Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 01. - Levesek


BABLEVES
Feleségem egyik este közölte, hogy sok a szárazbab. Valamit kellene kezdeni vele. Megértettem a célzást! Mellesleg a babot is szeretem.

Hozzávalók: 1/2 kg száraz bab, 3-3 szál sárgarépa és petrezselyem, 4 l, víz, 2 fej vöröshagyma, só, vagy (és) sonkalé, 1-2 szál füstölt és lecsókolbász karikára vágva, 3-4 ek sonkazsír vagy 1,5 dl olaj, 2-3 ek liszt, 3-4 gerezd elkapart fokhagyma, pirospaprika, fél l tejföl

Elkészítése: A babot tisztára mosom, s a főzés előtti este vízbe áztatom, másnap az apróra vágott hagymával együtt felteszem főni kb. 4 l vízben. Közben a zöldségeket kis hasábokra vágom, előbb a petrezselyem, valamivel később a sárgarépa is belekerül (ha mindkettő friss-idei, akkor egyszerre). Amikor már minden félpuha, annyi sonkalét teszek hozzá, hogy kellemes íze legyen, de ne túl sós. Ha minden megpuhult, kerül bele előbb a tejföl, aztán a sonkazsírral készített fokhagymás pirospaprikás rántás. Összefőzöm, és máris mehet az asztalra.
Egyébként elkészítésénél a variációk száma végtelen.

BROKKOLI KRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 nagyobb brokkoli, 3-3 sárgarépa és petrezselyem, 1 tyúktojásnyi hagyma, leves-alap, só, őrölt bors, ételízesítő, 2-3 dl tejszín, levesbetétnek kiskocka
Elkészítése: Csirkeaprólékból, vagy leveskockából, esetleg a fotón látható zseléből, vagy levesporból alaplét készítünk.

A brokkolit rózsáira szedjük, a zöldségeket tisztítás után felkarikázzuk, vagy vékony csíkokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A zöldségalapot felöntjük 2-2.5 liternyi leves-alappal. Sóval, borssal, ételízesítővel ízlésünknek megfelelően kiízesítjük.
Ha a zöldségek puhára főttek, a brokkoli-rózsák jó felét kiszedjük a levesből, a többit botmixerrel pürésítjük.
A krémlevesbe belekeverjük a tejszínt, felfőzzük, belefőzzük a betétet, s ha minden megfőtt visszarakjuk a kiszedett rózsákat is.

BURGONYALEVES DIA MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 15 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, édes pirospaprika, babérlevél, ízlés sz. kevés majoránna, 1 ek liszt

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd a tűzről levéve meghintjük piros paprikával és hozzáadjuk a krumplit.
Beletesszük a fűszereket, összekeverjük, vízzel felengedjük és kb. 20-25 percig főzzük. Amikor már puhul a burgonya, hozzáadjuk a kolbászkarikákat, így főzzük tovább. Amikor már majdnem kész a leves, a tejfölben csomómentesen elkeverünk egy kanál lisztet és ezzel sűrítjük be a levest. Kb. 10 perc forralás után forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Megjegyzés tőlem: A húsvéti sonka főzőlevéből mindig szoktam lefagyasztani. Ebből lehet és érdemes 1-2 kanálnyit a levesbe belefőzni, finom füstölt ízt ad a levesnek!

CSIRKEGULYÁS
Hozzávalók: 1 közepes méretű csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 3 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 1-2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csapott ek piros fűszerpaprika, mokkáskanálnyi őrölt kömény, ízlés szerint só

Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot felnegyedelem. A forró olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök egy-két evőkanálnyi vizet. Ezután a tűzre visszatéve belerakom a csirkedarabokat, és mindkét oldalukon lepirítom. Ráöntök jó 1.5 l vizet, megsózom, beleszórom a köménymagot, és fedő alatt félpuhára főzöm. Ekkor hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket, a zöldpaprikát és a burgonyát, majd készre főzöm. Legvégül adom bele a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezután éppen csak egyet forralva rajta, 10 percnyi pihentetés után tálalom.
Ha nem tartod szentségtörésnek, tehetsz bele házi gulyáskrémet is!

