Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 07. - Egyéb ételek


ABÁLT SZALONNA
Hozzávalók: szalonna, hagyma, fokhagyma, bors, babér, pirospaprika

Elkészítése: A szalonnát kezelhető méretre daraboljuk, a fűszerekkel együtt puhára főzzük (abáljuk). Ha megfőtt tálra szedjük, fokhagyma só és pirospaprika keverékével alaposan bekenjük. Ha kihűlt, máris fogyasztható.

AVOKÁDÓKRÉM
Hozzávalók: 1 db érett, puha avokádó, 3-4 ek vaj, vagy margarin, 1 gerezd zúzott fokhagyma (több is lehet), őrölt bors (fehér), só, ízlés szerint, 1 főtt tojás

Elkészítése: A jó puha avokádót megtisztítunk és felvágunk. Magját kiszedjük, belét kikaparjuk, összetörjük és 3-4 ek vajjal összedolgozzuk. 1 gerezd fokhagymát összetörünk, és hozzákeverjük a krémhez, fehér borssal és egy csipet sóval ízesítjük. Ha már egyneművé vált, belekeverünk egy apróra kaszabolt főtt tojást is.
Pirítósra kenve tálaljuk.

BOURSEN
Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 10 dkg tejszínes krémsajt, 10 dkg natúr vajkrém, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, só (ízlés szerint), snidling (apróra vágva), petrezselyemzöld (apróra vágva)
Tálaláshoz: 1 lilahagyma, 10-15 db olívabogyó, barna kenyér, sós keksz

Elkészítése: A hozzávalókból könnyű habos krémet keverünk, majd hűtőszekrényben alaposan behűtjük, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor barna kenyérre vastagon kenünk a sajtból, friss, vastag szelet lilahagyma-karikákkal, falatnyi kockákra vágva tálaljuk.
Díszíthető továbbá még zöld és fekete olívabogyókkal és petrezselyemlevéllel is.
Megjegyzés: Ha pl. a gyerekek nem szeretik a barna kenyeret, és van otthon apró, sós keksz, akkor a sajtot nekik egy tálba szedve, keksszel lehet adni, hogy kedvükre mártogassanak.
Elkészítési idő: 25 perc (+ hűtés)

DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR
A készítés lényege, hogy valóban nem kell dagasztani, csupán egyszer átforgatni, aztán valami fedeles edényben (cserép, jénai) lehet sütni.
Első alkalommal BL55-ös lisztből csináltam. Nem, ahogy a recept előírta, BL80-ból. Hozzávalók bele a kelesztő edénybe, nagyjából összekutyulni, 12 óra múlva körkörösen átforgatni, újabb egy óra pihentetés. Sütőedényt kilisztezni, 35 percig fedővel, újabb 20 percig fedő nélkül sütni. Kiborítani, konyharuhába betekerni.
Nos, be kell vallanom, hogy az első próba minden volt, csak kenyér nem. Leginkább valami lepényre emlékeztetett. Az üzemi blöki viszont értékelte, mint kaját.
Másodjára már szereztem BL80-as kenyérlisztet, ez a kísérlet már sokkal biztatóbb volt.
Itt viszont már módosítottam a technikán. A hozzávalókat robotgéppel kevertem pár percig, hogy tényleg egynemű legyen a massza. A sütőedénynek épp hogy csak megmutattam a lisztet, az első példány alja ugyanis túl lisztes volt, a belsejében meg még maradt néhány lisztcsomó.
Sütés végeztével olyan szivacsos lett a kenyérbél, ahogy a fotón láthatod. A íze valóban jó, egyedül a héjával nem voltam megelégedve. Az ok egyszerű, környékünkön a gáz minősége elég csapnivaló. Ha a reggeli kávémhoz percekig kell melegíteni a vizet, akkor bizony gondok vannak a fűtőértékkel.
A héj egy kicsit vastagabb lett, mert fogalmam sincs róla, hogyan találjam el ilyen gázminőség mellett a sütési hőfokot. Mást nem tehettem, autósnyelven szólva “tökig-gázzal” sütöttem.
Ha kipróbálnád a receptet, azt csak akkor tedd, ha nálatok a gáz minősége egyenletes, esetleg palackos gázt használsz, vagy pedig villanytűzhelyed van.

