Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Családi receptek 11. - Mártások


ALMAMÁRTÁS
A “Mazsolás csirke almaszósszal” c. recept alapján.
Hozzávalók: 2 dl muskotályos bor, víz, 4-5 alma, 1 ek cukor, hússütésből megmaradt pecsenyezsír

Elkészítése: Meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatásából visszamaradt boros vízben, 1 ek cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd.
A hússütésből megmaradt pecsenyezsírt egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd. Sült húsok mellé tálalhatod.

BESAMELMÁRTÁS
Kenőkék alapjához is felhasználható.
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dl tej, 2 evőkanál finomliszt, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál fehér törött bors

Elkészítése: A tejet felforralom. A vajat lábosban megolvasztom, majd ha habzik (de még nem forr), rászórom a lisztet, és gyorsan elkeverve, éppen csak fehéredésig hevítem. Ezután a tűzről lehúzom és ráöntöm a forró tejet. Habverővel gyorsan simára keverem, majd megsózom, és visszateszem a tűzre. Folytonos keverés közben 10 percig forralom, végül a borssal fűszerezem.

FOKHAGYMAMÁRTÁS
A család kedvence. Franciska menyem hús helyett zöldségekkel fogyasztja. Szerinte mennyei. Aligha téved, ezt ugyanis Rozi főzi.
Hozzávalók: olaj, 2-3 evőkanál liszt, 3-5 gerezd fokhagyma, kevés tej, fél l tejföl, só

Elkészítése: A megtisztított fokhagymát a kés pengéjével szétnyomkodjuk vagy elkaparjuk, és a zsemleszínű rántásba tesszük. Kevéske húslevessel felengedjük, megsózzuk, hozzá adjuk előbb a tejet, majd a tejfölt és felfőzzük. Ha túl sűrű, a levessel hígítjuk.
Természetesen nem csupán főtt tyúkhúshoz, hanem mindenféle főtt hús mellé adhatjuk.

GOMBAMÁRTÁS
A rakott pulykamell-szeletek hűséges kísérője!
Hozzávalók: 1 csomag Gombakrém-leves (ez ám a szentségtörés!), 6-8 db gomba, 3-4 dl tejföl, sok petrezselyemzöld, a rántáshoz olaj, 2-3 evőkanál liszt, 1 teáskanálnyi pirospaprika

Elkészítése: Két edényben készítjük!  Az egyik edénybe fél liter vizet, a tejfölt és a gombaport öntjük, majd alaposan összekeverjük. Én elektromos habverőt használtam hozzá. Ha simára kevertük, lassú tűzön 10-15 percig forraljuk.
A másik edénybe ugyancsak fél liter vizet öntünk, ebbe beleszórjuk a felaprított gombafejeket szárastól. Az aprításhoz a tojásszeletelőt javaslom, úgy hogy a szeletelőbe rakjuk szárával fölfelé a gombát, majd szeletekre vágjuk, aztán a gombát elfordítjuk, és újra, most már hasábokra vágjuk.
Ha a gomba megpuhult, összeöntjük a másik gombával, és a rántást elkészítve besűrítjük. A petrezselyemzöldet a félig kész rántásba tesszük! Összekeverjük a pirospaprikával, és úgy öntjük a mártás alapba. Összeforraljuk.

GYÖMBÉRES PARADICSOMSZÓSZ
Hozzávalók: 6 db nagyobb paradicsom, 1-2 evőkanál víz, só, bors, friss reszelt gyömbér, ételízesítő, csipet cukor vagy ketchup

Elkészítése: A paradicsomot késsel kereszt alakban bevágom, pár pillanatra lobogó vízbe teszem, leforrázom, meghámozom, és apró kockára vágom, vagy turmixolom. Kevés vízzel felteszem főzni, a fűszerekkel ízlés szerint ízesítem, és kb. 15-20 perc alatt sűrű szósszá főzőm.
A szósszal megkenem a saját készítésű pizza-tésztát, ráteszem a feltétet és 15-30 perc alatt készre sütöm. Isteni!

KAPORMÁRTÁS
Feleségem egyik kedvenc mártása!
Minden évben teszek el sózott kaprot másfél-kétdecis üvegekbe (Kapor sóban), ebből készítem.
Elkészítése: Olajon lisztet pirítok, belerakok 2-3 teáskanálnyi kaprot, húslével fölengedem, sűrű kevergetés közben felfőzöm. Amikor már nagyon kezd sűrűsödni, megy bele a tejföl. Sózni nem kell, hiszen a kaprot sóban tettem el!

PARADICSOMMÁRTÁS EGYSZERŰEN
Ha egy mód van rá, házi paradicsomlét használjunk. Elkészítése: Készítsünk egy jó vastag rántást, majd eresszük fel egy liternyi paradicsomlével. Sózzuk, ízesítsük cukorral, folyamatos kevergetés mellett (hajlamos lekapni) alaposan főzzük fel. Ha gondolod, ízesítheted finomra reszelt hagymával is.

SAJTMÁRTÁS
Hozzávalók: 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 dl tej

Elkészítése: A tejet megmelegítem, belekeverem a tejfölt, majd beleszórom a reszelt sajtot. Addig keverem, amíg sima, sűrű, mártásszerű öntetet nem kapok. Ha szükséges, tejjel, vagy sajttal javítok az állagán. Akár a búbos pulykapecsenyéhez is föladhatom.

SÓSKAMÁRTÁS
Feleségem másik kedvenc mártása. Sós főtt krumplival eszi leginkább. Én levesként jobban kedvelem a sóskát, azért így is elfogyasztom.
Hozzávalók: 25 dkg sóska, 1 húsleveskocka, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, ízlés szerint cukor és só

Elkészítése: A megmosott és lecsurgatott sóskát nagyon vékony csíkokra összevágom, majd a felforrósított olajon megpirítom. Ráöntök 2 dl vizet, és felforralom. Beleteszem a húsleveskockát, végül a liszttel simára kevert 1 dl vízzel meg a tejföllel behabarva, jól összekeverem és felforralom.
Ezután cukorral és kevés sóval ízesítem.

TARTÁRMÁRTÁS
Ennek se szoktam túl nagy feneket keríteni. Ha nejem ráér majonézt keverni, akkor azt használom, ha nem, akkor boltit. Lustaság fél egészség!
Elkészítése: A tejfölt sóval, borssal, cukorral keverem össze, mustárral ízesítem, majd összekeverem a majonézzel. Ha szükséges, javítok az ízeken, de már annyira rutinból készítem, hogy kiigazításra csak elvétve van szükség.

TEJFÖLÖS-FOKHAGYMÁS PIZZA SZÓSZ
Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, só, bors

Elkészítése: Ha nem szereted a paradicsomos pizza-szószt, akkor ajánlom ezt a tejfölös-fokhagymás pizza-szószt, aminek elkészítése igazán nem bonyolult. A 3 dl tejfölbe keverd bele a zúzott fokhagymát, csipet sót, borsot és ezzel kend meg a házi készítésű pizza-tésztát.
Feltétnek fűszeres pirított csirkemell (és ha szereted, pirított csirkemáj), valamint gomba-kukorica- sajt illik igazán jól.