CSÜLKÖS-KÁPOSZTÁS BABLEVES
Hozzávalók: 30-40 dkg füstölt csülök csont nélkül, 15-15 dkg szárazbab és savanyú káposzta, 10-10 dkg sárgarépa és petrezselyem, egy zöldpaprika, egy paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 3 ek liszt, 2 dl tejföl, paprika, só, kömény, babér

Elkészítése: Az előző este beáztatott babot, a felkockázott csülökkel, répafélékkel 1,5 l hideg vízben felteszed főni. Fűszerezd babérral, köménnyel, sóval. Amikor már majdnem puhának találod a babot, hozzáadod a káposztát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Az olajjal és a liszttel világos rántást készítesz, a nagyon finomra vágott vagy reszelt vöröshagymát és fokhagymát is hozzáadod, és együtt pirítod. Pirospaprikával fűszerezed, s elkevered benne simára a tejfölt.
A kész levest berántod, és egyet forralsz rajta.

CUKORBORSÓLEVES
Nemrég jöttem fel a kertből. A borsóágyásról jutott az eszembe, hogy az egyik legfinomabb leves kimaradt a szakácskönyvből. Vétkes könnyelműség, amit sürgősen pótolni kell.
Hozzávalók: hüvelyes cukorborsó, bébi répák, pár szem újkrumpli

Elkészítése: A borsót hüvelyestől nagyon alaposan megfürdetjük. A hüvelyvégeket le-, a hibás részeket pedig kivágjuk, aztán kifejtjük a borsót. A hüvelyeket 1-2 liter vízben feltesszük főni, a lét ízesítjük.  A répákat és a krumplit tisztára dörzsöljük, a répákat egészben hagyjuk, a krumplit apróbb kockákra vágjuk. A megmosott borsószemeket kevéske olajon kissé előpirítjuk, felöntjük a hüvelyek főzőlevével, a többi zöldséget is beledobjuk. Készre főzzük. Ha minden puha, akkor kerül bele a híg, pirospaprikás rántás, és a grízgaluska.
Elkészíthetjük házilag eltett cukorborsóból (lásd: Cukorborsó gőzölve), vagy fagyasztottból is.

FRANKFURTI LEVES
Elkészítése: Nem kell nagy feneket keríteni ennek a levesnek! A kelkáposztát négybe vágod, kikanyarítod a torzsáját, aztán laskára vágod. Mehet a fazékba. Ízlésednek megfelelő mennyiségben teszel bele őrölt köményt, finomra kapart fokhagymát és majorannát. Sózod, borsozod, felöntöd annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd meghámozol és kockára vágsz 4-5 krumplit, és az egészet összekevered. Fél fövésben tehetsz bele felkarikázott főzőkolbászt, vagy a fövés vége felé bőrétől megszabadított, félbe vágott virslit. Ha minden összefőtt, utóízesíted, de ha nem érzed a fokhagyma ízét, a paprikás rántásba beletehetsz egy elkapart gerezd fokhagymát, és összefőzöd.

GOMBALEVES
Egyik ismerősöm rendszeresen meg szokott lepni gombával, leginkább vargányával. Ilyenkor a menü természetesen gombaleves és rántott gomba. Nem tudom megunni egyiket se.

Elkészítése: Egy kisebb fej vöröshagymát finomra vágunk, és kevés olajon megfonnyasztunk. Hozzáadunk 30 dkg tisztított és szeletelt gombát (vagy csak a szárát), és puhára pároljuk. Sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel is ízesítjük.
Rászórunk 1 evőkanál lisztet, és kevés hideg vízzel először simára keverjük, majd felöntjük bő 1 liter hideg vízzel. Felforraljuk és belefőzzük a csipetkét. Tejfölözve tálaljuk. Ha erősebb ízeket akarsz, akkor gombaport is tehetsz bele.
A gombaport magad is elkészítheted szárított gombából. Sütőben, egy tepsiben csörgősre szárítod a gombát, majd kávédarálón finom porrá őrlöd. Légmentesen lezárva tárold, mert a nedvességet könnyen magába szívja!

