Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sonkaszezon - Sonkás tésztaételek


EREDETI MILÁNÓI MAKARÓNI
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 10 dkg sampinyon gomba, 15 dkg főtt füstölt sonka (legjobb hozzá a kötözött sonka), 1 nagyobb doboz paradicsompüré, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 7 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marhahúsleves-kocka, 1 teáskanál cukor, 1-1 púpozott mokkáskanál szárított bazsalikom, rozmaring és kakukkfű, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A makarónit a szokásos módon megfőzöm. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra aprítom, a megmosott és letisztított gombát a főtt sonkával együtt metéltre vágom. A vajat felforrósítom, ráteszem a hagymát, és fedő alatt megfonnyasztom, majd hozzáteszem a gombát. Megsózom, megborsozom, és ismét fedő alatt, saját levében, puhára párolom. Ha már zsírjára sült, hozzáadom a paradicsompürét és a sonkát, ezután együtt pirítom tovább még néhány percig. Rászórom az összes fűszert, és másfél dl vízzel felengedem. Kevergetve összeforralom, ezután beleforgatom a főtt makarónit. A fele reszelt sajtot rászórom, és jól összekeverem. A kitálalt milánói makarónit ki-ki még külön is megszórja a megmaradt reszelt sajttal.

GOMBÁS-SONKÁS CIPÓ
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 15 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 1 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A megtisztított gombát, a főtt sonkát, a meghámozott hagymát, a fokhagymát és a petrezselyemzöldet egyszerre beleteszem a darálóba. és finom tárcsán áteresztem, majd összedolgozom a nyers tojással és a fűszerekkel. Beledolgozok egy evőkanál olajat és a lisztet. Nedves kézzel cipót formálok a gombás masszából, majd ráfektetem egy kicsi, kikent tepsire vagy tűzálló tálra. Tetejét bekenem a maradék olajjal és előmelegített, forró sütőben megsütöm. Tálalás előtt felszeletelem és párolt vajas karfiollal meg sajtmártással kínálom.

HÚSVÉTI SONKÁS KENYÉR
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 2 csapott teáskanál porcukor, 2 dkg élesztő, másfél dl tej, 30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy kicsontozott főtt csülök)

Elkészítése: Az elmorzsolt élesztőt fél dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót és a felfutott élesztőt összekeverjük a maradék langyos tejjel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, végül beledagasztjuk a ledarált főtt sonkát. Lisztezett mély tálba tesszük, tetejét is megszórjuk liszttel, majd tiszta konyharuhával betakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán két részre osztjuk a tésztát. Mindkét darabot hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk, és sütőlemezre tesszük. Előmelegített, középmeleg sütőben 50-60 percig a közepesnél erősebb lángon sütjük. Mielőtt készre sülne, megvizezzük a tetejét, így szép piros színű lesz. Vajjal megkenve, piros retekkel, majonézes tormával vagy nyers uborkával fogyasztjuk ezt a nagyon finom, ünnepi ételt. Felszeletelve, üvegtálra téve kínáljuk. A maradék akár egy hétig is tárolható.

ÍNYENC SONKÁS GALUSKA
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 25 dkg darált, sovány sonka, 2 tojás, 2-2,5 dl tej, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, a tetejére 2 dl tejföl

Elkészítése: Egy mély tálban a tojásokat habosra felverem 2 dl tejjel. Sóval, borssal ízesítem, majd beleöntöm a lisztet és a finomra darált sonkát. Jól összekeverem. Ha szükséges, kevés liszttel sűrítem, vagy kevés tejjel hígítom. Sós, forrásban lévő vízbe a hagyományos galuskánál kissé nagyobbakat szaggatok deszkáról, késsel. A megfőtt galuskákat meleg vízzel leöblítem, és leszűröm. A jól lecsöpögtetett tésztát, forrósított tejfölre öntöm, és összekeverve, salátával vagy ecetes paprikával tálalom.

