Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkaszezon - Sonkás saláták


ALMÁS-KRUMPLIS CSIRKESALÁTA
Hozzávalók: 35 dkg sült csirkehús, 15 dkg füstölt sonka, 2 közepes alma, 30 dkg főtt krumpli, 1 fej saláta, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál almaecet, só, bors

Elkészítése: A főtt krumplit felkockázzuk, összeforgatjuk az olajjal, majd hozzátesszük a csíkokra metélt csirkehúst, és sonkát, a vékony gerezdekre vágott almát, és a felmetélt salátát. Sózzuk, borsozzuk, és ecettel leöntjük. Összekeverjük, 30 percre hűtőbe tesszük. Salátalevéllel bélelt tálba tálaljuk.

ANANÁSZOS KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 1 kis doboz ananászbefőtt, 2 db savanyú alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka (esetleg párizsi), 2 dl majonéz, 0,5 dl ananászlé, 0,5 dl savanyúkáposzta-lé, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, cukor

Elkészítése: Először elkészítem a saláta mártását. A majonézbe belekeverem az ananászlevet, a tejfölt és a savanyúkáposzta-levet, majd hozzákeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, csipetnyi sót, az őrölt fehér borsot és csipetnyi cukrot. A savanyú káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, de héjastul gyufaszálnyi csíkokra vágott almát, a levétől lecsöpögtetett és ugyancsak vékony csíkokra vágott ananászbefőttet, a megtisztított, hajszálvékony karikákra vagdalt, megsózott vöröshagymát, valamint a felmetélt sonkát. A majonézes mártást rálocsolom, jól összekeverem, és lefedve teszem a hűtőszekrénybe legalább fél napra, hogy az ízei jól összeérjenek. Salátalevelekkel bélelt tálba öntöm és hidegen tálalom.

ANANÁSZOS RIZSES SONKASALÁTA.
Hozzávalók: 240 ml majonéz, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg ananászbefőtt, 20 dkg főtt rizs, 1-1 db zöld és piros húsú paprika, 1 db fodros fejes saláta, 1 citrom, 1 kisebb póréhagyma

Elkészítése: A majonézt egy nagyobb keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a rizst, az egyforma darabokra vágott sonkát, ananászt, paprikát, póréhagymát, és lazán összeforgatjuk. Kevés citromlével meglocsoljuk. Tálaláskor a rizssalátát salátalevelekre halmozzuk, citromszeletekkel és sonkával díszítjük.

BESZTERCEI SALÁTA
Hozzávalók: 20-25 dkg aszalt szilva, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 3 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 kis fej hajszálvékonyra vágott vöröshagyma), 5 dkg sós mandula vagy mogyoró (vagy mandula és 1 mokkáskanál só), törött bors és só ízlés szerint, salátalevelek

Elkészítése: Az aszalt szilvát előző este megmossuk, és meleg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vagdaljuk. Ugyancsak vékony csíkokra metéljük a füstölt sonkát, a zöldhagymát pedig szárával együtt felkarikázzuk. A sós mandulát megdaráljuk és belekeverjük a tejfölbe. Sóval, borssal fűszerezzük, majd az egészet összekeverjük. Az előzőleg jól behűtött salátát megmosott és megszárított salátalevelekre tálaljuk. Tálalás előtt akár 2 nappal is elkészíthetjük, minél jobban összeérnek az ízek, annál jobb lesz.

BUDAI SALÁTA
Hozzávalók: 1 kemény fejes saláta, 10 dkg gépsonka, 4 evőkanál olaj, 2 kis fej vöröshagyma, 4 tojás, fél citrom leve, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint csipetnyi porcukor, törött bors és só

Elkészítése: Az öntethez az olajat a citromlével és a mustárral jól kikeverjük, majd megsózzuk, és a cukorral meg a borssal ízesítjük. Hűtőszekrénybe tesszük a felhasználásig. A salátát leveleire szedjük, és megmossuk, majd jól leszárítjuk. Vékony csíkokra vágva ugyancsak a hűtőszekrénybe rakjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk és lereszeljük, a gépsonkát nagyon vékony csíkokra vágva ugyancsak a hűtőszekrénybe rakjuk. A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk és lereszeljük, a gépsonkát nagyon vékony csíkokra, a csíkokat pedig apró kockákra metéljük. A hagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, megsózzuk és összekeverjük. Salátástálba szórjuk a salátacsíkokat, a hagymát, a sonkát és a tojást, ráöntjük a mártást, és két villával vagy salátás kanállal óvatosan, hogy ne törjön, jól összeforgatjuk. Fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. Pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk. Nemcsak vacsorára, hanem hús mellé köretnek is kitűnő, de sült krumplival is tálalható ebédre vagy vacsorára.

