Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkaszezon - Süteményfélék


BURGONYAPALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg burgonya, 5 dl tej, 30 dkg finomliszt, fél dl olaj, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi só
A töltelékhez: 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, csipet só

Elkészítése: A megmosott és héjában megfőzött burgonyát hámozás után, azonnal áttöröm, majd hozzáöntöm a tejet, a lisztet, a felvert tojást és a sót. Az egészet simára keverem, végül az olajat is belecsorgatom. A masszából a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütök. Egy kerek tűzálló tál aljára rakok egy palacsintát, amire kevés reszelt sajtot és darált sonkát szórok. Erre egy újabb palacsintaréteg kerül, amit tejföllel megkenek, reszelt sajttal és a sonkával meghintem. A rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávaló. A tetejére palacsintának és tejfölnek kell kerülnie. A tálat az előmelegített sütőbe tolom, és csak annyi ideig hagyom benne, amíg a palacsinta átforrósodik. Ügyelek arra, hogy ne pirítsam meg a tetejét. Tálalás előtt cikkekre vágom, és forrón teszem az asztalra.

OLASZ DIÓS-SONKÁS MUFFIN
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 tojás, 1 dl tej, 4 evőkanál olívaolaj, 10 dkg füstölt sonka, 4 dkg dió, 1 ág rozmaring, 1 csomag porélesztő

Elkészítése: A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit finomra vágjuk. Elkeverjük a tojást a liszttel, az olajjal és a sütőporral. Hozzáadjuk a rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük pihenni.
Kikenjük a muffin formát, 180°C-ra előmelegítjük a sütőt. Beletesszük a tésztát a formákba és újabb 30 percig pihentetjük, majd kb. 25 percig sütjük.

RIZSPUDING SONKÁVAL
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb füstölt hús, 2,5 dl rizs, 1 nagy csokor zöldpetrezselyem, 25 dkg vegyes leveszöldség, 4 tojás, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál fűszerezett paradicsomlé, 4 dkg vaj, 1 teáskanál mustár, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A rizst váltott vízben többször átmossuk, majd lecsöpögtetjük. 3 dkg megmelegített vajra téve üvegesre pirítjuk, ezután felöntjük térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel, jól megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a sonkát vékony metéltre vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és almareszelőn lereszeljük. A tejfölt, a tojássárgáját, a paradicsomlevet, a mustárt, a sót, a borsot, a finomra metélt zöldpetrezselymet és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát összekeverjük, hozzáadjuk a langyosra hűlt rizst és a sonkát, végül óvatosan, hogy össze ne törjön, belekeverjük a tojásfehérjékből vert kemény habot is. A maradék vajjal kikenünk egy mély tűzálló tálat, és beleöntjük a rizses masszát. Előmelegített forró sütőbe teszünk egy akkora mély tepsit, hogy a tűzálló tál beleférjen, majd kétujjnyi vizet öntünk bele, és beleállítjuk a teli tálat. Közepes lángon addig főzzük a pudingot, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem ragad rizses masszából. Tálaláskor tálra borítjuk, és cikkeket vágunk belőle. Leönthetjük sózott tejföllel, vagy megszórhatjuk reszelt sajttal.

ROPOGÓS RÉTES-BATYU
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 15 dkg főtt sonka, 3 tojás, 2 nagy fej vöröshagyma, fél zacskó burgonyapehely, 2 evőkanál olaj, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A megtisztított és kockákra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon üvegesre fonnyasztom, ezután hozzáadom a nagyon apró kockákra vágott sonkát. Beleszórom a burgonyapelyhet, a reszelt sajtot és a habosra felvert tojásokat. 10 percnyi pihentetés után beleszórom a fűszereket, és ismét átkeverem. A réteslapokat egy tiszta, nedves konyharuhára borítom, mindegyiket megolajozom, majd a szélére egy csíkban felkenem a tölteléket. Szorosan felcsavarom. Ezután jó éles késsel három centis darabokra felvágom. Bő olajat forrósítok, amelybe egyenként, óvatosan beleeresztem a rétest, és szép pirosra megsütöm mindkét oldalán. (Nem fog szétesni, hiszen a forró olaj azonnal “összekapja” a benne lévő tojást.) Olajsütőben könnyedén és gyorsan megsüthető, és a szűrőkosárral ki is emelhető. A lecsöpögtetett sült batyukat itatós papírra, vagy papírtörülközőre rakom, hogy az a felesleges olajat felszívhassa. Száraz fehérbor mellé kitűnő korcsolya.