ÍNYENC SONKÁS KENYÉR
Hozzávalók 10 személyre: 50 dkg finomliszt, 3 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 2 csapott teáskanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, kevés szódavíz, 50 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb főtt, kicsontozott füstölt hús), 1 púpozott mokkáskanál pástétomfűszer, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: Az elmorzsolt élesztőt fél dl meglangyosított, cukros tejbe keverem és felfuttatom. Az átszitált lisztet, a langyos vajat, a sót, a fűszereket és a felfutott élesztőt összekeverem a megmaradt langyos tejjel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Jól kidolgozom (ez elektromos keverővel szinte percek alatt megtörténik), végül beledagasztom a közben ledarált sonkát. Lisztezett mély tálba teszem a cipóvá formált tésztát, tetejét is meghintem kevés liszttel, és egy tiszta konyharuhát ráborítva, duplájára kelesztem. (Langyos konyhában, de ne a meleg tűzhely szélén történjék a kelesztés.) Ezután liszttel meghintett deszkán két részre osztom a tésztát, mindkettőt hosszúkás zsúrkenyérformára alakítom, és sütőlemezre rakom. Előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütöm. Mielőtt egészen megsülne, kevés hideg vízzel megspriccelem, így szép fényes, márványos lesz a teteje. Vajjal megkenve, piros retekkel vagy paradicsommal, zöldpaprikával, zöldhagymával, esetleg majonézes tormával, ujjnyi vastagon felszeletelve tálalom. A megmaradt sonkás kenyér fóliába csomagolva a hűtőszekrényben legalább egy hétig frissen eláll.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA
Hozzávalók: 70-80 dkg nyers füstölt sonka (vagy 1 nagy, nyers füstölt csülök), 30 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 2-3 dl tej, 3 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A füstölt sonkát előző este annyi hideg tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi, és felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. Leitatva róla a tejet, annyi vízben, amennyi bőven ellepi, kis lángon majdnem puhára főzzük. Közben az elmorzsolt élesztőt, 1 dl langyos tejet és a cukrot simára keverjük, majd felfuttatjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Az átszitált lisztet, az áttört burgonyát, a felfutott élesztőt, a sót és a tojássárgáját annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, mély lisztezett tálba tesszük, tetejére is szórunk kevés lisztet, és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen (de nem a forró tűzhely mellett) duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát sütőlemezre tesszük, és még fél órán keresztül kelesztjük, csak azután toljuk az előmelegített forró sütőbe. Közepesnél erősebb lángon 30 percig sütjük, majd a lángot mérsékelve további 30 percig. A sütés befejezése előtt 10 perccel a cipót megkenjük vízzel, ettől szép piros lesz. A megsült tésztát a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel. Cikkekre szeleteljük úgy, hogy a sonka mindenhová egyformán jusson. Tejszínes vagy tejfölös tormamártást kínáljunk hozzá.

KOCKÁS SONKA
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 tojássárga, 1 teáskanál rum, kevés tejföl, 1 mokkáskanál só és ugyanannyi törött bors
A töltelékhez: 30 dkg főtt füstölt hús, 3 tojás, 1 dl tejföl, kevés mustár; tej a tészta kenéséhez

Elkészítése: A tészta alapanyagait annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, jól nyújtható legyen. 3 órányi pihentetés után 2 cipóba osztjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. Kibélelünk vele egy kisebb tepsit (fele akkorát, mint a nagy gáztepsi). A füstölt húst ledaráljuk, és összekeverjük a tojások sárgájával, a tejföllel, a törött borssal, a mustárral, majd hozzáadjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot is. Ezt a sonkás tölteléket egyenletesen szétkenjük a tepsibe tett tésztán, majd a másik kinyújtott tésztalappal betakarjuk. Jól rányomkodjuk, villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz eltávozhasson belőle és megkenjük a tejjel. Előmelegített forró sütőbe tolva közepes lángon pirosra sütjük. Kis kockákra vágva kínáljuk. Fogyasztható melegen, hidegen egyaránt.