CECÍLIA-SALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg cérnametélt, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 evőkanál olaj, 1 dl majonéz, 3 dl tejföl, 1/2 mokkáskanálnyi csípős paprika (vagy paprikakrém), 1 mokkáskanál curry, 1/2 mokkáskanál chili, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: Az apróra tördelt cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Leöblítve és lecsöpögtetve elkeverjük az olajjal. Közben a sonkát vagy ledaráljuk, vagy nagyon finomra vagdaljuk, és összekeverjük a majonézzel, a tejföllel és a fűszerekkel. Ebben a csípős mártásban megforgatjuk a főtt tésztát, hűtőszekrényben jól lehűtjük, és sör mellé kínáljuk.

FÜSTÖLT BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 75 dkg újburgonya, ízlés szerint kevés füstízű só, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl kefir, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, ízlés szerint só

Elkészítése: A megmosott újburgonyát héjában, sós vízben megfőzöm, majd melegen meghámozom, és kis kockákra vágom. A saláta mártásához a sonkát finom lyukú darálón ledarálom és belekeverem a tejfölbe. Hozzáadom még a citromlevet, a sót, a füstízű sót, a törött borsot, és a zúzott fokhagymát. A mártásba beleforgatom a burgonyakockákat és hagyom kihűlni. Szorosan, légmentesen lefedve legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.

GOMBÁS SONKASALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 nagydoboz gombakonzerv, 12 fürjtojás, 1 nagy csokor zöldhagyma (szárával együtt), 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1-1 evőkanál borecet és fűszerezett paradicsomlé, 1 teáskanál mustár, só, csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, salátalevelek

Elkészítése: A sonkát apró kockákra vágjuk. A gombakonzervet levétől leszűrjük. A fürjtojásokat keményre főzzük és megtisztítjuk, majd félbevágjuk. A zöldhagymát megtisztítjuk, és vékonyra karikázzuk, ezután megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a borecettel, a paradicsomlével, 1 evőkanál gombalével és a fűszerekkel, s az így kapott mártást ráöntjük a saláta többi összetevőjére. Jól átforgatjuk, majd hűtőszekrényben érleljük 1 órán keresztül. Tálaláskor megmosott és megszárított salátalevelekre halmozzuk.

HABOS SONKASALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb kicsontozott füstölt hús, 3 ecetes uborka, 1 teáskanál friss tárkonylevél (vagy 1 mokkáskanál szárított tárkony), 1 fiola kapribogyó, 1 dl majonéz, másfél dl tejszín, só, törött fekete bors, 1 csokor snidling, 1 evőkanál Worcester-mártás, salátalevelek

Elkészítése: A füstölt sonkát vékony metéltre vágjuk, az uborkát almareszelőn lereszeljük, a kapribogyót levétől leszűrjük, és apróra vágjuk. A tárkonylevelet 1 evőkanál uborka-lében felforraljuk és kihűtjük, majd a Worchester mártással, a kapribogyó levével, a törött borssal és a finomra metélt snidlinggel együtt hozzákeverjük a majonézhez. Beletesszük a vagdalt sonkát és az uborkát, majd fél órára jégbe hűtjük. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, megsózzuk, és óvatosan hozzáadjuk a salátához. A habos salátát megmosott és megszárított salátalevélre halmozzuk. Rögtön fogyasztjuk; zsúrkenyér és félszáraz bor illik hozzá.

