Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Belsőségek - Csirkemájas receptek 02.


CSIRKEMÁJ ROSTON
Hozzávalók: 50-60 dkg csirkemáj, 15 dkg császárszalonna, 1 teáskanál majoránna, törött fekete bors, só és mustár, ízlés szerint

Elkészítése: A császárszalonnát hajszálvékony, de akkora szeletekre vágom, hogy egy-egy májdarab beleférjen. A májakat, a szívekről leválasztom, (ez utóbbit levesbe főzöm), egyenként megborsozom, megszórom majoránnával, megkenem mustárral, majd egy-egy szalonnaszeletbe úgy csomagolom be, hogy ne tudjon szétesni (esetleg hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzöm). A felforrósított grillsütő rácsára szorosan egymás mellé teszem a csomagocskákat, majd néhány percnyi sütés után megfordítom. Gázsütőben is elkészíthető, de legalább 10 percig elő kell melegíteni a sütőt. Sok salátával, mártással kínálom. A tányéron sózom.

CSIRKEMÁJ SÁRGABARACKKAL
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg bacon, 6 szárított barack, 2 szilva, 2 hagyma, 3 ek csilipor, 4 ek levespor vagy kocka, csipet kakukkfű és rozmaring, 3/4 dl narancslé, 3/4 dl barackpálinka vagy baracklé

Sütés mikróban: A barackot vágja kis kockára, főzze mikróban, 1 dl vízben 2 percig a legerősebb fokozaton, hagyja kihűlni. A hagymát vágja durvára, a bacont szeletelje vékonyra. A kettőt együtt egy tálban fedetlenül mikrózza másfél percig a legerősebb hőn. A májat szórja be csiliporral, tegye a baconös hagymához, fedve mikrózza 3-4 percig 3/4 erőn. Keverje a gyümölcslevet, pálinkát, levesport, kakukkfüvet és rozmaringot, töltse a májra, tegye bele, a lecsöpögtetett barackot és félbe vágott szilvát, mikrózza fedetlenül 4 percig 3/4 erőn. Tálalja francia kenyérrel vagy krumplipürével és zöldsalátával.

CSIRKEMÁJ SÜTÉSE
Elkészítése: A gyorsfagyasztott csirkemájat hagyjuk felolvadni, és távolítsuk el róla a szíveket (ezeket a levesbe főzzük). 20 deka libahájat vásárolunk, felével kibélelünk egy kis tűzálló tálat, ráfektetjük sorban a májat és befedjük a maradék hájjal. Közzéteszünk egy gerezd megtisztított fokhagymát, és annyi húslevest öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön 15 percig forraljuk, majd a májdarabokat kivesszük, és egy tálon szépen elrendezzük. A vissza maradt levet fedő nélkül addig forraljuk, míg zsírjára nem sült (ennek jele, hogy a benne maradt fokhagyma pirulni kezd), ekkor a tűzről levéve késhegynyi pirospaprikával ízesítjük. Leves szűrőn keresztül ráöntjük a tálra rakott májra. Hideg helyen hagyjuk állni, míg a zsír megdermed.

CSIRKEMÁJ SÜTVE
Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott csirkemáj, 25 dkg libazsír, két cikk fokhagyma, kis fej vöröshagyma, tej, bors, majoranna

Elkészítése: A zsír lábasba rakjuk, belehelyezzük a fagyott csirkemájat, beletesszük a fokhagymát, a megtisztított vöröshagymát egészben. Felengedjük tejjel, hogy ellepje. Megszórjuk borssal, majoránnával. Ezt előző este elkészítjük, és betesszük a hűtőbe. Másnap kis lángon feltesszük főni, addig kell főnie, amíg a tej elfő róla. (A zsír “zúgni” kezd.) Melegen, hideg salátával (pl. francia saláta) tálaljuk. Ha marad belőle: hidegen, kenyérre kenve is fogyasztható.

CSIRKEMÁJ SÜTVE PANNI MÓDRA
Hozzávalók: kb. 10 db friss csirkemáj szívvel, 2 nagyobb fej hagyma, 1,5 dl olaj (olíva), fehérbors, vegeta, 2-3 gerezd fokhagyma, apró gomba (2 kisebb konzerv), 2 db zöld csőpaprika (egyik lehet csípős), 1 paradicsom

Elkészítése: Kb. 10 db friss csirkemájat szívvel együtt megtisztítok, majd a májat lebenyeik szerint kettészelem haránt vágással. A szíveket szép hosszú, vékony csíkokra vágom, kb. 6-ra. 2 nagyobb fej vöröshagymát nagyon vékonyra karikázok és mély teflon serpenyőben kb. 1,5 dl forró olajon icipicit megfuttatok. Ez pár perc csupán. A forró hagymás olajra rakom az előkészített májat és szívet, egyenletesen beterítve vele az egész serpenyőt, majd fűszerezem: - fehér borsot lazán, hogy minden darab májra jusson, közben lassítom a tüzet, de nem teszem takarékra. Vegetát szórok rá nagyon kevés tengeri só kíséretében, - tört fokhagyma, 2-3 gerezd, - apró egész gombát (2 kisebb konzerv) szeletelek fel, azzal terítem be a májat és a szívet, - 2 db zöld csőpaprikát (egyik csípős) felkarikázok (maggal együtt) és egyenletesen elterítem, majd egy héjától megtisztított, felszeletelt paradicsomot teszek a tetejére. Lefedem és kb. 8 percig fedő alatt párolom. Leveszem a fedőt, fakanállal megfordítom óvatosan a májakat, megszórom egy evőkanálnyi majoránnával, és újabb 5 percig sütöm, párolom. Főtt, apróra vágott sós krumplival tálalom, amelyet aprított zöldség zöldjével keverek össze. Fokhagymás, tejfölös uborkasaláta egészíti ki az ízek orgiáját.

CSIRKEMÁJ SAINT-GALLENBŐL
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 25 dkg bacon, 1-1 mokkáskanál őrölt bors és majoránna, 1 kg burgonya, 1 dl tejszín

Elkészítése: A májakat félbe vágom. Megforgatom a fűszerekben, majd mindegyiket egy-egy szalonnaszeletbe tekerem. Fogpiszkálóval megtűzöm, és hűtőszekrényben pihentetem 20 percet. Ezután tűzálló tálba rendezem, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm. Közben a megmaradt baconszalonnát apró kockákra vágom és kisütöm. A héjában megfőzött, majd meghámozott krumplit ebbe töröm bele, ráöntöm a tejszínt és alaposan kikeverem. Melegen tálalom a májjal.

CSIRKEMÁJ TEJBEN
Hozzávalók: 70 dkg csirkemáj, 2 dl tej, 1-1 mokkáskanál só és morzsolt majoránna, vaj, citrom

Elkészítése: A hártyától megtisztított, félujjnyi szeletekre vágott májat 1 deci tejben fél órát hagyja állni. Közben egy tűzálló tálat kenjen ki vajjal. Rendezze el ebben a májszeleteket, majd öntse fel annyi majoránnával elkevert tejjel, ami éppen ellepi. Lefedve párolja 15-20 percen át. Ez alatt a máj magába szívja a folyadékot. Szűrőkanállal szedje tálra a májat, és tartsa melegen. A visszamaradt főzőlevet keverje habosra a krumplipürével. A májat néhány csepp citromlével megcsepegtetve, a pürével körítve azonnal tálalja.

CSIRKEMÁJ-TORTA
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt levesbe teszem), 3 tojás, 1/2 l tej, 6 púpozott evőkanál burgonyapehely, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt a forma hintéséhez, só és törött fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál pirospaprika

Elkészítése: 3 evőkanál olajon üvegesre sütöm a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd a szétszedett csirkemájakat ráteszem, és mindkét oldalán átsütöm. Míg a máj hűl, a tojást habosra verem, hozzákeverem a tejet, a burgonyapelyhet, a sót, a borsot. 10 percnyi pihentetés után jól összekeverem, hozzáadom a közben ledarált vagy nagyon finomra vagdalt csirkemájat és a hagymás szaftot. Jól összedolgozom. Egy kerek tortaformát kikenek a maradék olajjal, beszórom a liszttel, és belesimítom a májas-burgonyás masszát. Tetejét szépen elegyengetem és az előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálca teljesen száraz marad. (Ajánlatos takaréklángon sütni, hogy a teteje és az oldala idő előtt meg ne barnuljon, és a közepe is jól átsüljön.) Még melegen tálra borítom, és úgy vágom cikkekre, mint a tortát szokás. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá. Hidegen és melegen egyaránt Fogyasztható, de büféasztalon is nagyon mutatós étel.

