Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkaszezon - Szendvicsek és pizzák


ANANÁSZOS SONKÁS SZENDVICS
Hozzávalók: 12 szelet zsúrkenyér (vagy egyéb enyhén édeskés kalácsféle), 10 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 doboz ananászbefőtt, 2 dkg vaj, 3 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A vajat, a reszelt sajt háromnegyed részét, a ledarált főtt sonkát, az ugyancsak ledarált füstölt szalonnát és a zúzott fokhagymát összekeverem. Az ananászbefőttet levétől lecsurgatom. A kenyérszeleteket szárazon, mindkét oldalukon megpirítom, majd megkenem a sonkás-sajtos keverékkel. Előmelegített forró grillsütőben addig grillezem, amíg színesedni nem kezd a tetejük. Ekkor kiveszem a sütőből, megrakom az ananászdarabkákkal és elosztom rajtuk a maradék reszelt sajtot. Ezután már csak annyi ideig pirítom, amíg a sajt ráolvad a gyümölcsre.

EXTRA HAWAII SZENDVICS
Hozzávalók: 8 nagy szelet, szögletes kalács, 8 szelet gépsonka, 8 karika konzerv ananászbefőtt, 8 nagyon vékony szelet sajt, 10 dkg tejszín krémsajt

Elkészítése: A kalácsszeleteket megkenem a krémsajttal, majd mindegyikre ráteszek egy-egy gépsonkát. Erre rárakom a lecsöpögtetett ananászkarikát, amelyet befedek egy szelet sajttal. A forró sütőben vagy a grillsütőben addig pirítom, amíg a sajtszelet kissé megolvad a tetején. Muskotályos bor illik hozzá.

KÁPOSZTÁS-SONKÁS PIZZA TÖLTELÉK
Hozzávalók: 50 dkg fejes káposzta, 20 dkg főtt sonka vagy tarja, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, mokkáskanálnyi csombor, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 10 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése: A káposztát megtisztítjuk, és lereszeljük, vagy nagyon vékony metéltre vágjuk. Megsózzuk, néhány perces állás után kinyomkodjuk, majd meghintjük a fűszerekkel, és saját levében fedő alatt puhára pároljuk. A sonkát nagyon vékony csíkokra vagdaljuk, és hozzáadjuk a puha káposztához. Fedő alatt pároljuk egy percig, majd a fedőt levéve megpirítjuk. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tejfölt, és a félig sült pizzára kenjük. Megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben készre sütjük.

MELEG SONKÁS RÁNTOTT SZENDVICS
Hozzávalók: Fél zsúrkenyér, 25-30 dkg nyers füstölt sonka, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 2 tojás, 2 evőkanál olaj + olaj a sütéshez

Elkészítése: A nyers sonkát akkora szeletekre vágjuk, mint a zsúrkenyér, azonban a sonkaszelet ne legyen 2-3 mm-nél vastagabb. A zsúrkenyeret ugyanilyen vékonyra szeleteljük, és a tejszínben megmártjuk. (figyeljünk arra, hogy ne ázzon el.) Két evőkanál olajon hirtelen átpirítjuk a nyers sonkaszeleteket. Két szelet kenyér közé helyezünk egy szelet pirított sonkát, és hústűvel összefogjuk. Felvert tojásban és a reszelt sajtban megforgatjuk, majd bő, forró olajban takaréklángon pirosra sütjük. Lecsöpögtetjük, és a hústűt kihúzva belőle, meleg tálra halmozzuk. Kitűnő vendégváró szendvics, bármilyen saláta illik mellé.

SONKÁS-HAGYMÁS SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 szelet zellergumó, 25 dkg sonka, 0,6 dl majonéz, 1 mokkáskanál torma, só, őrölt bors

Elkészítése: A darált sonkát, a reszelt vöröshagymát, zellert és tormát keverje össze a majonézzel. Ízlése szerint fűszerezze, majd hűtőszekrényben hagyja érni 1-1,5 órát. Zsemleszínűre pirított rozskenyérre kenve kínálja.