HAGYMÁS SONKASALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 25 dkg savanyú káposzta, 2 fej lilahagyma, 2 dl majonéz, fél dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, kevés cukor, törött fekete bors

Elkészítése: A főtt sonkát nagyon vékony metéltre vágjuk. A savanyú káposztát átmossuk, lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk. A lila hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágva jól megsózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a majonézt elkeverjük a fehérborral, a tejföllel, a cukorral, a törött borssal; ebbe a mártásba tesszük a sonkát, a savanyú káposztát és a gyengén kicsavart hagymát. (Aki szereti a sósabb ízeket, ne csavarja ki a hagymát.)
A salátát jól összekeverjük, és lefedve néhány órán át, érleljük.

HAWAII SONKÁS, VAGY CSIRKÉS SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg főtt sonka (aki nem babonás, használjon csirkemellet), egy kisebb (15-20 dkg) ananászkonzerv, 1 savanykás alma, 1 fej saláta, díszítéshez ribizli vagy gránátalma. A salátaöntethez: 10 dkg rokfort sajt, 4 dl joghurt, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, ízlés szerint curry

Elkészítése: A csirkehúst, az ananászt, az almát apró kockákra vágjuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, és kicsire tépkedjük - egy pár levelet meghagyunk a díszítéshez. Összekeverjük a hozzávalókat, és leöntjük a salátaöntettel: a rokfortot villával összetörjük, elkeverjük a joghurttal és a borral, fűszerezzük sóval, borssal, curryvel. Egy tálat vagy kehelyszerű poharakat kibélelünk salátalevéllel, beleszedjük a salátát, és ribizli- vagy gránátalmaszemekkel megszórjuk. Tálalás előtt jól behűtjük.

HIDEG TÖLTÖTT PARADICSOM (VACSORASALÁTA)
Hozzávalók: 4 szép nagy, kemény paradicsom, 25 dkg készen vásárolt (vagy házilag készített) orosz hússaláta, 1 kis fejes saláta, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 5 dkg főtt, füstölt sonka (vagy gépsonka), 1 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál nagyon finomra vágott petrezselyemzöld, csipetnyi cukor, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése: Először a mártást készítem el. A majonézt, a tejfölt, a bort, a mustárt, sót, a borsot és a cukrot simára keverem. A paradicsomokat megmosom, szárazra törlöm, majd nagyon éles késsel keresztben kettévágom, és a belsejét kikaparom. A hússalátához keverem a kikapart paradicsomforgácsot és a paradicsomok üregét jól megpúpozva, megtöltöm a hússalátával. A fejes salátát leveleire szétszedem, megmosom, megtörölgetem, és szép, nagy, lapos tálra vagy tálcára terítem. Sorban egymás mellé ráhelyezem a fél töltött paradicsomokat, majd a tetejükre locsolom a borsos-majonézes mártást. Meghintem a nagyon vékony csíkokra vágott sonkával és a petrezselyemzölddel. Jól behűtve kínálom.

KÁPOSZTÁS SONKASALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta, 30 dkg főtt, füstölt, sovány sonka vagy tarja (esetleg egyéb füstölt hús), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fiola kapribogyó, 1-1 db piros és zöld színű zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, ecet, mustár, só, cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál savanyúkáposzta-lé

Elkészítése: A savanyú káposztát lecsöpögtetem, és metéltre vágom. A főtt sonkát és a megmosott, lecsurgatott, kicsumázott zöldpaprikákat, ugyancsak metéltre vágom. A megtisztított vöröshagymát nagyon apró kockákra vagdalom és megsózom. 30 percig hagyom állni a sóban. Közben a kapribogyó leszűrt levét, a savanyúkáposzta-levet, kevés ecetet, mustárt, őrölt fekete borsot és az olajat simára keverem, majd az összes hozzávalót egy salátástálban jól összekeverem. Lefedve legalább egy napig érlelem a hűtőszekrényben. (Aki szereti a csípős ízeket, tegyen bele 1-1 mokkáskanál csilit vagy csípős paprikát.) Tálalás előtt még egyszer megkeverem, tetejére teszem a kapribogyó-szemeket és hidegen kínálom.

KAPRIS SONKASALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 fiola kapribogyó, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 nagy savanykás alma, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, késhegynyi őrölt borókabogyó, fél dl száraz fehérbor

Elkészítése: A majonézt elkeverjük a tejföllel, a fehérborral, a kapribogyó leszűrt levével, a reszelt vöröshagymával, a borókabogyóval, a sóval, a borssal, és a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A meghámozott, kicsumázott, és lereszelt almát beleforgatjuk a mártásba, hozzáadjuk a félbevágott kapribogyót, végül a nagyon vékony csíkokra vagdalt főtt sonkát. Jól összekeverjük, és 2 órára jégbe hűtjük.