CSIRKEMELL CSIRKEMÁJJAL TÖLTVE
Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 10 dkg gomba, 20 dkg csirkemáj, 10 dkg majonéz, 4 db zöldpaprika, 1 csomó tavaszi hagyma, majoránna, só, bors, liszt, zsemlemorzsa, kevés olaj, Mártáshoz: 20 dkg majonéz, 2 ek tejföl, fél csomag tavaszi hagyom

Elkészítése: A kicsontozott, vastagabb szeletekre vágott csirkemellen éles kés segítségével a tölteléknek üreget készítünk. Az apróra vágott csirkemájat üvegesre párolt hagymán megpirítjuk, zöldpaprikával, majoránnával és sóval, borssal fűszerezzük. Az így elkészült töltelékkel megtöltjük a csirkemelleket, melyeket hústűvel összetűzünk. Lisztbe, majonézbe mártjuk, zsemlemorzsába forgatjuk és nem túlforró, bő olajban aranysárgára sütjük. Majonézből, tejfölből, tavaszi hagymából készült mártással, és friss salátával tálaljuk.

CSIRKERIZOTTÓ NÁNDI MÓDRA
Hozzávalók: 1 csirke, 25-30 dkg csirkemáj, 1-1 sárgarépa, vöröshagyma és gyökér, 1 szelet zeller (na én egy kisebb fejet komplett belevágok), olaj, 0,5 l marhahús- v. erőleves, 25 dkg rizs, vaj, petrezselyem, só ,bors, 1 citrom, 15-20 dkg gomba

Elkészítése: A csirkét alkatrészeire szedem és besózom, a zöldeket kis kockára, a hagymát apróra vágom. A gombát szeletekre aprítom, a csirkemájat csíkokra szelem. A forró olajban megpirítom a hagymát, hozzáadom a zöldségeket, és egy ideig együtt izzadnak. Beleteszem a csirkedarabokat és egy kevés húslevest. Lefedve párolom a hús puhulásáig, időnként bele-bele löttyintek a levesből. Ha a pipi megpuhult, kiveszem, a visszamaradt lébe (kiegészítve a kellő mennyiségű vízzel) megpárolom a rizst. Eközben vajon megpirítom a májat, s később beleugrik a gomba is. Citromlevet facsarok bele, és készre párolom.
A csirkét kicsontozom, és nagyobb darabokra vágom (tépem). Az egészet összekeverem (pipi + máj + rizs), és petrezselyemmel megszórva a nép elé teszem.

DALMÁT CSIRKEMÁJ-SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 1 fej saláta, 10 dkg gomba, 20 dkg vöröshagyma, 15 dkg paradicsompüré, olaj, babérlevél, majoránna, cukor, só, bors

Elkészítése: A csirkemájat lobogó forró vízzel leforrázzuk, leszűrjük, majd kihűtjük. A gombát felszeleteljük, és kevés sós vízben megfőzzük. A finomra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk, hozzátesszük a paradicsompürét, egy kevés gomba lével felengedjük, megfűszerezzük. Beletesszük a csirkemájat, és néhány percig forraljuk. Kivesszük a babérlevelet, és a májat a mártásban hagyjuk kihűlni, majd behűtjük.
Salátalevélre rendezve, gombaszeletekkel díszítve tálaljuk.

ERZSIKE MÁJAS-GYÜMÖLCSÖS RIZOTTÓJA
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 25 dkg rizs, 2,5 dl-es üveg vörösboros aszalt szilva (vagy szilvabefőtt, esetleg ecetes szilva), 5 dkg mazsola, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg reszelt márványsajt, só és törött bors, ízlés szerint

Elkészítése: Előző este a vörösboros szilvalébe a szilva mellé teszem a mazsolát. Másnap leszűröm, a szilvát kimagozom, és apróra vágom. A nagyon vékony csíkokra metélt füstölt szalonnát kiolvasztom, és a kisült pörcöt félreteszem. A szalonnazsíron lepirítom a megmosott, lecsöpögtetett, apró darabokra vágott csirkemájat, majd szűrőkanállal kiveszem a serpenyőből, és melegen tartom. Helyére öntöm a megmosott, lecsöpögtetett rizst, és pár percig pirítom. Ha már üveges, térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, megsózom, megborsozom, hozzákeverem az aszalt szilvát, a mazsolát és a májat. (A szilva levét más alkalommal használom el.) Az edényt lefedem, az ételt felforralom és kis lángon főzöm. Ha az összes levét elfőtte, hozzákeverem a szalonnapörcöt, és ha szükséges, megsózom. Ezután tűzálló tálba öntöm. A tetejére szórom a reszelt márványsajtot, és csak annyi időre teszem a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére. Pirulnia nem szabad! Tálaláskor még külön is lehet ráhinteni reszelt sajtot. A szilva és a mazsola nagyon finom ízt ad a sajtos-májas rizsnek.

EXTRA FINOM CSIRKEMÁJ
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt később leveshez elhasználhatjuk), 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg finomra darált dióbél, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, olaj a sütéshez, és a tetejére 2 evőkanál reszelt füstölt sajt, fél dl ketchup, ízlés szerint törött fekete bors

Elkészítése: A csirkemájakat szétszedjük, az erektől megtisztítjuk, majd a lisztben mindkét oldalát megforgatjuk. Ezután a felvert tojásban megmártjuk, és a dióval összekevert zsemlemorzsában meghempergetjük. Bő, forró olajban hirtelen, gyorsan megsütjük. Az olajból kiszedve kis tepsire vagy tűzálló tálra rakjuk, és bekenjük a reszelt sajttal, a megmaradt diós zsemlemorzsával és a törött borssal összekevert ketchuppal. Éppen csak annyi időre toljuk be a grillsütőbe (vagy az előmelegített forró sütőbe), amíg a tetején a mártás egybefüggő, majdnem szilárd réteget alkot, tehát amíg a sajt összefogja. Azonnal tálaljuk. Csak a tányéron szabad sózni. Párolt zöldség vagy sült burgonya a hozzáillő köret.

FOKHAGYMÁS CSIRKEMÁJ 01.
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg csirkemáj szívvel, 3 evőkanálnyi olívaolaj, 1 db édes csöves paprika karikára vágva, 5 gerezd tisztított fokhagyma péppé zúzva, 1 teáskanálnyi morzsolt majoránna, 1 mokkáskanálnyi őrölt fehér vagy fekete bors, 1/4 mérőcsészényi (0,5 dl) száraz fehérbor (vagy helyette víz), 1/2 teáskanálnyi só

Elkészítése: Helyezze az összes hozzávalót a kuktába. Keverje meg egy fakanállal. Tegye az edényre a fedelet.
Válassza ki a menüből a CHICKEN DUCK MEAT programot. Indítsa el a főzést a START/CANCEL gombbal. Ha a kukta jelez, törölje a programot a START/CANCEL gombbal vagy hagyja a KEEP WARM melegen tartó funkción.

FOKHAGYMÁS CSIRKEMÁJ 02.
Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 2-3 gerezd fokhagyma, kicsi olaj

Elkészítése: A csirkemájat kisebb darabokra vágjuk (néha, mikor lusta vagyok, egészben is hagyom, de akkor vigyázni kell, hogy átsüljön az egész), és kevéske olajon először fedő alatt pároljuk, majd a fedőt levéve megpirítjuk. Amikor már majdnem kész, hozzátesszük az apróra darabolt vagy összetört fokhagymát, és azzal is tovább pirítjuk. Mikor kész, a tűzről levéve megsózzuk.
Salátával tálaljuk.

FOKHAGYMÁS CSIRKEMÁJ 03.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10-10 dkg zöldpaprika és paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 ek olaj, pirospaprika, majoránna, só

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát az olajban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott májat, és nagy lángon pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majoránnával és beletesszük a zúzott fokhagymát. Végül hozzáadjuk a szeletekre vágott paprikát és paradicsomot, készre pirítjuk.
Sós burgonyával kínáljuk.

FOKHAGYMÁS, PARADICSOMOS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 50 dkg paradicsom, olaj, só, bors, petrezselyem, olaj

Elkészítése: A csíkokra vágott májat a felszeletelt hagymával együtt olajon megpirítjuk, majd fűszerezzük, melegen tartjuk, amíg a felszeletelt paradicsomot a serpenyőben ugyancsak minden oldalról megpirítjuk, s közben szétzúzott fokhagymával fűszerezzük. Amikor átsült, tálra tesszük, s szétterítjük rajta a csirkemájat, majd meghintjük vágott petrezselyemmel.

