Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Vörösboros kacsamell lencsével


Hozzávalók: 4 db kacsamell, 15 dkg lencse, 10 db mogyoróhagyma, 2 db babérlevél, 1,5 dl vörösbor, 6 dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál brandy, ízlés szerint só és őrölt bors

A felmelegített olívaolajon 2 darab finomra vagdalt hagymát pároljon üvegesre. Adja hozzá az előző nap beáztatott és leszűrt lencsét, valamint a babérlevelet. Öntse fel 3 deci vízzel, és fedő nélkül, hogy a levét elfőhesse, párolja puhára. Dobja ki a babért. Másik edényben a vaj felét olvassza fel. Pirítsa barnára benne a megpucolt, de egészben hagyott hagymákat, majd a visszamaradt sütőlével együtt keverje a lencséhez. Lassú tűzön, lefedve együtt párolja 5-10 percet. A maradék vajon az előzőleg sóval és borssal bedörzsölt kacsamelleknek először a bőrös felét, majd a másikat 5-6 perc alatt süsse barnára. Ekkor a brandyvel leöntve flambirozza a sültet. Utána öntse alá a vörösbort. Fedő nélkül, gyöngyözve főzze 8-10 perc alatt készre.
Tálaláskor a lencsével ágyazza meg a tányért, s erre fektesse a felszeletelt kacsasültet. Locsolja meg a vörösboros pecsenyelével.

Fordította Barna Aladár