SAJTOS-SONKÁS RIZSPOGÁCSA
Hozzávalók: 3 dl főtt rizs (maradék is lehet) 10 dkg főtt füstölt sonka, 1 db egész tojás + 1 tojássárga, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj (vagy margarin), kis fej vöröshagyma, mokkáskanálnyi törött fehér bors, teáskanálnyi csípős mustár, ízlés szerint só, zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítése: A tojásokat habosra verjük és hozzáadjuk a főtt rizst. Beleszórjuk a fűszereket, belekeverjük a nagyon apróra vágott sonkát, a megolvasztott vajat, a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát valamint a mustárt. Az egészet jól összedolgozzuk, és nedves kézzel pogácsákat formázunk belőle. Zsemlemorzsában megforgatjuk, és a 180 fokra felhevített olajban nagyságtól függően 2-4 percig sütjük. Szűrőlapáttal kivéve lecsöpögtetjük róla a fölösleges olajat, ezután tűzálló tálra tesszük, szorosan egymás mellé. A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, s ezt rákenjük a sonkás rizspogácsák tetejére. Előmelegített forró sütőbe tolva addig pirítjuk, amíg a sajt kissé színesedni kezd a tetején. Vigyázat, nem szabad megbarnítani!
Kissé hosszadalmasan készíthető, de nagyon ízletes.

SONKAFÁNK
Hozzávalók: 30 dkg bármilyen főtt füstölt hús (sonka, tarja stb.) csont nélkül, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dkg vaj, 2 dl tej, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött fekete bors; zsemlemorzsa a bundázáshoz; olaj a sütéshez

Elkészítése: A vajat habzásig hevítem a liszttel, majd a meleg tejjel felengedve, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ezután megborsozom, belekeverem a mustárt, a sót és a finomra metélt petrezselyemzöldet. Hagyom kihűlni, közben a füstölt húst ledarálom és a tojássárgákkal együtt, a tejes mártásba belekeverem. Ezután hozzáadom a tojásfehérjékből vert kemény habot, és nedves kézzel nagy diónyi gombócokat formálok a sonkás masszából. Zsemlemorzsában megforgatva, bő, forró olajban megsütöm mindkét oldalát. Sajt- vagy gombamártással és vajas párolt zöldséggel kínálom.
Elkészítési idő: 30-35 perc

SONKATÖLTELÉK PALACSINTÁBA
Hozzávalók 8 db-hoz: 20 dkg sonka, vagy egyéb kicsontozott főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés mustár, ízlés szerint só, egy mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A főtt füstölt húst ledarálom, majd összekeverem a tejföllel, a sóval, a borssal és a mustárral. Vigyázat, nehogy elsózzuk, hiszen a sonka már amúgy is sós! A sonkakrémet érdemes nagyobb adagokban is elkészíteni. Műanyag pohárba rakjunk egy-egy adagnyi sonkatölteléket, jól fedjük be, majd fagyasszuk le. Felengedés után azonnal használható.
A krémet rákenem a palacsintákra. (Tetszés szerint akár felcsavarhatjuk, akár pedig négyrét hajthatjuk.)
A palacsintákat tűzálló tálba rakom, tetejüket megkenem kevés tejföllel, és a forró sütőben jól átmelegítem.

