Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 08. - Tésztaételek


GRÁNÁTOS KOCKA, ALIAS, GRENADÍRMARS
Hozzávalók: 1 adag kockatészta, 2-3 evőkanál olaj, 1 fej reszelt hagyma, vagy vöröshagymakrém, 50 dkg burgonya, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott kanál pirospaprika

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, a pirospaprikával meghintjük és a meghámozott, kockára vágott burgonyát a vékonyra szeletelt fokhagymával együtt beleforgatjuk, sóval, ha valaki szereti, borssal is ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, fedő alatt, lassú tűzön, időnként megkeverve szabályos paprikás krumplit főzünk belőle. A végén zsírjára sütjük és hozzákeverjük a sós vízben kifőzött, forró vízzel leöblített és jól lecsurgatott tésztát. Néhány percig még erős lángon, kevergetve együtt pirítjuk, hogy a burgonya teljesen szétessen, és szinte bevonja a tésztát. Az sem baj, ha az alja egy kicsit odapirul.
Ecetes savanyúság (paprika, uborka) illik hozzá.

GRÍZES TÉSZTA
Hozzávalók: 1 cs laskatészta, vagy kockatészta, 2 tojásnyi zsír, vagy annak megfelelő olaj, só, 1 csésze búzadara

Elkészítése: A laskatésztát kifőzzük, a zsíron, vagy az olajon világossárgára pirítjuk a darát, fél bögre, forró, sós vízzel fölengedjük, elkeverjük, és morzsalékosra kavargatjuk. A kifőtt tésztát belekeverjük, és forrón tálaljuk. Adhatunk hozzá porcukrot, lekvárt (pl. Málnazselé), de fejes salátával vagy vegyes salátával is tálalhatjuk.

KÁPOSZTÁS TÉSZTA
Elkészítése: A káposztát lereszeljük, vagy konyhai robotban ledaráljuk és besózzuk. Egy óra hosszat állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Egy lábosban olajat forrósítunk, és ezen kezdjük dinsztelni a káposztát, amíg meg nem barnul. Ha egy kávéskanál cukrot is szórunk rá, akkor szép barna lesz a káposzta, és nem kell addig sütni, amíg össze nem esik. A káposztára tesszük a kifőtt kockatésztát és jól összekeverjük. Ha kell, még sózzuk, én leginkább borsosan szeretem, fiam cukrozni szokta.
Lásd még: Dinsztelt káposzta, káposzta hulladékból receptet

LASAGNE
Hozzávalók:
A húsos raguhoz: 12-15 db lasagne tésztalap, 2 nagyobb sárgarépa, 25 dkg darált hús, 1 doboz paradicsom konzerv, 1 fej vöröshagyma, 3 tk édes piros paprika, só, bors, majoránna, oregánó, ketchup, vagy barna cukor (v. zacskós bolognai alap-por)

Elkészítés:
A ragu: A hagymát finomra vágom, 2 ek olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a darált húst és fehéredésig együtt sütöm őket. Belekeverem a piros paprikát és a fűszereket, majd felöntöm 2 dl vízzel. Hozzáadom a megtisztított és lereszelt sárgarépákat, beleöntöm a paradicsomkonzervet, a fűszereket (v. a bolognai alap) ketchupot, vagy cukrot és kb. 25-30 perc alatt készre főzőm a ragut.
Besamelmártás: A vajat/margarint egy lábosban felolvasztom, hozzáteszek 2 ek lisztet, fél percig folyamatos kevergetés mellett takarékon főzöm, majd lassan - ahogy a liszt felveszi - hozzáadom a meleg tejet. Felforralom és beleteszem a reszelt sajt 3/4-ét. Addig főzöm, amíg besűrűsödik, ízlés szerint sóval, borssal ízesítem.
Összeállítás: Egy jénai tál aljára kevés besamelmártást öntök, erre teszem a lasagne lapokat. Rámerek a raguból, majd a sajtmártásból és lefedem egy újabb réteg tésztalappal. Ismét ragu, sajtmártás, tészta következik, amíg a hozzávalók tartanak. (Ne legyen 3 rétegnél magasabb, mert nehezen sül át) az utolsó tésztalap tetejére öntöm a maradék sajtmártást és a reszelt sajtot, majd forró sütőben kb. 30-35 perc alatt pirosra sütöm. 
Elkészítési idő: kb. 2 óra (sütéssel együtt)
Németországban, a szomszédasszonytól kaptam a receptet! (Lányom megjegyzése)

TORTELLINI HÚSOS-ZÖLDBORSÓS RAGUVAL
Hozzávalók: 1 zacskó (500 g) sajtos tortellini (lehet tartós is), 1 közepes fej hagyma, 30 dkg darált hús (sertés, vagy marha), 25 dkg gomba, 1 fél doboz zöldborsókonzerv (kb. 50 ml), 2 dl tejszín, 1 ek liszt, 2 ek olaj
Fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, 1 késhegynyi édes piros paprika

Elkészítése: A hagymát finomra vágom, 2 ek olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a darált húst és fehéredésig együtt sütöm őket. Belekeverem a piros paprikát, és a fűszereket, majd felöntöm 1- 1/2 dl vízzel. Hozzáadom a megtisztított és cikkekre vágott gombát és kb. 15-20 percig együtt főzöm őket. Amikor már megpuhult a gomba, felöntöm 2 dl tejjel és ízlés szerint tovább fűszerezve kb. 15-20 percig tovább főzöm. A tejszínbe csomómentesen elkeverek 1-2 ek lisztet, besűrűsítem vele a ragut, hozzáadom a lecsepegtetett zöldborsót és további 5-10 perc alatt készre főzőm.
Közben egy nagy lábasban vizet teszek fel főni - kevés sóval és olajjal – majd a forrásban lévő vízbe beleteszem a tortellinit és puhára főzöm. Tálaláskor a tortellinire merítek a húsos raguból, tetejét reszelt sajttal és kevés apróra vágott petrezselyemmel díszítem.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Németországban, egy étteremben lestem el a receptet! (Lányom megjegyzése)

TÚRÓS TÉSZTA
A legegyszerűbb tésztaételek egyike.
Elkészítése: Egy lábosban kevés olajon kisütöm a felkockázott szalonnát, közben a túrót megsózom, és összekeverem a tejföllel. Sós olajos vizet forralok, amiben kifőzöm a tésztát. Tepertőzsírral kikent lábosba szedem és összekeverem.
Tálaláskor tányérba szedem a tésztát, ráhalmozom a kikevert túrót és megszórom a tepertőkockákkal. Ha valaki kéri, a tepertő zsírjával is megöntözheti. Én mindig kérem!