MAKARÓNI MARISKA-MÓDRA
Hozzávalók: 25-30 dkg makaróni, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi chili, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors, rozmaring, kakukkfű és bazsalikom

Elkészítése: A makarónit kettétörjük, és sós vízben kifőzzük. Közben a füstölt szalonnát apróra vagdaljuk, zsírját kiolvasztjuk és rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a szétzúzott fokhagymát, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. Ha zsírjára sült, hozzákeverjük a szardellapasztát, a mustárt, a metéltre vágott főtt sonkát, a paradicsompürét, a pirospaprikát, a csilit és a többi fűszert, majd pirítjuk néhány percig. Ezután 1 dl vizet aláöntve jól kiforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, és beleforgatjuk a főtt makarónit. Átforrósítva tálaljuk.

NAGYBÁNYAI SONKÁS KOCKA
Hozzávalók: 25-30 dkg nagykocka száraztészta, 25 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, só és törött fekete bors, ízlés szerint, mokkáskanálnyi törött borókabogyó, 1 teáskanál olaj

Elkészítése: A tésztát forrásban lévő vízbe dobjuk és kifőzzük. Közben a füstölt húst kétszer átdaráljuk, hogy pépes legyen, majd elkeverjük a tejszínnel, 1 dl tejföllel, törött borssal, a borókabogyóval, sóval meg a tojások sárgájával. A füstölt szalonnát apróra vagdaljuk, zsírját kiolvasztjuk, és a pörcöt a sonkakrémhez keverjük. A megfőtt, hideg vízzel leöblített tésztát a szalonnazsírra szedjük, összekeverjük, majd a sonkás mártással jól összeforgatjuk. Ezután hozzákeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot, óvatosan elkeverjük, és az egészet olajjal kikent tűzálló tálba öntjük. Előmelegített forró sütőben 20-25 percig sütjük, tálaláskor a maradék tejföllel meglocsoljuk.

PIKÁNS TÖLTÖTT ZSEMLE
Hozzávalók: 8 zsemle, 5 dkg vaj, tej a zsemle áztatásához, 20 dkg gomba, 10 dkg főtt füstölt tarja (vagy sonka), 1 dl tejszín, 1 fiola kapribogyó, 2 dl tejföl, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 1 tojássárga, törött bors, ízlés szerint, 1 evőkanál olaj

Elkészítése: A zsemlék tetejéről levágunk egy-egy lapot, amelyet félreteszünk. A zsemlék belsejét úgy vesszük ki, hogy a faluk egy centi vastag maradjon. (Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjanak el!)
A kivájt zsemléket meglocsoljuk sós tejjel, de csak annyira, hogy ne ázzanak el, ám a tejből mindenhová jusson. A vajat habosra keverjük a szardellapasztával, a kapribogyó leszűrt levével, 1 evőkanál tejszínnel, a törött borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, és a zsemlék belsejét kikenjük a krémmel. A gombát megtisztítjuk, majd nagyon vékony szeletekre vagdaljuk. Az olajon csipetnyi sóval, borssal zsírjára sütjük (mire zsírjára pirul, meg is puhul). Ha langyosra hűlt, összekeverjük a vékony csíkokra vágott sonkával, a vagdalt kapribogyóval, a finomra metélt snidlinggel, végül hozzáadjuk a tojássárgát és a tejben megáztatott, enyhén kicsavart zsemlebelet. Jól összedolgozzuk, és a kivájt zsemléket megtöltjük a töltelékkel. A zsemlék félretett “kalapjait” egy pillanatra tejbe mártjuk, majd a púposra töltött zsemlék tetejére illesztjük. A maradék tejszínt és a tejfölt összekeverjük, kevés sóval, borssal ízesítjük, és a tűzálló tálra tett zsemléket meglocsoljuk vele. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a zsemlék teteje ropogós-piros lesz.