SONKÁS BAGETT
Hozzávalók: 2 bagett vagy 4 nagy kifli, 15 dkg brokkoli, 20 dkg gépsonka, 1 körte, 10-10 dkg reszelt ementáli sajt és vaj, fél csokor petrezselyem, só, bors, citromlé, olaj

A rózsáira szedett brokkolit sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. A sonkaszeleteket félbevágjuk, kevés olajban mindkét oldalát megpirítjuk, lecsepegtetjük. A körtét meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházát kivájjuk, vékonyan felszeleteljük, citromlével meglocsoljuk. A hosszában félbevágott bagett vagy kifli mindkét oldalát vajjal megkenjük, majd a sütőben, megkent felével lefordítva megpirítjuk. A pirított oldalon elosztjuk a sonkát, a brokkolit, a körteszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. Előmelegített sütőben néhány percig átsütjük.

SONKÁS BATYU
Hozzávalók:
A tésztához: 35 dkg finomliszt, 18 dkg vaj (vagy margarin), 1 dkg sütőpor, 2 tojássárgája, kevés tejföl, 1 mokkáskanál só
A töltelékhez: 30 dkg főtt sonka, 2 db tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, törött fekete bors, ízlés szerint, és a tészta tetejére 1 db tojás

Elkészítése: A vajat elmorzsolom a liszttel és a sütőporral, majd hozzáadom a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjak. Cipóvá formálom, tetejét kevés liszttel meghintem és follpack fóliába takarva, a hűtőszekrényben legalább 1 órán keresztül pihentetem. Közben elkészítem a tölteléket: a sonkát ledarálom. A vajat habosra keverem a tojássárgákkal, majd hozzáadom a tejfölt és a törött borsot. Ezután belekeverem a darált sonkát, végül óvatosan beleforgatom a tojások fehérjéből vert kemény habot. A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtom (persze ügyelek arra, hogy ne szakadjon el), és 10x10 cm-es négyzeteket vágok belőle. Mindegyikre ráhalmozok a sonkás krémből, majd a négy sarkát összefogva sütőlemezre teszem. Tetejüket a felvert tojással megkenem és az előmelegített forró sütőben, szép pirosra megsütöm. (Sonka helyett párizsival vagy krinolinnal is készíthető, de akkor tegyenek bele egy mokkáskanálnyi füstízű sót is.)

SONKÁS BÉLES
Hozzávalók: 30 dkg főtt füstölt hús, 20 dkg reszelt sajt, 25-30 dkg cérnametélt, 5 tojás, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 evőkanál rizsliszt, 2 evőkanál búzaliszt, 1 kis fej vöröshagyma, törött fekete bors, só

Elkészítése: A főtt füstölt húst ledaráljuk, a cérnametéltet sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük, a megtisztított vöröshagymát pedig lereszeljük. A tojássárgákat elkeverjük a rizsliszttel, sóval, borssal, hagymával, tejföllel, hozzáadjuk a darált füstölt húst, a kétharmadnyi reszelt sajtot, a kifőtt tésztát, végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérjékből vert kemény habot. Az egészet kivajazott, meglisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített, forró sütőben 30 percig sütjük. Ha a beleszúrt hurkapálca már nem ragacsos, akkor megsült a béles. Tetszés szerint felszeleteljük, és a maradék reszelt sajttal megszórva, melegen kínáljuk.

SONKÁS BURGONYA-STANGLI
Hozzávalók: 25 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 15 dkg finomliszt, 25 dkg vaj (vagy margarin), 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, a tetejére 1 db egész tojás, 5 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése: A sonkát ledarálom. A sütőporral elkevert lisztet összegyúrom az áttört burgonyával, hozzáadom a darált sonkát, a tojást, a sót és a borsot. Ha az egész sima tésztává vált, akkor egy cipóba formázva fél órán keresztül pihentetem, de akár egy éjszaka is állhat a hűtőszekrényben. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, a tetejét a felvert tojással megkenem, és a reszelt sajttal meghintem. Lisztbe mártott derelyemetszővel vékony rudacskákra vágom és sütőlemezre téve, az előmelegített, forró sütőbe teszem. Közepesnél kisebb lángon sütöm 10-15 percig.