NARANCSOS SONKASALÁTA 01.
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb főtt füstölt hús csont nélkül, 2 nagy narancs, 1 narancs nagyságú zellergumó, 1 dl majonéz, 1 dl tejszín, 1 teáskanál tárkonylevél, só, 2 ecetes uborka, törött bors, ízlés szerint, 1 teáskanál mustár

Elkészítése: A zellert megtisztítjuk, és a főtt füstölt hússal együtt vékony metéltre vágjuk; majd a zellert forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük, ezután levétől leszűrjük, és összekeverjük a sonkával. Az ecetes uborkát almareszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a sonkás zellerhez. A narancsokat meghámozzuk. Az egyik levét kicsavarjuk, a másikat gerezdekre szedjük, és kis kockákra vágjuk. A narancslevet elkeverjük a majonézzel, hozzáadjuk a finomra vágott tárkonylevelet, ízesítjük sóval, törött borssal, mustárral, majd óvatosan belekeverjük a tejszínből vert kemény habot. Ezután minden hozzávalót összekeverünk; 2-3 órányi hűtés után kínáljuk a salátát.

NARANCSOS SONKASALÁTA 02.
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy nem zsíros tarja, 3 db nagyobb narancs, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 alma nagyságú zellergumó, 2 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1 csokor petrezselyemzöld, citromlé, só ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál mustár

Elkészítése: A megtisztított, meghámozott és gyufaszálnyi csíkokra vágott zellert tésztaszűrőbe teszem, és belemerítem egy sós, forrásban levő vízzel teli fazékba. Majd az újraforrástól számított 3 percig főzöm. A szűrőt kiemelve a fazékból, lecsöpögtetem a zellert. Salátástálba öntöm. Hozzárakom az almareszelőn lereszelt ecetes uborkát, és a metéltre vágott főtt sonkát. A narancsot meghámozom, és fehér bundáját az utolsó darabkáig leveszem, különben előfordulhat, hogy keserű lesz a saláta. Gerezdekre szedem a narancsot, majd a gerezdeket kis kockákra vágom. A tejfölbe belekeverem a citromlevet, a sót, az őrölt fehér borsot, a mustárt és megmosott, lecsöpögtetett, nagyon finomra vágott snidlinget, petrezselyemzöldet, majd ráöntöm a zelleres-sonkás narancsra. Jól megkeverem. Lefedve a hűtőszekrényben érlelem néhány órán át.

ÖRMÉNY SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg sonka, 20 dkg gomba, 5 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, 4 zöldpaprika, 1 zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, só, tárkonyecet, ecet, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A tört fokhagymát két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, majd a felszeletelt gombát és a kis kockára vágott sonkát átsütjük rajta. A bort aláöntve öt percig főzzük, majd a tűzről levéve a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A tál aljára kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát terítünk. A hámozott zellert ráreszeljük, tárkonyecettel ízesítjük. A sonkás gombát rátesszük, és a hűtőben érleljük.

RÓKAGOMBÁS SONKASALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg főtt sonka, 15 dkg rókagomba, 10 dkg majonéz, 2 dl tejföl, 2 tk mustár, 2 tk citromlé, 1 ek borecet, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A gombát megmosom, sós vízben enyhén megpárolom (kb. 5 percig) és hűlni hagyom. A sonkát csíkokra vágom. A majonézből, tejfölből, mustárból, citromléből, fehérborból, egy csipet sóból és borsból mártást keverek, és a szilárd alkotórészekre öntöm. Néhány órára a hűtőbe teszem.