HAMIS RAGULEVES GRÍZGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 2-3 sárgarépa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tk ételízesítő (lásd: Galamblelke (ételízesítő házilag), őrölt bors, só, grízgaluska

Elkészítése: A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát, alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát. Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5 - 2 l vízzel. Készre főzöm.

HÚSGOMBÓC LEVES
Ez a leves is a véletlennek köszönheti születését. Vendégeket vártunk, mindent megvettem, ami kellett, csak a levesnek valóról feledkeztem meg. Szerencsére volt itthon vagy félkilónyi darát hús, a kertben meg zöldség. Kitaláltam, megfőztem, sikerült, mindenkinek ízlett. Ez lett aztán Lányom egyik kedvenc levese. Vagy a másik? Már nem emlékszem.
Hozzávalók:
A leveshez: 2-3 sárga-répa, 1-2 petrezselyem, 1 pasztinák, 1 kis fej hagyma, 2-3 közepes gerezd fokhagyma, 1 tk ételízesítő, csipetnyi őrölt bors, só
A húsgombócokhoz: 20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kk ételízesítő, 1 kk. pirospaprika

Elkészítése: A zöldségeket a hagyma kivételével felkarikázom, a fokhagymát alaposan elkaparom. A fazék aljára kevéske olajat öntök és kissé megpirítom benne a zöldségeket és a fokhagymát. Megszórom az ételízesítővel, kevés vizet öntök rá, dinsztelem, majd beleengedem a többi fűszert és a hagymát. Pár percig dinsztelem, majd felöntöm 1,5- 2 l vízzel. Ha a zöldségek már majdnem megpuhultak, a gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe. Megszórom apróra vágott petrezselyem zölddel és készre főzöm.

Megjegyzés: Ezt a levest az utóbbi időkben kizárólag pulykanyakból főzöm. Veszek 2-3 szép, húsos pulykanyakat, ez kb. 1.5-2 kiló. Rengeteg hús van rajta, ebből lefaragok 30-40 dekányit, ledarálom, és kissé túlfűszerezve ebből készülnek a gombócok.
A megmaradt nyakakból ételízesítővel, szemes borssal és lestyánnal, alaplét főzök. Ezzel az alaplével engedem fel a ledinsztelt zöldségeket.
A léből 2-3 decit megtartok, mert ebből meg fokhagymamártás lesz! Elvégre, mint már említettem, a csontokon rengeteg hús van! Jó tudni, hogy a nyakak főzési ideje 3-4 óra! Az alaplét már előző nap el lehet készíteni!
A fokhagymamártáshoz pedig egy javaslat: Ne vegetás vízzel, vagy „kockalevessel” öntsd fel, hanem fele alaplé, fele tej, aztán jöhet a tejföl is!

HÚSLEVES Á LÁ KLEMI
Hozzávalók: 1 kg marhahús, kb. 1 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, zeller, karalábé, esetleg gomba), hagyma, fokhagyma, só, bors

Elkészítése: A húst hártyáitól megtisztítjuk, felszeleteljük és feltesszük főni. Habját leszedjük, sóval és ételízesítővel ízesítjük, belerakjuk egészben a hagymát és a fokhagyma-gerezdeket. Ha a hús már félpuha, a hasábokra vágott zöldségeket is belerakjuk a lébe. Készre főzzük, majd leszűrjük. A megfőtt zöldségeket és a főtt húst külön-külön tálra rakjuk, a levest cérnatésztával, vagy grízgaluskával befőzzük. A zöldségekből mindenki kedve szerint szed a tányérjára.
A főtt húshoz paradicsom- és fokhagymamártást adunk fel tört krumplival.

