Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Asszonyok receptekben


BORJÚJAVA JÓASSZONY MÓDRA
Elkészítése: A húst az ismert módon sütjük meg. Ezután ragut készítünk: kockára vágott császárszalonnát kissé megpirítunk. Hozzátesszük az ugyancsak kockára vágott vöröshagymát és később, ha a hagyma aranysárgára pirult, a gombát. Az anyagokat együtt megpuhítjuk, zsírját leszűrjük. Sült kockaburgonyával összeforgatjuk, sózzuk, törött borssal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük.
Tálaláskor a borjújavát az előmelegített sültes tálra helyezzük, bevonjuk pecsenyelével és beborítjuk a raguval. Az előbbiekhez hasonlóan készül a borjú java edénykében. Érdekessége, hogy az elkészítés és a tálalás ugyanabban az edényben történik. Erre a célra készítet vastag falú, fedővel ellátott kis nyeles tűzálló tálat használunk.
A borjújavát megsütjük, majd az edénykébe tesszük. Zsírjában elkészítjük a jóasszony ragut, ha van, gyöngyhagymát használunk. A ragut vajas pecsenyelével kicsit összeforraljuk, és a húsra tesszük. Lefedve melegen tartjuk, hogy gyengén párolódjon.
Ezután mogyoróburgonyát sütünk, sózás és finomra vágott zöldpetrezselyemmel való összeforgatás után a ragu tetejére tesszük. A fedővel letakart edény-két tálpapírral fedett kerek fémtálcára helyezve azonnal tálaljuk.
Ennek az igen kedvelt ételnek számos változatát készíthetjük. Gondoljuk meg, milyen jól érvényesül az étel finom fűszeres aromája a meleget tartó lefedett edényben.
Az egyes változatokat a húshoz adott raguk jelentik, például:
* portugál módra: gombából, gyöngyhagymából és paradicsomból álló, zúzott fokhagymával és borssal ízesített ragut teszünk a húsra;
* svájci módra: vajban pirított póréhagymát, kockára vágott főtt borjúmirigyet a hagymával együtt pirítunk, és fehérmártással keverünk el. Sóval, törött borssal, citromlével ízesítjük. A húsra előbb vékony sajtszeletet teszünk, majd a mártásos ragut;
* Riviéra módra: különböző, vajban párolt fűszeres zöldségféléket teszünk a megsütött borjú java köré, például: leveles angol parajt, párolt zellerkockát, kelbimbót és főtt sárgarépát. A hús tetejére pirított és zellerzölddel fűszerezett paradicsomból és olajbogyóból álló ragut teszünk;
* olasz főzelékkel: kevés olajban üvegesre pirítunk metéltre vágott húsos füstölt szalonnát, finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát. Vékony metéltre vágott sárgarépát, zellert párolunk benne. Sózzuk, törött borssal, bazsalikommal, zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Ha megpuhult, kevés paradicsompürét adunk hozzá, elkeverjük a laskára vágott sonkával, zöld- és paradicsompaprikát teszünk hozzá. Rövid ideig együtt pároljuk, de a zöldpaprikák ne legyenek túl puhák. Az edénykébe tesszük a főzeléket, és ráhelyezzük a megsütött borjújavát. A hús tetejére egy darab tükör-tojást helyezünk. A főzeléket körben meghintjük reszelt sajttal.
Az előbbi ételekhez körítésül mogyoró- vagy kockaburgonyát adhatunk.
Elkészítési idő: 60 perc

CSIRKEMELL GAZDAASSZONY MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 2 db egész csirkemell, 4 db sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg csiperkegomba, 2 dl tejföl, majoránna, olaj, liszt, 1 csokor petrezselyem zöld, őrölt bors, só

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozom és félbevágom. A szárnyast fűszerekkel, sóval, borssal, majoránnával jól bedörzsölöm. A megtisztított hagymát felszeletelem, a sárgarépát egyforma karikára vágom. A petrezselymet finomra aprítom. Az olajat serpenyőben megforrósítom, és a hús mindkét oldalát megpirítom.
Aláöntök egy kis vizet, és fedő alatt puhára párolom. Ezután hozzáteszem a gombát, a sárgarépát és a hagymát, és pár percig együtt párolom őket. A puha húst kiszedem a serpenyőből és félreteszem. A párolt zöldségekre ráöntöm a liszttel elkevert tejfölt és kevergetve középesen sűrűre főzöm. Megszórom borssal, és a húsdarabokat visszateszem a mártásba.
Tálaláskor a hús alá öntöm a zöldséges, gombás mártást.
Zöldfűszerrel díszítem, és petrezselymes burgonyát tálalok hozzá.

EPERFAGYLALT HÁZIASSZONY MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg kristálycukor, 2 tojásfehérje

Elkészítése: Az epret megmosom, kicsumázom, majd villával összetöröm. A tojásfehérjéket habbá verem, ezután a cukrot a gyümölccsel felváltva, apránként hozzáadom és együtt addig verem tovább, amíg sűrű, egynemű massza nem lesz belőle. Formákba vagy jégkocka-tartókba simítom és megfagyasztom. Málnából vagy ribizliből is készíthető, de nyomják át szitán, hogy az apró, szúrós magok ne kerüljenek bele a fagylaltba.