És most jöhet a recept:
Hozzávalók: 3 csésze kenyérliszt BL80-as (2.5 dl/csésze), másfél teáskanálnyi só, bő 1/4 teáskanálnyi instant, vagy 1/8 kocka friss élesztő, 1/2 teáskanál cukor, másfél csésze langyos víz

Elkészítése:
- Nagyon alaposan keverd össze a hozzávalókat!
- Pihentesd-keleszd jó 12 óra hosszat.
- Körkörösen forgasd át a masszát, pihented újabb 1 órán át.
- Közben gyújtsd be a sütőt (250 fokra), rakd bele a sütőedényt, hogy alaposan átforrósodjon.
- Ha letelt az óra, szedd ki az edényt a sütőből, kissé lisztezd ki, kapard bele a megkelt masszát, rá a tetőt és irány a sütő.
- Süsd 35 percig, vedd le a fedelet, és süsd újabb 20 percig.

A kész kenyeret spricceld meg pár csepp vízzel, és tekerd konyharuhába.
Ha mindezeken sikeresen túl vagy, jöhet a minőségi ellenőrzés!

DISZNÓÖLÉSES RECEPTEK
Néhai Édesapámtól korai halála miatt sajnos nagyon kevés recept maradt ránk, pedig eredeti szakmája révén (hentes és mészáros, és felmenői is azok voltak) hihetetlenül finom dolgokat tudott készíteni. Amik most következnek azokat vagy én jegyeztem fel anno, vagy a már szintén néhai Nagybátyám. Régi családi receptek, érdemesek a megőrzésre. Talán az utókor is hasznát veheti.

Erdélyi kolbász
Hozzávalók: 10 kg kolbászhoz: 9 kg sertéshús, 1 kg zsírszalonna, 21 dkg só, 10 dkg paprika, 2 dkg bors, 3 dkg fokhagyma, 1 dkg őrölt szerecsendió, 2 gr szegfűbors, 10 gr porcukor

Elkészítése: A kolbász készítése már a darálás előtt megkezdődött. A fokhagymát kevés sóval pépesre zúzta, közben felforralt kb. 4 dl vizet. Amikor a víz már langyosra hűlt, belekeverte a zúzott fokhagymát, az a darálás végéig ázott. A hozzávalókat (a húst és a fűszereket) egy fateknőbe öntötte, rászűrte a fokhagymás lét, aztán alaposan összegyúrta. Amikor már homogén massza lett, a teknő tartalmát egy asztallapra borította, az asztalt pedig két féltégla segítségével ferdére állította. 24 óra hosszat maradt így a massza, közben legalább háromszor újra és újra átgyúrta. Ezután jött a töltés, füstre csak újabb 24 óra elteltével került fel a kolbász.

Erdélyi szalonna
Elkészítése: A hasi szalonnát 8-10 cm széles és 30-40 cm hosszú darabokra vágjuk. Sóval bedörzsöljük, betesszük a sózó kádba. Naponta megforgatjuk. 5-6 nap után fokhagymával ízesített sós páclében 8-10 napig érleljük. Ezután forrás előtt levő vízben kb. 1 óra hosszat abáljuk, zsinegre fűzzük, szikkasztjuk, és hideg füstön világosbarnára füstöljük.
Ugyanígy készíthetjük el a tokaszalonnát is.

Füstre szánt húsok sózása
Hozzávalók: 95 dkg konyhasó, 4 dkg salétromsó, 1 dkg cukor

Elkészítése: A sonkát, szalonnát, csülköket, bordacsontot, körmöt, stb. ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük, a maradékot a sózóba öntjük. Másfél-két héten keresztül naponta forgatjuk. Randa trutymós lesz, de sebaj, majd az íze!
Páclé füstölendő húsokhoz
Hozzávalók 30 liter vízhez: 3 kg só, 20 dkg kristálycukor, 5 közepes fej fokhagyma, 4 db babérlevél, 1 db citrom apró kockára vágva, 4 csapott evőkanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt fenyőmag, 2 evőkanál őrölt bors, 10-15 szem törött szegfűbors

Elkészítése: A fokhagymát pépesre törjük, mindent bele a forró vízbe, alaposan felforraljuk, majd kihűtjük és belekeverünk 10 evőkanál pirospaprikát (3 literenként egy ek.)
A pácoló edénybe (kád, teknő, stb.) berakjuk a sózóból a letisztított húsokat, nyakon öntjük a páclével és kb. 2-2.5 hétig naponta forgatjuk! Kiszedjük, letisztítjuk, s ha leszáradt, mehet a füstre.