SONKÁS CÉRNA
Hozzávalók: 25 dkg cérnametélt, 25 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg reszelt márványsajt, 2 dl tejföl, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg vaj, só és törött fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: A cérnametéltet apróra tördeljük, forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük, a vajra szedve jól összekeverjük, és melegen tartjuk. A főtt füstölt húst kétszer átdaráljuk, ezután összekeverjük a habosra felvert tojással, a tejföllel, a reszelt sajt felével, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a sóval, a fehér borssal; ráöntjük a vajas tésztára, és jól elkeverjük. Kikent tűzálló tálba öntjük, majd előmelegített forró sütőben fedő nélkül 15 percig sütjük. A tányérján ki-ki megszórja a maradék reszelt sajttal.

SONKÁS DERELYE
Hozzávalók: a tészta ugyanúgy készül, mint a Húsos derelyénél
A töltelékhez: 30 dkg főtt füstölt sonka, 1 evőkanál tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors, a tetejére 2 dl tejföl

Elkészítése: A már ismertetett módon összegyúrom a tésztát. A főtt sonkát ledarálom; és összekeverem a tejföllel meg a törött borssal. A megtöltött derelyéket sós vízben megfőzöm, ezután a tejföllel leöntve, forrón tálalom.

SONKÁS-FŰSZERES MUFFIN
Hozzávalók: 6 szelet húsos szalonna, 3 pohár liszt, 6 dkg vaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom, 2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma, 2 evőkanál apróra vágott friss oregánó, 3/4 pohár reszelt parmezán sajt, 2 tojás enyhén felverve, 1 pohár tej

Elkészítése: A szalonnát kis kockákra vágjuk, kis serpenyőben, közepes lángon ropogósra sütjük, szalvétán lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a muffin formákat papírral kibéleljük. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a fűszereket, a szalonnát és a sajtot, végül a tojással elkevert tejet. A tésztát a muffin formákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

SONKÁS-GOMBÁS TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg főtt füstölt sonka, 50 dkg csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1.2 dl tej, 1.2 dl tejszín, 1.2 dl húsleves, (kockából). 1.2 dl szódavíz, 1 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, késhegynyi sütőpor. 1 csokor metélőhagyma, só, fehérbors, a díszítéshez, petrezselyemzöld

Elkészítése: A lisztet kikeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval és a tojással, majd a tejjel és a szódavízzel. 10 percig állni hagyjuk. Közben a megtisztított csiperkegombát felszeleteljük. A vörös- és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd a forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát és a felkockázott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, majd a raguból 2 evőkanálnyival félreteszünk. A többit felöntjük a levessel, és kb. 5 percig pároljuk. A tejszínben csomómentesre keverjük az étkezési búzakeményítőt. A mártást besűrítjük, és hozzáadjuk a frissen vágott metélőhagymát. A tésztából a megforrósított zsiradékon egymás után 4 palacsintát sütünk. Megtöltjük a raguval és feltekerjük. Előmelegített tálra helyezzük, és megszórjuk a félretett raguval. Petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra

SONKÁS-KÁPOSZTÁS RÉTES
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 30 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 80 dkg tejes káposzta, 2 tojás, 1 dl tejföl, 4 evőkanál burgonyapehely, 1 dl tej, 1 fiola kapribogyó, fél dl olaj + olaj a réteslap kenéséhez, törött fekete bors, ízlés szerint, kevés cukor

Elkészítése: A fejes káposztát megtisztítjuk, lereszeljük (vagy nagyon vékony metéltre vágjuk és megsózzuk). Az olajon megpirítjuk a cukrot; amikor karamellizálódott, rátesszük a sózott, kicsavart káposztát, és készre pirítjuk. Közben a füstölt húst ledaráljuk és összekeverjük az egyik felvert tojással, a tejjel, a tejföllel, a kapribogyóval és annak levével, végül a burgonyapelyhet is belekeverjük. Pihentetjük néhány percig. A már langyosra hűlt káposztát elkeverjük a másik tojással. A réteslapot megtöltjük: a szélére egy csíkban felkenjük a sonkás tölteléket, mellé szintén egy csíkban a káposztás tölteléket. Összecsavarjuk, és a tetejét megolajozva kikent sütőlemezre tesszük. Forró sütőben pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük. A szeleteket nem állítva, hanem lapjával lefelé helyezzük a tálra, így látszik, hogy kétféle a tölteléke.