SONKÁS-MEGGYES MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 15-20 dkg meggy, 5 dkg reszelt ementáli sajt, 10 dkg juhtúró, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só, 1-2 evőkanál tejföl

Elkészítése: A sonkát megdarálom, vagy nagyon finomra vágom, és keverőtálba teszem. Hozzáadom a juhtúrót, a megtisztított és zúzott fokhagymát, az őrölt fehér borsot és csipetnyi sót, majd annyi tejföllel keverem össze, hogy kenhető, de ne lágy masszát kapjak. A szendvicskenyereket megkenem a sonkás-túrós krémmel, belenyomkodom a kimagozott és apróra vágott meggyszemeket, majd a reszelt sajttal meghintem. Grillsütőben vagy előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg a sajtreszelék rá nem olvad a tetejére. Csak addig szabad pirítani, amíg a sajt el nem kezd színesedni!

SONKÁS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 4 szelet sonka, 4 szelet sajt, 4 szelet zsúrkenyér, vaj

Elkészítése: A kenyereket a sütőben 1 percig 500 W-on pirítjuk és a mikróból kivéve, megkenjük margarinnal, rárakjuk a sonkát, majd a sajtszeleteket. Ezután 1-2 percig 500W-on sütjük. Tálaláskor uborkával, paradicsommal vagy Piros Arannyal díszítjük.

SONKÁS PISKÓTASZENDVICS
Hozzávalók:
A piskótaalaphoz 3 tojás, 3 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál tej, 1-1 mokkáskanál törött bors és só
A tepsi kikenéséhez 2 dkg margarin és 2 dkg liszt a meghintéséhez
Töltelék: 20 dkg sonka (8-10 vékony szelet), 8 dkg vajkrém, 1 csokor snidling

Elkészítése: a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a sóval, majd apránként hozzákeverjük a tejet és a lisztet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. Egy kisebb méretű tepsit kikenünk margarinnal, és a liszttel meghintjük. A tojás-masszát óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal, és a tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, takaréklángon, 6-8 perc alatt világossárgára sütjük. Egy benedvesített konyharuhára borítjuk és a ruhával együtt rúddá csavarjuk fel, majd hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a snidlinget finomra vágjuk. A már kihűlt tekercset a ruhából óvatosan kiborítjuk, és alufólia lapra helyezzük. Megkenjük a vajkrémmel, megszórjuk snidlinggel és beborítjuk a sonkaszeletekkel. Összecsavarjuk, becsomagoljuk az alufóliába. A tetejét megnyomkodjuk, hogy a levegő kiszoruljon belőle. Hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztjük és felszeletelve tálaljuk.

SONKÁS PIZZA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1,5 dl + 2 evőkanál tej, 1 teáskanál cukor, 1,5 dkg élesztő, 5 evőkanál olaj, 40 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál ketchup, törött bors, só

Elkészítése: Először a pizza tésztáját készítjük el. Az élesztőt és a cukrot 2 evőkanál langyosra melegített tejben elkeverjük, és 10-15 percre letakarva meleg helyre tesszük. (Sohase a forró tűzhelyre, mert az élesztőgombák elégnek, és nem kel meg a tészta.) Ugyancsak meglangyosítjuk a lisztet és a többi tejet is. Ha a liszt is langyos, gyúrótáblára vagy nagy, mély tálba öntjük, közepébe üreget mélyítünk, és ide öntjük a megkelt élesztőt, a tejet, teáskanálnyi sót és az olajat. Alaposan kidolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától. (Keverőgéppel 8 perc alatt készen van!) Lisztezett tálba öntjük, tetejét is meghintjük liszttel, és letakarva kelesztjük duplájára. Közben a sütőt begyújtjuk, és elkészítjük a tölteléket. A füstölt húst ledaráljuk, a sajtot megreszeljük, és a tejfölt összekeverjük a fűszeres paradicsomlével. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, és úgy béleljük ki, hogy pereme is legyen. Forró sütőben félig megsütjük, ezután a paradicsomos tejföllel bekenjük, meghintjük törött borssal, és rászórjuk a darált sonkát meg a reszelt sajtot. Közepes lángon sütjük 15 percig. (Kerek, egyszemélyes pizzákat is lehet sütni, kis formában vagy 1 nagy kerek tortaformában.)

