Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 06. - Sertésételek


ANONYMUS SZELET, AVAGY: MINEK NEVEZZELEK HUSIKÁM?
Mivel ma csak ketten vagyunk-voltunk, nem erőltettem meg magam főzésileg. Szombatról maradt még karfiolleves, csak valami második kellett. Hát összehoztam egyet, Kicsit brassói, kicsit cigánypecsenye, kicsit flekken. Hogy mi, azt döntsd el Te!

Elkészítése: Kiszedtem a mélyhűtőből 5-6 szelet tarját, kiolvasztás után alaposan kipofoztam őket.
2 ek olajat összekevertem 2 ek fokhagymakrémmel, 1 tk őrölt borssal, 2 kk sóval, és 2 tk pirospaprikával. A húsokat mindkét oldalukon bekentem, aztán lefóliázva pihentek egy órácskát.
1 kg krumplit (bár az volt írva a címkére, hogy újburgonya) meghámoztam, kb. 1.5 x 1.5 centis kockákra vágtam, és sós vízben feltettem főni. Előkotortam a nagy lábost, beleraktam 2 púpozott evőkanálnyi zsírt, amikor már elég forrónak tűnt, beleraktam a lisztbe forgatott húsokat. Mindkét oldalukon átsütöttem, majd a leszűrt krumpli került a lábosba. Pár percig pirítottam, összeforgattam a lábosban maradt szafttal. Szép barnáspiros lett mire elkészült. A husival együtt került az asztalra. De a legfontosabb, hogy Rozinak is ízlett.

BABOS KÁPOSZTA 01.
Egy szüreten ettem először. Ízlett. Tényleg finom volt és az elkészítése se túl bonyolult. Azóta a mi konyhánkban is elő- előfordul. A recept lényege végül is az, hogy pontos mennyiségeket nem érdemes megadni, hiszen ezt mindenki a saját szája ízének megfelelően készíti el.
Hozzávalók: savanyú káposzta, előfőzött bab és pörkölt

Elkészítése: Hagyományos pörköltet készítek. Előfőzöm a babot, és kissé előfőzöm a káposztát is (Ez akár el is maradhat).
Ha a pörkölt már majdnem teljesen kész, mindent összeöntök, összekeverem és készre főzöm. Ha nagyon flancolni akarok, akkor 1-2 doboz vörösbab se ront rajta semmit!

BÁCSKAI RIZSES HÚS
Nem valami bonyolult dolog.
Elkészítése: A húst kockázd fel, készíts a pörkölthöz alaplét. A zöldpaprikát és a paradicsomot vágd nagyon apróra. (Még jobb, ha ledarálod) Előbb megpirítod a hagymát, majd beleteszed a paprikát és a paradicsomot, felengeded vízzel, és pépesre főzöd. Mehet bele a hús. Amíg a hús készül, üvegesre pirítasz egy csésze rizst, s ha már a pörkölt félpuha, összekevered a rizzsel és kétannyi forró vízzel, vagy csontlével fölengeded. Ha felforr, visszaveszed a lángot, és kislángon párolod tovább. Begyújtod közben a sütőt, és a készítést ott fejezed be. Tálalás előtt jól felkavarod. Ha csicsázó kedvedben vagy, akkor az elkészült ételt egy kikent formába tömöd, és egy tál közepére borítod. Zöldpaprikával és paradicsommal is díszítheted.
Bár a receptek zömmel azt írják, hogy köményt és fokhagymát ne tégy bele, kevés őrölt köményt és 1-2 gerezd felszeletelt fokhagymát nyugodtan tehetsz bele.