SONKÁS KORONG
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles-vajas tészta (50 dkg), 30 dkg főtt füstölt sonka, 1-2 evőkanál sűrű tejföl, ízlés szerint mustár, ketchup só és törött fekete bors

Elkészítése: A füstölt sonkát ledarálom, majd kevés tejföllel és a fűszerekkel kenhető krémmé keverem. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, és egy kis pohárkával korongokat szaggatok ki belőle. Előmelegített forró sütőben szép világossárgára sütöm, majd még melegen megkenem a sonkakrémmel, és egyet-egyet összeragasztok. Melegen is, hidegen is nagyon jó.

SONKÁS LÁNGOS 01.
Hozzávalók: lángos alaptészta, 15 dkg főtt füstölt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, törött fekete bors bőven, olaj a sütéshez

Elkészítése: A lángos tésztába beledolgozzuk a ledarált főtt füstölt húst, és bőven meghintjük törött borssal, majd a recept szerint megsütjük.

SONKÁS LÁNGOS 02.
Hozzávalók 6-7 személyre: 40 dkg liszt, 2 közepes nagyságú frissen főtt burgonya, 15 dkg főtt füstölt sonka, 3 dkg élesztő, másfél dl tej, 1 teáskanál porcukor, 1 teáskanál só, olaj a sütéshez, a tetejére ízlés szerint 2 dl tejföl és 8-10 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése: Fél dl tejet meglangyosítok, belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a cukrot. Betakarva langyos helyen felfuttatom. Az áttört burgonyát összedolgozom a liszttel, a tojássárgával, a sóval és a felfutott élesztővel. Annyi langyos tejet adok még hozzá, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle, végül beledolgozom a közben ledarált sonkát is. A tésztából cipót formálok, amelyet beleteszek egy liszttel meghintett mélyebb tálba. Tetejét is belisztezem, végül tiszta konyharuhával beborítva, langyos helyen duplájára kelesztem. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, és féltenyérnyi darabokat szaggatok belőle. Kézzel kihúzogatom, és a deszkán még 15 percig hagyom pihenni. Bő, forró olajban szép pirosra sütöm. Még tűzforrón teszem az asztalra, ahol ki-ki a saját lángosát megkeni tejföllel, és meghinti reszelt sajttal.

SONKÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 20 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 6 tojás, 1 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, törött bors

Elkészítése: A nyers füstölt sonkát háromszor átdaráljuk, hogy teljesen pépes legyen. A tojásokat habosra felverjük, belekeverjük a lisztet, a tejszínt, a törött borsot, és hozzáadjuk a sonkapépet. A masszát 4 részre osztjuk. Egy-egy kanál olajon a palacsinta- vagy tojássütőben egy-egy lepényt sütünk úgy, hogy a masszát a forró olajra csurgatjuk. Ha az alsó fele már pirosra sült; éles késsel a lepény alá nyúlunk, és félig felhúzva, ráhajtjuk a másik oldalára. A félbehajtott lepényeket tálra csúsztatjuk, és vajas párolt zöldséggel kínáljuk.

SONKÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, 1 mokkáskanál só
A töltelékhez: 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 evőkanál tejföl, kevés mustár, törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A palacsintát a szokásos módon megsütjük. A sonkát ledaráljuk és összekeverjük a tejföllel, a mustárral, a törött borssal. A kisült palacsintát megtöltjük a sonkás töltelékkel, szorosan felcsavarjuk, és tűzálló tálban, a sütőben jól átforrósítjuk.

SONKÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint az előző recepteknél
A töltelékhez 20 dkg főtt füstölt sonka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt parmezánsajt, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A főtt füstölt húst ledaráljuk; a tejszínnel, a tejföllel, csipetnyi sóval, törött borssal és a reszelt sajt háromnegyed részével összekeverjük. Tűzálló tálba terítünk egy szokásos módon készült palacsintát, ezt megkenjük a sonkás-sajtos krémmel, majd leborítjuk egy újabb palacsintával. A maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad. Tűzforrón, cikkekre vágva tálaljuk.

SONKÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
A tésztához: ugyanaz, mint az előző recepteknél
A töltelékhez: 20 dkg sonka vagy egyéb, kicsontozott főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldpetrezselyem, só és törött, fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megkevert palacsintatésztába beledolgozzuk a kétszer átdarált füstölt sonkát, a nagyon finomra metélt zöldpetrezselymet, a sót és a törött borsot. (A sóval óvatosan bánjunk, mert a sonka sós!)
A masszát 20 percig pihentetjük. Ezután a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, és a tejföllel megkenve, négyrét hajtva kínáljuk.

SONKÁS PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
A tésztához ugyanaz, mint az előző recepteknél
A töltelékhez 20 dkg darált főtt sonka, 2 dkg vaj, 15 dkg reszelt márványsajt, 1 fiola kapribogyó, 2 tojás, törött bors

Elkészítése: A darált sonkával összekevert palacsintatésztát kisütjük, a palacsintákat ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A vajjal vastagon kikent tűzálló tálban rétegezve lerakjuk, és a reszelt sajttal, a leszűrt, apróra vágott kapribogyóval, a tejföllel, a sóval, a borssal habosra kevert tojást ráöntjük a tetejére. Előmelegített forró sütőben 15 percig sütjük. Tálaláskor cikkeket vágunk belőle.

SONKÁS PISKÓTA
Hozzávalók: 25 dkg nyers, füstölt sonka vagy tarja, 6 tojás, 8 evőkanál liszt, 6 dkg vaj, 2 dl sűrű tejföl, 2 evőkanál natúr reszelt torma, törött bors, 2 dkg vaj a sütőlemez kenéséhez, kevés só

Elkészítése: A nyers füstölt sonkát két részre osztjuk. Az egyik részt egyszer, a másik részt kétszer daráljuk át. A tojások sárgáját habosra keverjük a puha vajjal, a kétszer ledarált sonkával és csipet sóval, majd a lisztet is hozzákeverjük. A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, és óvatosan, hogy össze ne törjön, belekeverjük a tojásos masszába. 2 dkg vajjal kikent és belisztezett sütőlemezre kenjük, és közepes lángnál, előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Még melegen deszkára borítjuk, és megkenjük a tejföl, torma, só és bors keverékével. Meghintjük a maradék darált sonkával, és szorosan felcsavarva (mint a piskóta-roládot szokás) 7-8 percre visszatesszük a meleg sütőbe. Tálalás előtt felszeleteljük, és tartármártással meg salátával kínáljuk.

SONKÁS POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 3 tojássárga plusz 1 egész tojás, 3 evőkanál tejföl, 15 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús), kevés száraz fehérbor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csapott teáskanál só

Elkészítése: A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a darált sonkát, a tejfölt, a tojássárgákat meg a fűszereket. Annyi borral gyúrom össze, hogy kemény, de azért jól nyújtható tészta legyen belőle. Lisztezett deszkán késfok vékonyságúra kinyújtom és összehajtogatom. Ezt a műveletet 20-20 perc eltelte után még kétszer megismétlem. Harmadszorra a tésztát már csak ujjnyi vastagra nyújtom, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tojással megkenem a tetejét, és az előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütöm.

