Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 10. - Köretek


BOSTONI BURGONYA
Hozzávalók: burgonyapüré, 1 kg burgonyából, fél fej vöröshagyma, 2 tojás, 5 dkg vaj, kevés pirospaprika

Elkészítése: A burgonyapürét (lehet maradék is) a finomra reszelt hagymával meg a tojásokkal jól összekeverjük, és alaposan kivajazott tűzálló tálba öntjük. A tetejére olvasztott vajat locsolunk, pirospaprikával meghintjük, és a sütőben kérget sütünk a tetejére.

DINSZTELT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1/2 kg fejes káposzta V-gyalun vékonyra vágva, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 ek étolaj, 1 evőkanál citromlé, só, 2-3 kávéskanál kristálycukor, őrölt bors, őrölt kömény

Elkészítése: Az olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az őrölt köménymagot és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
Amikor megpuhult, kis citromlével, vagy ecettel megsavanyítjuk, levesszük a fedőt, majd amikor elfőtte a levét, meghintjük a cukorral. A cukor karamellizálódik, ettől a káposztának szép barna színe lesz. Vigyázzunk, hogy ne égjen le, kis lángon, többszöri kavarással készre főzzük. Köretként, vagy savanyúságként húsételek, sültek mellé kínáljuk.

FRANCIA BURGONYA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, só

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és mély kiolajozott tűzálló tálba öntjük. Megsózzuk, a tojássárgájával elkevert tejföllel leöntjük, tetejére morzsoljuk a vajat, és a sütőben addig sütjük, amíg a tejfölt magába nem szívta, és a teteje szépen meg nem pirult. Rántott húsok kísérője is lehet.

HERCEGNŐ BURGONYA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 késhegynyi reszelt szerecsen-dió, só

Elkészítése: A krumplit megmosás után meg kell hámozni, kockára vágni, és sós vízben megfőzni. (Vagy előbb vízben megfőzni, és utána hámozni. Így könnyebb a hámozás.) Leszűrés után még fedő nélkül néhány percig vissza kell rakni a tűzre, hogy a víz teljesen elpárologjon. Ezután át kell törni.
Hozzá kell keverni a vajat, a tojássárgáját és a szerecsendió-reszeléket, majd egy kis sót kell beletenni. Ezt az egészet egy sűrű masszává össze kell gyúrni, majd töltőzsákba kell tenni. A töltőzsák jó erős legyen, mert a massza nem éppen krém állagú, hanem elég sűrű lesz.
Egy alumíniumból készült linzerkészítő pisztolyba is lehet tölteni, az kibírja. Ezután ki kell vajazni egy sütőlapot, és erre kell rányomni kis kör alakban. Itt jön jól, ha mintásan sikerül kinyomni, akkor dekoratívabb lesz. Az egészet kb. 180 fokos sütőben aranysárgára kell sütni.
Adhatjuk halból, szárnyas-, marha- vagy borjúhúsból készült mártásos ételek mellé köretnek.

KRUMPLIPÜRÉ 01.
Elkészítése: A krumplit meghámozzuk, majd hasábvágóval feldaraboljuk, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt krumplit tejjel és Rámával habosra keverjük. (Egy tojássárgát is keverhetünk bele!)

KRUMPLIPÜRÉ 02.
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint az előző, csak nem rámával, hanem pecsenyezsírral keverem ki. Sült húsokhoz adom fel.

KRUMPLIPÜRÉ 03.
Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint az előző, csak nem pecsenyezsírral, hanem a fasírtok sütőzsírjával keverem ki. Természetesen a fasírtok kísérője.

KRUMPLISALÁTA
Hozzávalók: krumpli (lehetőleg egyforma nagyok), lilahagyma, a léhez víz, só, ecet, cukor

Elkészítése: A krumplikat héjastól megfőzöm, meghámozom, ha kicsit kihűl, tojásszeletelővel felszeletelem.
A lilahagymát vékonyra szeletelem és lesózom. Egy tál aljára leterítek egy réteg krumplit, sózom, olajjal (ha lehet olivával) meghintem, rászórok egy kevés kinyomkodott hagymát, aztán folytatom a rétegezést, míg a hozzávalók el nem fogynak. Közben Rozi elkészíti a salátalét, nyakon önti a krumplikat, ők pedig ezek után a hűtőben várnak a sorsukra.

