Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Batthyány Lajos


Németújvári gróf Batthyány Lajos (Pozsony, 1807. február 10. – Pest, 1849. október 6.) államférfi, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke.
Batthyány = (ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva

BATTHYÁNY RIZS 01.
Hozzávalók: rizs, erőleves, vöröshagyma, petrezselyem, só, bors, vaj

Elkészítése: A rizst finomra vágott vöröshagymával tedd forró zsírra, s pirítsd vajsárgára. Szórd meg sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel és öntsd fel forró erőlevessel. (A rizs térfogata kétszeresének megfelelő mennyiségű lére van szükség.) Fedd le, s közepesen meleg sütőbe téve párold meg. Mire a levét felszívja, megpuhul. Ekkor villával lazítsd fel, s a tetejére morzsolj kevés vajat.

BATTHYÁNY RIZS 02.
Elkészítése: A jól megmosott kiválogatott rizst felhevített zsiradékon, kevés apróra vágott vöröshagymával aranysárgára pirítjuk. Sózzuk, meghintjük törött borssal és apróra vágott petrezselyem zölddel. A megpirult rizst felöntjük erőlevessel, majd sütőben 15 percig fedő alatt pároljuk. Amikor kész kiengedjük a párát és elkeverjük kevés nyers vajjal. Befedve melegen tartjuk a tálalásig. Minden szemnek különállónak kell lenni, és érezni kell a friss vaj és a petrezselyem együttes ízét. fenséges!
Általában bélszínhez, vagy angolos vadhúsokhoz adják.

BATTHYÁNY RIZS 03.
Elkészítése: A szokásos párolt rizstől annyiban tér csak el, hogy nem vízzel, hanem sötét erőlevessel felöntve pároljuk. Ettől a rizs barna színt és kellemes, különleges ízt kap.

BATTHYÁNY RIZS 04.
Hozzávalók: 240 g rizs, 30 g zsír, 20 g vaj, 60 g hagyma, 5 dl húsleves, 1 cs petrezselyem zöldje, só fehér bors.

Elkészítése: a finomra vágott vöröshagymát forró zsírban üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a rizst és aranysárgára pirítjuk. Ezt követően a finomra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk, fehér borssal és enyhe sózással ízesítjük. A forró húslevessel felöntjük, jól elkeverjük és felforraljuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. A rizs megpuhulása után vajdarabokat adunk hozzá és lazán. De egyenletesen elkeverjük. Köretként, frissen készült szelethúsokhoz és sültekhez szervírozzuk.

A gróf kedvenc étele a sonkás kocka volt, amit leginkább lesütve fogyasztott. Íme néhány sonkás kocka recept:

NAGYBÁNYAI SONKÁS KOCKA
Hozzávalók: 25-30 dkg nagykocka száraztészta, 25 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, só és törött fekete bors, ízlés szerint, mokkáskanálnyi törött borókabogyó, 1 teáskanál olaj

Elkészítése: A tésztát forrásban lévő vízbe dobjuk és kifőzzük. Közben a füstölt húst kétszer átdaráljuk, hogy pépes legyen, majd elkeverjük a tejszínnel, 1 dl tejföllel, törött borssal, a borókabogyóval, sóval meg a tojások sárgájával. A füstölt szalonnát apróra vagdaljuk, zsírját kiolvasztjuk, és a pörcöt a sonkakrémhez keverjük. A megfőtt, hideg vízzel leöblített tésztát a szalonnazsírra szedjük, összekeverjük, majd a sonkás mártással jól összeforgatjuk. Ezután hozzákeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot, óvatosan elkeverjük, és az egészet olajjal kikent tűzálló tálba öntjük. Előmelegített forró sütőben 20-25 percig sütjük, tálaláskor a maradék tejföllel meglocsoljuk.

SONKÁS KOCKA 01.
Hozzávalók: 30 dkg tépett csuszatészta, 20 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb csont nélküli füstölt hús), 3 dl tejföl, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál olaj

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, az olajjal elkevert sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, lecsöpögtetve, melegen tartom. Közben a sonkát ledarálom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és a zsírját kisütöm. A darált sonkát összekeverem a tojássárgákkal, a törött borssal, kevés sóval és a szalonnazsírral, valamint a pörccel. Ebbe a masszába belekeverek 1 dl tejfölt is, és beleforgatom a főtt tésztát. Ezután adom hozzá a tojásfehérjékből vert kemény habot, majd belesimítom egy kikent tepsibe. Tetejét egyenletesre igazítom, és az előmelegített, forró sütőben pirosas-barna kérget sütök a tetejére. Tálalás előtt a forró sonkás tésztát kockákra vágom, tetejét bőven meglocsolom tejföllel, és azonnal tálalom.