FŐTT NYELV
Hozzávalók: sertés, vagy marhanyelv, és az abáláshoz megszokott fűszerek

Elkészítése: A nyelveket tisztítás után a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Lassú tűzön 2-3 óra alatt puhára főzzük. Ha kész, kiszedjük a főzőléből, kicsit várunk, hogy hűljön, majd a fehér hártyától megtisztítjuk.
Kihűlés után máris fogyasztható.

FRANCIASALÁTA
Általában akkor készítem, ha valamilyen húslevest főzök. Ilyenkor bőkezűbben adagolom a levesbe a különböző zöldségeket. Ha lusta vagyok zöldséget pucolni, akkor veszek egy adag fagyasztottat, és abból lesz a franciasaláta.
Hozzávalók: 20-25 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 2-3 főtt burgonya, 2-3 ecetes uborka, 1-2 alma, 2-3 dl sűrű tartármártás, 1-2 kemény tojás felkockázva, só, őrölt bors

Elkészítése: A sárgarépát megfőzzük, és ha kihűlt, a főtt burgonyával együtt apró kockára vágjuk. A meghámozott almát, a főtt tojást és az ecetes uborkát, a zöldborsó méretéhez hasonló kockára aprítjuk. A zöldségeket a sűrűbbre készített tartármártással összekeverjük, és szükség szerint sóval, borssal ízesítjük. A saláta tetejét tojásszeletekkel is díszíthetjük, fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.
Felhasználható: önálló ételként, köretként, illetve talapzatként pl. kaszinótojás, hideg töltött paradicsom, hideg sültek alá, vagy töltelékként pl. paradicsomba.

HATSZOR HUSZONÖT (6 X 25) ROLÁD
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg margarin vagy vaj, 25 dkg liszt, 1 tojás, só, 1 kk ételízesítő
A töltelékhez: 25 dkg gomba, 25 dkg bacon, 25 dkg sonkaszelet, vagy sonkaszalámi, só, bors, 1 ek apróra vágott petrezselyem és hagyma
A kenéshez: 1 felvert tojás

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél óráig a hűtőben pihentetjük, két részre osztjuk, kinyújtjuk.
A gombát apróra vágjuk, kevés apróra vágott hagymán megdinszteljük, belekeverjük a petrezselymet, majd sózzuk és borsozzuk.
A tésztalapokat kiterítjük, lerakunk 1 sor bacont, egyenletesen rászórjuk a gombát, majd ráterítjük a sonkát.
A lapokat felgöngyöljük, kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással és készre sütjük.
Kihűlés után ferdén felszeleteljük.
Kiváló sör, vagy borkorcsolya.

KASZINÓ VAGY TÖLTÖTT TOJÁS
Elkészítése: A tojásokat megfőzöm, lehéjazom, kettévágom, sárgájukat kikaparom, összetöröm, kiízesítve visszatöltöm a fél tojásokba. Francia-, vagy hússaláta alapra rakom.

Töltésre néhány példa a magam gyakorlatából. Kedvem szerint csicsázom!
1.
Tojássárga, mustár, őrölt bors, majonéz, tejföl, reszelt torma, só, bors.
2.
Tojássárga, májkrém, só, bors, mustár, majonéz, petrezselyemzöld.
3.
Főtt, vagy sült csirkemáj, besamelmártás, plusz fűszerek, meg a tojássárga.
4.
Tojássárga, mustár, őrölt bors, majonéz, tejföl, reszelt sajt, torma (ez el is maradhat)
5.
Olajos hal és kevés szardellapaszta, meg a fentiekből valami, vagy valamik.
Csicsázás: salátalevelek, finomra vágott petrezselyem-zöld, paprikakrém pöttyök, olívabogyó szeletelve (legutóbb fokhagymával töltött olívabogyót használtam), paprikakarikák, uborkakarikák, mini-paradicsom, stb., Ami éppen kéznél van.

KENŐKE
Leginkább maradékokból készül.
Elkészítése: Száraz sajt lereszelve, maradék szalámi ledarálva, vajjal, vagy margarinnal összekutyulva, mindenféle fűszerekkel kiízesítve. Számtalan variáció, a lényeg, hogy mit és mennyi maradékot találunk a hűtőben. Mehet bele hagyma, fokhagyma, medvehagyma, snidling, só, bors, paprika, szóval bármi, ami ízesítésre alkalmas. Keverhetünk bele májkrémet, majonézt, tejfölt. Dúsíthatjuk akár tört krumplival is. Egyszóval a variációk száma végtelen. Érdemes kísérletezgetni!