BRASSÓI APRÓPECSENYE, SZÁSZIKA MÓDRA
Nem készítek brassóit túl gyakran, ha mégis, akkor kizárólag Szászika receptje szerint. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy az Ő receptjét bocsátom közprédára egyetlen betű megváltoztatása nélkül. A legjobb a receptben a rengeteg fokhagyma, én pedig imádom a fokhagymát!
Sajnos, az utóbbi időben, a hús árának az emelkedésével, egyenes arányban romlik a brassói aprópecsenye minősége. A legtöbb helyen, tisztelet a kivételnek, már az alapanyagokkal szúrják el a dolgot, mivel a szűzpecsenye helyett, mindenféle nyesedéket, maradékot tesznek bele. Mivel a fokhagyma is elég drága, abból is kevesebbet tesznek bele, pedig az adja meg az étel ízét. NA és a lényeg! Csakis kimondottan zsírban kell sütni, és nem pedig olajban. Nincs annál jobb, mint mikor a végén, a tányér aljából kitunkolja az ember, egy kevés friss kenyérrel a jó fokhagymás, borsos zaftot, ami nem tévesztendő össze a vízzel. Na és a legfontosabb, forró zsírban kell sütni, és nem párolni. Előbb a krumplit, majd a húst, és a legvégén összerázni a krumplit a hússal, átsütni, és ekkor jöhet bele a rengeteg fokhagyma, a legvégén.
Hozzávalók: 0,80 - 1 kg burgonya, 60 - 80 dkg sertés szűz, 10 - 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej fokhagyma, 50 dkg zsír, só, 1 mokkáskanál frissen őrölt bors

Elkészítése: A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, de csak annyira, hogy hámozás után, mikor kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, ne törjön szét! A húst, igazándiból szűzpecsenyét, de lehet zaftos, de sovány sertés diója is, vékony (tokányszerű) csíkokra vágjuk. Kevés füstölt szalonnát apró kockákra, vagy szintén csíkokra vágunk.
A kockára vágott krumplit bő, forró zsírban pirosra sütjük. Ha kiszedtük, akkor a szalonnát beletesszük, és ha már megpirult, hozzá adjuk a húst is. A lényeg, hogy a zsír jó forró legyen, hogy a hús süljön, és ne párolódjon. Sóval, sok borssal ízesítjük, majd a krumplit visszatesszük, és az egészen apróra vágott, vagy zúzott (jó sok) fokhagymát is hozzáadjuk, és együtt az egészet átsütjük, vagy inkább csak melegítjük, hogy a fokhagyma íze, és aromája már ne vesszen el. Ha a zsírját lecsöpögtetjük, akkor még vacsorára van egy jó zsíros kenyér, amire jólesik majd egy pohár sör.
Ha vöröshagyma, és más fűszerek kerülnek bele, akkor az már nem brassói, csak valami utánzat. Természetesen lehet pulykamell, vagy felsőcombból, esetleg csirkemell filéből is készíteni. Az utóbbinál, egy kicsit óvatosabban, mert hamar kiszárad!
Petrezselyemzölddel, zöldpaprikával díszítve tálalom.

CORDON BLEU ROLÁD
Hozzávalók: malackaraj, bacon szalonna, sonkaszalámi, szeletelt füstölt sajt
A panírozáshoz: liszt, morzsa, tojás
A sütéshez: bőven olaj

Elkészítése: A kicsontozott, lebőrözött karajt kétcentis szeletekre vágtam, a szeleteket vékonyra kivertem, sóztam, borsoztam, megtöltöttem. Szorosan felgöngyöltem, mint a palacsintát, hústűvel megtűztem, majd a panírozás és sütés következett.

Nejem szerint kiválóra sikeredett, így engedélyt kaptam rá, hogy vasárnap, ha jönnek a gyerekek ebédelni, megismételjem a produkciót.

CSÜLKÖS PINCEPÖRKÖLT
Hozzávalók: egy nagyobb csülök, 2 nagy fej hagyma, 2 ek pritaminpaprika, 1-2 dl paradicsomlé, 1 ek házi pörköltkrém, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tk őrölt köménymag, só, 2-3 tk pirospaprika, fél kg krumpli

Elkészítése: A csülök bőrét levágom, apró kockákra darabolom, serpenyőben kiolvasztom. A darabokat kiszedem, a csülökzsírban a durvára vágott hagymát megdinsztelem. A fokhagymát felkarikázom. A fűszereket a fokhagyma kivételével rádobom a dinsztelt hagymára. Összekeverem, és belerakom a kis kockákra vágott csülökhúst. Kifehéredésig dinsztelem, felöntöm kevés vízzel, ekkor dobom bele a fokhagymát.
A vizet időnként pótolva, majdnem puhára főzöm. Közben megtisztítom a krumplit, és hasábokra vágom. Kevés vízzel, vagy vörösborral felengedem, majd belerakom a krumplit és készre főzöm. Fontos, hogy a szaftja jó sűrű legyen! Bármilyen savanyúság jó hozzá.