SONKÁS KOCKA 02.
Hozzávalók: 25 dkg nagykocka tészta, 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy nem nagyon zsíros tarja, 2 dl tejföl, 3 tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a tepsi kikenéséhez 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, lecsöpögtetem, és melegen tartom. Közben a sonkát ledarálom. Saját zsírján egy-két percig pirítom, és teljesen kihűtöm. A tojássárgákat a tejföllel simára keverem, és sóval, borssal ízesítem, majd hozzáadom a darált, pirított sonkát. Beleforgatom a főtt tésztát, és óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Az egészet jól összekeverem. Egy kisebb tepsit az olajjal kikenek, és a zsemlemorzsát beleszórom, majd belesimítom a sonkás-tojásos tésztát. Előmelegített, forró sütőben piros barna kérget sütök a tetejére. Forrón, kockákra vágva tálalom, és nem felejtek el salátát kínálni hozzá. Aki nem félti a vonalait, a tányéron még külön is megtejfölözheti.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc

SONKÁS KOCKA 03.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg főtt sonka, 1 pohár tejföl, késhegynyi őrölt bors, 2 tojásnyi zsír, 3-4 evőkanál morzsa

Elkészítése: A lisztből egy egész tojással és egynek a fehérjével tésztát gyúrunk, ugyanúgy, mint a káposztás kockánál. A sonkát ledaráljuk. Két kanál zsírral, a tojások sárgájával, a borssal, a tejföllel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a kifőtt kockatésztát és a tojás fehérjéből vert kemény habot. Kizsírozott és morzsával megszórt zománcos tepsibe öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Közepesen forró sütőben pirosra sütjük. Nagy kockákra vágjuk, lapátkanállal előre melegített tálra tesszük, és forrón tálaljuk. Adhatunk hozzá fejes salátát, paradicsomsalátát vagy egyéb savanyúságot.

SONKÁS KOCKA 04.
Elkészítése: Forrásban levő sós vízben kifőzünk 20 dkg készen vett, 4 vagy 6 tojásos kockatésztát. Leöblítjük és elkeverjük 5 dkg olvasztott zsírral. Amíg a tésztát főzzük, összedolgozunk 2 db egész, nyers tojást, 2 dl tejfölt, 20 dkg darált sonkát, sót. Utána az egészet elkeverjük a tésztával, és vajjal vastagon kikent edénybe helyezzük. A tetejét meghintjük egy kevés zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben sütjük, míg a teteje ropogós nem lesz, vigyázva arra, nehogy a tészta kiszáradjon.

SONKÁS KOCKA 05.
Hozzávalók: 25 dkg nagykocka tészta, só, 2 ek olaj, 4 tojás, 4 dl tejföl, 20 dkg darált sonka vagy főtt füstölt marhahús (maradék is lehet), 1 mk őrölt fekete bors; A tepsi kikenéséhez: 3 dkg vaj, 2 ek zsemlemorzsa.

Elkészítése: Egy lábasban 3 liter vizet forralunk, majd a nagykockát 1 csapott kiskanál só kíséretében beleszórjuk. A tésztát közepes lángon 6-7 percig főzzük, majd fakanállal egyet kiemelünk és szemrevételezzük; ha sima, szinte teljesen átlátszó, akkor jó, de kóstoljuk meg a biztonság kedvéért. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük. Utána jó lecsepegtetjük, és nehogy összeragadjon, az olajjal elkeverjük. A tojások sárgáját egy tálban a tejföllel simára verjük, a darált sonkát hozzáadjuk. Megborsozzuk, 1 mk sót adunk hozzá, és a főtt tésztát belekeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan, nehogy összetörjön, két-három mozdulattal beleforgatjuk. Egy közepes, kb. 20-30 centis tűzálló tálat vagy közepes tepsit kivajazunk, morzsával behintjük, és tésztát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 50 percig sütjük.
Mielőtt kockákra vágva, tálalva tálalnánk, 10 percig pihentetjük.

SONKÁS KOCKA 06.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 db tojás, 2 dl tejfel, 15 dkg sonka, kevés só, és törött bors, 6 dkg.zsír

Elkészítése: A lisztből és 1 tojásból vízzel gyúrt tésztát készítünk. Ha megszikkadt ujjnyi széles kockákra vágjuk. Utána sós vízben kifőzzük, és hideg vízzel leöblítjük. A zsírt 2 tojássárgájával simára kikeverjük, majd beleadjuk az apróra vagdalt sonkát, kevés törött borsot, süt, 2 dl. tejfelt, és a lecsurgatott tésztát. Végül hozzávegyítjük a 2 tojás keményre vert habját. Egy lábast zsírral kikenünk, morzsával meghintjük, beleöntjük a tésztát és lassú tűznél, szép pirosra sütjük. 1 óra hosszat.