GEMENCI MÁJAS TARJASZELETEK
Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 70 dkg sertés tarja, 15 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg főtt sonka, só, törött bors, zöldpetrezselyem, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom 5 dkg zöldborsó, 2 dl olaj, 1 kg burgonya

Elkészítése: A vékony hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és szép pirosra kisütjük, majd tálalásig melegen tartjuk. Kevés zsíron kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát, rátesszük a feldarabolt sonkát, kissé megpirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát hozzátesszük, ezután a gombát. Zsírjára sütjük, beletesszük a csirkemájat is. Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Ha, már majdnem puha, hozzátesszük a paprikát, paradicsomot és lassan felforraljuk. Tálalásnál a sült hússzeletekre halmozzuk és sült burgonyával tálaljuk.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ 01.
Hozzávalók: 6 csirkemáj 3 darabra vágva, 18 szem félig főtt gesztenye, 9 vékony szelet kolozsvári szalonna keresztirányban félbevágva, 1 dl szójamártás vagy erős húsleves-kivonat, fél kávéskanál gyömbérpor

Elkészítése: A gesztenyéket és a csirkemájat körbecsavarjuk a szalonnaszeletekkel, áttűzzük egy fogpiszkálóval, és körülbelül 1 óra hosszat áztatjuk a szójamártásban, amelybe előzőleg belekeverjük a gyömbért. Ezután egy lapos edénybe rakjuk a léből kivett darabokat, és nagyon forró sütőben körülbelül 15-20 percig sütjük őket, amíg a szalonna, ropogósra nem sült. Italhoz vagy előételként forrón tálaljuk.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ 02.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 15 dkg császárszalonna, 10 dkg gesztenyemassza, kevés tej a csirkemáj áztatásához, késhegynyi őrölt fekete bors és őrölt gyömbér, ízlés szerint só

Elkészítése: Előző nap annyi tejet öntök a csirkemájra, hogy éppen ellepje, majd letakarom, és hűtőszekrényben tartom felhasználásig. Másnap a tejből kiveszem, lecsöpögtetem. A gesztenyemasszát kevés tejjel kenhetővé keverem, majd hozzáadom a gyömbért, a törött borsot és megsózom. A császárszalonnát nagy szeletekre, de a lehető legvékonyabbra vágom. Egy-egy szalonnaszeletet megkenek a gesztenyés krémmel és ráteszek egy májdarabot. Összetekerem, fogvájóval megtűzöm, majd grillsütő rácsára teszem a kis göngyölegeket. Addig sütöm, míg a szalonna, ropogóssá válik, akkor megfordítom, és a másik oldalát is megsütöm. (Aláteszek egy tálcát, megrakom főtt, karikára vágott, sózott burgonyával, így az ízes pecsenyelé rásül, és a köret egyszerre készül el a májjal.) Sütőben is megsüthető, ám akkor elő kell melegíteni a sütőt. Salátát kínálok mellé.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ-KROKETT
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 25 dkg gesztenyemassza (a gesztenye mirelit is lehet, az sem baj, ha édes), 10 dkg jó húsos császárszalonna, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só, ízlés szerint törött fekete bors, 2 db egész tojás, kevés liszt

Elkészítése: A csirkemájat annyi sós, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi, majd fehéredésig főzzük. Leszűrve hagyjuk kihűlni. Ezután a császárhússal együtt ledaráljuk, és mély tálba rakjuk. Ráöntjük a felvert tojásokat, hozzáadjuk a felengedett gesztenyemasszát, megsózzuk, megborsozzuk, és a szerecsendió-virággal megfűszerezzük. Az egészet alaposan összegyúrjuk-összedolgozzuk. Nedves kézzel kis rudakat formázunk belőle, lisztben megforgatjuk, és azonnal beletesszük a forró olajba. 4-5 perc alatt szépen megsütjük, lecsöpögtetjük és rögtön tálaljuk. Nagyon jó mellé a fokhagymával ízesített tartármártás és a paradicsomsaláta. Egyszerűen és gyorsan készíthető ínyencfalat.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ-KROKETT OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 30 dkg csirkemájat (szívvel) annyi sós, forrásban levő vízben, hogy épp lepje, fehéredésig főzünk. Leszűrve hagyjuk kihűlni. 10 dkg húsos császárszalonnával együtt ledaráljuk. Hozzáadva 2 felvert tojást, 25 dkg felolvadt mirelit gesztenyemasszát, 1 kh. őrölt szerecsendió-virágot, megsózzuk, megborsozzuk, jól összegyúrjuk. Nedves kézzel kis rudakat formázva belőle, lisztbe forgatjuk.
Rögtön forró olajba téve 4-5 perc alatt megsütjük, lecsepegtetjük. Azonnal, fokhagymás tartármártással, paradicsomsalátával tálaljuk.

GOMBÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 25 dkg gomba, 10 dkg húsos szalonna, 1 nagy fej hagyma, olaj, pirospaprika, só, vagy fűszerkeverék ízlés szerint

Elkészítése: A hagymát, a szalonnát apró kockára vágom, világosra pirítom. Hozzáadom a gombát, majd kis idő múlva a májat. Én szeretem a konzervgombát, ha azt használok, egyszerre teszem a gombát és a májat a hagymára. Ha megsült, megszórom kevés pirospaprikával, és fűszerezem.
Krumplipürével és tükörtojással a legfinomabb, de gomba nélkül is nagyon finom.

GOMBÁS, CSIRKEMÁJAS RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók: 80 dkg héjában főtt burgonya, 50 dkg csirkemáj, 30 dkg gomba, kis fej vöröshagyma, tejföl, reszelt sajt, só, bors, majoránna, olaj

Elkészítése: A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával kevés olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, majd a megtisztított csirkemájjal kissé összesütjük. A megtisztított burgonyát közepes szeletekre vágjuk. Tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal. A rétegezést burgonyával kezdjük, majd arra kerül a gombás, májas ragu, azt megint burgonya követi, majd a tetejére tejfölt öntünk, amit előtte összekevertünk egy csipet sóval és pár csepp olajjal. Majd kezdjük, előröl a rétegezést, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Az utolsó sort is meglocsoljuk tejföllel, majd vastagon megszórjuk a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes lángon 40-50 percig sütjük. Salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.

GOMBÁS-MÁJAS VAGDALT TEPSIBEN
Hozzávalók: 3 zsemle, 20 dkg csirkemáj, 1 fej hagyma, 25 dkg gomba, 3 kávéskanál libazsír, 1 csokor petrezselyem, 2 tojás, késhegynyi paprika, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, só, zsemlemorzsa

Elkészítése: A zsemléket nagyobb darabokra vágva áztassa be langyos vízbe, majd jól csavarja ki. Az apróra vágott hagymát kevés zsíron párolja üvegesre. Erre tegye a felaprított gombát. Fűszerezés után, fedő alatt, közepes hőfokon 20 percig párolja. Az áztatott zsemléket keverje össze a gombával, az elkapart csirkemájjal, a felvert - és sóval, borssal, egy kanál libazsírral, petrezselyemmel elkevert tojással. A tepsit zsírozza ki, hintse meg a zsemlemorzsával, majd simítsa bele a masszát. A tetejét libazsírral ecsetelve, forró sütőben szép pirosra süsse. Kockázza fel, és főtt burgonyával tálalja.

GOMBÁS MÁJ CIPÓBAN
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemáj, 40 dkg barna csiperkegomba, 30 dkg erdei gomba, 2 fej vöröshagyma, 1,5 dl vörösbor, só, borsikafű, petrezselyem, rozmaring, 4 darab cipó

Elkészítése: Megpucoljuk, és felkockázzuk a hagymát. Amíg a hagyma pirul, felszeleteljük a gombát. Előbb a csiperkét fonnyasztjuk meg, majd mehet rá a laskagomba. Sózzuk, és fűszerezzük rozmaringgal, petrezselyemzölddel, borsikafűvel. A megpirult gombára kevés vörösbort öntünk. Összeforraljuk, majd rátesszük a májat. A csirkemáj elég apró, így nem kell feldarabolni. Alaposan összepároljuk.
Amíg megfő a máj, elkészítjük a “tányérokat” a cipókból. A félkilós cipót középen félbevágjuk, a belsejét kiszedjük, és a keletkezett lyukba merjük az elkészült gombás májat.