CSÜLÖK- ÉS SONKALÉ MEGMENTÉSE
Elkészítése: sonkát, csülköt – leszámítva a csülökfőzeléknél leírt szalagot, meg jobb és balkezes instrukciókat – az ott leírt módon érdemes főzni, a főzőlevet pedig érdemes megmenteni. Egy sonka leve akár fél évre is elegendő lehet különböző ételek ízesítésére.
Várjuk meg, míg a lé kihűl, és a zsír összegyűlik a tetején. Szedjük le, nem baj, ha a léből is kerül bele, tegyük hűtőbe.
Ha a zsír megdermedt, szedjük egy műanyag dobozba, és tegyük el a mélyhűtőbe.
Levesekhez, főzelékekhez (bab, krumpli) rántás készítésére kiválóan alkalmas!
Természetesen a lét is megmenthetjük. Elnézést a feltételes módért!
Helyesen: meg kell menteni! Kezdjük forralni a lét, egészen addig, míg jó 3/4 része el nem fő.
Dobozoljuk be, és mehet a mélyhűtőbe.
Figyelmeztetés: Mivel sótartalma magas, addig ne sózd az ételt, míg bele nem kevertél 2-3 evőkanálnyit. A magas sótartalom miatt igazából nem is fagy meg, hanem kristályos állapotú lesz, így a dobozból simán kikanalazható.

DISZNÓTOROS
Nos, ez sem egy macerás étel.
Elkészítése: Egy tepsibe olajat és némi vizet öntesz, belerakod a sütni való kolbászt és hurkát. Én le szoktam fóliázni, főleg akkor, ha a fagyasztóból szedem ki. Aztán irány a sütő. Úgy 30 perc alatt készül el, a végén természetesen fólia nélkül pirítom. Tört krumplival és bármiféle savanyúsággal adhatjuk az asztalra, de dinsztelt káposztával is fogyasztható!
A tört krumplinak valót megfőzöm, alaposan leszűröm, kissé összetöröm, majd a sütésből megmaradt zsírral alaposan összekeverem.
Szükség esetén, főleg ha darabos a krumpli, akkor a konyhai robotgéppel habosra is keverem. Persze semmit nem ront az élvezeten, ha dinsztelt káposztát is készítesz mellé!

ERDÉLYI MÓDRA KÉSZÜLT KÁPOSZTÁS CSÜLÖK
Hozzávalók: 2 db nyers csülök, 80 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt (finom), 1 teáskanál pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 mk köménymag, 3-4 evőkanál olaj, só

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vagdaljuk, majd 2 evőkanál zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ezután a lángot elzárva alatta, megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük. A csülköket megmossuk, és ha szükséges, a szőröktől letisztítjuk, feldaraboljuk. Tűzálló tálba fektetjük bőrös felükkel felfelé. Vastagon bekenjük a paprikás-hagymás szafttal, majd előmelegített, nagyon forró sütőben fedetlenül addig sütjük, míg a teteje kérges nem lesz.
Ezután 1 dl vizet aláöntünk, és befedve pároljuk 1 órán át. Közben a káposztát megkóstoljuk: ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor néhányszor átmossuk, végül szűrőn lecsöpögtetjük. A maradék olajon fedő alatt puhára pároljuk.
A tejfölt, lisztet és az apróra metélt kaprot 1-2 evőkanál vízzel simára keverjük, és a puha káposztát behabarjuk vele. Ízlés szerint sózzuk, meghintjük az őrölt köménymaggal, és jól összeforraljuk.
A közben megpuhult csülökhúst a tálból kivesszük, a lét kimentjük, helyébe tesszük a káposztát, a káposzta tetejére helyezzük a húst, és leöntjük a csülök mártásával.

FOKHAGYMÁS DUPLA-BORZAS
Vasárnap volt, gyerekek, unokák távol, eljött az alkotás ideje. Hát alkottam. Régóta akartam már készíteni borzas pecsenyét, de valahogy mindig elmaradt valamiért. Nos, tegnap ennek is eljött az ideje. Mivel igyekszem a receptek utasításait soha be nem tartani, máris egyszerűbb lett a dolgom. Volt alapötlet, nekem csak egy másik módszer kitalálása maradt meg harci feladatként. Így született meg a Fokhagymás dupla-borzas.