KARFIOLLEVES 01.
Elkészítése: Természetesen az üvegben eltett (Karfiol eltevése 01.) karfiolból főzöm. A zöldséget apró hasábokra vágom, és felrakom főni. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáöntöm a karfiolt, összefőzöm, ha kell, még ízesítem, az apróra vágott petrezselymet a levesbe szórom, belekeverem a tejfölt, összefőzöm, és már mehet is az asztalra.

KARFIOLLEVES 02.
Mivel Nejem imádja a csőben sült karfiolt, ez egy kicsit másképpen készül.
Elkészítése: A karfiolt alaposan letisztítom, leszedem leveleit, a torzsáját levágom, hibás részeit kivágom. A torzsát meghámozom, karikákra vágom, a vastag levélereket ugyancsak meghámozom, feldarabolom. A zöldségeket apró hasábokra vágom. Az apróságokat kétliteres fazékba rakom, ráültetem az egész karfiolt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy a karfiolt ellepje. Sózom, rakok bele ételízesítőt, és addig főzöm, míg a nagy karfiol puhulni nem kezd. Ekkor egy lapáttal kiemelem a fazékból, tányérra rakom, és éles késsel levágok egy 2-3 centis darabot az aljából. Ezt a levágott darabot aprítom fel kisebb darabokra, és megy vissza levesbe. Innentől kezdve ugyanúgy fejezem be a főzést, mint az előzőnél.

KÁPOSZTALEVES ERDÉLYI MÓDRA
Hozzávalók: fél kilónyi csontos sertéshús, pl. oldalas, 60 dkg hordós káposzta, só, bors, paprika, 1-1 ek olaj és liszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Hideg vízben feltesszük főni a húst, ha felforrt, habját leszedjük és a felvágott savanyú káposztát is hozzáadjuk. Puhára főzzük, közben sózzuk, borsozzuk. A húst kiszedjük, és darabokra vágva visszatesszük a levesbe. Paprikás rántást készítünk, és a levesbe keverjük. Tejföllel meglocsoljuk és úgy tálaljuk.

KORHELYLEVES KOLBÁSSZAL
Ezt főleg Szilveszter, vagy húzósabb ünnepek után érdemes főzni. Jót tesz a „megfáradt” gyomornak!
Hozzávalók: 25 dkg hordós káposzta, 1 szál füstölt kolbász, 3-4 dl savanyúkáposzta-lé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, cukor, ízlés szerint, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése: A megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát megfuttatom a forró olajon, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát és 1 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve hozzáadom az apróra metélt savanyú káposztát, és fedő alatt párolom néhány percig. Ez után felöntöm a káposztalével és annyi vízzel, hogy legalább 1-1,5 l legyen. Sózom és borsozom, majd 10 percnyi főzés után belekarikázom a bőrétől megfosztott kolbászt. A liszttel simára kevert tejföllel besűrítem. Felforralom, és ha túl savanyúnak érzem, csipetnyi cukorral szelídítem. 

KÖMÉNYMAGLEVES
Hozzávalók: 3-4 ek olaj, 1 púpozott ek köménymag, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek liszt, pirospaprika, 2-3 tojás, vagy/és 2-3 szelet kenyér, olaj a pirításhoz

Elkészítése: Az olajban pattogásig pirítom a köménymagot, megszórom a liszttel, és barnulásig tovább pirítom. Meghintem, majd összekeverem a pirospaprikával és felöntöm 1-1.5 l vízzel. Belekeverem a felaprított hagymát és a fokhagymát, majd 15-20 percig főzöm, közben sóval, ételízesítővel ízesítem. Átszűröm egy másik edénybe, majd a tojásokat vagy csak simán összekeverem, vagy szétválasztom a fehérjét és a sárgáját, a fehérjét belecsurgatom, és közben folyamatosan keverem a levest. Ha a fehérje „megszálkásodott”, óvatosan belecsúsztatom a sárgákat is. Pirított kenyérkockákat is adok mellé, hogy halmozzuk az élvezeteket! A maradék kenyérkockákat sózom, megszórom granulált fokhagymával és elnasizom.