GOMBÁS RAGUVAL TÖLTÖTT CSIRKECOMBOK KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: 4-5 egész csirkecomb, só, bors, Vegeta, nagyon kevés fokhagymapor
A töltelékhez: 5-6 gombafej, 2 zsemlye, 1 kisebb fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, maréknyi cukorborsó, 10 dkg felkockázott angolszalonna, 4-5 elkapart csirkemáj, só, csipetnyi majoránna, maréknyi apróra vágott petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt szerecsendió, tojás

Elkészítése: A combokat előző este kettévágom a forgóknál, megszórom a fűszerekkel, éjszakára a hűtőben tárolom.
Elkészítem a tölteléket: a hagymát lereszelem, vagy nagyon apróra vágom, a gombát felkockázom, a fokhagymát préselem. Olajban lepirítom a hagymát, majd hozzákeverem a gombát, félig megdinsztelem, a végén jön csirkemáj, a cukorborsó és a fokhagyma, de csak pár percre, míg az egészet jó alaposan összekeverem. A beáztatott zsemlyét kinyomkodom, összekeverem a raguval, a többi fűszerrel, a szalonnával és a tojással, és a combok bőre alá töltöm.
A tepsit (jénait) kiolajozom, krumpli-karikákkal kibélelem, sózom, rárakom a megtöltött combokat. Ha marad még töltelék, azt egy kupacban a combok közé rakom. Kevéske vizet töltök alá, és készre sütöm.
Körítésnek a vele sült krumplit, vagy/és petrezselymes krumplit ajánlok. Savanyúságnak hagymás káposztasalátát, kísérőnek meg jó hideg sört!
Megjegyzés: a tölteléket érdemes egy kicsit túlfűszerezni, hogy a combok ízesebbek legyenek. Az se ront a dolgokon, ha a krumplira rászórok 5-10 deka Ráma margarint! Maga a fűszerezés természetesen nem szentírás, mindenki az ízlésének leginkább megfelelő fűszereket használhatja!
Még egy megjegyzés: a gombát mindig tojásszeletelővel aprítom fel. Ha levesbe kerül, úgy, mint a tojást, ha töltelékbe, akkor elfordítom az első vágás után, majd újra vágok, így a darabok teljesen egyformák lesznek.

GOMBÁS SZELET
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 25 dkg gomba (sampinyon), 20 dkg füstölt császárszalonna, 20 dkg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, paradicsompüré, só, bors

Elkészítése: A szeleteket sózzuk, borsozzuk, és zsiradékban elősütjük. A megmaradt zsírba beleteszünk 1-2 evőkanál paradicsompürét és a szeleteket visszatéve, lassan pároljuk. A szalonnát csíkokra vágjuk, beirdaljuk, és zsírjára sütjük. Az aprított vöröshagymát ebben a zsírban megdinszteljük a szeletelt gombával együtt, majd a húsra öntjük, és készre pároljuk. A csirkemájat félbevágva szintén megpirítjuk.
Tálaláskor: a szeletekre teszünk egy-egy májat, szalonnát és a gombás raguval leöntjük.
Köretnek zöldséges vegyes rizst és salátát adunk mellé. De gusztusosabb, ha a tálakat tisztított salátalevéllel kibéleljük.

GÖNGYÖLT PULYKAMELL
Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, só, őrölt fekete bors, 1 fej vöröshagyma, 4-5 evőkanál olaj, 50 dkg csirkemáj, 2 zöldpaprika, 1 kiskanál morzsolt majoránna, egy kevés reszelt füstölt sajt, 8-10 vékony szelet húsos szalonna (bacon)

Elkészítése: A húst a rostjaira merőlegesen 8 egyforma szeletre vágjuk, majd vékonyra, téglalap alakúra kiverjük. Megsózva, megborsozva félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. A kis kockákra vágott májat meg paprikát rádobjuk. 4-5 percig kevergetve pirítjuk, közben megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük. A tűzről lehúzva a reszelt sajtot is hozzáadjuk.
Egyenletesen a húsra kenjük, felgöngyöljük, majd szalonnával körbetekerjük. Kiolajozott sütőzacskóba rakjuk, és közepesen forró sütőben (kb. 180 fok), úgy 30 percig sütjük. Enyhén ferdén felszeletelve, burgonyapürével tálaljuk.

GRILLEZETT ALMACSEMEGÉK
Hozzávalók: 4 db alma, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg kajszibarack, 20 dkg csirkemáj, 5 dkg bacon, 10 dkg sajt, 1 dl olaj, 1 kiskanál Knorr Delikát fűszerkeverék, morzsolt majoránna, őrölt bors

Elkészítése: Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk. A gombát megpucoljuk, alaposan megmossuk, kisebb cikkekre vágjuk. A kajszibarackot meghámozzuk, magtalanítjuk, felszeleteljük. Az apró kockákra vágott szalonnát kevés előhevített olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott csirkemájat. Ízesítjük a fűszerkeverékkel, morzsolt majoránnával, őrölt borssal. Betöltjük az almakoronákba, meghintjük reszelt sajttal, majd sütőben aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 55 perc

HAGYMÁS-TEJFÖLÖS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint kevés só

Elkészítése: A májdarabokat megmosom, lecsöpögtetem, majd vékony csíkokra vágom. A vöröshagymát megtisztítom, és lehetőleg ugyanolyan vékonyra karikázom, mint amilyen a csirkemáj. A füstölt szalonnát is egészen vékonyka csíkokra aprítom, és egy nagy serpenyőben a zsírját kiolvasztom, miközben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen süljön. A kisült zsír felét átöntöm egy másik serpenyőbe. A nagy serpenyőbe beleszórom a hagymát, kissé megsózom, majd fedő alatt üvegesre párolom. A másik serpenyőben a felforrósított olajra rakom a májcsíkokat, és folytonosan kevergetve éppen csak addig pirítom, amíg az egész megfehéredik. Rászórom a majoránnát és a törött borsot, majd jól összekeverem, és befedve, azonnal lehúzom a tűzről. A fűszeres májat hozzáteszem a hagymához, ezután a tejfölt is beleöntve, óvatosan átforgatom.
Azonnal kínálom. Ha nagyétkű a család, sós vízben főtt burgonyát is teszek mellé. (Sertésmájból vagy egyéb szárnyas májból is elkészíthető.)

HAGYMÁS SZÁRNYAS MÁJ
Hozzávalók: 50 dkg szárnyas máj, 3 db nagy fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 10 dkg füstölt (császár) szalonna, 1 gerezd fokhagyma, fél dl száraz fehérbor, 2 szem szegfűszeg, ízlés szerint, só, törött bors és fűszerpaprika

Elkészítése: A szárnyas májat letisztázzuk, és csíkokra daraboljuk. Leforrázzuk a paradicsomot, majd héját lehúzzuk, belsejét nyolcrét vágjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírjára sütjük, s világosra pirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a májat és a préselt fokhagymát, és pár percig együtt dinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket, felöntjük a borral, fűszerezzük, és heves tűzön még öt-hat percig pároljuk.
Tálalása: Sós vízben főtt, kockázott krumpli mellé rakunk a májból, és savanyú uborkát adunk mellé.
Megjegyzés: A szárnyasok vérét felfogva, bealvasztva ugyanilyen hagymás alapra téve szintén megsüthetjük, de akkor a bort mellőzzük. Ennek tálalása, a sült vért csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és friss meleg, fehér kenyérrel kínáljuk.

HAMIS LIBAMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 20-25 dkg libaháj (vagy libazsír), 1 húsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi pirospaprika

Elkészítése: A csirkemájakat kierezem, szétszedem (a szíveket leveshez használom fel). A libahájat kis darabokra vágom, és lábosba teszem. A húsleveskockából levest készítek, és annyi húslével öntöm fel a hájat, amennyi azt szűken ellepi. Felforralom és fedő alatt, takaréklángon addig főzöm, amíg a zsír sercegni nem kezd. (Ez azt jelenti, hogy a víz már elforrt belőle.) Ekkor beleteszem a májdarabokat, és fedő alatt 3-4 percig sütöm, majd megfordítom, és fedő nélkül sütöm további 3 percig. A májat mélyebb üvegtálba helyezem. Beleteszem a zsírba a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, és addig sütöm, míg a fokhagymadarabkák megpirulnak. Ezután a zsírt rászűröm a tálba tett májra és ráhintem a pirospaprikát. Ha teljesen kihűlt, lefedem, és hűtőszekrényben tárolom. (Ha már előzőleg kisütött zsírral készítem, akkor a gyöngyöző zsírba teszem a májat, a továbbiakban ugyanúgy sütöm.)

HELVÉCIAI SONKÁS PECSENYE
Hozzávalók: 1 kg rövidkaraj, só, törött bors, 30 dkg csirkemáj, 20 dkg gomba, egy késhegyi Cayenne bors, 5 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, besamelmártás, 20 dkg sonka, 15 dkg sajt, 60 dkg alma, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg vaj, 1 dl tejföl

Elkészítése: A hússzeletekre zsebet vágunk, kiverjük, sózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát megpároljuk, rátesszük a feldarabolt gombát és megpároljuk. Ha zsírjára sült, rátesszük a feldarabolt csirkemájat, ezt is megpirítjuk. Sózzuk, Cayenne borssal megszórjuk, és a zsebekbe töltjük. Hústűvel megtűzzük, majd panírozás után vajban kirántjuk. Tűzálló tálra lerakjuk egymás mellé, besamelmártásba elkeverjük az apróra vágott sonkát, a tejfölt. A sűrű elosztjuk a hússzeletekre, teszünk rá egy sor almaszeletet, beborítjuk vékony sajtszeletekkel, és sütőben átsütjük.