Hozzávalók: 6 szelet tarja, só, bors, granulált fokhagyma, liszt
A panírhoz és a lepényekhez: 6 tojás, 6 közepes krumpli, másfél deci tej, só, bors, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, liszt, amennyit felvesz
Öntethez: 2 dl tejföl, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma,
Tetejére: reszelt füstölt sajt

Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfoltam, megszórtam sóval, borssal, granulált fokhagymával, félreraktam, hogy pácolódjanak.
A krumplit meghámoztam, almareszelőn lereszeltem, összekevertem a fűszerekkel, majd a tejjel és a tojásokkal is, belekevertem annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintaalapot kapjak.
Közben a serpenyőben jó füstölgősre hevítettem az olajat, hogy a panír ne kapjon le, a húsokat lisztbe forgattam, majd a panírba, mindkét oldalukat ropogós-pirosra sütöttem. Papírtörlőre szedtem, majd következtek a lepénykék. Úgy fél merőkanálnyi panír került a forró olajba, a maradék pont 6 lepényre lett elég. Ezeket is jó pirosra és ropogósra sütöttem.
A tányérba először egy borzas-lepény került, a tetejét megkentem a fokhagymás tejföllel, erre egy szelet hús, arra ismét tejföl került, majd vastagon megszórtam a reszelt füstölt sajttal.
Friss saláta társaságában került az asztalra.
Bár jó étvágyam van, csak egy szelettel voltam képes megbirkózni, annyira laktató.
Azért kereszteltem el dupla-borzasnak, mert a borzas hús körete a borzas-lepény.
Végszükség esetén nemcsak tarjából, hanem kicsontozott csirkecombból, csirkemellből, vagy pulykamellből is elkészíthető.

GÖNGYÖLT HÚSGOMBÓCOK
Hozzávalók: 1/2 kg darált hús (fele sertés, fele egyéb), 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg füstölt hús, juliennere vágva, 20 dkg savanyú uborka apróbb kockára vágva, fokhagyma, só, bors, ízlés szerint, pirospaprika, 1-2 zsemlye, 1-2 tojás, 2 cs. bacon szalonna

Elkészítése: A hozzávalókat a reszelt sajt felével és a beáztatott zsemlyékkel összekeverjük. Diónál kissé nagyobb gombócokat formálunk, és a gombócokat egy-egy fél szelet szalonnába göngyöljük. A gombócokat kikent tepsibe rakjuk, és a szalonna megpirulásáig sütjük. Rászórjuk a megmaradt sajtot, majd a sütőbe visszarakva rápirítjuk. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
A keveréket ajánlatos kissé túlfűszerezni, hogy sütés után is kijöjjenek az ízek.

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA
Ez tényleg elég egyszerű kaja!

Elkészítése: Készíts közönséges pörköltet. Baromfi, sertés, marha, nyuszi, de akár csiga is lehet. (Na, jó, a legutolsó talán mégse!) Kicsit bővebb lével, és jó alaposan fűszerezve. Hagyma, fokhagyma, kömény, só, majoranna, pritamin, paradicsom. Ha kész a pörkölt, leszűröd, kicsontozod a húst, és apró lyukú tárcsán ledarálod. A darálékot a szaft egy részével kikevered, és ha kell, még ízesíted. Közben Nejed megsütheti a palacsintákat, a Tied a férfimunka! A palacsinták közepébe 1-1 evőkanálnyi darálék kerül, mindegyiket négyrét hajtogatod és kész. A maradék szaftot liszttel sűríted, tejföllel összekevered. Ez a mártás kerül a palacsintákra, és máris fogyaszthatod.

HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA, RÁNTVA
Hozzávalók: mint a hortobágyi húsos palacsintához

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint hajtogatott elődje, csak a befejezése alakul másként.
Nem hajtogatjuk, hanem a betöltött palacsintákat feltekerjük, a végeiket begyűrjük ugyanúgy, mint a töltött káposzta töltelékét, aztán mintha rántott húst készítenénk, lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, majd serpenyőben kirántjuk.
A maradék szaftot liszttel sűríted, tejföllel összekevered. Ez a mártás kerül a rántott palacsintákra is, és máris fogyaszthatod.
HÚSSZELETEK GOMBAKÉREGBEN DIA MÓDRA
Hozzávalók 4 személy-re: fejenként kb. 15 dkg szelet hús (sertés), 1 nagy fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 szelet fehér kenyér, 50 dkg gomba (lehetőleg többféle legyen), 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 15 dkg reszelt sajt, fűszerek: só, bors, grill fűszerkeverék, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, olaj (a sütéshez)

Elkészítése: A húsokat befűszerezzük, fél órára a hűtőbe tesszük. Amíg érlelődik, megtisztítjuk és felaprózzuk a gombát. Ezután a húsokat egy teflon-serpenyőben kevés olajon, nagy lángon - 3-3 perc alatt - mindkét oldalát megpirítjuk. Ha elkészült, kivajazott jénai tálba tesszük a szeleteket.
Az apróra vágott hagymát a serpenyőben visszamaradt fűszeres olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott gombát és puhára pároljuk.
Amikor már majdnem kész van, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemmel és fűszerekkel (só, bors) ízesítjük, majd szűrőkanállal kiszedjük egy nagy tálba. A 2 szelet (lehetőleg szikkadt) fehér kenyeret 1 cm-es kockákra vágunk (a karimája nem kell), a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, vagy összetörjük.
A serpenyőbe (amiben a hús és a gomba is készült) beletesszük a fokhagymát, ha szükséges kevés olaj hozzáadásával ropogósra pirítjuk a kenyérkockákat. (Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a fokhagyma!) Amikor elkészültek a kenyérkockák, a gombához adjuk, 1 nyers tojást hozzáütünk, összekeverjük.
Ízlés szerint sóval, borssal (és esetleg kakukkfűvel, vagy más fűszerekkel) tovább ízesítjük, és a reszelt sajt felét hozzákeverjük.
A gombás tölteléket a hússzeletek tetejére halmozzuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben fólia alatt közepes lángon (kb. 180-200 fokon) 30 perc alatt (a hús vastagságától függően), majd fólia nélkül további 10 percig - a sajt pirulásáig - készre sütjük. Köretnek krumplipüré ajánlott.
Elkészítési idő (sütéssel együtt): kb. 1 óra 20 perc
Megjegyzés: a legjobb az egészben, hogy egyetlen serpenyőben az összes elősütési teendőket el tudjuk végezni! Nem igazán rajongok a mosogatásért! :) Nem esik az alma…
(És alighanem én lennék az a bizonyos fa, aki szintén nem rajong a mosogatásért!)

KOCSONYA
Feleségem nem igazán kedveli a kocsonyát, Lányom annál inkább. Az Ő tiszteletére általában füstölt oldalas, vagy hús, és sonkalé is kerül bele, ilyenkor a csilipaprika mennyisége csökkenni szokott.
Hozzávalók: 1 közepes méretű csülök, 4 köröm, 2-3 farok, 1/2 disznófej, 1/2 kg bőrke, 2 közepes fej hagyma, 2 fej fokhagyma, 1 csapott ek szemes bors, 1-2 babérlevél, 4 tk. Vegeta, szerecsendió, 1 fűszer és 2-3 csilipaprika, só, pirospaprika (és ne feledd, a mélyhűtőben van fagyasztott sonkalé is!)

Elkészítése: Az alaposan megtisztított, kiáztatott húst annyi hideg vízben teszem fel főni, hogy teljesen ellepje. A habját leszedem, belerakom a fűszereket. Addig főzöm gyöngyöző forrással, míg a hús a csontokról le nem válik. Ez akár 4 óra is lehet! Ekkor annyi sót keverek bele, hogy a lét kissé túlsózottnak érezzem. A levéből kiszedem a kocsonyahúsokat, majd a lét leszűröm, leszedem a zsírját. A húsokat kicsontozom, 2-3 tálba egyenletesen szétosztom, majd a lét rászűröm egy ruhán keresztül a húsokra. A tetejét pirospaprikával megszórom, és megdermesztem.

