Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Damjanich János


Tormás csuka Damjanich módra

Elkészítése: A csukát megtisztítva besózzuk, egészben hagyva, s farkát a szájába csíptetve. Egy lábatlanban (lábasban) megfőzzük, s ha megfőtt, tejfölbe lisztet habarunk, és reá eresztjük a csukára, mint szintén egy kis reszelt édes tormát is. Midőn betálaljuk, még jócskán meghintjük tejföllel és tormával.

Damjanich János (Jovan Damjanić, Staza (ma Horvátország) 1804. december 8. – Arad, 1849. október 6.) honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legkiválóbb magyar tábornoka lett a cs. kir. hadsereg e szerb származású katonája; vezetett zászlóaljat, és hadsereget is. A szabadságharc számos szép győzelme köthető a nevéhez, gyakran reménytelen helyzetből is tudott fordítani, és ezt alig árnyékolja be, hogy időnként megbetegedett, a nyári hadjárat előtt balesetet szenvedett (eltörte a lábát), és szakértelme ilyenkor kritikusan hiányzott a tisztikarból.
Kötél általi halálra ítélték, és az aradi várban 1849. október 6-án kivégezték.