Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 02. - Levesbetétek


CSIPETKE
Elkészítése: Kb. 10 dkg lisztből és 1 tojásból víz nélkül, kemény tésztát gyúrunk, amelyből apró darabokat szaggatunk és a forró levesben, vagy sós- vegetás vízben kifőzzük.

GALUSKA LEVESBETÉTNEK
Hozzávalók: tojás, liszt, ételízesítő

Elkészítése: A tojást felütjük, ételízesítővel kikeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy nagyon sűrű tésztát kapjunk. Galuskaszaggatóval a levesbe szaggatjuk, 8-10 perc alatt összeforraljuk,

GRÍZGALUSKA
Hozzávalók: 1 tojás, 3-3,5 ek gríz, ételízesítő, bors, petrezselyem

Elkészítése: A grízgaluska hozzávalóit alaposan kikeverem, 20 percig pihentetem, majd nedves kávéskanállal a levesbe szaggatom. 2-3 percig forralom, majd elzárom a gázt, és kb. 20 perc múlva tálalhatom a levest. Addigra a galuskák kisebb tyúktojásnyira dagadnak.

HÚSGOMBÓC
Hozzávalók: 20 dkg darált hús, 1 tojás, 2 ek zsemlyemorzsa, 1 tk reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kk ételízesítő, 1 kk. pirospaprika

Elkészítése: A gombócok alkatrészeit alaposan összekeverem, majd a mogyorónyi gombócokat belerakom a levesbe. Megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel és a levesben készre főzöm. (Itt használhatod fel a durvább zsemlyemorzsát.)

MÁJGALUSKA 01.
Elkészítése: 15-20 dkg sertés vagy csirkemájat finomra vágunk és 1/2 fej reszelt vöröshagymával együtt zsírban megfuttatjuk. 1-2 db vízben áztatott zsemlét jól kicsavarunk és alaposan összekeverjük a hagymás májjal, 1 db tojással, sóval, törött borssal, majoránnával, 1 csomó finomra vágott petrezselyemmel, kevés zsemlemorzsával és (ha kell) liszttel. 15-20 percig állni hagyjuk, majd galuskákat szaggatunk, és forró sós vízben vagy magában a levesben kifőzzük.

MÁJGALUSKA 02.
Elkészítése: Egy evőkanálnyi olajon megpirítunk egy kiskanálnyi apróra vágott vöröshagymát, a tűzről lehúzva beleteszünk egy tejben vagy tejes vízben megáztatott, kinyomkodott és összemorzsolt kiflit, illetve zsemlét, 2-3 elkapart csirkemájat, egy tojást meg a fűszereket: egy csapott kiskanálnyi majoránnát. késhegynyi törött borsot és ízlés szerint sót. Annyi liszttel dolgozzuk el, hogy galuska keménységű masszát kapjunk, és adunk hozzá még egy evőkanálnyi zsemlemorzsát is. Legalább egy óráig állni hagyjuk. Ha a leves megfőtt, a levesbe mártogatott kiskanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és a levesben megfőzzük. Ha a galuskák feljönnek a leves színére, még néhány percig forraljuk.

VAJAS GALUSKA
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 db tojás, 8 dkg liszt, só

Elkészítése: A vajat keverőtálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, és a tojással is simára keverjük. Annyi lisztet szórunk hozzá, amennyit a tojás és a vaj felvesz, hogy gyenge nokedli állagú tésztát kapjunk. Ezt a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.