SAJTOS SONKASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg főtt füstölt sonka (lehet bármilyen kicsontozott főtt füstölt hús), 10 dkg trappista sajt, 2 nagy alma, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 csokor piros hónapos retek. 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db tojás, késhegynyi pástétomfűszer, 1 kupica konyak, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál mustár, kevés citromlé, csipet cukor

Elkészítése: A saláta mártásához a majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral, a konyakkal, a citromlével és a fűszerekkel, majd belekeverjük a megtisztított, megmosott és apróra vágott hagyma-zöldet. Belekeverjük a nagyon apró kockákra vágott sonkát, a sajtot, a megmosott, kicsumázott és felkockázott almát, a keményre főzött és meghámozott, kockákra aprított tojást, a felszeletelt piros retket, valamint a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük, és lefedve legalább egy napra a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízei jól összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 60-70 perc

SALÁTA KOVÁSZNAI MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 300 g préselt sonka, 500 g tejföl, 500 g piros paradicsom, 300 g zöld uborka, 200 g sajt, 3 g bors, 20 g só

Elkészítése: A megmosott krumplit héjában megfőzzük. Főzés után a héjától lehántjuk, és szeletekre vágjuk. A piros paradicsomot megmossuk, kétfelé vágva felszeleteljük. Az uborkát lehántjuk és kerek, vékony szeletekre vágjuk. A préselt sonkát hosszú, vékony szeletekre vágjuk. Mindezt összevegyítjük tejföllel, borssal és sóval. Egy kisebb edénybe berakjuk. Tálaláskor reszelt sajttal behintjük. Ízlés szerint vermutot vagy gyomorkeserűt ajánlunk hozzá.

SONKASALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg főtt füstölt hús, 2 nagy fej lila hagyma, 20 dkg savanyú káposzta, 1 csokor zöldhagyma vagy snidling, 1 csokor hónapos (piros) retek, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 közepes nagyságú alma, fél dl rizs, 2 dl tejföl, fél dl száraz fehérbor, 1 kis tubus majonéz (vagy 1 tojásból készített házi majonéz). 1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé, törött bors, kevés porcukor, 1 evőkanál Worcester mártás (ez el is hagyható), 1 teáskanál mustár, só

Elkészítése: A főtt füstölt húst nagyon vékony laskára vágjuk. A lila hagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágva megsózzuk. Az almát meghámozzuk és lereszeljük a megmosott és tisztított retekkel együtt. A zöldhagymát tisztítás után vékonyra karikázzuk, a savanyú káposztát (ha túl savanyú lenne) átmossuk, lecsöpögtetjük, majd apróra vagdaljuk. Az összes zöldségfélét és a sonkát mély tálban összekeverjük. A mártáshoz a majonézt elkeverjük a száraz fehérborral, a tejföllel, a mustárral, a paradicsomlével és az összes fűszerrel. Hűtőszekrénybe téve érleljük addig, amíg a rizst meg nem főztük. (A szokásos módon sós vízben felforraljuk, majd lefedve a sütőben pároljuk puhára.) Végül a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt - ha langyosra hűlt hozzákeverjük a sonkás zöldségfélékhez. Rácsorgatjuk a mártást, alaposan összeforgatjuk, és legalább fél napig a hűtőszekrényben hűtjük. Büféasztalra való finom saláta, vagy magában fogyasztva’ önálló vacsora.

SONKASALÁTA CSIPERKEGOMBÁVAL
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál kisebb torma (esetleg 1/2 teáskanál üveges torma), 3-4 evőkanál borecet, só, bors, csipetnyi cukor, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, 3 evőkanál salátaolaj, néhány salátalevél, 4 közepes nagyságú csiperkegomba, 4-4 szelet (egyenként 2 dkg-os) nyers és főtt sonka

Elkészítése: A megtisztított hagymafejet finomra vágjuk. A tormát is megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk vagy lereszeljük. Az ecetet jól összekeverjük a borssal és a cukorral, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, valamint az összevágott metélőhagymát, végül megöntözzük salátaolajjal (esetleg étolajjal). Néhány szép salátalevelet megmosunk, lerázzuk, vagy papírtörölközővel leitatjuk róluk a nedvességet, majd négy kistányérra helyezzük. A megtisztított és megmosott gombafejeket felszeleteljük. A gombát, a nyers és a főtt sonkát elrendezzük a salátaleveleken, végül ráöntjük az ecetes lét.
A salátát tálalás előtt rövid ideig érni hagyjuk.