SONKÁS CIPÓ
Hozzávalók: 1 kerek, szikkadt rozskenyér, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl

Elkészítése: A rozskenyér tetejéről levágunk egy vékony lapot. A kenyér belét úgy szedjük ki, hogy legalább egy centis fala maradjon. A kenyérbelet és a füstölt sonkát apróra vagdaljuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, üvegesre sütjük, majd rádobjuk a kenyér- és a sonkadarabkákat. Pirítjuk néhány percig, ezután hozzáadjuk a szintén apróra vagdalt uborkát és a fele mennyiségű sajt kockákra metélt darabjait. Egy percig együtt sütjük az egészet, majd még tűzforrón betöltjük a cipóba. A kalapját rátesszük a tetejére, leöntjük a megsózott tejföllel, rászórjuk a maradék sajtot, és annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére. Nagyon éles késsel cikkekre vágjuk, mint a tortát szokás. Remek borkorcsolya.

SONKÁS KOCKA 01.
Hozzávalók: 30 dkg tépett csuszatészta, 20 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb csont nélküli füstölt hús), 3 dl tejföl, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál olaj

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, az olajjal elkevert sós vízben megfőzöm, és meleg vízzel leöblítve, lecsöpögtetve, melegen tartom. Közben a sonkát ledarálom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és a zsírját kisütöm. A darált sonkát összekeverem a tojássárgákkal, a törött borssal, kevés sóval és a szalonnazsírral, valamint a pörccel. Ebbe a masszába belekeverek 1 dl tejfölt is, és beleforgatom a főtt tésztát. Ezután adom hozzá a tojásfehérjékből vert kemény habot, majd belesimítom egy kikent tepsibe. Tetejét egyenletesre igazítom, és az előmelegített, forró sütőben pirosas-barna kérget sütök a tetejére. Tálalás előtt a forró sonkás tésztát kockákra vágom, tetejét bőven meglocsolom tejföllel, és azonnal tálalom.

SONKÁS KOCKA 02.
Hozzávalók: 25 dkg nagykocka tészta, 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy nem nagyon zsíros tarja, 2 dl tejföl, 3 tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a tepsi kikenéséhez 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon megfőzöm, meleg vízzel leöblítem, lecsöpögtetem, és melegen tartom. Közben a sonkát ledarálom. Saját zsírján egy-két percig pirítom, és teljesen kihűtöm. A tojássárgákat a tejföllel simára keverem, és sóval, borssal ízesítem, majd hozzáadom a darált, pirított sonkát. Beleforgatom a főtt tésztát, és óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Az egészet jól összekeverem. Egy kisebb tepsit az olajjal kikenek, és a zsemlemorzsát beleszórom, majd belesimítom a sonkás-tojásos tésztát. Előmelegített, forró sütőben piros barna kérget sütök a tetejére. Forrón, kockákra vágva tálalom, és nem felejtek el salátát kínálni hozzá. Aki nem félti a vonalait, a tányéron még külön is megtejfölözheti.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc

SONKÁS KOCKA 03.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg főtt sonka, 1 pohár tejföl, késhegynyi őrölt bors, 2 tojásnyi zsír, 3-4 evőkanál morzsa

Elkészítése: A lisztből egy egész tojással és egynek a fehérjével tésztát gyúrunk, ugyanúgy, mint a káposztás kockánál. A sonkát ledaráljuk. Két kanál zsírral, a tojások sárgájával, a borssal, a tejföllel jól összekeverjük. Hozzáadjuk a kifőtt kockatésztát és a tojás fehérjéből vert kemény habot. Kizsírozott és morzsával megszórt zománcos tepsibe öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Közepesen forró sütőben pirosra sütjük. Nagy kockákra vágjuk, lapátkanállal előre melegített tálra tesszük, és forrón tálaljuk. Adhatunk hozzá fejes salátát, paradicsomsalátát vagy egyéb savanyúságot.