HALAS RÉTES, KOMÁMASSZONY MÓDRA
Hozzávalók: 5 dkg margarin, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 2-3 fej sampinyon gomba, 50 dkg pontyfilé, 1 db áztatott zsemle, 1 db tojás, só, ételízesítő, őrölt bors, 1 csomag kapor, 10 dkg mozzarella, 1 csomag mirelit réteslap
A sajtkrémhez: 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg dió, 2 evőkanál krémsajt, igény szerint csontlé

Elkészítése: Az apróra kockázott füstölt szalonnát az aprított vöröshagymával a forró margarinban üvegesre dinszteljük. Hozzátesszük a szintén kockázott zöldpaprikát és a gombát, és így pirítjuk tovább. Belerakjuk a beirdalt, kisebb darabokra vágott pontyfilét, ízesítjük őrölt borssal, ételízesítővel, sóval és puhára dinszteljük. A lángról félrehúzva, a felvert tojással az áztatott zsemlét és a kockázott mozzarella sajtot, az aprított kaporral kikeverve, hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk.
A mirelit réteslapokat felengedése után négy egyenlő részre vágjuk, majd felvert tojással megkenjük, és a fenti töltelékből egyenlő adagokat halmozunk rájuk. Két-három lapot a sarkuknál összefogva felemeljük, s lazán eltekerjük, mintegy batyut, fogvájóval megtűzzük, hogy az a sütésnél szét ne nyíljon. Sütőlapra tesszük és közepes hőfokú sütőben, zsemlehéj színűre sütjük.
Sajtkrém: Az apróra vágott fokhagymát a durvára darált dióval zsiradék nélkül enyhén lepirítjuk, hozzátesszük a krémsajtot, kevés csontlével felöntve, aprított zöldkaporral ízesítve, habverővel kikeverve, mártássá beforraljuk.
Tálalása: A töltött rétesekből hármat-négyet tálra rakunk, közé pedig, a mártásból egy evőkanállal teszünk. Díszítjük friss zöldkaporral.

HÁZIASSZONY REMEKE
Hozzávalók: 2 tojássárgája, 18 dkg margarin, 12 dkg porcukor, fél citrom leve és reszelt héja, fél csomag sütőpor, 40 dkg liszt, kevés tejföl, lekvár, 10 dkg darált dió
Elkészítése: A tojássárgáját a margarinnal és a porcukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a citrom levét és a héját, majd a sütőporral elkevert lisztet, esetleg kevés tejfölt is gyúrhatunk bele. Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük, lekvárral megkenjük, és 10 dkg darált dióval megszórjuk.

LIBA SZÉPASSZONY MÓDRA
(elkészítése 2 nap!)
1. Nap: Fogunk apró szemű fehér babot és beáztatjuk (nem árt egy kevés sót rakni a vízben, amiben ázik)

2. Nap: Elkészítése: Itt is főleg színhúst érdemes használni, és ugyancsak pörkölt alappal kell kezdeni. Utána, amikor már egy kicsit főtt a hús akkor belerakjuk a babot és megfőzzük. Miközben föl rakunk bele füstölt kolbászt (gyulait). Ha minden puha benne, akkor rakunk bele összevágott savanyú káposztát (vecsési), amit egy kicsit megmosunk, ha nagyon savanykás. Teszünk rá tejfölös habarást, amiben elkeverünk egy kevés füstölt ízt. Az egészet összeforraljuk. Tálalása vigyázunk, hogy mindegyik adagba jusson kolbász díszíthetjük tejföllel és paprikaszínnel. Fűszerei: kömény, babér, bors, só, és füstölttízű kocka.

SZOMSZÉD ASSZONY SÜLT LIBÁJA
Hozzávalók 4 személyre: 1 pecsenye liba, kömény, borsikafű, só

Elkészítése: A pecsenyelibát megtisztítom, megmosom, kívül, belül megsózom, és hideg helyen letakarva, másnapig állni hagyom. Majd tepsibe teszem, megszórom köménymaggal, alá és mellé szárított borsikafüvet teszek. Kevés vizet öntök alá, és saját levével locsolgatva sütőben lassan megsütöm. A megsült libát feldarabolom, párolt vörös káposztával, krumpli gombóccal tálalom.

TÖLTÖTT BURGONYA JÓ GAZDASSZONY MÓDRA
Hozzávalók: 8 nagyobb burgonya, 5 dkg vaj, 6 dl húsleves, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg zöldborsó, 6 dkg reszelt sajt, só, 1 késhegynyi bors, 1 késhegynyi majoránna, 1/2 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése: A burgonyákat egészben megtisztítom. Tűzálló tálat kivajazok, belehelyezem a burgonyákat, ráöntöm a húslevest. Fóliával letakarom, és a sütőben lassan puhára párolom. Ha megfőtt, a belsejét karalábévájóval kifúrom. A kifúrt darabokat összekeverem az előzőleg megpárolt és kockákra vágott sárgarépával, a borsóval és a reszelt sajt felével, megsózom, megborsozom, meghintem majoránnával és finomra vágott petrezselyemzölddel. A keveréket visszatöltöm a burgonyákba, a tetejére szórom a maradék reszelt sajtot. Kisebb vajdarabokat teszek a tetejére, és forró sütőben pirítom, hogy a sajt ráolvadjon.