ÍNYENC MÁJAS RIZS
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemáj, 25 dkg rizs, 25 dkg sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál vegeta, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyem, 4 evőkanál olaj

Elkészítése: A csirkemájat a szívvel együtt forrásban lévő, nagyon kevés vízbe tesszük, épp hogy csak lepje el. Addig főzzük, amíg a máj minden darabkája kissé megfehéredik. Ezután leszűrjük. A megtisztított sárgarépát az almareszelő durva fokán lereszeljük. A rizst többször váltott vízben, szűrőben megmossuk, majd jól lecsöpögtetjük. 2 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, ezután térfogatához képest dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük. (A folyadék mennyiségébe számítsuk bele a máj főzővízét, hiszen kár lenne kiönteni az ízes levet.) A sárgarépa reszeléket, a vegetát, a majoránnát és a törött borsot is beleszórjuk, majd fedő alatt, igen kis lángon addig főzzük, amíg az összes levét felszívja. A kihűlt májat nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk. Közben a megmaradt olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, ezután a darált májat rátéve éppen csak átpirítjuk, de nem szárítjuk ki. Végül hozzákeverjük a megduzzadt sárgarépás rizshez, és a megmosott, nagyon apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. Salátával tálaljuk.

KENYÉRBEN SÜLT FOKHAGYMÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 8 cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg kenyértészta, borsikafű, szurokfű, majoránna, só

Elkészítése: A csirkemájat egyforma nagy kockára vágjuk. A felhevített olajba vagy zsírba a vékonyra szelt vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a májat, zúzott fokhagymával, borsikafűvel, szurokfűvel, majoránnával fűszerezzük, és enyhén megsózzuk. Amikor a máj kissé megpirult, de belseje még nem párolódott teljesen készre, a tűzről levesszük és kihűtjük. Az elkészített kenyértészta közepébe halmozzuk, és a cipót úgy formáljuk meg, hogy a máj a közepében sülhessen készre. Az így megformált töltött cipót a forró kemencébe vetjük, és ropogós pirosra sütjük.

LAKODALMAS KÁSA
Hozzávalók: 3 kg libacomb, 0,5 kg csirkemáj, 15 dkg libazsír, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg gyökér, 20 dkg zeller, 2 fej vöröshagyma, 60 dkg rizs, 20 dkg gomba, só, bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A combokat kicsontozzuk, a húst kis kockákra vágjuk. A csontokat vízzel egy órát főzzük és leszűrjük. Libazsíron pirítgatjuk az apróra vágott hagymát, a kockázott répát, gyökeret és a libahúst. Sóval, borssal fűszerezzük, majd egy kevés csontlevet aláöntve fedő alatt félpuhára pároljuk. Eztán kerül bele a rizs, a cikkekre vágott gomba, és a durvára összevágott petrezselyem. Annyi csontlével öntsük fel, hogy bőven ellepje, felforraljuk, és sütőben puhára pároljuk (lefedve). Tálaláskor a kása tetejére tesszük az egészben hagyott sült csirkemájakat.

LECSÓS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 2 kg csirkemáj, 2 fej vöröshagyma, 2 szem paradicsom, 3 db paprika, fél csomag petrezselyem, 25 dkg zsír, só, bors, paprika, majoránna

Elkészítése: A májat tisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát szeletekre vágjuk, és zsíron sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt paprikát és paradicsomot, s zsírjára pirítjuk. Ekkor kerül bele a máj, melyet sóval, borssal, majoránnával ízesítünk, kissé lepirítunk. Megszórjuk paprikával, kevés csontlével feleresztjük, és erős tűzön készre pároljuk. Végül vágott petrezselyemmel hintjük be.

LESÜTÖTT CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg sertészsír, fél-fél mokkáskanál őrölt fekete bors és majoránna, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A szív nélküli csirkemájat a zsírban kis lángon, fedő alatt időnként az edényt meg-megrázogatva pároljuk. Mintegy 20 perc múlva sózzuk és borsozzuk, majd a majoránnával ízesítjük. Pár perc múlva lezárjuk, és héjában sült burgonyával, vagy burgonyapürével tálaljuk. Hidegen is kiváló, akár zsírjában, vagy zsírja nélkül hagyjuk kihűlni.

LUDASKÁSA BORSÓSAN
Hozzávalók: 1 libaaprólék (szárnya, nyaka, zúzája, szíve stb.), 25 dkg csirkemáj, 20 dkg rizs, 2-2 répa és gyökér, 1 kis zeller, 15 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, szemes bors, babér

Elkészítése: Ha a szárnyakon sok a zsír, levágjuk róla (tepertő!), a zúzát és a szívet tisztítjuk és feldaraboljuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven elfedje a húsokat. A fűszereket meg a hagymát belerakjuk, felforraljuk, és kis lángon félpuhára főzzük. Beletesszük a feldarabolt zöldségeket, a csirkemájat és a rizst, megsózzuk, és puhára főzzük.
Tálaláskor, ha van tepertőnk, a kása tetejére tehetjük.

MÁJAS CSIRKELEVES
Hozzávalók: 1 csirke csontja (vagy 50 dkg csirkeláb, esetleg csirkenyak stb.), 2 csirkemáj, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg cérnametélt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika

Elkészítése: A csirkecsontokat kuktafazékba teszem, ráöntök 1,2 liter vizet és 25 percig főzöm, majd leszűröm. Közben a csirkemájat és a füstölt szalonnát nagyon apró darabokra vágom. A szalonna zsírját kiolvasztom, a pörcöt leszűröm és félreteszem. A visszamaradt zsíron a májcsíkokat hirtelen, erős lángon lepirítom, majd a már átszűrt levesbe teszem, és hozzáadom a cérnametéltet, fűszerezem sóval, törött borssal, pirospaprikával, majoránnával, apróra vágott petrezselyemzölddel.
Takaréklángon addig forralom, amíg a tészta megfő. A kész leves tetejére szórom a szalonnapörcöt.
Elkészítési ideje: 50 perc

MÁJFELFÚJT 01.
Elkészítése: 2 dkg vajat 1 tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 1 tejben áztatott kinyomkodott zsemlét, 15 dkg áttört, nyers csirkemájat, egy kávéskanál olajon megfuttatott reszelt vöröshagymát, apróra vágott petrezselyem zöldet, csipetnyi sót és a tojás keményre vert habját. Kivajazott tűzálló tálkába öntjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3 részéig érjen, mert sülés közben felemelkedik. Megsütjük.

MÁJFELFÚJT 02.
Elkészítése: Kávéskanálnyi vajat 1 tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 15 dkg áttört, nyers csirkemájat, kávéskanálnyi olajon megfuttatott vöröshagymát, apróra vágott petrezselyem zöldet, csipetnyi sót és 1 tojásfehérje keményre vert habját. 1 krumplit apró darabokra vágva csipetnyi sóval puhára főzünk. Langyosra hűtve 1 tojás sárgájával, 1 kávéskanál margarinnal pépesítjük, hozzákeverjük a tojás fehérjéből vert kemény habot. A kivajazott tálkába vékony réteg krumplipürét, aztán májpürét rakunk váltakozva, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Sütőben mérsékelt tűzön, lassan megsütjük. Állíthatjuk a tálat egy ujjnyi vízzel megtöltött tepsibe is.

MÁJ FÜSTÖLT SZALONNÁVAL ÉS VÖRÖSBORRAL
Elkészítése: A mirelit csirkemájat kicsit felengedjük, de csak annyira, hogy a szívet levehessük róla. Egy jénai tálat kibélelünk füstölt szalonnával. Erre rátesszük a félig fagyos májat. Beszórjuk pástétomfűszerrel, egy mokkáskanál Piros Aranyat és ugyanennyi metélőhagymát szórunk a májra. Ezután megöntözzük két evőkanál konyakkal vagy almavodkával. A fűszeres májra újra szalonna jön. Körülbelül fél óra alatt készre sütjük. Ezután a májat szépen elrendezzük egy tálon. A szalonnát a tálszélére helyezhetjük (nagyon jó ízű). A zsírt 1 dl vörös borral felengedjük, és egy kávés-kanál liszttel besűrítjük.
Ezt a mártást felforraljuk, majd átszűrve a májra öntjük.