SONKASALÁTA MANDARIN MÓDRA
Elkészítése: Keverjünk össze két csésze kockára vágott sonkát, két csésze babcsírát, kevés petrezselymet és valamilyen savanyúságot finomra aprítva. Tartárral leöntve hűtsük le. Salátalevelekkel díszítsük.
Szójaszósszal ízesített majonézzel tálaljuk.

SONKÁS ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 1 kis doboz ananászkonzerv, 20 dkg főtt sovány sonka (legjobb a gépsonka), 1 szép fejes saláta, 1 zacskó gyorsrizs, 2 dl majonéz, 1 dl tejszín, 1 evőkanál ecetes torma, 1-2 teáskanál mustár, só és törött fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: Előző nap a rizst a használati utasításnak megfelelően megfőzöm. A már puha, de még forró rizsbe belekeverem a leszűrt ananászlevet, és fedő alatt hagyom az egészet kihűlni. (Addigra a lé nagy részét a rizs felszívja.) Másnap a majonézt, a tejszínt, a mustárt és az ecetes tormát összekeverem, a sonkát vékony csíkokra, az ananászbefőttet pedig apróra darabolom. A megmosott és leszárított salátaleveleket laskára metélem. Az összes hozzávalót salátástálba rakom, ráöntöm a mártást, és jól összekeverem. Csak fél órára teszem be a hűtőszekrénybe, hogy a fejes saláta ne essen össze.

SONKÁS BIRSALMASALÁTA
Hozzávalók: 3 szép birsalma (vagy birskörte), 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem zsíros, egyéb füstölt hús), 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, só, cukor, citromlé, őrölt fehér bors, ízlés szerint, 2 összetört szegfűszeg

Elkészítése: A birsalmát megtisztítom, kicsumázom, és gerezdekre vágom. Azonnal kevés vízbe teszem, és sóval, csipetnyi cukorral felforralom. 1-2 percnyi főzés után leszűröm, és kis kockákra vágom. A füstölt sonkát ugyancsak apró kockákra vágom, a megtisztított zöldhagymát zöldjével együtt felkarikázom. A majonézt simára keverem a mustárral, a tejföllel, a sóval, az őrölt fehér borssal, a citromlével. A birsalma főzővizéből 4 evőkanálnyiba szórom a szegfűszeget, és felére beforralom. Ezt a szegfűszeges levet hozzákeverem a mártáshoz, ízlés szerint kevés cukorral ízesítem, majd hozzákeverem a birsalma- és sonkakockákat, valamint a zöldhagymát. Összekeverem, és hűtőszekrényben érlelem néhány órán át. A savanykás-pikáns gyümölcs remekül kiegészíti a sós sonka ízét.

SONKÁS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja (esetleg párizsi), 2 db közepes nagyságú ecetes (csemege) uborka, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db savanykás alma, 1 késhegynyi füstízű só, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors

Elkészítése: A saláta mártásához a majonézt simára keverem a tejföllel, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a füstízű sóval és a többi fűszerrel. A meghámozott főtt burgonyát kis kockákra vágom, a sonkát, az uborkát úgyszintén felkockázom, és a héjas almát kicsumázva felaprítom. Az anyagokat belekeverem a mártásba, végül az egészet jól összekeverem, és lefedve néhány órán keresztül érlelem a hűtőszekrényben. (Ha nincs, füstízű sónk, akkor csak füstölt sonkával készítsük.)
Elkészítési ideje: kb. 55-60 perc

SONKÁS-DINNYÉS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók: 1 kisebb sárgadinnye, 15 dkg prágai (vagy kötözött) sonka, 2 dl majonéz, 2 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 dl tejszín, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só és citromlé

Elkészítése: A mártáshoz a majonézt simára keverem a tejszínnel, majd citromlével, sóval és borssal fűszerezem. Hozzáadom a megtisztított és nagyon vékonyka karikákra vágott zöldhagymát, szárával együtt. A sonkát apró kockákra vágom (vagy nagy lyukú darálón ledarálom), és beleteszem a hagymás mártásba. A dinnyét meghámozom, kimagozom, és karalábévájóval kis gömböket vájok ki belőle. A mártáshoz adom ezt is, majd lazán átforgatom, és befedve beteszem a hűtőszekrénybe. Legalább fél napig érlelem.

