük a salátára.
Salátaöntetnek készíthetünk mustárral és turbolyával ízesített majonézt is.

NYERS GOMBÁS TAVASZI SALÁTA (PRINTANIÉRE AUX CHAMPIGNONS)
Hozzávalók: 20 dkg csiperke, 1 fejes saláta, 3-4 friss zellerszár, 2 cs. retek, 20 szem fekete olajbogyó kimagozva, pár szem dióbél, 1 citrom, só, bors, 3 ek olívaolaj (kukoricaolaj), 1 ek vágott snidling (metélőhagyma)

Elkészítése: A zellerszárakat 2 cm-es darabokra, a retket karikára vágjuk. Vagdaljuk durvára a diót. A gombát szeleteljük vékonyra. A salátát szedjük leveleire.
Készítsük el a salátaöntetet: az olajat elkeverjük a citromlével, sózzuk, borsozzuk, metélőhagymát szórunk bele.
Mély tálat kibélelünk a salátalevelekkel, beletesszük az összekevert zöldséget, meglocsoljuk salátaöntettel.
Tálalás előtt behűtjük.
Ital: asztali fehérbor vagy rozé.

SANGHAJI ZÖLDSÉGSALÁTA
Elkészítése: Mossunk meg és szedjünk leveleire egy fej zellert vagy kínai kelt, vágjuk fél centi vastagra, és tegyük egy lábas hideg, sós vízbe. Hámozzunk meg, és szeleteljünk, a lehető legvékonyabbra egy uborkát. Vágjunk apróra egy zöldpaprikát. Tegyük az uborkát és paprikát is a lábasba, és hagyjuk együtt állni 30 percig. Csöpögtessük le, mossuk jól át, és tegyük egy mély tálba. Öntsünk rá tartárt két evőkanál szójaszósszal ízesítve, és szórhatunk rá kevés reszelt hagymát.

TARKA ZÖLDSÉGSALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg zöldbab, 10 dkg karfiol, 10 dkg sárgarépa, 1 kávékanál tengeri só, 10 dkg uborka, 2 szál zellerzöld
Az öntethez: 2 kávéskanál citromlé, 1 kávéskanál napraforgóolaj, fél kávéskanál fűszeres só, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál finomra vágott snidling, 1 evőkanál finomra vágott, petrezselyem

Elkészítése: A karfiolt, a zöldbabot és a sárgarépát megtisztítjuk. Megmossuk és feldaraboljuk. Enyhén sós vízben 10-12 percig f6zzük. Közben meghámozzuk az uborkát, és 1 cm-es kockákra vágjuk. A zeller zöldjét megmossuk és apr6ra vágjuk. Elkészítjük az öntetet a citromléből, napraforgóolajból, fűszeres sóbó1 és a zúzott fokhagymából. Habver6vel hozzákeverjük a tejfölt is. A zöldséget lecsöpögtetjük, és tálba tesszük, majd hozzáadjuk az uborkát és a zellert. Az öntetet a még meleg zöldségre öntjük, és óvatosan megkeverjük.
Snidlinggel és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

VEGYES ZÖLDSÉGSALÁTA 01.
Hozzávalók: 15-20 dkg konzerv sárgarépa; zöldbab, zöldborsó, spárga, kukorica, gomba, 1 kis fej lilahagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 1 nagy paradicsom, 3 evőkanál 5%-os borecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, só
Elkészítése: A leszűrt konzerv sárgarépát, zöldbabot, zöldborsót, spárgát, kukoricát, gerezdre vágott gombát összekeverjük a cikkekre vágott paradicsommal. Az olajból, ecetből, finomra vágott metélő- és lila hagymából, kevés cukorral, sóval öntetet készítünk. Ezzel öntjük le a zöldségeket és összekeverjük.

VEGYES ZÖLDSÉGSALÁTA 02.
Hozzávalók: 20 dkg mirelit sárgarépakocka, 20 dkg zsenge mirelit zöldborsó, 20 dkg morzsolt mirelit csemegekukorica, 20 dkg mirelit brokkoli, 2 db közepes nagyságú, piros paradicsompaprika, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db közepes nagyságú csemege uborka. 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors
Elkészítése: Az összes mirelit zöldséget beleöntöm egy mély tűzálló tálba és ráöntök egy deci vizet. A tálat saját fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolom. A legmagasabb fokozatra kapcsolom, és tíz percre beállítom. Félidőben a tálat kiveszem, a zöldségeket megkeverem, és a tálat is megfordítom. Míg a zöldség párolódik, a saláta mártását elkészítem: a majonézt simára keverem a tejföllel, a megreszelt vöröshagymával, a nagyon apróra metélt kaporral, a mustárral, a sóval, a borssal. (A mártást erősen sósnak kell érezni, ugyanis a teljesen sótlan zöldség hamar beszívja majd.) A mártásba belekeverem még a nagyon apró kockákra vágott paradicsompaprikát és az uborkát is. A megpárolódott zöldséget további négy percig hagyom háborítatlanul a sütőben, csak ezután veszem le a fedelét. Szűrőbe téve a levét hagyom lecsöpögni (nem öntöm ki, mert levest lehet ízesíteni vele) és kihűtöm, majd belekeverem a mártásba. Jól lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben, hogy az ízei összeérjenek Kiváló vacsora néhány szelet pirított kenyérrel.

ZÖLDSÉGSALÁTA 01.
Hozzávalók: 25-25 dkg mirelit zöldbab és sós vízben megfőzve, 2 fej apróra vágott hagyma (lehet ecetben eltett is), 3 db paradicsom szeletelve, 1 nagy tubus majonéz, apróra vágott petrezselyem

Elkészítése: A babot, borsót, hagymát, majonézt összekeverjük. A paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük.

ZÖLDSÉGSALÁTA 02. (BEZBEZ)
Hozzávalók: fél doboz mirelit zöldbab sós vízben megfőzve (vagy 15 dkg friss), fél doboz zöldborsó sós vízben megfőzve (vagy 15 dkg friss), 2 fej vöröshagyma apróra vágva (lehet ecetben eltett hagyma is), 3 paradicsom szeletelve, 1 nagy tubus majonéz, apróra vágott petrezselyem

Elkészítése: A zöldségeket és a hagymát a majonézzel jól összekeverjük, paradicsommal és apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

ZÖLDSÉGSALÁTA 03. (ENSALADA DE LEGUMBRES KOLUMBIA)
Hozzávalók: 10 dkg aprított szalámi, 25 dkg sós vízben főzött zöldbab 2 cm-es darabokra vágva, 25 dkg megfőzött zöldborsó, (lehetnek konzervek is), 2 db felszeletelt paradicsom, 3-4 db apróra vágott zöldhagyma, 1 fej saláta levelekre szedve, 5 ek olaj, 2 ek citromlé, 1 kk. só, csipet bors, 1 gerezd fokhagymapép

Elkészítése: Összekeverjük a szalámit, zöldségeket.
Kikeverjük az olajat, citromlevet, fokhagymát, sót, borsot. A zöldségre öntjük.