SONKÁS KOCKA 04.
Elkészítése: Forrásban levő sós vízben kifőzünk 20 dkg készen vett, 4 vagy 6 tojásos kockatésztát. Leöblítjük és elkeverjük 5 dkg olvasztott zsírral. Amíg a tésztát főzzük, összedolgozunk 2 db egész, nyers tojást, 2 dl tejfölt, 20 dkg darált sonkát, sót. Utána az egészet elkeverjük a tésztával, és vajjal vastagon kikent edénybe helyezzük. A tetejét meghintjük egy kevés zsemlemorzsával. Előmelegített sütőben sütjük, míg a teteje ropogós nem lesz, vigyázva arra, nehogy a tészta kiszáradjon.

SONKÁS KOCKA 05.
Hozzávalók: 25 dkg nagykocka tészta, só, 2 ek olaj, 4 tojás, 4 dl tejföl, 20 dkg darált sonka vagy főtt füstölt marhahús (maradék is lehet), 1 mk őrölt fekete bors; A tepsi kikenéséhez: 3 dkg vaj, 2 ek zsemlemorzsa.

Elkészítése: Egy lábasban 3 liter vizet forralunk, majd a nagykockát 1 csapott kiskanál só kíséretében beleszórjuk. A tésztát közepes lángon 6-7 percig főzzük, majd fakanállal egyet kiemelünk és szemrevételezzük, ha sima, szinte teljesen átlátszó, akkor jó, de kóstoljuk meg a biztonság kedvéért. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük. Utána jó lecsepegtetjük, és nehogy összeragadjon, az olajjal elkeverjük. A tojások sárgáját egy tálban a tejföllel simára verjük, a darált sonkát hozzáadjuk. Megborsozzuk, 1 mk sót adunk hozzá, és a főtt tésztát belekeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan, nehogy összetörjön, két-három mozdulattal beleforgatjuk. Egy közepes, kb. 20-30 centis tűzálló tálat vagy közepes tepsit kivajazunk, morzsával behintjük, és tésztát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 50 percig sütjük.
Mielőtt kockákra vágva, tálalva tálalnánk, 10 percig pihentetjük.

SONKÁS KOCKA 06.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 db tojás, 2 dl tejfel, 15 dkg sonka, kevés só, és törött bors, 6 dkg zsír

Elkészítése: A lisztből és 1 tojásból vízzel gyúrt tésztát készítünk. Ha megszikkadt ujjnyi széles kockákra vágjuk. Utána sós vízben kifőzzük, és hideg vízzel leöblítjük. A zsírt 2 tojássárgájával simára kikeverjük, majd beleadjuk az apróra vagdalt sonkát, kevés törött borsot, süt, 2 dl. tejfelt, és a lecsurgatott tésztát. Végül hozzávegyítjük a 2 tojás keményre vert habját. Egy lábast zsírral kikenünk, morzsával meghintjük, beleöntjük a tésztát és lassú tűznél, szép pirosra sütjük. 1 óra hosszat.

SONKÁS KOCKA 07.
Hozzávalók: 50 dkg száraztészta (bármilyen lapos formájú), 20 dkg apróra vagdalt főtt, füstölt hús (sonka, tarja, csülök), 3 db tojás, 1 dl tejföl vagy tejszín, 1 kk. só, késhegynyi őrölt bors, 1 ek zsiradék

Elkészítése: A csomagoláson jelzettek szerint kifőzzük a tésztát. A vagdalt füstölt húst összekeverjük a tejföllel, a tojássárgákkal és a borssal. A tojásfehérjékből kemény habot verünk.
A húsos keveréket összekeverjük a kifőtt tésztával és csak kóstolás után sózzuk, mert a hús eleve sós. Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a tojáshabot is. Kivajazott szétszedhető tortaformába vagy tepsibe töltjük és 180 fokon kb. 20-30 percig sütjük, amíg a teteje kérges nem lesz.
Tálalás előtt a tortaforma peremét levesszük, és tortaszerűen szeleteljük, vagy kockákra vágjuk.