MÁJGOMBÓC
Elkészítése: Kevés olajon világosra pirítunk egy kis fej hagymát, átforgatunk rajta 10 deka elkapart csirkemájat, és hűlni hagyjuk: Egy púpozott evőkanál puha vajat kikeverünk 1 tojással, kevés finomra vágott petrezselyemzölddel. Hozzátesszük a májat; majd kb. 3 púpozott evőkanál zsemlemorzsát, és sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A masszát pihentetjük, majd vizes kézzel kis diónyi gombócokat formázzuk belőle. Sós vízben kifőzzük, és levesekhez betétként tálaljuk.

MÁJJAL TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 30 dkg csirkemáj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 zsemle, 2 tojás, 10 dkg olaj vagy zsír, ízlés szerint só, őrölt bors, morzsolt majoránna, kakukkfű

Elkészítése: A csirkét megmossuk, lecsöpögtetjük és a búrét fakanál segítségével a mellehúsáról, és a combról óvatosan kissé fellazítjuk.
A csirkét kívül-belül besózzuk, megszórjuk majoránnával és 1-1,5 órán át, állni hagyjuk.
Időközben a májat a hártyáktól és a hájtól megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
A megtisztított, apró kockára vágott vöröshagymát a zsiradék felén megfuttatjuk, hozzáadjuk az előkészített májat, jól átforgatjuk, megszórjuk borssal, majoránnával, kakukkfűvel és rövid ideig pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a megmosott, finomra vágott petrezselyemzöldet, a beáztatott, kinyomkodott, elmorzsolt zsemlét, a két felvert tojást és alaposan összekeverjük. Az így elkészített tölteléket a csirke bőre alá töltjük, ami kimarad, azt pedig a hasüregbe tesszük. A nyílást hústűvel összetűzzük vagy összevarrjuk.
A csirkét beáztatott római tálba tesszük és megkenjük a maradék zsiradékkal.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe tesszük, és a csirkét magas hőmérsékleten megsütjük.
Sütés közben többször meglocsoljuk a kisült pecsenyezsírral. A sütés végén a fedőt levesszük, a csirkét pirosra sütjük.
A sült csirkét pihentetés után feldaraboljuk és vegyes zöldségkörettel vagy sült burgonyával tálaljuk.

MÁJJAL TÖLTÖTT PANÍROZOTT CSIRKEMELL
Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemell, 30 dkg gomba, 30 dkg csirkemáj (lehet vegyesen szív, máj), só, bors, őrölt paprika, vegeta vagy só, 2 ek majonéz, 1 ek tejföl, 2 kis gerezd fokhagyma, vagy 1 kiskanál fokhagyma őrlemény, liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz, hústű

Elkészítése: A csirkemellekről úgy fejtjük le a húst, hogy két nagyobb és két kisebb szeletet kapjunk, így összesen 8 szeletünk lesz. Nagyon vékonyra kiklopfoljuk, és vegetával vagy sóval meghintjük, de vigyázzunk, hogy ne szakadjon! Amíg pihentetjük, elkészítjük a tölteléket: az alaposan megtisztított szívet, májat egészen apró darabokra vágjuk, beszórjuk őrölt fűszerpaprikával, sóval, borssal, és kevés olajon megpirítjuk, a gombát is hasonlóképpen készítjük elő. Leöntjük a májról az olajat, a gombáról a kiengedett levet, és összekeverjük őket, hozzátesszük az összenyomott fokhagymát (vagy az őrleményt), megfűszerezzük még egy kis borssal és sóval, de vigyázzunk arra, hogy csak annyi majonézt és tejfölt adjunk hozzá, amennyit felvesz, hogy ne folyjon ki a húsokból (jobb, ha összeáll, mintha folyik.
Használhatunk “ragasztónak” beáztatott és kinyomkodott zsömlét vagy kenyeret is). A húsok közepére tölteléket teszünk, majd hústűvel “összevarrjuk őket”. A töltött batyukat ezután bepanírozzuk, közepesen forró olajon kisütjük mindkét oldalukat. Tálaljuk rizzsel, rizibizivel, hasábburgonyával, illik hozzá a borsos öntet, vagy tartármártás, savanyúságként pedig szinte bármi, legjobb a friss fejes saláta. Tálalás előtt azért szedjük ki a hústűket.

MÁJPÁSTÉTOM
Elkészítése: A májat (csirke, nyúl, kacsa, vagy pecsenyeliba) (50 dkg) 5 dkg füstölt szalonnával ledaráljuk, sóval (1 teáskanálnyi), borssal (mokkáskanál), féldeci konyakkal, szerecsendióval (1/4 reszelt) ízesítjük, és alaposan kikeverjük 2 nyers tojásfehérjével.
Cserépedényt vagy tűzálló tálat kibélelünk füstölt szalonna-szeletekkel, a májkrémet ebbe öntjük és befedjük szalonnával. Az edényt befedjük. vízzel teli tepsibe tesszük és alacsony hőfokon (l00-110 fokon) 1 órán át, főzzük gőzben. Ha a sütőből kivettük, óvatosan lepréseljük és így hagyjuk az edényben kihűlni.
Hűtőszekrényben kifagyasztjuk, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, és gyümölcsökkel körítjük.

MENNYEI MÁJ
Hozzávalók: 8 csirkemáj, 8 szelet hajszálvékony, nagy császárhús, 10 dkg reszelt sajt, tej a csirkemáj áztatásához, 1 dl sűrű tejföl, 1 púpozott teáskanál paradicsompüré, 2 gerezd tokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kevés cukor
Elkészítése: A tejfölt, a paradicsompürét, a megtisztított, szétzúzott fokhagymát, a sót és a cukrot összekeverjük a reszelt sajt felével. Az előző este tejbe áztatott és hűtőszekrényben tartott csirkemájat kivesszük a tejből és leszikkasztjuk. A császárhús-szeleteket megkenjük a sajtos krémmel, minden szeletre egy csirkemájat teszünk, majd hústűvel ügyesen összetűzzük, hogy szét ne essen. Előmelegített grillsütő rácsára (vagy forró sütőbe, tűzálló tálra) egymás mellé tesszük a kis csomagokat, és addig sütjük, amíg a császárhús, ropogós nem lesz. A sütőből kivéve rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad a tetejére. Bármilyen salátával vagy hideg mártással nagyon finom.

NAGYMAMA MÁJPÁSTÉTOMA
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 10 dkg libaháj, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A tojást főzze keményre, és tisztítsa meg. A zsiradékot süsse ki, majd üvegesre párolja rajta a finomra vágott hagymát. Adja hozzá a feldarabolt májat, és fedő alatt főzze puhára. Ha elkészült tegye a májat a tojással együtt turmixgépbe, majd ízlése szerint fűszerezve pépesítse. Forgassa bele a finomra vagdalt petrezselymet.
Hűtőszekrényben lehűtve friss kenyérrel kínálja.

ÖRDÖNGÖS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl száraz vörösbor, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál paradicsompüré, csípős paprika és törött bors, ízlés szerint, só
Elkészítése: A csirkemájat metéltre vágom. A füstölt szalonnát ugyancsak vékony csíkokra vágom és kiolvasztom, majd hozzákeverem a májat. Párpercnyi pirítás után aláöntöm a vörösbort, belekeverem a mustárt, a paradicsompürét, a csípős paprikát és a törött borsot. Jól összeforralom, időnként megkeverem. Csak akkor sózom meg, amikor az étel elkészült. Burgonyalepény a hozzáillő köret, de a salátáról sem szabad megfeledkezni.

PÁCOLT MÁJ
Elkészítési idő: 10 perc valamint a máj pácolási ideje
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 narancs lereszelt héja, 4 db citrom leve, 4 evőkanál olívaolaj, só és bors

Elkészítése: A nagyon kis darabokra vágott májat egy mély tálba tesszük. Leöntjük citromlével, ráhalmozzuk a nagyon vékony karikákra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk és kb. 3-4 óra hosszat pácoljuk, miközben néha meg-megkeverjük.
Ezután lecsurgatjuk, nedvszívó ruhán szárítjuk, majd tálra tesszük, megsózzuk, a tetejére öntjük az olajat és meghintjük a narancshéjreszelékkel.

PAPRIKÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemáj, 4 db húsos, vastag zöldpaprika, 2 db paradicsom, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint törött bors és majoránna, 1 csapott teáskanál só

Elkészítése: A füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd 2 teáskanálnyi szalonnazsírt félreteszünk. A többi zsíron megfonnyasztjuk a megtisztított és vékonyra karikázott vöröshagymát. A tűzről lehúzzuk, beleszórjuk a pirospaprikát, majd jól elkeverve 2 evőkanál vizet ráöntünk, és visszatesszük a tűzre. Belerakjuk a megmosott és felszeletelt zöldpaprikát. Megsózzuk, rászórjuk a törött borsot és a majoránnát, majd befedjük, és üvegesre pároljuk. Közben a csirkemájat szétszedjük, és vékony csíkokra aprítjuk. A félretett szalonnazsíron egy teflonedényben fehéredésig pirítjuk a májat, közben kevergetjük, hogy egyenletesen sülhessen. A májat melegen tartjuk. A lecsós raguba belekeverjük a zúzott fokhagymát és a felszeletelt paradicsomot, ezután már csak éppen annyi ideig pirítjuk, amíg a paradicsom kissé összeroskad. A májat belekeverjük, és a lángot elzárva alatta, ráöntjük a tejfölt. Az egészet összeforgatjuk.
Sós vízben főtt burgonyával vagy párolt rizzsel, esetleg főtt tésztával vagy galuskával tálaljuk.

PIRÍTOTT CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 15 dkg gomba, 2 kisebb, kemény paradicsom, kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vörösbor, 1 teáskanál konyak, késhegynyi őrölt bazsalikom és kakukkfű, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A megtisztított, nagyon apróra vagdalt vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom. Hozzáadom a megtisztított és kockákra vágott gombát, és fedő nélkül pár percig pirítom. Ezután beleteszem a hámozott, felszeletelt paradicsomot és az összes fűszert, a sót kivéve. Addig pirítom, amíg mártás sűrűségű nem lesz. Ezután hozzáadom az ugyancsak kockákra aprított csirkemájat és a tisztított, zúzott fokhagymát. Állandó keverés közben a máj fehéredéséig sütöm, majd aláöntöm a bort és a konyakot. Jól összeforralom, ezután burgonyakrokettel vagy burgonyalángossal tálalom. Csak a tányéron sózom.
Elkészítési ideje: 30 perc

PIRÍTOTT CSIRKEMÁJ, GARNÉLARÁKKAL ÉS BROKKOLIVAL
Hozzávalók: 35 dkg rózsáira szedett brokkoli, 25 dkg garnélarák, 1 teáskanál só, 4 evőkanál olaj, 25 dkg csirkemáj, 2 evőkanál szójaszósz, 2 szelet gyömbérgyökér, finomra vágva. 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál fehérbor

Elkészítése: Főzzük elő a brokkolit 3 percig, szűrjük le. A megtisztított garnélarákot hintsük meg a sóval és egy evőkanál olajjal. Mindegyik csirkemájat vágjuk négyfelé. Locsoljuk meg a szójaszósz felével és egy kanál olajjal. Forrósítsuk meg a maradék olajat egy wokban. Pirítsuk benne a gyömbért 20 másodpercig. Adjuk hozzá a garnélarákot és a csirkemájat, pirítsuk másfél percig. Adjuk hozzá a brokkolit, a cukrot, a fehérbort, forraljuk fel. Öntsük bele a maradék szójaszószt, pirítsuk 2 percig. Forrón tálaljuk.

PIZZA CSIRKEMÁJAS RAGUVAL
Hozzávalók: 1 csomag csirkemáj, fél fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 3 db zöldpaprika (jó a mirelit is), 2db paradicsom, 10 dkg reszelt sajt, kanálnyi zsír, majoránna, só, bors. őrölt

Elkészítése: Az összes hozzávalókat kockára vágjuk. A kanálnyi zsírban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. Közben meghintjük sóval, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a zöldség puha, beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot és kissé tovább pároljuk. Végül a csirkemájat adjuk hozzá, és most már nagy lángon pirítjuk, állandóan kavarva, hogy le ne égjen. Ha a csirkemáj elvesztette véres színét, kész a ragu. Ezt a pizzára helyezzük, majd reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőbe tesszük, míg a sajt megolvad.
Forrón tálaljuk.

POLENTA-KORONA CSIRKEMÁJAS RAGUVAL
Hozzávalók 6 személyre: 4 evőkanál olaj, 1 dundi póréhagyma, 300 g sárgarépa, 300 g zöldborsó (mélyhűtött), 2 szál zellerzöld, egy szem szegfűszeg, 1,5 dl száraz fehérbor, só, bors. 400 g csirkemáj (500 g szívvel együtt), 8 zsályalevél (vagy 1 kk. szárított), 1 evőkanál paradicsompüré, 1 körömnyi csípős paprika vagy 1/2 mokkáskanál chili, 500 g kukoricadara, 50 g vaj/margarin, a formához 1 mk. olaj, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Az olaj felén megfonnyasztjuk a megtisztított, felkarikázott pórét, rádobjuk a felaprózott sárgarépát, zeller zöldet és a zöldborsót. Hozzáadjuk a szegfűszeget és a bort, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. A csirkemájat leöblítjük, lecsepegtetjük, leválasztjuk róla a szívet, a zsiradékot, az inakat, hártyákat.
A maradék olajat nagyobb serpenyőbe öntjük, hidegen beleforgatjuk a csirkemájat (a forró zsiradék összekapja, és kemény lesz), mérsékelt tűzön 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zsályát, a paradicsompürét, ízlés szerint frissen őrölt borsot, a csípős paprikát (vagy csilit). Fedő lett további 5-6 percig pároljuk. Felforralunk 2 l vizet, beleszórunk 1 ek. sót, a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve 3 percig, sűrűsödésig főzzük (vigyázat pöfékel). Lehúzzuk az edényt a tűzről, azon melegében belekeverjük a kisebb kockákra vágott vajat/margarint!
Vékonyan kiolajozunk egy 25 cm átmérőjű, 2,5 l űrtartalmú, közepén lyukas, azaz korona alakú sütőformát, belesimítjuk-döngöljük a kukoricakását.
Fedővel vagy fóliával letakarjuk, 10 percig pihentetjük, puffasztjuk. Közben a csirkemájhoz keverjük a zöldséget, összeforrósítjuk, utánsózzuk, borsozzuk, 1 evőkanálnyi kivételével hozzáadjuk a vágott petrezselymet. A polentakoronát a formából lapos tálra fordítjuk, borítjuk. Levével együtt a közepére halmozzuk a csirkemájas ragut, ami kimarad, azt külön tálkában kínáljuk.  Megszórjuk a félretett petrezselyemmel és frissen forrón tálaljuk.

ROKFORTOS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 3-4 evőkanál liszt, 1 tojás, 5 dkg reszelt rokfort, 1 dl világos sör, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mokkáskanál reszelt gyömbér, törött fekete bors és majoránna, olaj a sütéshez

Elkészítése: A májakat szétszedem, ereitől megfosztom, és kevés vízben megáztatom. Közben a tojást habosra verem, összekeverem a sörrel, a reszelt sajttal és a fűszerekkel, majd annyi lisztet keverek bele, hogy a szokásos sűrűségű palacsintatészta legyen belőle. A vízből kivett, letörölgetett májdarabokat először lisztben megmártom, majd a tésztába forgatva bő, forró olajban szép pirosra megsütöm. A felesleges olaját lecsöpögtetve, tálra rakom. Csak akkor kínálom, ha már kihűlt.
ROPOGÓS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 4 evőkanál burgonyapehely, 1 tojás, kevés tej, 5 dkg vaj, 1-1 teáskanál só és majoránna, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág

Elkészítése: A csirkemájakat nem szedem szét. Másfél dl forrásban lévő, sótlan vízbe dobom egyenként és fehéredésig forralom. A vízből kivéve lecsöpögtetem és kihűtöm. Közben a burgonyapehelyből kevés tejjel és vajjal a szokásosnál sűrűbb burgonyapürét készítek, belekeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymát meg a fűszereket, és ha langyosra hűlt, belekeverem a nyers, felvert tojást. Az olajjal kikenek egy lapos tűzálló tálat, és jó szorosan egymás mellé ráteszem a csirkemájakat (ügyelek arra, hogy ne fedjék el egymást). A fűszeres burgonyapürét vastagon rákenem a májdarabokra, majd előmelegített, forró sütőben addig sütöm, míg szép piros, ropogós kéreg képződik a tetején. Bármilyen ecetes vagy majonézes saláta nagyon finom hozzá.