SONKÁS-SAJTOS BULI-BUCI
Hozzávalók: 25 dkg főtt sonka, 25 dkg vaj, 3 evőkanál mustár, fél teáskanál borsmenta, negyed-negyed teáskanálnyi őrölt szerecsendió, bors és kakukkfű, 15 dkg juhsajt, 15 dkg füstölt sajt, 1 hosszú francia kenyér, 12 db ecetes uborka, 2 dl tej, 1 mokkáskanál rozmaring

Elkészítése: Keverőtálban dolgozza habosra a vajat, a mustárt és a fűszereket. A sajtokat vágja fél centi széles csíkokká. A kenyeret egyik oldalán hosszában vágja végig, így “kinyitva” azt, majd keresztben szelje négyujjnyi darabokra.
Kenje meg a bucikat a vajas krémmel. A kinyitott szendvicsekbe fektessen egy-egy szelet sonkát. Erre felváltva helyezzen a kétféle sajtból. Mielőtt összezárja a szendvicseket, tegyen uborka karikákat bele. Fektesse sütőlapra a kész bucikat. Ecsettel kenje meg a tetejüket a morzsolt rozmaringgal elkevert tejjel, majd forró sütőben 4-5 perc alatt olvassza bennük össze a sajtot. Melegen tálalja.

SONKÁS-SAJTOS SZENDVICS 01.
Hozzávalók: 3 tojás, 175 ml tej, 0,5 tk mustár, 8 szelet korpás vagy fehér kenyér, 200 g szeletelt sajt, 4 szelet főtt sonka, (kb. 120 g), 2-4 ek vaj vagy margarin, 4 ek majonéz, 1 ek finomra vágott metélőhagyma, 1 ek. Dijoni mustár, 1 tk őrölt paprika

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 125°C-ra. A tojásokat tálban felverjük. Ezután a tejjel és a mustárral alaposan kikeverjük. A 4 kenyérszeletre 1-1 sajtlapocskát helyezzünk. A sonkaszeleteket összehajtjuk, és egyesével rátesszük a kenyérre a maradék sajttal együtt. A kész szendvicseket 1-1 kenyérszelettel fedjük be. Mindegyik szendvicset belemártjuk a tojásos keverékbe, és megforgatjuk benne. Nagyobb serpenyőben 1 ek vajat közepes hőmérsékleten felhevítünk.
Ebbe egyszerre 2 szendvicset 3-4 percig sütünk, amíg kissé megbarnulnak. Az így elkészült szendvicseket egyenletes melegen tartjuk, amíg a többi elkészül. Kis tálban a majonézt, metélőhagymát, a kétféle mustárt és a paprikát összekeverjük. Ebből minden szendvicsre egy-egy adag keveréket rakunk.
Tányérra helyezzük, és azonnal tálaljuk.

SONKÁS-SAJTOS SZENDVICS 02.
Elkészítése: 2 érett hámozatlan körtét vékony szeletekre vágunk, és kevés citromlével bekenjük. 8 szelet fekete. rozskenyeret 4 tányérra rakunk. A kenyérre egyenletesen ráhelyezünk 250 g érett Brie sajtot felszeletelve, 200 g csíkokra vágott főtt sonkát, valamint 2-3 szelet körtét. Ízlés szerint megszórjuk aprított petrezselyemmel.

SONKÁS-SAJTOS SZENDVICS 03.
Hozzávalók: 12 szelet rozskenyér, 2 evőkanál mustár, 12-12 szelet füstölt sonka és camembert sajt, 10 dkg vaj

Elkészítése: A kenyérszeletek egyik oldalát kissé vajazza meg. Hat szeletet a mustárral is kenjen meg. Fektessen a mustáros kenyerekre egy-egy szelet sonkát és sajtot. Takarja be a maradék kenyerekkel úgy, hogy a vajazott felület kerüljön fentre. Kissé nyomja össze az elkészített szendvicseket, végül közepes hőfokon 5-6 perc alatt melegítse össze azokat.  Melegen kínálja.

SONKÁS SZENDVICS 01.
Hozzávalók: 30 dkg sonka, 2 tojás, 1 szelet zellergumó, 1,2 dl majonéz, 2 teáskanál mustár, ízlés szerint őrölt bors, 4 db csemege uborka, 10 szelet kenyér, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A felnagyolt sonkát és zellert, valamint a kemény tojásokat darálja le. Keverje bele a mustárt és ízlése szerint fűszereket. Jól dolgozza egybe, majd a kissé megpirított és fokhagymával bedörzsölt kenyereket ezzel kenje meg. Díszítse a szendvicseket felkarikázott uborkával.

SONKÁS SZENDVICS 02.
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, csipetnyi őrölt szerecsendió-virág, mokkáskanálnyi vasfű és citromfű, 1 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kenyérszeletek

Elkészítése: A vajat addig hevítjük a liszttel, amíg habzani nem kezd, ekkor hozzáöntjük a tejet, és simára keverve sűrűre főzzük. Ízesítjük a fűszerekkel, a megtisztított, szétzúzott fokhagymával, és összekeverjük a darált füstölt sonkával. A megpirított kenyérszeleteket megkenjük a sonkás krémmel, és pirosra sütjük.