LENCSELEVES GAZDAGON
Hozzávalók: 10 dkg lencse, 30 dkg burgonya, 15 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
Fűszerek: só, bors, őrölt kömény, édes pirospaprika, babérlevél, ízlés szerint kevés majoránna, kevés liszt

Elkészítése: Elkészítés: A lencsét használat előtt néhány órára vegetás vízbe áztatjuk. A burgonyát, répákat meghámozzuk, és kb. 2 cm-es kockákra/karikára vágjuk. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon dinszteljük, majd a tűzről levéve meghintjük piros paprikával és hozzáadjuk a krumplit és a kétféle répát. Beletesszük a fűszereket, összekeverjük, vízzel felengedjük és kb. 20-25 percig főzzük. Amikor már puhul a zöldség, hozzáadjuk a lencsét és a kolbászkarikákat, így főzzük tovább. (ha van kevés fagyasztott sonkalét is tehetünk bele).
Amikor már majdnem kész a leves, a tejfölben csomómentesen elkeverünk egy kanál lisztet és ezzel sűrítjük be a levest. Kb. 10 perc forralás után forrón tálaljuk.
Lányom megjegyzése: Nálam szilveszterkor ez az egyik állandó lencseétel!
Elkészítési idő: kb. 60 perc

MAULTASCHEN – LEVES NÉMET RECEPT ALAPJÁN
Hozzávalók: 10 dkg darált hús (pulyka vagy sertés), 10 dkg spenót (fagyasztott), 10 dkg sonka, 3 nagyobb sárgarépa, 2 kisebb fehérrépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kis fej hagyma, 1 szikkadt zsemle (esetleg morzsa), 1 dl tej, 2 tojás, 20 dkg liszt, kevés olaj

Elkészítése: A tészta töltelékével kezdjük: a hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és egy teflon serpenyőben kevés olajon párolni kezdjük. Félidőben hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal. Miután kifehéredett a hús, hozzáadjuk a felolvasztott sóskát, 1 db reszelt sárgarépát és tovább pároljuk. Amikor már majdnem kész, beletesszük az apróra vágott maroknyi petrezselymet, egy kevés reszelt szerecsendiót, és az apró kockákra vágott (vagy ledarált) sonkát. Ez után félretesszük, hogy hűljön. A szikkadt zsemlét apró kockákra vágjuk és beáztatjuk a tejbe. Amikor megszívta magát kinyomkodjuk, hozzáadjuk a töltelékhez, amibe belekeverünk egy egész tojást. Ekkor kóstoljuk meg, ha nem elég fűszeres, ízesítsük.
Egy nagy lábosban feltesszük a megtisztított és felaprított zöldségeket 1-2 leveskockával főni, amíg készül, addig elkészítjük a tésztát. (A nagy lábos azért kell, mert a töltött tészták majdnem a duplájukra nőnek, ahogy főnek!)
20 dkg lisztet egy tálba tesszük, hozzáadunk 1 tojás sárgáját (a fehérjét kenéshez félretesszük), kevés sót, 2-3 ek. olajat és annyi langyos vizet, hogy gyúráskor összeálljon a tészta.
Ezután lisztes deszkán egészen vékonyra (kb. 2 mm) nyújtjuk és kb. 5×10 cm-es téglalapokra vágjuk a tésztát. A tészták alsó részére teszünk 1-1 csapott evőkanálnyi tölteléket, majd a tojásfehérjével megkenjük a tészta szélét, beborítjuk a másik felével és alaposan összenyomkodjuk a tészta széleit.
Amikor a leveszöldségek már majdnem megpuhultak, beletesszük a fazékba a húsos-zöldséges táskákat és kb. 10 perc alatt készre főzzük a levest. Amikor a töltött tészták a felszínre jönnek, máris tálalható.
Különleges és laktató leves a hideg téli napokra! Megjegyzés: manapság a gyorsabb elkészítés érdekében a Knorr zselés állagú csirkehúslevesét használom alapnak, ebben főzöm ki a zöldséget és a tésztát. 
Elkészítési idő: kb. 90 perc