SAJTOS RÁNTOTT CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 8 db csirkemáj (szív nélkül), 3 evőkanál parmezán (jellegű) reszelt sajt, 1 tojás, 2-3 evőkanál liszt, 1 dl tej, só és törött fekete bors, ízlés szerint, olaj a sütéshez

Elkészítése: A csirkemájakat egyben hagyom. Lisztben meghempergetem. A tojást a tejjel habosra verem, jól megsózom és megborsozom. A lisztes májat először a fűszeres tejes tojásba mártom, majd a reszelt sajtba forgatom. Ezután újból tojásba és lisztbe mártom, majd bő, forró olajban, takaréklángon sárgásbarnára sütöm. Ügyeljünk, nehogy a máj túlságosan megsüljön, mert a megégett sajttól keserűvé válik az étel! Párolt vajas zöldség és saláta a hozzáillő köret.
Elkészítési ideje: 25 perc

SONKÁS CSIRKEMÁJ-RAGU
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 15 dkg főtt sonka vagy tarja, 5 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 1 közepes fej vöröshagyma, 2 húsos zöldpaprika, 4 db kemény paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A nagyon apróra vágott császárhúst az olajon megpirítom, illetve zsírját kisütöm. Ráteszem a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát, majd a megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát. Fedő alatt, saját levében üvegesre párolom. Közben szétszedem a májakat, és a szíveket félreteszem (később levesbe belefőzöm). A sonkát csíkokra vágom. A hagymás paprikára ráteszem a májdarabokat, bőven meghintem a törött borssal és a majoránnával, ezután fedő alatt párolom néhány percig. A májakat megfordítva, most már fedő nélkül pirítom tovább. Ha megsült a máj, beleteszem a megmosott és nyolcadokra vágott paradicsomot, és már csak néhány percig pirítom. Azonnal tálalom. A tányéron megsózom.
Salátával és hagymás tört burgonyával vagy petrezselymes párolt rizzsel kínálom.

SPANYOL CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, 6 dkg vaj, 2 db narancs, só törött bors

Elkészítése: A forró vajhoz hozzátesszük a megtisztított és nagyobb darabokra vágott csirkemájat, és néhány percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük az egyik cikkekre bontott narancsot, majd elkeverjük a másik narancs kifacsart levével. Tovább pároljuk néhány percig, megsózzuk, megborsozzuk és forrón tálaljuk.

SZALONNÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj szívvel együtt, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint
Elkészítése: A májat vékony csíkokra, a szívet pedig vékony karikákra vágom. A füstölt szalonnát csíkokra metélem, és zsírját kiolvasztom, majd ráteszem a csirkemájat. Hirtelen, erős tűzön lepirítom (közben állandóan kevergetem, hogy a máj egyenletesen süljön.) Rászórom a tisztított, zúzott fokhagymát és a borsot, ráöntöm a tejfölt, és jól összeforralom.
Sós vízben főtt cérnametélttel vagy apró vajas galuskával és ecetes hagymával kínálom.

SZALONNÁS MÁJ
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, pulykamáj vagy nyúlmáj (szív nélkül, ezt más ételhez használom fel), 20 dkg szeletelt császárhús (sliced bacon), 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanálnyi csípős mustár, 1 teáskanál majoranna, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A májakat megmosom, darabjaira szedem, és papírtörülközővel leitatom róluk a nedvességet. Egy-egy szelet császárhúst mustárral megkenek, meghintem a majoránnával és a törött borssal, majd mindegyikre ráteszek egy májdarabot. Úgy csomagolom be, hogy lehetőség szerint teljesen elfedje a szalonna.
Fogvájóval vagy hústűvel össze is tűzöm, ezután tepsibe rakom. Előmelegített forró sütőben vagy grillsütőben mindkét oldalát szép piros-ropogósra megsütöm.
Rögtön tálalom.

SZT. GALLENI CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg mirelit csirkemáj, só, 25 dkg angol szalonna, 2 csipetnyi bors, 2 csipetnyi majoránna, 50 dkg kenyér

Elkészítése: A felengedett csirkemájat a szívtől megtisztítom, gyengén megsózom, borsozom és meghintem majoránnával.
Az angol szalonnából vékony szeleteket vágok, és minden szeletbe egy-egy csirkemájat göngyölök. Fogvájóval átszúrom, hogy ne essen szét.
Az így előkészített tekercseket forró sütőben (200 B0C) kb. 5-8 percig sütöm.
Elősütött kenyérszeletekre helyezve a tekercseket azonnal tálalom. Mártásként adhatok hozzá ketchupöt vagy sörrel elkevert mustárt.

TÁRKONYOS MÁJRAGU
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 2 dl tejszín, 2 ecetes uborka, 2 paradicsompaprika, 2 tojás, 1 húsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 4-5 evőkanál liszt, 1 teáskanál szárított tárkonylevél (vagy 1 szál friss tárkony), 1 mokkáskanál majoránna, kevés só, 3 evőkanál olaj

Elkészítése: A csirkemájat vékony metéltre vágom, forró olajon, erős tűzön hirtelen lepirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd fél liter vízzel felöntöm, belemorzsolom a húsleveskockát, és fedő alatt felforralom. Közben a tojásokat habosra verem és összekeverem a liszttel, majd mokkáskanállal a forrásban lévő ételbe szaggatom. Ha a galuska megfőtt (feljött a lé tetejére), hozzákeverem a kis kockákra vágott paradicsompaprikát és az ecetes uborkát, valamint a tárkonyt és a majoránnát. Egy-két percnyi forrás után belekeverem a tejszínt, és még 5 percig forralom. Szalmaburgonyát kínálok hozzá.

TEJES CSIRKEMÁJ
Elkészítése: Végy egy kiló csirkemájat (szív nélkül!), mosd meg, csurgasd jól le.  Egy lábosban forralj olajat, tedd bele egyenként a májat, s amikor már elszíneződött, tedd félre egy tálban. Amikor ezzel kész vagy, tedd a májat vissza a forró olajba, adj hozzá négy közepes nagyságú vöröshagymát egészben és tíz cikk fokhagymát. Szórd meg egy kis majoránnával, törött borssal, valamint tizenöt szem egész borssal.  Kb. fél liter tejjel engedd fel és főzd addig, míg, a zsírjáig le nem sül. Sózni csak a végén szabad, fogyasztás előtt. Köretnek tálalj hozzá rizst, vagy petrezselymes burgonyát, de kenyérre kenve is nagyon finom.

ÜNNEPI CSIRKEMÁJ-GALUSKALEVES
Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj (lehet szívvel együtt), 25 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 tyúkhúsleves-kocka, 4 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál konyak, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só

Elkészítése: A zöldséget megtisztítom, és apró kockákra vágom. Ráöntök egy liternyi vizet, megsózom, majoránnával, törött borssal és zúzott fokhagymával ízesítem, majd felforralom. A forrásban lévő levesbe beleteszem az egészben hagyott csirkemájakat, és 5 percig főzöm, ezután szűrőlapáttal kihalászom. Hagyom kihűlni, ezután az almareszelő durva fokán lereszelem. A szíveket felkarikázva a máj felével együtt visszateszem a levesbe és tovább főzöm. A megmaradt reszelt májat összekeverem a felvert tojással meg 3 evőkanál vízzel, és annyi lisztet teszek hozzá, hogy a szokásos galuskatészta sűrűségű massza legyen belőle. Sóval, borssal, majoránnával és pástétomfűszerrel ízesítem. Ha a zöldség megfőtt, akkor a galuskát egészen apróra szaggatva belefőzöm a levesbe.
Ha a galuska feljön a leves színére, meg is főtt. Ezután az 1 teáskanálnyi liszttel elkevert tejszínes, tejfölös és konyakos keverékkel behabarom. Jól kiforralom. A megmosott és finomra metélt petrezselyem-zöldet is belekeverve, a tűzről lehúzom és 10 percnyi várakozás után tálalom.

ZÖLDBABOS MÁJPÜRÉ
Elkészítése: Egy fél csirkemájat egy fél kiskanál margarinban hirtelen átsütünk és a gondosan megtisztított enyhén sós vízben főtt zöldbabbal turmixoljuk.

ZSELICI LEVES
Hozzávalók: 15-15 dkg csirkemáj, borjúhús és sertéshús, fél kiló sertéscsont, 10-10 dkg gomba, répa, gyökér és liszt, petrezselyem, kapor, 1 vöröshagyma, só, bors, 3 dl tejföl, 10 dkg zsír

Elkészítése: A csontból csontlevet főzök, s közben a zöldségeket és a húsokat apróra vágom, a gombát szeletelem. A zsírban megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a húsokat is. Együtt pirulnak tovább, sóval, borssal fűszerezem, és kevés csontlével elkeverve félpuhára párolom. Ekkor fölöntöm a kívánt mennyiségre a csontlével, jön a gomba, a máj, az aprított zöld fűszerek, világos rántással berántom, és felforralom.
Ha kész tejföllel keverem ki és mehet az asztalra. Adhatunk hozzá zsemlegombócot is.