SONKÁS RÉTES 01.
Töltelék: 20 dkg bacon szalonna, 20 dkg gépsonka, 15 dkg gomba, olaj, vöröshagyma, fokhagyma, ételízesítő

Elkészítése: A szeletelt gombát, kevés hagymás olajon, lepirítjuk, ételízesítővel fűszerezzük. A kinyújtott tésztát betakarjuk bacon szeletekkel (esetleg alá szórhatunk zsemlemorzsát, hogy ne legyen nagyon zsíros), erre rakjuk a sonka szeleteket, és végül a gombás ragut. Az egészet feltekerjük, megkenjük olajjal, és sütőben pirosra sütjük.

SONKÁS RÉTES 02.
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 50 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb csont nélküli füstölt hús), 2 tojás, 2 dl tejföl, 3 evőkanál búzadara, törött fekete bors, zsír a réteslap kenéséhez

Elkészítése: A főtt füstölt húst átdaráljuk, összekeverjük a tejföllel, a tojássárgával, a búzadarával, a törött borssal. A tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan hozzáadjuk. A réteslapot egy tiszta, bevizezett és kicsavart konyharuhára terítjük, olvasztott zsírral bekenjük, erre rátesszük a második lapot. Ezt is megzsírozzuk, majd a sonkás töltelék felét a szélére, egy csíkban felkenjük. A rétest szorosan felgöngyöljük, és kikent sütőlemezre helyezzük. Ugyanígy járunk el a másik 2 réteslappal. A rudak tetejét zsírral megkenjük, és előmelegített forró sütőben közepes lángon sütjük 12-15 percig. Csak akkor vágjuk fel, ha langyosra hűlt. Kitűnő vendégváró borkorcsolya.

SONKÁS-SAJTOS MUFFIN
Hozzávalók: 1/3 csésze tej, ¼ csésze tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 csésze liszt, 2 teáskanál apróra vágott snidling, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál apróra vágott fokhagyma, ½ csésze reszelt sajt, ¼ csésze apróra vágott sonka vagy szalonna

Elkészítése: Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, a formákat papírral kibéleljük. Kikeverjük a tejet a tejföllel, az olajjal és a tojással. Hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg összekevertünk a snidlinggel, a sütőporral és a fokhagymával. Végül hozzákeverjük a sajtot és a sonkát vagy szalonnát. A kapott tésztát a formákba kanalazzuk, és 17-20 percig sütjük. (tűpróba!)

SONKÁS TÁSKA
Hozzávalók: 1 doboz mirelit leveles vajas tészta, 25 dkg főtt sonka vagy tarja, kevés liszt, 1-2 evőkanál tejföl, 2 tojás, ízlés szerint törött bors és só

Elkészítése: A sonkát nagy lyukú darálón ledaráljuk, és a tejföllel, kevés sóval és borssal összekeverjük. A felengedett tésztát lisztezett deszkára rakjuk, és vékonyra kinyújtjuk. A tojásokat habosra felverjük. A tésztát bekenjük a tojással, majd az egyik felét egyenletesen beszórjuk a sonkakrémmel. A tészta másik felét ráhajtjuk, és kissé rá is nyomkodjuk. Lisztbe mártott derelyemetszővel 3x5 cm-es kis négyszögeket, azaz táskákat vágunk belőle. A felvert tojással mindegyiknek bekenjük a tetejét. Ügyeljünk arra, hogy csak a teteje legyen tojásos, különben a tészta nem fog szépen felemelkedni. Sütőlemezre rakjuk, nem túl közel egymás mellé, és az előmelegített forró sütőbe tolva, 5 percig erős lángon, majd 10-12 percig közepes lángon megsütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütőt kinyitni! Frissen tálaljuk. Ünnep előtt jó előre megsüthetjük, csak át kell melegíteni közvetlenül tálalás előtt a sütőben. Ha a melegítés folyamán a sütőlemezre alufóliát borítunk, a tészta nem fog kiszáradni.

SONKÁS VAGY GOMBÁS BATYU
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. 0,5 l tej, 1 mokkáskanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba vagy 10 dkg gépsonka, kevés petrezselyem
Töltelék: 10 dkg darált gépsonka (lehet maradék sült hús is), kevés bors, 3 kanál tejföl.
Vagy kevés vajon megpárolt, apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.