MAJONÉZES KRUMPLI
Elkészítése: Ugyanúgy indul, mint a krumplisaláta, csak fiam kedvéért nem kerül bele lilahagyma. Órányi állás után leszűröm róla a salátalét, és összeforgatom a tartármártással.
A tartárhoz majonézt, tejfölt, sót, borsot, cukrot és mustárt keverek össze. Mennyiségeket nem érdemes írni, hisz a tartár az egyik mártásféleség, amit mindenki a saját szája íze szerint készít el.

NOKEDLI
Töredelmesen bevallom, ezt a receptet Gregor Józseftől oroztam, de mindig akkora sikere van (volt és lesz), hogy mára már családi receptté avanzsált.
Elkészítése: Fél kiló liszthez minimum 5 tojást (de inkább 6-7 db-ot), 1 dl olajat, kevés sót, és annyi tejet kell keverni, hogy nokedli sűrűségű legyen. Víz nem kell bele! Forrásban levő (zubogó) vízbe szaggatjuk. A vízbe tegyünk még sót és olajat. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük. Kiolajozott tálba öntjük. Mikróban átmelegíthető, ha nagyon kihűlne. 

PÁROLT KÁPOSZTA
Hozzávalók: egy kisebb vörös káposzta, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint ecet, cukor, só, 1 mokkáskanál törött fekete bors (el is maradhat), őrölt kömény

Elkészítése: A megtisztított vörös káposztát nagyon vékony csíkokra felvágjuk és megsózzuk. Jól átkeverve állni hagyjuk fél órán keresztül. Ezután kinyomogatva levéből lábosba átöntjük, rácsorgatjuk az olajat és fél deci vizet, majd fedő alatt, tetszés szerinti adag őrölt köménnyel összekeverve, puhára pároljuk. Ezután 1-2 evőkanál kristálycukorral meghintjük és megpirítjuk. Ecettel és esetleg törött borssal ízesítjük. Bármilyen hús körete lehet, de disznótoros hurkával, kolbásszal a legjobb (szerintem).

PETREZSELYMES KRUMPLI
A legegyszerűbb köretek egyike, csak újkrumpli, olaj, só és petrezselyemzöld kell hozzá.

Elkészítése: Az újkrumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, egy tálcán szétterítjük, hogy hűljön keveset.
A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
Egy serpenyőben olajat melegítünk, és adagonként átpirítjuk rajta a krumplit, közben a petrezselyemzölddel megszórjuk.
Sült húsokhoz adjuk köret gyanánt.

RIZS GAZDAGON
Hozzávalók: 1 zacskó rizs (előfőzött), 5-10 dkg füstölt sajt, 1 kicsi zöldborsó konzerv, 1 kicsi kukorica konzerv, 2 ek natúr sajtkrém, 0,5 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma
Valamint kevés só, bors, fokhagyma

Elkészítése: A rizst majdnem készre főzzük, lecsepegtetjük. Egy serpenyőben kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Beletesszük a rizst, a tejet, natúr sajtkrémet, és a fűszereket. Együtt készre főzzük a rizst. A kukoricakonzervről és a borsókonzervről leöntjük a levet, hozzáadjuk a rizshez, pár percig – amíg megpuhulnak és átmelegednek – együtt főzzük.
Megszórjuk a reszelt füstölt sajttal, összekeverjük – jó nyúlós lesz - és azonnal tálaljuk.
Húsok mellé köretnek, vagy önállóan is fogyasztható – én így szoktam!
Elkészítési idő: kb. 30 perc

RIZSKÖRET EGYSZERŰEN
Hozzávalók: 2.5 dl rizs, olaj, ételízesítő, hagyma, 5 dl víz

Elkészítése: A rizst az olajon megfuttatjuk, majd felöntjük (forró) vízzel, apróra vágott hagymával és ételízesítővel ízesítjük, felforraljuk, majd a lángot visszavéve addig pároljuk, míg az összes folyadékot fel nem szívta. Ha elkészült, 2 evőkanálnyi margarinnal is összekeverhetjük.