PARADICSOMLEVES
Hozzávalók: 1 l paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma, liszt és cukor, 0,5 dl olaj, 1 szál zellerlevél, só

Elkészítése: A paradicsomlét felforraljuk. Beletesszük a zellerlevelet, egy kisebb fej hagymát, sózzuk és kb. 15-20 percig főzzük.
Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, és a levest berántjuk.
Cukorral ízesítjük, majd a zellerlevelet és a hagymát kiszedjük.
A levesbetét vajas galuska.

PULYKAHÚSLEVES
Hozzávalók: 80 dkg pulyka-szárny, 15-20 dkg sárgarépa, 15-20 dkg petrezselyem-gyökér, kb. 10 dkg zeller, 1 kisebb karalábé, 1 cikk kelkáposzta, 1 fej vörös hagyma, 3 gerezd fok-hagyma, kávéskanálnyi egész bors, ízlés szerint só, 1 csokor petrezselyem-zöld

Elkészítése: A megtisztított pulykaszárnyat feltesszük hideg vízben főni.
Ha felforrt, lehabozzuk, és takaréklángra rakjuk.
A leves-alaphoz adjuk a megtisztított és darabokra vágott leveszöldséget, az egész tisztított vöröshagymát, fokhagymát.
Sózzuk és hozzáadjuk az egész borsot. (Ha szereted, gyömbért is). Ha a hús megfőtt, kiszedjük, és a levest utánízesítjük, jól leszűrjük.
Cérnametélttel, vagy májgaluskával tálaljuk. Tálalás után a leves tetejét megszórjuk vágott zöld-petrezselyemmel. A főtt pulykához adhatunk paradicsom-, fokhagyma-, kapor-, vagy egyéb mártást, és sós vagy tört burgonyát.

SÓSKALEVES MALACHÚSSAL
Na, ez Lányom legkedvesebb leveseinek egyike, nekem csak meg kell főznöm.
Hozzávalók: 1-1.5 kg bőrös malac, 30-40 dkg sóskapüré (jó a fagyasztott is), só, ételízesítő, 0.5 l tejföl

Elkészítése: Az ujjnyi csíkokra (kb. 2 cm) vágott húst (oldalas, comb) úgy 3 l vízben felteszem főni. Sóval, Vegetával ízesítem. Ha hús már félpuha, beleöntöm a sóskapürét. Ha kell, sózom és citromlével, vagy citromsavval savanyítom. Akkor az igazi, ha kellemesen savanykás íze van. Ha a hús teljesen megfőtt, a tejfölben elkeverek egy evőkanálnyi lisztet, és ezzel behabarom a levest. Ha átforrt, fogyasztható.
Megjegyzés: Ezt a receptet néhai édesanyámtól tanultam anno, csak annyit módosítottam rajta, hogy az utóbbi időben egy fej reszelt, vagy apróra vágott hagymát is teszek az alaplébe! Még egy megjegyzés: Pulykamellből, vagy akár oldalasból készítve is nagyon finom. Az ádándi internetes találkozón pl. pulykamellből készítettem, és el is fogyott.