KÖRÖMPÖRKÖLT PINCÉSEN
Hozzávalók: 3-4 köröm, 1 kisebb első csülök, 3 nagyobb fej hagyma apróra vágva, 1-2 ek zsír, 2-2 paprika és paradicsom felkockázva, 1 kk őrölt kömény, pirospaprika, só, ízlés szerint, pritamin, házi pörköltkrém, 2-3 gerezd fokhagyma felkarikázva, 2 dl vörösbor, 1 kg krumpli gerezdekre vágva

Elkészítése: A húsféléket alaposan megtisztítjuk. A körmöket feldaraboljuk. A csülköt megnyúzzuk, a húst nagyobb, a bőrt apró kockákra vágjuk. Megolvasztjuk a zsírt, a bőrkockákat ropogósra pirítjuk, rászórjuk és megdinszteljük a hagymát, beleszórjuk a fűszereket, és kevés vízzel elkeverjük. Belerakjuk a csülökcsontot és a körömdarabokat, és sűrűn kevergetve főzni kezdjük, mint a pörköltet. Majd felengedjük vízzel. Körülbelül 1 óra múlva a húskockákat is belerakjuk. Ha a húsfélék már mind megpuhultak, belekeverjük a vörösbort és pár perccel később a krumplit is. Összefőzzük, de már nem kevergetjük, hanem csak az edényt rázogatjuk, hogy a krumpli ne törjön össze. Enyhén csípős almapaprikával adjuk fel.
3-3 és fél óra alatt készül el.

MÁSNAPOS PÖRKÖLT
Sűrűn előfordul, hogy a jó étvágyú család másnapra csak annyi pörköltet hagy meg, ami jó, ha egy-két emberkének elég. Ilyenkor szoktam bevetni egy ötletemet, ami nem más, mint ez a leírás
Hozzávalók: kb. 20 dkg jó zaftos pörköltmaradék, ek-nyi petrezselyemzöld, késhegynyi oregánó, só, őrölt bors, 2 dl tejföl, 30-40 dkg kifőzni való tészta (nagykocka, csavart, makaróni, stb.)

Elkészítése: A tésztát hagyományos módon kifőzöm.
A pörköltet zaftostól ledarálom igen apró lyukú húsdarálón.
Összekeverem a fűszerekkel és a tejföllel, felforralom, ha kell, még ízesítem, majd összekeverem a kifőtt tésztával. Legjobb csirkéből és malacból készíteni, de bármi más is jó.
Próbáljátok ki, nem hiszem, hogy csalódnátok.
Megjegyzés: Vadhúsból is elkészíthető, de akkor egy hagyományos vadas-alapot is kell hozzá készíteni! Az alapot kiízesíteni (ecet, mustár, stb.) és ebbe kerül a ledarált massza, no meg a tejföl.

NAGYBÁNYAI FLEKKEN
Mivel nem szeretem a száraz húsokat, tarjából készítem, bár készítettem már pulykából és karajból is.
Hozzávalók: fejenként két szelet kicsontozott tarja, só, bors, fokhagyma, piros-paprika

Elkészítése: A húst előző este kicsontozom, kiklopfolom és alaposan, vastagon bekenem a zúzott fokhagymával összekevert fűszerekkel. Másnapig a hűtőszekrényben, lefóliázva érlelődik. A serpenyőben felforrósítom a zsírt, vagy olajat, és a szeleteket paprikás lisztbe forgatva, mindként oldalukon pirosra sütöm. Körítésnek tört krumplit adok mellé, amit a sütésből visszamarad zsírral, kikeverek.

PÁROLT SERTÉSSZELET
Elkészítése: A húst felszeletelem, zúzott fokhagymát, sót és pirospaprikát kevés vízzel összekeverek és a szeleteket mindkét oldalán alaposan bekenem. Egy lábos aljára kevés étolajat öntök, belerakom a hússzeleteket, az edényt, amiben a fűszereket kevertem, kb. 1 dl vízzel kiöblögetem, és a húsra töltöm. Egy éjszakára hűvös helyre teszem. Másnap fedő alatt puhára párolom. Krumplipürével tálalom.
A hús lehet lapocka, vagy tarja, amit mindkét oldalán kivertem. Max. 1/2 cm vastag legyen. Kb. 30 perc alatt megpuhul.
Teljesen zsírjára kell lesütni és időnként megforgatni.