SONKÁS KOCKA 07.
Hozzávalók: 50 dkg száraztészta (bármilyen lapos formájú), 20 dkg apróra vagdalt főtt, füstölt hús (sonka, tarja, csülök), 3 db tojás, 1 dl tejföl vagy tejszín, 1 kk. só, késhegynyi őrölt bors, 1 ek zsiradék

Elkészítése: A csomagoláson jelzettek szerint kifőzzük a tésztát. A vagdalt füstölt húst összekeverjük a tejföllel, a tojássárgákkal és a borssal. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
A húsos keveréket összekeverjük a kifőtt tésztával és csak kóstolás után sózzuk, mert a hús eleve sós. Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a tojáshabot is. Kivajazott szétszedhető tortaformába vagy tepsibe töltjük és 180 fokon kb. 20-30 percig sütjük, amíg a teteje kérges nem lesz.
Tálalás előtt a tortaforma peremét levesszük, és tortaszerűen szeleteljük, vagy kockákra vágjuk.

SONKÁS KOCKA 08.
Hozzávalók: 20 dkg főtt sonka, 3 dl tejföl, 1 ek disznózsír, zsemlemorzsa, fél kg csuszatészta, 1/2 kk bors

Elkészítése: A sonkát kockákra vágom, majd összekeverem a főtt csuszatésztával, a borssal és a tejföllel. Egy tepsit kizsírozok és meghintem zsemlemorzsával, majd beleöntöm a sonkás keveréket. Forró sütőben kb. 20 percig sütöm.

SONKÁS KOCKA 09.
Elkészítése: 5-10 dkg száraz kockatésztát kifőzünk. Összekeverjük 2 dkg vajjal, 5 dkg darált sonkával vagy füstölt hússal, 1 tojássárgájával, 1-2 evőkanál tejföllel és a tojásfehérje keményre vert habjával. Kivajazott tűzálló tálba vagy lábaskába tesszük, előmelegített sütőben pirosra sütjük.

SONKÁS KOCKA 10.
Hozzávalók: 40 dkg nagy kockatészta, 10 dkg zsír, 3 db tojás, 30 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 5 g törött bors, 5 dkg zsemlemorzsa, só

Elkészítése: A kockatésztát bő, sózott vízben kifőzzük, leszűrjük, folyó langyos vízzel kissé átmossuk, és jól lecsepegtetjük. A zsírt a tojások sárgájával simára keverjük, majd hozzákeverjük a ledarált, főtt füstölt húst, a tejfölt, és a sóval, törött borssal ízesítjük. Ezután belekeverjük a kifőtt tésztát, végül a tojásfehérjéből vert habot. Kizsírozott, zsemlemorzsával kihintett lábasba öntjük, és nem túlforró sütőben készre sütjük. Tálba borítva, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

SONKÁS KOCKA 11.
Hozzávalók: 400 g nagykocka, 30 dkg főtt füstölt sonka, 3 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj, 1 késhegynyi őrölt bors, só

Elkészítése: A főtt sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, és borssal fűszerezzük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük a sonkás tejföllel. A tésztakeveréket kivajazott, tűzálló edénybe öntjük, elsimítjuk és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. A sütőben szép pirosra sütjük a tetejét.

SONKÁS KOCKA KISÜTVE
Elkészítése: jól kizsírozott lábasban pirosra sütjük a kész sonkás tésztát, de még finomabb, ha egy lábast kibélelünk késfok vékonyságúra kinyújtott omlós vajastésztával, beleöntjük a kész tésztát és így sütjük pirosra a sütőben. A sonkás tésztához lehet reszelt sajtot is tálalni. Nagyon jó együtt.

SONKÁS KOCKA LUCSKOSAN
Elkészítése: A kb. 2 cm kockára vágott, kifőzött tésztát olvasztott zsírba vagy vajba szedem. Bögrében elkeverek 20 deka sovány darált sonkát vagy füstölt húst 2 deci tejföllel, amiben 1 tojássárgát habartam el. Ráöntöm a lábasban levő kifőtt tésztára, jól összekeverem, 4-5 percig hagyom együtt melegedni, azután még egy deci jó sűrű tejfölt öntve rá, azonnal tálalom.

TÖLTÖTT SONKÁS KOCKA
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 tojássárga, 1 púpozott evőkanál tejföl, kevés bor, 1 mokkáskanál só és törött bors
A töltelékhez: 25-30 dkg főtt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 5 dkg reszelt parmezánsajt, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítése: A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd jól beledolgozzuk a tojássárgákat, a tejfölt, a sót, a borsot és annyi bort adunk hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. Egy cipóban addig pihentetjük, amíg a töltelék el nem készül. A főtt füstölt húst ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal. A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, és egyik felére rákenjük a sonkás tölteléket. A tészta másik felét ráhajtva kicsit rányomkodjuk a töltelékre, hogy minél kevesebb levegő maradjon közte. Lisztbe mártott derelyemetszővel kis kockákat vágunk ki a töltött tésztából. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és előmelegített forró sütőben pirosra sütjük. Melegen is, hidegen is fogyasztható.