Elkészítése: A margarint elmorzsoljuk a liszttel, és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel. A késhát vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepükre halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát, kb. fél órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. 
Ha gombát használunk, a tésztát aznap fogyasszuk el!

SONKÁS ZÖLD-PALACSINTA
Hozzávalók: fél csomag gyorsfagyasztott paraj, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 dl tejföl, fél dl olaj, mokkáskanálnyi só, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A felengedett, levéből enyhén kicsavart parajt apróra vágva elkeverjük a habosra vert tojással, a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a ledarált füstölt sonkával, a törött borssal, a sóval, és belekeverjük a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és az olajat. 20 percnyi pihentetés után a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk a masszából. Megkenjük sózott tejföllel, majd négyrét hajtva forró sütőben jól átmelegítjük.

SÓS VEGYES RÉTES
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 25 dkg gomba, 25 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 savanykás ízű alma, 1 dl tejföl, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, só és törött bors, ízlés szerint, olaj a réteslap kenéséhez

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A megforrósított vajon sárgára fonnyasztjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, majd a gombaszeleteket hozzáadva megsózzuk, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, meghintjük a törött borssal, belekeverjük a finomra metélt zöldpetrezselymet, az összezúzott fokhagymát és hagyjuk kihűlni. Közben a hámozott és kicsumázott almát, lereszeljük, a füstölt tarját pedig vékony laskára vágjuk. A már kihűlt gombát összekeverjük a sonkavagdalékkal, a reszelt almával, a habosra felvert tojással és a tejföllel. Az előkészített réteslapot megtöltjük, felcsavarjuk, és a kikent sütőlemezre téve pirosra sütjük. Hidegen is, melegen is nagyon ízletes.

TÖLTÖTT KRUMPLI-FÁNK
Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt burgonya, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió; a töltelékhez: 15 dkg darált, főtt, füstölt sonka vagy tarja, 1 kis fej vöröshagyma, finomliszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez

Elkészítése: A héjában főtt burgonyát még forrón meghámozom, és azonnal lereszelem, majd összedolgozom a felvert tojással, a sóval, a borssal és a szerecsendióval. Nedves kézzel nyolc adagra osztom. Egy-egy adagot gombóccá gömbölyítek, és húsz percre a hűtőszekrénybe teszem. Közben a főtt sonkát vagy ledarálom, vagy nagyon apróra vágom, és összekeverem a megtisztított, ugyancsak ledarált vagy lereszelt vöröshagymával. A dermedt gombócokba kevés hagymás sonkatölteléket nyomok, majd visszagömbölyítem. A töltött gombócokat először lisztbe mártom, ezután felvert tojásba forgatom és zsemlemorzsába megmártva, bő, forró olajban, de takaréklángon megsütöm. A felesleges olajat lecsurgatva azonnal tálalom. Bármilyen főzelékféle mellé nagyon finom, dupla adagban készítve, hideg, majonézes mártással, köret nélkül is kitűnő vacsora.

TÖLTÖTT SAJTOS
Hozzávalók: 50 dkg mirelit leveles tészta, 20 dkg reszelt füstölt sajt, 2 tojás, 10 dkg darált sonka, 1-2 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, a tészta megkenéséhez 1 tojás

Elkészítése: A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A töltelékhez a reszelt sajtot összekeverjük a gyengén felvert tojással, majd hozzáadjuk a darált sonkát és a tejfölt. Sóval, borssal fűszerezzük. A vékonyra kinyújtott tésztalapot 10X10 cm-es négyzetekre vágjuk. A sajtos tölteléket a tésztalapok szélére kenjük, és kis táskákat formázva, egymáshoz nem túl közel, sütőlemezre helyezzük. Tetejüket kevés tejes tojással megkenjük, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Sör vagy száraz fehérbor illik hozzá.