PIRAMIS-SZELETEK
Hogy miért Piramis-szeletek? Egyszerű, a három egyforma, lépcsőzetesen épült lakóház egyikében élünk, a köznyelv csak Piramis-házak néven illeti őket. Mi más neve lehetne egy itt született húsételnek?

Hozzávalók: fejenként (vagy étvágy szerint) 1-2 szelet karaj, vagy filézett csirke, esetleg pulykamell
A páchoz: só, őrölt bors, kávéskanálnyi mustár, teáskanálnyi pirospaprika, zúzott fokhagyma, ízlés szerint
A sütéshez: 20 dkg vaj, vagy margarin
A szószhoz: 1-2 ek liszt, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma és 2 dl tejszín

Elkészítése: A páchoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük (mennyiség ízlés szerint), kevés vízzel tejföl sűrűségűre kikeverjük.
A hússzeleteket vékonyra kiveregetjük, bekenjük a kész páccal. Másnapig hűtőszekrényben lefedve érleljük. Ha marad a pácból, a tetejére öntjük.
Másnap a vajat, vagy margarint egy magasabb serpenyőben felolvasztjuk, a pácolt hússzeleteket mindkét oldalukon halványpirosra sütjük, majd félretesszük.
Ha a hússzeletek mind megsültek, a serpenyőben maradt zsiradékot felforraljuk, 1-2 kanálnyi liszttel besűrítjük, belerakunk 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és felforraljuk.
Visszarakjuk a már kisütött húsokat, és 5-6 perc alatt készre pároljuk. (Érdemes közben ellenőrizni a húsok puhaságát!)
Köretként Bostoni burgonyát, vagy burgonyakrokettet adunk hozzá, valamint vegyes salátát.

TÖLTÖTT MALACKARAJ
Hozzávalók: Bőrös malac-karaj, sütni való kolbász fagyasztva, fűszerek (só, bors, granulált fokhagyma, stb.) ízlés szerint

Elkészítése: A karajt lecsontozom, a csontból készülhet leves, a bőrös részét megabálom.
A karajt hosszában vagy felszúrom, ha vékony, akkor végigvágom, úgy 3/4-ig, majd megfordítva 4 helyen szintén hosszában végigvágom. Kiklopfolom, fűszerezem. A kolbászt forró vízbe mártom és lebőrözöm, majd a karajba töltöm. Ha kell, megtűzöm. Meghintem a fűszerekkel.
Sütőzacskóba téve kb. 1 órái sütöm. Végül zacskó nélkül pirítom vagy 10-15 percig.
Petrezselymes krumplival tálalom.

TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE
Elkészítése: Kissé macerás, de annál finomabb étel. Érdemes elkészíteni. Leginkább valami ünnepi ebédre.
Kezdjük a hentesnél. Vegyünk 2 szűzpecsenyét és fél kiló darált húst. A szűzpecsenyét szúrassuk fel, hogy otthon könnyebben dolgozhassunk.
A darált húsból készítsünk ízlésünknek megfelelő kolbászhúst só, bors, őrölt kömény, zúzott fokhagyma és pirospaprika hozzáadásával.
Ezzel a töltelékkel töltsük meg a felszúrt szüzeket. Szórjuk meg sóval, köménnyel, durvára őrölt borssal, tegyük előmelegített sütőbe, és kb. egy óra alatt süssük készre. Rizs vagy burgonyakörettel tálaljuk, bármilyen savanyúság jó hozzá.
Megjegyzés: Többféle módon is elkészítheted, a végeredmény nem fog változni.
- Készítheted úgy is, hogy a felszúrt húst kissé kitágítod, a húsdaráló kése és tárcsája helyére egy csöves töltőt szerelsz, erre húzod rá a húst, mint a belet szokták, és a darálóval töltöd-tekered bele a kolbászhúst.
- Nem akarsz tölteléket keverni, vegyél hát készen kapható nyers kolbászt, azt töltsd bele.
- Ragaszkodsz a hazai ízekhez, de nincs kedved vacakolni? Akkor szépen lapítsd ki a húst, tedd rá hosszában a tölteléket, göngyöld fel, hústűvel tűzd össze a hengert, minden más a recept szerint.