SONKÁS KOCKA 08.
Hozzávalók: 20 dkg főtt sonka, 3 dl tejföl, 1 ek disznózsír, zsemlemorzsa, fél kg csuszatészta, 1/2 kk bors

Elkészítése: A sonkát kockákra vágom, majd összekeverem a főtt csuszatésztával, a borssal és a tejföllel. Egy tepsit kizsírozok és meghintem zsemlemorzsával, majd beleöntöm a sonkás keveréket. Forró sütőben kb. 20 percig sütöm.

SONKÁS KOCKA 09.
Elkészítése: 5-10 dkg száraz kockatésztát kifőzünk. Összekeverjük 2 dkg vajjal, 5 dkg darált sonkával vagy füstölt hússal, 1 tojássárgájával, 1-2 evőkanál tejföllel és a tojásfehérje keményre vert habjával. Kivajazott tűzálló tálba vagy lábaskába tesszük, előmelegített sütőben pirosra sütjük.

SONKÁS KOCKA 10.
Hozzávalók: 40 dkg nagy kockatészta, 10 dkg zsír, 3 db tojás, 30 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 5 g törött bors, 5 dkg zsemlemorzsa, só

Elkészítése: A kockatésztát bő, sózott vízben kifőzzük, leszűrjük, folyó langyos vízzel kissé átmossuk, és jól lecsepegtetjük. A zsírt a tojások sárgájával simára keverjük, majd hozzákeverjük a ledarált, főtt füstölt húst, a tejfölt, és a sóval, törött borssal ízesítjük. Ezután belekeverjük a kifőtt tésztát, végül a tojásfehérjéből vert habot. Kizsírozott, zsemlemorzsával kihintett lábasba öntjük, és nem túlforró sütőben készre sütjük. Tálba borítva, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

SONKÁS KOCKA 11.
Hozzávalók: 400 g nagykocka, 30 dkg főtt füstölt sonka, 3 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj, 1 késhegynyi őrölt bors, só

Elkészítése: A főtt sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, és borssal fűszerezzük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és összekeverjük a sonkás tejföllel. A tésztakeveréket kivajazott, tűzálló edénybe öntjük, elsimítjuk és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. A sütőben szép pirosra sütjük a tetejét.

SONKÁS KOCKA KISÜTVE
Elkészítése: jól kizsírozott lábasban pirosra sütjük a kész sonkás tésztát, de még finomabb, ha egy lábast kibélelünk késfok vékonyságúra kinyújtott omlós vajastésztával, beleöntjük a kész tésztát és így sütjük pirosra a sütőben. A sonkás tésztához lehet reszelt sajtot is tálalni. Nagyon jó együtt.

SONKÁS KOCKA LUCSKOSAN
Elkészítése: A kb. 2 cm kockára vágott, kifőzött tésztát olvasztott zsírba vagy vajba szedem. Bögrében elkeverek 20 deka sovány darált sonkát vagy füstölt húst 2 deci tejföllel, amiben 1 tojássárgát habartam el. Ráöntöm a lábasban levő kifőtt tésztára, jól összekeverem, 4-5 percig hagyom együtt melegedni, azután még egy deci jó sűrű tejfölt öntve rá, azonnal tálalom.