ROPOGÓS BURGONYA
Hozzávalók: 70 dkg apró szemű burgonya, só; a sütéséhez olaj

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozva, egészben bő, forró olajba tesszük. Amikor egyik oldala már ropogósra sült, pecsenyelapáttal óvatosan megfordítjuk a krumpli-szemeket, nehogy szétessenek, és a másik oldalukat is megpirítjuk. Mielőtt tálra rakjuk, alaposan lecsepegtetjük, és csak ezután sózzuk meg. Sült és rántott húsokhoz adhatjuk.

SAJTOS SÜLT KRUMPLI
Hozzávalók: fejenként 2-3 db közepes burgonya, 5-10 dkg reszelt füstölt sajt + trappista sajt
Fűszerek: Kotányi zöldséges grill fűszerkeverék, só, bors, fokhagyma-granulátum, vagy fokhagyma-só, 2 ek olaj, v. margarin

Elkészítése: A krumplit héjastul sós - vegetás vízben felteszem főzni. Ez idő alatt lereszelem a kétféle sajtot. Amíg puhul a burgonya, fogok egy tepsit és kibélelem sütőpapírral - mert hát a mosogatás továbbra sem tartozik kedvenc elfoglaltságaim közé. Amikor kész a krumpli, leszűröm, megpucolom, karikára vágom és egymást kissé fedve lerakom a tepsibe. Ezután megszórom a fűszerekkel, meglocsolom az olajjal, v. rádobálom a margarin darabokat és befedem a sajtkeverékkel. Forró sütőben 5-10 perc alatt, a sajt pirulásáig sütöm és azonnal tálalom.
Sült húsok mellé, salátával fogyasztva, de vacsoraként önmagában is remek étel!

TARHONYA
Hozzávalók: 2.5 dl tarhonya, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, olaj, só, víz

Elkészítése: A tarhonyát megpirítom olajon, amikor szinte habzik, belekeverem a hagymát, 1-2 percig együtt pirítom őket, majd felöntöm másfélszeres vízzel. Először nagy lángon főzöm, majd ha felforrt, kis lángon párolom készre, akárcsak a rizst.
TEPSIS BURGONYA
Elkészítése: A krumplikat egészben megfőzzük, ha kihűlt meghámozzuk, negyedeljük, és kikent tepsibe rakjuk. Sózzuk, olajjal meglocsoljuk, és szép pirosra sütjük. Rántott húsokhoz adhatjuk.

VAJAS SPÁRGA
Hozzávalók: fél kg fehér spárga, vaj, vagy margarin

Elkészítése: A spárgát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. A főzőlében hagyjuk kihűlni, hogy esetleges keserűsége enyhüljön. Kihűlés után 2-3 centis darabokra vágjuk, és megforrósított vajon, vagy margarinon átforgatjuk. Ha kell, sózhatjuk, de akár borsozhatjuk is.
Besameles spárga
Az előző recept változata. Az előkészített spárgához besamelt készítünk, amibe reszelt sajtot is keverünk, ezzel keverjük össze az előkészített spárgát.

ZSEMLYEGOMBÓC
Elkészítése: 3-4 burgonyát héjában megfőzünk, lereszeljük. 5-6 zsemlét apró kockákra vágunk, és 5 dkg zsírban, vagy olajban megpirítunk, majd 2-3 dl tejjel meglocsoljuk. A reszelt krumplit 2 tojással, 2 csapott tk sóval, kevés tejjel és annyi liszttel keverjük össze, hogy hígabb nokedli tésztát kapjunk, majd a pirított zsemlyekockákkal összedolgozzuk. Ha szükséges, liszttel, vagy tejjel javíthatunk az állagán. Tyúktojás nagyságú gombócokat formálva a masszából, erősen fövő, sós vízben főzzük addig, míg a gombócok feljönnek a víz tetejére. A főtt gombócokat zsírban pirított zsemlemorzsában is megforgathatjuk, de morzsa nélkül is készíthetjük.
Vadasok mellé tálaljuk.