TEJSZÍNES-TÁRKONYOS FÁCÁNRAGU-LEVES MÁJGALUSKÁVAL
Ez a leves Fiam érdeme. Ő találkozott az öngyilkos fácánnal, én csak a receptvariációt szültem, és megfőztem a fácánlét. Sajna, elég kicsi volt az a balfácán.
Hozzávalók: 1 db, lehetőleg közlekedési balesetben elhalálozott fácán, mert abban nincs sörét, 3-4 sárgarépa felkarikázva, 2 petrezselyemgyökér szintén felkarikázva, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevéske zellergumó, maroknyi kelbimbó (általában mindenféle ház körül fellelhető zöldség), só, bors, ételízesítő, 2 tojássárga, 2 dl tejszín, zellerzöld, petrezselyemzöld, tárkony, 10 dkg vaj, 2 ek liszt, citromlé a savanyításhoz
A májgombóchoz: 2 tojásfehérje, 3 db csirkemáj (vagy 1 májkonzerv), kb. 3-4 ek gríz, só, őrölt bors, petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítése: az áldozatot széttrancsírozzuk, kiáztatjuk. (Megjegyezném, a szárny és az alsócomb rettentő “szálkás” de az alsó comb harmadát azért meg lehet menteni nemesebb célokra, a hátsó harmadából mindössze egyetlen szálkát kell kioperálni, de a kapott húsmennyiség nem éri meg igazán a munkát.) Mellét, felsőcombját, az alsó combból kimentett húsdarabokat körömnyi kockákra vágjuk, és serpenyőben, a 10 dkg vajon, bő félóráig sütögetjük. Először sűrűn kevergetve szép fehéresre pirítjuk, aztán kevéske vizet alátöltve fedő alatt félpuhára pároljuk.
A visszamaradt alkatrészeket jó másfél liter vízben föltesszük főni. Egész hagymát, fokhagymát és szemes borsot teszünk a lébe, kevéske ételízesítő is mehet bele, aztán egy jó erős alaplét főzünk belőle. Ha kész az alaplé, leszűrjük, a húskockákat kiszedjük a serpenyőből, lecsöpögtetjük, és a levesbe rakva forralni kezdjük.
Két megjegyzés:
- ha csak szárított tárkonyunk van, azt az alaplébe tesszük, ha friss, akkor a többi levélzölddel együtt a főzés vége felé tesszük a levesbe.
- a felaprított zöldségből készíthetünk zöldségragut is, és ezt főzzük össze a levessel, de nyersen is tehetjük a levesbe, de ekkor vegyük figyelembe a zöldségek 20-30 perces főzési idejét!
Ha minden kellően összefőtt és megpuhult, a hússütésből visszamaradt vajat 1-2 ek liszttel összepirítjuk, majd a levesbe öntjük. Pár percig forraljuk, közben a tejszínt összedolgozzuk a tojások sárgájával, majd beleforgatjuk az apróbb darabokra vágott levélzöldeket is, és a levesbe öntjük. Közben sűrűn kevergetjük a levest.
Ha felfőtt, visszavesszük a lángot, a levesbe nedves kávéskanállal beleszaggatjuk a májgaluskát és 10-15 perc alatt készre főzzük. A végén a citromlével pikánsra savanyítjuk. Ez utóbbi művelet a tányérban is elvégezhető.
Egy újabb megjegyzés: A májgombócok készítésénél vegyük figyelembe, hogy a keveréknek körülbelül 20 percig duzzadnia kell a levesbe szaggatás előtt.
Mit mondjak, elég macerás kaja, de az íze, az, nagyon finom!

TEJFÖLÖS BURGONYALEVES
Hozzávalók: 6-7 nagyobb burgonya, 1 fej vöröshagyma, diónyi zsír (lehet helyette étolaj is), 1 teáskanálnyi pirospaprika, 1-2 zöldpaprika, egy pohár (2 dl) tejföl, 2 evőkanál liszt

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. A hagymát megreszeljük. A zsírt fölhevítjük, és a reszelt hagymát üvegesre pirítjuk benne, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel fölengedjük, és a burgonyát beletesszük a paprikás lébe. Többször megkeverjük és hozzátesszük a karikára vágott zöldpaprikát. Fölengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, megsózzuk, és a burgonyát puhára főzzük. Ha a burgonya puha, tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a levesbe szűrjük.
Jól kiforraljuk és tálalhatjuk. Mivel mániám a sonkalé, abból is kerül bele.