SONKÁS KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó, 1 evőkanál vaj, 10 dkg gépsonka, 1 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, só, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor

Elkészítése: Tegye öt percre lobogó, sós vízbe a kelbimbókat, majd szűrőkanállal vegye ki, csepegtesse le, vágja félbe mindegyiket, és hagyja kihűlni.
A sonkát vágja apró csíkokra, és pár pillanatig pirítsa a vajon. Ha kihűlt, keverje össze a kelbimbóval, a zúzott fokhagymával, és fűszerezze ízlése szerint. Hűtőszekrényben hagyja összeérni, majd kapros tejföllel meglocsolva tálalja.

SONKÁS SZILVASALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg aszalt szilva, 25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 citrom, 1 evőkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl majonéz, 2 dl kefir vagy joghurt, só, őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 nagy fej vöröshagyma

Elkészítése: Előző este hideg, citromos-sós vízbe áztatom a megmosott aszalt szilvát. Másnap a megduzzadt, puha szilvát kimagozom, és apróra vágom. A főtt sonkát ugyancsak apróra vágom. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra szeletelem, megborsozom és megsózom. A majonézhez hozzákeverem a kefirt, kevés citromlével, sóval és a zúzott fokhagymával ízesítem, majd ráöntöm a szilvás sonkára, végül hozzáadom a gyengén kicsavart hagymát is. Jól összekeverem és két órán át hűtöm a hűtőszekrényben.

TORMÁS SONKASALÁTA
Hozzávalók: 25-30 dkg sovány főtt füstölt sonka vagy tarja, 3 evőkanál frissen reszelt natúr torma, 15 dkg juhtúró, 3 dl sűrű tejföl, 1 dl kefir vagy aludttej, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint, kevés cukor

Elkészítése: A főtt füstölt sonkát vékony csíkokra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a kefirt, a tormát, a sót, a cukrot, az őrölt fehér borsot, majd simára keverjük a juhtúróval. Ebbe a sűrű mártásba tesszük bele a sonkacsíkokat. Jól összeforgatjuk, a tálat lefedjük, és a hűtőszekrényben hűtjük egy-két órán keresztül. Könnyű vörösbor és fehér kenyér illik hozzá.

TURKESZTÁNI SONKASALÁTA
Hozzávalók: 2 kicsi (vagy 1 nagy) éretlen sárgadinnye, 25-30 dkg sovány füstölt főtt sonka vagy tarja, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 evőkanál száraz fehérbor, só és törölt fehér bors, ízlés szerint, 1 teáskanál mustár

Elkészítése: A sárgadinnyét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, a húsát apró kockákra vágjuk. A füstölt sonkát vékony metéltre vagdaljuk. A majonézbe belekeverjük a reszelt vöröshagymát, a mustárt, a sót, a borsot, a fehérbort, végül a tejföllel simára keverjük. A mártáshoz hozzáadjuk a sonkát és a sárgadinnyét, majd az egészet néhányszor óvatosan megkavarjuk. Zsúrkenyér vagy nem túl édes kalács illik hozzá, félédes fehérbor kíséretében. Jéghidegen kínáljuk.

ZÖLDBABSALÁTA SONKÁVAL
Hozzávalók: 30 dkg zöldbab, 20 dkg főtt füstölt sonka, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zöldhagyma, 1 db csípős paprika, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, só (ízlés szerint), törött fekete bors

Elkészítése: A mártáshoz az ecetet összekeverjük az olajjal, a sóval, a borssal, a fele apróra vágott petrezselyemmel és a zöldhagyma megmosott, finomra aprított zöldjével. A megtisztított és három centis darabokra vagdalt zöldbabot forrásban lévő sós vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 8 percig főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A sonkát vékony csíkokra metéljük, a zöldhagymát tisztítás után vékonyan felkarikázzuk. Salátástálba szórjuk a főtt zöldbabot, a sonkát, a hagymát, a marinált paprikacsíkot és a feldarabolt csípős paprikát, majd a mártást rálocsoljuk, és jól átforgatjuk. A hűtőszekrényben lehűtjük és a megmaradt petrezselyemmel, valamint a hagyma zölddel meghintve tesszük az asztalra.