SONKÁS LEVELES KOCKA
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott (mirelit) leveles tészta, 40 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 3 evőkanál búzadara, őrölt fekete bors, 1 teáskanál zsálya, 3 tojás, 2 közepes nagyságú alma

Elkészítése: A főtt füstölt húst ledaráljuk, majd összedolgozzuk a búzadarával, a tejföllel, 2 tojással, törött borssal, zsályával és a kicsumázott, lereszelt almával. A felengedett leveles tésztát 2 részre osztjuk, majd lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk az egyik darabot. Kibélelve vele a tepsit, a sonkatölteléket egyenletesen rákenjük a tésztalapra, majd a másik darab kinyújtott lappal beborítjuk. Tetejét megkenjük a megmaradt, felvert tojással, és előmelegített forró sütőben pirosra sütjük. (A sütés elején közepes lángra állítjuk a sütőt, majd 10 perc elteltével kis lángon folytatjuk.) Ha a sonkás kocka megsült, kockákra szeleteljük, és melegen is, hidegen is tálalhatjuk.

SONKÁS LEVÉL
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb kicsontozott füstölt hús), 1-2 evőkanál sűrű tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 tojás, 3 evőkanál tej, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A sonkát kétszer átdaráljuk, meghintjük törött borssal, csipetnyi sóval, mustárral, majd annyi tejföllel keverjük össze, hogy kenhető krémet kapjunk. A felengedett leveles tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Mindegyiket megkenjük a sonkakrémmel, majd félbehajtjuk, és tojással megkent széleit szorosan összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Sütőlemezre téve tetejét tejes tojással megkenjük, és előmelegített forró sütőben kis lángon sütjük 12-15 percig.

SONKÁS SZARVACSKA
Hozzávalók: 25 dkg szarvacskatészta, 20 dkg kötözött sonka (lehet zsírosabb is), 2 dl tejföl, 1 tejmerő kanál húsleves (lehet leveskockából is), 2 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tej, 10 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon megfőzöm, meleg vízzel leöblítem és lecsöpögtetem. Közben a vajat felolvasztom, rászórom a lisztet, és habzásig hevítem. Ezután ráöntöm a tejet és a húslevest, majd folytonosan kevergetve sűrűre főzöm. A sonkát nagyon apróra vágom, vagy nagy lyukú darálón ledarálom, és egy kis serpenyőben a zsírját kisütöm. A zsíron megforgatom a főtt tésztát, a leszűrt sonkapörcöt pedig belekeverem a fehér mártásba. Megsózom, megborsozom, majd összekeverem a főtt tésztával. Az egészet belesimítom egy tepsibe, egyenletesen rászórom a reszelt parmezánt, és az előmelegített, forró sütőben éppen csak ráolvasztom. Nem szabad barnára pirítani, mert megkeseredik. Salátával vagy ecetes paprikával kínálom.

SONKÁS-TÚRÓS BÉLES
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 15 dkg finom metélt, 15 dkg kötözött sonka, 15 dkg félzsíros tehéntúró, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A tésztát apróra töröm, és a szokásos módon, enyhén sós vízben megfőzöm. Leszűröm, és meleg vízzel leöblítem. A sonkát nagyon vékony csíkokra metélem, a tehéntúrót villával áttöröm, a tojássárgáját a tejföllel és a vaj felével kikeverem, majd hozzáadom a túrót és a sonkacsíkokat. Kellemesen sósra fűszerezem. A borssal meghintve végül belekeverem a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezután óvatosan beledolgozom a főtt tésztát. Egy kis tepsit kibélelek a réteslap felével (azaz két-három lappal), és a megmaradt, felolvasztott vajjal bekenem. Belesimítom a tésztás-túrós tölteléket, végül a megmaradt réteslapokkal beborítom. Ezt is megvajazom. A tepsit az előmelegített forró sütőbe tolom, és a sonkás bélest közepes lángon szép pirosra megsütöm. (Próbaképpen egy hurkapálcát beleszúrok. Ha már nem tapad rá a túrós krémből, akkor sült meg kellőképpen. Ha a belseje még sületlen, de már megbarnult a teteje, ráborítok egy papírlapot vagy egy alufóliát, hogy ne égjen meg. Tovább sütöm.) Kockákra vágva tálalom.