KÖRÖZÖTT
Ha túrós tésztát készítek, rendszerint több túrót és tejfölt veszek a szükségesnél. Így aztán ilyenkor körözött is készül másnap.

Elkészítése: A maradék túrót összekeverem a tejföllel, kerül még bele só, őrölt kömény, pirospaprika, reszelt hagyma. Alaposan kikeverem és máris kész. Egy kis barna sör se ront rajta. Puha, foszlós kenyérrel az igazi!

LANGALLÓ BERZENCEI MÓDRA
2 gáztepsinyi lesz belőle (vékony tészta).
Hozzávalók a tésztához: 75 dkg liszt, 2 mokkáskanál só, 3 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, 1,5 dl víz
Rátét: 1 nagy tejföl, sózzuk (2 tepsire 2 tejfölt), 20-25 dkg felkockázott szalonna, 2 felkockázott lilahagyma, 20 dkg reszelt sajt, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése: A 2 dl langyos tejbe beletesszük a 2 evőkanál cukrot. Ebben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a liszthez. A 1,5 dl vízzel és a 3 evőkanál olajjal ragacsosra gyúrjuk a tésztát és kelesztjük. A megkelt tésztát felezzük, és olajjal kikent tepsibe kinyújtjuk. A tejfölt elkeverjük a fokhagymával, a tésztára kenjük. Megszórjuk a hagymával és a szalonnával, valamint a reszelt sajttal. Sütőben szép barna-ropogósra sütjük.
Aki szereti, tálaláskor ketchupot is tehet rá.

LÁNGOS
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kicsi (2 dl) tejföl, 2 tojás, 3 tk só, 1/2 l tej, kicsi cukor, 1 cs élesztő

Elkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk, a hozzávalókkal alaposan összegyúrjuk. Fél óráig pihentetjük, majd újra dagasztjuk, újabb félórányi pihentetés után darabokat szaggatunk belőle, azokat széthúzzuk, és forró zsiradékban kisütjük. Fokhagymával megkenve, no meg tejföllel fogyasztjuk.

MARADÉKOK FELHASZNÁLÁSA
Babfőzelék
Ha csak 1-2 szűkös adag maradt meg, akkor érdemes belőle zöldséges-tejfölös bablevest készíteni! Ide is jó a sonkalé!
Csirkecsont és bőr
Fiamék a rántott csirkét csont és bőr nélkül kedvelik. A kioperált csontokat, a bőrt és szárnyvégeket alapléhez, vagy leveshez használom fel.
Kenyér
1. Sütőben megszárítom, ledarálom, átrostálom. A finomabból morzsa lesz, a durvább darabok mehetnek a húsgombócba.
2. Ha kissé puhább, felkockázva, megpirítva köménymaglevesbe kerül, vagy sóval, granulált fokhagymával megszórva nasi lesz belőle.
3. Pirítós, vagy bundás kenyér.
Nokedli
Jó, ha marad másnapra! Ilyenkor az ebéd, tojásos nokedli lesz rendszerint fejes salátával.

Pecsenyezsír
Mindig van jó félliternyi a hűtőben. Krumplipüréhez, rizsköret locsolására kiválóan alkalmas. Felhasználható még a következő hússütéshez, vagy pár gerezd fokhagymával összeforralva zsíros deszka készítésére. Az utóbbi lila-, vagy zöldhagymával kiegészítve nagyon finom!

Pörkölt maradékok
Vagy „Másnapos pörkölt”, vagy gulyásleves készíthető belőle.
Rántott és sült húsok
1. Vékony csíkokra szeljük, 1-2 lilahagymát felkarikázunk. Közönséges salátalébe belekeverjük. Pár órai állás, érlelés után fogyasztható.
2.  Kiszedjük a salátaléből, tartár alapba keverjük. Reszelt sajttal dúsítható. Vacsorasaláta lesz belőle. Ez utóbbi esetben akár 1-2 almát is belekockázhatunk.

Sonkazsír
Leszedjük a kihűlt sonkalé tetejéről a zsírt, és dobozoljuk. Rántásokhoz kiváló!

Szalonnabőr
Vékonyra szelve bab- és krumplileves alapjába kerül. Vékony csíkokra vágva és ropogósra sütve pedig kiváló nasi.

Száraz sajtok
Kenőkébe keverjük lereszelve. Ugyancsak reszelve felhasználhatjuk még csőben sült ételek (pl. karfiol) szórására.