SONKÁS SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók 12 darab szendvicshez: 10-15 dkg-nyi darált sonka, 2 dkg margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál reszelt torma, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só

Elkészítése: A margarint a liszttel együtt a tűzre tesszük. Ha már habzik, ráöntjük a tejet. Simára keverve jó sűrűre főzzük, és a tűzről lehúzva belekeverjük a darált sonkát, a fűszereket, a tisztított, zúzott fokhagymát, valamint a tormareszeléket. Alaposan összekeverjük. Az előzőleg mindkét oldalán megpirított kenyérszeletekre kenjük, és forró sütőben vagy grillsütőben szép pirosra megsütjük a tetejét.

SONKÁS SZENDVICS NÉMET MÓDRA
Hozzávalók: 4 szelet sonka, 10 dkg vaj, 4 gerezd alma, 1 evőkanál mustár, 2 bagett, 4 szelet ementáli sajt, 1 kicsi uborka, 2 salátalevél

Elkészítése: Turmixszal pépesítse a meghámozott, kicsumázott almákat. Villával keverje össze a vajjal és a mustárral. Ezzel kenje meg a félbevágott bagetteket. Mindegyikre fektessen sonkát, rá vékony uborkaszeleteket, majd sajtot. Legfelülre fél salátalevelet tegyen, s így fogyassza.

SONKÁS-TOJÁSOS PIZZATÖLTELÉK
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 3 tojás, 4 paradicsom, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 1 mokkáskanál rozmaring, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 2 dkg vaj

Elkészítése: A vajat megmelegítjük, majd megpirítjuk rajta a vékony csíkokra vagdalt füstölt húst. Megszórjuk a rozmaringgal, kevés sóval, törött borssal, és hozzáadjuk a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot. Néhány percig pirítjuk, azután kihűtjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáit, és a tojásfehérjékből vert kemény habot. A félig sült pizzára rákenjük a sonkás tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, és készre sütjük.

SONKÁS-TOJÁSOS SZENDVICS
Hozzávalók: 4 nagy, vékony szelet gépsonka (vagy 8 vékony szelet kötözött sonka), 8 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt sajt, csipetnyi pirospaprika, só és törött bors, ízlés szerint, kenyérszeletek

Elkészítése: A nagy gépsonkaszeleteket félbevágjuk; így 8 szeletet kapunk. Teflonserpenyőben a tojásokból tükörtojást sütünk (vigyázva, hogy szét ne folyjanak). A mindkét oldalán megpirított kenyérszeleteket vékonyan megvajazzuk, ráfektetünk egy sonkaszeletet, erre rácsúsztatunk egy tükörtojást. Megsózzuk, meghintjük törött borssal, pirospaprikával, megszórjuk a reszelt sajttal, és addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére.

ZSÚRMOZAIK SZENDVICS
Hozzávalók 5-6 személyre: 1 kis zsúrkenyér, 15 dkg vaj, 10 dkg téliszalámi egy darabban, 10 dkg gyulai kolbász, 10 dkg füstölt sonka vagy tarja 5 fürjtojás, fél tubus szardellapaszta, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 2-3 evőkanál sűrű tejföl, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma

Elkészítése: A zsúrkenyér mindkét végét levágom, majd egy hosszú pengéjű, éles kés és egy fakanál segítségével kitolom a kenyér belét. Apróra vagdalva félreteszem. A megpuhított vajat habosra keverem a tejföllel, a reszelt hagymával és a szardellapasztával, majd hozzákeverem a kenyérbelet. Beleteszem a bőrétől megfosztott, kis kockákra vágott kolbász, téliszalámi darabjait, és az ugyancsak apróra kockázott sonkát. A fürjtojásokat keményre főzöm és félbevágva óvatosan hozzáadom. Az uborkát az almareszelő durva fokán lereszelem, és ugyancsak belekeverem a töltelékbe. A mindkét végén kivájt kenyeret egy alufólia-lapon felállítom, és szorosan beletöltöm a masszát. Ezután alufóliába vagy follpack fóliába csomagolom, és a mélyhűtőben kifagyasztom. Tálalás előtt felszeletelem és tartármártást kínálok hozzá.