TEJSZÍNES-TEJFÖLÖS SONKALEVES
Unod a banánt, akarom mondani a húsvéti sonkát? Főzzél sonkalevest!
Hozzávalók: 40 dkg főtt-füstölt sonka vagy tarja, esetleg csülök felkocázva, 30-40 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, kelkáposzta, gomba, stb.) vékony hasábokra vágva. 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl vörösbor (ha rántással készíted, akár el is maradhat), 1 dl tejföl, 1-2 dl tejszín, 1 evőkanál reszelt torma (nem ecetes), 1 evőkanál liszt

Elkészítése: A húskockákat két liter vízben felteszed főni. Beleteszed a megtisztított és vékony hasábokra vagdalt zöldséget és a hagymát. Ha a zöldség megfőtt, akkor a lisztet simára kevered a borral, a tejföllel és a tejszínnel. Beleszórod a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarod vele. Készítheted nagyon vékony rántással is, akkor a petrezselyem zöldjét a rántásba keverd bele. Tálaláskor a reszelt tormára merd rá a levest, de ha nem szereted, akár el is hagyhatod.

TYÚKHÚSLEVES
Nem szeretem a sápkóros bolti tyúkokat. Ha meglátom, máris elmegy az étvágyam a tyúkhúslevestől. Tápos helyett inkább a szemestakarmányon nőtt baromfi pártján állok. Nem könnyű, de azért megoldható feladat a beszerzése.
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 1 fej vöröshagyma, 3-4 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér (felszeletelve), petrezselyemzöld, egész bors, 2-3 gerezd fokhagyma cérnatészta

Elkészítése: 4-5 literes fazékban, hideg vízben, feltesszük egészben vagy feldarabolva a tyúkot. Ha felforrt, akkor kerül bele az összes fűszer, zöldség. Lassú tűzön kb. 2-2,5 óra alatt puhára fő, ekkor leszűrjük, cérnametéltet főzünk bele. A főtt húst külön, paradicsom, vagy fokhagymamártással valamint krumplipürével tálaljuk.

VARJÚLEVES
Most alighanem azt hiszed, hogy bolondítani akarlak. Pedig nem! Boldogult gyerekkoromban többször is ettem. Semmivel se rosszabb, mint a fácán- vagy a tyúkhúsleves. És ezt komolyan mondom! Hogy még jobban elborzasszalak, ettem már ürgepörköltet, és füstölt borz-sonkát is!
Hozzávalók 3-4 személyre: 1 varjú, 1-1 sárgarépa- és petrezselyemgyökér, 2-3 szelet karalábé, bors, só esetleg tészta

Elkészítése: A varjút megnyúzzuk, ahogy a fácánt szoktuk. Csak a combjait, a hátát meg a mellét hagyjuk meg. Szép piros húsa van, akárcsak a fácánnak. Hideg vízben tesszük fel főni. Sárgarépát, petrezselymet, karalábét, borsot és sót adunk hozzá. Akárcsak az öreg tyúkot, vagy kakast főzni kell vagy három-négy óra hosszat. Tésztát is főzhetünk bele, de nem muszáj.

ZÖLDBABLEVES
Hozzávalók 4 személyre: fél kiló sárga hüvelyű bab, vagy üveges zöldbab 2-3 gerezd fokhagyma, étolaj vagy diónyi vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 tk ételízesítő, 1 tk fűszerpaprika, só
A galuska betéthez: 1 tojás, 2-3 evőkanál liszt, ételízesítő

Elkészítése: A babot sóval, ételízesítővel, borssal, fokhagymával ízesítve 1,5 l vízben puhára főzzük. A vajból (olajból) és a lisztből világos rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával és az apróra vágott petrezselyemmel. A rántást a petrezselyemmel összepároljuk, majd berántjuk vele a levest, és lassan forraljuk. Galuskát készítünk, és a levesbe szaggatjuk, és újra kiforraljuk.