További ötletek
Maradék lekvárok, befőttek felhasználása, Dinsztelt káposzta, káposzta hulladékból, Paprikahulladékok felhasználása, Paradicsomhulladék felhasználása

MARINÍROZOTT HÚS
Többféle módon is felhasználhatod a rántott, vagy sült húsok maradékát.
Hozzávalók: maradék rántott, vagy sült hús, hagyma, salátalé

Elkészítése:
1. Vékony csíkokra szeljük a húst, 1-2 lilahagymát felkarikázunk. Közönséges salátalébe belekeverjük. Pár órai állás, érlelés után fogyasztható.
2.  Kiszedjük a salátaléből, tartár alapba keverjük. Reszelt sajttal dúsítható. Vacsorasaláta lesz belőle. Ez utóbbi esetben akár 1-2 almát is belekockázhatunk.
Ha nincs otthon lilahagyma, sonkahagymával, vagy közönséges hagymával is elkészítheted.

MINI SZENDVICS
Ez a műfaj az unokáim kedvence, ők csak pálcikásnak hívják.
Kenyérszeletekből készül.
Elkészítése: Vékony szeletekből készítem, hogy inkább a rátét íze domináljon. A kenéshez ráma, vaj, vajkrém, kenőke, stb. használható, a rátét meg bármilyen kolbász, vagy felvágott. A kész szeleteket előbb 2-3 centis csíkokra vágom, aztán sajtszeletek kerülnek rá. Megjegyzem, a sajtokat krumplihámozóval szeletelem, a szeletek így egyforma vastagok lesznek. Ha rákerült a sajt, akkor mindegyik csíkot 3 darabra vágom, így 1-1 falat lesz belőlük.  A koktélparadicsomokat felkarikázom, mindegyik darabra 1-1 karika kerül, a közepébe egy pálcikát szúrok, és máris tálalhatom. Mesenézés közben kiváló elfoglaltság a srácoknak!
Ha felnőtteknek készítem, akkor a csíkokat már nem kockázom fel.

PADLIZSÁNKRÉM
Kétféle módon is készíthető. Vagy megsütöd a padlizsánt, meghámozod és elkaparod, vagy veszel az egyik áruházban natúr padlizsánkrémet (na, jó, segítek, a monogramja: P.M.) és abból készíted el. Mindkettő finom!
Hozzávalók: fél kiló padlizsánkrém, egy tyúktojásnyi reszelt hagyma, 2 gerezd reszelt fokhagyma, 1 dl étolaj, 1.5-2 dl majonéz, 1 tk mustár, só, őrölt bors

Elkészítése: A krémbe beleteszed a reszelt hagymát, a fokhagymát és az olajat. Lehetőleg olívát. Alaposan összekevered, sózod, borsozod, jöhet a mustár és a majonéz is. Újabb keverés és kóstolás következik. Ha jó és nem kell tovább ízesíteni, akkor már vár rád két szelet puha kenyér is, mert a padlizsánkrém próbája is az evés!

PADLIZSÁNKRÉM - VACSIRA, AHOGY DIA SZERETI
Imádom a padlizsánt, a belőle készített krémet pedig még jobban! Sokan panaszkodnak, hogy nem szeretik maguk elkészíteni, mert keserű lesz sütés után. Íme, az én elkészítési javaslatom, hogy milyen módon nem lesz utóíze! (Dia)
Hozzávalók: 3 közepes méretű padlizsán, 1/2 fej lila hagyma (ízlés szerint lehet több is), 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is), 1 tk olaj, 1/2 citrom leve, 2 tk mustár, kb. 1,5 dl majonéz (ízlés szerint elhagyható), fűszerek: só, bors