SPAGETTI OLAJBOGYÓVAL
Hozzávalók: 25-30 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 2 evőkanál kimagozott olajbogyó, 4 evőkanál olaj, 1 friss, csöves csípős paprika (aki nem szereti a csípős ízt, el is hagyhatja), 2 nagy, érett paradicsom, 10 dkg főtt füstölt sonka, 4 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: A spagettit apróra tördeljük, és forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk. Közben az olajbogyót apróra vagdaljuk, a paradicsomot lehámozzuk és felszeleteljük, a főtt füstölt húst vékony laskára vágjuk, a fokhagymát tisztítás után szétzúzzuk. A felforrósított olajban megpirítjuk a fokhagymát és az olajbogyót, hozzátesszük a csípős paprikát, a sonkát, együtt pirítjuk néhány percig, majd a paradicsomot is beletéve mártássá forraljuk. A főtt spagettit beleforgatjuk a mártásba, és jól megforrósítva, a reszelt sajttal bőven meghintve tálaljuk.

TEJSZÍNES SONKÁS CSUSZA
Hozzávalók: 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb főtt, kicsontozott füstölt hús), 25 dkg csuszatészta, 3 tojás, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, törött fekete bors, só

Elkészítése: Először sós vízben kifőzzük a csuszatésztát, és az olvasztott zsírra szedjük. A sonkát ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, és összekeverjük a tojások sárgájával meg fél dl tejszínnel. Meghintjük törött borssal, és ráöntve a főtt tésztára, alaposan összekeverjük. Tűzálló tálba öntjük. A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verünk, apránként a tejszínt is hozzáverjük, majd ezt a habot rákenjük a tésztára. Előmelegített forró sütőben 20-25 percig sütjük. Tálaláskor evőkanállal adagolunk kis halmokat a tányérra, és tejföllel meglocsolva kínáljuk.

TÖLTÖTT SONKÁS KOCKA
Hozzávalók:
A tésztához: 15 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 tojássárga, 1 púpozott evőkanál tejföl, kevés bor, 1 mokkáskanál só és törött bors
A töltelékhez: 25-30 dkg főtt sonka vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús, 5 dkg reszelt parmezánsajt, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítése: A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd jól beledolgozzuk a tojássárgákat, a tejfölt, a sót, a borsot és annyi bort adunk hozzá, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. Egy cipóban addig pihentetjük, amíg a töltelék el nem készül. A főtt füstölt húst ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel és a reszelt sajttal. A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, és egyik felére rákenjük a sonkás tölteléket. A tészta másik felét ráhajtva kicsit rányomkodjuk a töltelékre, hogy minél kevesebb levegő maradjon közte. Lisztbe mártott derelyemetszővel kis kockákat vágunk ki a töltött tésztából. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és előmelegített forró sütőben pirosra sütjük. Melegen is, hidegen is fogyasztható.

ZÖLDBORSÓS MAKARÓNI
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 25 dkg kifejtett, zsenge zöldborsó, 5 dkg sonka, 5 dkg reszelt sajt, 2 dl tejszín, 8 dkg vaj, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A makarónit megfőzöm és meleg vízzel leöblítve, jól lecsöpögtetem, majd 2 dkg vajon átforgatom, és melegen tartom. Míg a tészta fő, a megmaradt vajon megpirítom a zöldborsót, ráteszem a nagyon apró (borsónyi) kockákra vágott sonkát, és felöntöm a tejszínnel. Hozzáadom a leveskockákat, és a törött borssal fűszerezem. Sűrűre beforralom, és a megmosott, nagyon finomra aprított petrezselyemzöldet meg a fele reszelt sajtot is belekeverem. A ragut a tészta tetejére öntöm, az egészet lazán összekeverem, és azonnal tálalom. A megmaradt sajttal ki-ki meghintheti a tányérján.