Elkészítése: A padlizsánokat előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütöm (25 perc után megfordítom a zöldségeket, hogy jól átsüljenek). Ha kész, kiveszem és néhány percig hűlni hagyom.
Ez idő alatt megpucolom, és apró kockára vágom a lilahagymát, majd lesózom és félreteszem, amíg levet enged. Így a hagyma picit megpuhul, és a gyomromat sem bántja, mint egyébként nyers társa teszi. A fokhagymát szintén megpucolom és nyomón áttöröm.
A padlizsán ez alatt a kb. 10 perc alatt annyira kihűl, hogy kézzel nyugodtan dolgozhatunk vele. Egy deszkára - vagy tányérra tesszük a zöldséget, a héját (a kacs alatt) összecsípjük és egyszerűen lehúzzuk a padlizsánról. A végén - ha így körben leszedtük a héját - a padlizsánt egy fa lapáttal levágjuk a szúrós kacsról. Egy nagyobb műanyag tálba tesszük, és a falapáttal elkaparjuk a padlizsánt, majd meglocsoljuk egy kevés citromlével, hogy ne barnuljon tovább. (Ugyanígy teszünk a másik 2 darabbal is.) Ezután hozzáadjuk az olajat és fűszereket: mustár, bors, fokhagyma, majd a kinyomkodott, vízzel (szűrőn keresztül) átöblített lilahagyma. A sóval vigyázzunk, mert
1.) a lilahagyma magába szívta az ízét, amit a krémben érezni fogunk,
2.) mivel még langyos a padlizsán nem érezzük annyira intenzíven a fűszerek ízét, és ez bizony csalóka lehet.
A legjobb, ha a krémet hűtőbe tesszük és miután alaposan lehűtöttük, közvetlenül fogyasztás előtt kóstoljuk meg újra, és csak ezután fűszerezzük, ha szükséges. Ekkor tegyük bele a majonézt, ami persze fogyókúra során, vagy ha valaki nem szereti, akár el is hagyható. Én bevallom őszintén a majonézes változatot jobban kedvelem, kissé édes ízt és finom krémes állagot ad a padlizsánkrémnek.

PIZZATÉSZTA HÁZILAG
Hozzávalók: 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 kanál olíva olaj, 1-2 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 25 dkg finomliszt, 25 dkg rétesliszt, 1,5 dl langyos tej, csipet oregánó, csipet bazsalikom

Elkészítése: Az élesztőt (felhasználás előtt 1 órával kiveszem a hűtőből!), majd belemorzsolom a langyos, cukros tejbe, és meleg helyen állni hagyom, amíg meg nem kel (kb. 15-20 perc).
Ezután a liszthez öntöm, és hozzáadok annyi langyos vizet, amennyi ahhoz szükséges, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. (Tojás nem kell!) Kis liszttel megszórva, meleg helyen (letakarva) 20 percig állni-kelni hagyom, majd hozzáadom a sót, fűszereket és az olajat, és az átgyúrás után újabb 20-30 percig pihentetem.
Ezután lisztes deszkán kinyújtom. Megúszhatod a mosogatás nagyját, ha sütőpapírt teszel a tepsibe és erre teszed a tésztát. Előmelegített, forró sütőben sütöm, ha vékonyra nyújtod a tésztát, akkor alig 15 perc alatt kész, ha vastagabban szereted, akkor kb. a duplájára nő a sütési idő. Feltétnek bármilyen megoldás szóba jöhet, én a gyömbéres-paradicsomszószos, sonkás- gombás-sajtos variációt kedvelem a legjobban.
Ha nem szereted a paradicsomos pizza-szószt, akkor ajánlom a tejfölös-fokhagymás szószt. Mind a kettő leírását megtalálod, a mártások – szószok résznél!

RÁNTOTTA ERDÉLYI MÓDRA
Hozzávalók: 8-10 tojás, 10-15 dkg felkockázott füstölt szalonna, 10-15 dkg felkockázott füstölt kolbász, 2-3 dkg zsír vagy olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, só

Elkészítése: A szalonnát kevés zsírban kisütöm, zsírjában a hagymát szalmasárgára pirítom. Visszateszem a szalonnát, majd ráöntöm a kolbászkockákkal összehabart tojásokat. Forrón tálalom, pirospaprikával megszórva.
Puha kenyérrel, savanyúsággal a legjobb.

TÖLTÖTT KIFLI 01.
Hozzávalók: 6 kifli, 20 dkg párizsi, 10 dkg kenőmájas, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg trappista sajt

Elkészítése: A kifliket hosszában kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk. A párizsit és a vöröshagymát kockákra vágjuk, összekeverjük a kifli belsejével, a kenőmájassal és ledaráljuk. Hat fél kiflit púpozva megtöltünk, reszelt sajttal megszórjuk, és tepsibe rakjuk.
Sütőben, nagy lángon addig sütjük, míg a reszelt sajt megolvad.

TÖLTÖTT KIFLI 02.
A hozzávalók ugyanazok, mint az előző receptnél.
Elkészítése: A kifliket keresztben félbevágod, levágod a végeket, a belsejét fakanállal kinyomod, az üregbe betöltöd a tölteléket (ehhez a recepthez a vaj dupláját használd), majd hűtőbe rakod, és amikor a töltelék megdermedt, karikákra vágod, és úgy tálalod.